Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις Από τη Δευτέρα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Από τη Δευτέρα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Καθώς φέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου...


Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου από την Alpha Bank
Εγκρίθηκε από το έκτακτο ΔΣ της Αlpha Bank το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος. Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση της...

αλυσίδας από την Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σκλαβενίτης θα χρηματοδοτηθεί με 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5% με τις τράπεζες να διατηρούν δικαιώματα από τα μερίσματα, τυχόν μετοχοποίηση της εταιρίας κλπ. Ταυτόχρονα προβλέπεται «κούρεμα» 50% στις απαιτήσεις των προμηθευτών.

Το σχέδιο διάσωσης έχει ήδη εγκριθεί (υπό προυποθέσεις) από το ΔΣ της Εurobank, ενώ απομένουν σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις από τα ΔΣ Εθνικής και Πειραιώς. Ο στόχος είναι στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης το αργότερο, να υπογραφεί το MoU με τη Σκλαβενίτης.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα αν τελικά η έγκριση του σχεδίου διάσωσης θα ολοκληρωθεί από όλες τις πιστώτριες τράπεζες χωρίς προβλήματα και εντός χρονοδιαγράμματος. Η υπόθεση περιπλέκεται από πρόταση που έχει καταθέσει το KKR για την Μαρινόπουλος. Η πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συμμετάσχει με 200 εκατ. σε αύξηση κεφαλαίου της Μαρινόπουλος υπό μια σειρά προυποθέσεων. Οι όροι που θέτει το KKR (ύψος πωλήσεων και EBIDTA) καθιστούν την πρόταση ανεφάρμοστη, ενώ επιπλέον το KKR ζητά χρόνο για οικονομικό και νομικό έλεγχο, που αν δοθεί η Μαρινόπουλος θα πτωχεύσει οριστικά τις επόμενες ημέρες από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα και τα λειτουργικά προβλήματα.

Η ανησυχία των τραπεζών για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος με την Σκλαβενίτης συναρτάται και με τη στάση που θα τηρήσει ο SSM. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίας Εποπτικός Μηχανισμός έχει ενημερωθεί για το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο με τη Σκλαβενίτης στηρίζει και η Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί το ντόμινο χρεοκοπιών στους προμηθευτές που θα προκαλέσει η κατάρρευση της Μαρινόπουλος.

πηγη newmoney.gr

Read more...

Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων-Ισοπεδώθηκαν χωριά Μάτωσε από τα Ρίχτερ η Ιταλία-Τους 120 έφτασαν οι νεκροί!


Έναν πραγματικό εφιάλτη βιώνει η γειτονική χώρα, καθώς  αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία .
italy b
Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Νωρίτερα η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών στους 73. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει  η ιταλική εφημερίδα  Corriere della Sera.
Πολλοί είναι ακόμη οι αγνοούμενοι.
A man walks amidst rubble following an earthquake in Pescara del Tronto
b
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Όλο το ιστορικό κέντρο του χωριού Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο.
c
Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε  με εμφανή συγκίνηση: «Είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω».
The partially damaged tower bell with the clock signing the time of the earthquake is seen in Amatrice
Σκάβουν με γυμνά χέρια για επιζώντες
Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009.
Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.
Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

d
Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

e
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι "άνθρωποι του βουνού", όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.
Πολλοί κάτοικοι, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τη νύκτα, δήλωσαν ότι θέλουν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα ώστε να μην απομακρυνθούν από τα πέτρινα σπίτια τους, έστω κι αν αυτά έχουν γκρεμιστεί.
Ο σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 03.36 τα ξημερώματα, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης.
f
Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό και κυμαινόταν στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ξύπνησε μνήμες Απριλίου 2009 στην Λ'Άκουϊλα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 309 άνθρωποι από ισχυρό σεισμό.
General view following an earthquake in Amatrice, central Italy
Rescuers work at a collapsed house following an earthquake in Accumoli di Rieti
Το επίκεντρο της δόνησης ήταν κοντά στο Ακούμολι.
A man is carried away after having been rescued alive from the ruins following an earthquake in Amatrice
Στη Ρώμη υπήρξαν κτήρια τα οποία «κουνήθηκαν» για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, καθώς η περιοχή που επλήγη «άγγιζε» εδάφη των περιφερειών Ούμπρια, Λάτσιο και Μάρκε.
A woman stands in front of a collapsed house following an earthquake in Accumuli di Rieti
Rescuers and people walk along a road following an earthquake in Accumoli di Rieti, central Italy
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων
«Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των συνθηκών, κανείς Έλληνας δεν υπάρχει μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Μάριος Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι: «Τα σημεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα από το σεισμό, δεν είναι περιοχές που συνήθως διαμένουν Έλληνες». Ο κ. Λυμπερόπουλος, σημείωσε, επίσης, ότι η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση που έχουν απευθύνει οι ιταλικές αρχές για δωρεά αίματος όλων των ομάδων.
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Rescuers work at a collapsed house following a quake in Amatrice
    http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση μισθών...


Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007 είχε αντίκτυπο σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, οι οποίες βυθίστηκαν στην ύφεση, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα για...
την ανάκαμψή τους. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι η χώρα που υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών παγκοσμίως, καθώς και τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σύμφωνα με τους πίνακες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10,4%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η πρωταθλήτρια χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και στις δύο κατηγορίες, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε σήμερα, μετά από εφτά χρόνια ύφεσης.

Ανάλογη μείωση μισθών, δηλαδή 10,4%, όσο παράξενο και αν φαίνεται, υπέστησαν και οι Βρετανοί. Με δύο ποιοτικές διαφορές. Πρώτον, οι μισθοί στην Αγγλία ήταν και παραμένουν κατά πολύ υψηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε σχέση με το κόστος ζωής και απολαβών. Δεύτερον, ότι στο ίδιο διάστημα, τα ποσοστά ανεργίας στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 0,6%, γεγονός που αναδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν τουλάχιστον μία ισορροπία στην αγορά, ενώ υπήρχαν ήδη δομές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μαύρης εργασίας και των «μαϊμού» εναλλακτικών μορφών απασχόλησης.

Τρίτη στη λίστα με τη μείωση των μισθών είναι η Πορτογαλία, με μόλις 3,7% και αύξηση της ανεργίας κατά 5,4 μονάδες. Αντιθέτως, σε χώρες που ακολούθησαν μνημονιακά προγράμματα, όπως η Ελλάδα, ή αποφάσισαν υφεσιακά μέτρα, παρουσιάστηκε αύξηση των πραγματικών μισθών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ιταλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,6%), η Ισπανία (2,8%), παρ΄ ότι αυξήθηκε προσωρινά η ανεργία, ιδιαίτερα δε σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Ο πίνακας με τις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης είναι ενδεικτικός...


Read more...

Πιστοποιητικά ακόμη και εξ αποστάσεως έδινε ο γιατρός του 77χρονου...


Το ό,τι χορηγούσε πιστοποιητικά για ανανέωση άδειας οδήγησης και χειρισμού σκαφών ακόμα και εξ αποστάσεως παραδέχθηκε στον...
Alpha ο γιατρός που είχε δώσει το πιστοποιητικό στον 77χρονο χειριστή του ταχυπλόου που εμβόλισε τη λάντζα στην Αίγινα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

«Δεν τον θυμάμαι» λέει στη δημοσιογράφο αναγνωρίζοντας πάντως την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ», λέει για τον 77χρονο ενώ σε ερώτηση για το αν αν υπάρχει περίπτωση να μην τον έχει εξετάσει από τη μια απαντά «Όχι» και λίγο μετά «τώρα τι να σας πω».

«Εγώ δεν τα είδα πάντως», λέει για τα προβλήματα υγείας του Θρασύβουλου Λυκουρέζου και προσθέτει: «Τότε που τον είδα τα προβλήματά του μπορεί να ήταν σε ήπια μορφή». «Μπορεί να τα λέει για να τα λέει», σχολίασε μάλιστα σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι και ο ίδιος μιλά για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, ζητάει βιβλιάριο υγείας για να δει αν ο υποψήφιος οδηγός έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ενώ κάποιες φορές απλώς εμπιστεύεται τη σχολή οδηγών που τον παραπέμπει...

Read more...

Φωτογραφίες μιας χαμένης πόλης...


Το πριν και το μετά του καταστροφικού σεισμού στην Ιταλία...

Φωτογραφίες πριν και μετά τον σεισμό στην πόλη Αματρίτσε. Σπίτια, μαγαζιά, δρόμοι με κτίρια στο χρώμα της τερακότας μετατρέπονται σε...
σωρούς τσιμέντου και μετάλλων. Καλντερίμια και πλατείες που δεν υπάρχουν πια. 

Ο κεντρικός δρόμος του Αματρίτσε, η Κορσο Ουμπέρτο Ι


Η πλατεία στο κέντρο της πόλης
 Κτίριο στην οδό Φραντσέσκο Γκριφόνι

Το κωδωνοστάσιο έμεινε άφικτο, ενώ όλα γύρω κατέρρευσαν...

Read more...

Το χωριό Αματρίτσε πριν και μετά το φονικό σεισμό των 6.2 ρίχτερ...


Συγκλονιστικό: Το χωριό Αματρίτσε πριν και μετά το φονικό σεισμό των 6.2 ρίχτερ [εικόνες]Φωτογραφίες...

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το χωριό Αματρίτσε, μετά το φονικό σεισμό στην Ιταλία, μαρτυρούν οι φωτογραφίες του δημοφιλή προορισμού πριν το...
χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο σεισμός 6.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ισοπέδωσε το ορεινό χωριό της κεντρικής Ιταλίας, το οποίο αποτελούσε δημοφιλή προορισμό τόσο για ξένους τουρίστες όσο και για κατοίκους της Ρώμης.

Πριν το σεισμό



Μετά το σεισμό



Read more...

Την Πέμπτη στη Μεταμόρφωση το "τελευταίο αντίο" στον Ανδρέα Μπάρκουλη...


tin-pempti-sti-metamorfwsi-to-teleutaio-antio-ston-andrea-mparkouliΤην ερχόμενη Πέμπτη στις πεντέμιση το απόγευμα συγγενείς και φίλοι θα πουν το "τελευταίο αντίο" στον ζεν πρεμιέ του...
ελληνικού κινηματογράφου Ανδρέα Μπάρκουλη.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης άφησε την τελευταία του πνοή στο Αγία Ολγα όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες με σοβαρά προβλήματα υγείας...

Read more...

Οι επίσημες ανακοινώσεις Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. Από τους 105.548 υποψήφιους, συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα, Τετάρτη, το πρωί στη δημοσιότητα δόθηκε η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.
Δείτε τα συγκριτικά στοιχεία:
    O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’ και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

    Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    «Καταστροφή όπως στην Λ' Ακουιλα» Σεισμός ισοπεδώνει χωριά στην Ιταλία, τουλάχιστον 38 νεκροί


    Μεγάλες οι καταστροφές από τον σεισμό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
    Ρώμη
    19 φωτογραφίες
    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία με τη χώρα να ζει τις ημέρες του καταστροφικού σεισμού του 2009 στην Λ' Άκουιλα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και τη Βενετία, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 38, ενώ τουλάχιστον 150 είναι οι αγνοούμενοι.
    Χάρτης
    Δορυφόρος
     Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε περίπου 90χλμ βόρεια της Ρώμης με το εστιακό βάθος στα 10χλμ, για αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση.

    H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

    Τα χωριά Αμάτρισε, Ακουμόλι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο επλήγησαν περισσότερο. H εικόνα του ελικοπτέρου από το Αμάτριτσε είναι συγκλονιστική:





    Εξίσου συγκλονιστικές και οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ: δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ άνθρωποι με τις πιτζάμες ακόμα βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους.

    Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του Αμάτριτσε δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια».

    «Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

    «Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

    Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας μιλούν για σεισμό ανάλογο με εκείνον στην Λ' Άκουιλα, το 2009.

    Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:36 ώρα Ιταλίας (04:36 ώρα Ελλάδας). Ιδού και το σχετικό tweet:


    Δεκάδες είναι και οι μετασεισμοί που σημειώνονται με τον ισχυρότερο να έχει μετρηθεί στους 5,4 βαθμούς.

    H αρμόδια Υπηρεσία παρουσίασε και χάρτη με το μέγεθος των μετασεισμών:







    Η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις. Διασώστες έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από σπίτια, αλλά και να αναζητήσουν εγκλωβισμένους σε ερείπια.

    Ήδη έχουν γίνει εκκλήσεις για αίμα, ενώ οι Αρχές έχουν θέσει στη διάθεση των πολιτών τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας για την παροχή βοήθειας.



    Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...