Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Οι Τετάρτες της οργής πανικοβάλλουν την κυβέρνηση Εφιάλτης οι πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα


Σε Τετάρτες της οργής έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα οι Τετάρτες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ειρηνοδικεία της επικράτειας όπου προγραμματίζονται δεκάδες πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμα και για 500 ευρώ όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα της περασμένης εβδομάδας.
pleistiriasmoi
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με οργισμένους πολίτες να συγκεντρώνονται μέσα και έξω απο Ειρηνοδικεία προκειμένου να μπλοκάρουν τις διαδικασίες έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά με πρώτο βήμα την έκδοση non paper την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που επικαλείται η Ημερησία ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.
Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με το non paper της Παρασκευής αλλά εργατικές κατοικίες. Ενδεικτικά τα όσα υποστήριξαν μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ότι την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η διαδικασία πλειστηριασμού για οχτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου.
Την αμηχανία της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλα από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.
Οι πρώτοι 2.000 φάκελοι που είναι έτοιμοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας αφορά δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται παρά τις εκκλήσεις και αφορούν σε ακίνητα πάνω από 200 με 300.000 ευρώ, κυρίως εξοχικές κατοικίες σε ακριβά νησιά. Ωστόσο μέσα στα 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό το 2017 βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τη δόση τους. Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε εφορία και σε δήμους όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία προστασία.
Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η καταγγελία μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών ότι έχει ξεκινήσει η ποινικοποίηση του αγώνα τους καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες προκαταρκτικές έρευνες για συναγωνιστές τους για το αδίκημα της παρακώλυσης πλειστηριασμών.
Ενδεικτικές της εικόνας που διαμορφώνεται στα Ειρηνοδικεία είνα οι παρακάτω περιπτώσεις:
- Για πολίτη με συνολική οφειλή 12581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.
- Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.
- Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.
- Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.
- Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.
- Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26.000 ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.
- Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18.000 ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.
Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης να αποτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε νέα Ισπανία όπου η κυβέρνση Θαπατέρο αποκαθηλώθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων από το κύμα αντιδράσεων για την απώλεια κατοικιών ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά το βράδυ του Σαββάτου από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.
600 εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας έως το τέλος του '16 από τις τράπεζες
Την ίδια ώρα οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 8-9 δισ. ευρώ έχουν προγραμματίσει 600 εκποιήσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016 ενώ το 2017 ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000. «Δεν προσδοκούμε να ανακτήσουμε κάποιο σημαντικό ποσό από αυτές τις κινήσεις είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα που θα υλοποιηθούν προς παραδειγματισμό της μεγαλης μάζας των οφειλετών» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο Βήμα.
Τραπεζικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα λένε ότι «αυτές οι δράσεις είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα και να μπορέσουμε να έχουμε πιθανότητες επίτευξης του στόχου μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων μας κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2019».
Πηγή: protothema.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή


Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, στη Βουλή (14:30) η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με αίτημα που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το αίτημα για τη συζήτηση προκλήθηκε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προηγούμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει κανόνες διαπλοκής με αφορμή όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αποκαλύψεις για την Attica Bank.
Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να γίνει ξεχωριστή συζήτηση για θέματα διαφθοράς.
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αποδέχεται τη διεξαγωγή της συζήτησης και προανήγγειλε πως θα μιλήσει «με ονόματα και διευθύνσεις».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανατροπή στην υπόθεση του ταχυπλόου της Αίγινας?...


Ανατροπή στην υπόθεση του ταχυπλόου της Αίγινας: Δεν οδηγούσε ο 77χρονος σύμφωνα με τους ελέγχους βιολογικών στοιχείων - Media
Σε δημοσίευμα της "Real News" αναφέρεται, πως, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, τα ευρήματα βιολογικού υλικού από τα χειριστήρια δείχνουν πως ο 77χρονος δεν...
βρισκόταν στο τιμόνι την ώρα της μοιραίας σύγκρουσης. Στο πηδάλιο, στις μανέτες, στο κάθισμα του κυβερνήτη, αλλά και στα κουμπιά στον πίνακα οργάνων βρέθηκε DNA αλλά δεν ταυτίζεται με το δείγμα του κατηγορουμένου.

Ο Αλέξης Κούγιας, ο δικηγόρος των οικογένειων των θυμάτων δήλωσε σχετικά «Με τη βοήθεια της τακτικής ανακρίτριας Πειραιώς κ. Ακτύπη και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κ. Νικολάου προσπαθήσαμε αμέσως μετά την προσωρινή κράτηση του Θρασύβουλου Λυκουρέζου να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το τρομερό έγκλημα της Αίγινας».

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας και ήδη έρχονται με επίσημο και διαβλητό τρόπο οι πρώτες απαντήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την υποψία των επιβαινόντων, αλλά και των συγγενών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους ότι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και το Λιμεναρχείο της Αίγινας προσπάθησαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την αποκάλυψη της αλήθειας, αφού η πρώτη απάντηση από την πρώτη έρευνα – ανάλυση των στοιχείων του DNA στο σκάφος Duente αποκαλύπτει ότι ούτε ο Λυκουρέζος λέει την αλήθεια, ούτε η Λιμενική Αρχή έκανε τίποτα για να την αποκαλύψει. Και το κυριότερο είναι ότι στο σκάφος επέβαιναν άγνωστα πρόσωπα, των οποίων το DNA βρέθηκε και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποκαλυφθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Read more...

«Ανοίγει η αυλαία» για τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό...


«Ανοίγει η αυλαία» για τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό - MediaΣε καταρχήν συμφωνία έχει έρθει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την απευθείας χρηματοδότηση τριών έργων στα οποία περιλαμβάνεται και η...
γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου-Γουδή), όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το Μετρό της Αθήνας, την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και την επέκταση φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η συμφωνία για τη γραμμή 4 του Μετρό περιλαμβάνει χρηματοδότηση 75% από δανειακά κεφάλαια της ΕΤΕπ και 25% από το ΕΣΠΑ.

Το πρώτο τμήμα «Α» της Γραμμής 4, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει 11,7 χλμ. με 14 σταθμούς (‘Aλσος Βεΐκου – Γαλάτσι – Κυψέλη – Δικαστήρια – Λ. Αλεξάνδρας – Εξάρχεια – Ακαδημία – Κολωνάκι – Ευαγγελισμός – Καισαριανή – Νήαρ Ήστ – Ιλίσια – Ζωγράφου – Γουδή).

Το τμήμα αυτό υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες και θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων κατά 53.000 ημερησίως...

topontiki.gr

Read more...

Αποκλειστικά «πλαστικό» το αφορολόγητο όριο...

Πλαστικό χρήμα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτεςΟριστικά τίτλους τέλους στις χάρτινες αποδείξεις βάζει η κυβέρνηση. Τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του έτους και ενώ όλοι οι φορολογούμενοι ζούσαν αυτό το διάστημα με τον «βραχνά» της συλλογής, από τη στιγμή που το τοπίο με τις e-αποδείξεις δεν ήταν ξεκάθαρο, ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν χρειάζονται για τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους φορολογούμενους να κρατούν αποδείξεις για το 2016».

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών όπως συνέβαινε έως το 2014.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντέννα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει από φέτος για μικρό διάστημα ενός ή δυο μηνών το μέτρο των αποδείξεων με το πλαστικό χρήμα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (31/7/2016).

Οπως είπε, «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1η Ιανουαρίου 2017».

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.).

Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:

● Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.

● Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

● Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

● Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων.

Ως δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν θα λογίζονται οι καταθέσεις σε τρίτα πρόσωπα ή τα εμβάσματα, ενώ «γκρίζα ζώνη» είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Σημειώνεται ότι και οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δαπάνες θα απορρίπτονται από την Εφορία και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:

● Σχεδιάζονται βελτιώσεις στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, και το σχετικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή Τσακαλώτου-Χουλιαράκη από την Ουάσινγκτον.

● Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα παλιά αυτοκίνητα.

● Στόχος του περιουσιολογίου είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο σύνολο της περιουσίας».

● Η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν πιο δίκαιο φόρο για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα στηρίζεται σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών...


Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Read more...

Εκ νέου στο ΣτΕ το ζήτημα της ανάθεσης υπηρεσιών στο Δημόσιο...


Εκ νέου στο ΣτΕ το ζήτημα της ανάθεσης υπηρεσιών στο Δημόσιο μέσω ατομικών συμβάσεων έργουμέσω ατομικών συμβάσεων έργου...

Τον περασμένο Αύγουστο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε μπλοκάρει το διαγωνισμό των καθαριστριών των νοσοκομείων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, τώρα, επαναφέρει και...
πάλι προς συζήτηση το όλο θέμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναφέρει προς συζήτηση το ζήτημα της συνταγματικότητας και της συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της ανάθεσης υπηρεσιών στο Δημόσιο τομέα μέσω ατομικών συμβάσεων έργου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε μπλοκάρει το διαγωνισμό των καθαριστριών των νοσοκομείων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου 2016 το θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 205 και 206/2016 αποφάσεις του (ασφαλιστικά μέτρα) «μπλόκαρε» όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Ακόμη, με τι ίδιες αποφάσεις του το ΣτΕ είχε «μπλοκάρει» και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο καλοκαίρι είχαν καταλήξει στο ότι «η ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας μέσω συνάψεως ατομικών συμβάσεων έργου κατά το άρθρο 97 ν. 4368/2016 δεν είναι συμβατή με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου».

Τώρα, το ΣτΕ επαναφέρει και πάλι προς συζήτηση το όλο θέμα και ειδικότερα, θα κριθεί εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι διατάξεις του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εταιρείας παροχής ασφαλείας (Security) σχετικά με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των εγκαταστάσεων του γενικού νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», τίθεται και πάλι προς νέα κρίση το όλο ζήτημα, κατά τη διαδικασία του νόμου 3900/2010, με την αιτιολογία, ότι «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων»...


protothema.gr 

Read more...