Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Από τις 20 Αυγούστου το «εργόσημo» για κατ' οίκον ή περιστασιακή απασχόληση

Για τον έλεγχο της «μαύρης εργασίας»

Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι
Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ' οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.

Πρόκειται για το «εργόσημο» που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.

Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Η παραλαβή του «εργόσημου» θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.

Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.

Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄οίκον μαθήματα.

Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.

Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.

Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Σήμερα κάποιος που απασχολεί εργαζόμενο στο σπίτι του, έστω και περιστασιακά, οφείλει κανονικά να υποβάλλει περιοδική αναλυτική δήλωση και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τον εργαζόμενο αν είναι ασφαλισμένος.

Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση έως επτά πλασματικών ετών ασφάλισης

Νέα εγκύκλιος

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων δεν επιστρέφονται
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων δεν επιστρέφονται (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πλασματικό χρόνο ασφάλισης από τέσσερα έως επτά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2014 και εντεύθεν.

Διαβάστε την εγκύκλιο

Ο συνολικός αυτός χρόνος, συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

  • Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα έτη
  • Όσοι θεμελιώνουν το 2012 μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε έτη
  • Όσοι θεμελιώνουν το 2013 μπορούν να αναγνωρίσουν έξι έτη
  • Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2014 και μετά, μπορούν να αναγνωρίσουν επτά έτη
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι εξαγοράς, τα ποσά που πρέπει να καταβάλει ο ασφαλισμένος, καθώς και βασικά παραδείγματα για την διευκόλυνση τόσο των υπηρεσιών όσο και των ασφαλισμένων.

  • Στην περίπτωση της στρατιωτικής υπηρεσίας, για κάθε χρόνο εξαγοράς το κόστος είναι 2.014,2 ευρώ
  • Χωρίς εξαγορά αναγνωρίζεται ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 μέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 μέρες) και ο χρόνος απουσίας λόγω κύησης και λοχείας.
  • Χωρίς εκπτώσεις αναγνωρίζεται ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για ανυπακοή ή ανυποταξία
  • Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει σε κάθε φορές επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτού εργάτη
  • Ο χρόνος σπουδών, χρόνος παιδιών, κενά ασφάλισης και ο χρόνος μαθητείας αναγνωρίζονται με την καταβολή για κάθε μήνα αναγνώρισης ποσού που υπολογίζεται με 20% (για τους φορείς κύριας ασφάλισης) και 6% (επικουρικής) επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη) και ο χρόνος απεργίας: σε καμία περίπτωση οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αναγνώριση δεν μπορεί να υπολείπονται του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση πτυχίου μέχρι την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΕΤΑΑ) αναγνωρίζεται με εισφορά ίση με το 20% και 6% αντίστοιχα, επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδείκευτου εργάτη.
Ο υπουργός Εργασίας ζητά από τις υπηρεσίες όλων των ταμείων να είναι προσεκτικές και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους ασφαλισμένων, καθώς σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης δεν επιστρέφονται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο χτυπά η καρδιά του Δεκαπενταύγουστου

Φάρος πνευματικής ανάτασης

Ιστορική η περυσινή θεία λειτουργία, η πρώτη μετά από 87 χρόνια, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ιστορική η περυσινή θεία λειτουργία, η πρώτη μετά από 87 χρόνια, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη
Τραπεζούντα, Τουρκία
Χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Τραπεζούντα η ελληνική παρουσία είναι έντονη παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών.

Πόντιοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρωσία ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συρρεύσει ήδη για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία την οποία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η φετινή συγκυρία έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα για την περιοχή του Πόντου, καθώς η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Σουμελά γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού των μουσουλμάνων.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 88 χρόνια, τελέστηκε η πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο τελευταίος είναι ο μόνος ποντιακής καταγωγής ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

H πατριαρχική θεία λειτουργία, στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, θα μεταδοθεί από τον ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT 2, ο οποίος προσφέρει δωρεάν τη διαστημική χωρητικότητα στις ώρες που απαιτείται. Η λειτουργία θα μεταδοθεί μέσα από τις συχνότητες της ΕΤ3 και θα πραγματοποιηθεί από την κεραία του δορυφόρου S2.

Στο Βέρμιο

Στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά της Ημαθίας το ομώνυμο ίδρυμα οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με το αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον», που είναι δωρεά των αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη.

Τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία Σουμελά, στην Ημαθία, θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΗΠΑ: Τραγωδία με 4 νεκρούς σε συναυλία (vid)

newpost.gr
ΗΠΑ: Τραγωδία με 4 νεκρούς σε συναυλία (vid)
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίσθηκαν όταν εξαιτίας του ισχυρού ανέμου κατέρρευσε σκηνή σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ, λίγα λεπτά πριν από την εμφάνιση του αμερικανικού ντουέτου της κάντρι "Σούγκαρλαντ".



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, θεατές προσπάθησαν να συγκρατήσουν τμήματα της σκηνής του Hoosier Lottery Grandstand που κατέρρευσε, για να βοηθήσουν τυχόν παγιδευμένους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έπνεε ισχυρός άνεμος και ότι είχε αρχίσει να βρέχει.

"Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", ανέφερε η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας της Ιντιανάπολις.

Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τη σκηνή να καταρρέει από μια βίαιη ριπή ανέμου ενώ ακούγονται τα ουρλιαχτά θεατών.
Read more...

«Μην δέχεστε ελληνικά ευρώ, μπορεί να μην ισχύουν σε λίγο καιρό...»


newpost.gr
«Μην δέχεστε ελληνικά ευρώ, μπορεί να μην ισχύουν σε λίγο καιρό...»
Ο Βρετανός βουλευτής των Τόρις Τζον Ρέντγουντ, προέτρεψε τους Βρετανούς να μην δέχονται ελληνικά χαρτονομίσματα ευρώ καθώς μπορεί να τεθούν εκτός ενιαίου νομίσματος.


Σύμφωνα με την Daily Mail, o βουλευτής τόνισε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους Βρετανούς τουρίστες όταν θα γυρίσουν από τις διακοπές τους στη Μεσόγειο εάν δεχτούν τα εν λόγω χαρτονομίσματα.

Αν και τα χαρτονομίσματα όλων των κρατών - μελών μοιάζουν ίδια, ωστόσο κάθε χαρτονόμισμα περιέχει ένα συγκεκριμένο κώδικα όπου κάθε χώρα εκτυπώνει, με "Υ" για την Ελλάδα και "Χ" για τη Γερμανία.

"Είναι απίθανο, ωστόσο θα μπορούσαμε να είχαμε μία κατάσταση με την Ελλάδα να πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή με αποτέλεσμα οι Βρετανοί τουρίστες να χάσουν χρήματα", τόνισε.

Πηγή: News247.gr


Read more...

Ρόβλιας: «Δεν θα απολυθούν οι αναγκαίοι και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι»


newpost.gr
Ρόβλιας: «Δεν θα απολυθούν οι αναγκαίοι και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι»
Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο απόλυσης των υπαλλήλων ΔΕΚΟ , είναι σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , Ντίνος Ρόβλιας .


"Κανένας αναγκαίος και χρήσιμος εργαζόμενος του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν πρέπει να έχει την ανησυχία ότι θα απολυθεί" αναφέρει χαρακτηριστικά .

Ως προς την αναδιάρθρωση του δημοσίου που θα οδηγήσει υπαλλήλους σε εργασιακή εφεδρεία ο υπουργός αναφέρει πως "το τυχόν πλεονάζον προσωπικό θα προσδιοριστεί , έπειτα από μελέτη και νέο οργανόγραμμα ανά φορέα. Το πλεονάζον προσωπικό θα μπει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η εργασιακή εφεδρεία δεν έχει ημερομηνία λήξης, ως προς τα προνόμια που παρέχει η κατάταξη στους πίνακες, δηλαδή ακόμη και μετά την παρέλευση του ενός χρόνου οι πίνακες θα είναι σε ισχύ".

Ο κ. Ρόβλιας επισημαίνει ότι η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων 1 προς 10 για το 2011 και 1 προς 5 από το 2012 ως το 2015 θα τηρηθεί στο ακέραιο.

"Συνολικά ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, τακτικό και έκτακτο προσωπικό, θα έχει μειωθεί από το 2011 ως το 2015 περίπου κατά 151.000 απασχολούμενους. Αυτός ο σχεδιασμός μας θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση" αναφέρει ο υφυπουργός.

Read more...

Σκανδαλίδης: «Καποιες φορές οι υπουργοί χρειάζονται μαστίγιο»

newpost.gr
Σκανδαλίδης: «Καποιες φορές οι υπουργοί χρειάζονται μαστίγιο»
Κάποιες φορές χρειάζεται και το "μαστίγιο" ώστε να προχωρήσουν οι υπουργοί το κυβερνητικό έργο δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Kώστας Σκανδαλίδης , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.


Aπαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει εκτός κυβέρνησης υπουργούς που είτε καθυστερούν είτε διαφωνούν απαντά : "Μου ζητάτε να σχολιάσω τον τρόπο που κυβερνά ο Γιώργος Παπανδρέου, ένας πολιτικός του διαλόγου, με αυξημένη ευαισθησία για τους συνεργάτες του. Θέλει να αναδείξει νέο τρόπο διακυβέρνησης. Πάντως είναι στιγμές που και το μαστίγιο δεν θα έβλαπτε- να μην πως θα ωφελούσε σημαντικά".

Αναφορικά με το εσωτερικό του κόμματος και την αντιπροεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Σκανδαλίδης σχολιάζει πως "από τον Πρωθυπουργό πήρε θέση αυξημένης ευθύνης στην κρισιμότερη στιγμή της χώρας-και όχι δακτυλίδι. Ο Βαγγέλης είναι αρκετά έξυπνος και καταλαβαίνει ότι τα δακτυλίδια είναι περιττές πολυτέλειες και οι εσωκομματικοί μικρουπολογισμοί φρούδες ελπίδες. Οι εξελίξεις στη χώρα και την παράταξη είναι τέτοιες που δεν χωρούν απονομές δακτυλιδιών".

Read more...

«Ειρηνική έξοδο» Ελλάδας και Πορτογαλίας από ΕΕ και ευρώ προτείνει ο Τζορτζ Σόρος

Λέει ναι στο ευρωομόλογο

Ο Σόρος ο κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992
Ο Σόρος ο κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992 (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, λόγω του μεγάλου χρέους τους, διατυπώνει ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Spiegel. Ο ίδιος, πάντως, επαναλαμβάνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εισάγουν το ευρω-ομόλογο.

«Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος» της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ευρωζώνη είπε ο Σόρος.

Ο Σόρος προτείνει να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία. Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν».

Ο Σόρος επισημαίνει ακόμη ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης την εισαγωγή ευρωομολόγων.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες».

Το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, αλλά ο Σόρος προτείνει η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους.

Ο Σόρος ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λέει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ.

«Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν», εξηγεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...