Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επτά παρεμβάσεις από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Επτά παρεμβάσεις- ανατροπές περιέχει το πρόγραμμα δράσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που παρουσίασε ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα τριετίας και μεταξύ άλλων προβλέπει: -Την μετατροπή του υπουργείου σε επιτελικό φορέα με περιφερειακές ενιαίες διοικήσεις σε στιλ Καλλικράτη. Οι περιφερειακές διοικήσεις θα έχουν τέσσερις λειτουργίες-κλάδους δράσης. -Τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη του αγροτικού τομέα, ώστε όλες οι λειτουργίες να έχουν διαφάνεια και ο αγροτικός κόσμος πρόσβαση. -Τη νομοθετική παρέμβαση για τους συνεταιρισμούς, τη λειτουργία της αγοράς (μητρώα αγροτών-εμπόρων κλπ.) την πράσινη ανάπτυξη με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι αρχίζει άμεσα ο διάλογος με τους αγρότες. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο ίδιος θα μεταξύ στη Λάρισα, η υφυπουργός κ. Αποστολάκη στην Κρήτη και ο υφυπουργός κ. Κουτσούκος στη Θράκη. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης είναι η επανεκκίνηση του πρωτογενή τομέα και η αντιστροφή του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων που σήμερα είναι ελλειμματικό κατά 3 δισ. ευρώ.





Read more...

Οι μεταφορείς θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο


Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση των Βυτιοφορέων και ένα 24ωρο πριν από την Πανελλήνια Συνάντηση, στην Αθήνα, των Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά ότι οι μεταφορείς θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο κ. Ρέππας τόνισε ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των μεταφορέων και επανέλαβε ότι για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά τους, για τα οποία επίσης έχει αναλάβει δέσμευση, δηλαδή το ασφαλιστικό τους και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια θα ικανοποιηθούν με επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι τα τρία αυτά βασικά αιτήματα δεν ήταν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες από τη βουλή, γιατί είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, τα οποία και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι και χτες ακόμη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΦΔΧ, κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, καλούσε τον υπουργό να δώσει γραπτώς τις δεσμεύσεις αυτές.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων, χαρακτηρίζεται η Γενική Συνέλευση που θα έχουν το απόγευμα οι Βυτιοφορείς, καθώς η όποια απόφαση θα αποτελέσει προάγγελο για την αυριανή Πανελλήνια συνάντηση των μεταφορέων.

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, τα πράγματα σήμερα είναι πιο ήρεμα, καθώς η κίνηση και στις δύο εθνικές οδούς διεξάγεται κανονικά, με εξαίρεση, ένα δεκάλεπτο, το μεσημέρι, όπου μεταφορείς έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Τη δέσμευση ότι στον αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου θα ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5.

Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη αφορά στο άνοιγμα του επαγγέλματος και πως τα αιτήματα για το ασφαλιστικό καθεστώς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα ικανοποιηθούν με επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες.

"Έχουμε ευθύνη να λειτουργούμε με βάση το δημόσιο συμφέρον" υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας τη σκληρή στάση που τηρούν οι μεταφορείς είπε ότι "παρά τις ύβρεις και τις απειλές, λειτουργούμε με ψυχραιμία".





Read more...

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Μπιλ Κλίντον - Έναρξη Γενικής Συνέλευσης


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί σήμερα στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως "εθιμοτυπικού χαρακτήρα".

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση μετά γεύματος που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης από το Foreign Policy Association. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει συνολική εικόνα για την οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές που διανοίγονται και για τη "μεγάλη αλλαγή" που επιχειρείται στη χώρα μας, με αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον και στην ελληνική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Ακολούθως, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ-Θάνι, με τον οποίο θα υπογράψει μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας, και με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Το βράδυ (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με συμμετοχή σε δεξίωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός παρέστη στη δεξίωση που οργάνωσε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης ο οργανισμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο είχε 20λεπτη συνομιλία. Ο κ. Κλίντον ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα.

ΑΠΕ





Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ














Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00 μ.μ., η Υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ προσκαλεί τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ στο Εκλογικό της Κέντρο στη Λεωφόρο Βείκου 7 σε μία συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης μας.



Τηλ. Εκλογικού Κέντρου: 210.2931411


Read more...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, που συνεχίζουν να βρίσκονται παραταγμένα σε τέσσερα σημεία της Θεσσαλονίκης: στο Δερβένι, στη διασταύρωση Λαχαναγοράς, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας (στο υψος του χωριού Γεφυρα) και στην 16η Πύλη του λιμανιού Θεσσαλονίκης...
Ο προϊστάμενος εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας, με έγγραφό του προς τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ζητάει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζονται δικογραφίες όταν διαπιστώνεται ότι διαπράττεται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Read more...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ FIMOTRO


ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΛΟΙ!
Έχει γίνει χαμός με το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε χθες σχετικά με την διαφυγή της Έλενας Κουντουρά μαζί με την οικογένειά της στο εξωτερικό λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει ο σύζυγός της Σ. Παπαχριστόπουλος με εταιρείες που πτώχευσαν και με πιστωτές που αναζητούν...
τα χρήματά τους. Το Fimotro έχει βρει τα πάντα. Που μένει στις ΗΠΑ, σε ποιά δουλειά εργάζεται η ίδια και ο σύζυγός της, γιατί πήρε την απόφαση να μην επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα κλπ, κλπ. Τα λαγωνικά του Σαββατιάτικου και του Κυριακάτικου Τύπου τρέχουν και έχουν βρει πολλά στοιχεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, η Ε. Κουντουρά έχει μιλήσει γνωστό δημοσιογράφο και επιβεβαιώνει τα πάντα. Θα μάθουμε επιπλέον στοιχεία το Σαββατοκύριακο και ότι δεν δημοσιευθεί θα το γράψουμε εμεί τη Δευτέρα...

Read more...

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Ζητάμε ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ...


Ζητάμε ένα Συνέδριο για να συζητήσουμε από την αρχή τα του οίκου μας, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να ματώσουμε αλλά να δώσουμε ξανά όραμα και προοπτική σε αυτούς που μας ακολούθησαν και μας εμπιστεύτηκαν.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε αλλά να διασφαλίσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις της ενότητας μας.
Ζητάμε ένα Συνέδριο για να εξετάσουμε πως το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και να απαντήσουμε με προοδευτικούς όρους στο ερώτημα τι είμαστε, ποιους εκφράζουμε, τι θέλουμε, πως θα το πετύχουμε.
Ζητάμε ένα Συνέδριο με στόχο να ανασυστήσουμε το Κόμμα μας ως σοσιαλιστικό Κίνημα της σύγχρονης εποχής, της θεσμικής λειτουργίας, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας, μακριά και έξω από...
τις επιταγές του ΔΝΤ.
Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι σε διαδικασία σύγκρουσης με το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ανοχή στις πολιτικές που διαμορφώνουν τις διεθνείς σχέσεις, την φτώχεια, τη μιζέρια, την απογοήτευση.
Σε αυτό το Συνέδριο ή θα επικρατήσουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ ή θα επιβιώσουν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές.
Όσοι θεωρούν ότι στη σύγχρονη κοινωνία μπορούν να παντρέψουν τη σοσιαλιστική προοπτική με το νεοφιλελευθερισμό και το μονεταρισμό, δεν είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου αλλά είναι επικίνδυνοι και για το λαό και για τη χώρα.

Read more...

Σημπέλ Μουσταφάογλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: «Είμαστε Τούρκοι, νιώθουμε τη Θράκη πατρίδα μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»...


ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ
Ποιος πληρώνει τις μ….ς των νεοΠΑΣΟΚων; Φυσικά ο λαός και η δημοκρατική παράταξη, όπως για την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική…

Ανακοινώθηκε ο μειονοτικός συνδυασμός για το δήμο Κομοτηνής...

Από το http://fonirodopis.gr/, μέσω "press-gr"
Τη δημιουργία ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού με τίτλο «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», ο οποίος και θα διεκδικήσει το Δήμο Κομοτηνής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ανακοίνωσε σε ανοιχτή συγκέντρωση η νομαρχιακή σύμβουλος, Σημπέλ Μουσταφάογλου, η οποία και θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού.
Το παρόν στην ανοιχτή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής έδωσαν σύσσωμοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας καθώς επίσης πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών της μειονότητας.
Μεταξύ αυτών ο «ψευτομουφτής» Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερήφ, ο... «ψευτομουφτής» Ξάνθης και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας, Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων», Σαμήτ Οραμάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, Μουσταφά Αλή Τσαούς, ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, ο Δήμαρχος Φιλύρας, Χασάν Κιαζήφ, και ο πρώην Δήμαρχος Σώστη, Μουσταφά Μουσταφά.
«Είμαστε Τούρκοι, νιώθουμε τη Θράκη πατρίδα μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»Η Σημπέλ Μουσταφάογλου κατά την παρουσίαση της ανακοίνωσης για την ίδρυση του Συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» τόνισε ότι «η παρουσία σας μας δίνει δύναμη και αντοχή. Χαιρόμαστε που δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον δρόμο και έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Αυτός είναι ο σκοπός της ίδρυσης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» για τον Δήμο Κομοτηνής.
Είναι η απόδειξη ότι η μειονότητα όποτε χρειαστεί μπορεί να γίνει μία γροθιά. Αυτό που μας ενώνει είναι ο κοινός αγώνας μας για το καλό της μειονότητας. Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά η φράση ότι έχουμε αποκτήσει τα δικαιώματα μας ως πολίτες αυτής της χώρας που είναι η πατρίδα μας. Εμένα και τους συνεργάτες μου αυτό δεν μας ικανοποιεί. Σε κάθε δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε πολίτης ίσα δικαιώματα; Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Γιατί τότε κάθε φορά που καλυτερεύουν κάποια πράγματα κάνουμε λόγο για ζητήματα που είναι αυτονόητα; Γιατί τα μπερδεύουμε με τα μειονοτικά δικαιώματα μας;
Όπως γνωρίζετε πλησιάζουν οι εκλογές της 7 ης Νοεμβρίου. Το σχέδιο «Καλλικράτης» άρχισε να μπαίνει σιγά – σιγά στη ζωή μας. Στον καινούριο αυτό τρόπο διακυβέρνησης ποια θα έπρεπε να είναι η θέση της μειονότητας; Αυτό θα το αποφασίσει ο λαός μας με την ψήφο του. Όπως αγωνιζόμαστε σε άλλους τομείς καθημερινά τώρα θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για την τοπική αυτοδιοίκηση, για να πούμε ότι είμαστε και εμείς εδώ χωρίς να στρίψουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά».
Στη συνέχεια η κ. Μουσταφάογλου κάλεσε τον κόσμο της μειονότητας να σταθεί στο πλευρό τους. «Εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε το πρώτο βήμα ιδρύοντας τον συνδυασμό «Πρώτο βήμα για την Ισότητα» πιστεύοντας στις δυνάμεις μας. Τώρα μαζί με τον λαό μας πρέπει να κάνουμε το δεύτερο και το τρίτο βήμα και να περπατήσουμε σε αυτό το δρόμο ώστε με πέντε συνδυασμούς στο Δήμο Κομοτηνής τη δεύτερη εβδομάδα να έχουμε διπλή γιορτή. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ και τη σημαντική θέση του συνδυασμού μας στο Δήμο Κομοτηνής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τελειώνοντας, η Σημπέλ Μουσταφάογλου τόνισε την σημασία που έχει μία τέτοια κίνηση καθώς είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας τέτοιος συνδυασμός για το Δήμο Κομοτηνής. «Ως Σημπέλ Μουσταφάογλου θα ήθελα να πω ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς. Θέλω να καλέσω όλους στο συνδυασμό «Πρώτο βήμα για την Ισότητα» για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της μειονότητας στο Δήμο Κομοτηνής» σημείωσε καταλήγοντας.
Στόχος η αποτύπωση της εθνικής φυσιογνωμίας της μειονότητας
Η κίνηση αυτή των μειονοτικών να δημιουργήσουν ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό σαφώς και δεν αποσκοπεί στο να διεκδικήσουν το Δήμο Κομοτηνής. Επί 11-12.000 περίπου μουσουλμάνων ψηφοφόρων στο Δήμο Κομοτηνής, τα στελέχη του ανεξάρτητου συνδυασμού αποσκοπούν σε 5-6.000 ψηφοφόρους, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκλέξουν περίπου πέντε (5) συμβούλους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πέντε συμβούλους όμως τους οποίους έτσι κι αλλιώς θα εξέλεγε η μειονότητα σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά απορροφούνταν σε κάποιον άλλο συνδυασμό, είτε αυτόν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτόν με τη στήριξη της ΝΔ.
Σύμφωνα, με στελέχη της μειονότητας, η κίνηση αυτή στοχεύει στο να στείλουν το μήνυμα «η μειονότητα είναι εδώ» αλλά κυρίως ότι «η μειονότητα είναι εθνική και όχι θρησκευτική» ούτως ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται σε θέση ισχύος με αντάλλαγμα ακόμα και τη συνδιοίκηση στην περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι, από την ανοιχτή συγκέντρωση απουσίαζαν οι βουλευτές της μειονότητας, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, την αντίδραση των οποίων περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδίως για τον κ. Χατζηοσμάν, ο οποίος δεσμεύθηκε ήδη στο παρελθόν με δήλωση του στη «Φωνή» ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Πετρίδη. Δήλωση για την οποία και δέχθηκε ουκ ολίγα βέλη από το μειονοτικό Τύπο της Κομοτηνής.

Read more...

Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώνεται! Λεφτά υπάρχουν!...



Read more...

«Με εμφανίζουν μεγαλοκτηματία, ενώ είμαι… άτυχος κληρονόμος»

Ρεσιτάλ Πάγκαλου για το πόθεν έσχες!


http://img.protothema.gr
Όταν ο Πάγκαλος είναι καλός είναι καλός. Αλλά όταν γίνεται «κακός» είναι ακόμη καλύτερος. Ιδίως όταν αξιοποιεί το πηγαίο χιούμορ του, χωρίς το παραμικρό ταμπού, φτάνοντας στον έσχατο αυτοσαρκασμό. Αιτία για το νέο ξέσπασμα, αυτή τη φορά δεν ήταν ούτε οι διορισμένοι, που υποτίθεται έφαγαν τα λεφτά και χρεοκόπησαν τη χώρα, ούτε η αριστερά, προς την οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία, ούτε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, που επίσης αποτελούν αγαπημένο του στόχο. Αιτία ήταν η παρουσίαση του πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή και ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε τον αναδείκνυε σε μεγαλοκτηματία και μεγαλοεισοδηματία, προκαλώντας ίλιγγο με τα ποσά και τον αριθμό των ακινήτων, που αναφέρονταν.

Με μία καταιγιστική ανακοίνωση, στην οποία επικρίνει μεταξύ των άλλων και τους δημοσιογράφους, που δεν μελετούν επαρκώς τα στοιχεία, ο κ. Πάγκαλος προσπαθεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Το ύφος και το χιούμορ του είναι αξεπέραστο. Απολαύστε τα:

«Είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δήλωση του «Πόθεν Έσχες», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος αξιολογεί τα στοιχεία, ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται ως «μεγαλοκτηματίας» και γίνεται αποδεκτός με τέτοιους χαρακτηρισμούς από το σύνολο των εφημερίδων (Απογευματινή, Το Βήμα, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Τα Νέα κλπ).

Αν, όμως, η έμφαση ήταν στο «πόθεν» και «πότε», αλλά και ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν επεδείκνυαν την γνωστή ραθυμία ως προς την μελέτη των στοιχείων, θα προέκυπτε μια διαφορετική εικόνα, μια εικόνα ενός κάπως άτυχου κληρονόμου.

Τα τρία τελευταία χρόνια αποβιώνουν διαδοχικά ο πατέρας του Θεόδωρου Πάγκαλου σε ηλικία 91 ετών και η πρώτη ξαδέρφη του πατέρα του, Αγλαΐα Γ. Παγκάλου, η οποία τον καθιστά κληρονόμο με διαθήκη. Επέρχεται, λοιπόν, ως εκ τούτου, μια ριζική αλλαγή στην φορολογική κατάσταση του μέχρι τότε άκληρου Θ. Πάγκαλου, ο οποίος, ακόμη μέχρι σήμερα, πασχίζει για να αποδεχθεί και να καταγράψει διάφορα αγροτεμάχια που του περιήλθαν. Όπως γνωρίζουν εκατομμύρια συμπολιτών μας, όταν μπλέκεις με κληρονομικά ακίνητα, που προέρχονται με την σειρά τους από παλαιότερα κληρονομικά ακίνητα από πολυμελείς οικογένειες, τελικά μπορείς να βρεθείς με δεκάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας του τύπου: 1/20 σε αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων, 1/16 σε παλαιά οικία 70 τ.μ. κλπ.

Για να δώσουμε ένα ακόμα παράδειγμα του πώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος εμφανίζεται ως «μεγαλοκτηματίας», το περίφημο αμπέλι του έκτασης 12,5 στρεμμάτων απεικονίζεται –ορθώς- ως 4 διαφορετικά ακίνητα, διότι προέρχεται από διαφορετικές αγορές από το 1987 έως το 1994.

Τα περισσότερα ακίνητα από αυτά που δεν προέρχονται από κληρονομιά έχουν αγοραστεί με δάνεια, τα οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα. Πχ το διαμέρισμα 80 τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Φωτίου που, πλέον, δεν του ανήκει, έχει αγοραστεί με χρηματοδότηση από την Τράπεζα που δανειοδοτούσε την αγορά γραφείων από Βουλευτές.

Ασφαλώς, δε χρειάζεται να αναφερθεί ότι μπορεί κάποιος να έχει 30 αγροτεμάχια (όπως είναι τα περισσότερα από τα ακίνητα του Θεόδωρου Πάγκαλου), αλλά η αξία τους να υπολείπεται εντυπωσιακά από ένα μόνο οικόπεδο ή σπίτι, αν αυτό βρίσκεται στην σωστή τοποθεσία…

Το εισόδημα του Θεόδωρου Πάγκαλου για το οικονομικό έτος 2009 ήταν 42.553 ευρώ και της συζύγου του 49.195 ευρώ. Τα 646.000 ευρώ που καταγράφονται ορθώς στη δήλωση «πόθεν έσχες» προέρχονται από την πώληση κληρονομούμενων ακινήτων. Παρά την ενδόμυχη επιθυμία του Θεόδωρου Πάγκαλου τα χρήματα αυτά να παραμείνουν στον λογαριασμό του, δυστυχώς αυτά απλώς διήλθαν για να καταλήξουν στην Εφορία. Ως γνωστόν -και ορθώς, διότι έτσι αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ακινήτων σε λίγους- οι φόροι κληρονομιάς είναι υψηλοί. Ο έτερος λόγος που επιλέχθηκε η πώλησή τους είναι, φυσικά, ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεμπλέξεις οριστικά με τα 1/20, 1/16 κλπ.

Συμπέρασμα: ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δυστυχώς για τον ίδιο, δεν είναι ακόμα -διότι υπάρχουν και άλλοι συγγενείς του εν ζωή που θα μπορούσε να κληρονομήσει- μεγαλοκτηματίας.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται τώρα που το θέμα δεν απασχολεί πλέον τον Τύπο, διότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα παίρνει κάποιος στα σοβαρά περισσότερο απ’ ότι τους αξίζει».

Read more...

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για την παραχώρηση του Ελληνικού...


Ανακοινώθηκε και επίσημα η υπογραφή μνημονίου με την κυβέρνηση του Κατάρ, ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως ήδη γράψαμε.
Το μνημόνιο συνεργασίας πρόκειται να υπογράψει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και αφορά τα επενδυτικά σχέδια του κρατικού fund του Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA) που...
δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ξενοδοχείων.
Εκτός από τη συνεργασία στην ενέργεια, θα προβλέπονται και έργα τουριστικής υποδομής όπως η αξιοποίηση μέρους της παραλίας στο ύψος του πρώην αεροδρομίου, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη.

Read more...

Διακόπηκε η δίκη των Βατοπεδινών στο Εφετείο...

Διεκόπη για τις 7 Οκτώβρη από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, η δίκη της πρώην προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρίας Ψάλτη, του Ηγούμενου Εφραίμ και Μοναχού Αρσένιου, για την υπόθεση Βατοπεδίου. Αρχικά ο συνήγορος υπεράσπισης Στέργιος Γιαλάογλου ζήτησε αναβολή, χωρίς αυτό να γίνει δεκτή, οπότε η δίκη ξεκίνησε και διεκόπη για της 7 Οκτώβρη, τρέχοντος έτους.
Ο λόγος της διακοπής συνίσταται στο ότι δεν μπορούσε να παραστεί ο Μοναχός Αρσένιος, καθώς νοσηλεύεται λόγω...
υποτροπής παλαιότερου ανευρύσματος του εγκεφάλου. Δεν παρέστη ούτε η δικαστικός Μαρία Ψάλτη, καθώς είχε πληροφορίες για αναβολή της δίκης. Παρέστη μόνο ο ηγούμενος Εφραίμ. Η δικαστικός Μαρία Ψάλτη είναι κατηγορούμενη για παράβαση καθήκοντος και διαρροή δικαστικού απορρήτου και οι Εφραίμ και Αρσένιος για ηθική αυτουργία πάνω σε αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχε επιβληθεί η ποινή 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή και δικαίωμα άσκησης έφεσης. Πρόκειται για την υπόθεση της δίκης του Νοεμβρίου του 2003, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, όπου είχε καθυστερήσει να βγει η απόφαση, η οποία υπενθυμίζεται ότι ήταν 2-1 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και αρνητική για την Μονή, σε ότι αφορά τους τίτλους κυριότητας, για τη λίμνη Βιστωνίδα.

Read more...

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα


Δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ προέβλεψε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των επισκέψεων που έκανε σε λιγνιτωρυχεία και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το ολοκληρωτικό χτύπημα της ΔΕΗ, με σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίησή της, με διάσπασή της, με δημιουργία θυγατρικών που στην πορεία θα βρίσκονται στα χέρια διεθνών μονοπωλίων». Κι όλα αυτά «σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κρατών και επιχειρήσεων για τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και γενικότερα για την προώθηση και οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων».

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε τέτοια ενέργεια που γίνεται, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, και σημείωσε: «Θεωρούμε ότι τα κοιτάσματα του λιγνίτη στην Ελλάδα και τα καινούργια της Δράμας που έχουν βρεθεί, πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο με την έννοια ότι πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία. Και αναμφισβήτητα να αξιοποιήσουμε και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθετες, παίρνοντας υπόψη και το περιβάλλον. Αλλά όλα αυτά σε συνθήκες που θα υπάρχει μια ιδιοκτησία ενιαίου φορέα ενέργειας, ιδιοκτησία με όρους λαϊκής εξουσίας». Στις 7 μ.μ. η γενική γραμματέας του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στην Πτολεμαΐδα (Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο).





Read more...

ΓΣΕΕ: Συλλαλητήριο στις 29 Σεπτεμβρίου


Συλλαλητήριο πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 29/09/2010, στις 18:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων. Την ίδια μέρα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές, αντικοινωνικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό σύνθημα: "Οι Άνθρωποι και οι Ανάγκες τους πάνω από τις Αγορές".

Στις 10:00 π.μ. της 29ης Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2). Στην κεντρική Πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων, που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες, που πλήττονται από τις πανευρωπαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα δώσουν αγωνιστικό παρών στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.





Read more...

Σαμαράς: Θα κάνουμε εξεταστική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο


Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει Εξεταστικές Επιτροπές γιατί αλλιώς δεν μπορεί να κυβερνήσει. "Νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία, ας κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό για εβδομάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργών του. "Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα στη χώρα είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης", είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, μόνο που την περιορίζει στην περίοδο 2004-2009, ούτε πριν, ούτε μετά.

Έχουν ξεχάσει το Χρηματιστήριο που ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Απάντησε δε και στη φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί. "Εμείς έχουμε πει ότι ευθύνεται το πολιτικό σύστημα το οποίο το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες, αλλά ακριβώς είναι το σύστημα που πρέπει να ανατρέψουμε, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε εάν είναι έτσι, γιατί δεν κάνουνε μια Εξεταστική για να καθίσουν μόνοι τους στο εδώλιο;".

Η "πράσινη πολυκατοικία"

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στον ΛΑΟΣ και στην κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τους "συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων". Ανέφερε ακόμη, ότι από τη Θεσσαλονίκη και μετά έσπασε το φράγμα της σιωπής και γι' αυτό οι αντίπαλοι της ΝΔ διαστρεβλώνουν πια την πρότασή της για την έξοδο από την κρίση που συναντά ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία.

Απάντησε στην κατηγορία, ότι με μαγικά η πρόταση της ΝΔ εξαλείφει το έλλειμμα, λέγοντας ότι μαγικά κάνει η κυβέρνηση. Πρώτον, είπε, μας οδήγησε στο μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία. Δεύτερον ανεβάζουν τους φόρους χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα και τρίτο μαγικό, έχουμε βαθιά ύφεση και όμως οι τιμές ανεβαίνουν. "Φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην πράσινη πολυκατοικία".

Ο κ. Σαμαράς κήρυξε πανστρατιά του κόμματος για να φθάσει το μήνυμα της ΝΔ σε όλες τις γωνιές της χώρας. "Οι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, εκεί θα πάμε όλοι, για να ξεμασκαρέψουμε τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα, για να σπάσουμε το φράγμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της. Γιατί απέναντί μας αντιμετωπίζουμε πανστρατιά. Όλοι οι ένοικοι της πράσινης πολυκατοικίας καλλιεργούν το φόβο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι είναι ώρα μάχης, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες και ιδιοτέλειες. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε με έμφαση ότι "δεν θα επιτρέψω φαινόμενα εσωστρέφειας. Γι' αυτό και η αντίδρασή μου όταν πρέπει θα είναι άμεση", αναφερόμενος εμμέσως στη διαφωνία του ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και στη διαγραφή του.
Μένοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι "κάποιοι τελευταία επικαλούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση για να διαστρεβλώσουν ενσυνείδητα τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης. "Η ελευθερία όμως είναι στίβος αρετής, δεν είναι αρένα μικροκομματικής ιδιοτέλειας".

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, λέγοντας, ότι έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα. Το βράδυ των εκλογών εάν το ΠΑΣΟΚ βρει λόγους για να νιώσει ευχαριστημένο από το εκλογικό του αποτέλεσμα, θα εφαρμόσει την πολιτική του πιο αδίστακτα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν μόνο αντιμνημονιακό χαρακτήρα, αλλά το ίδιο το μνημόνιο ακυρώνει τον "Καλλικράτη".

Έθεσε δε, το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας οι τοπικές κοινωνίες θέλουν τοπικούς άρχοντες που θα είναι εξαρτήματα αυτής της κυβέρνησης ή εκλεγμένους εκπροσώπους που θα ξέρουν να διεκδικούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση; Σε πολιτικό επίπεδο θέλουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που τους ξεγέλασε ή να την ενθαρρύνουν να συνεχίσει την ίδια πολιτική; Θέλουν να την επιβραβεύσουν που τους φώναζε λεφτά υπάρχουν και ύστερα έκοψε τις συντάξεις των 700 ευρώ ή να της στείλουν μήνυμα κατακραυγής στη χειρότερη εκδοχή λαϊκισμού;".

Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι τοπικές κοινωνίες και να μην εκλέξουν άρχοντες που τη μια μέρα θα δηλώνουν δημόσια ότι απορρίπτουν το μνημόνιο και την επομένη θα αποκηρύσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.





Read more...

Στο τέλος του 2010 τα "ομόλογα της διασποράς"


Έως το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την έκδοση ομολόγων σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. "Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2010", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Στην έκδοση των ομολόγων της διασποράς είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση που έκανε στους ξένους επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρωτοβουλία αυτή τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011 και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκδοση των "ομολόγων της διασποράς".





Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις εισηγμένες εταιρείες


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, από το Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία (2007/36/ΕΚ) σχετικά με την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιρειών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση και προσαρμογή του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών.

Με την Οδηγία εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και την πληροφόρηση των μετόχων πριν και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως συμμετοχή και άσκηση του δικαιώματος ψήφου (ιδίως, με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας) καθώς και την ψήφο μέσω του πληρεξούσιου, εισάγουν νέα μετοχικά δικαιώματα και αίρουν νομοθετικά, κανονιστικά ή άλλα εμπόδια που αποθαρρύνουν τους μετόχους από την ψηφοφορία.





Read more...

Συνεδριάζει Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ


Με κεντρικό θέμα τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Τη συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπερασπίστηκε τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προτείνοντας ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής με μέτρα ανάπτυξης, για την ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο.




Read more...

Στη Βουλή ως τα τέλη Οκτωβρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έλθει στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας.

Ο προηγούμενος νόμος, είπε ο υφυπουργός που ήταν ανενεργός ως το τέλος του Ιανουαρίου 2010 είχε μία φιλοσοφία που δεν ενίσχυε την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αλλά επιδοτούσε και ενίσχυε ό,τι εκινείτο και ό,τι πετούσε.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, το 98% των αιτήσεων ήταν εγκεκριμένες με αποτέλεσμα μία τεράστια δαπάνη και μία προβληματική στόχευση με 3000 εκκρεμότητες σε ανέλεγκτες αιτήσεις.

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτών Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι αυτή ακριβώς την απάντηση είχε πάρει όταν είχε αναλάβει η κυβέρνηση, που διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Ιούλιο η χώρα θα έχει νέο αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται και να μην υπάρχει νόμος, ως να είναι συνειδητή η καθυστέρηση και να κόβονται πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ψήφισή του για να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ο βουλευτής η κυβέρνηση αναλίσκεται σε καυγάδες, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τι δημόσιες επενδύσεις:

"Εμάς μας ενδιαφέρει η έκρηξη της ανεργίας. Βασικό εργαλείο στην ύφεση είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είναι 2 δις χαμηλότερο από όσα προέβλεπε ο δικός σας προϋπολογισμός".

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός κ. Ρήγας είπε ότι ο νόμος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε φτάσει σε τελικό στάδιο μετά από μεγάλη διαβούλευση, αλλά το ζήτημα δεν είναι απλώς να ρίξεις χρήματα στην αγορά, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση ενεργοποίησης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς.

Προσδιόρισε ότι σε περίοδο λιτότητας ήδη είναι υποθηκευμένος ο νέος νόμος, γιατί από τον προηγούμενο υπολείπονται 6 δις που θα πρέπει να δοθούν και για το λόγο αυτό λόγω έλλειψης πόρων θα τεθούν σε εφαρμογή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.





Read more...

"Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα"


"Δεν είναι ευχάριστες οι αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Στην αρχή της ομιλίας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε "για τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της Ομογένειας, για την όμορφη αυτή υποδοχή και για την συμπαράσταση που αισθανόμαστε για την Ελλάδα από τους Έλληνες της Διασποράς, από την Ομογένεια της Αμερικής. Αυτή την στιγμή, είναι πολύτιμη η συμπαράστασή σας, η συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της Ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα".

Ως κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, "κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα. Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας , μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι".


Ομόλογο της Διασποράς
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς. Και γι' αυτό θα σας μιλήσουμε, θα σας μιλήσει και ο νέος υπουργός (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού) κ. Δόλλης, ο οποίος θα είναι εδώ αυτές τις μέρες για να συζητήσετε και αυτά τα θέματα και τα θέματα της διασποράς. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή την στήριξη".



Μιλώντας στα αγγλικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την "πολύτιμη συμβολή" της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ευρύτερα της ελληνικής διασποράς σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια για τη δημιουργία της "καινούριας Ελλάδας".

"Είμαστε περήφανοι για την ελληνική διασπορά, για τους Ελληνοαμερικανούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι απανταχού Έλληνες έχουμε "αξίες το φιλότιμο, τη φιλοξενία, το μεράκι, τη περηφάνια, την παλικαριά και την ντομπροσύνη".

Στη συνέχεια, είπε ξανά ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει "δύσκολες αποφάσεις" και γνωρίζουμε ότι "δεν είναι ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας. "Ναι, είναι δύσκολες οι αποφάσεις μας. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, ίσως να προκαλούν πόνο τώρα, γνωρίζουμε ότι προκαλούν πόνο, αλλά έτσι θα γίνουμε πολύ πιο δυνατό Έθνους".

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι "μπορούμε, ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο".

Τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρέσβης της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: "Κύριε Πρόεδρε, τους τελευταίους έξι μήνες, είχαμε την τιμή να σας υποδεχτούμε επισήμως δυο φορές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στη Νέα Υόρκη, γεγονός που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας τόσο για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και για την αναβάθμιση και τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων".

Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά και πάρα πολλοί ομογενείς.-




Read more...

H YΦΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 4% ΤΟ 2010, ΛΕΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Βασικοί οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη...


«Βλέπουμε κάποια ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά σημάδια στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως είναι πιθανόν να έχουμε ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε προβλέψει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 4% για φέτος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των κρατικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, με μακροπρόθεσμες λήξεις, «κάποια στιγμή του χρόνου».

Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές, τόνισε.

Read more...

"ΟΧΙ" ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ...


Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας, ότι η κυβέρνηση θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Reuters χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι...
«υπήρξε, βεβαίως, η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης [του φόρου] σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ». Για την αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εξετάζει επίσης την μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγχωνεύσεων θα παραμείνει «μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δυο με τρεις ιδιωτικές τράπεζες».
Read more...

ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΕ 30 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Ρεπορτάζ : Ελένη Πετροπούλου
(από την Ημερησία)
Από το «κόσκινο» του υπουργείου Υγείας περνά η συνταγογράφηση και κατανάλωση φαρμάκων, η χρήση και υπερκατανάλωση υγειονομικών υλικών, καθώς και όλες οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, για όποιον γιατρό υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει σχέση με προκλητή...
συνταγογράφηση ή αδικαιολόγητες χρήσεις υλικών, αυτομάτως θα τίθεται σε υποχρεωτική τρίμηνη αργία.
Χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής και τους διοικητές της Α΄ και Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ σοβαρό για τη συγκράτηση των δαπανών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Από 1ης Οκτωβρίου, είπε, το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα σε 30 μεγάλα νοσοκομεία θα μπουν ορκωτοί λογιστές από ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες για να ελέγξουν τα οικονομικά τους. Ηδη έχουν γίνει έλεγχοι σε Αττικό, Γεννηματά και Ευαγγελισμό από ορκωτούς του Γενικού Λογοστηρίου.
Τα νοσοκομεία θα πρέπει να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν τους ισολογισμούς τους, να μην ξεφύγουν από τους προϋπολογισμούς τους, ενώ θα γίνει πλήρης καταγραφή και έλεγχος όλων των συμβάσεων για αγορές υλικών και υπηρεσιών.
Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός σε ό,τι αφορά την προκλητή συνταγογράφηση και κατανάλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα επιτεθούμε σε αυτό το φαινόμενο».
Συνέστησε δε στους διοικητές να περάσουν το μήνυμα στους γιατρούς, ιδιαίτερα στους αγροτικούς, οι οποίοι ανέφερε είναι «γενναιόδωροι» στη συνταγογράφηση, αλλά και στους πολίτες. «Εύχομαι τις ερχόμενες εβδομάδες να μη χρειαστεί να χτυπήσουμε το καμπανάκι του συναγερμού!
Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης των δαπανών.
Ειδικά για τον τομέα των προμηθειών, ο υπουργός ζήτησε τον συντονισμό των διοικητών, τονίζοντας ότι «ο τομέας αυτός φαίνεται να χωλαίνει». Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές, ενώ ανακοινώθηκε και η? βαθμολόγηση των νοσοκομείων για τις επιδόσεις τους.
«Φάρμακο»
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τα «φακελάκια», καθώς και επιπρόσθετα μέτρα για το φάρμακο. Ειδικά για το φάρμακο, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Παίζουμε το ποντίκι με τη γάτα» για να προσθέσει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες μας δουλεύουν κανονικά!» Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως όσα μέτρα λαμβάνονται, όσες ενέργειες γίνονται, οι εταιρείες είναι ένα βήμα μπροστά. «Ληστεύεται η χώρα», υπογράμμισε, επικαλούμενος στοιχεία από άλλες χώρες για την κατανάλωση των αντιγράφων (γενόσημα).
«Επτάλογος»
Μέχρι την επόμενη Παρασκευή έχουν προθεσμία οι διοικητές των νοσοκομείων να συμμορφωθούν στους επτά στόχους που έθεσε ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος. Οι διοικητές θα πρέπει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, να έχουν καταθέσει ολοκληρωμένους και ενιαίους προϋπολογισμούς για το 2011, να έχουν βεβαιώσει τις απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία για το πρώτο επτάμηνο του 2010, να έχουν αρχίσει να εισπράττουν τα χρεωστούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2010, να έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων για τα έτη 2005 και 2006, να έχουν προκηρύξει όλους τους διαγωνισμούς του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, να έχουν ενταλματοποιήσει τις οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους για τα έτη 2007 ? 2009 και να προχωρήσουν στην ψηφιακή σύγκλιση.
Προβλήματα
Τη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία επιχείρησαν να παρουσιάσουν κατά τη σύσκεψη οι διοικητές.
Έτσι, το ΚΑΤ, σύμφωνα με τον διοικητή, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υποδομών. Όπως είπε, οι αποχετεύσεις περνάνε από τα ντουλάπια των ασθενών στο παθολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να δακρύζουν από τις αναθυμιάσεις.
Για καρτέλ στο χώρο των προμηθειών έκανε λόγο ο διοικητής του «Αγία Όλγα». Όπως είπε, υπάρχουν 4 εταιρείες για τα αγγειακά μοσχεύματα και οι τιμές που δίνουν είναι διπλάσιες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε μάλιστα πως υπάρχουν γιατροί που αιτούνται περισσότερα υλικά από ό,τι χρειάζονται, με χαρακτηριστική περίπτωση έναν γιατρό ο οποίος ενώ ζητούσε 21 μοσχεύματα, τα «κατέβασε» σε 15, για να δηλώσει αργότερα ότι χρησιμοποίησε μόνο ένα!
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επιτεύχθηκε μείωση της δαπάνης για αιμοστατικά κατά 800%.
Ευτράπελα στο ΕΣΥ
Στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, ο διοικητής αποκάλυψε πως οι θάλαμοι καταρρέουν, ενώ νοσηλεύονται ασθενείς. Το 70% των γιατρών είναι διευθυντές.
Στο Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς, οι 103 είναι διευθυντές.
Στο Αττικόν, ο διοικητής ανέφερε ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ευρώπη που οι εργαζόμενοι δεν δίνουν λογαριασμό στη διοίκηση για το πότε απουσιάζουν!
Στο Σωτηρία ο τομογράφος είναι? αρχαίος, με αποτέλεσμα να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες τομογραφίες, όταν θα μπορούσε να αγοραστεί ένας σύγχρονος και να γίνει απόσβεση του κόστους σε 1,5 χρόνο.

Read more...

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Με γραπτό υπόμνημα σκοπεύει να ανταποκριθεί στην κλήτευση της κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής θα...
δείξει ότι σέβεται την προανακριτική επιτροπή αλλά δεν θα παραστεί προσωπικά.
Στο υπόμνημά του θα επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις που είχε εκφράσει δημοσίως κατά το παρελθόν όταν ήταν πρωθυπουργός. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του το Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Καραμανλής είχε αναγνωρίσει ότι «ήταν σκανδαλώδης υπόθεση την οποία αρχικά είχε υποτιμήσει και άργησε να αντιληφθεί τις διαστάσεις της».
Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν ότι πρόκειται για μια μεθόδευση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει πολιτική σκοπιμότητα, να πλήξει τον κ. Καραμανλή αλλά και τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές και παράλληλα να αποστρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τις εξελίξεις στην οικονομία. Προβληματισμό όμως έχει προκαλέσει η υπόθεση και στη Ρηγίλλης, η οποία καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό.
Read more...

ΔΕΗ : ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 25% ΤΟ 2013


Αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα φέρει από το τέλος του 2012 η «ορθολογικοποίηση» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές επιταγές και το Μνημόνιο. Μιλώντας στην...
εφημερίδα Το Βήμα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το κόστος ρύπων των θερμικών μονάδων της ως «πρόστιμο ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα», δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίωςτον χρόνο.
«Εν τω μεταξύ όμως», λέει ο κ. Ζερβός, «θα έχει μεσολαβήσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος μετά το Μάρτιο του 2011, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Συνεπώς, τα πρόστιμα αυτά θα πρέπει εν όλω ή εν μέρει να περάσουν στην κατανάλωση».
Ενεργειακοί κύκλοι αναφέρουν ότι με τη σημερινή τιμή του άνθρακα περί τα 14-15 ευρώ τον τόνο, τα πρόστιμα ρύπων προς τη ΔΕΗ θα είναι πάνω από 800 εκατ. και ίσως προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται απότομη αύξηση των (απελευθερωμένων πια) τιμολογίων κατά περίπου 20% ως 25%, ανάλογα και με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκείνης της εποχής, που μαζί με τον (κυρίαρχο) λιγνίτη διαμορφώνουν μέσω δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων την τελική τιμή.
Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει παραγωγή περίπου 5.000 μεγαβάτ από λιγνίτες και γι' αυτά τα μεγαβάτ θα πληρώσει πρόστιμα, ενώ και το πετρέλαιο θα διαδραματίσει ρόλο λόγω της χρήσης στα νησιά, αλλά και λόγω της εσωτερικής χρήσης στη λειτουργία της επιχείρησης.

Read more...

ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΛΕΚΗ


Από το : real.gr
Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός νοσηλεύεται εδώ και τρεις ημέρες η Κατερίνα Πελέκη. Όπως αποκαλύπτει η Real.gr η Κατερίνα Πελέκη μετά την ένταση της προανακριτικής επιτροπής και όσων ακολούθησαν αισθάνθηκε έντονη δυσφορία. Μετά από λιποθυμικό επεισόδιο...
μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, το οποίο εφημέρευε. Οι γιατροί την υποβάλλουν καθημερινά σε εξετάσεις καθώς η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη υποφέρει από ιλίγγους. Κανείς από τους θεράποντες ιατρούς της μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει πότε η Κατερίνα Πελέκη θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο
Read more...

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με 6 νέα προγράμματα θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να εμποδίσει την έκρηξη της ανεργίας. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προβλέπει «έκρηξη της ανεργίας κατά τους επόμενους μήνες», η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1 εκατ., ενώ τα...
νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι άγγιξε τις 650.000. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ που αφορούν τον μήνα Αύγουστο:
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Αύγουστο (39.410) εμφανίζεται αυξημένο κατά 10,31% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (35.728).
Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,13% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,63%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων διαμορφώνεται σε 191.653, αυξημένος κατά 6.944 (3,76%) σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εμφανίζονται μειωμένες κατά 36,7%.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το 2011 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% (1 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Το Ινστιτούτο απευθύνει δραματική προειδοποίηση για απώλεια 175.000 θέσεων εργασίας και τονίζει ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ούτε το 2015 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα ποσοστά ανεργίας του 2008. Το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα της ανεργίας σχεδιάζει τα ακόλουθα:
1 Ειδικά προγράμματα απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του εργατικού δυναμικού καθώς και αυτοαπασχόλησης ανέργων- κυρίως νέων- με τη χρηματοδότηση (μικροδάνεια) μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για παρέμβαση σε κάθε άνεργο, το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την απώλεια της απασχόλησής του, με δάνεια τα οποία θα χορηγούνται ανεξάρτητα από τις δράσεις του ΟΑΕΔ (επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.). Στα κεφάλαια του Ταμείου, εκτός από τους εθνικούς, κοινωνικούς και κοινοτικούς πόρους θα μετέχουν και ιδιώτες (τράπεζες) κατά το πρότυπο των ταμείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που συγκροτήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας (Ανάπτυξης). Το εν λόγω Ταμείο θα ενισχύει είτε απευθείας ανέργους είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που σχεδιάζουν δράσεις για την απασχόληση γυναικών που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας κ.ά.

2 Επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών 150.000

- 250.000 επισφαλών θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρηθούν 300.000

- 500.000 θέσεις για ένα χρόνο (ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει έως και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κόστος του 1/2 του προσωπικού μιας επιχείρησης η οποία, με τη σειρά της, θα δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο των απασχολουμένων σε αυτή).

3 Επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ, μέσω του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή κίνητρα για προσλήψεις καθώς και για αυτοαπασχόληση ανέργων μέσω των προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται κάθε χρόνο.

4 Πρόγραμμα δημιουργίας 210.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 27.000 θα είναι μόνιμες, στον τομέα της πράσινης ενέργειας με βάση σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. 5 Αυτασφάλιση ή επιδότηση της κοινωνικής εργασίας απολυομένων ηλικίας 55- 64 ετών (για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο ΟΑΕΔ θα προβλέπει κατά προτεραιότητα επιδοτήσεις έως 100% των εισφορών).

6 Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων που δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα τουλάχιστον για ένα τετράμηνο μετά τη λήξη των προϋποθέσεων (διάρκεια επιδότησης ανεργίας και αριθμός ενσήμων από την προηγούμενη εργασία).

Read more...

"ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ"...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Δεβετζόγλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την ευχέρεια στους διοικητές των νοσοκοµείων να θέτουν εκτός καθηκόντων για τρεις µήνες γιατρούς µε την υπόνοια και µόνο ότι χρηµατίζονται, εµπλέκονται σε υποθέσεις παράνοµων προµηθειών ή υπερσυνταγογράφησης, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο...
υπουργός είχε χθες την πρώτη µαραθώνια σύσκεψη µε τους διοικητές των νοσοκοµείων Αθήνας και Πειραιά, προκειµένου να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήµατα στον χώρο του ΕΣΥ και να συνεργαστεί µαζί τους για την άµεση επίλυση των προβληµάτων στην Υγεία. Χαρακτηριστική ήταν η εµπειρία του διοικητή του ΚΑΤ, όπου ορθοπεδικός τού ζήτησε να υπογράψει µοσχεύµατα αξίας 27.000 ευρώ. Ο διοικητής αρνήθηκε και έτσι την άλλη ηµέρα ο γιατρός επέστρεψε µε προσφορά για το ίδιο προϊόν που είχε κοστολογηθεί για 15.000 ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές συγκράτηση για τη µείωση των λειτουργικών δαπανών 10% σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύµατα και 20% στα φάρµακα.
«Από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάζει το υπουργείο Υγείας», διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος και ζήτησε από τους διοικητές µέχρι την επόµενη Παρασκευή να έχουν καταθέσει τον προϋπολογισµό του 2011 και να πληρώσουν άµεσα τους προµηθευτές για τα χρέη 2005-2006. «Να µη φθάσω σε λίγες εβδοµάδες να χτυπήσω το καµπανάκι του συναγερµού», τους είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τον τοµέα των προµηθειών, ο υπουργός Υγείας ζήτησε το συντονισµό των διοικητών, τονίζοντας ότι «ο τοµέας αυτός φαίνεται να χωλαίνει». Ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές, για κάποιους από τους οποίους είπε ότι «έχει καλή γνώµη και για κάποιους άλλους όχι καλή» σε ό,τι αφορά τα αποτελέσµατα του έργου τους.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, µάλιστα, ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε συγκεκριµένα ερωτήµατα σε κάθε διοικητή για το νοσοκοµείο ευθύνης του, δείχνοντας ότι γνωρίζει καλά τι συµβαίνει, ενώ ανακοίνωσε και βαθµολόγηση των νοσοκοµείων για τις επιδόσεις τους.
Ο γενικός γραµµατέας Δηµόσιας Υγείας, Αντώνης Δηµόπουλος, αποκάλυψε ότι σύντοµα θα ανακοινωθούν παρεµβάσεις για τα φακελάκια, καθώς και επιπρόσθετα µέτρα για το φάρµακο. Οσον αφορά στα φάρµακα ο κ. Δηµόπουλος τόνισε πως «παίζουµε το ποντίκι µε τη γάτα» προσθέτοντας ότι «οι φαρµακευτικές εταιρείες µάς δουλεύουν κανονικά». Ο γενικός γραµµατέας εξέφρασε ακόµη τη δυσαρέσκειά του για τη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως όσα µέτρα λαµβάνονται, όσες ενέργειες γίνονται, οι εταιρείες είναι ένα βήµα µπροστά. «Ληστεύεται η χώρα» τόνισε επικαλούµενος στοιχεία από άλλες χώρες για την κατανάλωση των αντιγράφων φαρµάκων (γενόσηµα).

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές

«Ζούγκλα» τα νοσοκοµεία!


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι οι αναφορές των διοικητών των νοσοκοµείων κατά τη χθεσινή σύσκεψη µε τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά µε τα µεγαλύτερα διαχειριστικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν.

Στο νοσοκοµείο Αγία Ολγα ο διοικητής µίλησε για καρτέλ στις προµήθειες αγγειακών µοσχευµάτων, όπου δραστηριοποιούνται µόνο 4 εταιρείες. Ετσι, καταφέρνουν να υπερτιµολογούν τα προϊόντα, ενώ σε αυτήν την υπόθεση, όπως ανέφερε, εµπλέκονται και γιατροί οι οποίοι ζητούν πολύ περισσότερα µοσχεύµατα από όσα χρειάζονται και όπως είπε, «µπορεί να ζητήσουν 30 µοσχεύµατα και τελικώς να χρησιµοποιήσουν µόνο ένα».

Στο νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα, πρώην Λοιµωδών, «θάλαµοι καταρρέουν πάνω από τους ασθενείς, καθ’ ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές», όπως είπε ο διοικητής.

Στο ΚΑΤ µέσα από τις ντουλάπες των ασθενών περνούν ακόµα και σωλήνες αποχέτευσης, µε αποτέλεσµα οι ασθενείς να δακρύζουν από τις αναθυµιάσεις.

Στο Νοσοκοµείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς που υπάρχουν, οι 103 είναι διευθυντές.

Κτίριο του 1935
Το κτίριο του «Αγίου Σάββα» έχει ιδιαίτερο πρόβληµα, καθώς όπως τόνισε ο διοικητής πρόκειται για µία «κατασκευή του 1935 χωρίς στατική επάρκεια».

Στο Νοσοκοµείο Ερυθρός Σταυρός, το Διοικητικό Συµβούλιο έχει να συνεδριάσει από τον Ιανουάριο λόγω έλλειψης απαρτίας, µε αποτέλεσµα να µη λαµβάνονται διοικητικές αποφάσεις.

Ενώ, «το χειρότερο νοσοκοµείο της χώρας είναι το Αττικό», όπως είπε ο διοικητής του, καθώς δεν έχει αρµοδιότητα να ελέγχει το προσωπικό, αφού είναι πανεπιστηµιακό και δεν ανήκει στο ΕΣΥ και έτσι δεν γνωρίζει ούτε πότε λαµβάνουν άδειες οι γιατροί. Ακούγοντας αυτά ο Ανδρέας Λοβέρδος, η αυθόρµητη έκφραση που εκστόµισε ήταν «παιδιά, τι πράγµα είναι αυτό;».

Read more...

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 4.800 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ!


Ρεπορτάζ : Άννα Ανδριτσάκη
(από την Ελευθεροτυπία)
Τεράστια αποδεικνύεται η διαδρομή, σε όλη τη γραφειοκρατική γραμμή του κράτους, που χρειάστηκε να διανύσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εντοπίσει όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς του. Από το Γενικό Αρχείο του Κράτους, την Ακαδημία Αθηνών...
και τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, έως τους πιο απίθανους φορείς του Δημοσίου (υπαγόμενους σε διάφορα «άσχετα» υπουργεία), τις απανταχού Μητροπόλεις, δημόσιες βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και εθνικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων.

Δημοφιλέστεροι, βέβαια, προορισμοί ήταν και παραμένουν οι διευθύνσεις, και δη οι περιφερειακές, του ίδιου του υπουργείου, μαζί με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ: συνολικά, απασχολούσαν τους 3.000 από τους 5.000 εκπαιδευτικούς, που εστάλησαν πίσω στα σχολεία· για την ακρίβεια, επέστρεψαν οι 4.800 από τους 8.500 (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), που είχαν αιτηθεί και λάβει απόσπαση πέρυσι, για να διακτινιστούν σε όλη τη χώρα, ακόμη και έξω από αυτήν, αν ληφθεί υπόψη και το «μάζεμα» που έκανε το υπουργείο Παιδείας στις αποσπάσεις εξωτερικού - στο Παρίσι ήταν τριπλάσιοι από αυτούς που χρειάζονται. Με λίγα λόγια, άλλοι προτιμούν τη ζωή στα μεγάλα κέντρα κι άλλοι... το πατρικό τους.

Ωστόσο, «δεν παραμένουν πολλά χρόνια στις θέσεις τους» σπεύδουν να διευκρινίσουν ορισμένα στελέχη του υπουργείου. «Οι περισσότεροι που βρήκαμε, ήταν από δύο έως πέντε χρόνια». Το σοβαρό πρόβλημα, όμως, ήταν άλλο: κάθονταν πολλοί στην ίδια καρέκλα! Ακόμη κι αν θεωρείται λογικοφανής η απασχόληση 1.200 ατόμων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, 2.000 σε όλες τις διευθύνσεις (δηλαδή, νομούς) του υπουργείου Παιδείας, άντε και των 900 στον ΟΕΕΚ (που μοιράζονται σε υπηρεσίες, αλλά και σε ΙΕΚ για διδασκαλία), είναι δύσκολο να εξηγηθεί τι κάνουν τέσσερα άτομα στη μικρή βιβλιοθήκη της Βέροιας. Εξίσου δύσκολη είναι η κατανόηση της ύπαρξης εκπαιδευτικού, λ.χ., στον ΕΝΙΖΑ, έναν φορέα υπαγόμενο στο υπουργείο Μεταφορών (!), ή της πλούσιας στελέχωσης των γυμναστηρίων ανά τη χώρα, και ακολούθως των εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων.

Μετά την εκκαθάριση, έμειναν όσοι χρειάζονταν, τονίζουν τώρα οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΠΘ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, έμεινε ένας τυχερός -πλην μόνος- αποσπασμένος. Στις βιβλιοθήκες, ειδικά, «υπάρχει ένας σε κάθε μία». Ετσι λένε. «Το παράκανε το υπουργείο», ανταπαντούν οι εκπαιδευτικοί από την άλλη. «Ετσι ερήμωσαν τα ΚΕΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)», τονίζουν.

Οπως και να έχει, το φαινόμενο των αποσπάσεων είναι συνδεδεμένο με τους μύθους και τις αλήθειες που γεννά το αέναο πελατειακό σύστημα της κρατικής μηχανής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημόσιοι υπάλληλοι-εκπαιδευτικοί εναλλασσόμενοι, ανά τρία ή και πέντε χρόνια, σε διάφορες περιζήτητες θέσεις της μεγάλης κρατικής γραφειοκρατικής μηχανής, απολάμβαναν μια ιδιότυπη διδασκαλική θητεία με πολύ ευρύ φάσμα καθηκόντων. Στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, λ.χ., άλλοι αποσπώνται για να ασκήσουν διοικητικά καθήκοντα, άλλοι για την ανάληψη θέσεων βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού (σε εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις κ.ά.) στην εξασφάλιση των οποίων παίζει ρόλο και το βιογραφικό. Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι κάνουν τη διαφορά.

Πιο «φιλόξενοι», ωστόσο, από όλους, αποδεικνύονται οι πολυάριθμοι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας, εξ ου και ο μεγάλος όγκος των εκεί αποσπάσεων. Δεν απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις, παρά μια καλή γνωριμία. Με βασικό κριτήριο τον τόπο διαμονής του ενδιαφερομένου, γίνεται η αίτηση και πολύ γρήγορα η απόσπαση. Είναι περιττό δε να εξηγηθεί γιατί μια θέση γραφείου, είτε σε κεντρική είτε σε περιφερειακή διεύθυνση, είναι σαφώς προτιμότερη από τη διδασκαλία μέσα στην τάξη.

Read more...

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ


Από : Σκάϊ.gr
Με μηνιαίο ενοίκιο έως και 250 ευρώ, ορισμένοι «αιώνιοι» φοιτητές επενοικίαζαν σε τρίτους τα δωμάτια που είχαν σε φοιτητικές εστίες.Το καλοκαίρι άρχισε το ξεκαθάρισμα στις 25 φοιτητικές εστίες της χώρας με αποτέλεσμα να αδειάσουν 1.050 θέσεις. Άλλες περίπου 1.500 θέσεις θα μείνουν κενές από τους φετινούς αποφοίτους, και ως εκ τούτου 2.500 θέσεις θα δοθούν στους πρωτοετείς φοιτητές...
Οι έλεγχοι απέδωσαν και άδειασαν 2.500 δωμάτια, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντόπουλου.
Η υπουργός ήταν καλεσμένη του ραδιοσταθμού RED 96,3 και στη σύνδεση που έκανε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως το 92% των βιβλίων έχει φτάσει στα σχολεία. Απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στην απεργία των φορτηγών το καλοκαίρι.
Για το πάσο των φοιτητών είπε καθυστέρησε να δοθεί στους φοιτητές καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα. Όπως αποκάλυψε από το 1997 τα πάσο πήγαιναν από το υπουργείο Μεταφορών στο Παιδείας και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Όπως είπε κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει λόγο για κόστος με αποτέλεσμα το υπουργείο να βρεθεί να χρωστάει αρκετά χρήματα στο υπουργείο Μεταφορών. Τόνισε πως το θέμα λύθηκε και από την ερχόμενη εβδομάδα τα πάσο θα βρίσκονται στα Πανεπιστήμια.
Read more...