Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κουτσούμπας: O ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νέα μέτρα για το λαό


koytsou
«Θα τα χαρακτήριζα ευτράπελα αν δεν ήταν τραγικά για το τι μέτρα ετοιμάζουν για τον λαό μας» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζεται νέο μνημόνιο.
Μιλώντας στην Ολομέλεια είπε πως «πάμε για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μέσω τεχνικής παράτασης για ένα 6μηνο με τον όρο να είναι πρόγραμμα γέφυρα. Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός δεν ενδιαφέρεται πως θα λέγεται το νέο μνημόνιο αφού παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος. Λέτε για το 70% των μνημονιακών μέτρων και τα υπόλοιπα θα τα καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα του ΟΟΣΑ. Μεταρρυθμίσεις που μεταφράζονται σε σύνθλιψη των εισοδημάτων. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων όπως και αν ονομαστούν ταυτόχρονα με αξιολογήσεις στο Δημόσιο και στους εκπαιδευτικούς».
«Ποιόν κοροϊδεύετε;» ανέφερε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα για να συνεχίσει «Στην ομιλία του πρωθυπουργού περίσσεψαν οι αναφορές στο λαό αλλά το θέμα είναι ότι θέλει να κρύψει τον συμβιβασμό του με την φτώχια, τα ψίχουλα και τον συμβιβασμό του με την Ευρώπη. Τόσο κοστολογεί την αξιοπρέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ο λαός ήταν αξιοπρεπής όταν συγκρουόταν με ντόπιους και ξένους δυνάστες και πάει πολύ όταν η κυβέρνηση επιχειρεί να την στριμώξει σε μέτρα ψίχουλα».
« Αρκετοί εδώ μιλάνε εξ ονόματος της Αριστεράς όμως όσοι έπεσαν στους αγώνες δεν έδωσαν εξουσιοδότηση σε κανένα να μιλούν εδώ εξ ονόματός τους ούτε ισχύουν τα ληγμένα διαβατήρια» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αρνητική αντίδραση Σόιμπλε:”H Ελλάδα έχει ήδη πρόγραμμα, δεν διαπραγματευόμαστε νέο”


ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÉÊ ÃÉÁÍÍÇ ÂÁÑÏÕÖÁÊÇ ÌÅ ÔÏÍ ÃÅÑÌÁÍÏ ÏÌÏËÏÃÏ ÔÏÕ Â. ÓÏÚÌÐËÅ ÓÔÏ ÂÅÑÏËÉÍÏ
Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε το σενάριο πως η Κομισιόν πρόκειται να «προσφέρει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του αυριανού Eurogroup εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το διαψεύδει. 
Σύμφωνα με τον πρακτορείο Bloomberg, ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε πως τα δημοσιεύματα που βασίζονται στις πληροφορίες αυτές είναι «λάθος».
Όπως μεταδίδει το Reuters, o κύριος Σόιμπλε, που μίλησε στους δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε «όλα έχουν τελειώσει» και πως περιμένει να ακούσει κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη, αν και δεν αναμένει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δεχτεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και ότι θεωρεί τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, έναν «πολιτισμένο άνθρωπο».
Πρόσθεσε ακόμα πως το Eurogroup δεν θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση, λέγοντας «έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα».
http://lykavitos.gr/

Read more...

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήδη αποδέχτηκε εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου;


xrimatistirioanodos
Η εκρηκτική άνοδος +8% σήμερα στο Χρηματιστήριο, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι και συνοδεύτηκε και με πολύ μεγάλο τζίρο, δείχνει πως η Αγοράπροεξοφλεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
Υπάρχει μάλιστα έντονη φημολογία τις τελευταίες ώρες πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει ΗΔΗ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (Μνημόνιο) για έξη ακόμη μήνες- μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2015- μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και αλλαγής του τρόπου επιτήρησης της χώρας, από μια διαφορετικού τύπου Τρόικας- με άλλη ονομασία αλλά με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Για να δούμε εάν τελικά αυτή η “πεποίθηση” της Αγοράς και των παικτών του Χρηματιστηρίου, επιβεβαιωθεί και στην πράξη ξεκινώντας από το αυριανό Eurogroup…
http://lykavitos.gr/archives/171407

Read more...

Θ. Φωτίου: Θα χτίσουμε ένα νέο ΕΣΥ στο χώρο της πρόνοιας...


Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με την αναθεώρηση της προνοιακής πολιτικής, το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει ότι...
"η ανασυγκρότηση των δημόσιων πολιτικών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, δεν εμπεριέχει αιφνιδιασμούς στην καταβολή των επιδομάτων. Αντιθέτως, εγγυάται την καταβολή τους.


Η μεγάλη μεταρρύθμιση που δρομολογείται, επιδιώκει να διευρύνει το δίχτυ προστασίας των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης και να τα επανεντάξει ενεργά στην κοινωνία. Δεν σκοπεύει να περιοριστεί σε μια τυπική διαχείριση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιδιώκει τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης να συνδεθούν με το δικαίωμα όλων στην εργασία.

Αναφορικά με τις ανησυχίες ορισμένων για τον χρονικό ορίζοντα των αλ λαγών, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτοί που χρειάζονται βοήθεια, θα έχουν βοήθεια".

Όπως επισημαίνεται, ο στόχος και το εύρος των αλλαγών προκύπτουν με σαφήνεια και από την τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στη Βουλή, όπου είπε:

"Με κάθε διαθέσιμο τρόπο, αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών για την κοινωνική πρόνοια, με την ουσιαστική αναθεώρηση των κωδικών του ΕΣΠΑ/ΣΕΣ και την κινητοποίηση όλων, θα ξαναχτίσουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που θα κάνει περήφανο κάθε πολίτη αυτής της χώρας".

Η χαρακτηριστική επισήμανση της κ. Θεανώ Φωτίου για "ένα νέο ΕΣΥ στο χώρο της πρόνοιας", δίνει σαφές στίγμα της δυναμικής που αναπτύσσεται, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

"Η προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας, της Καθολικότητας και της Διαφάνειας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Με την αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, με σχέδιο και με τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, στο επίκεντρο κάθε μέτρου"...
left.gr

Read more...

Στρατούλης: Εγγυημένες οι συντάξεις ως το τελευταίο ευρώ...


Στρατούλης: Εγγυημένες οι συντάξεις ως το τελευταίο ευρώ
Διαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα
αποδεχθεί...
κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Στρατούλης παρουσίασε όλα τα άμεσα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, εγγυάται τις συντάξεις έως το τελευταίο ευρώ.

«Είδα πολλούς ανησυχούντες βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ακόμη δεν αποδεχθήκαμε τις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Για μια ακόμη φορά τους διαβεβαιώνουμε ότι ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Θα καταφέρουμε να κάνουμε παρελθόν την τρόικα και τα καταστροφικά μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις των συνταξιούχων ως το τελευταίο ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η κυβέρνηση μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας θα σταματήσει, έχει ήδη σταματήσει, το νέο αντικοινωνικό έγκλημα το οποίο ετοιμαζόταν σε βάρος των συνταξιούχων, και δεν θα εφαρμόσει και ήδη δεν εφαρμόζει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail Χαρδούβελη» ανέφερε.

Επομένως και με βάση όσα ανέφερε ο κ. Στρατούλης:

- «Δεν θα προχωρήσει ούτε η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η κατάργηση τους από 1.1.2016 με την ενσωμάτωσή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις γυναίκες τις εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, για τα άτομα με αναπηρία, για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

- Θα αποκατασταθεί πλήρως ο δημόσιος, καθολικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Άμεσα θα προχωρήσει η κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των Ν. 3863/2010 και Ν. 3865/2010 ή άλλων νόμων με τους οποίους από 1.1.2015, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να θεωρείται και μεταλλάσσεται σε ανταποδοτικό, ατομικό.

- Η κυβέρνηση βάζει φρένο στις νέες μειώσεις των συντάξεων για το 2015 και μετά, με την αναστολή εφαρμογής και εν συνεχεία με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα μειώνονταν συνεχώς τα επόμενα χρόνια οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές. Αναστέλλεται λοιπόν η εφαρμογή των διατάξεων για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Για το ΕΚΑΣ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα περιοριζόταν ο αριθμός των δικαιούχων του, έχει δοθεί εντολή να καταβληθεί και φέτος κανονικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

- Καταργείται άμεσα η ρήτρα θανάτου στις επικουρικές συντάξεις.

- Αναστέλλεται η εφαρμογή και στη συνέχεια καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω ο μαθηματικός τύπος στις εφάπαξ παροχές. «Επομένως, ακυρώσαμε τη νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση από 1.3.2015, υπήρχε σχέδιο υπουργικής απόφασης, καθώς και τις συνολικές νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ύψους 15% για το 2015 που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει και προϋπολογίσει» είπε ο κ. Στρατούλης.

- Για τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, θα ισχύσουν όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις και επιπλέον θα ανασταλούν οι διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλεια των επικουρικών τους ταμείων.

- Η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πλέον βεβαιότητα στη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους και να αποφευχθούν ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής τους.

- Θα γίνει αποκατάσταση της λεηλασίας των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η οποία συντελέστηκε στα χρόνια των μνημονίων. Θα γίνει σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας, με αρχή από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως εκ τούτου, ως πρώτο μέτρο θα γίνει η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

- Στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής. Αυτό θα γίνει με επιστροφή των διαθεσίμων που απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά με τον νόμο της διαθεσιμότητας και που εκτιμάται ότι είναι 200 υπάλληλοι, αλλά και με προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή και στα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή θα στηριχθεί η ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων που λειτουργούν ήδη ή θα δημιουργηθούν και νέα αν χρειαστεί.

- Θα επανεξεταστεί, με στόχο την κατάργηση, το ζήτημα των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας πριν τη σύνταξη, για τις μειωμένες συντάξεις, ώστε να μην στερούνται οι άνεργοι και άνεργες αυτά τα πέντε χρόνια, ούτε οι ασθενείς τη λήψη της σύνταξης.

- Θα μειωθούν άμεσα κατά το ήμισυ τα ένσημα που προβλέπονται για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Θα γίνουν 50 ένσημα, όπου προβλεπόταν να είναι 100 και σε 60 ένσημα, όπου προβλεπόταν να είναι 120 ένσημα.

- Θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ ώστε να μην εγκλωβίζονται χιλιάδες ΑμεΑ και να έχουν γρηγορότερες αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας. Στόχος είναι το διάστημα αναμονής των ΑμεΑ να φτάσει στους δύο μήνες το πολύ. Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε η καταβολή του παράβολου όταν ζητούν να κριθεί η υγεία τους να γίνεται όχι από ασφαλισμένους και ΑμεΑ, αλλά από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Οι ανασφάλιστοι θα απαλλάσσονται από τα 46 ευρώ για να κριθεί η αναπηρία τους. Θα επανασυσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή για να επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

- Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν αλλά και οι φορείς τους να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα και τα έσοδα τους. Ειδικότερα, θα υπάρξει αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, «είναι χουντική διάταξη. Στα δικά τους ταμεία χρωστάνε, δεν χρωστάνε χρήματα των ασφαλισμένων» θα γίνεται θεώρηση των βιβλιαρίων τους για τους ίδιους και τα παιδιά τους, θα υπάρξει βελτίωση της ρύθμισης για τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης για να έχουν δυνατότητες περισσότερες και διευκόλυνση της συνταξιοδότησης των αυτοαπασχολουμένων που ενώ συμπληρώνουν τις άλλες προϋποθέσεις αν χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους. Το όριο αυτό θα αλλάξει.

- Θα υπάρξει επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς...
newsbeast.gr

Read more...

Ομιλία στη Βουλή Σκουρλέτης: Αυτές είναι οι 10 αλλαγές στα εργασιακά


Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων, προστασία από τις απολύσεις και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
skourletis
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «η διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποτέλεσαν τον πυρήνα του ακραίου νεοφιλελεύθερου πειράματος που εφαρμόσθηκε κατά βίαιο τρόπο εις βάρος του λαού μας».
Οι βασικές θέσεις του υπουργείου Εργασίας για όλο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων είναι:
Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων.
Επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες (από τους 3 που είναι τώρα).
Επαναφορά του ρόλου του ΟΜΕΔ.
Κατώτατος μισθός: Επαναφορά στα 751 για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και επαναφορά των 3ετιών.
Με διάλογο η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Καταργούνται οι ενώσεις προσώπων των 3/5. Σήμερα τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση σήμερα μπορούν να συνάψουν συλλογική σύμβαση ακόμη κι αν δεν υπάρχει σωματείο.
Φραγμός στις ομαδικές απολύσεις.
Διασφάλιση πενθήμερης εργασίας, επαναφορά κυριακάτικης αργίας.
Κατάργηση του μέτρου της επιστράτευσης.
Αλλαγή των νόμων για την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Οργισμένη αντίδραση Παπανδρέου στις “αποκαλύψεις” Φαλτσιανί – Προχωρά σε αγωγές (έγγραφο)


364665

Οργισμένη απάντηση στις λεγόμενες αποκαλύψεις του πρώην στελέχους της ελβετικής τράπεζας HSBC και νυν υποψηφίου των συντρόφων του Τσίπρα, Podemos,  Εβρέ Φαλτσιανί, δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου και, παράλληλα, προχωρεί σε μηνύσεις και αγωγές εναντίον του.
Στο βιβλίο του “Χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων”, αποσπάσματα του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera , υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε θύμα εκβιασμού του τότε Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον ανάγκασε να δεχθεί να μπει στο ΔΝΤ και κατ’ επέκταση υπό τον έλεγχο της Τρόικα με την απειλή ότι θα αποκάλυπτε πως το όνομα της μητέρας του, Μαργαρίτας, φιγουράριζε μαζί με αυτά που είχαν βγάλει παράνομα στο εξωτερικό τεράστια ποσά.
Σύμφωνα πάντα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα, το ποσό που κατέθεσε η Μαργαρίτα Παπανδρέου στην ελβετική τράπεζα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, για του λόγου το αληθές, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του ΣΔΟΕ όπου  αναφέρεται πως δεν υπάρχει το όνομα της μητέρας του.
untitled1_0 (1)
Αναλυτικά, στην απάντησή του τονίζει:
“Κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ακόμη και ενώπιον της αλήθειας.
Χτίζουν καριέρες και περιουσίες, στις πλάτες άλλων. Οικοδομούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, δήθεν προοδευτικά και αριστερά, περιφέροντας τις… εκτιμήσεις τους, που αναγορεύονται σε θέσφατα.
Η αλητεία στο απόγειό της. Όλα στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βρώμικων πολιτικών παιχνιδιών. Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όσον αφορά την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ερευνήθηκε και υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν υπάρχει στη Λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών. Όσοι παρά ταύτα, διακινούν τις… εκτιμήσεις τους που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα, θα πληρώσουν το τίμημα της αθλιότητάς τους.
Πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.
Για το λόγο αυτό, κατατίθεται άμεσα μήνυση και αγωγή. Φτάνει πια”.
Και καταλήγει:  “Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες όσων διακινούνται, γιατί δεν αξίζει τον κόπο να ερωτηθεί ο διακινών τις εκτιμήσεις του, πως και δεν γνωρίζει ότι, στο μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί”.
http://lykavitos.gr/archives/171383

Read more...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Οι Προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα για το τι πράγματι πρεσβεύει.

Δεν είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που του έφταιγαν όλα, αλλά όχι το ουσιώδες, τα κακώς κείμενα ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που παρήγαγε διαρκώς ελλείμματα, αδικίες και ανισότητες, υπέρ των ολίγων και ισχυρών και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος;

Δεν είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που άφηνε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή στο απυρόβλητο, όταν υπηρετούσε όσο κανείς άλλος το πελατειακό κράτος;

Άλλαξε αντίληψη, γιατί τώρα άρχισε να κατανοεί τη σημασία του πελατειακού κράτους;
Αναγνωρίζει σήμερα, υπό το βάρος της αλήθειας ενώπιον της οποίας τον οδήγησε η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, ότι έπρεπε από χρόνια να είναι άλλος;

Αν ναι, αν πράγματι πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συθέμελα, θα περιμέναμε να ακούσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις για τις απαιτούμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στο Κράτος, τη Διοίκηση, την Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Πολιτικό Σύστημα.

Αντίθετα, ακούσαμε εξαγγελίες που προοιωνίζονται το άμεσο ξήλωμα μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2009-11.
Μεταρρυθμίσεων που τότε χαιρετίστηκαν από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Όπως ο Καλλικράτης, η μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η αντικειμενική επιλογή προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Οι προσδοκίες των Ελλήνων για μια νέα πολιτική είναι αυξημένες, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, υψηλής ανεργίας και πέντε χρόνων εποπτείας από τους δανειστές μας.

Όμως, o στόχος αυτός είναι εφικτός μόνο εάν συνδυαστεί με σοβαρά βήματα για:

– την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές,
– την οριστική έξοδο από την κρίση, με μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ένα Ελληνικό Σχέδιο για την Μεταπελατειακή Ελλάδα. Αντιστρέφοντας την προτεραιότητα που οι εταίροι μας αρχικά είχαν θέσει. Δηλαδή, αντί της συνεχιζόμενης ασφυκτικής λιτότητας, να υπάρξει η στήριξή τους για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα,
– την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση και στήριξη από τον Ελληνικό λαό μιάς συμφωνίας που συνδυάζει αυτές τις μεγάλες αλλαγές, την ελάφρυνση του χρέους και την αξιοποίηση των πλεονασμάτων για την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Και η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Ο Πρωθυπουργός, με τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις, απέτυχε να απαντήσει σε αυτά τα διακυβεύματα και επομένως, απέτυχε να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες των Ελλήνων.
Παρά τα σοβαρά ερωτήματα που θέτουμε, διατηρούμε την ελπίδα ότι, έχει τουλάχιστον σχέδιο για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Μαζί με τις ευχές μας για ένα εθνικά ωφέλιμο αποτέλεσμα, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Τώρα είναι η ώρα της δράσης και της πράξης.
Και οι πράξεις της κυβέρνησης θα κριθούν.

Παράλληλα, καλούμε την ΕΕ και τις χώρες της Ευρωζώνης, πέρα από τα στερεότυπα, πέρα από την τιμωρητική διάθεση που κατά καιρούς εκδηλώνουν, να συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, που θα της δώσει την ανάσα που χρειάζεται για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές. Μια συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής – και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
http://pame-mazi.blogspot.gr/

Read more...

Ισπανία: Ο ηγέτης των Podemos ελέγχεται για φοροδιαφυγή


ImageHandler
Ο ηγέτης των Podemos, του κόμματος που μέσα σε 13 μήνες από τη δημιουργία του βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στην Ισπανία, ελέγχεται από τις φορολογικές αρχές της χώρας για πιθανή φοροδιαφυγή.
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η ισπανική εφημερίδα «El Economista», ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ελέγχεται για «φορολογική απάτη» κάτι που αν αποδειχθεί, θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για τον ηγέτη ενός κόμματος ο οποίος έχει μετατρέψει την πάταξη της φοροδιαφυγής σε κεντρικό του σύνθημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές της Ισπανίας ερευνούν τις φορολογικές δηλώσεις του 36χρονου Ιγκλέσιας, ο οποίος το 2013 δήλωσε εισόδημα 69.696 ευρώ.Οι φορολογικές αρχές ελέγχουν επίσης το ενδεχόμενο να έχει λάβει χρήματα από πηγές της Βενεζουέλας, καθώς και από τον ιδιοκτήτη ενός τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος στηρίζει τους Podemos.
Απαντώντας, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ανέθεσε στον Ερβέ Φαλτσιανί να εκπονήσει το σχέδιο του κόμματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστήριξε πως «αν η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, μπορεί να το κάνει μέσα από την ιστοσελίδα μας».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ανακρίνεται στη Λευκωσία, Κύπριος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ για μίζες


ImageHandler (1)
Σε ανάκριση στο αρχηγείο αστυνομίας στη Λευκωσία, υποβάλλεται ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, του οποίου ήρθη η ασυλία από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο κ. Σαρίκας θεωρείται ύποπτος για είσπραξη μιζών από επιχειρηματίες και εταιρείες την περίοδο που ήταν δήμαρχος Πάφου. Οι μίζες σχετίζονταν με τη δημιουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε δωροδοκηθεί από τον καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πολιτευτή του ΚΚΕ, Γ. Μπάφα για να επιλεγεί γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση βιολογικού σταθμού. Ο κ. Μπάφας εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας.
Μαζί με τον κ. Σαρίκα φαίνεται να εισέπραξαν μίζες ο διευθυντής του Συμβουλίου αποχετεύσεων Πάφου Γ. Μαλληκίδης ο οποίος έχει συλληφθεί και έχει παραδεχθεί την ενοχή του και ο Αντρέας Ομήρου, αδελφός του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής και Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Ο Αντρέας Ομήρου έχει αποβιώσει.
Σε μια άλλη εξέλιξη ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και άλλοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο αποφάσισαν να διαβιβάσουν στο κράτος κινητή και ακίνητη περιουσία που απέκτησαν με χρήματα που εισέπραξαν από τις μίζες.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αιχμές Κατρούγκαλου κατά Κυριάκου...

Κατρούγκαλος: Δεν θα αποκατασταθούν τώρα οι αδικίες του ενιαίου μισθολογίουΕνταση στη βουλή... «Αντιμεταρρύθμιση» νεοφιλελεύθερης σύλληψης και πελατειακής λογικής χαρακτήρισε τις μνημονιακές πολιτικές στο χώρο του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο... Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι επιβλήθηκε μείωση προσωπικού κατά 40% παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του Δημοσίου πριν την κρίση ήταν κοντά στον μέσο όρο ΟΟΣΑ, ενώ η μείωση αυτή χωρίς αξιολόγηση ούτε προσώπων, ούτε δομών. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι λόγω αυτού του παραλογισμού έκλεισαν χρήσιμες υπηρεσίες, όπως η Δημοτική Αστυνομία που έφερνε έσοδα στο Δημόσιο. Αναφερόμενος στην λειτουργία του Δημοσίου πριν την κρίση ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «το πολιτικό σύστημα διαπλοκής μεταξύ οικονομικών και πολιτικών ελίτ αυτήν την διοίκηση ήθελε, μια πελατειακή διοίκηση». Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατήρησε ακόμα ότι «όπου εφαρμόστηκαν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, το κράτος δεν μίκρυνε, αλλά άλλαξε τον προσανατολισμό του». Ο Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των αδικιών που συνέβησαν κι ανάκληση των απολύσεων παρατηρώντας μάλιστα ότι κατέληξαν να απολυθούν όσοι δεν είχαν προστασία του πελατειακού δικτύου. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι το πρόβλημα του κράτους τόσα χρόνια δεν ήταν το μέγεθός του, αλλά η στρεβλή του οργάνωση κι η ανισοκατανομή του προσωπικού του, παρατηρώντας ότι τα οργανογράμματα που συντάχθηκαν δεν είχαν σκοπό να εφαρμοστούν, γινόντουσαν ώστε «εμείς να κοροϊδεύουμε τους δανειστές κι αυτοί τον εαυτό τους». Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν θα γίνουν μεμονωμένες επεμβάσεις στις θέσεις προϊσταμένων της διοίκησης, καθώς θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου μετά την αξιολόγηση των αναγκών του κάθε υπουργείο και την θέσπιση ενός συστήματος αξιολόγησης που δεν θα έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα αξιοποιηθεί, αλλά όχι ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι θα θεσπιστούν μορφές κοινωνικού ελέγχου της διοίκησης. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει διαδικτυακά ΚΕΠ και να προωθήσει την σύζευξη των υπουργείων ώστε να υπάρχει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων. Τέλος, σχετικά με το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε για «δίκαιο, ενιαίο μισθολόγιο», ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για βελτίωση του μισθολογικού την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης της χώρας. Γ. Κατρούγκαλος: Βρήκα 400 ανεκτέλεστες αποφάσεις στο υπουργείο Την ίδια ώρα, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε και μια σοβαρή καταγγελία από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας ότι στο υπουργείο βρήκε 400 ανεκτέλεστες, ανεφάρμοστες αποφάσεις για τις οποίες υπήρχε το μήνυμα από τον υπουργό να μην εφαρμοστούν μέχρι να υποχρεωθούν από την επιβολή προστίμου από τα δικαστήρια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, αντέδρασε έντονα μιλώντας για «ψέμα». Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να αποκαλυφθεί ο αριθμός των αμετάκλητων αποφάσεων που εκτελέστηκαν επί ημερών του, ενώ αμφισβήτησε το έγγραφο που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι αναφέρει μόνο πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, αριθμός που αλλάζει συνεχώς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την μείωση προσωπικού στο Δημόσιο και την «επιθετική» πολιτική που ακολουθήθηκε στις προσλήψεις, δηλαδή το 1 προς 5. Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο αριθμός των προσλήψεων για το 2015 είναι καθορισμένες, υποστηρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν θα μπορεί να προσλάβει νοσηλευτές. efsyn.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Υπουργείο Εργασίας Περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα


Περισσότερες ήταν οι απολύσεις από τις προσλήψεις τον Ιανουάριο στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.
proslipseis
Το ισοζύγιο των ροών της μισθωτών απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα σε σχέδιο με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν αρνητικό κατά 9.273
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Ιανουαρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2014, προκύπτει για τον Ιανουάριο 2015 (αρνητικό ισοζύγιο 9.273 θέσεων εργασίας, έναντι θετικού ισοζυγίου (6.397) τον Ιανουάριο του 2014.
Τα αναλυτικά στοιχεία του «Εργάνη» πάντως, δείχνουν ότι ο μήνας Ιανουάριος, εμφανίζει αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 έως σήμερα, με μοναδική εξαίρεση, τον Ιανουάριο του έτους 2014, όπου το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 6.397 θέσεις εργασίας.
Το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο Ιανουαρίου εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 2009 όπου χάθηκαν 28.995 θέσεις εργασίας και το χαμηλότερο τον Ιανουάριο φέτος, με απώλειες 9.273 θέσεων εργασίας.
Οι ροές απασχόλησης είναι σταθερά αρνητικές από τον Σεπτέμβριο του 2014, με υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο τον Οκτώβριο κατά 66.636 θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2015, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 91.987, ενώ οι αποχωρήσεις σε 101.260. Από τις 101.260 συνολικά αποχωρήσεις, οι 46.354 ήσαν οικειοθελείς και οι 54.906 αφορούσαν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Οι κλάδοι στους οποίους τον περασμένο μήνα έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις, είναι η εκπαίδευση, η επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού, οι χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες και η βιομηχανία τροφίμων.
Αντίθετα το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων τον περασμένο μήνα, εμφανίζουν τα καταλύματα, οι δραστηριότητες των υπηρεσιών εστίασης οι διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, η γραμματειακή υποστήριξη, το λιανικό εμπόριο και οι δραστηριότητες απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά το είδος των προσλήψεων, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αναλογούν περίπου στο μισό του συνόλου των συμβάσεων, ενώ οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε ελαστικές μορφές εργασίας.
Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του «Εργάνη» από το σύνολο των συμβάσεων που υπογράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, το 50,23% αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 50,46% ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από αυτές ποσοστό 36,08% είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 14,38% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στα στοιχεία Ιανουαρίου 2015. Το 50,23% των συμβάσεων είναι πλήρους απασχόλησης και το 49,77% μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Από αυτές το 34,73% είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 15,04% εκ περιτροπής εργασίας.
Τον Ιανουάριο του 2015, συνολικά 2.284 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Από τις μετατροπές αυτές, οι 1.215 έγιναν μετά από συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη και οι 2.086, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Τον ίδιο μήνα υπογράφηκαν πέντε επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 982 εργαζομένους με μειώσεις μισθών 10,69% κατά μέσο όρο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μετατίθεται η ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου


Όχι νωρίτερα από το ερχόμενο σαββατοκύριακο τοποθετείται η ανακοίνωση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του προτεινόμενου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
proedriko megaro
Το Μαξίμου, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, είχε διευκρινίσει πως το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας «θα απασχολήσει την κυβέρνηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις». Ωστόσο, με δεδομένο πως η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και η παρούσα εβδομάδα αναμένεται «καυτή» (την Τετάρτη έχει Eurogroup με θέμα την Ελλάδα και την Πέμπτη συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής), ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει τους... υποψηφίους σε αγωνία ως το σαββατοκύριακο, οπότε και θα ανακοινωθεί ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης για την ανώτατη πολιτειακή θέση.
Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερος παραμένει ο κοινοτικός επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και φαίνεται πως στις συνομιλίες Τσίπρα-Γιούνκερ, η θέση του κοινοτικού επιτρόπου βρίσκεται εντός της διαπραγμάτευσης. Αυτό με δεδομένο πως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να μην αλλάξει ο επίτροπος Μετανάστευσης και έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό αυτή τη βούλησή του.

    • http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Δεν υπάρχει σενάριο εξόδου από το ευρώ» Κομισιόν: Στις 16 Φεβρουαρίου οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα


Δεν αναμένεται συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ούτε στο αυριανό Eurogroup, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής , σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.
andreeva
Παρέπεμψε, μάλιστα τη λήψη των αποφάσεων  στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
«Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής» είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ερωτηθείσα για την ύπαρξη σχεδίου της Επιτροπής, δέκα σημείων, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε τις σχετικές φήμες.
Όπως είπε, δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς. Η Μίνα Αντρέεβα σημείωσε πάντως, ότι ως τώρα αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Τόνισε  ότι, δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ  και πως όλα τα σχέδια που εξετάζονται έχουν στο επίκεντρό τους την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζητούμενο για να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι να μετακινηθούν όλοι από τις αρχικές τους θέσεις.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μέρκελ: «Διαπραγματεύσεις εντός του ισχύοντος προγράμματος»


Stephen Harper, Angela Merkel
Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο έκτακτο Eurogroup η καγκελάριος Μέρκελ, από την Οττάβα, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή της με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ το πρωί (ώρα Γερμανίας), η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.
«Συγκεκριμένες προτάσεις»
«Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται.
Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί. «Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.
Σε σχέση με την αυριανή διαπραγμάτευση και το μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα». Λίγες ώρες πριν το πρώτο crash test στο Eurogroup έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα, το ευρώ, την ευρωζώνη, γενικότερα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τους αναλυτές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη κι αυτό του να μην βρεθεί κοινός τόπος.
Ενδεικτική η θέση του Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Read more...

H Mέρκελ περιμένει τις προτάσεις της Αθήνας...


Συγκεκριμένες προτάσεις αναμένει από την Αθήνα η Α. Μέρκελ
Τις προτάσεις της Αθήνας επανέλαβε ότι περιμένει η Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει του αυριανού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. 
Από τον Καναδά, όπου βρίσκεται, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της...
παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι και το Βερολίνο προσανατολίζεται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, ενώ επέμεινε στο πρόγραμμα λιτότητας και κάλεσε την Αθήνα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος.

"Η συνεργασία μας στην Ε.Ε. βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», ανέφερε η Α. Μέρκελ.


Read more...

Λαφαζάνης: Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ...

Λαφαζάνης: Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗΕίμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές... Ο υπουργός Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής οτι θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Για πολλούς από τους δύσπιστους, το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, απαντήθηκε από τις... προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Μην ανησυχείτε, τα μνημόνια και η Τρόικα, τέλος. Το Ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ώστε να το περιφέρουμε στα Ευρωπαϊκά όργανα και να το αλλάζουμε όπως τα πουκάμισα. Δεν τεμαχίζεται το πρόγραμμά μας. Η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται γιατί δεν μπορεί να εκβιαστεί μαζί της ένας ολόκληρος λαός, ο οποίος ομόφωνα στηρίζει την συλλογική μας προσπάθεια. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Έπαψε να είναι προτεκτοράτο», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Η κυβέρνησή μας αυτή την ώρα δίνει έναν αγώνα για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης που πνίγονται από τις άγριες ταξικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης. Η Ευρώπη ή θα αλλάξει, η δεν θα έχει μέλλον και σε αυτόν τον αγώνα επιδιώκει να συμβάλει η Ελληνική κυβέρνηση. Αν η κυβέρνησή μας σταθεί όρθια απέναντι στις θύελλες και τις πιέσεις δεν θα κερδίσει μόνο ο Ελληνικός λαός. Θα έχει νικήσει η ελπίδα σε όλη την Ευρώπη. Η κρίση που περνάμε, εν προκρίθηκε από την Ελλάδα αλλά γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Στη χώρα μοντέλο του διεθνούς καπιταλισμού. Αυτή η κρίση δεν έχει παρέλθει ακόμα. Πλήττει ιδιαίτερα την ευρωζώνη όπου έχει καταντήσει να είναι η πιο προβληματική». «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το υπουργείο μας ονομάστηκε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το Περιβάλλον συνδέθηκε με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Θα αναπροσανατολίσουμε και θα αναβαθμίσουμε τον ρόλο της γενικής γραμματείας βιομηχανίας. Θα αναλάβει έναν έντονα ενεργητικό και παρεμβατικό ρόλο για τη διαμόρφωση μέσω εργαλείων και πολιτικών που θα στηρίζουν κλαδικές και τομεακές πολιτικές», ενώ για την ΔΕΗ είπε: «Καρδιά για μια νέα παραγωγική προσπάθεια είναι η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής. Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα συμφέροντα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις και την ενεργοβόρα βιομηχανία είναι στα ύψη. Η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά εκτίναξε τις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ» και ξεκαθάρισε: «Ακυρώνουμε άμεσα τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ. Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΥΕ. Σταματάει η υποβάθμιση της ΔΕΗ ανανεώσιμες. Αναβαθμίζεται με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια». «Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησής μας για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, 300 κιλοβάτ ανά μήνα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας», ξεκαθάρισε ενώ στη συνέχεια μίλησε για το Φυσικό Αέριο: «Η κυβέρνησή μας θα επιτύχει μια σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του Φυσικού Αερίου οι οποίες είναι ίσως οι ακριβότερες στην Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ ανασυγκροτείται ναι αναλαμβάνει νέο ρόλο χωρίς μεσάζοντες. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη εταιρεία Σοκάν, έχει προχωρήσει αρκετά. Εμείς θα αποφασίσουμε τις περεταίρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη αγορά». «Το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο μείωση των τιμών του πετρελαίου της Βενζίνης και τη μείωση των τιμών στη χώρα μας», είπε ακόμα. «Αναζητούμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μετά τον επιτυχή πρώτο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και νότια της Κρήτης», είπε ο κ. Λαφαζάνης για τους υδρογονάνθρακες. «Η κυβέρνησή μας θα κάνει μια μεγάλη στροφή στην πρωτόγεννη παραγωγή, στην οποία έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να μπορέσει να επιβιώσει», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε Σκουριές και Ελληνικό: «Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του Χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του, είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της». Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Σχεδόν 35 δισ. ευρώ συγκέντρωσε από τη φοροδιαφυγή η Ισπανία...


Σχεδόν 35 δισ. ευρώ συγκέντρωσε από τη φοροδιαφυγή η Ισπανία από το 2012
Οι αρχές της Ισπανίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν 34,8 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την έναρξη το 2012 ενός προγράμματος με σκοπό την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Προϋπολογισμού.

Το...
περασμένο έτος οι φορολογικές αρχές συγκέντρωσαν 12,3 δισεκ. ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 12,5% σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «ένα ιστορικό ρεκόρ».

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενέτεινε τις προσπάθειες της να καταπολεμήσει τη φορολογική απάτη μετά τα τέλη του 2011, όταν η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση και κατέγραφε ένα διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα, εν μέσω της εφαρμογής ενός ευρέος προγράμματος λιτότητας.

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε έκτοτε τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τις πληρωμές και τις συναλλαγές σε μετρητά από τις επιχειρήσεις άνω των €2.500. Παράλληλα, θέσπισε έναν πιο αυστηρό φορολογικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει πιο βαριά πρόστιμα για τους φορολογικούς παραβάτες.

Read more...

WSJ: Ανησυχία στη σύνοδο των G20 για την Ελλάδα...


Οι φόβοι των G-20 για την Ελλάδα...και ελπίδες ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση... 
«Οι βασικοί παράγοντες στο δράμα του χρέους στην Ελλάδα εμμένουν στις απόψεις τους, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν» αναφέρει μεταξύ άλλων η "Wall Street Journal".
Και προσθέτει: «Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλεί...
φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη. Εξέλιξη που οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου φοβούνται πως θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη και να την ρίξει πίσω στην ύφεση και κατ' αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη».
Στην ανταπόκριση της στην Κωνσταντινούπολη,  επισημαίνει ότι ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Zhu Guangyao, δήλωσε ότι «μια ισχυρή Ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της ΕΕ, κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «χωρίς πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν, όπως σημειώνεται, έστειλε ένα πιο «διαλλακτικό μήνυμα» στη συνεδρίαση της G-20, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο συμβιβασμός είναι δυνατός. «Νομίζω ότι υπάρχει ευελιξία να εξευρεθεί μία βραχυπρόθεσμη λύση», όπως είπε, «που θα έδινε στην Ελλάδα χρηματοδότηση, ενώ θα γινόταν και επεξεργασία για ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, όπως αναφέρεται, «μπορεί να ακούγεται σαν "γονική κατσάδα" στην Κωνσταντινούπολη, προτρέποντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους του προς μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί».


Read more...

Από το 2016 οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα...


Άμεση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ...



Δύο ταχυτήτων θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία, καθώς ο νέος φόρος ακινήτων προωθείται άμεσα- το πολύ σε δύο μήνες- ενώ αντιθέτως ο...
σχεδιασμός για τη φορολογία των φυσικών προσώπων πάει για το δεύτερο εξάμηνο, με στόχο να εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2016.

Τελος ο ΕΝΦΙΑ -Τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα

Ειδικότερα, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές. Ως "κλειδί" για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμη η βάση δεδομένων για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες, δεν θα επαναληφθεί το περσινό αλαλούμ με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Τι θα ισχύει για τη φορολογία των φυσικών προσώπων

Ως προς τη φορολογία των φυσικών προσώπων, η... αιχμή του δόρατος είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9- 10 κλιμάκια και συντελεστές, έτσι το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια. Υπό εξέταση είναι η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ- αν και αυτό θα γίνει περισσότερο για επικοινωνιακούς παρά για δημοσιονομικούς λόγους- η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.

Το κόστος από το φορολογικό πακέτο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι η απώλεια για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στα 2 δισ ευρώ, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ, αν επανέλθουν οι φοροαπαλλαγές και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών...
iefimerida.gr

Read more...