Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Εξετάζονται τα επόμενα βήματα Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Εν αναμονή δήλωσης Τσίπρα


Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Εν αναμονή δήλωσης Τσίπρα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναμένεται να απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει νωρίς το βράδυ της Κυριακής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέο διάγγελμα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε νωρίτερα εισηγήθηκε να παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές τη Δευτέρα κια περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

«Ούτε θα κλάψουμε ούτε θα φοβηθούμε» δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, για την αποτίμηση της κατάστασης προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας Δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα - Περιορισμός στις αναλήψεις


Δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα - Περιορισμός στις αναλήψεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μετά από εισήγηση που έκανε πριν λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αποφασίσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρη την εβδομάδα (έως τις 6 Ιουλίου). Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ θα είναι έως 100 ευρώ, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένες και πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε, καθώς θα εξειδικευτούν κατά τις συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής.
Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβληθεί τραπεζική αργία θα υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το βράδυ της Κυριακής.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε: «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά». 
«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
«Ψυχραιμία» συνέστησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος είπε πως η Αρχή θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μείνει αύριο κλειστό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μίλησαν Ομπάμα – Μέρκελ…


Να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη…

Τελικά, ο Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε για την Ελλάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο, που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση, για τα τελευταία γεγονότα.

Όπως…
μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, συμφώνησαν, πως πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να την βοηθήσουν στην οικονομική της ανάπτυξη.

Ήδη, είπε η κυρία Μέρκελ, τεχνικά επιτελεία της χώρας της δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση (ο Σόιμπλε άλλα λέει).

Τέλος συμφώνησαν να είναι σε ανοιχτή γραμμή και να ξαναμιλήσουν για το ελληνικό ζήτημα…

Read more...

Τι προβλέπει η νομοθεσία Capital Controls: Μάθετε τι είναι οι έλεγχοι κεφαλαίων


Capital Controls: Η απόφαση λαμβάνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων την έχει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας – σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας.
capital
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων την έχει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας - σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας. αλλά μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών και βεβαίως θα πρέπει να δώσει άδεια η Κομισιόν, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου το 2013.
Πότε, όμως επιβάλλονται τα capital controls;
Επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ανάληψη καταθέσεων και γενικότερα στη φυγή αυτών.
Ομως, για να συμβεί θα πρέπει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες και να πάψει να τις τροφοδοτεί με την απαραίτητη ρευστότητα, στην περίπτωση της Ελλάδας μέσω του ELA.
Τί σημαίνει η επιβολή capital controls; Στη θεωρητική αυτή ερώτηση μία έγκυρη απάντηση μπορεί να δοθεί από το προηγούμενο της Κύπρου, γιατί στην ευρωζώνη δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση.
Αυτό σημαίνει ότι:
- Θα περιοριστεί το ύψος των ημερήσιων αναλήψεων. Στην Κύπρο το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 300 ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στα νοικοκυριά και στους πολίτες, αφού θα μπορούν κάθε μέρα να παίρνουν 300 ευρώ από το λογαριασμό τους.
- Οσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα παίρνουν περιορισμένα χρήματα. Το ποσό αυτό στην περίπτωση της Κύπρου ήταν 2.000 ευρώ.
- Στους φοιτητές του εξωτερικού επιτρεπόταν ως 5.000 ευρώ το τρίμηνο.
- Για τις εισαγωγές θα απαιτείται άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προηγουμένως θα κατατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Δικαιολογητικά απαιτούνταν στην Κύπρο και για συναλλαγές εσωτερικού, αν αυτές γίνονταν μέσω της μεταφοράς ποσών από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Κύπρου.
- Απαγορεύτηκε η εξαγωγή συναλλάγματος για επενδύσεις στο εξωτερικό.
- Οι επιταγές χρησιμοποιούνταν μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου.
- Οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν τον επόμενο μήνα της επιβολής των capital controls παρατάθηκαν τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα μέρος αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.
Όσον αφορά στις καταθέσεις δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Ούτε χωρίς capital controls, ούτε με capital controls. Εξάλλου, υπάρχει η εγγύηση , τουλάχιστον ως τις 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά τράπεζα.
Όμως, το προηγούμενο της Κύπρου με το "κούρεμα" των καταθέσεων δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Και γι΄ αυτό εγγύηση αποτελεί η θέληση και η στάση της κυβέρνησης η οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιο μέτρο γιατί εκτός των άλλων θα υπογράψει και την πολιτική θανατική της καταδίκη.
Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ημερών.
πηγή: newsit.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κλειστές μέχρι 6 Ιουλίου οι τράπεζες - Επιβάλλονται Capital Controls


trapezatisellados
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας όπου αποφασίστηκε η επιβολή ειδικής τραπεζικής αργίας για όλη την εβδομάδα. Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα 6 Ιουλίου δηλαδή μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό της απαιτούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι από την Τρίτη θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά όρια.
Κλειστό θα είναι αύριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί απόψε από το υπουργικό συμβούλιο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Έστειλα νέο αίτημα για παράταση…


Είναι ντροπή αυτό που κάνουν. Θέλουν να εκβιάσουν την βούληση του ελληνικού λαού…

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψυχραιμία από τον ελληνικό λαό λέγοντας, πως «ο μόνος φόβος, είναι ο φόβος».

Είπε, πως έστειλε νέο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την Κυριακή.

Αν θέλουν, μπορούν και απόψε να το κάνουν. Και να δώσουν την ευκαιρία στην ΕΚΤ, να…
διευκολύνει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι γίνονται εκβιασμοί και προσπάθεια ακύρωση μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα…

Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΦΩΦΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ...


Περίπου ενενήντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή 28 Ιουνίου, ...
ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κυρία Φώφη Γεννηματά.


Μετά από το πέρας της συνάντησης, που έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή, κανένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν έκανε δηλώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και η συντονισμένη προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς και η κυρία Γεννηματά αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δια της οποίας η κυβέρνηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τροποποιεί κατά βούληση τους όρους διεξαγωγής των εκλογών.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από τον κύκλο ανθρώπων πέριξ των δύο αρχηγών, υπήρξε προσέγγιση απόψεων σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης και έντονος προβληματισμός για τη στρατηγική, αλλά και την επιμέρους τακτική της κυβέρνησης, καθώς και για το ασφυκτικό κλίμα, υπό το οποίο ο ελληνικός λαός οδηγείται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. 
http://fimotro.blogspot.gr/2015/06/blog-post_8241.html

Read more...

Ο Γιούνκερ δημοσιεύει την πρόταση των δανειστών...



Η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο με τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών, σημειώνοντας πως «οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με...
τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης της 27ης Ιουνίου 2015 (Σάββατο)». Σημειώνεται πως η πρόταση έχει αναρτηθεί μόνο στα αγγλικά, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.


«Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν και το σχέδιο των δανειστών

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Διαβάστε ΕΔΩ τα έγγραφα...

πηγη tvxs.gr

Read more...

Αλλάζουν οι προθεσμίες για το δημοψήφισμα ...


Αλλάζουν οι προθεσμίες για το δημοψήφισμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Media
...με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου...
Αλλαγές στις χρονικές προθεσμίες και στις προϋποθέσεις του δημοψηφίσματος θα επιφέρει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αναμένεται να καταρτίσει μέχρι το απόγευμα της...
Κυριακής η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να αρνηθεί να υπογράψει την κύρωση της χθεσινής απόφασης της Βουλής, αλλά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπεται να καταργηθεί η κλήρωση των εφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων, η οποία ορίζεται στο άρθρο 68 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012, σε δημόσια συνεδρία από το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου για να διοριστούν οι ίδιοι που συμμετείχαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία μειώνοντας σε μία ημέρα την συγκρότηση των δύο επιτροπών υποστήριξης για την επίβλεψη της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, για τις οποίες προβλεπόταν τρεις μέρες σύμφωνα με το νόμο 4023 του 2011 στο άρθρο 10 & 2.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η διάταξη αυτή δεν είναι εφικτή τώρα και αναμένεται να αλλάξει. 

topontiki.gr

Read more...

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ερώτημα του δημοψηφίσματος...


Το «ξέσπασμα» στη Βουλή κατά της Ζωής - Όλοι οι διάλογοι από τα Πρακτικά της συνεδρίασης - MediaΔημοσιεύτηκε πριν λίγο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 
Ειδικότερα...
στο ΦΕΚ (62/28-06-2015, Τεύχος Α΄) και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, που υπογράφει η πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται ότι το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι το ακόλουθο: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους: Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται "Reforms for the completion of the Current Program and beyond" (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο "Preliminary Dept Sustainability Analysis" (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους). Οσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ. Οσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ΝΑΙ». 

Επιπλέον, ορίζεται ως προθεσμία για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος προκήρυξης του δημοψηφίσματος το πέρας της 28ης Ιουνίου 2015. 

Δείτε εδώ την απόφαση

Read more...

Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα...


ÁÈÇÍÁ-Ï ÐôÄ Ðáõëüðïõëïò êáé ðñùèõðïõñãüò Á. Ôóßðñáò óôçí åêäÞëùóç ôçò åôÞóéáò óõíÝëåõóçò ôùí ìåëþí ôïõ ÓÅÂ. .(Eurokinissi-ÆÙÍÔÁÍÏÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ)
Ντράγκι: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα...
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ (για παράταση του ELA στα ίδια επίπεδα), ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, πως, «η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για...

τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Ντράγκι: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Read more...

Δεν αλλάζει το καθεστώς του ELA η ΕΚΤ...



Tι αναφέρει στην ανακοίνωση της...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αλλάζει το καθεστώς του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, διατηρώντας τον στα επίπεδα της...
Παρασκευής.

Η απόφαση ελήφθη στην έκτατη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ, στο φως του Eurogroup που δεν έδωσε παράταση του προγράμματος πέραν της Τρίτης.

Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΚΤ αναφέρει πως το ΔΣ έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης» αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

«Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του πρόγραμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθετότητα» αναφέρει η ΕΚΤ.

«Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ».

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις». 

Η ΕΚΤ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο εντός της εντολής της».

Read more...

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙ.ΑΣ. ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΤΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...


Περισσότερες από διακόσιες περιπολίες σε όλη την πρωτεύουσα σε τράπεζες και ΑΤΜ, από αστυνομικούς ...
της ομάδας ΔΙ.ΑΣ σε ρόλο απλών παρατηρητών. Ανάκληση αδειών και ρεπό των αστυνομικών, μετά το επίσημο σφράγισμα του δημοψηφίσματος  για την επόμενη Κυριακή αλλά και αύξηση στα μέτρα φρούρησης «κόκκινων» στόχων όπως βουλή, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρεσβείες, ευαίσθητες υπηρεσίες.


Είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας που τέθηκε σε εφαρμογή και αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής, αν και έχουν γίνει αναλήψεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από ΑΤΜ όλης της χώρας και  έχουν «αδειάσει» τα ράφια πολλών σουπερμάρκετ δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό περιστατικό και οι εκτιμήσεις των αρχών λένε ότι ίσως υπάρξουν προβλήματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τις υπόλοιπες ημέρες αν η λειτουργία των τραπεζών είναι προβληματική.
Τότε, θα τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί από την απλή επιτήρηση των τραπεζικών υποκαταστημάτων θα περάσουν στη φύλαξη και την προστασία αυτών από εξοργισμένους πολίτες ή ομάδες που ενδεχομένως αποπειραθούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Αξίζει να τονισθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φθάσει πληροφορίες στους αναλυτές της Αστυνομίας, που κάνουν λόγο για πιθανό χτύπημα ή επεισόδια και για το λόγο αυτό έχουν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία από τη μυστηριώδη γυναίκα με την ξανθιά περούκα και λεία 125.000 ευρώ να έχει να κάνει με πιθανό χτύπημα καθώς πλησιάζουμε στη 16η Ιουλίου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύλληψη του αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη στα στενά της Πλάκας.
http://fimotro.blogspot.gr/2015/06/blog-post_2452.html

Read more...

Με ανάρτηση στο twitter Βαρουφάκης: Διαφωνώ με τα Capital Controls


Την αντίθεσή του με τα Capital Controls εξέφρασε με tweet του ο Γιάνης Βαρουφάκης παρά τα όσα φέρεται να αναφέρονται σε δημοσίευμα του BBC για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων.
baroufakis
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών, ο έλεγχος κεφαλαίων στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης αποτελεί αντίφαση. Ενώ προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια των capital controls.
Capital controls within a monetary union are a contradiction in terms. The Greek government opposes the very concept.

Read more...

Παρέμβαση Παπανδρέου: Η κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων


1727823
Να ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τονίζει ότι όταν επιτευχθεί η συμφωνία «η Κυβέρνηση οφείλει να τη θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού – με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά οφείλει και να την στηρίξει».
Διαβάστε τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού
«Είναι προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης γιατί με την πολιτική και τις επιλογές της, οδήγησε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.
Για μας, προέχει το συμφέρον της χώρας.
Γι” αυτό πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για την άρση του αδιεξόδου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στον Ελληνικό λαό, στον οποίο απευθύνομαι πάντα με ειλικρίνεια, καλώ την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Να αλλάξει πολιτική στάση.
Και να ζητήσει αμέσως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Πράγμα εφικτό.
Καλώ και τους εταίρους, να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και να παρατείνουν τη διαπραγμάτευση με την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Τρίτη, ημέρα λήξης του προγράμματος.
Στόχος να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, θα απαντά στο πρόβλημα του χρέους και θα διασφαλίζει μια βιώσιμη πορεία για τη χώρα και τους Έλληνες.
Επίσης, καλώ τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν την επιλογή της λιτότητας και να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές που χρειαζεται η χώρα.
Ιδιαίτερα, όταν είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Και τότε, αυτή τη συμφωνία, η Κυβέρνηση οφείλει να τη θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού – με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Αλλά οφείλει και να την στηρίξει.
Οι συντηρητικοί συσχετισμοί στην ΕΕ, αποτελούν πρόκληση. Εμείς αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούν μια λιποταξία. Μια φυγή που πιθανά να μας βάλει σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Αυτό το απεύχομαι.
Αντί της φυγής, χρειάζεται ένας συνεχής και επίμονος αγώνας για προοδευτικές αλλαγές.
Αλλαγές μέσα στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα».

Read more...

Δήλωση Βαρουφάκη στο BBC...




...για capital control και τράπεζες...


-Συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, στις 4 το απόγευμα...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο τουBBC φέρεται να δηλώνει πως η κυβέρνηση εξετάζει...
capital controls και κλειστές τράπεζες από αύριο...

Στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες ώρες και να λάβει μέτρα αν χρειαστεί.


Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.


Read more...

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των G7 για την Ελλάδα...


 Η διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την άλλη Κυριακή, έχει πυροδοτήσει φόβους  στην παγκόσμια οικονομία, με τους G7 να επιχειρούν μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Κυριακής να...
βρουν μία λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt"....

Read more...

Παυλόπουλος: Ο λαός την άλλη Κυριακή θα δείξει ωριμότητα...


Παρέμβαση Παυλόπουλου: Η πορεία της χώρας στην ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη
Να μείνει αδιατάρακτη η πορεία στην Ευρωζώνη.
Σαμαράς: Κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη.
 BINTEO...
Εθνική κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση της θέσης της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ,  Α. Σαμαράς, προσερχόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την Κυριακή το μεσημέρι.
 Η...
υπεράσπιση αυτής της θέσης «βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», ανέφερε ο Α. Σαμαράς.
«Γνωρίζω ότι συμφωνείτε, όμως οφείλω να σας πως ότι η υπεράσπιση αυτής της θέσης γίνεται ολο και πιο δύσκολη», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο.
Απαντώντας, ο Πρόεδρος ανέφερε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εκτιμώ την πρωτοβουλία και την ευαισθησία σας».
«Η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιαρατάρακτη», πρόσθεσε.
«Εν όψει της επικαιρότητας να επισημάνω ότι ο λαός γνωρίζει το διακύβευμα και έχω εμπιστοσύνη ότι την άλλη Κυριακή θα αποδείξει ότι στις κρίσιμες ώρες θα δείξει ωριμότητα και αποφασιστικότητα» κατέληξε ο Πρόεδρος.

Read more...

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την διενέργεια δημοψηφισμάτων...


Κάλπες εθνικών εκλογών
Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί με βάση τον νόμο 4023/2011 "Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος" του υπουργείου Εσωτερικών και είναι ερμηνευτικός της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

Ειδικότερα... το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με Προεδρικό Διάταγμα, και διεξάγεται για δύο λόγους: α) για κρίσιμο εθνικό θέμα το οποίο προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και β) για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Στο δημοψήφισμα ψηφίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της Επικράτειας.

Στο δημόσιο διάλογο, επί του ερωτήματος ή των ερωτημάτων που τίθενται στην ψηφοφορία, και, εν γένει, στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της εκπροσώπησης τους στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

Τα έσοδα και οι δαπάνες έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θεωρούνται εκλογικές, αλλά σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση.

Ο νόμος θέτει περιορισμούς στη χρηματοδότηση και κάθε άλλου είδους παροχές ή διευκολύνσεις σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ η χρηματοδότηση από το ίδιο φυσικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Επιβάλλεται, επίσης, όριο δαπανών για τη συμμετοχή στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ειδικότερα, οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 30% της χρηματοδότησης που διατέθηκε στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές.

Οι δαπάνες ενώσεων προσώπων, επιστημονικών, επαγγελματικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάθε άλλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50% του ποσού που αποτελεί όριο δαπανών για τα πολιτικά κόμματα.

Δημόσια προβολή

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης οι φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

Ο χρόνος που διατίθεται κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα ή στα ερωτήματα.

Η μετάδοση των μηνυμάτων και η παρουσίαση της δραστηριότητας διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

Με κριτήριο τη θέση τους στο ερώτημα ή στα ερωτήματα που τίθενται στην κρίση των ψηφοφόρων, τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις προσώπων, οι επιστημονικές, οι επαγγελματικές ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν στην αντίστοιχη «Επιτροπή Υποστήριξης».

Για την απόφαση τους ενημερώνεται με την υποβολή σχετικής δήλωσης ο Υπουργός Εσωτερικών εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το άρθρο 11 προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται σε όσους συμμετέχουν σε αυτό:

α) η ανάρτηση ή η επικόλληση σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε αυτοκινούμενα μέσα αεροπανώ, πανώ, αφισών, γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, εκτός των χώρων της παραγράφου 5 του άρθρου 9, καθώς επίσης η αναγραφή συνθημάτων, και

β) η μετάδοση μηνυμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης από φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Ψηφοφορία

Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των ψηφοφόρων.

Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται το δημοψήφισμα, κατά εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά στις διατάξεις του νόμου για την εκλογή βουλευτών.

Ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ορίζεται η Κυριακή από τις 7.00 έως τις 19.00.

Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλλονται στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και για την Περιφέρεια Αττικής στον Περιφερειάρχη της το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και σε αριθμό μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της NΔ...


 Συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας
 Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 14:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, υπό τον...
Αντωνη Σαμαρά...

Read more...

Παρέμβαση Σημίτη...



... για παραμονή της χώρας στο ευρώ...
Παρέμβαση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση έκανε ένα...
βήμα προς την έξοδο από το ευρώ, ένα βήμα προς άγνωστη κατεύθυνση για την οποία ούτε γνώση, ούτε προετοιμασία έχει.

Η δήλωση Σημίτη:

«Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει. Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα είναι παραπλανητικό. Βεβαίως ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να μη θέλει άλλους φόρους και περιορισμούς. Βεβαίως, επίσης, ο ελληνικός λαός θέλει να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε μεταξύ άλλων και η σημερινή κυβέρνηση με την επί πέντε μήνες αδράνειά της. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Λύσεις θα προκύψουν μόνο από συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του θέλει ως νόμισμα το Ευρώ, να επιδιώξει εδώ και τώρα μια λύση. Διαφορετικά οι θυσίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που θέλει να αποτρέψει. Μια καταστροφική ύφεση θα είναι αναπόφευκτη, θα διαρκέσει χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος για όλους».

Read more...

"Liberation": Σενάρια για επιβολή capital controls...



...στην ατζέντα Ντράγκι...
Η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει σήμερα Κυριακή να προχωρήσει σε capital controls, αναφέρει η γαλλική "Liberation".

Συγκεκριμένα...
η εφημερίδα επικαλείται δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls καθώς η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει την Κυριακή, capital controls».

Κατά πληροφορίες, χθες Σάββατο οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρονται να εξέτασαν το ζήτημα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες.

Read more...