Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες Τα νέα βάρη για μισθωτούς, συνταξιούχους, μπλοκάκια


Τα νέα βάρη για μισθωτούς, συνταξιούχους, μπλοκάκια
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» είναι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι χαμένοι στην κατανομή των νέων φορολογικών βαρών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 35.000 ευρώ, αναμένεται να έχουν φοροελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και την εφαρμογή υψηλότερου συντελεστή από πιο χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν πρόσθετο φόρο σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο.
Ως εκ τούτου:
  • τα χαμηλά εισοδήματα έως 17.000 ευρώ θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο από 30 ως 100 ευρώ
  • η επιβάρυνση φθάνει στα 626 ευρώ για εισόδημα 25.000 ευρώ
  • στα 656 για μισθωτό με 30.000 ευρώ εισόδημα
  • στα 951 ευρώ για μεσαία εισοδήματα των 35.000 ευρώ
  • για εισοδήματα ύψους 40.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνσει στα 1.426 ευρώ
Αντίθετα, «κερδισμένοι» βγαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα δουν το φορολογικό τους συντελεστή να μειώνεται για τα εισοδήματα έως τις 50.000 ευρώ, από το 26% στο 22%.
Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες, με εισόδημα έως 35.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από 200 έως και 764 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για αυτή την κατηγορία φορολογούμενων ξεκινούν από εκεί και έπειτα, αγγίζουν δηλαδή, μόλις έναν στους δέκα.
Κατά συνέπεια, για όσους δηλώνουν 40.000 ευρώ το χρόνο, ο έξτρα φόρος (λόγω φορολογικού συντελεστή και αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης) φθάνει τα 1.126 ευρώ και για όσους έχουν εισόδημα 50.000 ευρώ τα 3.526 ευρώ.
Στους «χαμένους» του νέου φορολογικού συγκαταλέγονται και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, αφού ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κι έτσι φτάνει:
  • από το 11% στο 15%, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ
  • από 33% σε 35% για εισοδήματα από 12.000 έως 35.000 ευρώ
  • για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, εισάγεται νέος υψηλός συντελεστής 45% (έως τώρα ισχύει συντελεστής 33%)
Χαμένοι θεωρούνται και όσοι έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι, καθώς η ενιαία κλίμακα θα επιβαρύνει τα μεσαία εισοδήματα.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ.
Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα ήταν 7.700 ευρώ, η διαφορά, δηλαδή, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο έλεος του καιρού...


πάνω από 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά...

Περίπου 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ...
σήμερα, Κυριακή, δεν υπήρξε καμία άφιξη με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.

Τα περισσότερα άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι λόγω του μεγάλου συνωστισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, διαμένουν σε δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στους προαύλιους χώρους.

Η βροχόπτωση των τελευταίων ωρών αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα κάνουν δύσκολες τις συνθήκες των ανθρώπων που διαμένουν στις σκηνές.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Πλατανησιώτης ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες των τριών τελευταίων ημερών ευνοούν την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού ειδικά στα μικρά παιδιά.

Την ανάγκη να υπάρξει κρατική δομή ενημέρωσης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να πειστούν στο μέλλον και να μετακινηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, θα πρέπει από τώρα να έχουν διαρκή ενημέρωση για το τι σημαίνει αίτηση πολιτικού ασύλου, πότε μπορούν να πάρουν απάντηση στο θέμα αυτό, αν μπορούν επιστρέψουν στις πατρίδες τους και το τι συμβαίνει με τα σύνορα και την Ευρώπη...

Read more...

Ποιοι και γιατί θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ...


Ποιοι και γιατί θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ το 2016

Αντιμέτωποι με διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις και στον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν να βρεθούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Προκειμένου να καλύψει το...
δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί μέσα στο 2016 από τη μείωση των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί από τους δανειστές να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Η αύξηση αυτή όμως, θα επηρεάσει όχι μόνο αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλά και αυτούς για τους οποίους η αλλαγή του Ιανουαρίου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στον υπολογισμό του «χαρατσιού» στα ακίνητα. Από την επεξεργασία σε δείγμα 108 τιμών ζώνης που καλύπτουν σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο, όπως αναφέρει το fpress.gr, προκύπτει ότι περίπου στο 55% των περιπτώσεων, η αλλαγή της τιμής ζώνης δεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές είναι που …μυρίζει πρόσθετη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό. Ο φάκελος «ΕΝΦΙΑ 2016» έχει ήδη ανοίξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Οι δανειστές, έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να ετοιμάσει «στρατηγικό πλάνο» για τον ΕΝΦΙΑ το οποίο θα προβλέπει αυτόματες αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου των 2,65 δις. ευρώ. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις στατιστικές κατανομές των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς και για την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή τους στους φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών και γονικών παροχών. Από τα στοιχεία έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί δημοσιονομικό κενό άνω των 350 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι με τον ΕΝΦΙΑ βεβαιώνονται φόροι άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να καλυφθεί κενό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, απαιτείται μεσοσταθμική αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά τουλάχιστον 10%. Το υπουργείο Οικονομικών, έκανε… όνειρα για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μετατραπεί ουσιαστικά σε έναν φόρο τύπου ΦΜΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος δεν θα υπολογιζόταν ανά τετραγωνικό μέτρο όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση το σύνολο της περιουσίας του καθενός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το οικονομικό επιτελείο θα προωθούσε τα σχέδιά του για μεταφορά πρόσθετων φορολογικών βαρών στη μεσαία και στη μεγάλη περιουσία αλλά και για απαλλαγή της μικροιδιοκτησίας από κάθε επιβάρυνση.

Πλέον, με την καθυστέρηση που έχει γίνει στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, είναι αμφίβολο αν υπάρχει χρόνος για τέτοια ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. Με δεδομένη το γεγονός ότι η Ελλάδα κατακλύζεται από μικροιδιοκτησίες, το να εξαιρέσεις τους «μικρούς» από κάθε φορολογική επιβάρυνση, προϋποθέτει ότι στις μεσαίες και στις μεγάλες περιουσίες θα πρέπει να επιβληθούν συντελεστές στα όρια της δήμευσης. Για να πειστούν οι δανειστές σε μια τέτοια αλλαγή (αν πειστούν) απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει αποδειχθεί στην πράξη πολύ αποδοτικός φόρος και δύσκολα θα αλλάξει η συνταγή του. Τι αναμένεται να γίνει στην πράξη; Να αλλάξουν οι συντελεστές ώστε να καλυφθεί το κενό κάτι που απαιτεί μόνο ένα… άρθρο. Για παράδειγμα, η μείωση της τιμής ζώνης από τα 2050 στα 1700 ευρώ στις ακριβές περιοχές της Αγίας Παρασκευής, έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται πλέον στα 4,5 ευρώ από τα 6 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 25%.

Για να μην υπάρξουν απώλειες εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει είτε να αλλάξει τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, είτε να αναπροσαρμόσει το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναπροσαρμογή των κλιμακίων ή των συντελεστών, δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες περιοχές και να αποκλείσει κάποιες άλλες. Ο τρόπος υπολογισμού, θα ισχύσει για όλες τις περιοχές. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ήδη ωφεληθεί από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Από τον μακρύ κατάλογο των 60 περιοχών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, προκύπτει ότι υπάρχουν και φθηνές και ακριβές περιοχές.



Πού δεν μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ



Ειδικότερα, ανεπηρέαστη στη μείωση των αντικειμενικών αξιών μένουν οι φθηνότερες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας (όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 750 στα 700 ευρώ) μένουν όμως και οι ακριβότερες περιοχές της Γλυφάδας ότι η τιμή ζώνης παρέμεινε αμετάβλητη στα 4600 ευρώ. Υπάρχουν περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Παπάγου ότι η τιμή ζώνης έπεσε από τα 2500 στα 2050 ευρώ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα τετραγωνικό στους ακριβότερους δρόμους της Πεύκης, θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1950 στα 1600 ευρώ. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των αξιών, φέρνει μειώσεις ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κλπ.

enikonomia.gr

Read more...

Το τελικό σχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος...


Μηδενικές επιβαρύνσεις για περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα έως 9.100 ευρώ, κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, μείωση φόρων για...
εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και εκτόξευση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος η οποία φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 

Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, καθώς και νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Όπως επισημαίνουν στο «Έθνος της Κυριακής» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η νέα φορολογική κλίμακα «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς». Πιο συγκεκριμένα, το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπει τα εξής:

Η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα:

• 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.0001 έως και 30.000 ευρώ.
• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ.
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα. 

9.100 από 9.550 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, καθώς η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο αυτό μειώνεται στις 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα. Την έκπτωση των 2.000 ευρώ δικαιούνται αυτούσια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν έχουν καμία έκπτωση φόρου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της έκπτωσης φόρου και του έμμεσου αφορολόγητου αποτέλεσε βασική διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ με το Ταμείο να ζητάει μειωμένο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί – συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Στην κλίμακα με συντελεστές από 2,2% έως 10% η εισφορά αλληλεγγύης

Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα με συγκεκριμένους συντελεστές, αλλά κινείται στη φιλοσοφία της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. 

Με τον «μικρό» συντελεστή να διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα) για πάνω από 220.000 ευρώ, η νέα κλίμακα είναι η εξής:

• 2,2% για εισόδημα από 12.0001 έως και 20.000 ευρώ. 
• 5% από 20.001 έως και 30.000 ευρώ.
• 6,5% από 30.001 έως και 40.000 ευρώ.
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ. 
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω. 

Οι κυβερνητικές προτάσεις δίνουν οριακές μειώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, οι οποίες κυμαίνονται από 9 ευρώ (για εισόδημα 17.000 ευρώ) έως και 69 ευρώ (για εισόδημα 13.000 ευρώ), αλλά φέρνουν έξτρα φόρους σε όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ, όπου η εισφορά από 1.0000 ευρώ σήμερα κάνει άλμα στα 2.026 ευρώ. 

Read more...

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. Η φήμη για τα σύνορα έστειλε πρόσφυγες στις γραμμές της Ειδομένης


Η φήμη για τα σύνορα έστειλε πρόσφυγες στις γραμμές της Ειδομένης
Έντονη η αστυνομική παρουσία και πάλι στις γραμμές   (Φωτογραφία:  Motionteam )
Ειδομένη
11 φωτογραφίες
«Καραβάνια» προσφύγων πήραν την Κυριακή το δρόμο της επιστροφής στην Ειδομένη εξαιτίας ανυπόστατων φημών που διακινούνται ότι το μεσημέρι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Στις γραμμές συγκεντρώθηκαν δύο ομάδες: αυτοί που ήθελαν να περάσουν και αυτοί που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι δεν θα ανοίξουν τα σύνορα.

Έντονη η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στην πλευρά της ΠΓΔΜ.
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Εξάλλου, ακινητοποιημένα στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκονται λεωφορεία με αλληλέγγυους που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό μίλησε στo Mega και επισήμανε ότι έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο.

Αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress», στόχος των ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί θα διαδηλώσουν το πρωί (11:00) της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Δύο ομάδες πάνω στη γραμμή

Σε δύο ομάδες χωρίστηκαν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, αφού απέναντι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές για να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ύστερα από έντονες συζητήσεις και αρκετή ένταση, επικράτησε ηρεμία.

Νωρίς το απόγευμα, δύο λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη για την Πιερία. Μεταξύ των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ειδομένη είναι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και η οικογένεια της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α' . Όπως εξήγησε η μητέρα της, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον ανυπόφορη.

«Θέλω καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μου και να μπορέσω να δω πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Γερμανία» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο για τις ροές, το σύνολο των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα φτάνει τους 50.256.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ISIS: Το χτύπημα στις Βρυξέλλες ήταν απλώς μία γεύση..


Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την τακτική των απειλών κατά της Δύσης, με νέο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. Σε αυτό ο Hicham Chaib, που φέρεται ως ανώτερο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, υποστηρίζει πως...
το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ήταν «απλώς μία γεύση» για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

«Θα σκοτώσουμε τους ανθρώπους σας», αναφέρει ο Hicham Chaib, οργανωτής της ομάδας Sharia4Belgium, που αποδοκιμάζει τους Ευρωπαίους για τη Δύση για τον βομβαρδισμό της Συρίας και του Ιράκ. 



Στο τέλος του βίντεο, ο Hicham Chaib εκτελεί πισώπλατα ένα γονατισμένο κρατούμενο (η σκηνή αυτή έχει αφαιρεθεί από το παραπάνω βίντεο).

Read more...

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Συρίας ξανά η Παλμύρα...


... μετά από ολονύκτιες μάχες
ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης πέρασε και πάλι εξ ολοκλήρου η ιστορική πόλη της Παλμύρας, μετά από σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που ανάγκασαν τους μαχητές του ISIS να...
υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν προς βορειοανατολικές περιοχέςΣύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται, AFP και RT, «ο στρατός [του Άσαντ] έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο, τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και των γύρω κατοικημένων περιοχών».



Την ίδια στιγμή, πολυμελείς ομάδες σκαπανέως του Στρατού επιχειρούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν δεκάδες εκρηκτικά και νάρκες που έχουν «φυτευθεί» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Η συριακή τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς πλάνα πρακτορείων από εκρήξεις μέσα από την πόλη και με τους καπνούς κυριολεκτικά να καλύπτουν τα κτίρια, ενώ, τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.



Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως η ανακατάληψη της πόλης έγινε μετά από 40 συνολικά επιδρομές που πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη κατά τις τελευταίες 24 ώρες και κατά τις οποίες έπληξαν 158 στόχους, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 τζιχαντιστές. 

Όσον αφορά την καταστροφή στρατιωτικού υλικού των μαχητών του ISIS, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος γίνεται συγκεκριμένα λόγος για 4 δεξαμενές καυσίμων, 3 κομμάτια του πυροβολικού, 4 αποθήκες πυρομαχικών καθώς και 5 οχήματα.



Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως οι μαχητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλμύρα κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά και συγκεκριμένα προς τις πόλεις Sukhnah, Raqqa, και Ντέιρ αλ-Ζορ. βορειοανατολικά

Το Σάββατο, ο υπεύθυνος της Συριακής Κυβέρνησης για τις αρχαιότητες Mamoun Abdelkarim δήλωσε πως οι Αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τα παγκοσμίως μοναδικά ιστορικά μνημεία, έστω με τις πέτρες που εξακολουθούν να παραμένουν στα σημεία.

Υπενθυμίζεται πως η αρχαία πόλη πέρασε στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» τον Μάιο του 2015 και από τότε δεκάδες μοναδικά μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν, ανάμεσα στα οποία ο ηλικίας 2.000 ετών ναός του Bel καθώς και η Αψίδα του Θριάμβου. 

Π.Κ.

Read more...

Μάρδας: Θα προχωρήσουμε σε οικονομική καταγραφή των προσφυγων...


Τι είπε στον Γιώργο Αυτιά, για το λεκτικό λάθος του Μουζάλα για τα Σκόπια...
Τη δυσκολία να φυλαχθούν πλήρως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, παραδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό και το οργισμένο...
τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  -στον οποίο και μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμβάλλει ενεργά στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Μιλώντας στον Γ. Αυτιά (ΣΚΑΙ), ο Δ. Μάρδας τόνισε, πως, «ηρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και είδε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του ζητήματος». Και πρόσθεσε, πως, όσοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας της συνθήκης Σένγκεν τώρα παίρνουν την απάντηση που πρέπει.

Μέσα από πολιτικό διάλογο θα δώσουμε λύσεις, δεν είμαστε μόνοι μας όπως άλλα κράτη, συνέχισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οικονομική καταγραφή των μεταναστών. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

Αναφορικά με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα για τα Σκόπια, ο υπουργός το χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή, αλλά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του υπουργού Μεταναστευτικής καθώς όπως είπε «ένας άνθρωπος που δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο μπορεί να κάνει κάποια λεκτικά λάθη. Δεν αλλάζει η πολιτική της χώρας σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων» τόνισε.

Read more...