Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Καταβολή δώρων και επιδομάτων αναδρομικά σε συμβασιούχο που μονιμοποιήθηκε

Απόφαση του Αρείου Πάγου

O Άρειος Πάγος επικύρωσε τη σχετική απόφαση του Εφετείου
O Άρειος Πάγος επικύρωσε τη σχετική απόφαση του Εφετείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Απόφαση του Αρείου Πάγου υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά σε καθαρίστρια που εργαζόταν ως συμβασιούχος και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε το συνολικό ποσό των 15.368 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, που αντιστοιχεί σε διαφορές αποδοχών, δώρα και επιδόματα για το χρονικό διάστημα 2003-2005.

Πρόκειται για καθαρίστρια που είχε προσληφθεί το Δεκέμβριο του 2000 στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης με σύμβαση έργου, η οποία ανανεώθηκε διαδοχικά 23 φορές μέχρι τον Ιούλιο του 2005.

Στη συνέχεια, είχε κριθεί ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη μονιμοποίησή της και την υπαγωγή της στο ΠΔ 164/2004 , αφού αναγνωρίσθηκε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που συνήψε όλο αυτό διάστημα, συνιστούν μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ο Άρειος Πάγος επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου Αιγαίου έκρινε με βάση τη σχετική νομοθεσία ότι πρέπει να της καταβληθούν αναδρομικά δώρα, επιδόματα και διαφορές αποδοχών, για την περίοδο 1.7.2003 μέχρι 17.7.2005 κατά την οποία πληρώνονταν ως συμβασιούχος αλλά στην πραγματικότητα παρείχε υπηρεσίες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άμεση κινητοποίηση του EFSF ζητά η Αθήνα

Μήνυμα Βενιζέλου στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

http://img.protothema.gr/C56E2F89B7EAC6D6463FF776F022BF5B.jpg
Έκκληση για άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας EFSF, το οποίο θεωρεί "κλειδί" για τη συμμετοχή κρατών και ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, απηύθυνε σε Βρυξέλλες και Ευρωπαίους εταίρους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν

- Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker

- Ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Olli Rehn

- Ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, κ. Charles Dallara

- Ο επικεφαλής του EFSF, κ. Klaus Regling

- Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Vittorio Grilli

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των σχετικών θεμάτων, με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε πως η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και τη διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Από την άποψη αυτή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.

Ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF, μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων, που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Read more...

Μιχελάκης: «Ο Θ. Πάγκαλος ζει σε άλλη χώρα»










Μιχελάκης: «Ο Θ. Πάγκαλος ζει σε άλλη χώρα»
Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα μεταξύ του αντιπροέδορυ της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου και του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη με «φόντο» την έκθεση για τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων για το κέντρο της Αθήνας.

Aναλυτικότερα, απάντηση σε σχετικές αιτιάσεις της ΝΔ, με την παρουσίαση του απολογισμού σε σχέση με τα αποτελέσματα εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για το Κέντρο της πόλεως των Αθηνών, έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα παραπληροφόρησης της Συγγρού διέδιδε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διακοπές. Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του μεγάλου έργου της Κυβέρνησης, αλλά και με τις απερίγραπτες ευθύνες τους για όσα κληροδότησαν, προσπαθούν πάντα να αμαυρώσουν την εθνική προσπάθεια, να αρνηθούν κάθε πρόοδο, να προσποιηθούν ότι δεν βλέπουν την αλήθεια», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται, συγκεκριμένα κατά του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του εκπροσώπου του Γιάννη Μιχελάκη, λέγοντας:

«Μεταξύ των «επτά νάνων» της ηγεσίας της ΝΔ, που όλο και περισσότερο μοιάζει με την Πολιτική Άνοιξη, ο κ. Μιχελάκης δικαίως κερδίζει τον τίτλο του «αιώνιου γκρινιάρη». Είναι, μαζί με τον αρχηγό του, οι «ιεραπόστολοι» της εθνικής μιζέριας, εκείνοι που επέλεξαν να γίνουν οι κήρυκες της εθνικής κατάθλιψης, επενδύοντας στην αποτυχία του Έθνους, ώστε να πάρουν μετά την εξουσία».

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναφέρονται τα εξής:

1. Συνεχής Αστυνόμευση: Το κέντρο της Αθήνας γίνεται ασφαλέστερο. Μόνο τον μήνα Ιούλιο, διατέθηκαν 15.528 αστυνομικοί και 3.713 μέσα. Ελέχθησαν 51.967 άτομα και 2.297 οχήματα. Προσήχθησαν 23.936 άτομα και συνελήφθησαν 566. Έγιναν 1.713 πεζές περιπολίες. Από τις 20/6/2011 έως και 30/07/ 2011 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής συνελήφθησαν 1.779 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στην χώρα και απελάθηκαν 420, εκ των οποίων οι 118 μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής.

2. Αποτελεσματικότερος συντονισμός Αστυνομίας, Δήμου, Περιφέρειας και ΣΔΟΕ.: Πραγματοποιήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού και με την συμμετοχή αστυνομικών, υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΔΟΕ, 7 επιχειρήσεις. κατά τις οποίες ελέχθησαν 24 κτίρια και προσήχθησαν 242 αλλοδαποί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Συγκροτήθηκαν, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, 934 μικτά κλιμάκια, από τα οποία κατασχέθηκαν συνολικά 94.881 είδη παραεμπορίου. Πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου 5 επιχειρήσεις και ελέχθησαν 7 αποθήκες, στις οποίες ανευρέθηκαν μεγάλες ποσότητες απομιμητικών προϊόντων.

3. Ο ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία - διαλύουμε τις «πιάτσες»: Περισσότερα από 10 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και άλλα στην περιφέρεια βρίσκονται σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τις θεραπευτικές μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ μέσα στο φθινόπωρο.

4.- Προστασία της δημόσιας υγείας: Δουλειά στο δρόμο - όχι από τα γραφεία: Από τις 9 Ιουνίου 2011 λειτουργούν σε καθημερινή βάση δύο Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής οι οποίες βρίσκονται σε δύο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας (πλατεία Βικτωρίας και Σταθμό Λαρίσης). Μέσω των Κινητών Μονάδων Προληπτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιείται η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, αστέγους, παράνομα εκδιδόμενα άτομα, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), ώστε να υπάρξει έλεγχος της υγείας τους, καταγραφή του ιατρικού ιστορικού, των ασθενειών, καθώς και άλλων στοιχείων των μεταναστών.

5. Παρεμβάσεις στην απασχόληση: καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας»: Το Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των μεταναστών, που λαμβάνουν καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα, ολοκληρώνεται. Προχωρά η εφαρμογή του «εργοσήμου» από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 52/2009 σχετικά με τις κυρώσεις για την «μαύρη εργασία» των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες μετανάστες. Υπό σχεδιασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή στο στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων βρίσκονται τα προγράμματα (α) κοινωφελούς χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, (β) κατάρτισης ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και (γ) στήριξης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

6. Αθήνα: πόλη πολιτισμού και τουρισμού: Εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ και είναι σε εξέλιξη τα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και ενοποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα έργα περιλαμβάνουν: (α) Ανάδειξη και συντήρηση αρχιτεκτονικών καταλοίπων Παλαίστρας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, (β) Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, (γ) Εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και (δ) Ενοποίηση τμημάτων του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μέσα στα πλαίσιο του προγράμματος “Athens Every Week” (Αθήνα Κάθε Εβδομάδα) με στόχο την προώθηση της Αθήνας ως κορυφαίου μητροπολιτικού προορισμού, εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουλίου το “1o Athens Open Air Film Festival”- Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας.

7. Αθήνα: πόλη που σέβεται την ιστορία της: Μέσα στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του Καθολικού Ναού της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ομήρου, και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

8. Αθήνα: δράσεις για την ανάπλαση περιοχών. Παρελήφθη στις 4 Αυγούστου 2011 από το ΥΠΕΚΑ κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Κέντρο Στήριξης Αστικής Συμμετοχής. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής η μελέτη του έργου της Πλατείας Θεάτρου. Ακολουθεί η εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες. Υποβλήθηκαν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση των δράσεων: (α) Με Πρόνοια για την Ομόνοια, (β) το Κέντρο Σ.Α.Σ., (γ) Φοιτητικοί Ξενώνες στην Ομόνοια, (δ) Αστικοί Κήποι στον λόφο Στρέφη, και (ε) Χρηματοδότηση 2 μελετών και έργων ΑθήναΧ4 .

9. Προώθηση πολιτικών για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, υλοποιήθηκε το Έργο «Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών», με κεντρικό άξονα την ενεργή συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών στη δημόσια ζωή, διασφαλίζοντας βασικές πολιτικές ελευθερίες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα περί ισότητας και αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει συνεδριάσει δύο φορές έως σήμερα.

10. Πολιτικές για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε ενίσχυση των επαφών με διπλωματικές αρχές στην Αθήνα των χωρών προέλευσης παρανόμων μεταναστών και διερεύνηση της δυνατότητας επιτάχυνσης της αναγνώρισης των υπηκόων τους που συλλαμβάνονται προς απέλαση, καθώς και έκδοση του σχετικού τίτλου. Αξιοποίηση, από το Υπουργείο Εξωτερικών, των διαθέσιμων διπλωματικών πληροφοριών για χώρες προέλευσης παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η πολιτική κατάσταση των χωρών αυτών ενδεχομένως να δικαιολογεί δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ότι η επιστροφή των αλλοδαπών σε αυτές δεν είναι άμεσα εφικτή. Τα αποτελέσματα των ενεργειών αξιολογούνται και συντάσσεται ήδη σχετική έκθεση.

Σκληρή απάντηση του Γιάννη Μιχελάκη


Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινήθηκε η δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ζει σε άλλη χώρα.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Μιχελάκη «ιεραπόστολους της εθνικής μιζέριας», ενώ τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον αποκάλεσε και «εθνικό γκρινιάρη».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, απάντησε στα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου ως εξής:

«Ο δεύτερος αντιπρόεδρος επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, ότι θα ήταν καλύτερα και για τον ίδιο και για τον τόπο, αν βρισκόταν σε μόνιμες διακοπές. Άλλωστε, τα όσα δηλώνει, δείχνουν πως ζει σε άλλη χώρα και μιλά για άλλη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι δεν μπόρεσε ακόμη να αντιληφθεί την κοινωνική κατάθλιψη που έφεραν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν έχασε κάθε επαφή με την πραγματικότητα, προκαλεί βάναυσα όλους τους Έλληνες. Αποκαλύπτει, όμως, και την αδυναμία του να απαντήσει στα συγκεκριμένα θέματα που ξεκάθαρα του θέσαμε.

Ενώ ζητήσαμε να δώσει εξηγήσεις για τη δημιουργία νέων οργανισμών την ώρα που εξαγγέλλονται καταργήσεις παλαιών, αλλά και για διορισμούς «ημετέρων» την ώρα που μεθοδεύονται απολύσεις, ο κ. Πάγκαλος περί άλλα τυρβάζει.

Μιλά για συνεχή αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που η έξαρση της εγκληματικότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Μιλά για προστασία της δημόσιας υγείας, όταν κυβερνητικές παραλείψεις έκαναν απειλητικό τον ιό του Νείλου.

Μιλά για παρεμβάσεις στην απασχόληση όταν η ανεργία ξεπέρασε το 16% και σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

Μιλά για μια Αθήνα πόλη του Πολιτισμού και του Τουρισμού, όταν ολόκληρες γειτονιές - ακόμη και ο χώρος έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - κατάντησαν αιχμάλωτες σε παράνομους μετανάστες, εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών.

Μιλά για πολιτικές επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους, όταν ο νόμος, που ψήφισαν για την ιθαγένεια, έκανε την Ελλάδα μαγνήτη λαθρομετανάστευσης.

Τελικά, ένα είναι βέβαιο: Ότι ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού έμεινε χωρίς αρμοδιότητες και ρόλο, προσπαθεί να αποκτήσει πολιτική υπόσταση, βρίζοντας και προκαλώντας.

Στο παιχνίδι αυτό, θα τον αφήσουμε μόνο του. Τελεία και παύλα».


Read more...

Λουκέτο έβαλε ένα στα τέσσερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

Εκρηκτική κατάσταση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εκρηκτική αύξηση των λουκέτων σε κεντρικούς -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, δείχνει επικαιροποιημένη έρευνα της ΕΣΕΕ, η οποία καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο.

Τα πρώτα συμπεράσματα απογοητευτικά: τα καταστήματα που «κατέβασαν ρολά» αυξήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας στο 24% από 17% πέρυσι, με την οδό Σταδίου να κατέχει τα πρωτεία στα λουκέτα (περίπου 34%), ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει το 25%.

Σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι δυσμενέστερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περσινού Αυγούστου, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας

  • Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010.
  • Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 34%.
  • Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 26% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 25%.
  • Παρ όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα:

Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 26%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων.

Παρ όλα αυτά, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.

  • Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη από το Κέντρο της Αθήνας με το ποσοστό να φτάνει στο 18% αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010.
  • Παρόμοια είναι η κατάσταση στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου ενώ παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του Αυγούστου, παραμένει από τις περιοχές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων.
  • Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 24% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.
  • Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει ποσοστό της τάξης του 18%, ενώ τον Αύγουστο ήταν 13,5%.
  • Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαϊμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 22%, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 17,0%
  • Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες περιοχές, αφού το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά.
  • Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι υπό εξέταση εμπορικοί δρόμοι μπορεί να εμφανίζουν μια πιο ενθαρρυντική εικόνα σε σύγκριση με την Αθήνα, παρόλα αυτά, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, έχει αυξηθεί στο 20% από 10,1%.
Πιο συγκεκριμένα, στους εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλεισιμάτων που μόλις φτάνουν το 9% και 8% αντίστοιχα.

Οι εμπορικός δρόμοι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, αφού το 19%, 18% και 18,5% αντίστοιχα, των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο.

Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Κασσάνδρου όπου 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει κλείσει. Η Τσιμισκή, αν και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς δρόμους (περίπου 11,0%), σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου (8,0%), σημειώνει σαφή επιδείνωση.

  • Η εικόνα στην περιοχή της Λάρισας είναι ελαφρώς καλύτερη από άλλες περιοχές αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου 2010 έχει σημειώσει αύξηση στο 14,9% από 11,5%.
Κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας στους εμπορικούς δρόμους Ασκληπιού, Μανδηλαρά, Παναγούλη και Παπαναστασίου όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων είναι 12,0% έως 19,7%.

  • Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010. Το σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν σημείωσε επιδείνωση, με τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και 62 Μαρτύρων να παρουσιάζουν ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων 23,7% και 16,2% αντίστοιχα.
  • Στην πόλη της Καβάλας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα καλύπτουν το 14,7% των συνολικών καταστημάτων.
Η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια, ενώ σε αντιστοιχία με την περίπτωση της Βέροιας, οι μεγαλύτεροι -σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων - δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (Ομονοίας) τα κλεισίματα φτάνουν στο 17,28%, στην Κοζάνη (Ι. Τράντη), τα κλειστά καταστήματα φτάνουν στο 25,2%, στην Βέροια (Κεντρικής) το 18,7% και στην Έδεσσα (Εγνατία) το 24,5%. Και στις τέσσερις περιοχές, επιβεβαιώνεται η παραπάνω διαπίστωση, αφού οι τέσσερις εμπορικοί δρόμοι με την υψηλότερη συγκέντρωση επιχειρήσεων παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό λουκέτων.

  • Το κέντρο της Κοζάνης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εν λόγω εμπορικούς δρόμους. Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστές ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22% έως 30%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Στην Έδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 18,0%.
Και στην περίπτωση της Έδεσσας, η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους όπως για παράδειγμα στην οδό Εγνατία, (24,5%), Παύλου Μελά (18,2%), Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%).

  • Στην Βέροια, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 12,4%.
  • Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φτάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους φτάνει ακόμα και το 40%.
Δεν κλείνουν μόνο μικρά μαγαζιά

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι σε όλες τις περιοχές μπορούν να καταγραφούν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά.

Πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους.

Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες.

Επιπλέον, οι στοές, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η κατάσταση στις περιοχές της περιφέρειας είναι περισσότερη αισιόδοξη από την κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως σε σχέση με την Αθήνα, αφού ο ρυθμός αύξησης των κλειστών επιχειρήσεων είναι χαμηλός και σε πολλές περιπτώσεις ένας σημαντικός αριθμός των λουκέτων της περιόδου του Αυγούστου έχουν ήδη αντικατασταθεί από νέες επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί μία μεγάλη διαφορά της κατάστασης στην περιφέρεια από αυτή του κέντρου της Αθήνας. Τα λουκέτα στην περιοχή της Αθήνας ως ποσοστό είναι πολύ υψηλότερα, σε γνωστούς και βασικούς εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα η Ερμού, η Σταδίου κτλ..

Σε πόλεις της περιφέρειας οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι αντιστέκονται, αλλά - όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ - αυτό δεν σημαίνει ότι στο σύνολο των εμπορικών δρόμων της εκάστοτε πόλης, η αναλογία είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αθήνα.

Η παραπάνω διαπίστωση οφείλεται στις ιδιαιτερότητες που έχει η εμπορική επιχειρηματικότητα σε πόλεις της περιφέρειας η οποία στηρίζεται κυρίως στον οικογενειακό χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι αυτό το γεγονός, ενισχύει το επιχείρημα, ότι η μικρή επιχείρηση μπορεί να πλήττεται αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και το όχημα της ανάπτυξης για την επόμενη μέρα και ότι η ΜμΕ εμπορική επιχείρηση δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα.

Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές και η ΕΣΕΕ ως κυριότερη αναφέρει την αύξηση της ανεργίας στους απασχολούμενους, ενώ σημειώνει ότι, το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδεινώνει την τάση συρρίκνωσης των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων με την ταυτόχρονη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης η οποία πλέον συγκεντρώνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Τονίζεται ότι από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο, ενώ μια δεύτερη επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Μια τρίτη επίπτωση εκτιμάται ότι αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο στην κατοικία από την ερήμωση της γειτονιάς καθώς η κατοικία επηρεάζεται και ενδεχομένως χάνει την αξία της [ανταλλακτική αλλά και γαιοπροσόδου (ενοίκια)] ενώ ενδεχομένως αυξάνεται και ο κίνδυνος να βαθύνει ο κοινωνικός αποκλεισμός αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα μειωθεί η ζήτηση σε περιοχές μακριά από εμπορικά κέντρα εξυπηρέτησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Στο έλεος της βίας και των λεηλασιών η Βρετανία

Γενικεύεται η κρίση - Επεισόδια σε πολλές πόλεις


http://img.protothema.gr/1FCA3B1FCAB5E16A01687D2EFB5B8925.jpg

Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για "απόπειρα δολοφονίας" αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ, μετά και μια τρίτη νύχτα βίαιων επεισοδίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η "κατάστασή του ήταν στάσιμη". Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Τρεις ύποπτοι συνελήφθηκαν λίγο αργότερα.

Οι ταραχές που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο αυτό σε μια πολυεθνοτική συνοικία του βορείου Λονδίνου συνεχίστηκαν και εξαπλώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει στο Λονδίνο εσπευσμένα από τις διακοπές του.

Μετά το Λονδίνο, ομάδες εξαγριωμένων, κατά κύριο λόγο νέων, ταράζουν τη ζωή των κατοίκων του Λίβερπουλ, του Μπέρμινχαμ και του Μπρίστολ, καθώς από χθες Δευτέρα, κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων και σπάνε βιτρίνες μαγαζιών, ή, πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέφουν ξένες περιουσίες και να διαταράσσουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τηλεοπτικές εικόνες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξαν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες, να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν στα μαγαζιά που υπάρχουν στο διάβα τους, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ.

Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων και των εξαγριωμένων ανθρώπων που συμμετέχουν, έχει μέχρι στιγμής, οδηγήσει στη σύλληψη από την αστυνομία περισσοτέρων των 550 ατόμων - ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι έντεκα μόλις χρόνων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο για να προεδρεύσει σε επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra έπειτα από την τρίτη νύκτα βίαιων επεισοδίων.



Το γαλλικό πρακτορείο, μετέδωσε τα ξημερώματα, ότι πέραν των αστυνομικών των πόλεων που πλήττονται από τις αναταραχές - του Λονδίνου συμπεριλαμβανομένου - η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η, αν όχι έκρυθμη, έντονα ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη κατάσταση.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

"Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει", δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

"Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας "δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν", του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Δυσπιστεί η Τρόικα για τα έσοδα και τους νέους φόρους

Ερχεται Αθήνα στις 17 Αυγούστου


http://img.protothema.gr/05B7DB020B1960BD4DD3270B194E6986.jpg
Ανησυχίες για την επίτευξη του στόχου των αποκρατικοποιήσεων εκφράζουν οι ελεγκτές της Τρόικα, που καταφτάνουν στις 17 Αυγούστου στην Αθήνα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αν βγαίνουν ή όχι τα νούμερα στο Μεσοπρόθεσμο.

Σε έκθεση που ετοίμασαν στο πλαίσιο των ελέγχων για την 6η δόση του δανείου,
εντοπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ διατυπώνουν και αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να εισπράξει τα 5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ ανησυχεί ιδιαίτερα και για το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε για την έκθεση και ετοιμάζεται να δώσει απάντηση, για να πείσει ότι μπορεί να καταφέρει να εκπληρώσει το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους των μεταρρυθμίσεων, ώστε να πλησιάσει πολύ το στόχο που έχει τεθεί στο νέο μνημόνιο.
Read more...

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος


newpost.gr
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος
Το χρονοδιάγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, η συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αρμόδιο επίτροπο, Όλι Ρεν, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Η επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και ειδικά του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση που βλέπει ανήσυχη το διεθνές κλίμα να επιδεινώνεται.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους συναρμόδιου διεθνούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ώστε να αποκρυσταλλωθούν το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι όροι συμμετοχής των τραπεζών στον νέο μηχανισμό.

Η συμφωνία των ιδιωτών επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου με τον ιδιωτικό τομέα να μεταθέτει τις λήξεις ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών.

«Θα συζητηθούν το PSI και άλλα θέματα» είπε ένας αξιωματούχος. Της τηλεδιάσκεψης προηγήθηκαν τακτικές συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.


Πηγή: in.gr

Read more...

Σε ελεύθερη πτώση Σοφοκλέους- ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

newpost.gr
Σε ελεύθερη πτώση Σοφοκλέους- ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Συνεχίζεται η «βουτιά» και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία μέρα από το σπάσιμο του φράγματος των 1.000 μονάδων. Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την εξέλιξη των συνεδριάσεων. Πτώση και στις ασιατικές χρηματαγορές.

Στις 12:10 ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε πτώση 3,57%, με τις μονάδες να έχουν πέσει στις 962. Παράλληλα, το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στις 1.309 μονάδες βάσης.

Καθοδική πορεία ακολουθούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Στο κόκκινο πέρασε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με πτώση κατά 2,62%.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έμοιαζε να βρίσκεται σήμερα το πρωί σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας περισσότερο από 5% γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας), σε μια αγορά που έχει καταληφθεί από πανικό.

Ο δείκτης Footsie-100 είχε χάσει ως και 5,4%, πριν σημειώσει μια ελαφρά ανάκαμψη. Γύρω στις 11:35 (ώρα Ελλάδας), υποχωρούσε κατά 216,61 μονάδες, δηλαδή κατά 4,27% σε σχέση με την προηγουμένη, στις 4.852,95 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex-35 έχανε στις 11:25 (ώρα Ελλάδας) 3,4%, στις 8.171,6 μονάδες, μέσα σε κλίμα μεγάλης νευρικότητας ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, της Santander (-2,83% στα 6,19 ευρώ), της BBVA (-3,62% στα 6,144 ευρώ) και της Caixabank (-2,24% στα 3,28 ευρώ).

Παράλληλα, ισχυρές πτωτικές τάσεις σημειώθηκαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια. Με πτώση κατά 1,68% ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 153,08 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 8.944,48 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχανε 7,24% λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών. Το χρηματιστήριο της Μουμπάι υποχώρησε κατά το άνοιγμα κατά σχεδόν 3%, ενώ ο δείκτης KOSPI του χρηματιστηρίου της Σεούλ, έπειτα από την αρχική βουτιά κατά 10%, περιόρισε τις απώλειες στο 7,89%.
Read more...

«Φωτιά» σε τυρόπιτες, σουβλάκια και αναψυκτικά βάζει από 1η Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ

Σερβιριζόμενες ανατιμήσεις

(Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Σαρωτικές ανατιμήσεις σε χυμούς, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης αναμένονται από 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη των συγκεκριμένων αγαθών από ΦΠΑ 13% στο 23%.

Η μετάταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και συνοδεύεται από πρόβλεψη είσπραξης εσόδων 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. το 2012, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Με τα σημερινά δεδομένα, η διάταξη παραμένει σε ισχύ και από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από τον μειωμένο 13%, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης, επιβαρύνοντας από τις πίτσες και τα σουβλάκια μέχρι το φαγητό που σερβίρουν ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και αν περιλαμβάνονται σε πακέτα διαμονής και διατροφής. Έτσι, παίρνουν φωτιά οι τιμές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, πιτσαρίες αλλά ακόμα και σε καντίνες, όπως άλλωστε και τα φαγητά σε πακέτο.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 76,16. Μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα ανατιμηθεί στα 2,2μ μία συσκευασία έξι αναψυκτικών από 3,5 ευρώ στα 3,8 και ένας δίλιτρος χυμός από 3,70 στα 4.

Μέχρι νεωτέρας, πάντως, τα μόνα προϊόντα που γλιτώνουν τον συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το εμφιαλωμένο νερό και τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία (αν δεν καταναλώνονται επιτόπου), τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή 13%, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η διπλή «ταχύτητα
»

Τα κυλικεία σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή γηροκομεία θα διαθέτουν φαγητά με συντελεστή 13%, αλλά αναψυκτικά και χυμούς με 23%.

Μειωμένος συντελεστής 13% για γλυκά από ζαχαροπλαστεία τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου. Εάν καταναλώνονται επιτόπου ο συντελεστής θα είναι 23% το ίδιο και όταν περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμα φαγητών προς άμεση κατανάλωση.

Ζητείται «αντίδοτο»

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου συμμερίζονται την ανησυχία της αγοράς για σαρωτικές ανατιμήσεις, νέα μείωση της ζήτησης αλλά και αύξηση της ανεργίας, όμως από την άλλη δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις εναλλακτικές λύσεις που θα αναζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το Φορολογικό.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για μια συνολική παρέμβαση ελαφρύνσεων στο μέτωπο του ΦΠΑ. Στο τραπέζι έχουν τεθεί τόσο η μείωση των συντελεστών από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10% όσο και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 17%-18% και πράσινου αναπτυξιακού συντελεστή ΦΠΑ 1%-3%.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Yπερασπίζεται ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Εντείνονται οι γερμανικές επιφυλάξεις

«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, θα αγοράζει παλιά ποδήλατα με φρεσκοτυπωμένα ευρώ» επικρίνουν την πολιτική Τρισέ ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές
«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, θα αγοράζει παλιά ποδήλατα με φρεσκοτυπωμένα ευρώ» επικρίνουν την πολιτική Τρισέ ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Φρανκφούρτη
Στην κριτική κατά του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντεπιτίθεται ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η οποία έχει αναζωπυρωθεί -ιδιαίτερα στη Γερμανία- από την απόφαση της Τράπεζας να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Η τράπεζα, που αγοράζει τον τελευταίο χρόνο χρεόγραφα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έσπασε αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν «ταμπού» για τα ομόλογα των οικονομικά ισχυρότερων Ιταλίας και Ισπανίας.

«Παρατηρήσαμε πως οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Για αυτό και η ΕΚΤ, συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, «παρεξέκλινε από τους κανόνες νομισματικής πολιτικής».

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις στο Άαχεν, ξανά σε γερμανικό κοινό, ο Τρισέ αναρωτήθηκε, κατά το Bloomberg: «Θα ήταν πολύ τολμηρό, με μία κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα και μία κοινή κεντρική τράπεζα, να οραματιστούμε ένα υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης;».

Η απόφαση της ΕΚΤ έριξε τα spread των ομολόγων των δύο χωρών, την στιγμή που η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει από τον περασμένο Μάιο ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά χρεόγραφα εκτιμώμενης συνολικής αξίας 77 δισ. ευρώ.

Η κίνηση της Τράπεζας τη Δευτέρα έχει αναζωπυρώσει την κριτική στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ιδιαίτερα στο Βερολίνο, όπου μέρος του πολιτικού κόσμου αισθάνεται πως η ΕΕ κινείται στην ανεπιθύμητη κατεύθυνση της οικονομικής ένωσης «μεταφοράς ζημίων» στους ισχυρότερους (δηλαδή τη Γερμανία).

«Δεν χρειαζόμαστε μία "δημοσιονομική ένωση" και θα πρέπει να αντιταχθούμε σε κάτι τέτοιο επειδή θα σήμαινε διάχυση των ευθυνών» σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά Μίχαελ Μάιστερ.

Ο Φρανκ Σέφλερ, αρμόδιος οικονομικών του κοινοβουλευτικού τομέα των Γερμανών Φιλελεύθερων (FDP) δήλωσε χαρακτηριστικά στην οικονομική Handelsblatt: «Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει έτσι, σύντομα θα αγοράζει παλιά ποδήλατα και θα τα πληρώνει με φρεσκοτυπωμένα ευρώ».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η ΕΚΤ έχει γίνει, μαζί με την αμερικανική Fed, μία από τις μεγαλύτερες bad banks του κόσμου, έχοντας συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της τέτοιο όγκο κρατικών ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αγνοεί» την υποβάθμιση από την Standard & Poor's o Ομπάμα

«Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματά μας και θα τα λύσουμε»


http://img.protothema.gr/9817A65A212488ACFA9F3E9290A29B72.jpg
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, έδωσε μήνυμα ελπίδας και στήριξης στους πολίτες της χώρας του. Ο Ομπάμα εκτίμησε πως «ζούμε τη χειρότερη κρίση από το 1930», όμως σημείωσε πως έχει πίστη στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ικανότητας του αμερικανικού λαού. Εμείς είμαστε μία χώρα με τριπλό Α αξιολόγησης, τόνισε.

«Ό,τι και να λένε οι οίκοι αξιολόγησης, εμείς είμαστε χώρα του “τριπλού Α”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «αγνοώντας» την υποβάθμιση της χώρας του από την Standard & Poor's.

«Το πρόβλημα που έχουμε είναι εύκολο να λυθεί», σημείωσε και αναφέρθηκε στους τρόπους μείωσης των δαπανών, αλλά και στο θέμα της ανεργίας. Επίσης, ζήτησε κοινές προτάσεις από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, τα χρηματιστήρια, τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς, κατέγραφαν μεγάλες απώλειες, εξαιτίας της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή.

Την ίδια ώαρ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχέθηκε ότι η απώλεια 30 Αμερικανών στρατιωτών σε συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν δεν θα αποθαρρύνει τον αμερικανικό στρατό από την αποστολή που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα "επιτύχουν" στην αποστολή αυτή.

"Ξέω ότι οι στρατιώτες μας θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι καταφύγιο τρομοκρατών.Θα συνεχίσουμε και θα επιτύχουμε", είπε.
Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Μπαρόζο και Γιούνκερ για την κρίση χρέους

Επί τάπητος οι αποφάσεις του Ιουλίου


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έθεσε την ανάγκη δυναμικότερων και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως τα ευρω-ομόλογα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να εφαρμοστούν ταχύτερα οι αποφάσεις του Ιουλίου.

Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη για τα θέματα του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής των ιδιωτών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του κ. Γιούνκερ, του επιτρόπου Όλι Ρεν και του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Την Κυριακή υπήρξε σύσκεψη και με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος από τη Δευτέρα συνεχίζει στη Νορβηγία και στη Δανία την περιοδεία του, προκειμένου να ενημερώσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Τη Δευτέρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη επανέλαβε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έχουν διασφαλίσει τον ελληνικό δανεισμό έως το 2020. Τόνισε, όμως, πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις να λαμβάνει τα μέτρα και να γίνει παραγωγική ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

«Μας έχει διασφαλίσει στο να έχουμε δανειακά αλλά δεν μας έχει εξασφαλίσει στο αν θα υπάρχει μια αντίδραση στο εξωτερικό. Αυτό θα το διασφαλίσουμε εμείς. Εμείς ως χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε την πειθαρχημένη και στοχευμένη δουλειά μας στο να γίνουμε παραγωγικοί...» τόνισε η κ. Παναρίτη και εξήγησε τι είδους αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν:

«Ίσως να υπάρξει μια έντονη αντίδραση μέσα στους λαούς της ΕΕ, αν η Ιταλία θα πρέπει να δανείζεται με 6% και 7% κάποια στιγμή και εμείς να δανειζόμαστε με 3,2%-3,5%».

Πάντως, δεν έκρυψε ότι οι αντιδράσεις των ηγετών στις ΗΠΑ και την ΕΕ απέναντι στις αγορές δεν είναι αποτελεσματικές, λέγοντας πως «πλέον οι ηγέτες της Ευρώπης και αυτοί της Αμερικής, προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που αυτοί νομίζουν να λύσουν το θέμα της υπερχρέωσης που έχουν, αλλά τελικά καταλήγει να είναι πολύ λίγος αυτός ο τρόπος».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Δεν νομίζω ότι χρειάζονται τόσο πολύ δημοσιονομικά μέτρα όσο χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ την παραγωγική δύναμη», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις».

Σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζοζέ Μπαρόζο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Σίσσυ Αλιγιζάκη δήλωσε:

«Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως Κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...