Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τι προβλέπει η συμφωνίας του κουρέματος. Διασώζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.



Στο τελικό σχέδιο συμφωνίας του Eurogroup προβλέπεται "κούρεμα" 30% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν  νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας. επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup για τη διάσωση της οικονομίας.
Στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκαν πολλές εμπλοκές και το κλίμα μεταξύ της εκπροσώπου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Κύπρου, έγινε ιδιαιτέρως θερμό με αποτέλεσμα ο κ. Αναστασιάδης να απειλήσει ανοικτά ακόμα και με παραίτηση.
Στο τελικό σχέδιο συμφωνίας του Eurogroup προβλέπεται "κούρεμα" 30% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα.
Oικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την συμφωνία «οδυνηρή » για την Κύπρο και σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, που πρέπει να διευκρινιστούν.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία. Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.
Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.
Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.
Τι προβλέπει η μέχρι τώρα συμφωνία
Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν Euro 4,2 δις. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα".
Επίσης, με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα. Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.
Ενώ αρχικά διαφαινόταν αδιέξοδο, και τα σενάρια ακόμα και εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, είχαν αρχίσει να παίζουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης , ο Νίκος Αναστασιάδης και αφού συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, που συνεδρίαζαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, κατέληξε σε  κατ' αρχήν συμφωνία φέρονται ότι κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια δείπνου.
Νωρίτερα, είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπήρχε το ενδεχόμενο το Εurogroup να γινόταν τη Δευτέρα το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνονταν μόνο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο. 
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε στις 02:00 τα ξημερώματα στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.
Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Ρόιτερς.
Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας—δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Μια ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε «σχετικά εύκολο» το να συμφωνήσουν στην πρόταση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. «Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης. . . υπάρχει ευρεία συμφωνία», είπε. Το Eurogroup αναμενόταν να συζητήσει σε βάθος σχετικά με τη συμφωνία, αλλά το περιεχόμενό της δεν αναμενόταν να μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό, κατά τις πηγές του Ρόιτερς.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: