Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η συνομιλία του Τζανή με δημοσιογράφο λίγο πριν αυτοκτονήσει

Λίγο πριν τις 8.00 το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού τους, από τη σύζυγό του Μαρία, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη και επί σειρά ετών Βουλευτής Μαγνησίας Λεωνίδας Τζανής.

Ο πρώην πολιτικός, που τα τελευταία χρόνια είχε αφιερωθεί στην μαχόμενη δικηγορία, προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση της λίστας των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, στην οποία περιλαμβανόταν το όνομά του.

Από τη νύχτα της αποκάλυψης και έπειτα, ο Λεωνίδας Τζανής δεν έκρυβε την ανησυχία του, την οποία εξέφραζε σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, μεταξύ των οποίων και στον δημοσιογράφο αλλά και ιδιοκτήτη του "Marconi Radio 96,1 F.M.", Γιώργο Κουμιώτη, με τον οποίο μάλιστα, λίγες ώρες πριν βρεθεί κρεμασμένος και πιο συγκεκριμένα στις 2.56 το μεσημέρι της Πέμπτης , είχε τον παρακάτω συγκλονιστικό και συνάμα ενδεικτικό της ψυχολογίας του διάλογο, όπως ο δημοσιογράφος και παλιός συμμαθητής του Λεωνίδα αποκαλύπτει.

"Μου τηλεφώνησε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες και με τον ίδιο καταθλιπτικό τόνο στην φωνή, άρχισε να με ρωτάει διάφορα περίεργα", λέει ο Γιώργος Κουμιώτης.

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν

Λ.Τ.: Γειά σου Γιώργο, ο Λεωνίδας είμαι. Να σε ρωτήσω κάτι; Πώς το λες στο ραδιόφωνο, τί σακάκι φορούσα στο Γυμνάσιο;

Γ.Κ.: Καλά ρε, με πήρες μεσημεριάτικα για να με ρωτήσεις τί σακάκι φορούσες στο Γυμνάσιο;

Λ.Τ.: Ναί, θέλω να το ακούσω. Τί σακάκι φορούσα στο Γυμνάσιο;

Γ.Κ.: (Γελώντας) Φορούσες εκείνο το καταπληκτικό το καρό, με τις δερματίνες στους αγκώνες και ανεβοκατέβαινες στο προάυλιο, στη παράγκα, με ένα βιβλίο στο χέρι, σαν σπασίκλας που ήσουνα.

Λ.Τ.: Ρε ξέρεις εκείνο το σακάκι, από πού το είχα πάρει; Απ' τα παλιαντζίδικα.

Γ.Κ.: Είσαι άρρωστος; Γιατί είναι κλεισμένη η φωνή σου;

Λ.Τ.: Όχι, δεν είμαι άρρωστος. Θα τα πούμε άλλη ώρα, γειά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τζανής, ελεγχόταν από το Σ.Δ.Ο.Ε  Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες». 

Πηγή:e-volos.gr
enikos.gr

Read more...

Ποιοι είναι στη λίστα...





crime.gr  
Ξεκινούν οι έλεγχοι για τους 54.000 Έλληνες που φυγάδευσαν καταθέσεις άνω των 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό.

Κάποιοι από αυτούς δήλωναν εισόδημα 400 ευρώ και έστελναν έξω 10.000.000 ευρώ ενώ ... το 2010 σημειώθηκε ρεκόρ φυγής χρημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, 940 άνθρωποι, μόλις μέσα σε τρία χρόνια έστειλαν έξω ποσά που ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια έκαστος και συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

Άλλοι 550 έστειλαν ποσά πάνω από 850.000 ευρώ, ενώ τουλάχιστον 1.000 άτομα έστειλαν σε ξένες τράπεζες ποσά μεγαλύτερα από 600.000. Οι φυγή των χρημάτων έγινε τμηματικά από το 2009 ως και το 2011, όμως η κορύφωση ήταν το 2010.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή να επισπευστούν οι ελεγκτικές διαδικασίες ώστε τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος να έρθουν στο φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώσει τα ποσά που εστάλησαν στο εξωτερικό με τα ποσά που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.


Read more...

Η αστυνομία αιφνιδιάστηκε, παραδέχτηκε ο Ν.Δένδιας για την έφοδο στο Πεντάγωνο

Δεκαπέντε συλλήψεις


Αστυνομικοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Αστυνομικοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
«Η Ελληνική Αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αιφνιδιάστηκε. Η πληροφορία την οποία είχε ήταν ότι θα επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία αντιπροσωπεία εργαζομένων, η οποία είχε ήδη ραντεβού για να συναντηθεί με τον υφυπουργό ο οποίος ήταν στο υπουργείο -ο κ. Παναγιωτόπουλος απουσίαζε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί αυτό που συνέβη».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, αναφερόμενος στην έφοδο που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο Πεντάγωνο εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι ειδοποιήθηκε την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια και αμέσως έδωσε εντολή, στις αστυνομικές δυνάμεις να πάρουν την άδεια για να επέμβουν. Ο υπουργός καταδίκασε την πολιτική των άκρων και χαρακτήρισε ιερό για τον ελληνικό λαό τον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έκανε δε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ώστε να διατηρηθεί κοινωνική συνοχή και να μην μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα.

Ήδη, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ανεπαρκής η δύναμη, που είχε διατεθεί αρχικά για το Πεντάγωνο και ειδικότερα, δέκα μόνον αστυνομικοί, χωρίς διμοιρία των ΜΑΤ.
Από πηγές του Αρχηγείου έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός δεν ζήτησε έγκαιρα ενισχύσεις, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου.
4 φωτογραφίες
Οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν μείνει απλήρωτοι επί 6 μήνες, εισέβαλαν το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φωνάζοντας «Φτάνει πια η κοροϊδία!».

Στο σημείο δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις ούτε της αστυνομίας, ούτε του στρατού, με αποτέλεσμα η «επέλαση» των εργαζομένων να συνεχιστεί έως την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Αργότερα άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα τέσσερις διαδηλωτές να τραυματιστούν. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε στην προσαγωγή των 106 εργαζομένων.

Η ένταση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες. Το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

Οι 106 προσαχθέντες παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ στη ΓΑΔΑ. Όπως έλεγαν όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι, δεκαπέντε εκ των προσαχθέντων συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι των γεγονότων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κατήγγειλε την αστυνομική βία και έκανε λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα».

Αναφερόμενη στην εισβολή στο υπουργείο Άμυνας, η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα».

«Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», προσθέτει η ΓΣΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ



Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, την Πέμπτη, να εγκρίνει τη σύμβαση προμήθειας αερίου από την εταιρεία και την παραίτηση από την option εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ.

Η αποζημίωση που θα...
πάρει η ΔΕΗ για την παραίτησή της από την option είναι 32,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην έκτακτη γενική συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 208 μέτοχοι, εκπροσωπώντας 177.248.499 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι, διαπιστώθηκε απαρτία 76,40%.

Τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη συνέλευση:

* Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης Προμήθειας Φυσικού Αερίου ΔΕΗ Α.Ε. - ΔΕΠΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα, σε σύνολο ψήφων 177.248.499 ψήφισαν υπέρ 177.248.499 (100%).

* Έγκριση Σχεδίου Ιδιωτικού Συμφωνητικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών με τη ΔΕΠΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα, σε σύνολο ψήφων 177.248.499, ψήφισαν υπέρ 177.238.666 (99,994%) και 9.833 αποχή (0,006%).

* Έγκριση Σχεδίου Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το Δικαίωμα Προαίρεσης της ΔΕΗ Α.Ε. στη ΔΕΠΑ Α.Ε..

Συγκεκριμένα, σε σύνολο ψήφων 177.248.499, ψήφισαν 177.230.664 υπέρ (99,989%), 8.002 κατά (0,005%) και 9.833 αποχή (0,006%).


Read more...

ΓΙΑ «ΑΣΤΕΙΟ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Το υπερατλαντικό παραμύθι των εθνοσωτήρων ομογενών με τα 600 δισ...


http://newpost.gr/post/158519/to-yperatlantiko-paramythi-ton-ethnosotiron-omogenon-me-ta-600-dis/ 
Δεν θα έχει αίσιο τέλος το «σίριαλ» με τα περίφημα 600 δισ. των ελλήνων ομογενών αφού όσο περνούν οι μέρες το όλο ζήτημα τείνει να εξελιχθεί σε αστικό και... υπερατλαντικό μύθο.

Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε τη φημολογία για την δραστηριότητα της οργάνωσης «Ε.Ν.D.» (End National Debt) τονίζοντας με σχετική ανακοίνωση ότι «καμία πρόταση, προσφορά ή ενημέρωση έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο και στην κυβέρνηση εν γένει, σχετικά με τα 600 δισ. δολάρια που υποτίθεται ότι έχουν συγκεντρωθεί για να επενδυθούν στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι «τη στιγμή που καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια για να κλείσουμε ένα πακέτο δαπανών 11,5 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση του δανείου των εταίρων μας, οποιαδήποτε πληροφορία "ανακάλυψης θησαυρών" που προσφέρονται για την αποπληρωμή των χρεών μας, μόνο ως αστείο μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Παράλληλα, ο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από την Τράπεζα της Ανατολής στα... 600 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε από το «ξεχασμένο» ομόλογο της «Τράπεζας της Ανατολής» ύψους 670 δισ. ευρώ με τις ελληνικές αρχές δήθεν να μη δέχονται τη δωρεά του κατόχου του Αρτέμη Σώρρα. Αφού δεν προχώρησε η ιστορία, ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική «END» με επικεφαλής τον καρδιολόγο Μανόλη Λαμπράκη και αντιπρόεδρο τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Θεόδωρο Καρυώτη.

Οι κύριοι Σώρρας και Λαμπράκης υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή στο ξενοδοχείο President ότι έχουν ήδη καταθέσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την Κύπρο, σε τράπεζες του Τορόντο και του Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα.

Φυσικά το ιλιγγιώδες αυτό ποσό δεν πρόκειται να δοθεί, όπως ισχυρίζονται οι «εθνοσωτήρες», χωρίςόρους:

-να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους
-να γίνει λογιστικός έλεγχος των χρεών της χώρας, δηλαδή να εξεταστούν όλα τα οποία κλήθηκε και πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο
-να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας
-να συσταθεί διεθνής επιτροπή διαχείρισης του ποσού

Φρούδες ελπίδες

Το δυστύχημα είναι ότι την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, με απειλή πλήρους διάλυσης του κοινωνικού ιστού, ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και οικονομικού μαρασμού, κάποιες τέτοιες φημολογίες περί «βροχής» δισεκατομμυρίων δολαρίων πείθει αρκετό κόσμο.

Το newpost.gr έχει κάνει ξανά αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και έκτοτε η μόνη εξέλιξη στο ζήτημα είναι η συνέντευξη τύπου της οργάνωσης, που χαρακτηρίστηκε από εθνικές κορώνες και τίποτε άλλο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, κ. Καρυώτης, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού είδε πως δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση στα όσα ισχυρίζεται η «ΕND».

Εξάλλου και μόνο o αριθμός των δισεκατομμυρίων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η οργάνωση είναι εξωπραγματικός, αφού οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις του Καναδά ανέρχονται περίπου στα 600 δισ.!

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας είναι καλά για τον κινηματογράφο. Για τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα απλά αποπροσανατολίζουν και συγχύζουν...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
http://newpost.gr

Read more...

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον IIF: Προτείνει επιμήκυνση και μείωση των τόκων του δανείου για την Ελλάδα

Την ώρα που στην Αθήνα  κορυφώνονται οι δραματικές διαβουλεύσεις  της κυβέρνησης με την Τρόικα για  την εξεύρεση μιας συμφωνίας επί  του πακέτου μέτρων που οδηγεί στην εκταμίευση της πολυπόθητης  δόσης – μαμούθ του δανείου  προς τη χώρα μας, σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον  συνεχίζεται ένα απίστευτο γαϊτανάκι  αντικρουόμενων δηλώσεων και εκτιμήσεων (;) για την «τύχη» της ελληνικής  προσπάθειας και τη διαχείριση του  χρέους.

Από την Ουάσινγκτον και  την έδρα του Διεθνούς Ινστιτούτου  Χρηματοοικονομικής (IIF) ήρθε μια νέα επίσημη τοποθέτηση για την «ελληνική υπόθεση».

Ο Γενικός Διευθυντής του  IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, υπογράφοντας την μηνιαία έκθεση για την οικονομική πολιτική του Ινστιτούτου, δήλωσε ουσιαστικά πως το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα χρήζει αλλαγών.

 Συγκεκριμένα το IIF υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα τα μέτρα σκληρής λιτότητας, προκειμένου να υιοθετηθούν φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, που θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα καθορίζουν τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής με βάση το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ!

Ο κ. Νταλάρα και οι «σοφοί»  του IIF τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας»!

Ειδικότερα τονίζουν πως  «δεν θα πρέπει να επιδιώκεται η επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της προσφοράς, αλλά και από πολιτικές που θα αποτρέπουν την υπερβολική συρρίκνωση της ζήτησης».

Ειδικά για την περίπτωση  της Ελλάδας, το IIF τονίζει ότι  πρέπει να ληφθούν μέτρα που στηρίζουν  την επέκταση των δημόσιων επενδύσεων, που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση τόσο της ζήτησης, όσο και της προσφοράς.

Παράλληλα, ο κ. Νταλάρα απευθύνει έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα. Προτείνει επίσης επιμήκυνση του προγράμματος για την οποία προσθέτει ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα χρηματοδότηση αν μειωθούν οι τόκοι στα δάνεια που έλαβε η χώρα από τον επίσημο τομέα.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο τα πράγματα έπαιρναν μιαν άλλη τροπή. Κι αυτό γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε, για πολλοστή φορά, αρνητικός και επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο, δήλωσε ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εκτός από την Ελλάδα»!

Συμπλήρωσε δε για τη χώρα μας πως «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», ενώ δεν δίστασε να την αντιπαραβάλλει με τις επιδόσεις Ισπανίας και Ιταλίας για τις οποίες χαρακτηριστικά τόνισε πως καίτοι δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής (Μνημόνιο), εντούτοις έχουν επιτύχει πολλά περισσότερα από την Ελλάδα.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως «στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους», αφήνοντας αιχμές πως η Ελλάδα δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις!

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, πάλι από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τόνιζε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την εξεύρεση εφικτής και βιώσιμης λύσης για τη χώρα, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.  
 
Ο εκπρόσωπος της κυρίας Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα για την εφαρμογή ενός πλήρους και αξιόπιστου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έχει τη σημασία του καθώς πλησιάζει το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ¨». 
 
Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ αποδεχτεί «πολιτική λύση» σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες της τρόικας στην Αθήνα, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να προτρέξει από τη στιγμή που οι συνομιλίες συνεχίζονται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει σταδιακή αντιμετώπισή τους. 
 
Τέλος σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» και τις εκτιμήσεις περί «κοινωνικής αναταραχής» σε χώρες της νότιας Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη δίκαιων μέτρων και καταπολέμησης του φαινόμενου της φοροδιαφυγής..protothema.gr

Read more...

Θυσία τρεις συντάξεις του ΟΓΑ για να κλείσει το πακέτο...



Παραπλάνηση από το Υπουργείο, ειρωνείες από την τρόικα στους εκπροσώπους του Τύπου...
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία διήρκεσε λιγότερο από 45 λεπτά.

Η κυβέρνηση επιζητεί να....
έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δις. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Μείωση 21% στις συντάξεις ΟΓΑ

Στο πλαίσιο που συζητείται από την Τετάρτη περιλαμβάνονται και οι επιπλέον περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο τραπέζι επανήλθε τόσο η περικοπή των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ των 360 ευρώ μηνιαίως (ετήσιες απώλειες 360 ευρώ) όσο και η περικοπή των δώρων (σύνολο 720 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση για την εξοικονόμηση ποσού πάνω από 870 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας φέρεται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων). Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δις. ευρώ.
BHMA 





Read more...

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΩ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


Πρόσθετες «θυσίες» ζητεί η τρόικα για να βρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ


http://newpost.gr/post/158597/prosthetes-thysies-zitei-i-troika-gia-na-vrethoyn-ta-25-dis-eyro/ 
Δραματικό τόνο αποκτούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα, έπειτα και από την ολιγόλεπτη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών,Γιάννη Στουρνάρα με τους Πόουλ ΤόμσενΚλάους Μαζούχ και Ματίας Μόρς.
 

Συνάντηση... εξπρές


Στη μόλις 45’ διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο σήμερα το μεσημέρι (15:00 – 15:45), η οποία ακολουθήθηκε από μία ακόμη, ασυνήθιστη, διμερή αυτή τη φορά, μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μαζούχ, επιβεβαιώθηκε το «κενό» των περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφορά πρώτιστα στις περικοπές που προϋπολογίζονται για το 2013.   

Σκοπός των διαδοχικών συναντήσεων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η αυριανή στις 11 το μεσημέρι και πάλι στο Σύνταγμα, είναι η οριστικοποίηση των μέτρων, άρα και η προϋποτιθέμενη γεφύρωση του «χάσματος», πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Αγεφύρωτο το χάσμα»

Πηγή του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε μέσα στην ημέρα ότι υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο τα 7,5 δισ. ευρώπερικοπών του 2013 που τέθηκαν ως στόχος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, να ανέλθουν στα 9,5-10 δισ. ευρώ (εκ των συνολικά 10,5 δισ. της διετίας 2013-2014).   

H εκτίμηση της τρόικας για ύφεση 5% αντί 3,8% που υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2013, πράγμα που σημαίνει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, η πίεση για «βαθύτερες»  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η απαίτηση για πιο δραστικές διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές στοΔημόσιο (συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών, απολύσεις, αλλαγές στα εργασιακά κ.ο.κ.) αποτελούν τα μείζονα εμπόδια αυτή τη στιγμή, καθώς και αυτά που αποτελούν τα «χαμένα» κομμάτια από το πάζλ των 2-2,5 δισ. ευρώ.   

Τα... μόνιμα «αγκάθια»

Σε όλα αυτά, εάν προστεθεί το «μόνιμο αγκάθι» των συντάξεων του ΟΓΑ, που αν εφαρμοσθούν τα επιδιωκόμενα οι συνταξιούχοι αγρότες  θα απολέσουν περίπου τρεις υφιστάμενες συντάξεις (30 ευρώ  το μήνα + περικοπή των δώρων= περίπου το 21% των σημερινών συντάξιμων αποδοχών), οι όψιμες πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας (ύψος αποζημιώσεων, υπερωρίες, «ελαστικοποίηση» κ.ά.) και πρόσθετη «χαλάρωση» των ρυθμιστικών πλαισίων σε μία σειρά άλλων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. λειτουργία εμπορικών καταστημάτων έξι Κυριακές το  χρόνο κλπ.), το κοκτέιλ» γίνεται εκρηκτικό.   

Το... απευκταίο σενάριο

Προφανώς δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ο… τρόμος που προκαλεί το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμήσει το χρέος της χώρας ως μη βιώσιμο, κάτι που θα σημαίνει πως, βάσει του καταστατικού του, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει, εκταμιεύοντας το μεριδιό του, στην πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Read more...

Nα προσέχετε τα παιδιά μου, τώρα που θα φύγω...





Είχε προαναγγείλει την αυτοκτονία του...
Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν το τελευταίο καιρό, ο Λεωνίδας Τζανής.
Είχε εκμυστηρευτεί μάλιστα σε πρόσωπα του στενού φιλικού περιβάλλοντός του, πως δεν αντέχει πια.
"Θα... αυτοκτονήσω. Να προσέχετε την οικογένειά μου", φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες, που ανάρτησε η ιστοσελίδα του Βόλου, magnesianews..


Read more...

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ...


Σκληρή κριτική άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο, απουσίαζαν όμως οι ''κορώνες'' του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκλεισε την ομιλία του ...
λέγοντας '' σας ευχαριστώ πολύ για το επίπεδο που κρατήσατε'', ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας ''επιτέθηκε'' πάλι στον Γιάννη Ραγκούση, θυμίζοντας τις ευθύνες του για τη διαχείριση της κρίσης.
Παράλληλα πολλοί βουλευτές έθεσαν σκληρές προϋποθέσεις, προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Read more...

Αυτοψία στο τόπο της αυτοκτονίας...





Αυτή την ώρα, κλιμάκιο της αστυνομίας βρίσκεται στο σπίτι του Λεωνίδα Τζανή στο Bόλο, όπου στις 8:10 το βράδυ, τον βρήκε απαγχονισμένο στο υπόγειο, η γυναίκα του.
Δεν... έχει γίνει ακόμη γνωστό, αν υπάρχει σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.
Άλλωστε οι αστυνομικοί πριν από λίγο έφτασαν στο σημείο και ερευνούν το χώρο, ενώ αναμένεται και ο ιατροδικαστής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμων του Λεωνίδα Τζανή..


Read more...

Ορόσημο το Eurogroup της Δευτέρας Βαριά σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα

Στο σημείο μηδέν κατρακυλά πάλι η κατάσταση για την Ελλάδα. Τα αρνητικά δεδομένα διαμορφώνονται από την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, κυρίως όμως από την έμμεση προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο για να δοθεί στην Ελλάδα η δόση των 31,5 δισ.ευρώ αν εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (αν δηλαδή θεωρηθεί ότι θα είναι πάνω από το 120% του ελληνικού ΑΕΠ το 2020). Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν επίσης ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται να εμφανιστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει το μέρος της δόσης που του αναλογεί...

Την προηγούμενη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους Ευρωπαίους να διαγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας που κατέχει ο λεγόμενος επίσημος τομέας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως όρο για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση το ελληνικό χρέος να είναι κάτω από το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας μέχρι το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι το ελληνικό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 179,3% του ΑΕΠ το 2013.

Για να προχωρήσει το δάνειο «χρειαζόμαστε δύο βασικά στοιχεία - το χρέος να είναι βιώσιμο και τις χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις- και τα δύο αυτά πράγματα πρέπει να τακτοποιηθούν», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον.
«Όσο για το πώς θα εκπληρωθούν αυτά τα προαπαιτούμενα στο κείμενο της έκθεσης» της τρόικας, «αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η επισήμανση που έκανε η κυρία Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα υπό συζήτηση μέτρα (για την οριστικοποίηση του πακέτου περικοπών των 13,6 δισ. ευρώ) δεν θα λύσουν το έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα αν και επεσήμανε με νόημα ότι το ζήτημα είναι «επείγουσας σημασίας».  Τα σχόλια του κ. Ράις για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg- υποδεικνύουν ότι πιθανή συμφωνία για τα μέτρα που θα μειώνουν τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν αρκεί για να ξεμπλοκάρει τη δόση των 31,5 δισ.ευρώ.


Όχι Ντράγκι στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ...

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της το οποίο έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε από τη Φραγκφούρτη ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το ελληνικό αίτημα να γίνει δεκτό ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του η Κεντρική Τράπεζα «θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση», κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ...

Την ίδια ώρα, αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι αν υπάρξει ρήξη στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ με το ΔΝΤ για γτο ελληνικό πρόγραμμα δεν προτίθεται να καλύψει το μερίδιο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου αναδεικνύεται σε πραγματικό ορόσημο. Κι αυτό διότι ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα μια τοποθέτηση των εκπροσώπων της τρόικας (οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα παραστούν) στο Eurogroup της Δευτέρας ότι στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται λύση και ότι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τα «πρότυπα» του ΔΝΤ (120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020).

Read more...

Ελληνικό «success story» σε ένα χρόνο από τώρα προέβλεψε ο Αντώνης Σαμαράς

«Η πειθαρχία δεν πρέπει να είναι τιμωρία»


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Η προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Παρίσι στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 125 χρόνια της εφημερίδας Herald Tribune.

«Για μας, η εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να κερδίσει η χώρα ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή!» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε μάλιστα ότι εάν η χώρα έβγαινε από το ευρώ, οι Έλληνες, που έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία «θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο».

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις συνέπειες που θα είχε μια Grexit για το σύνολο της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στο φαινόμενο ντόμινο που θα προκαλούσε συμπλήρωσε με νόημα ότι «θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς».

«Μόλις έφευγε ένα κράτος-μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο 'αδύναμο κρίκο'. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς…» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι τιμωρία», καθώς και ότι «υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι την Ελλάδα».

«Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία 'τιμωρία' που επιβάλλεται έξωθεν» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας: «Η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες. Μερικοί μπορεί να το θεωρήσουν αυτό «λίγο αισιόδοξο». Δεν πειράζει. Εξάλλου, για να είσαι ανταγωνιστικός, πρέπει να είσαι αισιόδοξος. Για να επιτύχεις σε κάτι πρέπει να πιστεύεις σε αυτό» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Κατσέλη για τη λίστα ''Λαγκάρντ''

''Η διαπίστωση ότι οι ισχυροί, που οφείλουν τη δύναμή τους στη φοροδιαφυγή και την καταλήστευση του δημοσίου χρήματος παραμένουν ατιμώρητοι προκαλεί αγανάκτηση'', αναφέρει η Λούκα Κατσέλη σχολιάζοντας τη λίστα με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες  της Ελβετίας, προσθέτοντας ότι ‘''όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη διαχείριση του θέματος είναι έκθετοι στα μάτια των πολιτών''.
''Τώρα επιβάλλεται η ανασύνταξη και οργάνωση των γνήσιων προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να χαράξουν έναν αξιόπιστο και φιλολαϊκό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, αποφασιστικά τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη χώρα’'', καταλήγει η Λούκα Κατσέλη.

Read more...