Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΑΦΜ "καθρέπτης" για την περιουσιακή κατάσταση από το 2014



Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων ώστε όποτε καταχωρείται ένα ΑΦΜ να παρέχονται άμεσα τα στοιχεία του φορολογουμένου
Ηλεκτρονική παγίδα στήνει στους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ, στον οποίο σύντομα θα «καθρεφτίζεται», εκτός από τη φορολογική κατάσταση, το σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, η πλήρης περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου μαζί με όλες τις δοσοληψίες που πραγματοποιεί καθημερινά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζεται, η κάθε δημόσια υπηρεσία ή κάποιος ελεγκτής που έχει σχετική εξουσιοδότηση θα μπορεί να πληκτρολογεί όποιο ΑΦΜ επιθυμεί και με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνει «φύλλο και φτερό» τα προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου, να βλέπει όλα τα ακίνητα που διαθέτει, τις καταθέσεις του και όλα τα εισοδήματά που εισπράττει. Θα μπορεί επίσης να βλέπει και τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο κάθε πολίτης μέσω πιστωτικών καρτών.
Το σχέδιο περιγράφεται στο Μνημόνιο 3 που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στη σελίδα 31 παρουσιάζεται αναλυτικά το πώς θα λειτουργεί ο «Αριθμός δημοσιονομικής ταυτοποίησης». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ως εξής: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα απαιτηθεί από όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν δημοσιονομική σχέση με φορολογουμένους, να χρησιμοποιούν τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους με τους πολίτες. Περαιτέρω, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα καθιερώσουμε μια κεντρική υπηρεσία η οποία θα ενοποιήσει και θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς ταυτοποίησης που χρησιμοποιούνται τώρα στις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες».
Ο επονομαζόμενος ως «αριθμός δημοσιονομικής ταυτοποίησης» είναι το ΑΦΜ μας, μέσω του οποίου το Δημόσιο αλλά και τα ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία που προσλαμβάνει θα έχουν πρόσβαση στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, στον μισθό, στη σύνταξη ή όποια άλλη αμοιβή εισπράττουν, στις κινήσεις στον τραπεζικό λογαριασμό αλλά και σε κάθε αγορά ή πληρωμή που γίνεται με πλαστικό χρήμα.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που αναπτύσσει το υπουργείο Οικονομικών έχει ως εξής:
-Προβλέπεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών μέσω του οποίο το ΣΔΟΕ θα παρακολουθεί τις καταθέσεις και τις συναλλαγές που θα γίνονται ανά ΑΦΜ. Κάθε συναλλαγή θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται κεντρικά, στη νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί. Το σύστημα θα παρακολουθεί κάθε κίνηση των λογαριασμών. Πότε και πόσα δόθηκαν ή ελήφθησαν και από ποιους.
-Από τον Ιούνιο του 2013 θα απαιτείται η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για τις συναλλαγές των πολιτών με όλα τα υπουργεία. Καμία οικονομική συναλλαγή πολίτη με το κράτος δεν θα πραγματοποιείται, αν οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν τον ΑΦΜ του. Συντάξεις, Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα θα αντιστοιχίζονται με το ΑΦΜ του υπόχρεου.
-Τον Ιούνιο του 2014, ένας κρατικός φορέας θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ΑΦΜ, όλοι οι αριθμοί μητρώου θα γίνουν ένας. Ολα αυτά θα συνδεθούν με το ΑΦΜ του φορολογουμένου.
Από το καλοκαίρι οι εφορίες δεν θα δέχονται πια πληρωμές με μετρητά. Ολες οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά στις τράπεζες. Ηδη απαγορεύεται κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών με μετρητά για ποσά 1.500 ευρώ και άνω. Οι αγοραπωλησίες με μετρητά περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα περνάνε και θα καταγράφονται από τις τράπεζες,
Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων ώστε όποτε καταχωρείται ένα ΑΦΜ να παρέχονται άμεσα τα στοιχεία του φορολογουμένου για:
-τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις επενδύσεις και τις μετοχές του,
-τα ακίνητα που απέκτησε ή πούλησε,
-τις πληρωμές και τις αμοιβές του,
-τις αγορές, τις εξόδους, τα ταξίδια κ.λπ.,
-τις συντάξεις, τα επιδόματα και τα βοηθήματα που λαμβάνει,
-τις οφειλές του στην Εφορία, στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.,
-τα φάρμακα, τη νοσηλεία, τις ιατρικές εξετάσεις του,
-την οικογενειακή του κατάσταση, τους γονείς ή τα παιδιά του και εν γένει ό,τι συνδέεται με την ατομική του ταυτότητα.
Σήμερα υπάρχει μια σωρεία από εθνικούς αριθμούς ταυτοποίησης, με πολλά και διαφορετικά πρότυπα αριθμοδότησης: το πρότυπο του δελτίου ταυτότητας (για πολίτες άνω των 12 που μπορεί και να αλλάζει), ο εννιαψήφιος ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ - Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε μέλους των εργαζομένων ή των συνταξιούχων και εξαρτάται από την οικογένειά τους στην Ελλάδα κ.λπ.
Ως το 2014 όλα αυτά θα έχουν συγχωνευθεί στο ΑΦΜ του πολίτη.
http://news247.gr

Read more...

Τέλος από 1η Απριλίου το επίδομα γάμου ...




Οριστικό "ψαλίδι" από την 1η Απριλίου για το επίδομα γάμου. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο, δεν θα είναι το μοναδικό επίδομα που "χάνεται" αφού έχουν σειρά και άλλα... «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που...
προβλέπονταν σε προηγούμενες συμβάσεις.
Στελέχη του υπουργείου εργασίας ανέφεραν, ότι τις δύο ανατροπές φέρνει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Ετσι:

Α. Ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων δεσμεύονται ή υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλ. «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν, ήδη, από τις 12 Νοεμβρίου του '12 (με βάση το ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Β. Δημιουργείται «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της χορήγησης όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο. «Για να εξακολουθήσουν οι επιχειρήσεις να χορηγούν τις άδειες αυτές θα πρέπει είτε να συναφθεί μέσα στον Απρίλιο νέα ΕΓΣΣΕ είτε να υπάρξει νόμος» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου.
«Τη θεσμική κατοχύρωση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει, αμέσως μετά τη λήξη του εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, και ο Γιάννης Παναγόπουλος εφόσον αναβαπτιστεί στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας.
Και αυτό, αξιοποιώντας ερμηνευτική διάταξη του ν. 4093/12 που σε αντίθεση με την κατάργηση του επιδόματος γάμου επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων)» μη μισθολογικών όρων που συμφωνούνται («εάν ο εργοδότης - επιχείρηση που θα συνάψει επιχειρησιακή σσε μετά τις 12 - 11 - 2012, δεν είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους κάθε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα συναφθεί στο μέλλον και θα προβλέπει τέτοιους όρους»)...


Read more...

Στο στόχαστρο ΥΠΕΚΑ χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά...



Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με όσους έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία να απειλούνται ακόμη και με ποινικές κυρώσεις, μπαίνουν αυτή τη στιγμή, πάνω από...
60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα, θα είναι σε θέση να ξέρουν πόσοι από αυτούς είναι οι «απολύτως παράνομοι» και πόσοι έχουν το δικαίωμα τακτοποίησης ή νομιμοποίησης.

Οι 60.000 ιδιοκτήτες που εξετάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έκαναν δηλώσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους χωρίς να προσκομίσουν δημόσια έγγραφα που να πιστοποιούν την ημερομηνία ανέγερσης. Όλοι αυτοί έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους έδινε τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και με τη προσκόμιση ιδιωτικών εγγράφων για την πιστοποίηση του χρόνου ανέγερσης....


Read more...

Ανοίγουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες - Στις 28 Λαϊκή και Κύπρου...




Ανοίγουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες, πλην της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι...
άλλες δύο τράπεζες, Λαϊκή και Κύπρου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 28 Μαρτίου.

«Όλες οι τράπεζες εξαιρουμένων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη. Οι άλλες δύο θα ανοίξουν στις 28 Μαρτίου και το μέτρο για το όριο αναλήψεων των 100 ευρώ ανά ημέρα από τα ΑΤΜ που εισήχθη την Κυριακή θα ισχύσει μέχρι τότε», ανέφερε η πηγή.

Πηγή: Reuters


Read more...

Αυτός ο μ@λ@κ@ς ...




...είναι επικεφαλής του Eurogroup...
 Βύθισε μέσα σε λίγες ώρες τα χρηματιστήρια στο κόκκινο. Εριξε το ευρώ στην πιο χαμηλή τιμή του από... τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο μοιραίος άνθρωπος της ευρωζώνης...


Read more...

ΕΕΤΗΔΕ VS ENIAIOΣ ΦΟΡΟΣ Χαράτσια ακινήτων: Ήπια για την κυβέρνηση, βαριά για τους πολίτες



xaratsia-akiniton-ipia-gia-tin-kyvernisi-varia-gia-toys-polites- 
Από 2 έως και 6 φόρους συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα να διατηρηθεί για ένα ακόμη έτος το «χαράτσι». Η διατήρηση συνεπάγεται τη διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα επιβληθεί σε όσου κατείχαν την 01-01-2013 οικόπεδα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο νέος φόρος θα είναι ηπιότερος καθώς προβλέπει μείωση των συντελεστών με όφελος κυρίως για τους μικροϊδιοκτήτες

Ειδικότερα, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων ο φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσία των Ελλήνων που εκτιμάται με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές σε 1,3 τρισ. ευρώ ενώ η επιβολή του ενιαίου φόρου θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. 

Υπολογίζεται ότι με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων. 

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους. 

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθώς, λόγω του ατομικού αφορολογήτου (50.000 ευρώ + 50.000 ευρώ), θα εξαιρεθούν από τον φόρο. 

Δηλαδή ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, παλαιότητας έως 15-19 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 550 ευρώ. 

Με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ. Ωστόσο οι μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακίνητων οι οποίοι σήμερα απαλλάσσονται,, από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ. 

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα τα οποία είναι κλειστά και δεν παράγουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων. 

Τι πληρώνουμε το 2013, τι θα πληρώνουμε το 2014 

Έγγαμος φορολογούμενος ο οποίος διαθέτει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του ένα εξοχικό 70 τ.μ. αντικειμενικής 70.000 ευρώ και ένα οικόπεδο εντός σχεδίου αξίας 50.000 ευρώ καλείται το 2013 να πληρώσει συνολικό φόρο 1.190 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ΕΕΤΗΔΕ 2012 για το διαμέρισμα ύψους 720 ευρώ, το ΕΕΤΗΔΕ 2012 για το εξοχικό ύψους 350 ευρώ και τον ΦΑΠ 2012 ύψους 120 ευρώ. 

Το 2014 με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα καλείται να πληρώσει συνολικά 430 ευρώ. Επίσης, φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του μονοκατοικία 120 τ.μ. σε οικόπεδο 200 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του κτίσματος ανέρχεται σε 160.000 ευρώ και του οικοπέδου σε 100.000 ευρώ. 

Ο ίδιος διαθέτει παράλληλα δύο αγροτεμάχια συνολικής αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ. Το 2013 καλείται να πληρώσει συνολικά 984 ευρώ. Το ΕΕΤΗΔΕ για την μονοκατοικία ύψους 864 ευρώ και τον ΦΑΠ 2012 ύψους 120 ευρώ. 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα αγροτεμάχια δεν φορολογούνται. Ωστόσο το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων καλείται να πληρώσει συνολικά 530 ευρώ, εκ των οποίων 430 ευρώ αφορούν στο νέο φόρο και 100 ευρώ στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων. 

Α.Κ.
http://newpost.gr/

Read more...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ : ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Η σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Eurogroup, διασφαλίζει την αποφυγή χρεοκοπίας της Κύπρου και των συνεπειών μας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου Με την... 
συμφωνία έχει, επίσης, αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, υπογραμμίζει. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανθεκτικής τράπεζας, ικανής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα. Η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, θα βοηθήσει στην ανασύσταση ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα που θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Read more...

Δόμνα Βιζβίζη. Η Θρακιώτισσα Ηρωίδα που την ξέχασε το Ελληνικό κράτος


Κείμενο Θόδωρου Ορδουμποζάνη

(Αφιερωμένο στις χιλιάδες ξεχασμένους αγωνιστές της Θράκης)
Μια από τις Θρακιώτισσες ηρωίδες γυναίκες που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους και προσέφερε και όλη την περιουσία της υπήρξε και η εξ Αίνου Ανατολικής Θράκης καταγόμενη Δόμνα Βισβίζη. Αφιερώθηκε εις την Μεγάλην ιδέαν της Φιλικής Εταιρείας, εις την οποία μυήθηκε μετά τον σύζυγό της Χατζηαντώνη Βισβίζη, ξόδεψε για τον αγώνα και τον τελευταίο οβολό της, δια τη συντήρηση του πλοίου της ως ετοιμοπόλεμου και μάχιμου και όταν δεν μπορούσε η ίδια να το συντηρήσει, το προσέφερε και αυτό στον αγώνα. Το τέλος της; Πέθανε εγκαταλειμμένη, πτωχή και λησμονημένη. Μέσα από μια σειρά εγγράφων, αποσπάσματα των οποίων παρατίθενται, διαπιστώνει κανείς την αγωνία της Θρακιώτισσας αγωνίστριας για την επιτυχία του αγώνα, την μεγάλη προσφορά της αλλά και την ολοσχερή εγκατάλειψη από την πολιτεία.

Το Μνημείο του Χατζη Αντώνη και Δόμνας Βιζβίζη στη παραλιακή Λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης. Φιλοτεχνήθηκε το 1987 από τον Γλύπτη Γιώργο Μέγφκουλα. Στη βάση του αναγράφεται: "ΧΑΤΖΗΑΝΤΨΝΗΣ & ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΝΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 1821. ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ" ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 1987". 

Η Δόμνα Βισβίζη προσέφερε και θυσίασε τα πάντα στον αγώνα. Ο Δημήτριος Υψηλάντης σε μια επιστολή του την προσφωνεί «Ευγενεστάτη και Γενναιοτάτη». Υπήρξε κόρη πλούσιας οικογένειας από την Αίνο όπου και γεννήθηκε το 1784 και το 1808 παντρεύτηκε τον Αντώνη Βισβίζη, πλούσιο πλοίαρχο και καραβοκύρη. Φλεβάρης του 21 και ο Θρακιώτης Χατζηαντώνης Βισβίζης αρματώνει το ιδιόκτητο καράβι του, την"Καλομοίρα", ένα μπρίκι ναυπηγημένο στην Οδησσό με 16 κανόνια και 140 ναύτες και ξεκινά να μπει στην δούλεψη του Γένους, εγκαταλείποντας την εύπορη ζωή του Αίνου. Χωρίς δεύτερη σκέψη τον ακολουθεί η γυναίκα του Δόμνα, παίρνοντας μαζί της στο καράβι τα πέντε παιδιά τους, όλα τα χρήματα και τα τιμαλφή της οικογένειας και ενώνεται με τον στόλο των Ψαριανών. Το βάπτισμα του πουρός το πήρε στην Ίμβρο και έκτοτε ξεκίνησε μια ζωή γεμάτη αγώνες, περιπέτειες, μεγάλες δυσκολίες, φτώχια, δυστυχία και εγκατάλειψη. Το μπρίκι μεταφέρει στον Άθω μαζί με πολεμοφόδια και όπλα και τον επαναστάτη Εμμανουήλ Παπά, το Σερραίο μεγαλέμπορο και τραπεζίτη που κι αυτός ξόδεψε την περιουσία του και τη ζωή του για χάρη της πατρίδας. Το ζευγάρι των καπεταναίων συμμετέχει στον αγώνα του 21 και βρίσκεται παρών σ' ολόκληρο το Αιγαίο κυβερνώντας την «Καλομοίρα», ναυμαχώντας παλικαρίσια, υπερασπίζοντας παγιδευμένους αγωνιστές και πολιορκώντας τους εχθρούς.«Για να κτισθή το χρυσό παλάτι της Ελευθερίας», όπως συνήθιζε να λέει το ζεύγος.


Στις 21 του Ιούλη του 1822 η Δόμνα με τον άνδρα της που κυβερνά το πλοίο τους, πρωτοστατούν στην από θαλάσσης πολιορκία της Εύβοιας. Κάποια στιγμή ο άνδρας της σκοτώνεται. Η Δόμνα δίνει εντολή να τον κλάψουν τα παιδιά και να τον ετοιμάσει ο παπάς και αυτή αναλαμβάνει πλήρως σαν καπετάνισσα την «Καλομοίρα» και συνεχίζει τον αγώνα. Η σκέψη να ξαναγυρίσει στην πλούσια ζωή που άφησε πίσω της δεν της περνά καν από το μυαλό. Παίρνει μέρος σε μπλόκα, σε ναυμαχίες και βοηθά με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχία της Επανάστασης.

"Η ευπειθεστάτη πατριώτισσα και δούλη, Δόμνα Βισβίζη"... Η υπογραφή της σεμνής Θρακιώτισσας ηρωϊδας.


Τέλος του 1823, σε μια αναφορά της προς το Υπουργείο Ναυτικών, η Δόμνα Βισβίζη γράφει: «Κατά το 1822 έτος, εσυμφώνησεν ο μακαρίτης άνδρας μου μετά των αρεοπαγιτών και εφόρων της Εύβοιας δια να σταθή με το πλοίο του εις την πολιορκίαν της Εύβοιας, μέλλων να πληρώνεται παρά των αρεοπαγιτών. Μ΄ όλον δ΄ ότι ο ρηθείς άνδρας μου ετελεύτησε, μόλον τούτο, μηδόλως παραβάσα από μέρους μου τας άνωθι συμφωνίας, ένα ήμιση ολόκληρον χρόνον , μ΄ όλον τον πατριωτικόν ζήλον τας εκτέλεσα. Αγκαλά δε δις, τρις και πολλάκις να εζήτησα το να πληρωθώ εν καιρώ, ως η συμφωνία μας, με το σήμερον και αύριον όμως αναβαλλομένου του καιρού, και μηδ΄ οβολού μη δοθέντος μοι, στενοχωρηθείσα δ΄ από τους ναύτας, και φοβούμενη μήπως ήθελον αναχωρήση, ενώ άνευ τούτων, ήτο αδύνατον το να κρατηθή η πολιορκία, ελπίζουσα δε και ότι επομένως ήθελα πληρωθή, επλήρωσα εξ ιδίων τα μηνιαία των, εξοδεύσασα δε προς τούτοις εις αυτό το διάστημα, τόσον εις τας των ναυτών τροφάς, όσον και εις πολεμοφόδια, ποσότητα όχι ευκαταφρόνητον, καθώς καλώτατα γινώσκει το έξοχον υπουργείον, με πόσην ποσότητα χρημάτων δύναται να εξοικονομηθή εν πολεμικόν πλοίον, από εβδομήκοντα πέντε ναύτας κυβερνούμενον, με την πρόβλέψιν των τροφών, πολεμοφοδίων και μηνιαίων». 


Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό πλοίο της οικογένειας Βισβίζη, η "ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ", που προκαλούσε τον τρόμο και φόβο του Τουρκικού στόλου.
Πράγματι η προσφορά της Δόμνας Βισβίζη στην πολιορκία της Εύβοιας ήταν σημαντική. Και αυτό βεβαιώνεται από τους προκρίτους της Εύβοιας που σε μια επιστολή τους αναφέρουν «…ο μακαρίτης σύζυγός της, ζων, και αυτή μετά τον θάνατον εκείνου, εις την νήσον Εύβοιαν κατά το βόρειον μέρος, με ειλικρίνειαν και πατριωτικόν ζήλον, χωρίς να παρακούσωσι τας προσταγάς, εδούλευσεν με το πλοίον του». Και από άλλα πολλά έγγραφα που διασώθηκαν επιβεβαιώνεται η μεγάλη προσφορά του ζεύγους Χατζηαντώνη και Δόμνας Βισβίζη στον μεγάλο αγώνα. Στο υπ΄ αριθμ. 17293/15.8.1922 έγγραφο του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Άνθιμου Γαζή, μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «…ο φιλογενέστατος Καπετάνιος Χατζή Αντώνιος Βισβίζης με το καράβι του από αρχάς Απριλίου του 1822, δεύτερον έτος της ελευθερίας, μέχρι τέλους Ιουλίου εδούλευεν εις τον Άρειον Πάγον και μετά πάσης προθυμίας και πίστεως, ως ουδείς άλλος, περιπλέων αδιαλείπτως το Βόρειον στενόν της Ευβοίας και καταπολεμών τον εχθρόν εις τε την Στυλίδα, Θερμοπύλας και Εύριπον και εις τα Βρυσάκια, ρίπτων ακαταπαύστως κανόνια με τα ίδια του εφόδια πολεμικά και φανείς ευδόκιμος εν πάσι, γίνεται δήλον…». Αλλά και ο ίδιος ο Οδησέας Ανδρούτσος σε έγγραφό του περί των υπηρεσιών του Καπετάν Αντ. Βισζβίζη που έγραψε στη Λιβάδα στις 13 Μαϊου 1822, γράφει μεταξύ των άλλων:«…Εκ τούτου φανερώνω ότι ο Καπ΄ Αντώνης Βιζβίζης ευρισκόμενος εις Λιβάθα με το πλοίον του, το εις την πολιορκίαν στρατόπεδόν μας έχων μεγαλωτάτην ανάγκην τόσον από τροφάς όσον και από πολεμοφόδια μας έδωσεν ο ρηθείς 3, τρία κανόνια του κάμπου, διακοσίας πενήντα επτά οκ΄΄ Μπαρούτι, πεντακόσια δεκάρια φυσέκια ντουφεκιών, πενήντα μπάλας των κανονιών, εννενήντα μπάλες γρανάτες, εικοσιπέντε σακέτα μπάλα μιδραλία, εβδομήντα πέντε κα΄΄ παξιμάδι και πεντακόσια εξήντα οκ΄΄ αλεύρι και υπεσχέθη να μας οικονομίση και άλλα, αν λάβωμεν χρείαν. Και ούτω εκρατήσαμεν την πολιορκίαν πάλιν και εστάθημεν επειδή είμεθα έτοιμοι να σκορπίσωμεν όλοι. Διό δίδεται το παρόν δια να έχη να παρρησιασθή εν καιρώ εις το Γένος δια ταύτην του την δούλευσιν και τον πατριωτισμόν». 
Όμως ο καιρός περνά και τα γρόσια αρχίζουν εξανεμίζονται. Τα έξοδα για τη διατήρηση σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα ενός καραβιού με 16 κανόνια και 140 ναύτες είναι δυσβάσταχτα. Η κάσα της Καπετάνισσας είναι πια άδεια. Και παρά την πλειάδα εγγράφων και συστατικών επιστολών που έχει για την προσφορά του άνδρα της και της ιδίας στον αγώνα κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του σκάφους της και των πολεμιστών του. Τον Σεπτέμβριο του 1824 η"Καλομοίρα" περνά στα χέρια του Κράτους, καθώς η Δόμνα Βισβίζη αναγκάζεται να την παραχωρήσει. Συγκεκριμένα στα τέλη του 1823 οι Υδραίοι ζητούν από την Δόμνα το πλοίο της για τις ανάγκες του υδραίικου στόλου και χωρίς δεύτερη σκέψη η Δόμνα παραχωρεί την «Καλομοίρα» για να χρησιμοποιηθεί σαν πυρπολικό «μ΄ όλα τ΄ αναγκαία εξοπλισμένον», ενώ τα άλλα πλοία που προσέφεραν για τον ίδιο σκοπό ήταν «γυμνά τε και πάντων υστερημένα πλοία». Το τέλος της «Καλομοίρας», του πλοίου που όργωσε τις θάλασσες και απετέλεσε απρόσιτο φρούριο και φόβος και τρόμος των Τούρκων, ήταν εξίσου ηρωικό και επάξιο της καπετάνισσάς του! Με το πλοίο αυτό το 1924 ο Πιπίνος έκαψε τη Τουρκική φρεγάτα του Χαζνέ Γκεμνισί. 
Η
 υπέροχη αυτή γυναίκα που έδωσε τον άνδρα της, το καράβι της, άδειασε γενναιόδωρα τη γεμάτη χρυσό κασέλα της, αφιέρωσε την ικμάδα της νιότης της αναζητώντας πατρίδα και λευτεριά, παράτησε έρημα σπίτια και ακίνητα στα χέρια του Τούρκου, έμεινε ολομόναχη να συντηρήσει και να αναθρέψει σε ξένο τόπο τα παιδιά της. Την παρακολουθούμε μέσα από έγγραφα που σώθηκαν στα ελληνικά αρχεία - να τριγυρνά από τόπο σε τόπο, την Ερμιόνη, το Ναύπλιο, την Ερμούπολη της Σύρου στερημένη, περιφρονημένη, άστεγη με τα πέντε παιδιά της, να προστρέχει "εις το έλεος της σεβαστής επιτροπής της Ελλάδας" και να ζητά βοήθεια»...
Το 1924 την βρίσκει χωρίς το καράβι της, πάμπτωχη, με τα πέντε ορφανά της «...υστερούμενα και αυτού του επιούσιου…. Μη έχουσα ούτε οίκον, ούτε μίαν πατρίδα, ούτε τα λοιπά αναγκαία» στην αρχή για λίγο στην Ύδρα και τη Σύρα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Εκεί αναγκάζεται για να επιβιώσει να ζητήσει βοήθεια από τη Διοίκηση με την ελπίδα ότι «δεν θέλει αφήσει εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα τα υπέρ της πατρίδος αποθανόντος πατρός τέκνα, και εξοδεύσασα και όλη του την περιουσία, αλλά θέλει χορηγήσει εις αυτά τα προς το ζην αναγκαία από την πικράν ορφανίαν των και σκληράν δυστυχίαν, δια να παρακινώνται και οι λοιποί ομογενείς εις τον Ιερόν τούτον αγώναν αλύπως, βλέποντες την Διοίκησιν προστάτην των ορφανών και χηρών». Αλλά η Διοίκηση κωφεύει και αδιαφορεί!

Με τον καιρό η κατάσταση χειροτερεύει. Μέσα στο καταχείμωνο του 1826 η Δόμνα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Στο λιμό που είχε προηγηθεί έχασε το ένα από τα πέντε παιδιά της και απελπισμένη γράφει«….Κλαίω, ευσπλαχνίαν δεν ευρίσκω ουδεμίαν. Άχρι και των ουρανών κραυγάζω. Ώτα ανεωγμένα δεν βλέπω! Πως άλλως να εκφράσω τον πόνο μου; Ή με οποίον άλλον τρόπο να κινήσω ανθρώπων σπλάγχνα εις συμπάθειαν»; Αλλά όλα αυτά φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Και τα χρόνια περνούσαν αλλά η κατάσταση της Δόμνας δεν διορθωνόταν. Ήταν Αύγουστος του 1829 και η καπετάνισσα άρρωστη βαριά, πήρε την απόφαση να γράψει από το Άργος όπου βρισκόταν στον Κυβερνήτη Καποδίστρια.
«…Γνωρίζω ότι φαίνομαι όχι μόνον οχληρά και βαρετή, αλλά και τολμηρά. Ανάγκη όμως μεγίστη μ΄ αναγκάζει και μάλλον με βιάζει! Κατ΄ ανάγκη λιμού, λιμοκτονίας και άκρας πτωχείας κατήντησα κλινήρης εις τόπον ξένον, μακράν των δυστυχών μου ορφανών και ανηλίκων. Δεν είμαι εις κατάστασιν να επιστρέψω εις αυτά, επειδή έμεινα έρημος και αυτής της εφημέρου τροφής στερούμενη, κινδυνεύομεν να αποθάνομεν από την πείναν! Επί Μάρτυρι Θεώ δεν έχω καν τα αναγκαία μου έξοδα να επιστρέψω προς την ατυχή οικογένειά μου…. Ο πατήρ των ανηλίκων ορφανών μου εθυσίασεν και ζωήν και κατάστασιν υπέρ του έθνους, τα παιδιά του λιμοκτονούν, πεθαίνουν από την πείναν! Το έθνος δεν ευσπλαγχνίζεται; Κινδυνεύουν και εντός ολόγου χάνονται…. Προστρέχω προς την έμφυτον φιλανθρωπίαν σας, θερμώς παρακαλούσα όπως μοι γίνη καν μικρά εξοικονόμησις, ίνα περιθάλψω και δυνηθή ανακουφίσω τα τέκνα μου και προλάβω αυτά πριν, ή εκ της λιμοκτονίας εξοντωθώσι. Της εξοχότητός της δούλη, η δυστυχής χήρα Δόμνα Βισβίζη».

Kαι η βοήθεια κάποια στιγμή ήρθε. Κάποιοι φρόντισαν να βγάλουν για την καπετάνισσα μια μικρή σύνταξη μόλις τριάντα (30) δραχμών το μήνα. Τόσο αξιολόγησαν τη μεγάλη της προσφορά στον αγώνα! Όμως οι 30 αυτές δραχμές το μήνα ήρθαν ν΄ ανακουφίσουν τη φτώχια της Δόμνα στη Μύκονο, όπου έζησε μέχρι το 1832. Μετά έφυγε και πήγε στη Σύρα, όπου έμεινε μέχρι το 1845 για να καταλήξει γερόντισσα, ξεχασμένη απ΄ όλους και πικραμένη και να πεθάνει στον Πειραιά, πάμπτωχη και εγκαταλελειμμένη σε ηλικία 66 ετών! Αυτή ήταν η ανταμοιβή της για την προσφορά και τη θυσία του συζύγους της και της ιδίας στον μεγάλο του γένους αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Όχι βέβαια της δικής της πατρίδας, γιατί η αγαπημένη της Αίνος ουδέποτε ανάσαινε της λευτεριάς αγέρα. Και όπως έλεγε και η ίδια: « ….Η Αίνος, λοιπόν, και συγχωράτε με που όλη ώρα μιλώ για τον τόπο μου, μα έτσι γίνεται σαν αγαπάς κάτι πολύ, και την Αίνο την αγαπώ. Και τη στερήθηκα, όσο λέω πως τώρα, να ήρθεν η ώρα να γυρίσω πίσω, τόσο μου βγαίνουν εμπόδια. Κι είναι και τούτη η πίκρα πως ο τόπος μου μένει πάνω εκεί αλύτρωτος ακόμα..»
Η Δόμνα Βιζβίζη μέσα στην αρρώστια και στη δυστυχία της, δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται και για το μέλλον των παιδιών της. Κυρίως όμως για τον πρωτότοκο γιος της, τον Θεμιστοκλής, για τον οποίο ζήτησε μια συστατική επιστολή απ΄ τη Διοίκηση για να τη δώσει στον Γ. Δρακάτο, ο οποίος της υποσχέθηκε ότι θα τον έπαιρνε μαζί του στο Λονδίνο, ύστερα από παράκληση της μητέρας του «…Δια να ωφεληθή και ο παις μου και ωφελήση και την πατρίδα του», όπως του έλεγε. Όταν το 1824 ήλθε στην Ελλάδα, ως απεσταλμένος του Φιλελληνικού Συλλόγου των Παρισίων, ο Γάλλος στρατηγός Ρος, για να πάρει μαζί του μερικά Ελληνόπουλα, τα οποία θα σπούδαζαν με υποτροφία στη Γαλλία, μεταξύ των 10 συνολικά επιλεγέντων, κατά προτίμηση από τους απογόνους των ονομαστών αγωνιστών της Επανάστασης, όπως του Κανάρη, του Γιαννίτση, του Μπότσαρη, του Μπαλάσκα και άλλων, με τη φροντίδα του Γ. Δρακάτου συμπεριλήφθηκε και ο μεγαλύτερος και ομορφότερος γιος του Χατζηαντώνη και της Δόμνας Βισβίζη, ο 12χρονος Θεμιστοκλής, ο οποίος, όταν έφθασε στη Γαλλία, έγινε το αγαπημένο παιδί των φιλελληνικών κύκλων των Παρισίων και έτυχε της ιδιαιτέρας προστασίας της κυρίας Ρεκαμιέ και της επί Ελληνική καταγωγή καυχώμενης δούκισσας Νταμπρεντές, ενώ η Γαλλίδα καλλιτέχνης Αδέλα Ταρντιέ φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του, η οποία κυκλοφόρησε τότε σε χιλιάδες δελτάρια σε ολόκληρη τη Γαλλία, ως αντιπροσωπευτική μορφή Ελληνόπουλου. Γνωστά έγιναν από τους Φιλέλληνες στην Ευρώπη κι έτσι μαθεύτηκαν τ΄ όνομά της και το έργο της παντού, τα λόγια του αποχωρισμού προς τον γιό της, όταν έφευγε για το Παρίσι: «Παιδί μου! Πρόκειται να υιοθετηθείς και να ανατραφείς από την γαλλική γενναιοδωρία. Όταν θα μεγαλώσεις, ίσως να μην ζω πια. Στοχάσου τότε, ότι έχεις να εκδικηθείς τον θάνατο του πατέρα σου». Και σαν να το ήξερε η Καπετάνισσα, ο γιος της μετά από λαμπρές σπουδές στο Παρίσι, επέστρεψε στην Ελλάδα και πρόκοψε! Το 1842 διορίσθηκε ακόλουθος στο υπουργείο των Εξωτερικών ενώ το 1845 ανέλαβε την ανώτατη θέση του διοικητή της Νάξου. Την προτομή του στη παραλία της Αλεξανδρούπολης, δίπλα στη προτομή της μάνας του και κάτω από το ηρώο των Βιζβίζιδων, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Δημητριάδης ο Αθηναίος (1880-1941).
Η προτομή του Θεμιστοκλή Αντωνίου Βισβίζη στη παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Δημητριάδη τον Αθηναίο (1880 - 1941).
Η ηρωική στάση της , η αντρίκια παλικαριά της, η αγέρωχη αντιμετώπιση της μοίρας στις κρίσιμες στιγμές της ζωής της και του αγώνα, την αναδεικνύουν πρόσωπο πρωταγωνιστικό. Την υψώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη και την κατατάσσουν τουλάχιστον στην ίδια θέση με την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους. Πέθανε το 1850. Ήταν Αρχόντισσα! Ήταν Καπετάνισσα. Ήταν Ηρωίδα! Ίσως για αυτό και να την παραμμέλησε η Ελληνική Πολιτεία. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι, " ......οι ήρωες χρειάζονται μόνο την εποχή του πολέμουΕίναι επικίνδυνοι στην εποχή της ειρήνης"!
http://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr

Read more...

Η κλοπή συνεχίζεται στην Κύπρο...



Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ εκφράζει οργή για το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, καθώς θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ... ρώσους μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε διαμήνυσε ότι η τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα. «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η τρόικα θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Ρωσία, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση της Ρωσίας. Έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από τις ρωσικές αρχές σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει πίστωση 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο. Το θέμα αποπληρωμής του δανείου θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων.


Read more...

Τι προβλέπει η συμφωνίας του κουρέματος. Διασώζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.



Στο τελικό σχέδιο συμφωνίας του Eurogroup προβλέπεται "κούρεμα" 30% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν  νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup για τη διάσωση της οικονομίας.
Στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκαν πολλές εμπλοκές και το κλίμα μεταξύ της εκπροσώπου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Κύπρου, έγινε ιδιαιτέρως θερμό με αποτέλεσμα ο κ. Αναστασιάδης να απειλήσει ανοικτά ακόμα και με παραίτηση.
Στο τελικό σχέδιο συμφωνίας του Eurogroup προβλέπεται "κούρεμα" 30% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα.
Oικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την συμφωνία «οδυνηρή » για την Κύπρο και σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, που πρέπει να διευκρινιστούν.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία. Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.
Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.
Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.
Τι προβλέπει η μέχρι τώρα συμφωνία
Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν Euro 4,2 δις. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα".
Επίσης, με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα. Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.
Ενώ αρχικά διαφαινόταν αδιέξοδο, και τα σενάρια ακόμα και εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, είχαν αρχίσει να παίζουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης , ο Νίκος Αναστασιάδης και αφού συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, που συνεδρίαζαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, κατέληξε σε  κατ' αρχήν συμφωνία φέρονται ότι κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια δείπνου.
Νωρίτερα, είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπήρχε το ενδεχόμενο το Εurogroup να γινόταν τη Δευτέρα το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνονταν μόνο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο. 
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε στις 02:00 τα ξημερώματα στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.
Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Ρόιτερς.
Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας—δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Μια ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε «σχετικά εύκολο» το να συμφωνήσουν στην πρόταση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. «Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης. . . υπάρχει ευρεία συμφωνία», είπε. Το Eurogroup αναμενόταν να συζητήσει σε βάθος σχετικά με τη συμφωνία, αλλά το περιεχόμενό της δεν αναμενόταν να μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό, κατά τις πηγές του Ρόιτερς.
http://news247.gr

Read more...

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Ομαλά ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα το πρωί της Δευτέρας, για την πραγματοποίηση της οποίας η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το παράδειγμα του 1821 είναι «επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κοζάνη, με αφορμή την κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή στο μνήμείο των ηρώων. Μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές αντέδρασαν στην κατάθεση στεφάνου από την ΧΑ, φωνάζοντας «έξω οι ναζιστές». Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο μνημείο και ακολούθησαν συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, στη διάρκεια των οποίων έγινε και μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.
Στη Ρόδο, γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Η δράστης, που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, συμμετείχε σε συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας αγανακτισμένων πολιτών που στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή πολίτη πριν αρχίσει η μαθητική παρέλαση, επειδή επιχείρησε να περάσει από σημείο που δεν επιτρεπόταν. Μετά το πέρας της παρέλασης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν πορεία με πανό και συνθήματα κατά του μνημονίου και υπέρ της Κύπρου.

Στην Καλλιθέα, μικροένταση προκλήθηκε μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ χρυσαυγιτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την παρέμβαση της αστυνομίας, το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις.

Στο κέντρο της Αθήνας, η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κλούβες της αστυνομίας, καθώς και κάγκελα είχαν στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν μόνο με διαπιστεύσεις και ειδικές προσκλήσεις. Ελεύθερη πρόσβαση είχαν οι πολίτες στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ μέλη της Σπίθας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κάτω πλευρά της πλ.Συντάγματος.

Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους  είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και ευχήθηκε «αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».
Χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο «μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική» και σημείωσε: «Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει, γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».
Εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρισε το μήνυμα της σημερινής ημέρας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνισμός τώρα δείχνουν ότι και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα βγάλουμε πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι, θα κρατήσουμε την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή και θα συνδυάσουμε την τόλμη με τη σύνεση, το υψηλό και δυνατό φρόνημα με τη φρόνηση».
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα περισυλλογής, σκέψης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι, κι αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο πατριωτισμό, με το ίδιο σθένος. Η σκέψη μας είναι στην Κύπρο, στους Έλληνες ομογενείς παντού στον κόσμο. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει, θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί όρθια, θα ξαναζήσει στιγμές δόξας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μειμαράκης, από την πλευρά του, και συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την άψογη παρέλαση.
Ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας παρέλασαν ανάπηροι πολέμου, τμήμα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήμα Ευζώνων, πεζοφόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Επίσης, παρέλασαν τμήματα της Αστυνομίας, της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλακών, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Λιμενοφυλάκων, τμήματος Υποβρυχίων Αποστολών, διασώστες ελικοπτέρων. Η παρέλαση έκλεισε με πεζοφόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη Θεσσαλονίκη, ομαλά εξελίχθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και η διαμαρτυρία βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Κύπρο έγινε χωρίς επεισόδια.

Η Αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και δεν επέτρεψε σε πολίτες να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, που ήταν δίπλα στο κτίριο το οποίο στεγάζει το προξενείο της Γερμανίας, ούτε σε απόσταση 150 μέτρων αριστερά και δεξιά της εξέδρας και απέναντι από αυτή, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, απέναντι περίπου από το ξενοδοχείο Μακεδονίας-Παλάς, κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό που έγραφε «Είμαστε όλοι Κύπριοι μαζί θα διώξουμε τρόικα - Μνημόνια». Φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και εναντίον της τρόικας σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης και μόλις ολοκληρώθηκε βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έκαναν πορεία με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία του Λευκού Πύργου υπήρχε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κύπρο, με πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο έκαναν πορεία μέχρι το προξενείο της Γερμανίας. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Θα κάνουν το θαύμα ξανά!» Επώδυνη η απόφαση για τους Κύπριους, θα τους στηρίξουμε, λέει η Αθήνα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επώδυνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές... Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, δε: «Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη».

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, διαδοχικά, για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της διάσωσης Η επιτυχία της συμφωνίας για την Κύπρο εξαρτάται από την εφαρμογή της, λέει ο Μπαρόζο


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αβεβαιότητα για το πότε θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του», είπε.

«Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ' αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στόχος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί είναι η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της οικονομίας.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «πρέπει να επανεκκινήσει της οικονομία της, η οποία εννοείται ότι δεν θα είναι όπως παλιά, όπου όλα ήταν επικεντρωμένα στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Θα πρέπει, τόνισε, να βρει νέες πηγές, γιατί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Εξέφρασε την ελπίδα, εταιρείες άλλων κρατών μελών να επενδύσουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται τώρα στην Κύπρο.

«Δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Η πρόκληση, επισήμανε, είναι μικρή λόγω του μεγέθους της οικονομίας.

«Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία, προκειμένου να στηρίξουμε τις ομάδες του πληθυσμού που θα πληγούν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μονόπλευρα με επαναφορά νέων μνημονίων αλλά να σκεφτούμε πώς θα στηρίξουμε την Κύπρο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...