Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Στο στόχαστρο ο Ν.Δένδιας Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα


Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα   (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναφορικά με τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

«Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής. Μόλις σήμερα το μεσημέρι ενημερωθήκαμε για τους τραυματίες αστυνομικούς, που καλούνται σε συνθήκες προχειρότητας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, και τον αριθμό των μεταναστών που απέδρασαν. Όταν δεν ξέρεις πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρεις το σύνολο των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσοι φεύγουν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλώνων Βασίλης Καπερνάρος.

17 φωτογραφίες


Από την πλευρά του, το ΚΚΕ καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών, σημειώνοντας πως «για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αμυγδαλέζα έχει βαριές ευθύνες».

«Η δική της πολιτική και η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, εντείνει το κυνήγι σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη συνθήκη Σένγκεν» αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας:

«Ο λαός πρέπει να απαιτήσει το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέες πυρκαγιές Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Άνδρο και Ηλεία


Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Άνδρο και Ηλεία
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα επιχειρούν τη νύχτα στην Άνδρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να περιορίσουν τις φωτιές που ξέσπασαν στο νησί της Άνδρου αλλά και στον Πύργο Ηλείας.

Στην Άνδρο μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από την Αθήνα, τη Σύρο και την Τήνο, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου χωρίστηκε την Κυριακή σε δύο μέτωπα: ένα -που εμπνέει ανησυχία- προς το χωριό Μένητες και ένα δεύτερο προς το χωριό Μελίδα.

Όπως δήλωσε στο Mega ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποίησαν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη, που δεν μπορούσαν να πετάξουν νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Στην Ηλεία


Στην Ηλεία η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κλινδιά, κοντά στα όρια των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Το βράδυ της Κυριακής οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν, ώστε η φωτιά να μην απειλήσει σπίτια αλλά και το δάσος της Φολόης, και στο σημείο της φωτιάς βρέθηκαν 26 οχήματα με 55 πυροσβέστες και 52 άτομα πεζοπόρο.
Υπό έλεγχο φωτιά στην Εύβοια

Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Πολυπόταμο Καρύστου, στην Εύβοια.
Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 4 το απόγευμα, αλλά παραμένουν εκεί οι επίγειες δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.
Η πυρκαγιά έκαιγε σε χαράδρες, χωρίς να απειλεί σπίτια.
Στο έργο της κατάσβεσης έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Δυνατοί άνεμοι, υψηλός κίνδυνος
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για την Κυριακή για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική και τη νότια Εύβοια λόγω των ισχυρών ανέμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ανοίγουν 25.000 τραπεζικοί λογαριασμοί...




Περισσότερους από 25.000 ελέγχους σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και απλούς πολίτες που κρύβουν συστηματικά εισοδήματα θα πραγματοποιήσει έως το τέλος του έτους το ΣΔΟΕ προκειμένου, όπως λένε αρμοδίως, να...
γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Το φαινόμενο φοροδιαφυγής έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους ελεγκτές να μην προλαβαίνουν να κόβουν πρόστιμα σε καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία στους φορολογούμενους είναι σαφές: «Ζητάτε αποδείξεις για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», αιχμή του δόρατος όλων των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και να φορολογηθούν.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, «πρέπει να πετύχουμε την περιστολή της φοροδιαφυγής διότι μόνο τότε θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να εξετάσουμε αφενός τη μείωση φορολογίας και αφετέρου να δώσουμε πρόσθετη στήριξη στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Όλοι οι πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα αυτόν και να ζητούν από όσους συναλλάσσονται να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η πολιτεία, από τη δική της μεριά, έχοντας υιοθετήσει τα κατάλληλα μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση τον νόμο».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στέλιος Στασινόπουλος δηλώνει ότι «έως το τέλος του έτους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύει να πραγματοποιήσει 25.000 ελέγχους που θα αφορούν όλη την οικονομική δραστηριότητα, με έμφαση στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, γιατί υπάρχουν πολλά χρήματα και θα ελεγχθεί με στοχευμένες διασταυρώσεις η προέλευσή τους».

Ο ίδιος τονίζει για τους ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο ότι «έως το τέλος Σεπτεμβρίου η δραστηριότητα του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής, με έμφαση τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει έντονο οικονομικό ενδιαφέρον και μεγάλος όγκος συναλλαγών».

Read more...

Προς πώληση μεγάλα λιμάνια της χώρας...



Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει - εκτός απροόπτου- τη λύση της...
απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στους ενδιαφερομένους που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δεν θα ακολουθήσει την οδό της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων. Ιδίως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι προσφέρει τις μεγαλύτερες προοπτικές, δεδομένου του ανεπίσημου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη σκοπιμότητας που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ και που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής». Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η πώληση μετοχών θα μπορούσε να αποτελεί μια βασική προσέγγιση για τα λιμάνια στα οποία οι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Στον αντίποδα, σε όσα λιμάνια το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μερικές μόνο από τις δραστηριότητές τους, η ιδανικότερη λύση θα ήταν η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, παρά η πώληση όλου του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσει τις τελικές του αποφάσεις και από μια σειρά παραγόντων, όπως το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκφραστεί, σε συνδυασμό και με τη βεβαιότητα που θα έχουν τα στελέχη του ταμείου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας.

Επίσης, το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης για κάθε λιμάνι θα κριθεί από τη συμβατότητα με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις δραστηριοτήτων τα θέματα ανταγωνισμού και την αποδοχή της λύσης που θα προκρίνει το ταμείο από τους μετόχους.

Πάντως, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του μετώπου των ιδιωτικοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός φαίνεται πως θα προηγηθεί εκείνου για τον ΟΛΠ. Αιτία είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, αναφορικά με την πρόθεση της τελευταίας να προβεί σε νέα επένδυση ύψους 226 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, με αντάλλαγμα την αναστολή της καταβολής ελάχιστου ανταλλάγματος για κάποια χρόνια. Αλλος ένας λόγος που θα φέρει τον ΟΛΘ στο επίκεντρο είναι η διαπίστωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι το λιμάνι της συμπρωτεύουσας έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών. Στη μελέτη σκοπιμότητας αναφέρει ότι οι βασικοί λόγοι για το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η γεωγραφική θέση του λιμανιού, που θεωρείται «πύλη» για τα Βαλκάνια, τα περιθώρια ανάπτυξής του, τα θετικά οικονομικά του στοιχεία και οι καλές προσβάσεις και υποδομές του.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ έχουν εκφράσει κυρίως στρατηγικοί επενδυτές από την Ασία-Απω Ανατολή και την Ευρώπη. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετείχαν σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της δραστηριότητας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και δευτερευόντως και για την παραχώρηση της δραστηριότητας γενικού φορτίου. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας. Επιπλέον, τονίζεται ότι «μεγάλοι και συγκεκριμένοι επενδυτές θα εξέταζαν τη συμμετοχή τους σε διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του συνόλου του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΘ».

Ανάλογη λύση προκρίνεται και για τον ΟΛΠ, όπου επίσης το ενδιαφέρον που καταγράφεται αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού. Η μεγαλύτερη ζήτηση εκφράζεται για τις δραστηριότητες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, τον σταθμό διακίνησης οχημάτων και το λιμάνι της κρουαζιέρας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη διακίνηση επιβατών/οχημάτων προς τη νησιωτική χώρα, ενώ το μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δραστηριότητα γενικού φορτίου.

Αντίστοιχα, ενδιαφέρον για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού καταγράφει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πάντως, αν τα σχετικά σχέδια δεν ευοδωθούν και το ταμείο προτιμήσει τη λύση των επιμέρους παραχωρήσεων, τότε οι σχετικοί διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα αφορούν σε συμβάσεις διάρκειας 50 ετών. Αυτό που διαφαίνεται μέχρι σήμερα βέβαια αφορά διαγωνισμούς πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ (74% περίπου) σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, πιθανώς και στην Αλεξανδρούπολη, εφόσον το ενδιαφέρον που καταγράφεται μετουσιωθεί σε πράξη.


iefimerida.g

Read more...

Σε κυπριακή off shore πουλήθηκε ο «902»...





Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα 902.gr, το ΚΚΕ ενημέρωσε πως η «Ραδιοτηλεοπτική» πουλήθηκε στην ...
εταιρεία «Α-ORIZON MEDIΑ LTD». Χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες, η ανακοίνωση σημειώνει απλώς πως πρόκειται για «κυπριακή εταιρεία που έχει συσταθεί όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία».

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση επαναλαμβάνει πως «απέναντι στον κίνδυνο να κλείσει ο σταθμός, επιλέξαμε την πώληση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους και τα Ταμεία».

Η ανακοίνωση

Επειδή πολύ λόγος έγινε τελευταία για την πώληση της «Ραδιοτηλεοπτικής» και ιδιαίτερα από ορισμένους, που άλλα έχουν κατά νου – δεν λυπούνται δηλαδή για την πώληση – θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Το ΚΚΕ, ήδη πριν ένα χρόνο, είχε ενημερώσει επίσημα για τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, του «902», μαζί με το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατη. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της πώλησης, όπως επίσης ότι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία ήταν και είναι να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού στους εργαζόμενους, καθώς και στα ασφαλιστικά Ταμεία και γι αυτό προχωρήσαμε στην πώληση. Επίσης τονίσαμε ότι η πώληση αφορά υποδομές και μηχανήματα της εταιρίας.

Απέναντι στον κίνδυνο λοιπόν να κλείσει ο σταθμός, επιλέξαμε την πώληση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους και τα Ταμεία.

Όλες οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν. Η ΓΣ της «Ραδιοτηλεοπτικής» πήρε την απόφαση για την πώληση, για την οποία ενημερώθηκε το ΓΕΜΗ (εμπορικό μητρώο), πριν υπογραφεί το συμβόλαιο. Στη συνέχεια, όπως ορίζει ο νόμος, πληρώθηκαν οι φόροι στην εφορία, υπογράφηκε το συμβόλαιο και έγινε η γνωστοποίηση του συμβολαίου στο ΕΣΡ. Αυτή η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί, αυτή και τηρήθηκε.

Φυσικά, στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, οι αγοραπωλησίες γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους που απορρέουν από αυτό το σύστημα.

Η αγοράστρια εταιρία είναι η εταιρία «Α-ORIZON MEDIΑ LTD», η οποία είναι κυπριακή εταιρία που έχει συσταθεί όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία. Δεν είμαστε φυσικά αδιάφοροι που πάει ο σταθμός. Παίρνουμε αυτό το ζήτημα υπόψη. Γι’ αυτό στο συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, για παράδειγμα, καθορίζεται ότι η εταιρία «Ραδιοτηλεοπτική» δε θα δοθεί, ούτε θα μεταπωληθεί σε πολιτικό κόμμα. Επίσης, ο διακριτικός τίτλος, τα σήματα – ηχητικά και λεκτικά – του σταθμού παραμένουν στο ΚΚΕ.

Στο ΕΣΡ δίνονται όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι εταίροι και οι εκπρόσωποι της αγοράστριας εταιρίας. Τα θέματα της μεταβίβασης και γενικότερα, ελέγχονται με βάση τους νόμους και προφανώς αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Όλα τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται, προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές. 

Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η πώληση γίνεται για να ικανοποιηθούν πρώτα από όλα οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να τηρηθεί αυτό προχωράμε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους και ό,τι γίνει, θα γίνει σε συμφωνία μαζί τους.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του «902» ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία για τέτοιου είδους μεταβιβάσεις. Εξάλλου αγοραπωλησίες, αλλαγές σε μετοχικές συνθέσεις εταιριών έχουν γίνει και είναι αρκετές και σε άλλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, πανελλαδικούς και περιφερειακούς. Ας ψάξουν αλλού λοιπόν, για τα περί «τήρησης των νόμων». Εξάλλου είναι οι ίδιοι που φτιάχνουν τους νόμους και οι πρώτοι, πολλάκις, που τους παραβιάζουν. Να κοιτάνε ορισμένοι καλύτερα τα του οίκου τους.

efsyn.gr

Read more...

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο από τις αρχές του 2014 ...




Νέα δανειακή στήριξη θα χρειαστεί η Ελλάδα το αργότερο από τις αρχές του 2014 εκτιμά η...
γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Spiegel.

Κατά το δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο που ετοίμασε η τράπεζα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014».

Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «πολύ μεγάλοι», ενώ κατακρίνεται η έγκριση της τελευταίας δόσης των 5,8 δισ. ευρώ σαν απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει η Bundesbank, η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική»...

Πηγή:in.gr

Read more...

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι Με 33 συντελεστές το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Με 33 συντελεστές το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
  (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Ανακατατάξεις επιφέρει στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) η εφαρμογή από το 2014 του νέου, ενιαίου φόρου. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών.

Οι συντελεστές θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τ.μ.ανάλογα με την τιμή ζώνης. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Για παράδειγμα, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Αλλά και πάλι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερη τιμή ζώνης (κάτω των 2.000 ευρώ) θα καταβάλουν επιπλέον φόρους εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια παρέμεναν αφορολόγητα, ενώ με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, το 2014 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 4,15 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν θα βοηθούσε κανέναν» Η απαγόρευση δεν μπορεί αρθεί, λέει ο Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς


Η απαγόρευση δεν μπορεί αρθεί, λέει ο Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η θέση μας είναι απολύτως καθαρή, η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Άλλωστε αυτό δε θα βοηθούσε κανέναν ούτε τις τράπεζες» λέει ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το φθινόπωρο και αποκρούει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή.

«Ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα αντέχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις. Τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. Αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, τονίζει:

«Αυτά τα σενάρια είναι ανυπόστατα και πλήττουν βάναυσα την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Η ελληνική κοινωνία μετά από τόσες θυσίες -δυστυχώς αναπόφευκτες- έχει το δικαίωμα να ελπίζει σε ένα μέλλον που θα δώσει ξανά προοπτικές και θα αποκαταστήσει αδικίες».

Σχετικά με τα σενάρια εκλογών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή γιατί είναι εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνη», ενώ για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό σημειώνει:

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε καθημερινή στενή συνεργασία με καθαρούς όρους και με σαφείς εθνικούς στόχους. Έχουμε την ίδια αγωνία και την ίδια επιδίωξη: να βγει η πατρίδα οριστικά από την κρίση και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό δεν αναιρεί τις διαφορετικές πολιτικές μας ταυτότητες».

Ο κ. Βενιζέλος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κινείται πάντοτε ανάμεσα στο ευρώ και το εθνικό νόμισμα, την ευρωπαϊκή προοπτική και τις ψευτολεβεντιές, που εν τέλει είναι η συνταγή της περιθωριοποίησης της χώρας», ενώ για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «λυπούμαστε πραγματικά για την αλλαγή στάσης της».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το κόμμα του «από κανενός είδους ηγεμονισμό, που υπό τις σημερινές άλλωστε συνθήκες δεν έχει κανένα απολύτως νόημα» και, αναφερόμενος στο παράδειγμα των ευρωεκλογών, σημειώνει ότι «οι πρωτοβουλίες μας είναι και θα είναι συνεχείς, ειλικρινείς, ευρύχωρες και συγκεκριμένες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα πύρινα μέτωπα Εκκενώθηκε χωριό λόγω φωτιάς στην Άνδρο, πυρκαγιά και στην Εύβοια


Εκκενώθηκε χωριό λόγω φωτιάς στην Άνδρο, πυρκαγιά και στην Εύβοια
Λόγω των ανέμων αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη στην Ανδρο αποσύρθηκαν   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Άνω Πιτροφός της Άνδρου.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, αλλά απειλεί άμεσα το χωριό, το οποίο εκκενώθηκε, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Νωρίτερα, εστάλησαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν ρίξεις νερού λόγω των αναταράξεων που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ και η υδροληψία ήταν δύσκολη λόγω κυματισμού.

Ρίψεις κάνει μόνο ένα ελικόπτερο.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν για τον έλεγχο της πυρκαγιάς 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ πριν από λίγο μεταφέρθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής.

Φωτιά και στην Εύβοια

Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Πολυπόταμο Καρύστου, στην Εύβοια.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει σε χαράδρες, δεν απειλεί σπίτια και έως στιγμής δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, παρά το γεγονός ότι και εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Δυνατοί άνεμοι, υψηλός κίνδυνος
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει για σήμερα, Κυριακή, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική και τη νότια Έυβοια.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά τα 7 μποφόρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...