Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παραπέμπονται στελέχη και συνδικαλιστές Σε δίκη 59 άτομα για τις χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ


Σε δίκη 59 άτομα για τις χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 59 κατηγορούμενοι, πρώην πρόεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και στελέχη της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της Επιχείρησης προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της.

Το βούλευμα (αριθμ.1148/2015) διατάσσει την παραπομπή των 59 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά από έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ και τα οποία είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν, είτε αφορούν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες. Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και δάνειο της Επιχείρησης προς το συνδικαλιστικό σωματείο.

Οι 59 κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για ποσά που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010 αλλά και δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ, το οποίο δεν επεστράφη στην ΔΕΗ. Ακόμη, στο δικαστικό βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ, ποσό που προοριζόταν για μελέτη η οποία δεν εκπονήθηκε ποτέ, χωρίς όμως να επιστραφούν και τα χρήματα στην ΔΕΗ.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο είναι οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Π.Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβός, στελέχη της επιχείρησης, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, το πρώην στέλεχος της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος και άλλοι.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση η Εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων και ζητούσε μόνο την παραπομπή του κ. Αθανασόπουλου για την χρηματοδότηση ποσού 300 χιλιάδων ευρώ, σχετικά με την μελέτη που δεν εκπονήθηκε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κοινό ανακοινωθέν Σταθάκη-Ντομπρόβσκις-Κρέτσου...


...για τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία...
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, συναντήθηκαν σήμερα με...
τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, για να συζητήσουν τις προτάσεις που περιγράφονται στο Ανακοινωθέν «Μια νέα αρχή για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ελλάδα» της 15ης Ιουλίου, ώστε να απελευθερωθούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Για την περίοδο 2014-2020 πάνω από 35 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ των οποίων 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αντιπροσωπεύουν μια βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρω-Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

Οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον Ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις Ελληνικές Αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

Απαιτείται η σύμφωνα γνώμη τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσω να δουλεύω με τις Ελληνικές Αρχές στα πλαίσια της Ομάδας Υψηλής Επαφής, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί όλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 και να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της ΕΕ που προγραμματίζονται για την περίοδο 2014-2020».

Η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Σταθάκη ήταν φιλική και απέφερε καρπούς. Συμφωνήσαμε να έχουμε διαρκή διάλογο, καθώς μια στενή συνεργασία της Επιτροπής με τις Ελληνικές Αρχές είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής σε όρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Προσωπικά δεσμεύτηκα να προσφέρω όλη τη βοήθεια που θα απατηθεί τα επόμενα χρόνια και προτίθεμαι να πάω στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσω στις Διαχειριστικές Αρχές πώς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτές τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσω άμεση, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κεφαλαίων, έχοντας στην καρδιά τα καλύτερα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών»

Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ θετικές. Μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και παροχή ευελιξίας για την αποπληρωμή των έργων. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ικανές αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2015 και για να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική ασφάλεια που δημιουργούν οι νέες προτάσεις, απαιτείται η άμεση συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ)».

Μετά από αίτημά της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από ειδικά διαμορφωμένη τεχνική βοήθεια για μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή από την νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής. Η Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της την 1η Ιουλίου και στηρίζεται στην πολύτιμη εμπειρία της Task Force για την Ελλάδα και άλλη τεχνική βοήθεια που προσέφεραν τα κράτη-μέλη. Η τεχνική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί σε μια σειρά τομέων πολιτικής, σε συμφωνία με τις Ελληνικές Αρχές...
left.gr

Read more...

Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα...


Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τις τέσσερις κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015. Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί...
τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εγκρίθηκε με τη θετική γνώμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Κατά τάσσονται η ΧΑ και το ΚΚΕ...
enikos.gr

Read more...

Κι όμως το χρέος μειώθηκε...


... το πρώτο τρίμηνο του 2015...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, παραμένοντας ωστόσο μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η...
ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, το συνολικό χρέος των 19 κυβερνήσεων της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 92,9% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών από 92% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, τα δημόσια χρέη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό χρέος είναι μακράν το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και μειώθηκε στο 168,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από το 177,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Η πτώση αυτή, αν και μοιάζει ενθαρρυντική, επισημαίνει η εφημερίδα, σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την επιστροφή στην ευρωζώνη των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ανήλθε στο 135,1% του ΑΕΠ από το 132,1%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας το χρέος αυξήθηκε στο 97,5% του ΑΕΠ από το 95,6%.

Στις χώρες, των οποίων το κρατικό χρέος μειώθηκε, περιλαμβάνονται η Γερμανία και δύο χώρες που, όπως η Ελλάδα, εντάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Read more...

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών...



... μέχρι το τέλος του 2015...
Τα ποσά, αλλά και τις ημερομηνίες αποπληρωμής έως και τον Δεκέμβρη του 2015 καταγράφει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του.
Το πρακτορείο επισημαίνει την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία είχε...
τονίσει πως η 20η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. 


Επιπλέον, εάν το τρίτο πακέτο επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. 
Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.  

Ιούλιος
22 - Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.
24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος
6 - Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ
7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ
14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ
20 - Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ
4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ
11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος
9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ
17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ
29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος
1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα
7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ
16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Read more...

Προχωράμε σε ελέγχους στην αγορά, «από πάνω προς τα κάτω»...


Αλεξιάδης: Δημιουργία κοινού μετώπου κατά της φοροδιαφυγής
Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά σε όλη την Ελλάδα, «από πάνω προς τα κάτω», δηλαδή πρώτα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μετά στις μικρότερες, προανήγγειλε ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησή του με...
το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, από τους εκπροσώπους του οποίου ζήτησε να συμμετάσχουν στην δημιουργία μετώπου κατά της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση και στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των πλαστών ταμειακών μηχανών.

Σημειώνεται ότι το ΟΕΕ είναι ο πρώτος φορέας, που επέλεξε να συναντήσει ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Διοίκησης και της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε και ζήτησε από το προεδρείο του Επιμελητηρίου ακόμα πιο στενή συνεργασία με τους οικονομολόγους, λογιστές και φοροτεχνικούς, που είναι μέλη του ΟΕΕ, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της φοροδιαφυγής και κάνοντας λόγο για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα για την κατάθεση προτάσεων για τη φορολογία, τόσο από φορείς, όσο και από πολίτες.

Ο κ. Αλεξιάδης, άκουσε τις προτάσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων των οικονομολόγων, ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς - όπως είπε - έχουν λυθεί τα διαδικαστικά θέματα και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η είσπραξη εσόδων.

Read more...

Το νομοσχέδιο για τις άδειες...


Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες των υπουργείων Επικρατείας και Υποδομών και την αιτιολογική έκθεση δημοσιεύει η...
ιστοσελίδα του σταθμού Στο Κόκκινο
 Το σχεδίο αποτελείται από 22 άρθρα που περιγράφουν τη διαδικασία αδειοδότησης, το νέο ρόλο της ΕΡΤ και διατάξεις για την ΕΕΤΤ και τις ψηφιακές συχνότητες.

πηγη typologies.gr

Read more...

Πόρτο Ράφτη: Σε δύο μέτωπα η φωτιά...


ΦΩΤΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ
Δυσκολεύουν οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο Πόρτο Ράφτη. 
Αυτή τη ώρα η πυρκαγιά έχει...
σχηματίσει δύο μέτωπα, λόγω των ισχυρών ανέμων. Το πρώτο κατευθύνεται στο δάσος Κουβαρά, και το δεύτερο, το πιο επικίνδυνο, προς την θάλασσα, όπου εκεί υπάρχουν κατοικίες...

Read more...

Καμμένος: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία...


Ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε, πως, δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία.
Για τα σενάρια της φορολόγησης των αγροτών, τόνισε δε, πως, δεν είναι αληθινά και...
οτι δεν ψηφίζονται, ούτε σήμερα, ούτε στο άμεσο μέλλον. 
Τέλος, για την διαφθορά ο προεδρος των ΑΝΕΛ έκανε σαφές, πως, θα πληρώσουν κι όλοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν το κρατικό χρήμα εις βάρος του λαού...

Read more...

Εγκρίθηκε στη βουλή το κατεπείγον...


Εγκρίθηκε στη βουλή το κατεπείγον Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Υπέρ τάχθηκαν... ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση.

Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες. 

Read more...

Συνελήφθη ο χρυσαυγίτης Λαγός...


Συνελήφθη το πρωί στο Πέραμα, στις 7.45, από άντρες της ασφάλειας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λαγός.
Η σύλληψή του έγινε...
μετά από εισαγγελικό βούλευμα καθώς παραβίασε τους περιοριστικούς του όρους. Αυτή την ώρα, βρίσκεται στην εισαγγελία.

πηγη enikos.gr

Read more...

Κατώτατη σύνταξη 260 ευρώ θα δοθεί σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες


syntaxeis5252
Ομπρέλα προστασίας σε 30.000 ηλικιωμένους άνω των 67 ετών που δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη, παρέχει το υπουργείο Εργασίας, επαναφέροντας την κατώτατη σύνταξη.
Το ποσό της μηνιαίας παροχής ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 σε 260 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου 2016 καταβάλλεται το πλήρες ποσό των 360 ευρώ.
Η παροχή αυτή κόπηκε μετά την 1/1/2013 από περίπου 30.000 δικαιούχους, επειδή με το νόμο 4093/12 θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξη των 360 ευρώ που έπαιρναν για χρόνια, Έλληνες και ομογενείς άνω των 67 ετών.
Με το άρθρο 31 του ν. 4331/2015» «Μέτρα για την ανακούφιση των ατόμων με Αναπηρία» θεσπίσθηκαν νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή επαναχορήγηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Ειδικότερα από 1.10.2015 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται ή επαναχορηγείται σε όσους υποβάλλουν αίτηση από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
β) δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος.
γ) δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με εξαίρεση τις συντάξεις που χορηγούνται στους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης,
δ) διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα 10 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
ε) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640ευρώ. Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100τ.μ.
Το ποσό της μηνιαίας παροχής ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 σε 260 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου 2016 καταβάλλεται το πλήρες ποσό των 360 ευρώ.
Η απόφαση που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά αναφέρει πως για την επαναχορήγηση των συντάξεων που διακόπηκαν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και η υποβολή δήλωσης παραίτησης των αιτούντων από την άσκηση ενδικοφανών και ενδίκων μέσων κατά της πράξης διακοπής της σύνταξης
Τέλος, αναφέρεται πως ποσά συντάξεων που εισπράχτηκαν μέχρι της διακοπής της παροχής του ανασφάλιστου υπερήλικα, δεν αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθέντα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Πανελλαδικές 2015: Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις...


Κατρακυλούν έως και 3.000 μόρια...
Σημαντική πτώση θα καταγράψουν φέτος οι βάσεις ιδίως στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ σε κάποιες σχολές θα σημειώσουν «βουτιά» ακόμα και...
άνω των 2.000 μορίων.

Αιτία φαίνεται πως είναι αφενός τα δύσκολα θέματα με κατά συνέπεια τις κακές επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών και την επιβολή των capital controls, που ανάγκασε τους υποψηφίους να αποφύγουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι προτίμησαν να επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις μετακινήσεις και τα επιπλέον έξοδα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οικογενειών, θα ήταν αδύνατον να καλυφθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πτώση θα ξεκινά από λίγα μόρια (200-400), ενώ στις μεσαίες σχολές θα κυμανθούν από 500-800 μόρια. Σε πιο χαμηλόβαθμα τμήματα, η «κατρακύλα» των βάσεων υπολογίζεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπολογίζεται στα 2.000 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και τις 3.000 μόρια!..
iefimerida.gr

Read more...

Λήγει σήμερα η παράταση για την καταβολή των οφειλών στην Εφορία...


Λήγει σήμερα η παράταση για την καταβολή των οφειλών στην ΕφορίαΛήγει σήμερα η παράταση για τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση οφειλών που έληγαν στη διάρκεια της...
τραπεζικής αργίας.

Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου στην οποία διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά και τις αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24/6/2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29/6/2015 μέχρι και την 21/7/2015.

Για την εξόφληση βεβαιωμένων ή και ρυθμισμένων οφειλών μπορούν να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s), με καταβολή μετρητών στις Τράπεζες ή και τα ΕΛ.ΤΑ. ή εναλλακτικά με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει:

– Για τις δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης ή της εφάπαξ καταβολής είναι η 31η Αυγούστου 2015, για όσες δηλώσεις υποβληθούν εμπρόθεσμα από τις 19 Ιουλίου 2015 και μετά. Η δεύτερη και η τρίτη δόση θα υποβληθούν κανονικά ως το τέλος Σεπτεμβρίου και ως το τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα. Για τις υπόλοιπες δηλώσεις που υποβλήθηκαν πριν την ανακοίνωση της παράτασης η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για 1.246.387 φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση ως τις 18 Ιουλίου και με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Συνολικά μέχρι την ημερομηνία αυτή είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 3.284.124 φορολογικές δηλώσεις.

– Για τα νομικά πρόσωπα , η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

– Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015...
iefimerida.gr

Read more...

Τα αμαρτωλά «πάρε να 'χεις» στο διάστημα 2000 - 2012 Πόρισμα με στοιχεία ...φωτιά για τα παράνομα δάνεια της ΑΤΕ - Σκληρή ανακοίνωση Νικολούδη


Το πολυαναμενόμενο πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά στις παράνομες και ύποπτες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σε διάφορα πρόσωπα και φορείς από το 2000 μέχρι το 2012 περιλαμβάνει στοιχεία - φωτιά, που θα κάψουν -όπως φαίνεται- αρκετούς. Έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη για το πόρισμα.
daneiaATE
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο καλά πληροφορημένη πηγή, τα αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα, καθώς για αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι:
«Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
«Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.
«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1300 αγύριστα δάνεια. Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας και προσθέτει: «Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ' επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ' αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ''σκάνδαλο της ΑΤΕ'' δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.
Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.
Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί.
Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δεν ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σκηνές από το παρελθόν...


Οποιος ξέρει από εμφύλιους στην Αριστερά, είτε τους έχει ζήσει είτε έχει διαβάσει γι’ αυτούς, δεν ξαφνιάζεται με την οξύτητα που...
έχει πάρει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η πολυδιάσπαση είναι στοιχείο της ταυτότητας της Αριστεράς (όχι μόνο της εγχώριας), όπως δυστυχώς και η ήττα είναι το φυσικό περιβάλλον της.

Από την Ιστορία γνωρίζουμε πώς αντιμετώπιζε ο Νίκος Ζαχαριάδης όσους τολμούσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντία του και πώς πλήρωσε και αυτός με το ίδιο νόμισμα, όταν τα πράγματα άλλαξαν στη Σοβιετική Ενωση. Γνωρίζουμε για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Τασκένδη το 1956, για την τραυματική διάσπαση του 1968, όπου η μάχη ανάμεσα στις διάφορες ομάδες δόθηκε στα στρατόπεδα και τις εξορίες, ενώ και η ρήξη στο ΚΚΕ το 1991 (13ο Συνέδριο) -η μοναδική τέτοιας έκτασης που έγινε σε συνθήκες νομιμότητας για το κόμμα- δεν ήταν λιγότερο βίαιη.

Για μια ορισμένη Αριστερά ο εσωτερικός εχθρός, όποια ταυτότητα κι αν έχει (ρεφορμιστής, σοσιαλδημοκράτης, οπορτουνιστής, αριστεριστής), είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον ταξικό αντίπαλο και γι’ αυτό πρέπει να εξολοθρευτεί πριν μολύνει το αριστερό ακροατήριο με τις αιρετικές απόψεις του και οδηγήσει το κόμμα σε σάπιους συμβιβασμούς ή σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Παλιότερα ακόμη και με τη φυσική εξόντωσή του, στις μέρες μας με τον διασυρμό, τη συκοφάντηση των θέσεών του και τελικώς τον εξοβελισμό του από το σύμπαν της Αριστεράς, όπως το αντιλαμβάνονται και το ερμηνεύουν οι θιασώτες της ιδεολογικής καθαρότητας.

Σκηνές από το παρελθόν βλέπουμε να προβάλλονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Προδοσία», «ξεπούλημα», «δωσίλογοι της Κατοχής», «μετάλλαξη σε σοσιαλφιλελεύθερο σχήμα», «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταντήσει σαν τη ΔΗΜΑΡ», «τύφλα να ’χει το ΠΑΣΟΚ». Αυτά και πολλά άλλα εκτοξεύουν οι διαφωνούντες, εναντίον του Τσίπρα, των συνεργατών του και των βουλευτών που ψήφισαν το Μνημόνιο, για να εισπράξουν από την άλλη πλευρά τη ρετσινιά ότι σπρώχνουν στην ασύντακτη χρεοκοπία και αντικειμενικά συμπλέουν με τον Σόιμπλε και το αδίστακτο νεοφιλελεύθερο λόμπι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι την πιο σκληρή ρητορική χρησιμοποιούν εκείνες οι ομάδες και τα πρόσωπα που, χωρίς την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ένα τίποτε στην πολιτική ζωή του τόπου. Και εκεί, στο περιθώριο και στο ευρύχωρο αδιέξοδό τους, θα επιστρέψουν, για να σχεδιάζουν το ακτινοβόλο μέλλον του σοσιαλισμού και να καλλιεργούν τον μύθο της επικείμενης επανάστασης που λέει ο ποιητής (Μανόλης Αναγνωστάκης), αν -όπως όλα δείχνουν- ο ΣΥΡΙΖΑ σπάσει...

Τάσος Παππάς

Read more...

Η Αθήνα απέκτησε ξανά Δημοτική Αστυνομία...


Ποιες αρμοδιότητες θα έχει...

Επανασυστάθηκαν και επισήμως οι υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας στο δήμο Αθηναίων, έπειτα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τη σχετική δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Η...
σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει αύξηση της δαπάνης του προϋπολογισμού του δήμου κατά 4.400.835,32 ευρώ για το 2015, ενώ από το 2016 και για τα επόμενα πέντε χρόνια (έως το 2019) η δαπάνη θα αγγίξει το ποσό των 40.623.094,80 ευρώ.

Διαβάστε τη σχετική απόφαση

Ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών στο δήμο της Αθήνας θα ανέρχεται σε 391, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ των 1.034 δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούσαν στο δήμο Αθηναίων στις 23/09/2013, οπότε και διαλύθηκε η δημοτική αστυνομία.
Αρμοδιότητες και τμήματα

Η Δημοτική Αστυνομία θα αναλάβει εκ νέου τις 29 αρμοδιότητες που είχε και στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότερες είναι η στάθμευση, ο έλεγχος των κοινόχρηστων χώρων, η ελεγχόμενη στάθμευση, η φύλαξη δημοτικών κτιρίων, ο έλεγχος του γνησίου της υπογραφής, οι επιδόσεις, οι σφραγίσεις καταστημάτων, ο έλεγχος του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο έλεγχος του κανονισμού καθαριότητας κ.α.

Σύμφωνα με την απόφαση, επανασυστήνεται η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας που αντικαθιστά τη Διεύθυνση Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου.

Επίσης, επανασυστήνεται το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, το οποίο μεταξύ άλλων θα χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό δράσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ θα θέτει σε ετοιμότητα, θα αξιοποιεί και θα συντονίζει το ανθρώπινο δυναμικό.

Το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης από τη μεριά του θα συγκεντρώνει, θα καταχωρίζει και θα διαβιβάζει όλες τις παραβάσεις που βεβαιώνονται από τα Τμήματα της Διεύθυνσης, στις αρμόδιες Διευθύνσεις για την περαιτέρω επεξεργασία και βεβαίωση, ενώ επίσης θα δέχεται και θα απαντά σε αντιρρήσεις των διαφημιζόμενων πολιτών για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, θα μπορεί να προκαλεί την απόφαση του Δημάρχου για την αποξήλωσή των παράνομων διαφημιστικών επιγραφών.

Ακόμη, επανασυστήνεται το Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, που μεταξύ άλλων θα ελέγχει την τήρηση των όρων στάθμευσης σε θέσεις επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και ειδικών θέσεων στάθμευσης, την εν γένει λειτουργία του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ενώ θα προχωρά στην καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με την οριζόντια και κάθετη σήμανση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα τόσο από την ελεγχόμενη στάθμευση όσο και από τα πρόστιμα ανήλθαν το 2012 σε 14 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, επανασυστήνονται τα Δημοτικά Αστυνομικά Τμήματα από την 1η έως την 7η Δημοτική Κοινότητα. Στις αρμοδιότητές του θα περιλαμβάνεται επίσης ο έλεγχος και η τήρηση των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, η λειτουργία των παιδότοπων, η αντικαπνιστική νομοθεσία το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης κ.α...

Read more...

ΚΚΕ: Mαζί με την εργατική τάξη και οι αγρότες θα πληρώσουν...


...το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών...
Επίθεση για τα νέα μέτρα στους αγρότες και γενικότερα για τα όσα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο εξαπολύει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση  μέσω...
σχετικής ανακοίνωσης.

Αναλυτικά: 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, στα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο έχουν αποδεχθεί ότι μαζί με την εργατική τάξη και οι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών και τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Εκτός από τη φοροαφαίμαξη, με την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζει το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα και της αγροτικής λαϊκής οικογένειας και την αύξηση στο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επιπλέον μέτρα φωτιά:

· Φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων

· Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%

· Έως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ με στόχο την ανταποδοτικότητα και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα μέτρα αυτά είναι προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρέτησαν τόσο τα δυο προηγούμενα μνημόνια, όσο και οι τωρινές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Η όποια αναβολή της ψήφισης των παραπάνω μέτρων στο όνομα της διαπραγμάτευσης για σταδιακή εφαρμογή και την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, που επικαλούνται κυβέρνηση, ΝΔ, Ποτάμι, κλπ, επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχει τα κλειδιά τη οικονομίας και της εξουσίας, μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Η διαπραγμάτευση και τα όποια «ισοδύναμα» ή «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για φοροελαφρύνσεις, είναι «εντός των τειχών», θα επιβαρύνουν άλλα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν, όπως και οι αγρότες, καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση.

Τα μέτρα αυτά θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, τον έλεγχο του τραπεζικού, βιομηχανικού και εμπορικού κεφαλαίου στην παραγωγή και διακίνηση των διατροφικών προϊόντων και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση είναι επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία κλπ.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.

Αγώνας τώρα για:

- Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων

- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτροφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, ασφάλιση και πρόνοια

- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η εθελοντική συνένωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα της μικρής και κατακερματισμένης παραγωγής τους απαλλάσσει από το άγχος των φυσικών καταστροφών, την εκμετάλλευση από το εμπορικό, βιομηχανικό, τραπεζικό κεφάλαιο, τη φοροληστεία του αστικού κράτους.

Το εργατικό κράτος με εγγυημένες τιμές, κρατικές υποδομές, επιστημονική στήριξη, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας που έχει ανάγκη η ύπαιθρος εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγροτοκτηνοτρόφο, πρώτες ύλες για τις κρατικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες, επαρκή και υγιεινά διατροφικά προϊόντα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα...
real.gr


Read more...

"Μη κρύβεστε πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής"...


Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε συνεργάτες του...
Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες που έγινε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς οπό όσους αντιδρούν δεν έχει...
εναλλακτική πρόταση στον εκβιασμό της 12ης Ιουλίου και τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του δύσκολου συμβιβασμού. Επιπλέον, έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης του επόμενου διαστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό σκηνικό διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει "συντεταγμένα να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα".

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.

Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες:

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής

Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα»...
left.gr

Read more...