Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νέα διαπραγμάτευση για «άλλο πρόγραμμα» ακόμη και τώρα, προτείνει η Λ.Κατσέλη

Βασισμένο στις διαρθρωτικές αλλαγές

Η Λούκα Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπέρ μίας νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για ένα «άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα «στο παρά πέντε», το οποίο θα στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της στη διημερίδα «Ελλάδα 2012-2020, προοδευτική επανεκκίνηση από την κρίση στη λύση», η Λ.Κατσέλη , τόνισε ότι το βασικό διαπραγματευτικό μας επιχείρημα πρέπει να είναι ότι «παρά το κούρεμα του χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο ιδιαίτερα αν εμβαθύνει η ύφεση».

Όπως πρόσθεσε, η ύφεση, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που εμπεριέχει το νέο Μνημόνιο θα φτάσει το 2012, στο 7%-8%.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, «η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών μας στο άμεσο μέλλον». Πρέπει, υπογράμμισε, να είμαστε έτοιμοι «για εναλλακτικές διεξόδους και να καταρρίψουμε μύθους και απειλές».

Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε «μύθο» το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ χωρίς τη θέλησή της, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά νομική βάση και έχει πρόσφατα επιβεβαιωθεί και από την ΕΚΤ.

Τέλος ως προς το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, αν δεν αποδεχθούμε τα προτεινόμενα μέτρα, απάντησε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

«Έχουμε καταφέρει», είπε, «κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον τακτικό μας προϋπολογισμό -όχι στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης- ύψους 831 εκατομμυρίων». Αυτοί οι πόροι μαζί με πρόσθετες θυσίες αρκούν για να καλύψουμε τις δαπάνες σε μισθούς και συντάξεις, υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το PSI χρειάζεται κυρίως για να πληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια του δημόσιου χρέους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εγκρίθηκε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους

Δημιουργείται Συμβούλιο Μεταρρύθμισης


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την Παρασκευή ομόφωνα αποδεκτή ρύθμιση με την οποία δίνεται το έναυσμα για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που συντάχθηκε σε συνεργασία με Γάλλους εμπειρογνώμονες, συγκροτείται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, επικεφαλής του οποίου τίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ σε αυτό θα μετέχουν και τα εκάστοτε μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που θα αναλάβει να «τρέξει» τα μέτρα για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα συνεπικουρείται από ειδική ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται κυβερνητικά στελέχη, κρατικοί λειτουργοί, επιστημονικοί συνεργάτες και εμπειρογνώμονες με γνώση του αντικειμένου.

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε δράση».

Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε 7 πυλώνες, όπως είναι η δομή και τα όργανα του κράτους, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση του προϋπολογισμού, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Καλή Νομοθέτηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και τέλος η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Κυριακή η ψήφιση του μνημονίου και του «κουρέματος» του χρέους

Σε τρία άρθρα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την Κυριακή θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο, που διχάζει ήδη τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων, θα έρθει σε τρία άρθρα: ένα για το PSI, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα τελευταίο που θα εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα».

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χρεοκοπία ίσον χάος: χωρίς μισθούς, καύσιμα και φάρμακα η Ελλάδα

Λ. Παπαδήμος: «Πλανώνται όσοι λένε ότι από τα μέτρα η χρεοκοπία είναι προτιμότερη»


Τι θα σημάνει η χρεοκοπία εξήγησε στο υπουργικό ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι όσοι υπουργοί καταψηφίσουν τη σύμβαση θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. «Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε τους πάντες να στηρίξουν την προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στην εισήγησή του ότι και οι αντοχές του ελληνικού λαού αγγίζουν τα όριά τους. "Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε".

Ο ίδιος διεμήνυσε χαρακτηριστικά πως "οι στιγμές δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι δραματικές για τη χώρα. Έχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη όλοι μας".

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

"Το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ. Και είναι απολύτως αναγκαίες για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με μια κύρια αποστολή, που αποτυπώνει τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού: να πράξουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία και οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού…
Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια. Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Το οικονομικό πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύει είναι βαρύνουσας σημασίας. Είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας. Με την υλοποίηση του προγράμματος και τη χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει θα κατοχυρώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη και θα ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση.

Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι προϊόν εντατικής και σκληρότατης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα, δηλαδή οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που προβλέπεται να εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014, περιγράφονται στα κείμενα που έχουν διανεμηθεί:

«Greece – Memorandum of Economic and Financial Policies»,
«Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality»,
«Technical Memorandum of Understanding».

Θέλω να κάνω τρεις βασικές επισημάνσεις για τους σκοπούς και τα μέσα πολιτικής του προγράμματος.

Πρώτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών (στο κεφάλαιο Ε, παράγραφοι 28-33). Οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την αγορά εργασίας αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και τη μείωση της ανεργίας –ιδίως των νέων– που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συμπίεση των τιμών.

Δεύτερον, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών (κεφάλαια Α και Β, παράγραφοι 5-15). Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει τους χαμηλο-συνταξιούχους. Η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων προβλέπει έσοδα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015 ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος (Κεφάλαιο Δ, παράγραφοι 23-27).

Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα συμβάλει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012-2014 αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ και αποσκοπεί στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2012, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013, η διαχρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί έως το 2015.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί. Η επιτυχής εφαρμογή του θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματική διαχείριση. Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Το άμεσο κόστος της οικονομικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και το διαθέσιμο εισόδημα. Όμως η εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα –πιθανότατα στη διάρκεια του 2013– στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χωρίς την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 και ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5% το 2014 και 2015.

Ο τελικός και ουσιαστικός σκοπός όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο. Σε μια οικονομία που αναπτυσσόταν χάρη στον υπερδανεισμό, όταν ο δανεισμός αυτός εκλείψει η κατανάλωση υποχωρεί, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δαπάνες, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί, και αυτό έγινε όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά –πρωτοφανή– υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος.

Ευθύνεται επίσης για την ύφεση το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας, που δεν επιτρέπει στην οικονομία μας να ανακάμψει μέσα από μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που σκιάζει τους αποταμιευτές, αναστέλλει τις επενδυτικές αποφάσεις, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ανασφάλεια θέτει τέρμα η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και το αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει.

Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας.

Το πρόγραμμα περιέχει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας προ πολλού. Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση.

Το πρόγραμμα αυτό περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες. Μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό αυτό πρόγραμμα συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά.

Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων.

Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε.

Το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση δεν ενέκρινε το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (του PSI). Ανέβαλε τη λήψη απόφασης κυρίως λόγω αβεβαιοτήτων και προβληματισμών που αφορούν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση και ενότητα για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που θα τη συνοδεύσουν. Ζητείται η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και λεπτομερέστερη εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και ένα αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Τονίστηκαν οι κίνδυνοι ανεπαρκούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού. Οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν έχουν έντονα προβληματίσει και έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Όλα αυτά οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι γεγονός ότι και οι αντοχές του ελληνικού λαού αγγίζουν τα όριά τους. Ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προβληματίζονται γιατί παραβλέπεται, υποτιμάται ή δεν αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και οι τεράστιες θυσίες μας. Δύο αριθμοί συνοψίζουν την πρόοδο αυτή: Κατά τα τελευταία δύο έτη έχει περιοριστεί το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα έχει ανακτηθεί περίπου το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε κατά τα προηγούμενα δέκα έτη. Παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουμε κατορθώσει πολλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδο υψηλότερο του 20%. Η μη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται, της προόδου που συντελείται, του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους προσαρμογής, και παράλληλα η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων προβληματίζουν και απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και αποδυναμώνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μέσα σε δραματικό κλίμα κλήθηκε η κυβέρνηση αυτή για να πετύχει έναν ιστορικά εθνικό σκοπό. Να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και να δώσει στον έλληνα πολίτη μια προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας. Η συρρίκνωση του ελλείμματος, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των αγορών, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι παρά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των εθνικών σκοπών.

Στην πορεία αυτή όλοι γνωρίζαμε ή οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι θα είχαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Δύσκολο πολιτικά, δύσκολο οικονομικά, δύσκολο κοινωνικά. Ο ελληνικός λαός όμως εναπόθεσε στην κυβέρνηση αυτή και στα κόμματα που τη στηρίζουν ελπίδες και αγωνίες που εκφράζουν τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του.

Τρεις μήνες μετά, σήμερα, είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Είτε καταλήγουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, είτε αν κάνουμε πίσω, δειλιάζοντας άλλη μια φορά στην ιστορία μας, θα πάμε σε κατάρρευση. Θέλω να είμαι σαφής. Οι στιγμές δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι δραματικές για τη χώρα. Έχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη όλοι μας. Ο καθένας μας θέλει να κάνει το καλύτερο για τη χώρα αυτή – για τον κόσμο που αγωνιά σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Υπάρχει ένα και μόνο ζητούμενο: να υπερβούμε, ίσως για μια και μοναδική φορά στην προσωπική και πολιτική ζωή του καθενός, ό,τι αφορά το άτομό μας και να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και μια εθνική ήττα. Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι, ακόμα και με σφιγμένα τα δόντια, να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.

Έχω πλήρη συνείδηση, ότι όσα πρέπει να αποφασίσουμε είναι εξαιρετικά επώδυνα. Αν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε είναι γιατί ο εναλλακτικός δρόμος θα μας επιφυλάξει μια πραγματικότητα που θα είναι πολλαπλάσια επώδυνη. Ιστορικά επώδυνη. Στον δημόσιο λόγο περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ακούνε συνεχώς για αδιέξοδα, ακούνε την απαξίωση, ακούνε την απαισιοδοξία, χωρίς να βλέπουν μια εθνική ανάταση να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία. Την ίδια ώρα, ένα εκατομμύριο πολίτες ζουν την ανεργία. Σήμερα 11 εκατομμύρια Έλληνες πρέπει επιτέλους να ακούσουμε και ένα λόγο για το πού θα φτάσουμε αν αρνηθούμε να βάλουμε στην άκρη όσα λάθη έγιναν και μας οδήγησαν εδώ, και για το πώς θα ξεφύγουμε από εδώ, για το πώς θα υπερβούμε την κρίση.

Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, οικοδόμησε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.

Το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ। Και είναι απολύτως αναγκαίες για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με μια κύρια αποστολή, που αποτυπώνει τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού: να πράξουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία και οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του.
protothema.gr
Read more...

Τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του επείγοντος, το μνημόνιο στην Ολομέλεια

Μετά το υπουργικό η κατάθεσή του


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κατάθεση θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κοινή στάση σε υπουργικό και ΚΟ και στο βάθος ...εκλογές!

Η Ευρώπη πιέζει για άμεση ψήφιση των μέτρων


Ο κίνδυνος να καταψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, εξαιτίας και της αποσύνθεσης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενεργοποίησε τους κορυφαίους του κόμματος.

Κοινός τόπος στους κόλπους των στελεχών είναι ότι το Κίνημα εμφανίζει σημάδια διάλυσης. Για αυτό το λόγο Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκαν σήμερα γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Ο υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας. Ότι πρέπει μέχρι την Τετάρτη να έχουμε ψηφίσει το προμνημόνιο και μέχρι τον Ιούνιο να το έχουμε υλοποιήσει. Αλλιώς, μας περιμένει η χρεοκοπία.

Τα κορυφαία στελέχη εκτίμησαν και τον κίνδυνο καταψήφισης. Ή αντάρτικου από πολλούς βουλευτές. Για αυτό συζήτησαν το ενδεχόμενο να τεθεί κομματική πειθαρχία. Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησαν πως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να ενημερωθούν για το τι θα συμβεί στη χώρα αν χρεοκοπήσει. Και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Επιπλέον, οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν: πως θα πρέπει στη Βουλή να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα νομοσχέδια και όχι ένα άρθρο και ότι αμέσως μετά το πιο σωστό είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές!

Όλα αυτά με φόντο την εντεινόμενη πίεση των εταίρων (διαβάστε εδώ σχετικά) για την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και την αποφυγή της χρεωκοπίας।
protothema.gr

Read more...

Αναβάλλεται για το Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων


(Φωτογραφία: APE )


Αθήνα
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τις παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση είχαν σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί για το Σαββάτο η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος.

Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Μία ακόμα αποχώρηση

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Μία ακόμα παραίτηση υποβλήθηκε λίγο προτού συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο: η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέβαλε παραίτηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σόιμπλε: Ας ξεμπλέξουμε με την Ελλάδα και βλέπουμε

Καυστικά τα σχόλια για την Ελλάδα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Δείτε τι δήλωσε στο Eurogroup (Vid)
Βίντεο ντοκουμέντο από babisflou

Αποκαλυπτικοί διάλογοι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Πορτογάλου ομολόγου του ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πιο χαρακτηριστική δήλωση του πρώτου "υπομονή, ας ξεμπλέξουμε με την Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε".

Τις δηλώσεις σοκ κατέγραψε η κάμερα απεσταλμένου κάμεραμαν, στον απόηχο του Eurogroup την Πέμπτη το απόγευμα, όπου βασικό θέμα ήταν η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.

Στο τετ α τετ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε στον Πορτογάλλο ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του έχει προετοιμαστεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας, μόλις ληφθούν οι βασικές αποφάσεις για την ελληνική κατάσταση.

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης για το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού ακούστηκαν on air και μεταδόθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα στο YouTube και τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει στην τετ α τετ συνομιλία του με τον Βίτορ Γκασπάρ "εάν υπάρχει ανάγκη για μια προσαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε". Ο Γκασπάρ απαντά, "το εκτιμούμε πολύ".

Ωστόσο, η δήλωση σοκ του Σόιμπλε που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων βρίσκεται στη συνέχεια της συνομιλίας, που ο ίδιος φέρεται να λέει ότι "κλειδί για οποιαδήποτε απόφαση για το πρόγραμμα της Πορτογαλίας, είναι να δούμε τι θα κάνουμε με την Ελλάδα".

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι "η Γερμανία έχει τονίσει πως οι χώρες που ανταποκρίνονται ή ακόμη και ξεπερνούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα προγράμματα διάσωσης, μπορούν να κερδίσουν ως αντάλλαγμα κάποια ευελιξία στα προγράμματά αυτά".

http://news247.gr


Read more...

Τι είναι ο Μόσιαλος...


Του Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους Π.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Η. ΜΟΣΙΑΛΟΥ
Κηπουροί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
!
Η αναζήτηση πολιτικού ρόλου οδηγεί σε απίστευτες γραφικότητες, όσους βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ από το πουθενά τα τελευταία δύο χρόνια.
Από αυτονομαζόμενοι σωτήρες της χώρας και αφού εντυπωσίασαν με τις αρνητικές τους αποδόσεις στα καθήκοντα που ανέλαβαν, προσπαθούν να...
μεταμορφωθούν σε όψιμους «εκσυγχρονιστές», διακωμωδώντας τις έννοιες της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Αυτοί που από σκληροί υποστηρικτές των μνημονίου έγιναν όψιμοι επικριτές του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή δήλωση του κ. Μόσιαλου.
Ανακάλυψε πρόσφατα ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Το ίδιο πολιτικό σύστημα που υπηρέτησε ο ίδιος μέχρι πριν λίγους μήνες διορισμένος στη θέση του κυβερνητικού απολογητή. Το ίδιο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποίησε προκειμένου να εμφανιστεί ως αλεξιπτωτιστής στην πολιτική ζωή της χώρας, όχι σαν εκλεγμένος βουλευτής αλλά σαν ευνοούμενος του πρώην Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Αφού επιτέθηκε στους δημόσιους υπαλλήλους, αφού δικαιολόγησε τις απορίες των Γερμανών για το ότι οι Έλληνες έχουν δικό τους σπίτι, αφού υπερασπίστηκε τα κάθε λογής χαράτσια και το μεσοπρόθεσμο, αφού προσπάθησε να διαλύσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ, αφού τελικά εγκατέλειψε μέσα σε μια νύχτα τον ευεργέτη του πρώην Πρωθυπουργό, προσπαθώντας να διασωθεί πολιτικά, σήμερα απειλεί ότι θα … αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά!
Προφανώς θέλει να κατοχυρώσει την κεντροαριστερή θέση του κηπουρού, στον κήπο του πολιτικού συστήματος που καταγγέλλει.
Κανένας πιο αχάριστος από αυτόν που ευεργετήθηκε (από το πολιτικό σύστημα)!
Κανένας πιο επικίνδυνος από αυτόν που ψάχνει δεξιά και αριστερά πολιτικούς ρόλους και δίνει τα ρέστα για την προσωπική του πολιτική διάσωση.
Κατανοούμε το αδιέξοδο και τη μοναξιά του αλλά όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός: Όπως έστρωσε έτσι θα κοιμηθεί!

Read more...

«Η Αθήνα κάνει πίσω…»

Το γύρο του κόσμου κάνει -ξανά- το «ελληνικό πρόβλημα»



Πιο κοντά παρά ποτέ η ελληνική χρεοκοπία μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, στα οποία έχει αναδειχθεί ως πρώτο θέμα η Ελλάδα και οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο.

Αρχής γενομένης από το πρωί, όταν τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν μια εικόνα «σοκ» από την Ελλάδα, με εκτεταμένες αναφορές στις απαιτήσεις των εταίρων προς την Ελλάδα και στην πολιτική … αναταραχή που έχει προκληθεί, όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν διαρκώς κάθε νέα εξέλιξη από την Αθήνα.

Η γενικότερη εικόνα που μεταφέρεται από τον διεθνή Τύπο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει να κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της.

Ενώ στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας βρίσκονται και οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων με τους Financial Times να μεταδίδουν πως χιλιάδες Αθηναίοι πολίτες διαμαρτύρονται ενάντια στις νέες περικοπές και ανάλογα δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές σελίδες των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών μέσων.

Και το ΒΒC μεταδίδει: «Η Αθήνα διαδηλώνει ενάντια στα νέα μέτρα που απαιτούνται για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις δηλώσεις Καρατζαφέρη: «To μικρότερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση απορρίπτει τα νέα μέτρα», μεταδίδουν οι FT και το Sky News.

Το κανάλι μάλιστα μεταδίδει και την είδηση πως η Ελληνική Αστυνομία απειλεί να συλλάβει την τρόικα!

«Η Ελλάδα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της τρόικα για πρόσθετες περικοπές», μεταδίδει και το Bloomberg, εστιάζοντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ.

«Οι Έλληνες διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες», μεταδίδει το Reuters, το οποίο ομοίως αναφέρει πως η Ελληνική Αστυνομία στρέφεται εναντίον της Τρόικα।
.protothema.gr

Read more...

Σκηνικό διάλυσης του ΛΑΟΣ στη Βουλή! ...



Έξαλλος ο Αστ. Ροντούλης. Απίστευτες σκηνές πριν από λίγο στη Βουλή. ..
Λίγα λεπτά πριν παραδώσει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό ο Αστέριος Ροντούλης άποτύπωσε ξεκάθαρα το κλίμα διάλυσης στο κόμμα του Γ.Καρατζαφέρη καθώς μιλώντας στο τηλέφωνο μπροστά σε δεκάδες άτομα φώναζε "Εγώ έχω αρχ...Δεν με...
νοιάζει τι θα κάνουν οι άλλοι.Μου είπε ο πρόεδρος να παραιτηθώ και παραιτήθηκα".Άγνωστο με ποιον μιλούσε.

Στην επιστολή του πάντως αναφέρει χαρακτηριστικά πως "Θεωρώ την παραμονή μου στην κυβέρνηση ασύμβατη με την διαμορφωθείσα κατάσταση"...


www.parapolitika.gr



Read more...

Ψήφος ή χρεοκοπία

Το δίλημμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ



Να στεγανοποιήσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες από πιθανές διαρροές στην επικείμενη ψηφοφορία για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα επιχειρήσουν σήμερα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου, του βουλευτή Άρτας Παύλου Στασινού αλλά και του γαλάζιου συνδικαλιστή Γιάννη Μανώλη (παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής), έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες κινδύνου στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ενδεχόμενο domino effect στο ΠΑΣΟΚ

Το φαινόμενο του «ντόμινο» πλανάται πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος καλούνται αύριο στις 10 το πρωί να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν το πακέτο της νέων συμφωνίας με την τρόικα, που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι πιέσεις άνευ προηγουμένου, αφού η στάση των ευρωπαίων σηματοδοτεί και απειλή του τύπου «αποδέχεστε τη συμφωνία ή χρεοκοπείτε άτακτα και ίσως μένετε εκτός ευρώ».

Ο αριθμός των βουλευτών που εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν μέτρα, όπως η αλλαγή στα εργασιακά με την μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξάνει διαρκώς. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι εφόσον οι αντιδράσεις δεν περιοριστούν τότε θα «μεταδοθεί» ο ιός της διαφωνίας σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα. «Όταν κάποιος βλέπει τον διπλανό του να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος, τότε είναι πιθανό να επαναστατήσει και ο ίδιος και να μην ψηφίσει» λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί.

Ανεξάρτητα από το εάν η διαδικασία στη Βουλή θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα γενικό περίγραμμα των δεσμεύσεων της χώρας, οι αντιδράσεις των βουλευτών δεν φαίνεται να κάμπτονται. Η προειδοποίηση της ηγεσίας θα είναι πιθανότατα ότι εάν κάποιος διαφωνεί με την κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και από βουλευτής. Εναλλακτική ή και συμπληρωματικά η Ιπποκράτους φέρεται να εξετάζει και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, την επιβολή της οποίας ζητούν όλο και περισσότεροι βουλευτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στον κύκλο των διαφωνούντων βουλευτών ανήκουν, περισσότεροι από είκοσι εθνοπατέρες, μεταξύ άλλων οι Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Κουσελάς, Τάκης Αντωνακόπουλος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Χρήστος Κατσούρας, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Θόδωρος Παραστατίδης, Σοφία Γιαννακά και άλλοι.

Βαρύ κλίμα και μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα το βράδυ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην σκιά της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και ενόψει της ψήφισης από την Βουλή του σκληρού πακέτου των μέτρων που επέβαλε η Τρόικα.

Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα το βράδυ στις 8.00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά θα υπάρξουν τοποθετήσεις των βουλευτών. Η συμφωνία για το σκληρό πακέτο μέτρων προκαλεί κραδασμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα και απειλεί την συνοχή του κομματικού μηχανισμού. Καθώς την Κυριακή αναμένεται η ψήφιση των μέτρων πολλοί βουλευτές ζητούν από τον κ. Σαμαρά να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να τους βγάλει από την δύσκολη θέση και να μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της συνολικής στροφής του κόμματος. Επιπλέον η αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις των πράσινων βουλευτών έχουν αντανάκλαση και στους συναδέλφους τους της ΝΔ. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που εξαρτούν την στάση τους από το τι θα κάνουν οι συνάδελφοί τους του άλλου κόμματος στην ίδια περιφέρεια.

Το σοβαρότερο θέμα που απασχολεί τους γαλάζιους βουλευτές όμως είναι το θέμα των εκλογών όπου διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία θέλει εκλογές το συντομότερο όσο ακόμη το κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του και πριν φανούν οι συνέπειες από την υποχώρηση του κ. Σαμαρά.

Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να καθυστερήσουν για να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να διαχυθεί η ευθύνη που σε διαφορετική περίπτωση αμέσως μετά τις εκλογές θα βαρύνει μόνο τη ΝΔ.

Το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα δείχνει η χθεσινή παραίτηση του κ। Γιάννη Μανώλη από την θέση του γραμματέα συνδικαλιστικού του κόμματος. Υπάρχουν κι άλλοι που σκέπτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και δεν είναι διατεθειμένοι να κατεβάσουν τους τόνους της κριτικής.
protothema.gr

Read more...

ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΝΔ, ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΛΑΟΣ...


ΕΑΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
ΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΗΜΕΡΑ...
Ετοιμάζεται προς Συγγρού μεριά. Ο ίδιος το έλεγε σήμερα σε φίλους και συνεργάτες. Η παραίτησή του δεν γνωρίζουμε εάν έγινε δεκτή, δύσκολα πάντως ο Βορίδης θα καταψηφίσει τα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα τον διαγράψει ο Καρατζαφέρης από...
την Κ।Ο. του ΛΑΟΣ. Μόλις ανεξαρτητοποιηθεί θα τον αρπάξει η Ν.Δ. Από το ίδιο βράδυ!...
http://fimotro
Read more...

Aνασχηματισμός αύριο ή τη Δευτέρα - Όποιος δεν ψηφίσει φεύγει λέει το Μαξίμου- Εκτός ο Ροντούλης









Aνασχηματισμός αύριο ή τη Δευτέρα - Όποιος δεν ψηφίσει φεύγει λέει το Μαξίμου- Εκτός ο Ροντούλης
Ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην αποσύρει τους υπουργούς-στελέχη του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση και να πετάξει το μπαλάκι στον Λουκά Παπαδήμο λέγοντας ότι είναι στη δική του ευχέρεια να τους διατηρήσει ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Βορίδης, Γεωργιάδης, Γεωργίου και Ροντούλης έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Ροντούλης με φάκελο που απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να καταψηφίσει τα νέα μέτρα και έτσι αποχωρεί από την κυβέρνηση.«Θεωρώ την παραμονή μου στην κυβέρνηση ασύμβατη με την διαμορφωθείσα πραγματικότητα» δήλωσε ο υφυπ. Ανάπτυξης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι ο κ. Παπαδήμος στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Καρατζαφέρης απέσυρε τους υπουργούς, θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Οι εξελίξεις όμως τον οδηγούν στην απόφαση να εξετάσει το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να μη γίνει τη Δευτέρα, αλλά αύριο το πρωί.

«Όποιος δεν υπερψηφίσει δεν έχει θέση στην κυβέρνηση» διαμηνύει ο κ. Παπαδήμος μέσω στενών συνεργατών του. Και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να μετέχουν του κυβερνητικού σχήματος υπουργοί-στελέχη του ΛΑΟΣ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα αναφερθεί στο θέμα κατά τη σημερινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο। Δεν θεωρούν ωστόσο πιθανό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό εντός της ημέρας.
http://newpost.gr

Read more...

Δεν ψηφίζει και ο βουλευτής Χρ. Μαγκούφης...



Mετα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , Π. Στασινος και Μ. Αποστολακη και ο βουλευτής Χρηστος Μαγκουφης πήρε την απόφασή να... μην ψηφίσει τα νέα μέτρα της δανειακής σύμβασης..



Read more...

Σε εξέλιξη συνάντηση Βενιζέλου-Λοβέρδου-Παπουτσή-Διαμαντοπούλου-Σκανδαλίδη......



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τον... υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Η συνάντηση των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.
in.gr



Read more...

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΛΑΟΣ

Παπαδήμος: "Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση όποιος δεν ψηφίζει τα μέτρα και..."



Την παραίτησή τους έθεσαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη διάθεση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου οι τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ, επειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Βορίδη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπλ. υπουργό Άμυνας κ. Γιώργο Γεωργίου και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριο Ροντούλη.

Επιβεβαιώθηκαν πάντως οι πληροφορίες που ήθελαν τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη διατεθειμένους να ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ότι "δεν έχει θέση στην κυβέρνηση όποιος δεν ψηφίζει τα μέτρα".

Νωρίτερα, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωνε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν ψηφίζω τα μέτρα». «Είπα στον κύριο Παπαδήμο ότι αν θέλει μπορεί να κρατήσει τους υπουργούς του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση».

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε πως έχει ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε εδώ σχετικά.

Η εξέλιξη προφανώς θα κυριαρχήσει στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να είναι πλέον βέβαιος.

Επιστολή Ροντούλη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης, μετά την απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση.

Η επιστολή αναφέρει: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θεωρώ την παραμονή μου στην Κυβέρνηση ασύμβατη με την διαμορφωθείσα πραγματικότητα। Συνεπώς, νιώθω υποχρεωμένος να προσχωρήσω στην υποβολή της παραίτησής μου, διατηρώντας στο ακέραιο την εκτίμηση και το σεβασμό στο πρόσωπό σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, γεγονός που μου έδωσε την δυνατότητα, έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, να αγωνιστώ για την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας από την θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδιαιτέρως δε μάλιστα για τον σκληρό εργαζόμενο κόσμο της κτηνοτροφίας».
.protothema.gr
Read more...

Ο Καρατζαφέρης δεν ψηφίζει τη νέα δανειακή σύμβαση - Διαφωνούν Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης









Ο Καρατζαφέρης δεν ψηφίζει τη νέα δανειακή σύμβαση - Διαφωνούν Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης
Σύμφωνα με τις τελευταιές πληροφορίες, οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης σκέφτονται να υπερψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση έστω και αν αυτό σημαίνει την αποχώρησή τους από το ΛΑ.ΟΣ. Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του κ. Καρατζαφέρη τα στελέχη του ΛΑ.ΟΣ. που μετέχουν στην κυβέρνηση έθεσαν στη διάθεση του Λουκά Παπαδήμου τις παραιτήσεις τους. Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κόμμα μιας και πολλά στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της νέας δανειακής σύμβασης και του πρώτου Μνημονίου, το οποίο ο κ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου διατυπώνεται η απορία για τον πραγματικό λόγο που οδήγησε στην απόφαση να μην ψηφιστεί παρά τη στήριξη που δίνεται στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ.

Με επίθεση κατά των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων άρχισε την συνεντευξή του ο κ. Καρατζαφέρης κατά την οποία παρουσίασε τις θέσεις του γύρω απο τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της χώρας να αντινετωπίσει την οικονομική κρίση. «Δεν μπορώ να ψηφίσω τη νέα δανειακή σύμβαση. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει τις δεσμεύσεις της 26ης Οκτωβρίου...», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης. «Εάν θελήσει ο πρωθυπουργός οι υπουργοί του ΛΑ.ΟΣ. θα μείνουν. Εγω τον Παπαδήμο, ως Παπαδήμο θα τον στηρίξω».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει εκτός Ε.Ε, μπορεί όμως να κάνει εκτός γερμανικής μπότας!», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συνέχισε λέγοντας ότι «η Γερμανία εξουσιάζει την Ευρώπη επείδη έχει φουσκωτο πορτοφόλι». Ο κ. Καρατζαφέρης είχε πριν... χαρακτηρίσει τον Πολ Τόμσεν «persona non grata» για την Ελλάδα!

«Δεν ανέχομαι τον ευτελισμό, δεν το επιτρέπω όσο και αν πεινάω. Μας έδιναν επίπλαστη ευδαιμονία και μας έπαιρναν εθνική κυριαρχία. Ο Έλληνας δεν μπορεί να είναι όμηρος και υπήκοος», τόνισε και συνέχισε να ασκεί δριμύτατη στο Βερολίνο κριτική, λέγοντας ότι το ίδιο (με τις χώρες-δορυφόρους του) έχει αντικαταστήσει τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ένωσης.

«Ο Γιούνκερ ήταν ο πιο συννενοήσιμος και ο πιο συμβατός. Έχει μεταμορφωθεί σε Σόιμπλε νούμερο 2» δήλωσε ο κ.Καρατζαφέρης.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ζητά τις ρητές διαβεβαιώσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ΤτΕ για το κατά πόσο το Μνημόνιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και είναι σύννομα.
«Μου είπαν ότι χρειάζονται εβδομάδες για όλα αυτά. Οι φορείς θέλουν εβδομάδες και εμένα μου ζητούσαν να απαντήσω σε μία ώρα» συνέχισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμα ότι απευθύνθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολές στους αρχηγούς των διαφόρων πολιτικών ομάδων, ενώ ήδη υπήρξε ανταπόκριση από τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

«Ζήτησα να πάει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθεί όλη η ΕΕ για το συμβαίνει» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πώς έκλεισε η λεγόμενη συμφωνία με τους εταίρους, δηλαδή την απόφαση να κοπούν δαπάνες από την άμυνα και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Δεν υφίσταται θέμα χρεοκοπίας. Αν πέσει η Ελλάδα, θα πέσει όλη η Ευρώπη» συνέχισε εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε να πτωχεύσει η Ελλάδα ενώ -επίκεινται εκλογές σε Γαλλία και ΗΠΑ.

«Ο δρόμος που μας προτείνουν δεν είναι σωστός. Εμείς θέλουμε και προτείνουμε πέντε χρόνια περίοδο χάριτος με ετήσιες δόσεις με επιτόκιο όσο της ΕΚΤ. Θα δουλέψει το φιλότιμο και το φρόνημα του Έλληνα και της πατρίδας.»

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συναντήση του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε ζητήσει ο ίδιος τη συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις απόψεις του γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, καθώς και για την περαιτέρω στάση του έναντι της κυβέρνησης. «Ποιος αέρας σας φέρνει εδώ;», τον ρώτησε ο κ. Παπούλιας, στην αρχή της συνάντησή τους.

«Αέρας με φέρνει», απαντησε ο κ. Καρατζαφέρης και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν είναι καλός ή θύελλα».Ο κ. Καρατζαφέρης παρέδωσε στον Πρόεδρο εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, την οποία -όπως είπε- τού την έδωσε ο πνευματικός του να την δώσει στον Πρόεδρο. «Λέτε να μας βοηθήσει;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας. «Χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του Θεού», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.
http://newpost.gr

Read more...

Παραίτηση Ροντούλη, υπό παραίτηση και άλλοι υπουργοί από το ΛΑΟΣ

Πιθανός ανασχηματισμός εντός της ημέρας


Τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ
Τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης. Υπό παραίτηση τελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΛΑΟΣ μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Κατ' άλλες πληροφορίες, οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης ενδέχεται να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Η συνέντευξη Τύπου Καρατζαφέρη έφερε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε μεν ότι δεν αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Παπαδήμου, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Καρατζαφέρης παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για την παραμονή ή μη των υπουργών που προέρχονται από το ΛΑΟΣ, λέγοντας πως εάν τους χρειάζεται μπορούν να μείνουν, εάν όχι, να φύγουν.

Σε επιστολή του προς τον κ. Παπαδήμο, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι οι παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ είναι στην διάθεσή του και ήδη αυτές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υποβλήθηκαν και απομένει η απόφαση του πρωθυπουργού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6 το απόγευμα, καθώς στη διάρκειά του αναμένονται εξελίξεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συστάθηκε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια το Διάταγμα για τον Δημόσιο Φορέας Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αναλαμβάνει τη διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

Ακόμη, αναλαμβάνει τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους, αλλά και τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και τον προγραμματισμό της ανάθεσης και της επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.

Όπως τονίζεται σχετικώς η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 99 έτη, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό του ενός 1 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από το Δημόσιο με μετρητά σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Η εταιρεία θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίσημη πρώτη στο πολιτικό σκηνικό για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος

Με 480 εγγεγραμμένα μέλη


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κόμματος
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κόμματος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό έκανε το «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας» (ΚΠΕ).

Με 480 εγγεγραμμένα μέλη από την ίδρυσή του, στις 14 Ιανουαρίου 2012, 1.500 οπαδούς στο twitter και 1.000 συμμετέχοντες στο forum του με 3.900 δημοσιεύσεις, το ΚΠΕ κατέθεσε τα «διαπιστευτήριά» του στον Άρειο Πάγο και έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου παρουσία και του διεθνούς συντονιστή του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας Τόμας Γκάουλ (Thomas Gaul).

Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η απουσία προέδρου και η λειτουργία του βάσει επταμελούς διοικούσας επιτροπής, η οποία, στην παρούσα της μορφή, απαρτίζεται από νέους 20 έως 43 ετών, καθώς μάλιστα ο μέσος όρος των μελών του δεν ξεπερνά τα 36 χρόνια.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος Ανέστης Σαμουρκασίδης εξήγησε ότι βασικές αρχές του κόμματος είναι η απόλυτη διαφάνεια, η ουσιαστική δημοκρατία και η ελευθερία της πληροφόρησης, η δε εσωτερική λειτουργία του είναι «αμεσοδημοκρατική», απευθύνεται στον κόσμο του διαδικτύου, στοχεύοντας στη συνεχή ψηφιακή διαβούλευση σε κάθε ζήτημα που θα τίθεται.

Το ΚΠΕ, όπως εξήγησε ο κ. Σαμουρκασίδης, δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερα-κέντρο-δεξιά, αλλά επιχειρεί να αναλάβει ένα ρόλο «διαμεσολαβητή», αποτελώντας «το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα και να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον».

Μια πρώτη επίσημη θέση είναι η κάθετη εναντίωσή του στην ACTA και η συμμετοχή του ΚΠΕ στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί σε 230 πόλεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα (στις πλατείες Συντάγματος στην Αθήνα, Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης και Αγίου Γεωργίου Πάτρας), για το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 5.00 το απόγευμα.

Η ACTA, όπως εξήγησε ο κ. Σαμουρκασίδης, είναι «μία νομοθετική ρύθμιση κρυμμένη κάτω από τον μανδύα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ κρατών που ετοιμάζεται να μπει στη ζωή μας και μετατρέπει τις εταιρίες που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ιδιωτική αστυνομία, η οποία παρακολουθεί τους πάντες και μπορεί να επέμβει χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του Βενιζέλου...



Επεισόδια έγιναν και στην Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα, «ουστ, φύγετε από εδώ», εναντίον του Βαγγέλη Βενιζέλου που νωρίτερα είχαν περικυκλώσει το πολιτικό γραφείο του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και οι... διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι αυτήν την ώρα έξω από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Στα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου (πρώην υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης) και ομάδες των ΜΑΤ τους απομάκρυναν κανοντας μεγάλη χρήση χημικών...



Read more...

Παράπλευρες πολιτικές απώλειες προκαλεί το Μνημόνιο

Ημέρα κρίσης η Κυριακή

Την Κυριακή, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα, έξω από το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο
Την Κυριακή, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα, έξω από το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με δεδομένες τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών και εταίρων, η χώρα καλείται να λάβει την τελική απόφαση για το νέο Μνημόνιο, που οδηγεί σε εξαθλίωση τους πολίτες. Ήδη, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής, καθώς βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα την Κυριακή. Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός. Παράλληλα, τριγμοί έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, που μετρά ήδη μια απώλεια -τον υφυπουργό Εργασίας Γ.Κουτσούκο-, ενώ τη θέση του για το κατά πόσο θα παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος ο ΛΑΟΣ θα ξεκαθαρίσει σε λίγες ώρες ο Γ.Καρατζαφέρης.

Ο Γ.Καραζαφέρης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου.

Η στάση του Γ.Καρατζαφέρη έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του διαφωνούν έντονα με την απόσυρση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι οι υπουργοί Αδ.Γεωργιάδης και Μ.Βορίδης, καθώς και ο βουλευτής Θ.Πλεύρης και η ευρωβουλευτής Ν.Τζαβέλλα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 20:00, με στόχο να εξηγήσει γιατί το κόμμα πρέπει να στηρίξει τα υφεσιακά μέτρα του νέου Μνημονίου.

Εκτός της παραίτησης του Γ.Μανώλη από τη θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικού, ο πρόεδρος της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπος και με τη διαφωνία επί των μέτρων που έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει το PSI.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς έφερε από χθες, Πέμπτη, σε πρώτο πλάνο τις εκλογές, κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει «κατευναστικά» και συσπειρωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χειρότερη η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραιτήθηκε ο βουλευτής Αρτας Παύλος Στασινός. Η συνεδρίαση της ΚΟ μετατίθεται για το πρωί του Σαββάτου, στις 10 το πρωί.

Η Αννυ Ποδηματά στον ΒΗΜΑ 99,5


Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά: «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό. Είναι, πρωτίστως, πολιτικό».

Η ατμόσφαιρα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ηλεκτρισμένη. Κάθε μέρα τα τελευταία 24ωρα βουλευτές του κόμματος -ορισμένοι από τους οποίους είναι και πρώην συνδικαλιστικά στελέχη- δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το Μνημόνιο.

Ο Γ.Παπανδρέου θα εξηγήσει στους βουλευτές ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα είναι «δυσβάστακτα» εν τούτοις είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει υπεύθυνη στάση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής μίλησε για ώρα ευθύνης.«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα -και μόνο υπευθυνότητα- από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά».

Στις 18:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το Μνημόνιο, το οποίο στη συνέχεια παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Eurogroup τρελάθηκαν! Ζήτησαν υπογραφές και από Κουβέλη, Τσίπρα και Παπαρήγα









Στο Eurogroup τρελάθηκαν! Ζήτησαν υπογραφές και από Κουβέλη, Τσίπρα και Παπαρήγα
Θα μπορούσε να είναι αστείο. Δυστυχώς δεν είναι. Ορισμένοι υπουργοί του Eurogroup εξ αυτών οι οποίοι υπερθεμάτιζαν για τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, αναφέρθηκαν στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως μετά τις εκλογές τα τρία κόμματα που μετέχουν στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, θα συνεχίσουν να έχουν ανάλογη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν η νέα δανειακή σύμβαση να φέρει τις υπογραφές των αρχηγών όλων των κομμάτων, τα οποία διαθέτουν έδρες στη σημερινή σύνθεση της Βουλής. Με δύο λόγια ζήτησαν τις υπογραφές του Φώτη Κουβέλη, της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα- και της κυρίας Μπακογιάννη φυσικά.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι πληροφορήθηκαν την απίθανη απαίτηση ορισμένων υπουργών του Eurogroup δεν είναι καθόλου βέβαιοι αν οι εταίροι μας έχουν πάθει νευρικό παραλογισμό ή εάν τέτοιου είδους απαιτήσεις σκιαγραφούν την πρόθεση η Ελλάδα να σπρωχθεί εκτός της ευρωζώνης।
http://newpost.gr

Read more...

Κύμα φυγής από το ΠΑΣΟΚ - Παραιτήθηκε ο βουλευτής Άρτας Π. Στασινός και δέκα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου









Κύμα φυγής από το ΠΑΣΟΚ - Παραιτήθηκε ο βουλευτής Άρτας Π. Στασινός και δέκα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου
Μετά τη χθεσινή παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου λόγω της αδυναμίας του όπως δήλωσε να εφαρμοσεί τα νέα μέτρα, την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός λόγω διαφωνίας του με τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος. Απο λεπτό σε λεπτό αναμένεται να φθάσει στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, η επιστολή παραίτησης τού.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν και δέκα του μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και απέστειλαν επιστολή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζητώντας από τους βουλευτές της παράταξης να καταψηφίσουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από βουλευτής ανακοίνωσε στην κυρία Βάρτζελη ο κ. Νίκος Ζωίδης, για να την μεταβιβάσει στον πρόεδρο του Κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου. «Θα παραιτηθώ από βουλευτής αν ψηφιστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ.

Το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Κάραβελ συγκεντρώθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται σε νησιωτικούς νομούς για να συζητήσουν το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ।
http://newpost.gr

Read more...

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα διέλυσαν τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

«Κλεφτοπόλεμος» αστυνομικών - κουκουλοφόρων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επεισοδιακά εξελίχθηκε για άλλη μια φορά η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων του νέου μνημονίου, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αψιμαχίες σημειώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων στις μολότοφ, τις πέτρες και τα ξύλα που ρίχνουν εναντίον τους ομάδες αντιεξουσιαστών.

Ένα άτομο έχει τραυματισθεί.

Ανοιχτοί είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει διαλυθεί, ενώ και η πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς.

Κουκουλοφόροι έσπασαν μάρμαρα από την πλατεία Συντάγματος και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα μικροεπεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, στις συμβολές με τη Σίνα και την Αμερικής. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύσκεψη Βενιζέλου, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Παπουτσή τώρα









Σύσκεψη Βενιζέλου, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Παπουτσή τώρα
Συνεδριάζουν αυτην την ώρα εκτάκτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χρήστος Παπουτσής για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

http://newpost.gr

Read more...

«Όχι» στα μέτρα, «ναι» στην παραμονή των υπουργών του είπε ο Γ.Καρατζαφέρης

«Ο δρόμος δεν είναι σωστός»


Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα στην Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και στους εκπροσώπους της τρόικας
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα στην Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και στους εκπροσώπους της τρόικας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εάν ο πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο προσωπικά εξακολουθώ να στηρίζω, θέλει τους υπουργούς μου, δεν θα τους αποσύρω, είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο» δεν μπορεί να στηρίξει τα μέτρα.

Ο ίδιος ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με επίθεση κατά των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων για τον τρόπο που κινήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ανέχεται την ταπείνωση της Ελλάδας, «ακόμα και αν πεινάω». Έσπευσε όμως να τονίσει ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να ζήσει «εκτός γερμανικής μπότας».

Ασκησε δριμύτατη στο Βερολίνο, λέγοντας ότι το ίδιο (με τις χώρες-δορυφόρους του) έχει αντικαταστήσει τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ένωσης. Ακόμα και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει περάσει στο άρμα του Βερολίνου σχολίασε.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ζητά τις ρητές διαβεβαιώσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ΤτΕ για το κατά πόσο το Μνημόνιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και είναι σύννομα.

«Μου είπαν ότι χρειάζονται εβδομάδες για όλα αυτά. Οι φορείς θέλουν εβδομάδες και εμένα μου ζητούσαν να απαντήσω σε μία ώρα» συνέχισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμα ότι απευθύνθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιστολές στους αρχηγούς των διαφόρων πολιτικών ομάδων, ενώ ήδη υπήρξε ανταπόκριση από τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

«Ζήτησα να πάει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθεί όλη η ΕΕ για το συμβαίνει» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πώς έκλεισε η λεγόμενη συμφωνία με τους εταίρους, δηλαδή την απόφαση να κοπούν δαπάνες από την άμυνα και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Δεν υφίσταται θέμα χρεοκοπίας. Αν πέσει η Ελλάδα, θα πέσει όλη η Ευρώπη» συνέχισε εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε να πτωχεύσει η Ελλάδα ενώ -επίκεινται εκλογές σε Γαλλία και ΗΠΑ.

«Ο δρόμος που μας προτείνουν δεν είναι σωστός. Εμείς θέλουμε και προτείνουμε πέντε χρόνια περίοδο χάριτος με ετήσιες δόσεις με επιτόκιο όσο της ΕΚΤ. Θα δουλέψει το φιλότιμο και το φρόνημα του Έλληνα και της πατρίδας.»

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί «σε αυτό το πλαίσιο» να στηρίξει τα μέτρα, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο.

«Εάν εκείνος θέλει τους υπουργούς μου, θα τους κρατήσει. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω αυτή τη σύμβαση» υπογράμμισε.

Επανέλαβε την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης και ακόμα καλύτερα του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Τέλος, είπε ότι η απόφαση που ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ελήφθη ομόφωνα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΛΑΟΣ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μεγαλώνει η πίεση, κωδικό-κωδικό ζητούν τις περικοπές οι δανειστές

Πήγε πίσω για τις 6 μ.μ. η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου


Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ζήτησαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο συγκεκρίμενα διαρθρωτικά, μόνιμα και μετρήσιμα μέτρα. Έθεσαν δε ως προαπαιτούμενο την ψήφισή τους από τη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσει το Eurogroup - πιθανότατα την Τετάρτη - την έγκριση του δανείου

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Αποτέλεσμα είναι το υπουργικό να πηγαίνει πίσω από ώρα σε ώρα, παρασύροντας και τις συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις οποίες η πίεση μεγαλώνει (διαβάστε εδώ σχετικά).

Η τελευταία ειδοποίηση για συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι για τις 6 μμ.

Οι δανειστές αρνούνται κάθε γενικόλογη δέσμευση. Θεωρούν πως ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από το Μνημόνιο 1, που δεν έγιναν πράξη από τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τους... κωδικούς που θα κοπούν! Για πάντα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου μένει ανοιχτός και ο χρόνος της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει λάβει δύο τελεσίγραφα: πρώτον, να έχει ψηφίσει και δεσμευτεί για τα πάντα μέχρι την Τετάρτη και να υλοποιήσει τα πάντα μέχρι τον Ιούνιο.

Μετά τον υφυπουργό Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκο, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και ανακοίνωσε πως δε θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης (διαβάστε εδώ) ακολούθησαν σήμερα κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή ανεξάρτητοι.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Άρτας, Παύλος Στασινός, (διαβάστε εδώ) κατέθσε την έδρα του ενώ η Μιλένα Αποστολάκη εξέδωσε δισέλιδη ανακοίνωση με τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει τη σύμβαση। "Είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφισή της αποτρέπει τη χρεωκοπία της χώρας και για όλους αυτούς τους λόγους θα την καταψηφίσω στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής" αναφέρει η ανεξάρτητη βουλευτής.
protothema.gr
Read more...

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας, άρχισαν οι συγκεντρώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Ξεκίνησε το τριήμερο των κινητοποιήσεων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κλειστό είναι αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας καθώς κόσμος έχει αρχίσει να συρρέει στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Υπό κατάληψη από μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκεται το κτήριο του υπουργείου Εργασίας στην Πειραιώς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στις 15.00 το υπουργικό

Σήμερα στις 15।00 το μεσημέρι συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει ενημέρωση για το νέο μνημόνιο, αλλά και για την υπό όρους οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

enikos.gr


Read more...

Σε εξελιξη βρισκονται οι συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Ομόνοια ...



Κλειστοί οι δρόμοι αυτή την ώρα γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπροστά από το κοινοβούλιο.
Την ιδια ωρα στην πλατεια Ομονοίας, συγκέντρωση κανουν τα μελη του ΠΑΜΕ.
Στο σημείο αυτο βρίσκεται και η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία προέβη στην... ακόλουθη δήλωση:

«Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους μονομερώς. Αυτή είναι η μόνη λύση».



Read more...

Φοβούνται «ντόμινο» βουλευτικών αντιδράσεων

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού το ΠΑΣΟΚ


Το φαινόμενο του «ντόμινο» πλανάται πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος καλούνται το απόγευμα να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν το πακέτο της νέων συμφωνίας με την τρόικα, που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι πιέσεις άνευ προηγουμένου, αφού η στάση των ευρωπαίων σηματοδοτεί και απειλή του τύπου «αποδέχεστε τη συμφωνία ή χρεοκοπείτε άτακτα και ίσως μένετε εκτός ευρώ».

Ο αριθμός των βουλευτών που εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν μέτρα, όπως η αλλαγή στα εργασιακά με την μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξάνει διαρκώς. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι εφόσον οι αντιδράσεις δεν περιοριστούν τότε θα «μεταδοθεί» ο ιός της διαφωνίας σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα. «Όταν κάποιος βλέπει τον διπλανό του να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος, τότε είναι πιθανό να επαναστατήσει και ο ίδιος και να μην ψηφίσει» λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί.

Ανεξάρτητα από το εάν η διαδικασία στη Βουλή θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα γενικό περίγραμμα των δεσμεύσεων της χώρας, οι αντιδράσεις των βουλευτών δεν φαίνεται να κάμπτονται. Η προειδοποίηση της ηγεσίας θα είναι πιθανότατα ότι εάν κάποιος διαφωνεί με την κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και από βουλευτής. Εναλλακτική ή και συμπληρωματικά η Ιπποκράτους φέρεται να εξετάζει και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, την επιβολή της οποίας ζητούν όλο και περισσότεροι βουλευτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στον κύκλο των διαφωνούντων βουλευτών ανήκουν, περισσότεροι από είκοσι εθνοπατέρες, μεταξύ άλλων οι Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Δημήτρης Κουσελάς, Τάκης Αντωνακόπουλος, Σπυροπάνος Μαργέλης, Χρήστος Κατσούρας, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Θόδωρος Παραστατίδης, Σοφία Γιαννακά και άλλοι।
protothema.gr

Read more...

«Μασάζ» στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από Παπανδρέου- Σαμαρά









«Μασάζ» στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από Παπανδρέου- Σαμαρά
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα, θα προσπαθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, στις 4 το απόγευμα.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι το εγχείρημά του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι βουλευτές- όπως έχει ενημερωθεί σχετικά, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και το κλίμα επιδεινώνεται από την κοινή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου μετράει μέρες και η χώρα οσονούπω οδηγείται σε προεκλογική περίοδο.

Η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου παίζει και αυτή το ρόλο της. Αν δεν μπορεί να αντέξει τα μέτρα ένας υφυπουργός, γιατί να μπορέσει ένας βουλευτής;

Μέχρι στιγμής, εκείνοι οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, χωρίς να χρειάζονται όλα…

Αντιθέτως πληθαίνουν όσοι δημοσιοποιούν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν. Στους γνωστούς Μαγκούφη, Βουδούρη, Καρύδη, άρχισαν να προστίθενται και βουλευτές προερχόμενοι από τον συνδικαλιστικό χώρο.

Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, την ώρα που θα γίνεται η κρίσιμη ψηφοφορία, το πιθανότερο είναι ότι το εντευκτήριο της Βουλής θα είναι γεμάτο…

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Αντώνης Σαμαράς, έστω και αν οι φωνές διαφοροποίησης που έχουν καταγραφεί δεν είναι τόσο πολλές. Μέχρι στιγμής μόνον οι Γιακουμάτος και Σταμάτης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν ότι διαφωνούν και ο πρόεδρος της ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει κομματική πειθαρχία για να μην εμφανιστεί σαν σκορποχώρι, όπως έχει ήδη εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ. Η ΚΟ της ΝΔ θα συνεδριάσει στις 8 το βράδυ.

Δύσκολη εποχή για Προέδρους…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ο Καρατζαφέρης το μεσημέρι ανοίγει τα χαρτιά του- Στις 12:30 πηγαίνει στον Παπούλια









Ο Καρατζαφέρης το μεσημέρι ανοίγει τα χαρτιά του- Στις 12:30 πηγαίνει στον Παπούλια
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρίκο Μέγαρο στις 12:30 ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις απόψεις του γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, καθώς και για την περαιτέρω στάση του έναντι της κυβέρνησης.

Στις 13:30 ο κ. Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του κόμματος όπου και αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του γύρω απο τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της χώρας να αντινετωπίσει την οικονομική κρίση.
http://newpost.gr
Read more...