Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ Νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις αν δεν εισπραχθούν φόροι, προειδοποιεί ο Τόμσεν


O Τόμσεν αποδίδει την αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε κεκτημένα συμφέροντα, ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας
O Τόμσεν αποδίδει την αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε κεκτημένα συμφέροντα, ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σαφή προειδοποίηση ότι μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης θα αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνει ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο Τόμσεν αποδίδει σε κεκτημένα συμφέροντα, ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας την αδυναμία είσπραξης φόρων, ενώ παραδέχεται πως ΔΝΤ και ΕΕ αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Δανός επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει ακόμη πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφοντας εμμέσως ένα κούρεμα του επίσημου τομέα.

Στην ίδια συνέντευξη το στέλεχος του ΔΝΤ σημειώνει πως παρά τις ισχυρές μακροοικονομικές αντιξοότητες, η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όλη η συνέντευξη στα Νέα που κυκλοφορούν το Σάββατο
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ Σε τρία επίπεδα θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι



se-tria-epipeda-tha-aksiologithoun-oi-dimosioi-ypalliloi 
Τη χωρίς εξαίρεση αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τονομοσχέδιο προορίζεται να είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου. Η καθολικού τύπου διαδικασία θα διεξάγεται σε τρία επίπεδα και θα αρχίσει από φέτος.
Σύμφωνα με το Έθνος, σύστημα αξιολόγησης τριών επιπέδων για τους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, με στόχο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου.

Το πρώτο στάδιο αφορά τον προσωπικό φάκελο του υπαλλήλου, όπου θα μπουν στο μικροσκόπιο τα πτυχία, τα προσόντα και η συμμετοχή σε σεμινάρια. 

Έπεται η «ακτινογραφία» των ικανοτήτων του εργαζομένου και στην τρίτη φάση θα αξιολογούνται η παραγωγικότητα και η επίτευξη στόχων.Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού που θα επιφέρουν σαρωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί κατ' αρχάς στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι δημόσιοι φορείς.

Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις
Σε επτά στάδια θα πραγματοποιηθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων. Η κινητικότητα θα αποτελέσει πάγια πρακτική ενώ όλοι οι υπάλληλοι θα γνωρίζουν ότι θα μετακινηθούν και σε άλλες θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. 

Το ανώτατο όριο βαθμολόγησης θα είναι τα 250 όρια, ενώ θα προτάσσονται οι εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς προβλέπεται αρνητική βαθμολογία για όσους υπηρετούν σε άλλες οργανικές θέσεις και θέλουν να μετακινηθούν.

Στο πρώτο λοιπόν στάδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καταγράφονται τα αιτήματα των φορέων για να καλυφθούν θέσεις στις οποίες υπάρχει ανάγκη στελεχών. 

Στο δεύτερο στάδιο, τα αιτήματα κατατίθενται ιεραρχημένα στην αρμόδια επιτροπή, η οποία καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας των φορέων στους οποίους θα μετακινηθεί το προσωπικό. 

Έπειτα, δημοσιεύεται η προκήρυξη των θέσεων όπου περιγράφονται οι θέσεις ανά φορέα και τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει το προσωπικό. 

Στο τέταρτο στάδιο, καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν.

Στο πέμπτο στάδιο. οι υποψήφιο υπάλληλοι καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στα γραφεία προσωπικού των διευθύνσεων που υπηρετούν και καταγράφουν τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν ενώ παράλληλα δηλώνουν τις θέσεις που επιθυμούν να μετακινηθούν, με σειρά προτεραιότητας.

Μετά, εντός 20 ημερών τα γραφεία προσωπικού πρέπει να έχουν αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο τους πίνακες κατάταξης των υπαλλήλων που επιθυμούν να μετακινηθούν. 

Και τέλος, διαβιβάζονται στο ΑΣΕΠ οι καταστάσεις από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου όπου και διαμορφώνεται ο τελικός πίνακας βαθμολογίας και κατάταξης των επιτυχόντων με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων που περιγράφει η υπουργική απόφαση.
http://newpost.gr/

Read more...

Αναζητούν επιχειρηματία ...




...για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου...
Σε κινητοποίηση βρίσκεται η Κυπριακή Αστυνομία για τη σύλληψη και έκδοση στην Ελλάδα επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Τζοχατζόπουλου, για την αγορά των... ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR-MI.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», οι κυπριακές αρχές έλαβαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον επιχειρηματία Συριακής καταγωγής, Φουάτ αλ - Ζαγιάτ.
Ο Ζιγιάντ αναζητήθηκε στην κατοικία του, που βρίσκεται στον δήμο Έγκωμης της Λευκωσίας, αλλά μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε εντοπιστεί και τέθηκε στην λίστα των καταζητούμενων προσώπων.

Ο Σύρος επιχειρηματίας είναι κάτοχος συριακής και πορτογαλικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καταγράφεται η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος (32.404.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων Αμερικής), που φέρεται να κατέληξε στον κ. Τσοχατζόπουλο μέσω δύο εταιρειών, που είχαν έδρα την Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι "μίζες" εκταμιεύονταν από κοινό λογαριασμό του Ζιγιάντ και της συζύγου του σε υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας στη Γενεύη.


Read more...

Επιστολή στρατιωτικών στον Κωσταράκο


Επιστολή στον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο έστειλαν οι στρατιωτικοί, ζητώντας να απαντήσει σε πληροφορίες που θέλουν το  Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων να εισηγείται μεταξύ  άλλων την κατάργηση της μονιμότητας στο στρατό.
Ακολουθεί η επιστολή του ΣΥΣΜΕΔ (Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών ενόπλων δυνάμεων)
"Κε Αρχηγέ.

Δια του παρόντος σας μεταφέρουμε την έντονη δυσφορία και απογοήτευση των μελών μας, αλλά και πλήθους συναδέλφων μας, στη διαρροή πληροφοριών που φέρνει το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) να συζήτησε και πολύ σύντομα να εισηγείται προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (δια του ΥΠΕΘΑ) τα κάτωθι:

- Κατάρτιση νέου μισθολογίου των Ελλήνων στρατιωτικών με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και πληρωμή βασικού μισθού, και συνεπακόλουθα των όποιων εναπομεινάντων επιδομάτων, στο φέροντα βαθμό και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-8-2012 καταργουμένου του επιδόματος εξομάλυνσης.

- Νομοθέτηση 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας (χωρίς τον υπολογισμό πλασματικών ετών, ο οποίος καταργείται) για όλα τα στελέχη των
Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη και αυτών που ήδη θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αιτήθηκαν αποστρατείας σύμφωνα, με τα νόμιμα, αλλά οι αιτήσεις τους δεν έχουν γίνει ακόμη (κατά το χρόνο δημοσιεύσεως του ως άνω φερόμενου νομοθετήματος) αποδεκτές ή δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

- Αλλαγή του νομικού/θεσμικού πλαισίου εξελίξεως των Υπαξιωματικών εκ παραγωγικών σχολών προς τα χείρω, με κατάργηση της μονιμότητας των Υπαξιωματικών λοιπών θεσμών και την περιοδική κρίση τους (ανά 5ετία) με σύναψη σύμβασης εργασίας..

Κε Αρχηγέ.
Παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας και τη διάψευση ή επιβεβαίωση
των ανωτέρω πληροφοριών".

Read more...

Αποκαλυπτική έρευνα Αδυναμία πληρωμής των φόρων του 2013 στα ακίνητα δηλώνει ένας στους δύο


Χαρακτηριστικό στο σύνθημα στην οθόνη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Χαρακτηριστικό στο σύνθημα στην οθόνη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Κατά δήλωσή του στο συνέδριο μάλιστα, σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσουν είναι και ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης: Όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κάποιος από το κοινό τον διέκοψε διαμαρτυρόμενος για τη φορολογία, ο Χ.Θεοχάρης τού απάντησε λέγοντας «ούτε εγώ έχω να πληρώσω».

Αλλα σημαντικά ευρήματα από την έρευνα είναι:

  • Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά/ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.
  • Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3% δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά, και το 14,1% λίγο. Δηλαδή το 99,1% των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
  • Συντριπτικό (82,7%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.
  • Το 30% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, το 22% ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη, το 11% έχει επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6% σε τιμή ίση με την αντικειμενική.
  • Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.
  • Το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.
  • Το 13% των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.
  • Το 63% δεν έχουν ασφαλίσει καθόλου την περιουσία τους, επικαλούμενοι κυρίως το κόστος.
  • Υψηλή είναι η αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 61,3% δηλώνει ότι τη γνωρίζουν) και το 51 % έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη για αυτήν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.414 ατόμων από όλη τη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ζεσταίνουν τις μηχανές Στη Λάρισα παρατάσσουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί αγρότες


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στους δρόμους βγαίνουν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Στο μεταξύ, το πρωί, αγρότες από την Ημαθία απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κουλούρας. Την ίδια ώρα, αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι αγρότες έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στη αυριανή πανελλαδική συνέλευση του κλάδου που θα γίνει στον Πλαταμώνα Πιερίας για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων σε επίπεδο Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι αγρότες του νομού Ημαθίας προχώρησαν σεσυμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σταθερά τρίτη η Χρυσή Αυγή Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προβάδισμα 1,7% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

  • ΝΔ 22,9%
  • ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%
  • Χρυσή Αυγή 10,5%
  • ΠΑΣΟΚ 7,2%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • ΔΗΜΑΡ 4,8%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%
Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 6,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 14,6%.

Η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο 42% και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται από τον Αλέξη Τσίπρα κατά 17,7% (46,9% ο κ.Σαμαράς και 29,2% ο κ.Τσίπρας).

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο ερώτημα αν η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα τώρα. Το 52,5% απαντά αρνητικά και το 45,5% θετικά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία (44,2%) θεωρεί ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ.Σαμαρά είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, ενώ μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 33,1%.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 22-24 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.019 ατόμων άνω των 18 ετών. Μέγιστο σφάλμα 3,07% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Μπροστά η ΝΔ σε άλλες δύο έρευνες

Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με μια μονάδα συγκεντρώνοντας το 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%.
Μιάμιση μονάδα προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, καθώς συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 23,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 8,6%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΚΚΕ 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 4,8%.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΜRΒ, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 44% των ερωτηθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας από το 26%, ενώ κανέναν από τους δύο επιλέγει το 27,5%.
Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει και τις θετικότερες γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μαραθώνια συνεδρίαση των εργαζομένων Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ έως και την Τρίτη η Αθήνα, απεργίες σε ΟΣΕ-προαστιακό


Tα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και τη Δευτέρα, χειρόφρενο μέχρι και την Τρίτη για λεωφορεία και τρόλεϊ
Tα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και τη Δευτέρα, χειρόφρενο μέχρι και την Τρίτη για λεωφορεία και τρόλεϊ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί, αποφάσισαν το Σάββατο οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, όπως είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ), ενώ τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Η σημερινή συνεδρίαση έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς πολλοί επέρριψαν ευθύνες σε συνδικαλιστές του μετρό για τους χειρισμούς τους στο θέμα. Πάντως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς και συνεχίζουν να διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τις εργασιακές τους ιδιαιτερότητες και όχι εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ , ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Απ. Ραυτόπουλος «πρέπει άμεσα, σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...