Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Με σύνθημα ΓΑΠ ο Μεϊμαράκης!...


Ένα σύνθημα από το 2010 και τον Γιώργο Παπανδρέου χρησιμοποίησε στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από...
την «επανάσταση του αυτονόητου», μια φράση που αποδίδεται στον Γιώργο Παπανδρέου, ήδη από το καλοκαίρι του 2010 όταν η κυβέρνησή του ερχόταν αντιμέτωπη με τις πρώτες σκληρές αντιδράσεις στα πρώτα μέτρα του μνημονίου.

Πέντε, ακριβώς, χρόνια μετά το «αυτονόητο» δεν επετεύχθη, προφανώς. Άλλως, ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα ένιωθε την ανάγκη να το επαναλάβει ως στόχο.

πηγη matrix24.gr

Read more...

Με ομιλία Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...


Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στις 10.00 πμ θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Πέμπτη, στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 61).
Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα - απόντος του ...
ίδιου του πρωθυπουργού - επέμεινε στη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας της ΠΓ, τα μέλη της που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα έκαναν λόγο ακόμα και για Διαρκές Συνέδριο εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου ή δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος με το ερώτημα ακόμα να παραμένει άγνωστο. Σίγουρο θεωρείται πάντως ότι θα αφορά στην έγκριση ή απόρριψη των κυβερνητικών χειρισμών. Τις τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται για το επόμενο βήμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή.

Read more...

Λαγκάρντ: H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη...


ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤH αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος είναι αναπόφευκτη, δήλωσε πριν από λίγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι...
το Χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα.

Πρώτον «ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους»

Δεύτερον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Τρίτον ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος και

Τέταρτον αναδιάρθρωση του δημόσιου Χρέους.

Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του νέου προγράμματος και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα μία κυβέρνηση η οποία δημοσίως έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ανέφερε ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια»...

Read more...

Ελεύθερος χωρίς όρους, o Παπαγεωργόπουλος...


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣΕνώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς εμφανίστηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος το πρωί, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας.

Ο... κ. Παπαγεωργόπουλος απολογήθηκε για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμής δαπανών του Δήμου, όπου κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου διαπιστώθηκε «τρύπα», που σύμφωνα με τη δικογραφία ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε τελικώς ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογήθηκε δια υπομνήματος, αρνούμενος την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία που του αποδίδεται και η οποία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Στο υπόμνημά του, ο τέως δήμαρχος φέρεται να αναφέρει ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

Η υπόθεση των ειδικών εντολών στον κεντρικό Δήμο άρχισε να ερευνάται ύστερα από σχετική εντολή που δόθηκε από τη γενική διεύθυνση επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Από τον διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι πολλές δαπάνες του Δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα. Η δικογραφία αφορά το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2004.

Όπως προκύπτει από δικαστικές πηγές, έγγραφο της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης βεβαιώνει ότι οι ειδικές εντολές στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ενταλματοποιηθεί και κατ' επέκταση δεν υπάρχει λογιστικό έλλειμμα, παρά μόνο διαχειριστική εκκρεμότητα.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε δημοτικοί υπάλληλοι. Εκτός από μία υπάλληλο, άπαντες έχουν απολογηθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι άνευ όρων.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε εισαγγελέα, ο οποίος θα υποβάλει την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

newsbeast.gr

Read more...

Κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή ο Παπαγεωργόπουλος...


 Κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή ο Παπαγεωργόπουλος λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του!
... λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του...
Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες καθώς κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο...
γραφείο του ανακριτή όπου απολογείται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Η νέα κατηγορία αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.

seleo.gr

Read more...

ΕΚΤ: Αμετάβλητος ο ELA για τις τράπεζες...


ΕΚΤ: Αμετάβλητος ο ELA για τις τράπεζεςΑμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με... πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ ενέκρινε αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ.

Read more...

Αλεξιάδης: Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ για το 2015...


Αμετάβλητος θα παραμείνει τελικά ο ΕΝΦΙΑ το 2015 και οι οποίες αλλαγές θα επέλθουν το 2016 όπως δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο...
υπουργός χθες, είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον φόρο ακινήτων, ωστόσο σήμερα, Τετάρτη, υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επιτρέπουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015 ή αναπροσαρμογή στις αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται. Σύμφωνα με το ίδιο οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων θα επικεντρωθούν στο να πέσει μεγαλύτερο βάρος στις υψηλότερες περιουσίες, αν και παραμένει μεγάλο ερώτημα αν οι ιδιοκτήτες μπορούν να σηκώσουν επιπλέον βάρη αφού με δυσκολία πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Όπως εξήγησε ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δυο φόρους και οι αλλαγές εξετάζονται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών για τις οποίες όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής φοροτεχνικών.

Ακόμη επιβεβαίωσε πληροφορίες που ανέφεραν πως μια ημέρα την εβδομάδα οι εφορίες θα είναι κλειστές στο κοινό προκειμένου οι υπάλληλοι των εφοριών να διατίθενται για έλεγχους στην αγορά.

Read more...

Φήμες για νέα νομοθετική διάταξη Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί σε ενδεχομένη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος


Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί σε ενδεχομένη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Αθήνα
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον φαρμακευτικό κλάδο πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να δώσει επίσημη απάντηση για το θέμα, κατηγορώντας την παράλληλα για εμπαιγμό του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη των Θεσμών επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου, μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Η εν λόγω διάταξη αποτελεί εμπόδιο στο άνοιγμα του επαγγέλματος και στην δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων, υπό τη μορφή ανώνυμων εταιρειών, όπως προβλέπει μεταξύ άλλων η εργαλειοθήκη (tool-kit) του ΟΟΣΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμηνύει ότι «Ενημερώνουμε την Κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενημερώνουμε επίσης την Κυβέρνηση ότι τέτοιες διατάξεις που οι Τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κ.λπ.). Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση μας είναι αβάσιμες και αναληθείς».

Οι φαρμακοποιοί καλούν τόσο τον Πρωθυπουργός, όσο και τον υπουργό Υγείας, αλλά και την πρόεδρο του ΕΟΦ, να τοποθετηθούν επισήμως διαψεύδοντας τις πληροφορίες.

Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι «θα αντιληφθούν όλοι ότι σπέρνοντας ανέμους, θερίζουν θύελλες. Θα αντιληφθούν επίσης ότι, δεν μπορούν να εμπαίζουν ένα κλάδο υλοποιώντας πρακτικές και πολιτικές που πολεμούσαν μέχρι χθες».

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Read more...

Μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας: Όσοι διαφωνούν, παραδίδουν την έδρα και φεύγουν


Τσίπρας: Όσοι διαφωνούν, παραδίδουν την έδρα και φεύγουν
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλώντας όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να παραδώσουν την έδρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό.

Συμπλήρωσε πως «παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της», ενώ έριξε και το καρφί για την Αριστερή Πλατφόρμα: «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: 'Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας'».

Συνέδεσε το θέμα των εκλογών με τις εσωκομματικές εξελιξεις λέγοντας: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινουβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές».

Όσο για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου το τοποθέτησε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και στην ίδια, και πως οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. «Είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει 'σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω'» είπε ο κ Τσίπρας και συμπλήρωσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου θα κριθεί στο επόμενο διάστημα, «αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη συμφωνία την χαρακτήρισε πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ έριξε ευθύνη στο κόμμα ότι δεν υποβοήθησε την κυβερνητική προσπάθεια. «Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας» είπε χαρακτηριστικά.

Εμμέσως άσκησε κριτική στην τακτική Βαρουφάκη μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, λέγοντας: «Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς 'εγώ δεν πληρώνω'».

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται για τη συμφωνία σημείωσε πως «υπάρχει το δικαιολογητικό της πικρίας», ωστόσο είπε πως δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε. «Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία» συμπλήρωσε.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τσίπρα

  • Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση της διαπραγμάτευσης χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε.
  • Επιχειρήσαμε να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου.
  • Δεν πήγαμε με καλές προθέσεις, πήγαμε για σκληρή διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχτηκαν στρατευμένοι σε στρατηγικό στόχο.
  • Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση.
  • Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.
  • Η εντολή που πήραμε ήταν για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια μπορούν σκιστούν με ένα νόμο. Ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπα ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά.
  • Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος.
  • Ας μη μηδενίζουμε το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση.
  • Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα. Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές.
  • Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης.
  • Τώρα ολοκληρώνουμε την 5η αξιολόγηση, που άφησε στη μέση ο Σαμαράς.
  • Για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν παρόμοιο αυτό που ήρθε με αυτό στο οποίο είπαν «όχι» οι πολίτες στο δημοψήφισμα, στα α' σκέλος του ερωτήματος. Στο ερώτημα β' είναι η μέρα με τη νύχτα η συμφωνία που φέραμε. Στο σημείο α' υποχωρήσε η κυβέρνηση.
  • Είπα στο λαό ότι κάνω δημοψήφισμα για να πάρω μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.
  • Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα αυταπάτες, αλλά πάντα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους.
  • Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδξο, μια πολιτική καταδίκη, και ίσως αυυτός ήταν ο στόχος. Θυμάστε το «the game is over» του Τουσκ.
  • Το βράδυ αποφασίστηκε στο υπουργικό, διέκοψα για να ενημερώσω Μέρκελ και Ολάντ. Τους είπα την απόφασή μου και τους ενημέρωσα ότι θα προτείνω στο λαό το «όχι», όχι ως επιλογή ρήξης, και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα στη διαδικασία.
  • Η Μέρκελ με ενημέρωσε ότι θα έλεγε μόνο πως το ρώτημα είναι ευρώ ή δραχή και ότι δεν θα έκανε άλλη παρέμβαση.
  • Δεν τήρησαν υπόσχεση. Το Eurogroup πήρε την απόφαση που οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA που οδήγησε στο capital controls.
  • Τεράστιο χαρτί στα χέρια μας το «όχι». Τεράστια νίκη που δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν.
  • Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
  • Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου στην 17ωρη διαπραγμάτευση, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα καταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό, θα τελείωνε και αυτή η ρευστότητα των 60 ευρώ και σε 48 ώρες θα αποφασιζόταν το κούρεμα των collaterals. Αρα το θέμα δεν ήταν το κούρεμα, αλλά το ότι δεν θα υπήρχαν καταθέσεις.
  • Δύσκολες αποφάσεις, αλλά σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι το να επικρατήσει το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμμάτων ήταν ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης.
  • Πύρρειος νίκη η συμφωνία.
  • Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε στους πέντε μήνες. Είναι αναστρέψιμα τα προβλήματα στην οικονομία από τα capital controls. Αξιζε στην Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο, να διαδηλώνουν οι λαοί υπέρ μας. Θεωρείται ήττα για κάποιους μικρόμυαλους που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει σε μια στιγμή, με την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα.
  • Ατακτη χρεοκοπία ή δύσκολος συμβιβασμός ήταν οι δύο επιλογές μας.
  • Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό.
  • Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ θα τηρεί τη συμφωνία, ταυτόχρονα θα ψάχνει τρόπους να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και θα είναι μέσα στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Υπάρχει το δικαιολογητικό της πικρίας, αλλά να μην αυτομαστιγωνόμαστε. Η Αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία.
  • Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ, πρέπει να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα. Να κάτσουμε να εξορθολογήσουμε και τη δημόσια διοίκηση και κάποιες ομάδες που διεκδικούν χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης.
  • Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για το νόμο για τα ΜΜΕ, αλλά θα ρυθμιστεί ο χώρος. Δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να ωφελούνται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Η λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει να είναι διαφανής.
  • Η αστυνομία δεν πρέπει να παρεμβαίνει όταν πέφτουν βόμβες μέσα σε μια διαδήλωση; Τι πρέπει να κάνει, να αφήσει να καούν οι διαδηλωτές;
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, που παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας. Υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία στο γεγονός ότι από 4% έγινε κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες του πάνω από τρία εκατ. πολίτες. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.
  • Η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτό το αδιέξοδο; Δεν υπάρχει στο μυαλό μας κάτι τέτοιο.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, η προσπάθεια ήταν τίμια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη.
  • Η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι το μοναδικό κέντρο αποφάσεων.
  • Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση.
  • Δεν λειτουργεί α λα καρτ.
  • Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό.
  • Παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της.
  • Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: «Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας».
  • Με τους ίδιους που αγωνιούσαμε μαζί μέχρι χτες, σήμερα σου λένε πάρε εσύ την ευθύνη και εγώ καταψηφίζω.
  • Εγώ είμαι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του καταστατικού, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά.
  • Να συζητάμε με όρους που στέκουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και για το νόμισμα και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά εκ τους ασφαλούς κι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε.
  • Για τη σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια, αλλά οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα, αλλά είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω».
  • Θα κριθεί από το επόμενο διάστημα η κ. Κωνσταντοπούλου, αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε.
  • Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινουβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές. Αλλά θα κριθεί και από τις αποφάσεις στο κόμμα.
  • Στις αρχές Σεπτέμβρη το συνέδριο.
  • Παρασυρθήκαμε μετά την 20ή Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Βέβαια, δεν είναι εύκολη απόφαση να πει κανείς «εγώ δεν πληρώνω». Όμως, γι' αυτό το εξάμηνο αισθάνομαι περήφανος, παρ' όλο που έγιναν λάθη.
Νένα Σώκου
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα...


    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Βαρουφάκη
    ... στην υπόθεση Βαρουφάκη...
    Την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου για το νόμισμα από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

    Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην...
    ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων, που ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο "Plan B" που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκαν, από χθες, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τόσο οι μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" .

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση πρέπει να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος , παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κλπ.

    Οι μηνυτές ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί αν οι εμπλεκόμενοι συνιστούν "εγκληματική ομάδα".

    Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ.Ντζούρας.

    Παράλληλα, στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τη μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αναφορικά με τις ενέργειές του για το Plan B.

    newpost.gr

    Read more...

    Αυτή είναι η λίστα με τις τιμές σε τοστ και καφέδες σε λιμάνια...


    Αυτή είναι η λίστα με τις τιμές σε τοστ και καφέδες σε λιμάνια, αεροδρόμια και πλοία
    ... αεροδρόμια και πλοία...
    Τις ανώτατες τιμές πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων που διατίθενται σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εντός συγκεκριμένων χώρων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πλοία και γήπεδα ή στάδια καθορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Όταν τα προϊόντα διατίθενται εντός...
    αεροδρομίων, εντός αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα κ.λπ.), αρχαιολογικούς χώρους, ανεξαρτήτως αν στους χώρους αυτούς, λειτουργεί ή όχι μουσείο αρχαιοτήτων, εντός των επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως (όχι των κρουαζιερόπλοιων), εντός των τρένων και  των σιδηροδρομικών σταθμών, εντός κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών και ευαγών ιδρυμάτων, εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, εντός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

    -Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ.
    -Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ.
    -Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ.
    -Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20 ευρώ.
    -Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κ.λπ.) μονός 1,30 ευρώ.
    -Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,45 ευρώ.
    -Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κ.λπ.) μονός 1,30 ευρώ.
    -Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) 1,30 ευρώ.

    Επίσης όταν τα προϊόντα διατίθενται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών) οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

    -Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλε­σης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ
    -Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλε­σης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαι­ολάδου και άλλων  1,35 ευρώ
    -Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κου­λούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμα­ρίων τουλάχιστον 0,40 ευρώ.
    -Tυρόπιτα-σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων - 1,10 ευρώ.
    -Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου - 0,35 ευρώ.
    -Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συ­σκευασία 250 ml - 0,95 ευρώ

    Σύμφωνα με την απόφαση όσοι δεν υιοθετούν τις σχετικές ανώτατες τιμές θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 1.500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

     Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

    Read more...

    Φαινόμενα κερδοσκοπίας με την τιμή της βενζίνης...


    Φαινόμενα κερδοσκοπίας με την τιμή της βενζίνηςΚερδοσκοπία στις τιμές των υγρών καυσίμων παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρά τη «βουτιά» κατά 20% του αργού πετρελαίου μέσα σε έναν μήνα, οι μειώσεις δεν έχουν περάσει στις αντλίες των πρατηρίων.

    Οι... Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα την αμόλυβδη βενζίνη σε όλη τη χώρα. Θύματα όμως μεγαλύτερης κερδοσκοπίας πέφτουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των νησιών και των άλλων τουριστικών περιοχών, καθώς οι τιμές ξεπερνούν ακόμη και τα 1,70 ευρώ το λίτρο.

    Μάλιστα ούτε καν ένα λεπτό του ευρώ δεν υποχώρησαν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, παρά την εδώ κι έναν μήνα μεγάλη βουτιά... του αργού πετρελαίου.

    Έπεσε κατά 21% και για την ακρίβεια από τα 60,5 στα 47,5 δολάρια το βαρέλι. Έρευνα της εφημερίδας «Έθνος», βασισμένη στα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, αποκαλύπτει ότι οι μειώσεις του αργού όχι μόνο δεν φτάνουν στην κατανάλωση, αλλά αντίθετα διαπιστώνονται και αυξήσεις.

    Τον τελευταίο μήνα αντί να πέσουν οι τιμές, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, με τις τιμές της αμόλυβδης να φθάνουν στη Ζάκυνθο από το 1,601 στο 1,618, στις Κυκλάδες από το 1,698 στο 1,708, στη Λέσβο από το 1,609 στο 1,611.

    Read more...

    Κυβερνητικό κλιμάκιο στο γαλλικό ΥΠΟΙΚ Νομοθετική ρύθμιση για παράνομες ή αδήλωτες καταθέσεις προανήγγειλε ο Κουίκ


    Νομοθετική ρύθμιση για παράνομες ή αδήλωτες καταθέσεις προανήγγειλε ο Κουίκ
    Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

    Θεσσαλονίκη
    Τη νομολογία της Γαλλίας αναφορικά με τον εντοπισμό παράνομων ή αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπίας στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

    Η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και μέλος της διϋπουργικής Επιτροπής για την πάταξη της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νίκο Μπρισκόλα και τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Γερμανό, επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας προκειμένου να ενημερωθεί για το γαλλικό σύστημα γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης που εφαρμόζουν οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες διεθνώς.

    Η επίσκεψη αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στην κυβέρνηση που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την αποκάλυψη καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

    «Είναι πολύ σημαντική αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, χωρίς να προφέρουμε την παραμικρή αμνηστία σε εκείνους οι οποίοι έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα έξω ή χωρίς να τα δηλώσουν», δήλωσε ο κ. Κουίκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και επισήμανε ότι οι Γάλλοι πέρυσι κέρδισαν 2 δισ. ευρώ από αυτή την υπόθεση και φέτος υπολογίζουν 3 δισεκατομμύρια.

    Σε ερώτηση περί του «σχεδίου Βαρουφάκη» ο κ. Κουίκ είπε ότι έχουν απαντήσει ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ σημείωσε ότι οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος, ακόμα και κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, έλεγαν ότι κάθε λύση που πρέπει να βρεθεί για την Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μέσα στην Ευρωζώνη.


    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Εντατικοί έλεγχοι Νέα κρούσματα αδήλωτων ταμειακών μηχανών σε Σαντορίνη και Μύκονο


    Νέα κρούσματα αδήλωτων ταμειακών μηχανών σε Σαντορίνη και Μύκονο
      (Φωτογραφία:  Motionteam )

    Αθήνα
    Νέες περιπτώσεις αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών στη Σαντορίνη και στη Μύκονο αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

    Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Θήρας, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση λιανικού εμπορίου κοσμημάτων-τουριστικών ειδών στη Σαντορίνη κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, η οποία και κατασχέθηκε από υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ.

    Επίσης, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση δραστηριότητας οβελιστηρίου-αναψυκτηρίου στην περιοχή Βούγλι Μυκόνου χρησιμοποιούσε αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος και κατασχέθηκε από τους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ


    Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ
      (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

    Αθήνα
    Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Πέμπτη αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφανθεί πότε θα συγκληθεί το συνέδριο και εάν θα είναι έκτακτο ή διαρκές.

    Με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε συντεταγμένες διαδικασίες και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε απόφαση. Κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για εσωκομματικό δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες και όχι μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

    Στη συνεδρίαση η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Μαζί με την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες συνιστώσες ζητούσαν την διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την λήψη νέων αποφάσεων για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

    Η πλειοψηφία της ΠΓ, κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

    Η διαφορά μεταξύ Εκτάκτου και Διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

    Η εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους.

    Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις που φθάνουν στα όρια της εσωκομματικής ανταρσίας, καθώς όπως εκτιμάται η πάλαι ποτέ πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας δεν είναι σε θέση να «περάσει» εισηγήσεις και αποφάσεις.

    Εν τέλει και αντίθετα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, τα θέματα παραπέμφθηκαν εσπευσμένως σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη. Εκεί, όπου ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ελέγχει την πλειοψηφία, θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος την επόμενη περίοδο.

    Κείμενο ρήξης από την Αριστερή Πλατφόρμα
    Τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους υπέρ της διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου και απέρριψαν την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα και Έκτακτο Συνέδριο.

    Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Αντ. Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σοφία Παπαδόγιαννη που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα και καλούν αρχικά την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο «Mνημόνιο 3» και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

    «Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

    Προσθέτουν επίσης: «Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός Έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο "ΟΧΙ" στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το "ΝΑΙ" στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του».


    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    H κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις...

    ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη αποφασίζουν για δημοψήφισμα (εντός του κόμματος)
    ... που οδηγούν στο μνημόνιο 3. 
    Δήλωση τριών μελών της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερή Πλατφόρμα...
    Τη δήλωση υπογράφουν οι... 
    Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη

    Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
    Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα.

    Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.

    Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

    Αντώνης Νταβανέλος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

    Στάθης Λεουτσάκος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

    Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

    28/7/2015


    Read more...

    «Ανταρσία» κατά Τσίπρα...

    «Ανταρσία» κατά Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
    ...στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ...

    Κωβαίος Αγγελος

    Αντιμέτωπος με αντιδράσεις που φθάνουν στα όρια της εσωκομματικής ανταρσίας βρίσκεται πλέον ο Αλ. Τσίπρας, καθώς όπως φάνηκε στην δεύτερη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, η πάλαι ποτε πλειοψηφία δεν...
    είναι σε θέση να «περάσει» εισηγήσεις και αποφάσεις. 

    Με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε απόφαση, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες συνιστώσες ζητούσαν την διακοπή της διαπραγμάτευσης και την λήψη νέων αποφάσεων για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

    Εν τέλει και αντίθετα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, τα θέματα παραπέμφθηκαν εσπευσμένως σε έκτατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη. 

     Εκεί, όπου ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ελέγχει την πλειοψηφία, θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος την επόμενη περίοδο και θα κριθεί αν θα περάσει η πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ή αν σύμφωνα με τα σχετικά αιτήματα που κατατέθηκαν, θα διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες και όχι μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

    ΒΗΜΑ

    Read more...

    Τι αλλάζει στις αναλήψεις...


    Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ...
    "Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 και μέχρι...
    την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα είναι δυνατή  οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ  (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

    "Για παράδειγμα, εάν  από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.

    Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.

    Με τα ως άνω, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες  για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους" επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.


    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ή νέα υπουργική απόφαση) με την οποία θα ορίζεται ότι το εβδομαδιαίο όριο των αναλήψεων, ήτοι τα 420 ευρώ - μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας και όχι υποχρεωτικά στο τέλος αυτής.

    Σημειώνεται ότι «λογιστικά» το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ διατηρείται. Κατά συνέπεια το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών από ATM ή απευθείας από τα ταμεία των τραπεζών παραμένει στα 420 ευρώ...

    Read more...