Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Παράταση λόγω του όγκου των αιτημάτων Ως 4 Μαΐου η προθεσμία για τα δικαιολογητικά υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη


Ως 4 Μαΐου η προθεσμία για τα δικαιολογητικά υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη

Αθήνα
Παρατείνεται έως τις 4 Μαΐου 2016 η προθεσμία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη (Ν.3869/2010), η οποία έληγε στις 19 Φεβρουαρίου, λόγω του όγκου των αιτημάτων προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η εν λόγω διάταξη αφορά στην υποχρέωση των δανειοληπτών των οποίων η κύρια αίτηση εκκρεμούσε στις 19 Αυγούστου του 2015 και δεν προσδιορίστηκε η συζήτηση της αίτησής τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταγενέστερα, η επιπρόσθετη προθεσμία του ενός μηνός που μπορούν να χορηγήσουν τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για υποβολή τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών επιμηκύνθηκε σε δύο μήνες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Σύμφωνα το τρίτο άρθρο του Ν. 4366/2016 (ΦΕΚ Α’ 18/15-2-2016), παρατείνεται έως τις 4 Μαΐου 2016 η προθεσμία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, η οποία έληγε στις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Ειδικότερα, η εν λόγω διάταξη αφορά στην υποχρέωση των δανειοληπτών των όποιων η κύρια αίτηση εκκρεμούσε στις 19 Αυγούστου του 2015 και δεν προσδιορίστηκε η συζήτηση της αίτησής τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Η ως άνω παράταση δόθηκε λόγω του όγκου των αιτημάτων προς τα τραπεζικά ιδρύματα για χορήγηση των βεβαιώσεων οφειλών στους δανειολήπτες και της αδυναμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να τα διεκπεραιώσουν εγκαίρως.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταγενέστερα, επειδή για τον ίδιο λόγο υπήρχε κίνδυνος να εκπνεύσει η επιπρόσθετη προθεσμία του ενός μηνός που μπορούν να χορηγήσουν τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για υποβολή τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών δυνάμει του γ΄ εδαφίου της παρ 4. του αρ. 4 του Ν. 3869/2010, η δυνάμενη να χορηγηθεί προθεσμία επιμηκύνθηκε σε δύο (2) μήνες».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιφυλάσσεται για την έγκριση των συμπερασμάτων Δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο συνόρων διεκδικεί δυναμικά η Αθήνα


Δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο συνόρων διεκδικεί δυναμικά η Αθήνα
Αθήνα
Αν και η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν θα το υπογράψει, εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας. Το Βερολίνο δεσμεύτηκε να μην υπάρξει μεταβολή στο σημερινό status έως τις 6 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έλεγαν, επίσης, οτι παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσει τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχεση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, να ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων

Πάντως, ικανοποιημένες δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές απο το περιεχόμενο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει.

Ειδικότερα οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από:

  • την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
  • την αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη,
  • την αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων
  • την αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Σκληρή γλώσσα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής
    Οι ίδιες πηγές σημείωναν εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαικό επίπεδο.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ).

    Επισήμανε, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

    «Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσιπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Τα σενάρια για 4 νέες κλίμακες...


    Τα σενάρια για 4 νέες κλίμακες που αλλάζουν τους φόρους που πληρώνουμε
    ...που αλλάζουν τους φόρους που πληρώνουμε...

    Φόρους με το μέτρο και ανάλογα με το «μπόι» των εσόδων και των δαπανών σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για...
    μία ενιαία κλίμακα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς 4 κλίμακες, με τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι εισοδήματος από κάθε πηγή.

    Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται ήδη, προβλέπονται δύο φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, μία άλλη για τα ενοίκια και μία ακόμη για τις αποδείξεις που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο. 

    Για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες) το εισόδημα του 2016 θα φορολογηθεί με δύο διαφορετικές κλίμακες: Η κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλάζει και εκτός των τριών συντελεστών (22%, 32% και 42%) προτείνεται να προστεθούν «σκαλοπάτια» με συντελεστή 50% και 55% για υψηλά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ή και ένας ακόμα «ενδιάμεσος» 37%. Επιπλέον, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει την ιδέα της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον φόρο εισοδήματος, για μικρομεσαία εισοδήματα και άνω (από 12.000 ή 15.000 ευρώ) προτείνεται και δεύτερη συμπληρωματική κλίμακα και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

    Για τα ενοίκια προβλέπεται άλλη κλίμακα με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ και 40% ή 45% για πάνω από 40.000 ευρώ.

    Επιπλέον η ελληνική πλευρά προτείνει και ειδική κλίμακα για τις αποδείξεις δαπανών που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος και οι οποίες θα είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα του. Αυτό σημαίνει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι θα καλούνται να συλλέξουν λιγότερες και τα «ρετιρέ» πολύ περισσότερες, αλλιώς δεν θα βλέπουν έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό τους.

    protothema.gr

    Read more...