Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Iskra: Καμία προοπτική διεξόδου...


Iskra: Καμία προοπτική διεξόδου όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές ...όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές...
"Ο ελληνικός λαός ξανά στο φαύλο κύκλο της τροϊκανής χρηματοδότησης" αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο η ιστοσελίδα η Iskra που απηχεί τις...
θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. 

Αναλυτικά το  άρθρο:

Ξεκίνησε τη Δευτέρα (20/7) η αποπληρωμή των"υποχρεώσεων" της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε εντολή για την πλήρη εξόφληση των δόσεων στο ΔΝΤ, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, καταβάλλονται 4,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ (συν τόκοι), που λήγει σήμερα, καθώς και περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Τα κεφάλαια προέρχονται από το λεγόμενο "δάνειο - γέφυρα" ύψους 7 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που προβλέπει η νέα "συμφωνία" (3ο Μνημόνιο) της Ελλάδας με τους "εταίρους" της.

Έχει καταστεί, πλέον, σαφές, μετά από πέντε και πλέον χρόνια μνημονιακής λεηλασίας και κηδεμονίας, ότι η τροϊκανή χρηματοδότηση αποτελεί μια σφιχτή θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού και του τόπου. Όσο έρχονται αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, οι συντάξεις και οι μισθοίμειώνονται δραστικά, τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια σχολεία κλείνουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο.

Τα χρήματα αυτά, δε, εξυπηρετούν τις ανάγκες των δανειστών και σε αυτούς επιστρέφουν. Βγαίνουν, δηλαδή, από τη μια τσέπη και μπαίνουν στην άλλη τσέπη, και η μόνη μεταβολή που γίνεται είναι να χρωστάει ο ελληνικός λαός όλο και μεγαλύτερα ποσά για τις επόμενες γενιές και να διογκώνεταιδιαρκώς ένα χρέος αβίωτο το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί. 

Όσο συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές και ο φαύλος κύκλος του τροϊκανού δανεισμού , δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική διεξόδου από το υφεσιακό τέλμα, πολλώ δε μάλλον οποιαδήποτε προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο. Η οικονομία και η παραγωγική βάση της χώρας διαρκώς θα συρρικνώνονται, θα συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική καταστροφή και θα υποθηκεύεται τομέλλον των επόμενων γενεών και η ίδια η εθνική κυριαρχία της χώρας!...
enikos.gr

Read more...

Τον Αύγουστο τα ν/σ για αγρότες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις...


Τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα...
προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τα πήρε τα λεφτά του ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν είναι πια ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του Ταμείου


ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν είναι πια ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του Ταμείου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Στην ανακοίνωση ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο διευθυντής επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το ΔΝΤ, που ισοδυναμούν με 1,6 δισεκατομμύρια SDR ή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμη προς το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ράις.
Το στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ακόμη πως το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στις προσπάθειές να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια στελεχών του ΔΝΤ και των λοιπών θεσμών αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα το πιθανότερο την Πέμπτη.
Θ.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αφορμή για την τουρκική εισβολή 41 χρόνια από το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο


Ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται σήμερα, 41 χρόνια μετά,  το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, που άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και ακόμα αναζητά λύση.
makarios
Στις 15 Ιουλίου του 1974 η Χούντα των Αθηνών δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β') ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονετών» υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Πέντε ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο...
Οι σχέσεις της ελληνικής χούντας και ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα της ταξιάρχου Δημητρίου Ιωαννίδη με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Ιωαννίδης πίστευε ότι ο Μακάριος είχε απεμπολήσει την «Ένωση», ήταν φιλοκομμουνιστής και φοβόταν το πνεύμα ανεξαρτησίας του. Από τον Απρίλιο του 1974 εξύφαινε σχέδιο για την ανατροπή του. «Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο» φέρεται να είπε σε συγκέντρωση αξιωματικών στο σπίτι του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου (Μιχαήλ Μούσκος ήταν το κοσμικό όνομα του Μακαρίου).
Ο Μακάριος είχε προειδοποιηθεί για τα σχέδια του Ιωαννίδη από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους Ελλαδίτες πολιτικούς παράγοντες, αλλά δεν φαίνεται να έδινε ιδιαίτερη σημασία. Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος στη μεγαλόνησο είχαν εκφράσει από το εξωτερικό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στην Κύπρο, απλώς είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία παραγόντων της δημόσιας ζωής, λόγω και της δραστηριότητας της ΕΟΚΑ Β'.
Η αφορμή για την επιτάχυνση των εξελίξεων δόθηκε την 1η Ιουλίου 1974, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και του περιορισμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Την επομένη, 2 Ιουλίου, ο Μακάριος με επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.
Στην επιστολή του επισήμαινε στον Γκιζίκη:
…Θλίβομαι κύριε πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω πολλά δυσάρεστα δια να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσα ωμής ειλικρινείας την από μακρού εν Κύπρω υφιστάμενην κατάστασιν . Τούτο όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον , το οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών και δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της ελληνικής κυβερνήσεως. Δέον, όμως, να ληφθεί υπόψιν,ότι δεν είμαι διορισμένος νομάρχης ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του ελληνισμού και απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού κέντρου…
Την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με τη συμμετοχή του Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974. Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη. Και οι δύο αξιωματικοί υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά.
Στις 11 Ιουλίου συνήλθε στην Αθήνα το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την επιστολή Μακαρίου και αποφασίστηκε να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη το Σάββατο 13 Ιουλίου, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την επαπειλούμενη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπονάνος και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Ντενίσης (θείος της γνωστής ηθοποιού Μιμής Ντενίση). Η σύσκεψη, που κράτησε μόλις λίγα λεπτά της ώρα έγινε για το θεαθήναι, για να παραπλανηθεί ο στρατηγός Ντενίσης, ο οποίος ήταν αντίθετος σε ενδεχόμενο πραξικόπημα στην Κύπρο και να αφεθεί ελεύθερο το έδαφος στους δύο υφισταμένους του Γεωργίτση και Κομπόκη να δράσουν ανενόχλητοι στο νησί.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος πήρε τον δρόμο της επιστροφής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο όρος Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Η πομπή του Μακαρίου πέρασε μπροστά από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου τα τανκς ζέσταιναν ήδη τις μηχανές τους για το επικείμενο πραξικόπημα. Η πομπή του Μακαρίου πέρασε ανενόχλητη από το σημείο εκείνο, χωρίς κάποιο από τα μέλη της συνοδείας του να παρατηρήσει κάτι το ύποπτο.
Στις 8.15 πμ, τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από τη βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, μία μοίρα καταδρομών διατάχθηκε να καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία και τα δημόσια κτίρια. Το πολυαναμενόμενο πραξικόπημα είχε εκδηλωθεί με το σύνθημα «Ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο».
Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου.
Με τη βοήθεια τριών σωματοφυλάκων του και ντυμένος με πολιτικά ρούχα, ακολούθησε την κοίτη ενός παρακείμενου χειμάρρου και κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες έφθασε στη Μονή Κύκκου. Εκεί, ξεκουράστηκε για λίγο και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για την Πάφο. Το ερώτημα που πλανάται από τότε είναι γιατί οι πραξικοπηματίες δεν απέκλεισαν ολοκληρωτικά το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά άφησαν αφύλακτη μία δίοδο, από την οποία διέφυγε ο Μακάριος. Ο συνταγματάρχης Κομπόκης, που είχε το γενικό πρόσταγμα της επίθεσης, ισχυρίζεται ότι είχε εντολές να αφήσει ελεύθερη μία δίοδο για τη διαφυγή του Μακαρίου, ενώ ο επικεφαλής του πραξικοπήματος ταξίαρχος Γεωργίτσης επικαλέστηκε την έλλειψη δυνάμεων.
Μέχρι το μεσημέρι, οι πραξικοπηματίες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη τη Λευκωσία, παρά την αντίδραση των πολιτοφυλάκων της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσαρίδη και του Εφεδρικού Στρατού, που αποτελούνταν αποκλειστικά από Ελληνοκυπρίους. Αμέσως άρχισαν να αναζητούν το πρόσωπο που θα αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βολιδοσκοπήθηκαν τρεις ανώτατοι δικαστικοί και ο Γλαύκος Κληρίδης, οι οποίοι αρνήθηκαν. Τελικά, ο Γεωργίτσης κατέληξε στον δημοσιογράφο και παλαιό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νίκο Σαμψών, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του Κύπρου. Όταν το πληροφορήθηκε ο Ιωαννίδης φέρεται να είπε με αγανάκτηση: «500.000 Έλληνες υπάρχουν στην Κύπρο, αυτόν βρήκατε να κάνετε πρόεδρο».
Κι ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου:
Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση.Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!
Μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου όλη η Κύπρος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Το τίμημα του πραξικοπήματος ήταν βαρύ. Οι νεκροί από την αδελφοκτόνα διαμάχη έφθασαν τους 450. Ο Μακάριος, αφού διανυκτέρευσε στο στρατόπεδο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πάφο, επιβιβάστηκε σε αγγλικό στρατιωτικό αεροπλάνο και δια μέσου της Μάλτας έφθασε στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν.
Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα, η Μεγάλη Βρετανία τήρησε επιφυλακτική στάση και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση». Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου. Στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κυπραίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αι πρόσφατοι εξελίξεις εν Κύπρω αποτελούν υπόθεσιν ανεξαρτήτου κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών».
Οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν απαθείς, καθώς θεώρησαν ότι το πραξικόπημα ήταν καθαρά υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Την ίδια ημέρα με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, η Τουρκία έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε επιφυλακή, γιατί όπως δηλώθηκε ανετράπη η συνταγματική τάξη στο νησί. Στην Άγκυρα συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αφορμή την κατάσταση στην Κύπρο. Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ ότι θα είναι έτοιμοι για απόβαση στην Κύπρο μέσα σε πέντε ημέρες.
Πηγή: www.sansimera.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Από το 16ο Συμπόσιο της Σύμης Γ. Παπανδρέου: Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες του πολιτικού - οικονομικού συστήματος


Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε εισαγωγική παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Κέρκυρα τονίζοντας: «Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες του πολιτικού - οικονομικού συστήματος που παράγει αδικίες και ανισότητες και καθηλώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να αλλάξουμε - για να μη βουλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο σε μια πραγματικότητα που δεν μας αξίζει».
gap11
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη εισαγωγική παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στην Κέρκυρα:
​Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνέντευξη. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τους Κερκυραίους για τη φιλοξενία τους. Η βοήθειά τους στη διοργάνωση του φετινού 16ου Συμποσίου της Σύμης στο νησί, είναι μεγάλη. Επέλεξα προσωπικά την Κέρκυρα για το 16ο Συμπόσιο της Σύμης. Είναι η ομορφιά του νησιού, είναι και οι Κερκυραίοι, που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, αλλά είναι και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό.
Η Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα - και απόδειξη μαζί, του διακυβεύματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Έλληνες. Είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Όλες τις ευλογίες του κόσμου. Και όμως, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλούτου που διαθέτει η χώρα, ο ελληνικός λαός, που δεν παραμένει απλώς αναξιοποίητος, αλλά απαξιώνεται και τελικώς, υποκύπτει στις κακοδαιμονίες ενός παρασιτικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος.
Η Κέρκυρα είναι η απόδειξη του χρέους που έχουμε να επιτελέσουμε, για να ξεφύγουμε από τα δεινά που ταλανίζουν τους Έλληνες, τα οποία πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά με πόνο και χρήμα. Πρέπει να αλλάξουμε, λοιπόν. Οριστικά. Και για να βγούμε από τη κρίση και για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία, μια βιώσιμη ανάπτυξη, με βιώσιμη θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η δική μας αλήθεια, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερή απέναντι στα εύκολα λόγια, τα γεμάτα φρούδες ελπίδες που κάθε μέρα διαψεύδονται οικτρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν μια μεγαλειώδη επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας.
Και δεν είναι τυχαίο που, πολλοί φίλοι μας από όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνονται αυτήν την αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές διεθνείς προσωπικότητες εξέφρασαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και ζήτησαν να συμμετάσχουν στο φετινό Συμπόσιο. Θέλουν ειλικρινά να μας βοηθήσουν - και εμείς έχουμε να πάρουμε πολλά από αυτούς, αρκεί να κατανοήσουμε ότι, οι μύθοι χτίζουν παλάτια στην άμμο, που τα διαλύει ο αέρας, ενώ οι σοβαρές προτάσεις θέλουν ειλικρινή διάλογο. Γιατί; Γιατί έτσι χτίζονται οι συμμαχίες. Έτσι οικοδομούνται πραγματικές φιλίες, που μπορούν να αλλάζουν τους συσχετισμούς - όπως για παράδειγμα τους σημερινούς συντηρητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.
Δουλειά, χρειάζεται. Δουλειά και σχέδιο. Και κάτι ακόμη καλύτερο, ένα δικό μας σχέδιο. Ένα Ελληνικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα που θα στέκεται στα δικά της πόδια. Αυτόνομα και αυτοδύναμα. Ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια Δημοκρατία ισχυρή, λειτουργική, αξιόπιστη. Με διαφάνεια και λογοδοσία. Με κανόνες ίδιους για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους λίγους και ισχυρούς. Ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, συμμετοχικά, μια Ελλάδα που θα μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Αυτό όμως, προϋποθέτει γνώση και χρειάζεται βούληση, τόλμη και βεβαίως, αποφασιστικότητα για ρήξεις, για πραγματικές συγκρούσεις με πραγματικά προβλήματα, με μεγάλα και μικρά κατεστημένα και συμφέροντα. Αυτές είναι οι ρήξεις για το καλό της Πατρίδας, του Ελληνικού λαού. Όχι οι άγονες ρήξεις που οδηγούν τους Έλληνες σε αναδίπλωση, αν όχι υποταγή στο μοιραίο, που άλλοι αποφασίζουν.
Την τελευταία περίοδο τα είδαμε όλα αυτά καθαρά μπροστά μας. Ας μη μείνουμε όμως σε αυτά. Δεν χρειάζεται απογοήτευση. Όλοι στεναχωριόμαστε και πονάμε. Αλλά αυτό που προέχει είναι να δώσουμε λύσεις. Γι' αυτό είμαστε εδώ.
Το φετινό Συμπόσιο της Σύμης, έχει ευρεία και επίκαιρη θεματολογία, που αφορά πρωτίστως τη χώρα μας, όλους εμάς.
Δεν είναι μόνο το μείζον ζήτημα του Χρέους που θα συζητήσουμε και το δικό μας παράδειγμα, της Ελλάδας. Ούτε μόνον το ζήτημα της Ευρώπης και η συζήτηση που θα κάνουμε για την ανάγκη Αναβιώσης του Ευρωπαϊκού Οράματος. Είναι και όλη η άλλη ατζέντα του Συμποσίου.
Αναφέρω ενδεικτικά:
Οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Κρίσης,
Η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο,
Οι Ανθρωπιστικές Επιπτώσεις του Πολέμου στη Συρία και το ζήτημα των
Προσφύγων,
Η ανάγκη Συνύπαρξης Θρησκειών και Πολιτισμών στον Αραβικό Κόσμο,
Οι Ιδιαίτερες Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν ο Λίβανος και η Ιορδανία,
Τα Διδάγματα από τη Σύγχρονη Ιστορία των Βαλκανίων,
Η Αναγκαιότητα Ενίσχυσης των Προοδευτικών Δυνάμεων για την Προώθηση ενός
πιο Συμμετοχικού Κοινωνικού Μοντέλου.
Δεν είναι και λίγα. Το αντίθετο. Αλλά όλα ιδιαίτερα σημαντικά. Από τη θεματολογία θα είδατε ότι, θα συζητήσουμε αρκετά για την ευρύτερη περιοχή μας.
Ζητώ την προσοχή σας και ως εκπροσώπων των ΜΜΕ. Δεν χρειάζεται κινδυνολογία, ούτε φόβος. Γνώση και αλήθεια για όσα συμβαίνουν γύρω μας χρειάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία των δραματικών εξελίξεων στη γειτονιά μας και να κατανοήσουμε πόσο μας επηρεάζουν όλα αυτά.
Στα σύνορά μας φτάνουν καθημερινά οι τραγικές επιπτώσεις ενός παράλογου πολέμου, αλλά όχι μόνον αυτού του πολέμου. Φτάνουν και οι πρόσφυγες που είναι θύματα ενός συστήματος που γεννά ανισότητες και αδικίες σε ολόκληρο
τον κόσμο. νώση, λοιπόν και πίστη στις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, χρειάζεται.
Κλείνοντας,
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν, δυστυχώς με αυτόν τον δραματικό τρόπο που όλοι βιώσαμε, ότι πράγματι χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση, αλλά για να αλλάξουμε ό,τι μας πληγώνει, ότι πάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πίσω. Να ανατρέψουμε τις κακοδαιμονίες του πολιτικού - οικονομικού συστήματος που παράγει αδικίες και ανισότητες και καθηλώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να αλλάξουμε - για να μη βουλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο σε μια πραγματικότητα που δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει σε καμιά Ελληνίδα, κανέναν Έλληνα, δεν αξίζει στα παιδιά μας. Εμείς, αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε.
Σας ευχαριστώ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βαριές κακουργηματικές διώξεις σε πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για πωλήσεις 28 ακινήτων


taiped
Ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς (επικεφαλής η Ελένη Ράικου) για πωλήσεις ακινήτων που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι διώξεις αφορούν το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων που είχε την ευθύνη για την εισήγηση των τιμών για τις πωλήσεις των 28 συνολικά ακινήτων που τα μέλη του διώκονται για απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ τρία  μέλη του ΤΑΙΠΕΔ (επί προηγούμενης κυβέρνησης) διώκονται για υπεξαίρεση, αδίκημα που αφορά το γεγονός ότι δεν κατέθεταν αυθημερόν μαζί με το κεφάλαιο και τους τόκους, ως όφέιλαν, που εισέπρατταν από τις πωλήσεις των ακινήτων. Αντί αυτού κατέθεταν τους τόκους την τελευταία ημέρα της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.
Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς ξεκίνησε μετά από αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά για το αν νόμιμα και σε τιμές συμφέρουσες πωλήθηκαν 28 ακίνητα του δημοσίου.
Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου και διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν, στο πόρισμά τους, ότι οι πωλήσεις των ακινήτων αυτών έγιναν σε τιμές μη συμφέρουσες.
Η συνολική ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε περίπου 600 εκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του δεν έχουν ποινικές ευθύνες ούτε και αστικές για πράξεις η παραλείψεις τους που έχουν τύχη εγκρίσεως του επιστημονικού συμβουλίου του και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως εν προκειμένω για την πώληση των ακινήτων.
Για το λόγο αυτό τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση για το θέμα των τόκων και όχι για απιστία.
Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια σε εκτέλεση του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται στο πόρισμα ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).
Σε άλλο σημείο του πορίσματος γίνεται λόγος για  υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττεται μικρότερο τίμημα.
Σε άλλες περιπτώσεις σημειώνεται ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης (ακίνητα του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Γενικού Χημείου του Κράτους), ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνεται ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η μελλοντική τους υπεραξία λόγω της μεταβολής στις χρήσεις γης, για παράδειγμα ακίνητο του υπουργείου Παιδείας
Σε ότι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης  σημειώνεται στο πόρισμα, ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώκαι τους κατέθεσαν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προέβλεπε ο νόμος.
Υπόθεση που περιλαμβάνεται στην έρευνα για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά το γνωστό εμπορικό κέντρο.
Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.
Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί απιστία σε βάρος του δημοσίου που σχετίζεται με την ουσία της πώλησης δηλαδή το τίμημα.
Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη.

Read more...

Αυξήσεις 10% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια...


ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΟΑυξημένα κατά 10% είναι από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών, ενώ στις ίδιες τιμές παραμένουν τα εισιτήρια για οχήματα και φορτηγά.
Σύμφωνα με...

στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών πολλοί επιβάτες που είχαν κάνει προ κράτηση για τον Αύγουστο, έσπευσαν να παραλάβουν τα εισιτήριά τους την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση του ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα.

Ωστόσο όσοι είχαν κάνει κράτηση και δεν είχαν παραλάβει τα εισιτήριά τους θα επωμισθούν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ κανονικά.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.)», που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη βουλή, οδηγεί σε αύξηση των τιμών σε περίπου 100 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Έως σήμερα ο ΦΠΑ που ίσχυε στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ήταν 13% για τους επιβάτες και 23% στα οχήματα και φορτηγά.

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι η αύξηση κατά 10% στο ΦΠΑ του ατομικού εισιτηρίου του επιβάτη.

Για παράδειγμα το ατομικό εισιτήριο για έναν επιβάτη που θέλει να μετακινηθεί από τον Πειραιά στην Πάρο χωρίς επιστροφή, πριν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, κόστιζε 33,50 ευρώ ενώ τώρα ανέρχεται στα 36,50 ευρώ.

Επίσης στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά από τα 36 ευρώ που ήταν ένα ατομικό εισιτήριο θα ανέλθει στα 39 ευρώ.

Μία τετραμελής οικογένεια στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά με επιστροφή, με καμπίνα και όχημα πλήρωνε 297 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 313 ευρώ.

Στη γραμμή Πειραιάς-Μυτιλήνη μια τετραμελής οικογένεια με επιστροφή, με καμπίνα και όχημα, θα πλήρωνε πριν 536 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώσει 574 ευρώ.

Προσφορές από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Ήδη πάντως πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν την επιβατική τους κίνηση, εφαρμόζουν προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις για ΙΧ οχήματα, οικογένειες, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις και στα εισιτήρια μετ' επιστροφής.

Η ακτοπλοϊκή κίνηση σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, παρά τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες, άρχισε ήδη να εξομαλύνεται.

Στελέχη των εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι εδώ και πολλά χρόνια ακριβά, αφού ενσωματώνουν υψηλό ποσοστό χρεώσεων υπέρ τρίτων όπως τα λιμενικά τέλη και τον επίναυλο (3% επί του καθαρού ναύλου)που αφορά τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών.

Οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ τα τέλη υπέρ τρίτων (τα λιμενικά τέλη και ο επίναυλος) εκτιμώνται το 2013 σε 35,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ στους ακτοπλοϊκούς ναύλους σε περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της ακτοπλοΐας εκτιμούν ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν τελικά ομαλά, η παρούσα χρήση θα κλείσει με μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 20% με 30%, καθώς φέτος υπολογίζεται πως θα «λείψουν» από 2,5 έως 3 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ το 65% των επιβατών, δηλαδή περίπου 8,7 εκατομμύρια επιβάτες έλληνες και αλλοδαποί ταξίδεψαν το 2014 για τουρισμό. Από αυτούς τα 5,2 εκατομμύρια είναι Έλληνες και τα 3,4 αλλοδαποί.

Read more...

Μεγάλη φωτιά στο Ναύπλιo...


Δύο πυρκαγιές στο Ναύπλιο – Απειλούνται και κατοικίες [εικόνες]
Aπειλούνται σπίτια (ΦΩΤΙΑ)...
Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ναύπλιο. 
Σύμφωνα με το argonafplia.gr, η φωτιά καίει...

προς το νότιο τμήμα της Ασίνης και οι φλόγες ακουμπούν τις αυλές σπιτιών.
Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων της Πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται και εναέρια μέσα...
 

Read more...

Ιστορική παραδοχή Ακιντζί...


 Το 1974 τα περισσότερα θύματα ήταν Ελληνοκύπριοι...
"Παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι το 1950 και το 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1974 έγινε πόλεμος με...
κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους", παραδέχθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τις ευλογίες του νησιού και να έχουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, «που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ασφάλεια».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση θα έχουν κατάληξη, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα λάβει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Στόχος μας, είπε, «είναι να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της ελευθερίας, της ισότητας και της ασφάλειας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» έχει σημειώσει τα λεχθέντα από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Η αναφορά του ότι τα κύρια δεινά τα υπέστησαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι είναι μια αναφορά, αν θέλετε, που δείχνει ανδρεία», τόνισε.

Από την ώρα που παραδεχόμαστε, συνέχισε, ότι διεπράχθησαν λάθη, όχι μόνο από πλευράς Τουρκοκυπρίων, βεβαίως, αλλά και από δικής μας - και η αυτοκριτική δεν είναι κακό- αλλά κυρίως με την τουρκική εισβολή σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας «θέλω να πιστεύω ότι η αναγνώριση αυτή, η διαπίστωση των σφαλμάτων θα μας οδηγήσει σε έναν πιο ουσιαστικό και πιο αποτελεσματικό διάλογο».

Στο μήνυμά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στα γεγονότα, που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αναφέρθηκε στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, το οποίο , είπε, «περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί «μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση», υποστήριξε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ότι «ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως "ειρηνική επιχείρηση", αυτή ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».

Ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δομή (στα κατεχόμενα), που να μπορεί να σταθεί «στα δικά της πόδια, που να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, να αναπτύξει την οικονομία της και τη δημοκρατία»...
iefimerida.gr

Read more...

Tα αποτελέσματα εκλογής οργάνων στo ΠΑΣΟΚ...


Tα αποτελέσματα εκλογής οργάνων στo ΠΑΣΟΚ - Όλα τα ονόματαΌλα τα ονόματα...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή ψήφισαν 136 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο...

σύνολο των 146 μελών της.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (εξελέγη με 83 ψήφους)

ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (έλαβε 37 ψήφους)

Λευκά/Άκυρα: 16



Πολιτικό Συμβούλιο (εκλέγονται 13 μέλη )

Σύμφωνα με το καταστατικό εκλέγονται 9 άντρες και 4 γυναίκες

1. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (66 ψήφοι)

2. ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (50 ψήφοι)

3. ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ (49 ψήφοι)

4. ΖΑΡΠΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (48 ψήφοι)

5. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ (46 ψήφοι)

6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ (45 ψήφοι)

7. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ (45 ψήφοι)

8. ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (40 ψήφοι)

9. ΚΑΨΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (40 ψήφοι)

10. ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (40 ψήφοι)

11. ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (40 ψήφοι)

12. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (33 ψήφοι)

13. ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ (21 ψήφοι)

14. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (27 ψήφοι)

15. ΔΡΟΥΖΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (23 ψήφοι)

16. ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ (19 ψήφοι)

17. ΔΗΜΑΔΑΜΑ ΖΕΦΗ (17 ψήφοι)

18. ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (10 ψήφοι)



Γραμματείς Τομέων Δράσης (εκλέγονται):

Αγροτικού: ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (67 ψήφοι)

Οργανωτικού: ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (81 ψήφοι)

ΕΒΕ: ΟΦΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (68 ψήφοι)

Συνδικαλιστικού: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (67 ψήφοι)

Αυτοδιοίκησης: ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (64 ψήφοι)

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (56 ψήφοι – δεν εκλέγεται)

Γυναικών: ΦΑΡΜΑΚΗ - ΓΚΕΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (63 ψήφοι)

Απόδημου: ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (64 ψήφοι)

Εθελοντισμού: ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΙΟΥΝΑ ΜΑΡΙΑ (63 ψήφοι)

Επιστημόνων: ΜΗΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (95 ψήφοι)



ΕΚΑΠ (εκλέγονται οι 9 πρώτοι)

1. ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (78 ψήφοι)

2. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (73 ψήφοι)

3. ΦΕΛΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (73 ψήφοι)

4. ΒΡΥΩΝΗ ΝΑΝΑ (57 ψήφοι)

5. ΖΑΝΝΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (41 ψήφοι)

6. ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (40 ψήφοι)

7. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (33 ψήφοι)

8. ΝΙΑΒΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (30 ψήφοι)

9. ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (29 ψήφοι)

10. ΣΚΛΑΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (27 ψήφοι)...
enikos.gr

Read more...

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών ...


Ισως δεν είναι στο νέο πολυνομοσχέδιο η φορολόγηση των αγροτών, λέει ο αν. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
...στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, λέει ο αν. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης...
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. 

«Είναι ένα...
ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα. Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό "ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία", καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε τη επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο… 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν.'Ομως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε έναν χώρο, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».
   

Ο κ. Αποστόλου που βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι έχουν καεί «γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. …Οι πληγές είναι γενικότερες όμως, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».
    
«Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους και αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις, να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.
   
   
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
   
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Βρίσκεστε στη Νεάπολη Λακωνίας για να έχετε μια πρώτη εικόνα των καταστροφών από τις πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είχαμε περίπου 100 πύρινα μέτωπα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή;
   
Απ.: Κοιτάξτε, να σας πω ότι πανελλήνια εικόνα ακόμα δεν μπορώ να έχω, για τον απλούστατο λόγο ότι πάρα πολλές από τις φωτιές ακόμη δεν έχουν τελειώσει, είναι σε εξέλιξη, αλλά και δεν είναι εύκολο μέσα σε μία ή δύο μέρες να έχω την εικόνα. Στην περίπτωση της Λακωνίας, επειδή θα έλεγα είναι η χαρακτηριστικότερη όσον αφορά τον αγροτικό χώρο, έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα πρέπει -σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση- να έχουν καεί γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ζήτημα με τις 20 κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν καταστραφεί ζωοτροφές, ένας στάβλος, δυο-τρεις αποθήκες, αλλά επειδή πρόκειται να επισκεφτώ και να έχω μια πιο λεπτομερή θα έλεγα προσέγγιση, να πούμε ότι στη Νεάπολη οι πληγές είναι γενικότερες, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές, βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».
   
Ερ.: Είναι μια αγροτουριστική περιοχή…
   
Απ.: «Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε, αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους και αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις, να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή για τις επόμενες μέρες. Γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό».
   
Ερ.: Από πλημμύρες τον χειμώνα…
   
Απ.: Ακριβώς, επειδή είναι η γεωμορφολογία τέτοια και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχουμε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να τις προφτάσουμε.
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ, χρήματα υπάρχουν για όλες αυτές τις αποκαταστάσεις των ζημιών;
    
Απ.: Και τα κοστολόγια αυτών που σας είπα δεν είναι μεγάλα, αλλά θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε και μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευθύνουμε προς τα εκεί και αυτές τις ζημιές. Πιστεύουμε ότι και με συναίνεση για μερικά κονδύλια, κυρίως, που έχουν σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι δύσκολες καταστάσεις, με βάση και τις δημοσιονομικές ανάγκες όλοι καταλαβαίνουν -και οι αγρότες και όλος ο κόσμος- σε τι δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά πρέπει όμως κάτι να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τον κόσμο.
    
Ερ.: Κύριε υπουργέ, γενικότερα η χώρα από σήμερα έχει μπει σε μια νέα φάση μετά την πρώτη ψήφιση των προαπαιτοούμενων για τη συμφωνία. Την Τετάρτη έχουμε, επίσης, μια άλλη δύσκολη, θα έλεγα, για την κυβέρνηση ψηφοφορία στη Βουλή όπου θα τεθούν τα φορολογικά θέματα για τους αγρότες.
    
Απ.: Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Στη ρύθμιση της Τετάρτης, πολύ πιθανό να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο αναφορά στο φορολογικό των αγροτών, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις, που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα. Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι, μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό "ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία", ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε τη επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο… 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν.'Ομως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε έναν χώρο, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε.
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Θα καταθέσετε ή σχεδιάζετε να καταθέσετε το περιβόητο πια για όλους σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην πρωτογενή παραγωγή;
    
Απ.: Βεβαίως, μέχρι τέλος Ιουλίου το έχουμε έτοιμο στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης γιατί είναι το μοναδικό έτσι, δεν έχουμε άλλο εργαλείο τουλάχιστον για τις επενδυτικές δραστηριότητες του χώρου, μακάρι να είχαμε δυνατότητα δημοσίων επενδύσεων, αλλά αυτό θα το έχουμε ολοκληρώσει και θα το έχουμε καταθέσει.

Read more...

Χαϊκάλης: Θα ζητήσω συγνώμη στα ΜΜΕ...


...γιατί θα είμαι φειδωλός.
Περισσότερα έργα, λιγότερα λόγια...
Ο Χαϊκάλης εκατσε μπροστά στα μικρόφωνα, λίγο τρομαγμένος.  «Είναι πολύ μεγάλη τιμή να μου εμπιστεύονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το πιο...
δύσκολο κομμάτι που είναι αυτό των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση», είπε στο ξεκίνημα των δηλώσεων του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

«Δεν έχω άγνοια κινδύνου, αλλά με τη βοήθεια του κ. Στρατούλη, με τον οποίο συνεργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια, οι γνώσεις μου βρίσκονται σε ένα επίπεδο που μπορώ να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε.

Θα ζητήσω συγνώμη στα ΜΜΕ, γιατί θα είμαι φειδωλός, είπε. «Η βασική μου αρχή είναι ότι δεν μείνουμε στα λόγια αλλά στις πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Χαϊκάλης, σημειώνοντας ότι «προτεραιότητα θα είναι η κανονική καταβολή των συντάξεων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής».

«Η θέληση για επιβίωση θα είναι το κυριότερο όπλο που θα έχουμε για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνοντας ότι «η επιτυχία μας είναι μία υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις γενιές που έρχονται»...

Read more...

Ρωμανιάς: Παραμένω για ένα μεταβατικό διάστημα...


Ρωμανιάς: Παραμένω για ένα μεταβατικό διάστημα- ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΝΤΕΟ...
«Η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί», δήλωσε ο απερχόμενος γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς και εξήγησε ότι θα παραμείνει στη...
θέση του το μεταβατικό διάστημα που του ζήτησε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η νομοθεσία που επιβλήθηκε «είναι γενικόλογη, έχει πολλά κενά». «Αυτό το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καλύψουμε τα κενά θα παραμείνω», πρόσθεσε. 

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Κατρούγκαλος: Τελειώνουν οι πρόωρες συντάξεις...


Κατρούγκαλος: Τελειώνουν οι πρόωρες συντάξεις«Οι πρόωρες συντάξεις, εκτός από εξαιρέσεις που αφορούν βαρέα και ανθυγιεινά, γονείς που έχουν παιδιά ανάπηρα, πράγματι πρόκειται να τελειώσουν» τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο...
ΑΠΕ-ΜΠE.
 «Πρέπει να ξέρουμε γενικά ότι είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, την αναγκαστική αυτή συμφωνία, την αναγκαστική τακτική υποχώρηση. Υπάρχουν όμως περιθώρια να κινηθούμε και στο πλαίσιο αυτό που θα θέλαμε ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «το βασικότερο θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης, το οποίο, επίσης, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ανεξαρτήτως των πιέσεων των εταίρων μας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πέρα από το άμεσο, αυτά που μας έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα και που τα περιθώρια κινήσεώς μας είναι πάρα πολύ μικρά, η δική μου πρόθεση είναι να προχωρήσουμε σε μια συνολική αναδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Γιατί χωρίς αυτή -που θα έπρεπε να την κάνουμε μόνοι μας εδώ και πάρα πολύ καιρό- δεν έχουμε πιθανότητες όχι απλώς να μην παρέχουμε κοινωνική προστασία σε όλους όπως πρέπει αλλά και να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Γιατί η κοινωνική προστασία δεν είναι βάρος, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη».
Ερωτηθείς τι θα γίνει με όσους έχουν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα τους ασφαλισμένους εργαζόμενους πριν το 1983, ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε σαφές ότι «έχουν συνταγματική προστασία όλα τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επομένως το Σύνταγμα πρόκειται να το περιφρουρήσουμε».
Αναφορικά με την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι για να μπορέσει να υπάρχει μια κυβέρνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον την υποστήριξη 120 βουλευτών και προφανώς να μην έχει καταψηφιστεί από τη Βουλή. Είναι αλήθεια ότι από τεχνική άποψη δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα, γιατί ακόμα και αυτοί που έχουν καταψηφίσει τα μέτρα και ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία έχουν δηλώσει ρητά ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Υφίσταται όμως ένα πολιτικό ζήτημα όταν σε κύριες επιλογές φαίνεται να μην υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη από όλους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό δεν είναι συνταγματικό είναι βαθύτατα πολιτικό. Αφορά την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα είναι παρένθεση και να επιβεβαιώσουμε βέβαια και ότι θα εφαρμόζει και πολιτικές που θα είναι κατά το δυνατό κοινωνικά δίκαιες. Σ' αυτό νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε πράγματι έτσι δηλαδή όχι σαν δυο διαφορετικές λογικές αλλά ενωμένοι στην ανάγκη να έχουμε μια πολιτική κοινωνικά δίκαιη υπό το πλαίσιο βέβαια το ασφυκτικό που ορίζουν οι τελευταίες εξελίξεις».

Read more...