Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



Read more...

Χείμαρρος Κον Μπεντίτ για την κρίση και την Ελλάδα


Αστραψε και βρόντηξε κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για την οικονομική κρίση και την Ελλάδα, στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την πρώτη ομιλία της "Κατάστασης της Ενωσης" από τον Μπαρόζο.
Ο Κον Μπεντίτ, αφού πρώτα χαρακτήρισε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως "απολύτως απόντες", άσκησε κριτική για τη συνολική απουσία πρωτοβουλίας από την Κομισιόν στο θέμα της Ελλάδας προκαλώντας εκνευρισμό στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ανέφερε ότι: "Γνωρίζατε χρόνια πριν από την κρίση για το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν κάνατε καμία επίσημη παρέμβαση. Πηγαίνατε στις εκκλησίες, προσευχόσασταν και πιστεύατε ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν λύθηκε όμως. Μετά ασκήσατε, ασκήσαμε όλοι σαν πλειοψηφία, ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που έκανε όσα λάθη έκανε και η ελίτ της χώρας.
Εξοπλισμοί

Ομως αυτή την ώρα κύριε Μπαρόζο, που ασκείται πίεση στους Ελληνες για να τα καταφέρουν, δεν σας άκουσα να σχολιάζετε το γεγονός πως τον Αύγουστο εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα".
Οργισμένες ήταν πολλές αντιδράσεις ευρωβουλευτών και εναντίον της πολιτικής Σαρκοζί με τις καταστροφές των καταυλισμών των Ρομά και τις απελάσεις, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας για το θέμα των Ρομά, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε και στην Κομισιόν η οποία κατηγορήθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την Ενωτική Αριστερά για "στάση υπεκφυγής".
ethnos

Read more...

Ποινική δίωξη για απιστία κατά Ψωμιάδη...


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία ασκήθηκε κατά του νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Η δίωξη αφορά απευθείας αναθέσεις που υπογράφονταν από τον νομάρχη για τη μεταφορά των μαθητών της Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας. Η διαδικασία κινήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε...
υποψήφιος νομάρχης -με τον ΛΑ.Ο.Σ.- Δημήτρης Τσιπίδης.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αντινομάρχη, Γιώργου Τσαμασλή, και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εκπροσώπων των εν λόγω εταιρειών.
Ωστόσο, η δικογραφία επεστράφη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, λόγω «της μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας».
Σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται λόγος για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2004 - 2005 δαπάνησε 2.253.623 ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση. Το έτος 2005 - 2006 η υπέρβαση ανήλθε σε 4.905.783 ευρώ.
Το έτος 2006 - 2007 η υπέρβαση ανήλθε σε 4.113.972 ευρώ. Το σχολικό έτος 2005 - 2006 η νομαρχία ανέθεσε απευθείας εννέα δρομολόγια με ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη της τάξεως των 857 ευρώ με την τιμή των 2.795 ευρώ, δηλαδή υπέρβαση της τάξεως του 300% (σελίδα 29 του πορίσματος), ενώ κατά το ίδιο σχολικό έτος ανέθεσε απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώ.

Read more...

Νέες αποκαλύψεις για την περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας...


Από το http://dramakraximo.blogspot.com/

"ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΚΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ"
Με το ζόρι θέλει να γίνει γνώστη σε όλους τους πολίτες της περιφέρειας μας η Κόκλα.
Δυστυχως είναι αρνητική πρωταγωνίστρια σε πολλά περίεργα επεισόδια.
Θυμίζουμε ότι ξεφτιλίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής όταν μπροστά του παραδέχτηκε ότι χρέωσε την περιφέρεια με ουίσκια και φαγητά που κατανάλωσε στο Κολωνάκι.
Δεν έφτανε μονό αυτό και στα ερωτήματα δημοσιογράφου της Κομοτηνής απαντούσε προκλητικά και απειλητικά. Αν θέλετε...
περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε παλιότερες αναρτήσεις μας.
Χθες η εφημερίδα Φωνή της Ροδόπης της αφιέρωσε εξαιρετικά μια ακόμη αποκάλυψη.
Χρέωνε στον Ελληνικό λαό έξοδα για να πάει διακοπές στην πατρίδα της!!!
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε
Πηγή: Φωνή της Ροδόπης
Η Θεοδώρα Κόκλα, Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, θεωρεί ότι διοικεί το δικό της τσιφλίκι και εκθέτει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό
Μετά τα ποτά και τα ιδιαίτερα κεράσματα σε μπαράκια του Κολωνακίου κατά την διάρκεια μεταμεσονύχτιων δείπνων εργασίας νέα στοιχεία για το ροκάνισμα του δημοσίου χρήματος
Η κ. Κόκλα, η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διορίστηκε στην ευαίσθητη αυτή περιοχή με τις πλάτες της μητρός Παπανδρέου θεώρησε ότι διοικεί το τσιφλίκι του πατέρα της και διαχειρίζεται τις υποθέσεις όπως αυτή θεωρεί σωστό.
Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παραδέχτηκε ότι κατανάλωνε οινοπνευματώδη ποτά τις μεταμεσονύχτιες ώρες σε μπαρ του Κολωνακίου σε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη διάφορων υπουργείων και ότι αυτό εντάσσεται μέσα στα υπηρεσιακά της καθήκοντα.
Πρόσφατα πήραμε στοιχεία για τις οικονομικές απολαβές της και μάλιστα με τρόπο που προκαλεί αγανάκτηση. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι πληρώθηκε έξοδα άφιξης στη Κομοτηνή για την ορκωμοσία της στις 15.12.2009, έξοδα μετάβασης στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο και έξοδα εκτός έδρας για την μετάβαση της σε περιοχές εντός της περιοχής (Νυμφαία, Ισμαρίδα, Φανάρι, Κήποι).
Δεν γνωρίζουμε πόσο επιλήψιμο είναι να εγκρίνει η ίδια «δικαιούχος» τις δαπάνες για εκτός έδρας μέσα στον νομό αλλά και το σπουδαιότερο να εγκρίνει οδοιπορικά για την άφιξη της προκειμένου να ορκιστεί.
Σε άλλο πίνακα που δημοσιεύεται επίσης φαίνεται ότι η κ. Κόκλα μετέβη τις ημέρες του Πάσχα στην γενέτειρα της, την Άρτα, προκειμένου να επισκεφτεί τους γονείς της και για το λόγο αυτό αποζημιώθηκε με οδοιπορικά χωρίς να υπολογίσουμε και την πιθανή αποζημίωση του οδηγού της αφού κατά πληροφορίες ταξίδευσε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να έχει άνετο ταξίδι. Φυσικά, στην ίδια κατάσταση φαίνονται και οι αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εντός της Περιφέρειας και για χρονικό διάστημα ολίγων ωρών.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις άραγε εκτός έδρας δικαιώθηκε και ο οδηγός του αυτοκινήτου;
Σε επόμενες εκδόσεις μας θα έχουμε κι άλλα στοιχεία που θα δείχνουν την οικονομική πολιτική της κ. Κόκλα και το όργιο σπάταλης και ροκανίσματος του δημοσίου χρήματος.
Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός εσωτερικών κ. Ραγκούσης έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να βάλει σε τάξη την γραμματέα του ούτε γνωρίζουμε αν η υπόθεση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Εισαγγελική Αρχή.
Πάντως η κ. Κόκλα έγινε θέμα συζητήσεων στην ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας αλλά και μέσω του πανελλαδικού γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το σπουδαιότερο είναι ότι ο πολίτης αγανακτεί με τα καμώματα αυτά που έρχονται στην επιφάνεια όταν την ίδια στιγμή βογκάει από τα οικονομικά μέτρα.

Read more...

Υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής ο Αλ. Μητρόπουλος


nooz.gr
Την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ανακοίνωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως δήλωσε σχετικά αποδέχθηκε την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης "Δημοκρατική Συνεννόηση", καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχει σε αναξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας.

Βασικός μας στόχος, είπε ο κ. Μητρόπουλος, είναι να μην εξελιχθεί ο "Καλλικράτης" σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου απο την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου συμφώνου σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των κοινωνικών δομών και κρίσιμων υπηρεσιών και νομικών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες "να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και αναγεννητικό κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής αποκέντρωσης και εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης".
Read more...

Άγνωστο το χρέος της Ελλάδας σύμφωνα με τη Eurostat

nooz.gr
Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα στοιχεία για τις χρηματικές της συναλλαγές καταγγέλλει στο Bloomberg ο επικεφαλής της Eurostat λίγο πριν την επίσκεψη στελεχών της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

"Δεν έχουμε δει τα πραγματικά στοιχεία", δήλωσε ο Walter Radermacher σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg στις 2 Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα για να αποκτήσουν μία "ισχυρή εκτίμηση" για το συνολικό πραγματικό χρέος της χώρας θα επιδείξουν "περαιτέρω αυστηρότητα". "Πρόκειται για μία νέα εποχή για την Ελλάδα δήλωσε" χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Eurostat ζήτησε να δει τα συγκεκριμένα αρχεία το Φεβρουάριο.

Ο Radermacher υπόσχεται αρκετή "αυστηρότητα" από τα στελέχη της Eurostat.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg υπενθυμίζεται ότι πλέον η Eurostat έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, που της επιτρέπουν να ελέγχει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας χώρας, εάν μπορεί να αποδείξει πως τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακριβή.
Read more...

Σύσκεψη υπο τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο Εσωτερικών

nooz.gr
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εσωτερικών, ενόψει της έναρξης της ΔΕΘ.

Παρόμοιες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής στο υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του νέου συντονιστικού του ρόλου.

Έτσι επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες για το ρόλο συντονιστή που αναλαμβάνει ο κ. Ραγκούσης και την μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε «στρατηγείο» της Κυβέρνησης.

Η σημερινή κίνηση του Πρωθυπουργού να μεταβεί ο ίδιος στο υπουργείο σηματοδοτεί αυτές τις αλλαγές.

Read more...

Στον ανασχηματισμό έπρεπε ν' αλλάξει ο πρωθυπουργός...


"Πως είδατε τον ανασχηματισμό;", ρώτησε τον Αλέκο Αλαβάνο ο Ν. Χατζηνικολάου (Real FM). Η...

...απάντηση ήταν "Στον ανασχηματισμό θα 'πρεπε ν' αλλάξει ο πρωθυπουργός".

Πέρα από το ευφυολόγημα, ο Αλαβάνος δεν τα πήγε καλά στις ερωτήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα του και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε δε τη γκάφα να πει πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση του περιφερειάρχη, ενώ θέτει υποψηφιότητα.

"Μα πως γίνεται αυτό;" τον ρώτησε ο Χατζηνικολάου και ο άλλοτε λαλίστατος Αλέκος δεν ήξερε τι να πει...


Read more...

ΣΤΟ "ΕΔΩΛΙΟ" Ο ΤΣΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥ...


Aπό το Πρώτο Θέμα
Μία αγωνιώδης επιστολή, που απέστειλαν στο σύλλογό τους οι εργαζόμενοι στην Τρίτη μεγαλύτερη εφορία της χώρας, τη ΦΑΕ Πειραιά προ διμήνου και την οποία αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr φανερώνει σε όλη της τη διάσταση την εικόνα διάλυσης και αποσάθρωσης, που...
επικρατεί στις ΔΟΥ, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Έτσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό γιατί καταρρέουν τα έσοδα – με δεδομένη πλέον την προοπτική λήψης κι άλλων σκληρών μέτρων – και δεν εισπράττονται ούτε καν οι βεβαιωμένες οφειλές προς τις εφορίες. Οι εργαζόμενοι (ολόκληρη η επιστολή με τα ονόματα αναφέρονται πιο κάτω) καταγγέλλουν την εντυπωσιακή έλλειψη προσωπικού, που δυσχεραίνει το έργο της ΔΟΥ Πειραιά – κάτι ανάλογο ισχύει σε όλες τις εφορίες – την ώρα μάλιστα, που το υπουργείο έχει καθυστερήσει απίστευτα να στελεχώσει τις 193 διευθυντικές θέσεις στις ΔΥΟ του λεκανοπεδίου, τις οποίες έχει προκηρύξει μεν, σύμφωνα με το νέο νόμο για το δημόσιο, αλλά μέχρι τώρα έχει σπεύσει εξαιρετικά βραδέως να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες. Εξαιτίας μάλιστα αυτών των κενών, οι παλαιοί διευθυντές ή οι τοποθετημένοι προσωρινά αποφεύγουν να υπογράψουν πρόστιμα και άλλες πράξεις, καθώς αυτές κινδυνεύουν να καταπέσουν στα δικαστήρια, καθώς από τα τέλη Μαρτίου ισχύει ο νέος νόμος, που θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται και ρητά προβλέπει πώς στελεχώνεται κάθε δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Τρίτης έγινε δραματική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Γεωργακόπουλο – στον οποίο ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει δώσει πλήρεις αρμοδιότητες!- και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εφορίες της Αττικής. Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε την εντατικοποίηση της προσπάθειας των εφοριών, ώστε να μη συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Άκουσε όμως από τα στελέχη των ΔΥΟ ότι κυρίως λόγω του ασφαλιστικού και της μεγάλης μείωσης στους μισθούς ότι υπήρξε μεγάλο κύμα φυγής των εφοριακών, με αποτέλεσμα σε πολλές από τις εφορίες να έχουν μείνει οι μισοί από όσους προβλέπουν οι οργανικές θέσεις. Πολλοί τόνισαν ότι ακόμη και για τα ληξιπρόθεσμα, με βάση τα οποία το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στα αρμόδια δικαστικά τμήματα, ώστε να τρέξει αποτελεσματικά τις υποθέσεις! Οι εργαζόμενοι επισήμαναν επίσης ότι «οι αυλοκόλακες, που ενδημούν στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας επί ημερών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραπλανούν την πολιτική ηγεσία και αποκρύβουν τα πραγματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει». Ο κ. Γεωργακόπουλος δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ενστάσεις των εργαζομένων στην πολιτική ηγεσία. Καταπέλτης οι εργαζόμενοι στη ΦΑΕ Πειραιά Η δραματική ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΦΑΕ Πειραιά, την Τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, απεστάλη στο Σύλλογο Εργαζομένων ΔΟΥ στις 28 Ιουνίου και έχει ως εξής: «Είμαστε εργαζόμενοι στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά, μιας από τις μεγαλύτερες ΔΟΥ της Ελλάδας και ως πριν κάποιους μήνες η ΔΟΥ λειτουργούσε κανονικά ήταν επανδρωμένα όλα τα τμήματα και το δύσκολο έργο μας μπορούσε να εκτελεστεί ικανοποιητικά οδηγώντας σε επίτευξη των στόχων και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Εδώ και κάποιους μήνες ενώ λείπει προσωπικό από καίριες θέσεις (θέση διαχειριστή ΔΟΥ), το τμήμα παρακρατουμένων δεν έχει προσωπικό και δεν υπάρχει προϊστάμενος ΔΟΥ, επόπτης κτλ, παρατηρείται μία μαζική φυγή υπαλλήλων μέσω μετατάξεων ή μεταθέσεων σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου μας με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά περίπου 30% ο αριθμός των εργαζομένων εδώ. Το αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνει σημαντικά το έργο μας, να μη μπορούμε να πάρουμε τις άδειες μας ενόψει του καλοκαιριού και έτσι η απογοήτευσή μας που είναι ήδη μεγάλη εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ολοένα και μεγαλώνει. Δυστυχώς περιμένουμε αντί νέο προσωπικό, έμπειρους και ικανούς υπαλλήλους να φεύγουν διότι έχουν ζητήσει τη σύνταξή τους φοβούμενοι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ζητάμε νέο προσωπικό για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε τόσο νευραλγικές θέσεις για ευοίωνη πορεία των δημόσιων εσόδων και των στόχων του κράτους μας αλλά και τους ατομικούς του καθενός από εμάς. Οι κάτωθι υπάλληλοι Πουλημένου Μελπομένη Τιτάκη Ευαγγελία Γονιδάκη Σοφία Δουρουμη Αθηνά Βασιλάκης Παντελής Μαρία Βλάχου Στρούπα Ευθυμία Σαββινίδου Κυριακή Μπερέρη Αγγελική Χηνιάδου Ποθητή Σπυροπούλου Μαρία Πετεινάτου Παρασκευή …… Νοικοκύρη Μαριάννα Φωτοπούλου Βασιλική Ράλλης Απόστολος Ζαμαριά ιωάννα Κοχυλά Μαρία Μπερέρης Διονύσης Ποντογλίδου Μαραντούδης Φράγκου Μαρία Κημπουροπουλου Φιλιππή Δήμητρα Ψυχάρη Γεωργία Αντωνόπουλος κωνσταντίνος Ξεναρίου Φραντσέσκα Μουτεσίδου Παναγιώτα Μαριέλλου παρασκευή Πολύζου Ολυμπία Βουτσιλάκος κωνσταντίνος Μούντριχα Παναγιώτα Καρούτος Δημήτρης …. Παναγάκος Ηλίας

Read more...

ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Πολύ σκληρός με την κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό. "Είναι παχύς και δυσκίνητος, μόνο η Μπατζελή έφταιγε και έφυγε από το υπουργικό συμβούλιο;" ρωτούσε πριν από λίγο ο Γιώργος Λιάνης στον Real fm σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην οποία τα έριξε πολύ άγρια. Θα μπορούσαμε...
να του καταλογίσουμε ιδιοτέλεια για πολλούς λόγους, επειδή όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής θεωρούμε πολύ αξιόπιστη την τοποθέτησή του. Ας την λάβουν υπόψιν τους εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Read more...

ΛΕΙΠΟΥΝ 200 ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Φυντανίδου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ακόμη και... ασπιρίνη δυσκολεύονται να βρουν οι ασθενείς στα φαρμακεία. Τα ράφια τους αδειάζουν μέρα με τη μέρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται προβλήματα στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν...
ότι επανεξάγονται φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη. «Περισσότερα από 200 φάρμακα υπολογίζεται ότι λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Ανάμεσά τους ογκολογικά φάρμακα και άλλα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών και νευρολογικών προβλημάτων. «Μέχρι και η ασπιρίνη λείπει από αρκετά φαρμακεία. Σήμερα, η ελληνική αγορά κινείται με το στοκ των φαρμακείων.Το πρωί (σ.σ.:χθες) έδωσα ένα σωρό παραγγελίες και δεν πήρα τίποτα. Τόσα χρόνια φαρμακοποιόςπρώτη φορά αντιμετωπίζω τόσο μεγάλο πρόβλημα» σχολιάζει ο κ. Λουράντος. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην «... αντιφατική τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης,στον μη έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών και στην ανεπαρκή λήψη μέτρων για την επάρκεια φαρμάκων για τον ελληνικό λαό». Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θ. Τρύφων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο. «Από σήμερα,οπότε θα ισχύσει ουσιαστικά το νέο δελτίο τιμών,αναμένεται να ομαλοποιηθεί η αγορά» προσθέτει. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ δηλώνουν ότι διαπιστώνουν με έκπληξη τις τεράστιες μειώσεις των τιμών πολλών παλαιών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας. «Ενώ υπήρχαν πολλοί τρόποι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα με τρόπο που θα είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα,δυστυχώς η ανατιμολόγηση έτσι όπως έγινε θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των παλαιών και εκτός πατέντων φαρμάκων από άλλα παρόμοια ακριβότερα» αναφέρει ο κ. Τρύφων. « Παράλληλα », σημειώνει, « είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και για την εγχώρια παραγωγή, η οποία έχει μόνο το 17% της δαπάνης». Οι φαρμακοβιομήχανοι επισημαίνουν ότι «...πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει φαρμακευτική πολιτική χωρίς μηχανογράφηση, ανάλυση της δαπάνης, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κίνητρα για τη χρήση των φθηνότερων φαρμάκων». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι «... ο στόχος της μείωσης και σταθεροποίησης της δαπάνης είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της μείωσης των τιμών». Οι προμηθευτές δεν παραδίδουν ούτε γάζα! Χ ωρίς σύριγγες, γάζες και άλλο υγειονομικό υλικό κινδυνεύουν να μείνουν δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές προχώρησαν σε αναστολή των παραδόσεων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας, έπειτα από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως λένε οι ίδιοι, εξαιτίας της παρατεινόμενης εκκρεμότητας με την εξόφλησή τους. Η διοίκηση του συλλόγου καταγγέλλει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αθέτησαν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει τον περασμένο Ιούλιο. Οπως επισημαίνουν, ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών προβλέπει ότι τα τιμολόγια ως 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή των ετών 2007, 2008 και 2009 θα εξοφληθούν με χρηματικό ένταλμα. Ωστόσο καταγγέλλουν ότι με απόφαση του υπουργείου Υγείας εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο τρόπο εξόφλησης οι προμήθειες που έγιναν το 2009. Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι τα τιμολόγια του 2010 θα εξοφλούνται πλέον σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων (δηλαδή εντός 60 ημερών), ελάχιστα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε εξόφληση των τιμολογίων του Ιανουαρίου του 2010. Πάντως, χθες πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές εξοφλούνται κανονικά.
Read more...

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Με «τοπίο στην ομίχλη» μοιάζει την «επομένη» του ανασχηματισμού ο «χάρτης» με τις αρμοδιότητες των υπουργών, των αναπληρωτών τους, αλλά και των υπουργείων τους! Η μετακίνηση υπουργών σε άλλον τομέα ευθύνης, ο ορισμός αναπληρωτών και ο χωρισμός αρμοδιοτήτων...
μεταξύ υφυπουργών έχουν προκαλέσει καραμπόλες και... νευρικότητα στους άμεσα ενδιαφερομένους, που αναμένουν την απόφαση του πρωθυπουργού. Εως ότου ο κ. Παπανδρέου λύσει τον γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, τα νέα πρόσωπα στις νέες θέσεις αναζητούν τον ρόλο τους και... πεδίο δράσης. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα αποκτήσουν και υπογραφή τις επόμενες μέρες (υπολογίζουν το αργότερο μετά τη ΔΕΘ), ενώ θα προηγηθεί -όπου χρειαστεί- επικοινωνία με την ηγεσία του κάθε υπουργείου για τα χαρτοφυλάκια αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν «πιστά» για γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατανομή των αρμοδιοτήτων έχει ήδη τροφοδοτήσει υπόγειες κόντρες και ενισχύει την αβεβαιότητα των υπουργών για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Εγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε πριν από τον ανασχηματισμό αποφασίσει σχετικά με το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων, ενώ οι εισερχόμενοι (και οι μετακινηθέντες) υπουργοί είχαν γενική «εικόνα». Το σίγουρο είναι ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού γίνεται προσπάθεια να μη σημειωθεί καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην προώθηση του κυβερνητικού έργου εντός «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος ανά υπουργείο. Το «κλειδί» Το «κλειδί» της... ανταλλαγής και ανάληψης αρμοδιοτήτων πάντως αναζητείται σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ο Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει ουσιαστικά μεγάλη δέσμη αρμοδιοτήτων και επιτελικό ρόλο (τον στρατηγικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό) στην κυβέρνηση. Είναι επικεφαλής του «Προεδρίας» και του Εσωτερικών, ενώ εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα αναλαμβάνει την μπαγκέτα της Ενημέρωσης. Στο υπουργείο του «μετατάσσονται» οι υπηρεσίες της ενημέρωσης, ενώ ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής (επικεφαλής και των γραφείων Τύπου του Εξωτερικών), με απευθείας «αναφορά» στον πρωθυπουργό, θα «βαπτιστεί» σε υφυπουργό του κ. Ραγκούση (μέσα στις επόμενες μέρες το υφυπουργείο θα «περάσει» στο «Προεδρίας»). Ο κ. Ραγκούσης από την άλλη... μεταθέτει την αρμοδιότητα των αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Περιφερειακής Ανάπτυξης υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Αναπληρωτής υπουργός με ισχυρό ρόλο αποδεικνύεται εξαρχής και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης (με υπουργό τον κ. Παύλο Γερουλάνο). Ο κ. Χυτήρης αναλαμβάνει στην πραγματικότητα τα ηνία του πρώην υπουργείου Τύπου - δηλαδή τα ΜΜΕ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ, την ψηφιακή τηλεόραση, το νομοθετικό έργο, την εποπτεία των τμημάτων επικοινωνίας (γενική γραμματεία). Αν και βέβαια ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση, ακούγεται ότι ο κ. Χυτήρης θα έχει τη συναρμοδιότητα του Πολιτισμού (με τον νυν υπουργό). Ασαφές το τοπίο των αρμοδιοτήτων και μεταξύ των κ. Λοβέρδου και Γερουλάνου. Ο υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά ο νέος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβει την ευθύνη του ΟΠΑΠ (από χθες εγκαταστάθηκε και στο Αθλητισμού) και του ΕΦΕΤ. Μάλιστα έκανε σχετική αναφορά κατά την άφιξή του στο νέο υπουργείο, προαναγγέλλοντας, δε, την ανάληψη της ευθύνης των κλάδων Υγείας των Ταμείων από τον νέο χρόνο. Στο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο κ. Χρυσοχοΐδης από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι δεν φέρνει μαζί του και τον τομέα Ενέργειας, όπως αρχικά είχε ακουστεί ότι θα αναλάβει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει τον επόμενο χρόνο, ωστόσο ο ίδιος εκφράζει την έκπληξή του, τονίζοντας ότι η κυρία Μπιρμπίλη είναι η αρμόδια. Από το αρμόδιο υπουργείο το επιβεβαιώνουν, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης θα έχει την εποπτεία των θεμάτων χωροταξίας και αντίστοιχων αρμοδιοτήτων που «μεταφέρει» από το Υποδομών. Στον.. αέρα το λιμενικό Θολό τοπίο στο Παιδείας για τον ρόλο της Φ. Γεννηματά Θολό το τοπίο παραμένει και στο Παιδείας, όπου η Αννα Διαμαντοπούλου αναμένει τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Είναι ευρύ το πεδίο - τονίζει η ίδια αναφερόμενη στο πακέτο αρμοδιοτήτων που θα μοιραστεί με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά και τους υφυπουργούς Γ. Πανάρετο και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στον... αέρα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα - και συγκεκριμένα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου εγκαταστάθηκε ο κ. Χρ. Παπουτσής, και του υπό σύσταση Θαλάσσιων Υποθέσεων με υπουργό τον κ. Γ. Διαμαντίδη. Ως γνωστόν, το Λιμενικό αποτέλεσε αρμοδιότητα του Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα επί Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος «παρέλαβε» την αρμοδιότητα από τη Λούκα Κατσέλη. Στο Εργασίας, εν τω μεταξύ, η κυρία Κατσέλη «μετακομίζει» και τη Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, ενώ η υφυπουργός Αννα Νταλάρα θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής (αρμοδιότητα του Εσωτερικών). Η εξέλιξη αυτή... φέρνει κόντρα, όπως φαίνεται, με τη Θ. Τζάκρη, που έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες σήμερα υπό τον Γ. Ραγκούση.

Read more...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ανακατατάξεις στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού και συνέχιση του παρασκηνιακού αγώνα προσώπων του στενού περιβάλλοντος του κ. Γ. Παπανδρέου φέρνουν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η νέα ομάδα που δημιουργείται περί το Μέγαρο Μαξίμου και...
μέσα σε αυτό. Οι έμπειροι υπουργοί παρατήρησαν ότι αυτή τη φορά τα τηλεφωνήματα για τον ανασχηματισμό έγιναν προχθές από τον κ. Ν. Αθανασάκη και από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη , ενώ πριν από έναν χρόνο τα τηλεφωνήματα είχαν γίνει από τον κ. Χ. Παμπούκη. Αυτή ήταν και η πρώτη επιβεβαίωση ότι πολλά θα αλλάξουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη εβδομάδα, με κεντρικά πρόσωπα τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και τη διευθύντρια των υπηρεσιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία αναλαμβάνει ρόλο προσωπάρχη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τον σαφή προσδιορισμό του τίτλου του ως υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα τις διεθνείς επενδύσεις, ο κ. Παμπούκης δεν θα έχει σε καθημερινή βάση το ρόλο που είχε ως τώρα και αυτό φάνηκε ήδη από προχθές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παμπούκης δεν συμμετείχε στη διαδικασία ενημέρωσης των στελεχών για το ποιο υπουργείο αναλαμβάνουν και πώς μετακινούνται στην κυβέρνηση. Οπως όλα δείχνουν δε, η «απομάκρυνση» αυτή έγινε και με δική του συμφωνία, προκειμένου να μην έχει πλέον τόσο πολλές και τόσο συγκεχυμένες αρμοδιότητες. Εκτιμάται ωστόσο ότι παραμένει στο στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, έστω και χωρίς την καθημερινή δραστηριότητα που είχε ως τώρα. Αντιθέτως, ρόλο συντονιστικό και επικοινωνιακό θα έχει ο κ. Ραγκούσης, όπως τονίστηκε και στις προχθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή . Ρόλο γεφυροποιού μεταξύ της νέας και της παλαιάς φρουράς του Μαξίμου θα κληθεί να παίξει ο κ. Ν. Αθανασάκης. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μάλλον θα παραμείνει χωρίς θεσμική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως από πολλές πλευρές ακούγεται ότι ο ρόλος του αυτή την περίοδο και έπειτα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αυτομάτως δημιουργεί νέους συσχετισμούς, θα είναι κρισιμότερος από ποτέ. Δεν είναι ωστόσο βέβαιον ότι υπάρχει θεσμική αναβάθμιση του κ. Αθανασάκη. Αντιθέτως, ενισχυμένος είναι στο νέο σχήμα ο ρόλος της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πολύ στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Η κυρία Βάρτζελη ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει την ενημέρωση παλαιών και νέων υπουργών προχθές το βράδυ και ως σήμερα έχει θέση διευθύντριας της ΚΟ. Ακούγεται ότι με την αναδιάρθρωση του πρωθυπουργικού γραφείου η κυρία Βάρτζελη θα αναλάβει επισήμως ρόλο στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, πιθανότατα σε μια θέση «προσωπάρχη» του Μεγάρου Μαξίμου με την ιδιότητα γενικής γραμματέως.
Read more...

ΜΑΖΙΚΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΖΩΗΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Χαροντάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Χιλιάδες ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών «σπάζουν» τα συμβόλαιά τους αναζητώντας «ζεστό χρήμα» για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής επέστρεψαν στους κατόχους...
συμβολαίων περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ, με συνέπεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας- δεδομένου ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες σε διάστημα περίπου ενός μηνός να καταβάλουν τα χρήματα στον ασφαλισμένο που έχει ζητήσει να εξαγοράσει το συμβόλαιό του. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) που αφορούν την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010 οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους κατόχους συμβολαίων ζωής λόγω αιτήσεων εξαγοράς των συμβολαίων τους ανήλθαν σε 363.310.759 έναντι 329.279.630,07 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,33%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά «βραδυφλεγή βόμβα» στις ασφαλιστικές εταιρείες: κατ΄ αρχάς, επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν· δεύτερον, τους αποστερεί μια πηγή σίγουρης κερδοφορίας, δεδομένου ότι επί της ουσίας ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής γίνεται κερδοφόρο στην εταιρεία που το έχει πουλήσει έπειτα από τρία χρόνια- στο διάστημα των τριών πρώτων χρόνων έχει διάφορες κοστολογικές επιβαρύνσεις· και τρίτον, για την αντικατάστασή τους, αφού τα εξαγοραζόμενα είναι παλαιότερα των τριών χρόνων, απαιτείται υπερβάλλουσα προσπάθεια από τα δίκτυα των εταιρειών και είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει. Πηγές της αγοράς τόνιζαν μιλώντας στο «Βήμα» ότι η τάση των εξαγορών των συμβολαίων ζωής μάλλον θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, γεγονός που σίγουρα θα επιτείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής ύφεσης οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΕΙΑ, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθε σε 2,813 δισ. ευρώ έναντι 2,809 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Παρατηρήθηκε οριακή άνοδος, που οφείλεται κυρίως στην παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτου, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε κατά 7,82% και από 750 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2009 ανήλθε σε 808,8 εκατ. ευρώ εφέτος. Συνολικά στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή ανήλθε σε 1,618 δισ. ευρώ έναντι 1,581 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας αύξηση 2,31%. Αντιθέτως η παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε μείωση 2,67% το ίδιο διάστημα και ανήλθε σε 1,196 δισ. ευρώ έναντι 1,229 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης, το ίδιο διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν αποζημιώσεις ύψους 1,476 δισ. ευρώ έναντι 1,471 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» με 862 εκατ. ευρώ, ενώ στις εταιρείες γενικών ασφαλειών αντιστοιχούν 614 εκατ. ευρώ.

Read more...

ΚΙΝΗΣΗ - ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Θέση μάχης στη σκακιέρα συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει η Εθνική, οχυρώνοντας την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας με 2,8 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πώληση ποσοστού έως 20% της Finansbank έως το τέλος του έτους. Αν...
προστεθούν μάλιστα και τα 450 εκατ. ευρώ που άντλησε πρόσφατα η τράπεζα μέσω ομολόγων διαμορφώνεται ένα οπλοστάσιο ρευστότητας 3,250 δισ. ευρώ το οποίο της επιτρέπει να κινηθεί επιθετικά έναντι των εξελίξεων που κυοφορούνται στην τραπεζική αγορά. «Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Β. Ράπανος. Ορόσημο για την Εθνική χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Α. Ταμβακάκης, σημειώνοντας πως «ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Ομιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά όπου δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου». Πηγές της Εθνικής πάντως έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι πίσω από την κίνηση της Εθνικής δεν κρύβεται επί του παρόντος κάποια εξαγορά αλλά η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας. Αποστάσεις ασφαλείας Πράγματι με τις δύο αυτές κινήσεις, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 ενισχύεται στο 14,6%, που συνιστά το υψηλότερο σημείο μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, διαμορφώνοντας αποστάσεις ασφαλείας ακόμα και στα πλέον ακραία σενάρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος. Συνέδεαν παράλληλα τις αποφάσεις με την επιλογή εξαγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω προνομιούχων μετοχών αξίας 350 εκατ. ευρώ, που μπλοκάρει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μετόχους αποδυναμώνοντας την ελκυστικότητα της μετοχής της. Χθες η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 7,14% στα 10,40 ευρώ, καθώς στην αγορά είχαν διαρρεύσει φήμες περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλή τιμή. Η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ορίστηκε στα 5,2 ευρώ και η προτεινόμενη αναλογία διαμορφώνεται σε μία νέα μετοχή για κάθε πέντε παλαιές. Εγγυητές κάλυψης της έκδοσης ορίστηκαν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse, Deutsche Βank, Goldman Sachs, Μorgan Stanley και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η κίνηση της Εθνικής έδωσε λαβή για νέο γύρο σεναρίων συγχωνεύσεων στην τραπεζική αγορά. Οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών έχουν πάρει φωτιά και οι απευθείας συζητήσεις Γ. Κωστόπουλου και Σπ. Λάτση αναζωπύρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια συγχώνευσης της Αlpha με τη Εurobank τα οποία συνοδεύτηκαν από σενάρια προσέγγισης Εθνικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, πηγές των οποίων όμως κάθε άλλο παρά διαψεύδουν ότι «όλοι ψάχνονται και όλοι συζητούν με όλους», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόταση εξαγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 701 εκατ. ευρώ, ενώ το «παιχνίδι» της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να ζεστάνει και η έκθεση των συμβούλων Lazard, ΗSΒC και Deutsche Βank που παραδίδεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Με φόντο τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, οι διεθνείς σύμβουλοι παραδίδουν σήμερα το προσχέδιο της έκθεσής τους με εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες. Στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ούτε γίνεται αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς. Οι δύο αυτές διαστάσεις θα αποτυπώνονται στην τελική έκθεση που θα παραδοθεί από τους συμβούλους στα τέλη του μήνα. Επί του παρόντος το προσχέδιο περιορίζεται σε καταγραφή των πιθανών συνενώσεων και των αποτελεσμάτων που θα επέφεραν στην τραπεζική αγορά. Μεταξύ των διαφόρων σεναρίων και η πρόταση του διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕΤ.Τ.- Αττικής- Ταμείου Παρακαταθηκών, αλλά και το σενάριο για απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Εθνική.

Read more...

ΒΓΑΖΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ


Ρεπορταζ:Χ. Μπόκας
Απο:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Ως «δεξαμενή» νέων υπουργών φαίνεται να λειτουργούν οι κατά καιρούς εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που ερευνούν τα σκάνδαλα Βατοπεδίου, Siemens και Ομολόγων...
Μια γρήγορη καταμέτρηση άλλωστε στον τελευταίο ανασχηματισμό δείχνει πως επτά βουλευτές μέλη των επιτροπών αυτών απέκτησαν υπουργική καρέκλα.


Συγκεκριμένα από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens, πήραν μεταγραφή στην κυβέρνηση ο κ. Παναγιώτης Ρήγας (υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), ο κ. Χρήστος Αηδόνης (υφ. Υγείας) και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (υφ. Εργασίας).


Να θυμίσουμε πως από την συγκεκριμένη επιτροπή προήχθη στην κυβέρνηση ο κ. Γιώργος Νικητιάδης ως υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα τουρισμού ύστερα από την παραίτηση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου.


Επιπλέον, από την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων υπουργοποιήθηκαν οι κ.κ. Ντίνος Ρόβλιας (υφ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης (υφ. Υγείας) ενώ από την προανακριτική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο Βατοπεδίου πήραν εισιτήριο για την κυβέρνηση, ο κ. Μανόλης Οθωνας (υφ. Προστασίας του Πολίτη) και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης (αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού).


Να σημειωθεί πως οι δύο εξεταστικές επιτροπές που ερεύνησαν την υπόθεση Βατοπεδίου έχουν δώσει αρκετούς υπουργούς μεταξύ των οποίων η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και οι κ.κ. Γ. Πεταλωτής, Μ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης, Σ. Ξυνίδης.
Read more...

"ΠΡΟΙΚΑ", ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τo βαρύ φορτίο της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου (με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις μειώσεις συντάξεων), την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις νέες ανατροπές στα εργασιακά (όπως απαιτεί η τρόικα) μαζί με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (12 δισ. ετησίως) αλλά...
και των ελλειμμάτων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων καλείται να «σηκώσει» η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας. Εξάλλου πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Οσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη. Παράλληλα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 θα ληφθούν «διορθωτικά» μέτρα στο Ασφαλιστικό, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών. «Αντίβαρα» στις ανατροπές θα είναι οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης (σ.σ.: νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011). ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2011 είναι οι εξής: Αύξηση από την 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται, στα περισσότερα Ταμεία, το 2015. «Ανακαθορισμός» των συντάξεων έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 με νέο νόμο, με στόχο τη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι «να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από το 6,5% του ΑΕΠ) και την όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να την «καλύψουν» με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι. Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο θα φέρει μικρές μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος, για όσους δηλαδή είναι ήδη ασφαλισμένοι, και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39- 50 έτη ασφάλισης). Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλονται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις και ανάλογα με την κατάσταση των Ταμείων. Ενταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 1/1/2011. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Μαζί με άλλα μέτρα για τα εργασιακά- που ήδη νομοθετήθηκαν- όπως είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών και τα ελαστικά ωράρια, έρχεται και το μέτρο-φωτιά της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας). Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται και νέο καθεστώς για τη διαιτησία, καθώς και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας): Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση σχεδίου νόμου που αναβαθμίζει το ΣΕΠΕ σε ένα «πολυδύναμο» ελεγκτικό, συμφιλιωτικό και ενημερωτικό σώμα «Ράμπο», έναν Εθνικό Φορέα Ελέγχου της αγοράς εργασίας και ασφάλισης με κύριο στόχο τα 12 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εισφοροδιαφυγή ή ορθότερα την εισφοροαποφυγή, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της οφείλεται στη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.
Read more...

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΤΟΝ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα του ΟΣΕ και των προωθούμενων αλλαγών που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για εξυγίανση του Οργανισμού, προανήγγειλε χτες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Σε...
κοινή συνέντευξη Τύπου με τη ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών χαρακτήρισαν «έκτρωμα το σχέδιο νόμου που προωθείται» και το οποίο, όπως υποστήριξαν, «συντάχθηκε από διεστραμμένα μυαλά και έχει μοναδικό στόχο το ξεπούλημα των φιλέτων του ΟΣΕ και να οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα, καθώς καταργεί ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». Η επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. «Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο και μη τρόπο για να ανατρέψουμε το σχέδιο εκποίησης του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση», διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΕ, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα βαγόνι από τις εγκαταστάσεις, ούτε μία ράγα». Συλλαλητήριο Οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι σήμερα και αύριο πραγματοποιούν πεντάωρες στάσεις εργασίας (από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα), οργανώνουν πανσιδηροδρομικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει εδώ και τώρα τα χαρτιά της για το θέμα του ελληνικού σιδηρόδρομου, να σταματήσει το παιχνίδι των διαρροών, να πραγματοποιήσει δημόσιο και ειλικρινή διάλογο και να διασφαλιστεί τόσο ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΣΕ όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων (αμοιβές, εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας). Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση, με τα αρμόδια στελέχη της να σημειώνουν πως σέβονται τους εργαζομένους «αλλά εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα είναι πολύ αποφασιστική».

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται τώρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος πραγματοποιεί έλεγχο στους χώρους του κτιρίου, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες εκεί θα «στηθεί» το στρατηγείο της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, στο γραφείο...
του δεύτερου, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο συντονιστής του κυβερνητικού
Read more...

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ


Με άμεση εφαρμογή σε ισχύ του νέου καθεστώτος για τις άδειες φορτηγών δημόσιας χρήσης προειδοποίησε ο υπουργός Δ.Ρέππας τους οδηγούς σε περίπτωση νέων απεργιών διαρκείας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη, λέγοντας πως «εάν βρεθούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και στάσεις που οδηγούν σε αιχμαλωσία την ελληνική κοινωνία και στην αποδιοργάνωση των οικονομικών λειτουργιών δεν θα μείνουμε θεατές, θα αναγκαστούμε να λάβουμε πρωτοβουλία και να μηδενίσουμε τη μεταβατική περίοδο»...
Η μεταβατική περίοδος για το νέο σύστημα έκδοσης αδειών φορτηγών ΔΧ θα είναι τριετής, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι υφιστάμενες άδειες εξακολουθούν να ισχύουν με τους όρους τους για μία δεκαετία. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα για δεκαετή και όχι τριετή μεταβατική περίοδο.


O Δ.Ρέππας ανέφερε ότι οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων συμφωνούν με τη νέα ρύθμιση καθώς θα κάνει «καλύτερες και πιο νόμιμες τις συνθήκες εργασίας τους», λέγοντας ότι ενώ οι κάτοχοι αδειών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ είναι 33.000, συνολικά οι εργαζόμενοι οδηγοί φτάνουν τις 110.000.


«Το υφιστάμενο καθεστώς ισχύει επί 35 χρόνια και υποχρέωση της Κυβέρνησης ήταν να το αλλάξει, για να δοθεί το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στο επάγγελμα, ασφαλώς με προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουμε στο νομοσχέδιο που προωθούμε» ανέφερε ο υπουργός.


Ο Δ.Ρέππας κάλεσε τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να αφήσουν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει από το καλοκαίρι με το υπουργείο και διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται».


Ακόμα ο υπουργός ανέφερε ότι οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων συμφωνούν με τη νέα ρύθμιση καθώς θα κάνει «καλύτερες και πιο νόμιμες τις συνθήκες εργασίας τους», λέγοντας ότι ενώ οι κάτοχοι αδειών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ είναι 33.000, συνολικά οι εργαζόμενοι οδηγοί φτάνουν τις 110.000.


Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Δ.Τσουμάνης τόνισε ότι το κόμμα του θα συμβάλει εποικοδομητικά σε όποια προσπάθεια συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη τομή στην ανάπτυξη και στην οικονομία, αλλά το νομοθέτημά της είναι ελλιπές.


Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος κάνοντας λόγο για τελειωτικό χτύπημα όλων όσων κατέχουν άδειες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ και για τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά.


«Είμαστε θετικοί στη πρωτοβουλία για απελευθέρωση της αγοράς, αλλά η τελική μας ψήφος θα εξαρτηθεί από την πρόνοια που θα υπάρχει, στο μέτρο του δυνατού, για αυτούς που έχουν ήδη άδειες φορτηγών ΔΧ», ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδ.Γεωργιάδης.


Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση δύο ειδών μεταφορικών εταιρειών, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης στις οποίες ανατίθεται αποκλειστικά η διενέργεια των εμπορευματικών μεταφορών.


Δημιουργείται νέο σύστημα χορήγησης αδειών, το οποίο ισχύει αμέσως μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου. Το νέο σύστημα βασίζεται στις βασικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, υπό προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.


Μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου νόμου ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ απελευθερώνεται και πλέον κάθε ενδιαφερόμενη μεταφορική εταιρεία θα μπορεί να λάβει άδεια ΦΔΧ. Οι άδειες, θα χορηγούνται με βάση την τήρηση τυπικών προϋποθέσεων, που προβλέπονται στον Κανονισμό 1071/ 2009. Για τις άδειες αυτές θα υπάρχει καταβολή ειδικής εισφοράς, η οποία μειώνεται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, ξεκινώντας από το 2011 και τελειώνοντας το 2013.


Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου δεν θα υπάρχει πλέον η ειδική εισφορά και με βάση το νέο σύστημα αδειοδότησης η άδεια θα χορηγείται σε οδικούς μεταφορείς. Παράλληλα θεσπίζονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληροί η μεταφορική εταιρεία που επιθυμεί να λάβει άδεια, με βάση τις τέσσερις ομάδες κριτηρίων που θέτει η Ε.Ε., δηλαδή την οικονομική δυνατότητα, την άδεια επαγγέλματος, την ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής και την καλή φήμη.


Οι υπάρχουσες άδειες θεωρούνται ως στοιχείο του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιριών που θα δημιουργηθούν. Η αξία τους ως μετοχικού κεφαλαίου θα ισούται με το τέλος που θα καταβάλλεται για αντίστοιχη νέα άδεια.


Επίσης, σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων και για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία, και μόνο για τη μεταφορά καυσίμων, δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση να καθορίζεται κόμιστρο για τις μεταφορές αυτές. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο για νησιωτικές περιοχές και ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Read more...