Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Απρόβλεπτη και με σημαντικούς κινδύνους μια χρεοκοπία της Ελλάδας»

Μέρκελ για το «ελληνικό πρόβλημα»:

«Το ελληνικό PSI είναι μία αχαρτογράφητη περιοχή. Το μονοπάτι της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή της χρεοκοπίας της είναι ‘απρόβλεπτο και με σημαντικούς κινδύνους’».

Με τη δήλωση αυτή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αφήνει ακόμα ανοικτό το «ελληνικό ζήτημα», ιδίως ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που σηματοδοτούν την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή αρχικώς την διαδικασία έγκρισης – την ερχόμενη Δευτέρα – από τη γερμανική Βουλή του νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και εν συνεχεία την έγκρισή του από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την 1η Μαρτίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, στις δηλώσεις της πριν τη με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Στράλζουντ της Βαλτικής, πως εκείνο που πρέπει να γίνει πρώτα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με κομβικό σημείο στην όλη διαδικασία το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο «ελληνικό PSI».

Παράλληλα πάντως επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη. «Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάτι που επεσήμανε και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα το απόγευμα, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής και σε συνέχεια των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της νέας δανειακής σύμβασης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.

Στην συνομιλία αυτή η κυρία Μέρκελ ενημέρωσε για ακόμη μία φορά τον πρωθυπουργό για τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Ελλάδας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά το «νέο ελληνικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Αθήνα, πρωτίστως για την έγκριση των σχετικών με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI νομοσχεδίων που «πέρασαν» από τη Βουλή.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η υπόθεση της «ελληνικής διάσωσης» έχει ακόμα δρόμο για να «κλειδώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα».

Η συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ προετοιμάζει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (1-2 Μαρτίου) στην οποία εκτός των άλλων πρόκειται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο φέτος.
protothema.gr

Read more...

Περιορισμοί στη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε ένστολους



Περιορισμοί στη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος σε ένστολους
Περιορισμούς στη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους ένστολους προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.


Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δεν λαμβάνεται υπόψιν πλασματικός χρόνος εργασίας ούτε αυξάνεται το εφάπαξ για όσους αποκαθίστανται διοικητικά, χωρίς όμως να επανέλθουν στην υπηρεσία.

Επίσης, προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο από εισφορές όσο και από προσωπικά δάνεια έκτακτων αναγκών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Ο Ολιν Ρεν ενημέρωσε εκπροσώπους του Τύπου σε... σάουνα των Βρυξελλών...



Αποκαλύψεις της Corriere della Sera για επιλεκτική σχέση με (μόνον άνδρες) δημοσιογράφους...
Αμηχανία προκαλεί στις Βρυξέλλες μία εξαιρετικά πρωτότυπη, επιλεκτική ενημέρωση δημοσιογράφων που διοργάνωσε ο κοινοτικός επίτροπος Oλι Ρεν σε σάουνα που διατίθεται στα μέλη της Κομισιόν. Προσκεκλημένοι ήταν...
έξι δημοσιογράφοι μεγάλων διεθνών μέσων, στους οποίους ο Oλι Ρεν μίλησε για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει την Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ζήτησε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους απόλυτη εχεμύθεια για τη συνάντηση -που ήταν «μόνο για άνδρες»- και το περιεχόμενό της.

Όμως, η αίθουσα Τύπου των Βρυξελλών, με 1.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Και ένα τέτοιο μυστικό δεν θα αργούσε να έλθει στο φως, όπως λέει η Corriere.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μία Γερμανίδα δημοσιογράφος ρώτησε τον Όλι Ρεν εάν σκοπεύει να επεκτείνει και στις γυναίκες τις εμπιστευτικές επαφές του με τα μέσα ενημέρωσης. Εμφανώς αμήχανος, ο Ρεν έδωσε μία γενική απάντηση ότι «είναι πάντα ανοιχτός στον Τύπο» και άλλαξε γρήγορα θέμα επανερχόμενος στις οικονομικές προβλέψεις.

Στην ακόλουθη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Κομισιόν δημοσιογράφος της Corriere della Sera ρώτησε τον Ισπανό εκπρόσωπο του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εάν είχε προβλεφθεί και... dress code για τη συνάντηση.

Αμήχανος ο Αλταφάζ περιορίστηκε να πει πως δεν πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες «καθώς όλοι γνωρίζουν τις φινλανδικές συνήθειες»....



Read more...

Νέο πολιτικό σχήμα από Κατσέλη-Καστανίδη...



Κίνηση από τους μεταρρυθμιστές;...
Σύμφωνα με πληροφορίες του epikairo, το νέο πολιτικό σχήμα των Κατσέλη-Καστανίδη έχει ήδη δρομολογηθεί. Δυαρχία με επικεφαλής την Κατσέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Καστανίδη και υπεύθυνο οργανωτικού τον Λάμπρο Μίχο. Το νέο κόμμα θα στελεχώσουν οι 11 από τους 22 διαγραφέντες βουλευτές και οι... ζυμώσεις συνεχίζονται, καθώς διαφαίνεται συμφωνία με πολλούς εκ των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ που προτίθενται να στηρίξουν μία τέτοια επιλογή. Μυστική συνάντηση είχαν άλλοι 6 διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι διαφοροποιούνται από μία τέτοια επιλογή, δεν...


...προδιατίθενται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ των Βενιζέλου-Λοβέρδου και αναζητούν στέγη. Ο Γιάννης Αμοιρίδης (βουλευτής Πιερίας) έριξε γέφυρες προς τη μεριά Κουβέλη και είναι μία περίπτωση που συζητείται, δίχως, όμως, ιδιαίτερη θέρμη από τους συνομιλητές της κλειστής αυτής ομάδας. Ο Μαγκούφης (Βουλευτής Τρικάλων) τάχθηκε υπέρ της επανένταξής του στο ΠΑΣΟΚ, όπου διαφαίνεται πως θα παραμείνει και η Ξενογιαννακοπούλου, στηρίζοντας τον Παπουτσή (αν ο ίδιος πάρει την τελική απόφαση).

Το πιο ενδιαφέρον ιδεολογικό εσωκομματικό πεδίο, αυτό των Διαμαντοπούλου-Μόσιαλου-Ραγκούση, τηρεί σιγή ιχθύος, αν και σε εσωκομματικά πηγαδάκια συζητείται έντονα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Ραγκούση,...

ο οποίος -κατά πολλούς- αποτελεί την καταλληλότερη άφθαρτη επιλογή απέναντι στο καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, με μηχανισμό στο κόμμα ως γραμματέας και στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος. Η δημιουργία μηχανισμού στο τρίτο επίπεδο, αυτό της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για την έκφραση αυτής της ιδεολογικής μεταρρυθμιστικής τάσης των σκληρών ευρωπαϊστών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Αν θυμηθούμε την πρόσφατη περίπτωση Σαμαρά-Μπακογιάννη, στην οποία η Ντόρα ήλεγχε το 85% της κοινοβουλευτικής ομάδας και εντέλει έχασε στις εσωκομματικές διαδικασίες με 10 μονάδες διαφορά, μπορούμε να συμπεράνουμε πως μία τέτοια έκπληξη θα μπορούσε να επαναληφθεί, και μάλιστα, έχοντας πολύ περισσότερες πιθανότητες, βάσει του πολιτικού στάτους της κοινωνίας, που καιροφυλαχτεί να επιδείξει την οργή κ το θυμό του σε ό,τι συστημικό ή καθεστωτικό. Ακόμη και η στήριξη των Βενιζέλου-Λοβέρδου από τα παραδοσιακά ΜΜΕ αποτελεί αντικίνητρο ψήφου και σηματοδοτεί μια προδιαγραφόμενη έκπληξη.
www.epikairo.gr:



Read more...

Μας δουλεύει Ο Βενιζέλος...



...τον κάρφωσε στο Mega ο Πετσάλνικος...

Ο ψεύτης ο Μπενίτο, με αυτό το θέμα -της λίστας- μας δουλεύει εδώ και πολύ καιρό.

Βγήκε σήμερα και δήλωσε πως θα στείλει την περιβόητη λίστα εντός της ημέρα στην βουλή.

Και ξαφνικά βγαίνει ο... Πετσάλνικος στο Mega και ρίχνει το θέμα στις καλένδες.

Δεν δίνει τα ονόματα ο Νικολούδης, και το υπουργείο οικονομικών δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα!

Τότε τι μας έλεγε με δημόσιες δηλώσεις του, ο αρχιψεύταρος ο Μπενίτο;



Read more...

Ποικίλες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Λοβέρδου περί συνεργασίας με τη ΝΔ

Επιμένει ο υπουργός Υγείας


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με νέες δηλώσεις υπέρ μίας μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επανήλθε και σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές» είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη προοπτική περί μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε περίπτωση που το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αναδειχθεί πρώτο, αλλά δεν κατακτήσει αυτοδυναμία.

Επεσήμανε, μάλιστα, μιλώντας στο Ράδιο 9, ότι σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εκτιμήσει τα δεδομένα μετά το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Παράλληλα, διέψευσε σενάριο που θέλει να έχει γίνει συζήτηση για πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον ίδιο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «γιατί ο Ευ.Βενιζέλος δεν θα θέλει να είναι στην κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι «την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η θέση του συνίσταται στο ότι «η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα» την οποία «για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες».

Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι «ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές» και ότι «και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη».

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν ότι «οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι απαντήσεις στα ερωτήματα πώς, από ποιόν και προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα θα διατυπωθούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια προεκλογικά, αλλά ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επεξεργασίας, η οποία θα γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας».

Συμπλήρωναν δε ότι «σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα είναι εθνικά υπεύθυνη, πολιτικά συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και προοδευτική».

Ποικίλες αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ


Την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο που περιέγραψε ο κ.Λοβέρδος εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε «πολιτικά άστοχη» κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός.

«Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του «με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα».

«Επιμένω στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη» καταλήγει η δήλωσή του.

Με την προοπτική μιας συγκυβέρνησης μετεκλογικά τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη νέα κυβέρνηση για να βγάλει πέρα το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως συσχετισμών (...) είμαστε υπεύθυνη δύναμη».

«Δεν δέχομαι εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ» δήλωνε στον Real Fm την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης εκτίμησε, μιλώντας στο Ράδιο 9 ότι ο κ.Λοβέρδος δεν έχει «καμία εξουσιοδότηση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που αφορά το μέλλον και αποφάσεις, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά οποιουδήποτε κόμματος». «Υποθέτω ότι ο καθένας αναφέρεται στον εαυτό του και μόνο» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιμένει τη λαϊκή ετυμηγορία και να πειθαρχήσει σε αυτήν».

Ακόμη τάχθηκε κατά μιας συνθηκολόγησης του κόμματος σε μια πολιτική «νεοφιλελεύθερη και δεξιά», τονίζοντας ότι «ως ένας εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήθελα να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο».

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του κ.Λοβέρδου ήρθε την Πέμπτη από την ανεξάρτητη βουλευτή Λούκα Κατσέλη η οποία απάντησε στον υπουργό ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός». Σε νέα ραδιοφωνική συνέντευξη στη ΝΕΤ η πρώην υπουργός χαρακτήρισε τέτοιες δηλώσεις ενδεικτικές «της απομάκρυνσης που έχει γίνει από τον παλμό της κοινωνίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ, η… βιαστική ανεξαρτητοποίησή της και τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας!



Τα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ, η… βιαστική ανεξαρτητοποίησή της και τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας!
Εύλογα ερωτήματα προκάλεσε σε αρκετούς η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας με την οποία ανεξαρτητοποιείται η ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό γιατί ακολούθησε με διαφορά λίγων ημερών την προσπάθεια να εξεταστεί στη Βουλή ο σχετικός φάκελος που αφορά στο «φούσκωμα» του ελλείμματος για το 2009 και να εξεταστεί με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, κάτι που προφανώς ευνοεί το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίζει για τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται κατά τη δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων. Όσοι παρακολουθούν από κοντά την περιβόητη αυτή υπόθεση, θυμούνται πως κάτι τέτοιο αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής των Γεωργίου- Γεωργαντά, όταν η δεύτερη έπειτα από την εκπαραθύρωσή της από την ΕΛΣΤΑΤ, είχε ανακινήσει το θέμα με άμεσες βολές κατά του προέδρου της Αρχής.

Το όλο ζήτημα περιπλέκεται καθώς το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περάσει η εξέταση του θέματος σε αυτή τη Βουλή, όπου προφανώς η σύνθεση το ευνοεί και να μην μετατεθεί για μετά τις εκλογές οπότε κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα έχει εκλέξει πολλαπλάσιους βουλευτές από όσους εκτιμάται ότι θα έχει το κόμμα των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχετίζουν την κατάθεση της τροπολογίας με πάγιο αίτημα των δανειστών για θέσπιση ασυλίας των μελών του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα για αυτή την «λεπτομέρεια» το Μoneypost.gr είχε τονίσει χαρακτηριστικά στις 20/2 σε ανάρτηση υπό τον εύγλωττο τίτλο «το “ένοχο μυστικό” του Ευ. Βενιζέλου», την περίπτωση να εισάγεται τελικά στο μνημόνιο Μνημόνιο ΙΙ, η δημοσιονομικά άσχετη υποχρέωση αλλαγής του καταστατικού της Στατιστικής Αρχής, με ζητούμενη την καθιέρωση ασυλίας της από δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Κατατέθηκε η δημόσια προσφορά για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Ανακοινώθηκαν οι όροι


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναρτήθηκε η δημόσια προσφορά για το PSI στον ειδικό δικτυακό τόπο greekbonds.gr, λίγο μετά τις επτά το βράδυ της Παρασκευής. O Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ύψος της συμμετοχής στην ανταλλαγή, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις επιπτώσεις από μία ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Η διαδικασία θα προχωρήσει όπως περιγράφεται στη δημόσια προσφορά εάν η συμμετοχή κυμανθεί τουλάχιστον στο 90%. Στην περίπτωση που η συμμετοχή βρίσκεται μεταξύ 75% και 90%, η Ελλάδα θα διαβουλευτεί με τους δανειστές του επίσημου τομέα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Εάν το ποσοστό της συμμετοχής δεν φτάσει στο 75%, η διαδικασία δεν θα γίνει.

Η προσφορά προβλέπει πως το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας (διετούς) λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.

Ακόμη, στους ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετέχουν στη διαδικασία θα δοθούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Την ημέρα διακανονισμού του PSI το ελληνικό δημόσιο θα παραδώσει στους πιστωτές έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης διάρκειας του EFSF ως αντάλλαγμα για τους μη αποπληρωθέντες τόκους έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2012 στα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:

• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015

• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020

• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,

• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.

• Σχετικά με τη «ρήτρα ΑΕΠ» στα νέα ελληνικά ομόλογα, η επιπλέον απόδοση θα φτάνει, από το 2015 και έπειτα, μέχρι το 1% εάν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί πέραν ενός ορίου.

Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Τέλος, σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, η ζημιά για τις τράπεζες ανέρχεται στο 75%.

Αισιόδοξο το IIF για τη διαδικασία


Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

«Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα συμβάλει στην επιστροφή της πολυπόθητης εμπιστοσύνης στις αγορές και της οικονομικής ανάπτυξης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρη απαντηση Λουκας Κατσελη...



...στην πρόταση Λοβέρδου..
Επιθετική η Λούκα Κατσέλη που κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Λοβέρδου για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. "Το ΠΑΣΟΚ έγινε το... δεκανίκι της ΝΔ" απάντησε η πρώην υπουργός σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη...
Πηγή : spnews.gr



Read more...

Αποστάσεις Βενιζέλου από Λοβέρδο για τη συγκυβέρνηση με ΝΔ, αντίθετος ο Παπουτσής

Αποστάσεις Βενιζέλου από Λοβέρδο για τη συγκυβέρνηση με ΝΔ, αντίθετος ο Παπουτσής
Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργηθεί μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το βενιζελικό επιτελείο τονίζει ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο ευρύτερης επεξεργασίας και όχι ως απόφασης της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που θα έχει προκύψει. Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής αντιτείνεται σε κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν τη διεξαγωγή εκλογών αφού διαφωνεί πλήρως με, όπως τις χαρακτηρίζει, «πρακτικές συμβιβασμού με την ήττα» τονίζοντας ότι «μία τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης».

Σήμερα το μεσημέρι βενιζελικοί κύκλοι διέρρεαν ότι «Οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι απαντήσεις στα ερωτήματα ''ποιος, από ποια και προς ποια κατευθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα'' θα διατυπωθούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια προεκλογικά αλλά ως αποτέλεσμα μίας συλλογικης επεξεργασίας μετά την αναδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα είναι εθνικά υπεύθυνη πολιτικά συγκεκριμένη ολοκληρωμένη και προοδευτική».

Με γραπτή του ανακοίνωση ο Χρήστος Παπουτσής ξεκαθαρίζει ότι «Είναι πολιτικά άστοχη κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός. Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ» και συνεχίζει «Διαφωνώ πλήρως με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα. Επιμένω στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Χθες, ο υπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε τονίσει ότι η στήριξη του δεύτερου κόμματος θα πρέπει να συμβεί για οποιοδήποτε κόμμα εκλεγεί πρώτο. Ως παράδειγμα και με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι η ΝΔ θα πρέπει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και δεν έχει πετύχει αυτοδυναμία σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία δήλωση - δέσμευση της Ελλάδας διατυπωμένη ήδη από χείλη κυβερνητικά προς τους εταίρους για το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές αλλά και προϋπόθεση για την τήρηση των όρων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί।
http://newpost.gr

Read more...

ΠΑΣΟΚ: Έκτακτο συνέδριο και αναβολή των εκλογών ζητούν επτά Υφυπουργοί ...


Παράκαμψη της καταστατικής διαδικασίας για εκλογή προέδρου από τη βάση και διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, με θεσμική εκπροσώπηση, ζητούν με κοινή δήλωσή τους επτά υφυπουργοί της κυβέρνησης, προβάλλοντας ως κύριο λόγο την ... έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σύμφωνα με Το Βήμα, οι υφυπουργοί που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι υφυπουργοί Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

Οι εφτά υφυπουργοί ζητούν επίσης η διαχείριση του χρόνου των εκλογών να γίνει σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας, δηλαδή να παραταθεί ο χρόνος των εκλογών ώστε να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Διευκρινίζουν, τέλος, ότι δεν ζητούν να ακυρωθεί το καταστατικό που προβλέπει εκλογή ηγεσίας από τη βάση, αλλά ζητούν να μην εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη συγκυρία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.



Read more...

Στη Βουλή τροπολογία για την αποσύνδεση επιδομάτων και συντάξεων από τον κατώτατο

Πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο

Μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού ατά 22%, το επίδομα ανεργίας θα μειωνόταν σε 360 ευρώ, 90 ευρώ περίπου χαμηλότερα απ' ότι σήμερα
Μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού ατά 22%, το επίδομα ανεργίας θα μειωνόταν σε 360 ευρώ, 90 ευρώ περίπου χαμηλότερα απ' ότι σήμερα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η αποσύνδεση των ασφαλιστικών επιδομάτων και των συνταξιοδοτικών παροχών από την μείωση του κατώτατου μισθού, που θεσπίστηκε κατ' απαίτηση της τρόικας και θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, προβλέπεται σε τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος έλαβε τη σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι με την τροπολογία δεν θα επηρεαστούν τα σημερινά επίπεδα των συντάξεων και των επιδομάτων που καταβάλλονται, εξαιτίας της μείωσης των κατώτατων μισθών.

Η τροπολογία εγκρίθηκε και από την τρόικα.

Με την τροπολογία διατηρούνται στα σημερινά όρια οι συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές παροχές και δεν επηρεάζονται από τη μείωση του κατώτερου μισθού.

Διαβάστε την τροπολογία

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ποιοι γυρνούν στο «μαντρί» και ποιοι μένουν εκτός από τους διαγραφέντες της ΝΔ

Ποιοι γυρνούν στο «μαντρί» και ποιοι μένουν εκτός από τους διαγραφέντες της ΝΔ
Στενεύει ο κλοιός της πίεσης στους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ λόγω των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί από τους όρους επιστροφής τους στο «κομματικό μαντρί», όπως τους αποσαφήνισε ο Α. Σαμαράς, μεταθέτωντας επί της ουσίας όλο το βάρος και την ευθύνη της απόφασης, στους ώμους εκείνων που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση την περασμένη Κυριακή.


Οι «σίγουροι» να επιστρέψουν υπολογίζονται από 5-6 μέχρι ίσως λίγοι περισσότεροι από 10, αναλόγως με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ. Οι όροι περιγράφονται με σαφήνεια και επί της ουσίας επικεντρώνονται στην ανάληψη της ευθύνης από τον κάθε βουλευτή που καλείται εμμέσως να ανακαλέσει το «όχι» που ψήφισε, αποδεχόμενος την ορθότητα της ηγετικής επιλογής, κυρίως ως προς την αναγκαιότητά της δεδομένων των συνθηκών.

Στην ΝΔ εκτιμούν ως πιθανούς να υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς τους κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννη, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Καρυπίδη, Γ. Καρασμάνη, Θ. Λεονταρίδη, Ι. Δερμετζόπουλο και Ζ. Τζηκαλάγια. Στο «όχι» δείχνουν να επιμένουν οι κ.κ. Χρ. Ζώης, Μαρία Κόλλια, Ελενα Κουντουρά και Ελίζα Βόζεμπεργκ. Να αμφιταλαντεύεται δείχνει ο Γ. Βλάχος ενώ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει η Μίκα Ιατρίδη. Αναποφάσιστοι δείχνουν ακόμη οι κ.κ. Βαγιωνάς, Γαληνός και Γιαννάκης.

Ειδική περίπτωση δείχνει να αποτελεί αυτή του Κ. Μαρκόπουλου. Ο βουλευτής Ευβοίας εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται μεν το βήμα εκτόνωσης που έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά την προχθεσινή του εισήγηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, από την Συγγρού όμως διαπιστώνεου ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις του, παραμένει αμετάπειστος.

Η χθεσινή ψηφοφορία του εφαρμοστικού για το PSI θα μπορούσε πάντως να αποτελέσει μια καλή πρόβα τζενεράλε επανένταξης στην ΝΔ για κάποιους, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια εύκολη επιλογή. Κυρίως γιατί θα έδινε το άλλοθι σε όσους καταψήφισαν την περασμένη Κυριακή, να επιχειρηματολογήσουν στη βάση της αναγκαστικής αποδοχής του συνολικού πακέτου και σε μία λογική ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει το «κούρεμα» χωρίς τα συνοδευτικά μέτρα».

Ωστόσο, οι ελπίδες που είχαν εναποτεθεί στα κόμματα της Αριστεράς να καταθέσουν αίτημα ονμαστικής ψηφοφορίας διαψεύστηκαν. Κατά συνέπεια, οι ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς της επόμενης εβδομάδας αναδεικνύονται ως μονόδρομος για όσους επιθυμούν την επιστροφή τους στο «γαλάζιο στρατόπεδο».

Επισημαίνεται πάντως ότι, παρά τους ευσεβείς πόθους κάποιων εκ των διαγραφέντων, από το επιτελείο Σαμαρά επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους επικοινωνία με ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να προετοιμαστεί το κλίμα της επιστροφής. Υπογραμμίζουν δε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ό,τι είχε να πει, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές καλούνται να τον εμπιστευθούν και, πλεόν, τη μπάλα είναι στα πόδια όσων καταψήφισαν.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Oι πρώτες αντιδράσεις στη Ν.Δ. για το κόμμα Καμμένου ...



Ποιοι μπαίνουν στο κόμμα...
Μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Καμμενου, στη Ν.Δ. κρατούν στάση αναμονής.
Οι πρώτες πληροφορίες από τα γραφεία της Συγγρού αναφέρουν ότι συνεργάτες του Σαμαρά «διαβάζουν» με προσοχή τις ... κινήσεις του πρώην βουλευτή τους στις τάξεις των διαγραφέντων από τη ΝΔ βουλευτών και των συνδικαλιστών.
Κατά τις ίδιες πηγές , αναμένεται να μετακινηθούν επισήμως στον Καμένο δύο ή τρεις βουλευτές και μικρός αριθμός μεσαίων συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, ενώ υπάρχουν και περίπου δέκα πολιτευτές και πρώην βουλευτές που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον...



Read more...

Ο προκρούστης Ευάγγελος, ο φεντεραλιστής Θεόδωρος, ο πρώην «τσάρος» Γιώργος και η οργή Παπαδήμου









Ο προκρούστης Ευάγγελος, ο φεντεραλιστής Θεόδωρος, ο πρώην «τσάρος» Γιώργος και η οργή Παπαδήμου
Σταθερός στις συνήθειες του ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε νέες… ρηξικέλευθες κινήσεις ξαφνιάζοντας ακόμη και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης. Προφανώς ακολουθώντας την τακτική αυτοδιάψευσης του και της αμφισημίας που τον συνοδεύει στην διάρκεια της θητείας του στο Οικονομικών.


Από την εποχή των δημόσιων δεσμεύσεων του για το χαράτσι ( μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), τα είπα ξείπα για την αιφνίδια αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας (όταν ο Ευ. Βενιζέλος δοκίμασε να παίξει το πολιτικό χαρτί) μέχρι την μεσσιανική αντίληψη που αναπτύσσει τελευταία πως σε αυτόν οφείλεται «η διάσωση της πατρίδας» (die Rettung des Vaterlandes, που θα λεγε και η Ανγκελα), ο επίδοξος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μας κρατά- αν μη τι άλλο- σε εγρήγορση.

Όμως τις τελευταίες ημέρες φέρεται να ξάφνιασε ακόμα και το στενό οικονομικό επιτελείο του Λ. Παπαδήμου. Αρχικά απευθύνοντας έκκληση για επανεισροή κεφαλαίων, καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες και την αμέσως επόμενη ανακοινώνοντας οριζόντιο «κούρεμα» ομολόγων ακόμη και για ιδιώτες κατόχους ελληνικών τίτλων.

Πηγές προσκείμενες στου Μαξίμου έκαναν λόγο για ατυχή χειρισμό (τουλάχιστον) αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να προταθούν μόνον οι προθέσεις για το «κούρεμα» των τίτλων. Γιατί έτσι όπως τέθηκαν τα δύο ζητήματα μαζί εντείνεται η σύγχυση και δίνεται λαθεμένο μήνυμα στους φορολογούμενους, καταθέτες.

Το οικονομικό επιτελείο από τη μία σπεύδει να υπεραμυνθεί της βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών, της αξιοπιστίας του συστήματος, της διασφάλισης των καταθέσεων. Από την άλλη προχωρά αιφνιδιαστικά σε μία καθαρά τιμωρητική ενέργεια για όσους αφελείς ιδιώτες έσπευσαν να εκδηλώσουν στην πράξη την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό Δημόσιο αντί να βγάλουν τα χρήματα τους σε κάποια ελβετική ή αγγλική τράπεζα. Και στη μέση, ο χορός των δακρύων για τον βουλευτή με το 1.000.000 και τους υπολοίπους να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, πως δεν έχουν ξαναδεί λεφτά…

Ομολογουμένως έξοχο παράδειγμα πολιτικής εξουσίας.

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις, που ακολούθησαν το πρωί για τους ομολογιούχους ήρθαν απλά να ενισχύουν τις (πολύ έντονες για να μην ευσταθούν) φήμες για ενόχληση του πρωθυπουργού. Εξ ου και διακριτική παρέμβαση του Λ. Παπαδήμου για να μαζευτεί κάπως η κατάσταση. Η ίδια πηγή υποστήριζε, πως τα όσα ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής απηχούν ιδέες γνωστού (και παλαιού στα οικονομικά) συμβούλου του πρωθυπουργού.

Εκεί όμως, που μπερδεύτηκε η… μπάλα ήταν με αφορμή τις θέσεις, περί εθνικής κυριαρχίας, που εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο Europe 1. Ο δεύτερος Αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο, πως είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες το ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της απώλειας εθνικής κυριαρχίας: «Εγώ όμως είμαι υπέρ του να χάνει κάνεις την κυριαρχία του, πάντα ήμουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πληθωρικός πολιτικός Πάγκαλος πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Το ότι επικαλείται τον έννοια του φεντεραλισμού και του τι πρακτικά μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο σε αυτή την ΄΄πονηρή΄΄ συγκυρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Πόσω μάλλον που στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ο μετασχηματισμός της σε μία ένωση γερμανικών συμφερόντων και η Αθήνα δέχεται ασφυκτική πίεση για σειρά παραχωρήσεων σε οικονομικά- αλλά όχι μόνο- ζητήματα. Το Αγγλικό δίκαιο, η νέα δανειακή σύμβαση, οι εμπράγματες υποχρεώσεις του οφειλέτη, οι συνταγματικά κατοχυρωμένες απαιτήσεις των δανειστών διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ζοφερό περιβάλλον.

Υποθέτουμε, πως ο Θ. Πάγκαλος δεν ενεργεί θυμικά- άλλωστε πλειστάκις έχει λειτουργήσει σαν… λαγός (ακόμη από την εποχή του Κ. Σημίτη μέχρι του Γ. Παπανδρέου) αλλά διερευνώντας
- κατά κάποιο τρόπο την κοινή γνώμη. Ενδεχομένως. Ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που προβληματίστηκαν καθώς τις θέσεις του δεύτερου Αντιπροέδρου ακολούθησαν οι περίεργες δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας.

Ο Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ διακεκαυμένη ζώνη την περιοχή του Αιγαίου- Καστελόριζου συμπλέοντας επί της ουσίας με την Αγκυρα και αμφισβητώντας στην πράξη την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των όσων ρυθμίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

Εάν σε αυτά προστεθούν οι εμφανείς προσπάθειες γνωστών συμφερόντων (επιχειρηματικών, επενδυτικών, ΜΜΕ, πολιτικών και λοιπών κέντρων) να παραταθεί η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης τα εύλογα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.

Από κοντά και ο υπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος από τη μία εμπλέκεται με την περιβόητη περίπτωση της Στατιστικής Αρχής και των στοιχείων που φέρεται να «φούσκωσαν» το έλλειμμα της χώρας ( με τις γνωστές, επώδυνες συνέπειες). Από την άλλη με την προσπάθεια κατάτμησης της ΔΕΗ, της εκχώρησης ενεργειακών πηγών και ως επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επισπεύδοντας την αξιοποίηση λ.χ. του Ελληνικού.

Ο πρώην τσάρος μετά από την επιτυχημένη του θητεία στο υπουργείο Οικονομικών επιβραβεύτηκε με την μετακίνηση του σε έναν εξίσου κομβικό κλάδο όπως είναι αυτός της ενέργειας. Κλάδος, που ενδιαφέρει σφόδρα κυρίως τα γερμανικά συμφέροντα και όπου τα επόμενα ένα δύο χρόνια θα διακυβευτούν τεράστια κεφάλαια και συμφέροντα.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Τιτάνια η προσπάθεια για το PSI και το νέο δάνειο, είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τιτάνια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενέργειες που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Συμπλήρωσε ότι το νομοθετικό έργο εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν έκδοση εγκυκλίων ή υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ωριαία συνεδρίασή του έδωσε το πράσινο φως για τη δημόσια πρόσκληση, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI.

Οι εκκρεμότητες που ανέφερε ο πρωθυπουργός αφορούν ζητήματα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας και πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε στην επομένη στην Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος και στο Εurogroup ο αντιπρόεδρος και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος να τα παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τροπολογία περί της ΕΛΣΤΑΤ, και πιο συγκεκριμένα για το μνημόνιο με τους νέους κανόνες λειτουργίας που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύντομη συζήτηση έγινε και για άλλη τροπολογία που αφορά στην νομοθέτηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη στα μέλη της κυβέρνησης ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να εισηγηθεί την διευθέτηση που έγινε με την γερμανική εταιρεία Siemens.

Το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αγωγή Τσίπρα στα ελληνικά δικαστήρια κατά της Bild

Στην αντεπίθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η πρόθεση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής εις βάρος της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η μεν Bild έγραψε στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι «ο μεγάλος φόβος για την Ελλάδα είναι τα υψηλά ποσοστά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία είναι σχεδόν συνυφασμένη με την τρομοκρατία», ενώ το περιοδικό Der Spiegel κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι «χρηματοδοτεί όλες εκείνες τις οργανώσεις που καίνε την Αθήνα».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεταφυσικού χαρακτήρα επιθέσεις λάσπης, που δεν θα μείνουν αναπάντητες» είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλοντας ότι «θα λογοδοτήσουν όσοι επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο».

Στην ερώτηση πώς ακριβώς θα απαντήσει, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος: «Θα απαντήσουμε και στο θεσμικό και στο νομικό και στο πολιτικό πεδίο, με κάθε τρόπο, διότι ξέρουμε ότι αυτή η επίθεση θα ενταθεί».


Read more...

75 βουλευτές με επικεφαλής τον Απ. Κακλαμάνη ζητούν αυστηρότερο έλεγχο του «πόθεν έσχες»…



Τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» και ιδιαίτερη έμφαση στο «έσχες» των δηλώσεων των προσώπων που υποχρεούνται σε αυτές, ζητούν με πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν στη Βουλή 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ανεξάρτητοι, με επικεφαλής τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Επίσης, ζητούν τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ και άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς και δημοσίων προσώπων και λειτουργών, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής, γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος, ενώ δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων μόνον, αν και είναι προφανές, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων».

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» καθενός υπόχρεου από το νόμο για την υποβολή της.

Για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, η έκθεση ζητά αφενός μεν να δίνονται κίνητρα σε πρόσωπα που μπορεί να βοηθήσουν, ώστε αυτά να περιέλθουν στο Δημόσιο και αφετέρου να επιβληθεί η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής όλων των δηλώσεων και ειδικότερα: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κ.ά.

Ειδικά για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς -και αν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους- ζητείται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι το 2010.

Προβλέπεται, επίσης, αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες).
voria.gr



Read more...

Δεν προκύπτει βουλευτής με έμβασμα ενός εκατ. ευρώ από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»

«Ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο»


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η έρευνα για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών δεν έχει εντοπίσει βουλευτή που να έχει δηλώσει έμβασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις «πόθεν έσχες», που εξέτασε η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, αφορούν τη χρήση του 2010 και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε μέχρι την ημερομηνία υποβολής τους, που είναι ο Ιούνιος του 2011.

Τα εμβάσματα που έχουν δηλωθεί αφορούν ποσά της τάξεως από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 και, σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται, είναι νόμιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μερικές περιπτώσεις, που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πάντως, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων ο βουλευτής, τότε θα κληθεί ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό. Αν δεν το δήλωσε, όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί 'πόθεν έσχες'. Και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών προς περαιτέρω διερεύνηση» πρόσθεσε ο κ. Αργύρης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχουν κι άλλα δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους και πολιτικοί, που έβγαλαν από τη χώρα τα 16 δισ. ευρώ στη διετία 2010 - 2011.

Στα πρόσωπα αυτά αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι οι πολιτικοί που θα βρεθούν να έχουν βγάλει από τη χώρα αυτοί ή συγγενείς τους ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες».

Εάν οι εξηγήσεις τους δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έδωσε 1.700 ευρώ -αν είναι δυνατόν!- για ... κρεμοσαπουνο...




Μετά την αποκάλυψη για την βασιλόπιτα αξίας 1000 ευρώ που ξόδεψε η Άννα Διαμαντοπούλου, μαθαίνουμε πως στο υπουργείο Παιδείας αγόρασαν... κρεμοσάπουνο αξίας 1.700 ευρώ (για την ακρίβεια 1.681,66)!

Η απόφαση υπογράφτηκε προχθές 22/2/2012...

A, το ξεχάσαμε!

Μαζί στο... πακέτο με το κρεμοσάπουνο, ήταν και οι... χαρτοπετσέτες!

Όλα στο όνομα της υγιεινής...













apospasma.gr



Read more...

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα και αυτοτελής φορολόγηση 20% στα ενοίκια










Ενιαίος φόρος στα ακίνητα και αυτοτελής φορολόγηση 20% στα ενοίκια
Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου όπως απαιτεί η τρόικα. Χθες πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και της απλοποίησης του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού φορολογικού συστήματος.

Ένα από τα μέτρα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Η πρόταση που εξετάζεται είναι να καταργηθούν οι υφιστάμενοι φόροι στα ακίνητα και να αντικατασταθούν από έναν φόρο που δεν θα εμπλέκεται η ΔΕΗ στη διαδικασία είσπραξης. Από την ενοποίηση των φόρων θα εξαιρεθούν οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη. Κατά συνέπεια η συγχώνευση των φόρων θα αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Ακόμη συζητήθηκε η πρόταση για αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% στα μισθώματα ακινήτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες τους καθώς επίσης και η εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις. Η τελευταία πρόταση φαίνεται προς το παρόν να μην κερδίζει έδαφος αφού η τρόικα ζητά να μην υπάρξουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση εσόδων.
Από την άλλη, προτάθηκε να αυξηθεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για το τι θα συμβεί με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.

Το βασικότερο «αγκάθι» είναι ότι η τρόικα πιέζει για αυξήσεις των τιμών ζώνης της εφορίας στα επίπεδα των πραγματικών τιμών τη στιγμή που το κράτος δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια βάση δεδομένων που να εμφανίζει με ακρίβεια τις πραγματικές τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Αρα για ποια αύξηση να μιλήσουμε όταν μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η κρίση να έχει οδηγήσει τις αντικειμενικές τιμές κάτω από τις αγοραίες;

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση συμφώνησαν να συντάξουν ένα κείμενο συμπερασμάτων το οποίο θα αποτελεί ένας είδος συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση να ακολουθήσει τις βασικές αρχές που θα αποφασιστούν για το νέο φορολογικό σύστημα. Στο κείμενο αυτό θα περιλαμβάνονται βασικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή έως τα τέλη Ιουνίου 2012. Πάντως, ο διακομματικός διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Μαρτίου.


Πηγή: tovima.gr
http://newpost.gr
Read more...

«Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα του Πάνου Καμμένου...



Ανακοίνωσε την ίδρυσή του...
«Ανεξάρτητοι Έλληνες» ανακοίνωσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Το σήμα του κόμματος αποτελείται από ένα γαλάζιο γλάρο, τον τίτλο «Ανεξάρτητοι Έλληνες» σε μπλε χρώμα, με υπογραμμισμένη τη λέξη «Ανεξάρτητοι» με κόκκινο χρώμα.

Στις ... 11:00 αναμένεται να ανακοινωθεί η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

Όπως δήλωσε στον ANT1, ο κ. Καμμένος στη συνδιαμόρφωση των αρχών της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος συμμετείχαν σχεδόν 200.000 πολίτες. Όπως είπε, με ανάλογες διαδικασίες θα αναδειχθούν και οι υποψήφιοι του κόμματος για τις εκλογές.

Στο μήνυμα που συνοδεύει το σήμα του κόμματος, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Π.Καμμένος σημειώνει: «Το δικό μας κίνημα γεννήθηκε. Η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης. Είμαστε Πολλοί. Είμαστε Ανεξάρτητοι. Είμαστε Έλληνες».

«Η κίνηση θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και δεν θα είναι παραμάγαζο της ΝΔ» είχε πει στο «Βήμα» ο κ. Καμμένος, διευκρινίζοντας ότι στη νέα αντιμνημονιακή κίνηση θα ενταχθούν στελέχη της ΝΔ, ανένταχτοι αριστεροί και στελέχη του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Καμμένος συνομιλεί καθημερινά με μία ομάδα διαγραφέντων από τη ΝΔ και με κομματικά στελέχη που τάσσονται κατά του μνημονίου.

Ήδη, ο Γιάννης Μανώλης εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται να βοηθήσουν πολιτικά και αρκετοί συνδικαλιστές.



Read more...

Από 700 κάλπες, στις 18 Μαρτίου και χωρίς ευρώ στο ταμείο ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου

Από 700 κάλπες, στις 18 Μαρτίου και χωρίς ευρώ στο ταμείο ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου
Το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κλείδωσε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Βουλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα αποχωρήσει από την Προεδρία μετά από 8 χρόνια, ένα μήνα και δέκα ημέρες. Εξελέγη στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 και θα φύγει στις 18 Μαρτίου του 2012.


Ο διάδοχός του, θα εκλεγεί από τη βάση- σε αυτό ο Γιώργος είναι κατηγορηματικός. Άλλωστε αυτός ήταν που ζήτησε να στηθούν κάλπες, παρά το γεγονός ότι, όταν διαδέχθηκε τον Κώστα Σημίτη, δεν υπήρχε αντίπαλος.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τη συμμετοχή των Μιχάλη Καρχιμάκη, Βασίλη Έξαρχου, Πάνου Μπεγλίτη, Γιώργου Ανωμερίτη, Ροβέρτου Σπυρόπουλου και Νίκου Αθανασάκη.

Μοναδική παρέκκλιση, η απόφαση για αναβολή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Δεν θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, αλλά μια εβδομάδα αργότερα, στις 10 του μηνός και την επόμενη μέρα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες- να θεωρείτε βέβαιους τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Χρήστο Παπουτσή.

Προαναφέραμε ότι η εκλογή θα γίνει στις 18 Μαρτίου, οπότε μιλάμε για επίσημη προεκλογική περίοδο μιας εβδομάδας. Δεν είναι και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι καιροί είναι χαλεποί…

Για την εκλογή του νέου Προέδρου, θα στηθούν περίπου 700 κάλπες και το κόστος της διαδικασίας είναι περίπου 200.000 ευρώ- αυτό είναι το πρόβλημα.

Στο ΠΑΣΟΚ ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν. Η ηγετική ομάδα όμως αισιοδοξεί ότι ως τότε θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία που θα επιτρέπει τα κόμματα να αναπνέουν, προβλέποντας ότι ένα ποσό της κρατικής χρηματοδότησης θα πηγαίνει στις τράπεζες για τα χρέη και ένα άλλο στα ταμεία τους. Το σχετικό αίτημα έχουν διατυπώσει προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου 2007, οπότε αναμετρήθηκαν οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος, είχαν στηθεί 1.400 κάλπες σε 950 σημεία και είχαν ψηφίσει 769.000 μέλη και φίλοι, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για το ΠΑΣΟΚ του 2012…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Φωνάζει τα στελέχη, μαζεύει υπογραφές ο Βενιζέλος

Στην κούρσα της διαδοχής επισήμως από σήμερα...



Το ιδεολογικό στίγμα και τις πολιτικές προτάσεις του νέου ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών, που θα παραιτηθεί μόλις ολοκληρωθεί το ντηλ που πέτυχε η Ελλάδα στο πρόσφατο Γιουρογκρούπ, σχεδιάζει σειρά ραντεβού με ιστορικά στελέχη, βασικούς υπουργούς και νέους βουλευτές. Αν το υπουργικό συμβούλιο το επιτρέψει μπορεί να αρχίσουν και από σήμερα.

Διαβάστε εδώ ρεπορτάζ για τις τελευταίες επαφές Βενιζέλου με Χρυσοχοϊδη και εδώ για την πρόσφατη ιδεολογική πλατφόρμα που παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ταυτόχρονα, οι επιτελείς του ξεκινούν την επιχείρηση συλλογής υπογραφών, στο πλαίσιο του εθνικού συμβουλίου. Στόχος είναι να υπογράψουν 200 στελέχη. Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από περίπου 300 μέλη και ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 υπογραφές για να είναι ένα στέλεχος υποψήφιος πρόεδρος.

Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου απέφυγαν χθες να απαντήσουν στην Ιπποκράτους, παράγοντες της οποίας έκαναν διαρροές πως για το οικονομικό πρόβλημα του κόμματος φταίνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τάσος Γιαννίτσης. Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου διαπιστώθηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λεφτά ούτε για τη συνδιάσκεψη, ούτε για να στήσει κάλπες (διαβάστε εδώ σχετικά)

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η συνδιάσκεψη να πάει πίσω κάποιες ημέρες, αλλά η αλλαγή ηγεσίας παραμένει στις 18 Μαρτίου. Χωρίς βέβαια να ανακοινωθεί επισήμως κάποια απόφαση. Μόνο σκέψεις στο παρασκήνιο προκειμένου να ασκηθούν οι... απαραίτητες πιέσεις.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις οι άνθρωποι του υπουργού Οικονομικών είδαν προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος। Το ερώτημα που έθεταν είναι "υπέρ ποίου". "Προφανώς θα θέλει χρόνο ο Χρήστος να ετοιμαστεί" απαντούσαν οι ίδιοι, εννοώντας τον Χρήστο Παπουτσή. Είναι αλήθεια πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στην κούρσα της διαδοχής. Τις τελευταίες ημέρες συνομιλεί καθημερινά με στελέχη για να ζητήσει τη στήριξής του ενώ βουλευτές που τον υποστηρίζουν κάνουν ήδη "εκστρατεία" υπέρ της υποψηφιότητάς του στους νομούς που εκλέγονται.
.protothema.gr

Read more...

Η Ελλάδα «παρούσα» και στη Σύνοδο των G20

Το Σαββατοκύριακο στο Μεξικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο φυσικά την Ελλάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και την ατζέντα της Συνόδου της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών (G20)που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικό.

Με νωπή ακόμα την συμφωνία των Ευρωπαίων να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας με ένα νέο δανειακό πακέτο και με μια «βαθιά» αναδιάρθρωση χρέους, το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον οι εκτός Ευρώπης χώρες συναινούν σε μια τέτοια πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που καλούνται πρακτικά να συνεισφέρουν στη νέα «διάσωση» της Ελλάδας, μέσω των κονδυλίων που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ

Και μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δείχνουν πως δέχθηκαν τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για τη συνέχεια, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κοινό τόπο πολλών αναπτυσσόμενων αλλά και αρκετών ανεπτυγμένων κρατών – μελών του ΔΝΤ!

Μέχρι και την ύστατη ώρα η επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 για το κατά πόσον θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους στα κονδύλια του ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει, για ακόμη μία φορά, στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρωζώνη φαντάζει απίθανη.

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρεται σε συνεννοήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής ώστε κάποιες από τις χώρες που μετέχουν και στο ΔΝΤ και στην G20 να δεχθούν τελικά τις δεσμεύσεις της ΕΕ ότι η κρίση χρέους τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο.

Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών αυτών θα αποφασίσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Και πάντως όχι προτού «δουν» το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις αρχές του Μαρτίου στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η τελική μορφή – και το «πορτοφόλι» του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM).

Τόσο η Κίνα και η Ιαπωνία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την ΕΕ να αυξήσει τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης, κάτι που αρνείται σθεναρά η Γερμανία. Κι εδώ είναι το «κλειδί» και για την αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ, στη λογική ότι οι εκτός Ευρώπης χώρες θα ήθελαν να δουν τους Ευρωπαίους να βάζουν αυτοί πρώτοι το «χέρι στην τσέπη» πριν αποφασίσουν να δώσουν με τη σειρά τους περισσότερα κεφάλαια!

Από την πλευρά της η κυρία Λαγκάρντ αναζητεί την εδώ και τώρα αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ σχεδόν στο ένα (1) τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι ζητά μια αύξηση της συνεισφοράς των μελών του κατά περίπου 600 δισ ευρώ επιπλέον, για να αντιμετωπίσει την κρίση।
protothema.gr

Read more...

Ο Λοβέρδος χάλασε την κεντροαριστερή «σούπα» Βενιζέλου



Ο Λοβέρδος χάλασε την κεντροαριστερή «σούπα» Βενιζέλου
Το ότι μόνο μια συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετεκλογικά να υλοποιήσει το μνημόνιο αποτελεί κοινό μυστικό στο πολιτικό μας σύστημα. Το ότι θα τους φτάνουν τα ποσοστά είναι αμφίβολο. Αλλιώς πάντως δεν γίνεται και αν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις στους εταίρους για το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, κατέτειναν στο ότι τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν και θα έχουν επαρκή πλειοψηφία.

Υπό μια έννοια λοιπόν, ο Λοβέρδος είπε το αυτονόητο. Όμως στο βενιζελικό επιτελείο είχαν κάνει αλλιώς τους σχεδιασμούς τους. Ο Βενιζέλος είχε διαμηνύσει σε όλους όσους τον στηρίζουν, να μην κάνουν δηλώσεις για τα εσωκομματικά ώσπου δώσει ο ίδιος το στίγμα, αυτό σκόπευε να το κάνει αφού παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών στις 3 Μαρτίου, στην Εθνική συνδιάσκεψη, η οποία όμως καθυστέρησε μια εβδομάδα.

Το χαρτί που ήθελε να παίξει ο Βενιζέλος στην πρώτη του εσωκομματική τοποθέτηση ήταν μια στροφή προς τα αριστερά, όποια μορφή και αν έπαιρνε αυτή. Στην Ζαλοκώστα βλέπουν ότι χάνουν σχεδόν 20% ων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον Κουβέλη και υπολογίζουν, ότι το νέο κόμμα Λούκας- Καστανίδη όσο νάναι κάτι θα κόψει.

Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται αριστερά και εκεί ήθελε να στοχεύσει ο Βενιζέλος προσπαθώντας ταυτόχρονα να απογαλακτιστεί από την εικόνα του υπουργού Οικονομικών του μνημονίου.

Πως θα το κατάφερνε αυτό ο υπουργός Οικονομικών που αποφάσισε 10 δισ. νέους φόρους πριν καν καταφέρει να πάρει μια δόση είναι απορίας άξιον. Ωστόσο αυτός ήταν ο σχεδιασμός και σε κανέναν στο επιτελείο του δεν άρεσε, όταν τους προσγείωσε ο Λοβέρδος στην πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Τα σχήματα που μάλλον είχαν οι βενιζελικοί στο μυαλό τους με τη συμμετοχή του Κουβέλη ώστε να αποδυναμώσουν στην λαϊκή ανάμνηση το μνημόνιο μάλλον σχεδιασμοί επί χάρτου ήταν.

Αυτό δεν εμπόδισε τους βενιζελικούς να κατηγορούν το Λοβέρδο χθες για υπονόμευση. Στην πραγματικότητα όμως ο εκνευρισμός τους αντικατοπτρίζει το στρατηγικό αδιέξοδο του επίδοξου αρχηγού, που βλέπει την αριστερή του πτέρυγα να αιμορραγεί και δεν μπορεί να καλύψει τα κενά με την παλιά πασοκική αριστερή ρητορεία, αυτό πια και αν δεν το αγοράζει κανείς…



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος άρχισε να μοιράζει προεκλογικά … αντίδωρα...



Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες ο Ευ. Βενιζέλος, αφού διέλυσε τις ζωές εκατομμυρίων μισθωτών , τώρα τους δίνει δωράκια ή μάλλον αντίδωρα.
Θα περάσει ρύθμιση, λοιπόν, ώστε για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν στεγαστικό δάνειο να παρακρατείται το ...
μισό απ’ ότι στο παρελθόν. Δηλαδή αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. «Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Θα κάνει μάλιστα και παρέμβαση στις τράπεζες να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια, συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία εξαγγέλλοντας προστασία των μικρο-ομολογιούχων. Όπως είπε, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν αποταμιεύσει μέσω τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πούμε τον τρόπο αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχους και τα ομόλογα, για λόγους που αφορούν τη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Έλληνες αποταμιευτές και να μη δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την Ελληνική Δημοκρατία».

Κουράστηκε ο κ. Βενιζέλος να ψάχνει λύσεις. Αντί να εξαιρεθούν από την αρχή από το κούρεμα οι περισσότεροι από 9.000 Έλληνες που έχουν αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, τώρα θα περιμένουν πότε ο Βενιζέλος θα βρει λύση να τους προστατέψει.

Προφανής η προσπάθεια του κ. Αντιπροέδρου να εμφανίσει πιο φιλολαϊκό προφίλ. Εκλογές έρχονται, και κομματικές και εθνικές.

Όμως, θα χρειαστεί ο κ. Βενιζέλος πολλά… πιστοποιητικά φιλολαϊκής πολιτικής για να τολμήσει απλά να βγει στην κοινωνία και να διεκδικήσει την ψήφο του κόσμου.

Δύο χρόνια τώρα μας έλιωσε και νομίζει ότι με μια ψευτορύθμιση για τα δάνεια θα την βγάλει καθαρή;
http://www.antinews.gr



Read more...

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Βενιζέλου, αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λοβέρδου

Διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που ενδέχεται να μετατεθεί για τις 10-11 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Πάντως, αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της στήριξης του Αντ. Σαμαρά από το ΠΑΣΟΚ εάν μετά τις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ανάλογα με τη διαφορά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν αναφορικά με τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «δεν είναι σωστό να κατεβάζεις ένα κόμμα εξουσίας στις εκλογές προεξοφλώντας ότι θα χάσει, κυρίως όταν έχεις έρθει σε συμφωνία με τον μελλοντικό του αρχηγό».

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε στον Real FM «ότι δεν μπορώ να δεχθώ εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ», ενώ η Λούκα Κατσέλη είπε ότι «ο Λοβέρδος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο».

Από την πλευρά Βενιζέλου δεν έγινε κανένα σχόλιο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε συνεννοηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πριν από τη διατύπωσή τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, ενώ τις επόμενες ημέρες οι επιτελείς του θα αρχίσουν τη συγκέντρωση των υπογραφών που είναι απαραίτητες προκειμένου αυτή να επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

Πάντως, θεωρείται πιθανή η μετάθεση κατά μία εβδομάδα της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Δηλαδή, αντί για τις 3-4 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Μαρτίου. Τη σχετική απόφαση θα λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης και τα οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με την εκλογή ηγεσίας τονίστηκε ότι δεν είναι έτοιμα τα πολιτικά κείμενα, ενώ υπάρχουν προβλήματα λόγω έλλειψης χρημάτων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ που οφείλονται στην καθυστέρηση της χρηματοδότησής του, καθώς τα κονδύλια μπλοκάρονται από τις τράπεζες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ζυμώνονται» οι νέες αντικειμενικές τιμές

Στο ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι οι εμπορικές τιμές τους αντέχουν


Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρούν πως, παρά την κρίση, οι εμπορικές τιμές τους αντέχουν σε μεγάλο βαθμό και, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουν υψηλότερες από τις τιμές της Εφορίας.

Οι φόροι στα ακίνητα και η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχαν χθες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Αν και όπως όλα δείχνουν παρούσα κυβέρνηση δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τη φορολογική μεταρρύθμιση και το έργο της θα αναλάβει να το συνεχίσει η επόμενη κυβέρνηση, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν:

Φορολογία ακινήτων: εξετάζονται αλλαγές στους φόρους για εισοδήματα από ενοίκια και τον ΦΠΑ στην κατασκευή νέων οικοδομών. Προωθείται η ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία, για να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος που θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Αυτοτελής φορολόγηση: ιδιαίτερα απασχολεί η πρόταση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για να επιβληθεί αυτοτελής φόρος 20% -και από το πρώτο ευρώ- στα εισοδήματα από ενοίκια, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Αντικειμενικές αξίες: σύμφωνα με το μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει «ευθυγραμμίσει» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων «προς τις τιμές της αγοράς». Ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρά η μείωση των αντικειμενικών παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Αντιθέτως η έρευνα θα εστιασθεί σε περιοχές όπου δικαιολογείται να υπάρξει αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ίσως και πάνω από 100%. Αυτό θα συμπαρασύρει και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων από το 2013 αλλά και άλλους 10 φόρους που επιβαρύνουν την κτήση και κατοχή ακινήτων. Ως βάση για την εξίσωση των τιμών ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησης των τιμών στα ακίνητα που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Φόροι στις επιχειρήσεις: εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα। Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων προβλέπει συντελεστή 15% στα διανεμόμενα κέρδη τους και 15% στα αδιανέμητα, που οδηγεί σε μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης στο 27,5%. Επικρατέστερη θεωρείται όμως για την ώρα η ιδέα για φορολόγηση 15% (αντί 20%) στα αδιανέμητα κέρδη και 18% (αντί 25% και 15%) στα διανεμόμενα, που οδηγεί σε μέση φορολογική επιβάρυνση 30,3%.
protothema.gr

Read more...

Η ανακοίνωση του PSI επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο

Εν όψει της δημόσιας προσφοράς


O πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή
O πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου συνεδριάζει στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής το Υπουργικό Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο την έκδοση απόφασης για την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τη δημόσια προσφορά για το PSI.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, την 1η Μαρτίου, με «ντοκουμέντα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες απαντήσεις για τα θέματα που αναμένει η τρόικα και αφορούν:
  • Την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες δαπάνες.
  • Την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής ειδικά για την επιχειρηματικότητα - κάτι που έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
  • Την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Τη συγκρότηση Επιτροπής για τις Δημόσιες Δαπάνες και Προμήθειες Υγείας, καθώς και για την παρακολούθηση της συνταγογράφησης φαρμάκων ανά τακτά διαστήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...