Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Συνεδρίαση της βουλής ακόμη και το Σαββαροκύριακο για το δημοψήφισμα

Συνεδρίαση της βουλής ακόμη και το Σαββαροκύριακο για το δημοψήφισμα
«Η Βουλή είναι έτοιμη να συγκληθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πριν από λίγο μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Παράλληλα, σύμφωνα με το paraskhnio.gr ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση που τα κόμματα συγκεντρώσουν τους 120 βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» η Βουλή θα πρέπει να ανοίξει άμεσα ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση φοβάται.
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
egiakoumis.gr

Read more...

Ολα οσα έγιναν στο Π.Σ του ΠΑΣΟΚ διάλογοι και παραιτήσεις

Ολα οσα έγιναν στο Π.Σ του ΠΑΣΟΚ διάλογοι και παραιτήσεις
Πολλες φορές κατα τη συνεδριαση του Πολιτικού συμβουλίου, η διαδικασία κόντεψε να φτάσει σε σύγκρουση μεταξυ στελεχών του κόμματος και όλες αυτες τις φορές επενέβαιναν αλλα στελεχη και ο Β. Βενιζέλος μεταξυ αυτών για να μην υπάρξουν ακραίες εξελίξεις. Μαλιστα οταν κάποια στιγμή ο Μιχάλης Καρχιμάκης επέμεινε για συνέδριο ΠΑΣΟΚ , και οχι οπως ελεγαν ολοι οι αλλοι γενικά συνεδριο ιδρυτικό της παράταξης, μπήκε στη μέση ο κ. Βενιζέλος και ζητησε απο τον κ. Καρχιμακη να σταματήσει να επιμένει γιατι αλλιώς θα καταγράφονταν στην απόφαση ως μειοψηφούσα άποψη και δεν θα ηταν η απόφαση που ελήφθει για συνεδριο μεχρι τα μεσα Οκτωβρίου απ ολα τα στελεχη μαζι.
Πολλες φορες επισης η κουβέντα έφτασε και στο θεμα της ηγεσίας ακομη και στη πεμπτη φάλαγγα που ειπε ο κ. Βενιζέλος προ καιρού. Ο Θάνος Μωραιτης αφουρώτα τα έβαλε με το Νίκο Ανδρουλακη στη συνέχεια ειπε πως οτι λεει πίσω , λεει και μπροστα το ιδιο σε όλους. Ο δε κ. Βενιζέλος κάποια στιγμή του απάτησε μεταξυ αστείου και σοβαρού : θέτεις θεμα ηγεσίας και τι εγινε δηλαδη... Με αυτούς που κανεις παρεα σε λιγο θα λένε οτι ο Καρχιμακης ευθύνεται και για το σχέδιο εναντίον του Καφαμανλη.
Στο μεταξύ την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Τόνια Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.
«Νίκο, δεν μπορείς να βάζεις ασυμβίβαστα για τους άλλους και να μην τα τηρείς για τον εαυτό σου», είπε, θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, αλλά και τη στάση του στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Η κ.Αντωνίου ζήτησε να ενημερωθεί αρμοδίως το όργανο αν το κόμμα θα έχει γραμματέα «part time», από την στιγμή που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής.
«Χρησιμοποίησες το κόμμα για να εκλεγείς ευρωβουλευτής. Εμείς πληροφορηθήκαμε μέσω του ραδιοφώνου του Βήματος ότι θα μείνεις γραμματέας. Αυτό μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό» είπε η Τόνια Αντωνίου και συνέχισε:
«Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο φίλος του προέδρου Βαγγέλης Αργύρης δεν μπορεί μια κλειστή ομάδα να διοικεί τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν μπορείς να είσαι γραμματέας μερικής απασχόλησης».
Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Ανδρουλάκης εγκατέλειψε την αίθουσα αφού έπρεπε να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες.
Στο ιδιο κλιμα κινήθηκαν και ο κ. Σκανδαλίδης που ζητησε συνεδριο παράταξης και οχι ελιάς και οι κύριοι Μωραϊτης , η Τ. Αντωνίου, Φ. Γεννηματά και ο κ. Καρχμκάκης ο οποίος συμπλήρωσε : 

Όλη αυτή η συζήτηση περι ελιάς δεν μπορεί να οδηγεί. Στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ .
Δεν μπορεί να διαλύεται ενα ιστορικό κίνημα στο όνομα μιας ψευδαισθησης που λέγεται ελιά,ανύπαρκτων σχηματισμών,που ειναι ακόμη οι περισσότεροι μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η διαδρομή ,η ιστορία και η προσφορά του ΠΑΣΟΚ ,ως ενα απλό ιστορικό γεγονός και όχι ως μοχλός υπεράσπισης της προςφορας ,ως μοχλός έμπνευσης ,ως μοχλός αλλαγής πολιτικης ,αναδεικνύοντας οτι η προοδευτική πολιτική βούληση ,ειναι αυτή που πρέπει και μπορεί να δίνει λύσεις στην κρίση .
Να ερωτηθεί ο κόσμος τι θέλει ΠΑΣΟΚ η ελιά .
.να στηθούν κάλπες  και με ερωτήματα επι της ουσίας για την πολιτική και τον προσανατολισμο μας.
Οποίοι θέλουν να συμβάλουν στην πορεία ας έλθουν να συμπαραταχθουν με κεντρικό και χωρίς ηγεμονισμούς,πυλώνα το ΠΑΣΟΚ .
Επαναλαμβάνω ,το θέμα δεν ειναι οι διοικητικές συγκολησεις κορυφής ,αλλα η αλλαγή πολιτικης ,που πολλοί μιλούν αυτή την περίοδο,με περιεχόμενο και με σαφήνεια.
,
Η αίσθηση οτι πραγματικά αλλάζουν οι πολιτικές,
που ωφελούν τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν περισσότερο στην κρίση ,
Που αναδιατασουν τις αδικίες,
Που δίνουν την αίσθηση οτι οταν μιλούν για δίκαιη κατανομή βαρών ,μιλούν και για δίκαιη κατανομή παραγόμενου πλούτου.
Να ξεκαθαρίσουμε τελικά ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουομαστε.
Η ιστορία μας το έχει καταγράψει αυτό και εμείς δεν πρέπει να το ξεχνάμε .
Δεν παει άλλο με την συμπόρευση με την δεξιά .
Κεντροαριστερά και με ολίγη δόση δεξιάς δεν γίνεται .
Προοδευτική κεντροαριστερά χωρίς μέτωπα ουσίας και διαφορετικότητας ,απέναντι στην δεξιά δεν γινεται.
Εχουν χαλάσει οι πολιτικές διαχωριστικές γραμμές .
Ο κόσμος δεν έχει διακριτό κριτήριο τι ειναι πολιτικά προοδευτικό και τι ειναι δεξιό .
Η ομοιομορφία και το όλοι το ίδιο ειναι ευνοεί την δεξιά και ενισχύει αδιέξοδες πολιτικές .
ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
Ανοιχτές και δεσμευτικες τοποθετήσεις πως θα πάμε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ,απο τα πρόσωπα μέχρι και τις πολιτικές.
Ανοιχτό συνέδριο  μαζικό ,αντιπροςωπευτικο με πολυ χρόνο διαλόγου και δεσμεύσεων και όχι να κλείνουμε γρήγορα να ξεμπερδεύουμε .
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.
Γινόμαστε μάρτυρες απίθανων εκδοχών πολιτικης πρακτικής .
Πρώτα σχεδιάζονται διάφορες πρωτοβουλίες ,τις ρίχνουμε στην αγορά ,εισπράττουμε αντιδράσεις και μετα τις αποσύρουμε.
Και αυτό βαπτίζεται κοινωνική πολιτική.
Αυτά δεν αποδίδουν ,γιατί η αίσθηση των ανθρώπων ειναι οτι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποδέχεται πολιτικές κόντρα στις αρχές του και μετα να αντιδρά.
Οταν εξαγγέλλουμε π.χ πολιτικές απασχόλησης ,αναχαιτησης της ανεργίας,δεν απολύουμε.
Λέμε οτι επιβάλλαμε μέτρα στήριξης για απολυμένους του δημοσίου τομέα ...τότε γιατί τους απολυσαμε.
Μας καταλογίζουν την απόλυση.
Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που περικόπτονται εισοδήματα ,που μοιράζονται ως ελεημοσύνη 200ρια κλπ απο το πλεόνασμα ,την ίδια στιγμή να μην μιλάει κανεις για προνομιακές διανομές.

ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι μεταρυθμισεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνεχώς εξαγγέλλονται και κάποιοι μιλούν για κεκτημένα,που θίγονται .
ξέρετε ποια ειναι η αντίληψη;
Οτι αυτές ξεκινούν συνήθως απο τους αδύναμους ενώ τα καρχαριοειδη ειναι εκτός μεταρρυθμίσεων η εντός ευνοϊκών αποφάσεων .
Άδικοι αλλα αντιληπτοί συμβολισμοί .

Read more...

Spiegel: Λάθος η μείωση του κατώτατου μισθού...


Δεν υπάρχει πρακτικά θετική επίπτωση από τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η...
ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους.

Με αφορμή την έγκριση σήμερα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015, το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. «Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται.  Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Άλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μπόλαρης υπέρ δημοψηφίσματος: "Μόνο ο λαός μπορεί να κρίνει το μέλλον της ΔΕΗ"...


Μπόλαρης υπέρ δημοψηφίσματος: «Μόνο ο λαός μπορεί να κρίνει το μέλλον της ΔΕΗ»Η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας, ανέφερε σε συνέντευξή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.

"Η εσπευσμένη εκποίηση της ΔΕΗ, με...
νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο θερινό Τμήμα της Βουλής, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα", τόνισε ο κ. Μπόλαρης και συνέχισε:

"Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΗ προϋποθέτει επομένως την ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. Η απουσία όμως ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού δηλώνει έλλειμμα πολιτικής, και η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας".

"Όπως οι διακόπτες δεν είναι ιδιοκτησία των συνδικαλιστών για να τους κατεβάζουν κατά το δοκούν, έτσι και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και οι μονάδες παραγωγής", δήλωσε με έμφαση ο κ. Μπόλαρης, "δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση για να τα διαχειρίζεται ως πραμάτεια. Πρόκειται για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αρμόδιος επομένως για να κρίνει είναι ο ίδιος ο λαός από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί στο τμήμα θερινών εργασιών της Βουλής και όχι στην ολομέλεια να παραχωρήσει στρατηγικής σημασίας τομείς σε ιδιώτες. Αυτό που επιχειρείται τώρα δεν είναι η δημιουργία μιας μικρής ΔΕΗ" κατέληξε ο κ. Μπόλαρης, "αλλά η εκποίηση του 30% του ενεργειακού πυλώνα της χώρας, της αναπτυξιακής της βάσης. Αυτό που κατά συνέπεια διακυβεύεται με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις μέσω του νομοσχεδίου αυτού είναι το δημόσιο συμφέρον"...
tribune.gr

Read more...

"Νίκο, δεν μπορείς να είσαι γραμματέας part time"...


Η Τόνια Αντωνίου ζήτησε την παραίτηση του Ανδρουλάκη: Νίκο, δεν μπορείς να είσαι γραμματέας part timeΗ Τόνια Αντωνίου ζήτησε την παραίτηση του Ανδρουλάκη...


Την παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Τόνια Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, κατά τη...
συνεδρίαση του οργάνου.

"Νίκο, δεν μπορείς να βάζεις ασυμβίβαστα για τους άλλους και να μην τα τηρείς για τον εαυτό σου", είπε, θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, αλλά και τη στάση του στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Η κ.Αντωνίου ζήτησε να ενημερωθεί αρμοδίως το όργανο αν το κόμμα θα έχει γραμματέα "part time", από την στιγμή που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής.

"Χρησιμοποίησες το κόμμα για να εκλεγείς ευρωβουλευτής. Εμείς πληροφορηθήκαμε μέσω του ραδιοφώνου του Βήματος ότι θα μείνεις γραμματέας. Αυτό μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό" είπε η Τόνια Αντωνίου και συνέχισε:
"Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο φίλος του προέδρου Βαγγέλης Αργύρης δεν μπορεί μια κλειστή ομάδα να διοικεί τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν μπορείς να είσαι γραμματέας μερικής απασχόλησης".
Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Ανδρουλάκης εγκατέλειψε την αίθουσα αφού έπρεπε να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες.

Ενα αντάρτικο λάιτ
Eνα μίνι αντάρτικο γνώρισε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Δέχτηκε έντονες πιέσεις για να πραγματοποιηθεί συνέδριο του κόμματος, το οποίο, αν και το είχε προαναγγείλλει ο ίδιος, δεν ήθελε να γίνει.
Η ομάδα των "παπανδρεϊκών" βουλευτών, Φώφης Γεννηματά και Θάνου Μωραϊτη, οι οποίοι ζήτησαν την διεξαγωγή Συνεδρίου το ερχόμενο φθινόπωρο, χωρίς να θέσουν θέμα ηγεσίας ενώπιον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας έβαλε κατά του εγχειρήματος της Ελιάς και άφησε αιχμές για την λειτουργία του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος ζήτησε "συνέδριο ΠΑΣΟΚ και όχι Ελιάς".
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε "συνέδριο παράταξης" αντίθετα με τον Πάρι Κουκουλόπουλο ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.


Η Τόνια Αντωνίου ζήτησε να γίνει "συνέδριο της παράταξης» και να κληθούν όλα τα στελέχη «στο ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς". Να γίνει συνέδριο ανοιχτό, με όλα τα ρεύματα να συμμετέχουν, πρόσθεσε.

Συνδιάσκεψη την 3η Σεπτέμβρη

Ομόφωνα αποφασίστηκε στις 3 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη και να κληθούν όλα τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ακόμη και όσοι απομακρύνθηκαν ή εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο...
iefimerida.gr

Read more...

Οι φεουδάρχες της "μικρής ΔΕΗ"...


deh rodosΔημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ανεκτίμητης αξίας υδάτινοι πόροι και εκατομμύρια τόνοι λιγνιτικών αποθεμάτων δίνει στους ιδιώτες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπόμνημα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Εναντι πινακίου φακής, συγκριτικά με την...
πραγματική περιουσία των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, και με αμφισβητούμενες διαδικασίες που χωλαίνουν νομικά ξεπουλιέται η «μικρή ΔΕΗ» και μαζί δημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ανεκτίμητης αξίας υδάτινοι πόροι και εκατομμύρια τόνοι λιγνιτικών αποθεμάτων, υποστηρίζουν σε πολυσέλιδο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης.

«Δεν πουλιέται απλά η ΔΕΗ. Πουλιέται η γη, το νερό, ο ορυκτός πλούτος. Πουλιέται η χώρα» επισημαίνεται στο υπόμνημα της Ενωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ ΔΕΗ), με το οποίο επιχειρείται να καταρριφθούν μύθοι τους οποίους καλλιεργεί η κυβέρνηση για να διευκολύνει τη σαλαμοποίηση της Επιχείρησης.


Ο μύθος

Μεταξύ αυτών των μύθων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τον οποίο οι εργαζόμενοι απαντούν: σε επίπεδο παραγωγής οι ιδιώτες παράγουν μέσω μονάδων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 42% της ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (6.919 MW) και η ΔΕΗ το 58% (9.846 MW).

Μέχρι σήμερα δε, οι μονάδες των ιδιωτών επιδοτούνταν ακόμη κι όταν δεν παρείχαν ενέργεια στο σύστημα μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, από τα οποία έχουν λάβει περί το 1,2 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί απόφαση των Ελλήνων βουλευτών και όχι εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, επισημαίνουν ακόμη οι εργαζόμενοι, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των υφιστάμενων κρατικών εταιρειών, αλλά τη δημιουργία ανοιχτών ανταγωνιστικών αγορών.


Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΗ και ακύρωσε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Τα κοιτάσματα λιγνίτη που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ είναι 1.628,78 εκατ. τόνοι. Αλλοι 1.207 εκατ. τόνοι (χωρίς να περιλαμβάνεται το κοίτασμα των Φιλίππων που φτάνει τους 5.000 εκατ. τόνους) διατίθενται σε ιδιώτες.

Εχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ ιδιωτικοί Θερμοηλεκτρικοί με καύσιμο τον λιγνίτη από το 2005 (Φλώρινα), αλλά δεν έγιναν ποτέ, καθώς το κόστος είναι υψηλό και οι επενδυτές προτιμούν να πάρουν «έτοιμες» μονάδες και ορυχεία μέσω της ΔΕΗ.


Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα για τη «μικρή ΔΕΗ» αναφέρεται ότι:

1 Οι μονάδες που εντάσσονται στη νέα εταιρεία είναι οι πιο σύγχρονοι και αποδοτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Περιλαμβάνεται ο πιο σύγχρονος λιγνιτικός σταθμός Μελίτη Ι, με ήδη κατασκευασμένο το 70% της υποδομής της Μελίτης ΙΙ, ενώ ο σταθμός του Αμυνταίου (Ι&ΙΙ) με κατάλληλη περιβαλλοντική αναβάθμιση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα χρόνια λειτουργίας του. Επίσης, ο ΑΗΣ Κομοτηνής, που συμβάλλει στην ευστάθεια του δικτύου και κατασκευάστηκε για εθνικούς λόγους στην περιοχή της Θράκης, και λόγω της υψηλής θερμογόνου δύναμης, τα φιλέτα των λιγνιτικών κοιτασμάτων Αμυνταίου, Βεύης, Λακκιάς, Κλειδίου, Μελίτης, Κομνηνών.

2  Μετά την κατασκευή της νέας μονάδας στη Φλώρινα και λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τη μέση θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη των εκχωρούμενων ορυχείων, τον, μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης των νέων μονάδων και την προγραμματισμένη απόσυρση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, το παραγωγικό δυναμικό της εν λόγω νέας ιδιωτικής εταιρείας θα αντιστοιχεί σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του 30% της ΔΕΗ.

3  Παραδίδονται αναιτιολόγητα σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες εκτάσεις γης, πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, οι λίμνες των ΥΗΣ, τα οικόπεδα των ΑΗΣ. Μόνο οι γαίες των φραγμάτων είναι 56.000 στρέμματα, λίγο μικρότερη έκταση από τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη… Ολος ο κάμπος της Φλώρινας θα παραδοθεί σε έναν ιδιώτη, έναν φεουδάρχη!

4  Πωλούνται 322 εκατομμύρια τόνοι κοιτασμάτων λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης. Με ποιο σχεδιασμό διασφαλίζεται η ορθολογική εκμετάλλευσή τους και η αποκατάσταση των ορυχείων και επαναπόδοση των εκτάσεων αυτών στις τοπικές κοινωνίες για παραγωγικούς και κοινωφελείς σκοπούς;

5  Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής αποτελούν έργα πολλαπλού σκοπού. Πρόκειται για πανάκριβες επενδύσεις, εθνικής και στρατηγικής σημασίας, που δεν αποσβένουν το κόστος επένδυσης μέσω της ηλεκτροπαραγωγής. Η λειτουργία των ΥΗΣ δεν πρέπει να προσδιορίζεται με προτεραιότητα την κερδοφορία, αλλά την ορθή διαχείριση των υδάτων, των ποταμών και των λιμνών στην υπηρεσία του συνόλου και της τοπικής οικονομίας, καθώς και την εξυπηρέτηση της ευστάθειας και ασφάλειας του Συστήματος.

Τα υδροηλεκτρικά της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού, μόνο, αρδεύουν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Στο σύνολο οι προς ιδιωτικοποίηση ΥΗΣ αρδεύουν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φράγμα της Γρατινής που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Κομοτηνής και το φράγμα της Παπαδιάς που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης, που μυστηριωδώς δεν αναφέρονται καν στο υπόψη νομοσχέδιο!


Τα φράγματα του Πουρναρίου βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στην πόλη της Αρτας. Θα αφεθεί η ασφάλεια μιας ολόκληρης πόλης στη διαχείριση του ιδιώτη που θα επιδιώξει μεγιστοποίηση του κέρδους μέσα από τη μείωση του κόστους συντήρησης του φράγματος ή της αύξησης της στάθμης;


Οι… πελάτες

6  «Χαρίζονται» μέσω της «μικρής ΔΕΗ» 2.000.000 καταναλωτές, χωρίς να ερωτώνται, και δεσμεύονται από τον ιδιώτη για τέσσερις μήνες! Με νόμο καταργούνται οι κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς για να εξασφαλιστεί η πελατειακή βάση των ιδιωτών, σε έναν Νόμο ο οποίος επαγγέλλεται την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας! Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72/ΕΚ.


7  Πωλείται, ακόμη, η αναγνωρισμένη με τον Νόμο 2733/99 (άρθρο 34) τεράστια ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ), η οποία είναι ενσωματωμένη στα πάγια και της «μικρής ΔΕΗ». Με ποια αναλογιστική μελέτη έχει προσδιοριστεί η ασφαλιστική περιουσία στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ; Επί της ουσίας, με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύεται η εξαφάνιση της τεράστιας αυτής περιουσίας.


8  Μεταβιβάζονται 3.000 εργαζόμενοι , χωρίς δικαίωμα επιλογής, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, σε άλλη εταιρεία του Ομίλου, με άγνωστο εργασιακό μέλλον, με ισχύ της συλλογικής τους σύμβασης για όσο δεν καταγγέλλεται.

………………………………………………………


Στη ΓΣΕΕ προσβλέπει η ΓΕΝΟΠ


Η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ και η επίταξη των μονάδων και του προσωπικού της ΔΕΗ έκοψαν τα πόδια στους εργαζομένους, έλυσαν όμως τα χέρια στην κυβέρνηση αλλά και στους συνδικαλιστές που έκριναν ότι δεν μπορούσαν να τραβήξουν άλλο το σχοινί με τις κινητοποιήσεις.


Η «επιστράτευση» είχε καταλυτικό βάρος στη χθεσινή απόφαση της ΓΕΝΟΠ να σταματήσει την απεργία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς, παρά τις αντίθετες φωνές που υποστήριζαν δυναμικές δράσεις όπως καταλήψεις μονάδων ή το σκίσιμο των φύλλων της επίταξης, η πλειοψηφία έκρινε ότι η Ομοσπονδία δεν νομιμοποιείται να κάνει υποδείξεις στους επιταγμένους εργαζομένους και έληξε την απεργία.

Ηδη από χθες το μεσημέρι αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν παραλάβει τα φύλλα επίταξης επέστρεφαν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα μέχρι το απόγευμα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, καθώς και οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Κομοτηνής, ενώ με την αλλαγή της βάρδιας τα μεσάνυχτα επρόκειτο να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα 12 εργοστάσια που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.


Το «σύνθημα» είχε δώσει από νωρίς ο επικεφαλής του Σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν». Στην ταραχώδη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ελήφθη απόφαση για «συνέχιση του αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων».


Πρακτικά αυτό μεταφράζεται κυρίως στην προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ να διασφαλίσει την υποστήριξη στη ΓΣΕΕ προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται με ορίζοντα την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και κατά της απόφασης για επίταξη, ενώ θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
efsyn.gr

Read more...

Εισήγηση στην Πολιτική Επιτροπή Ιδρυτικό συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ

Ιδρυτικό συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ

Αθήνα
Τη θέση για διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Παράταξης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ των ευρωεκλογών και το οποίο θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο, υιοθέτησε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την εισηγείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το Σάββατο.

O κ. Βενιζέλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για την ουσιαστική, ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση «που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη πρόταση προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή», είπε ότι η ΚΠΕ καλείται να εξειδικεύσει και να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013 που «άνοιγαν ακριβώς αυτήν την προοπτική της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης».

«Για να το πετύχουμε αυτό και να έχουμε ένα γνήσιο συνέδριο με συμμετοχή των πολιτών, της βάσης, απευθύνουμε μια πρόσκληση αυτοοργάνωσης σε όλους τους πολίτες που νιώθουν ότι ανήκουν στον χώρο αυτό που στάθηκαν όρθιοι στις εκλογές του Μαΐου, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε ανήκουν σε άλλους φορείς του ευρύτερου αυτού χώρου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η συμμετοχή θα γίνει «με εγγυημένα ίσους όρους, απροκατάληπτα, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Ως προς αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ από το Πολιτικό Συμβούλιο του και από ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου. Επιπλέον, θα εκπροσωπούνται «και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες», ενώ όπως πρόσθεσε, το Πολιτικό Συμβούλιο τού ζήτησε να έχει το περιθώριο να προσθέσει πρόσωπα «που θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».

«Και επειδή είναι πρόσωπα εμβληματικά» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να μετέχουν και στην επιτροπή αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «άρα, δεν υπάρχει κανένα τεχνητό δίλημμα, προχωράμε όλοι ώστε να γεμίσουμε αυτή τη μεγάλη κοίτη της τρίτης λύσης που μπορεί να υπερβεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί πολύ συχνά ο τεχνητός μικρός διπολισμός».

Υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης «είναι να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να έχει και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, να αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα που κινδυνεύει από τη στρατηγική της έντασης και της εφόδου, γιατί κάποιοι ζουν μόνο με την ένταση».

Ακόμα υποστήριξε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, «με δόρυ την κοινοβουλευτική μας ομάδα, να προσδώσουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προοδευτικό πρόσημο που θέλουμε», παραπέμποντας στη «ριζική αλλαγή» στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διευκόλυνση όλων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και τις φορολογικές οφειλές.

«Αυτά είναι μικρά δείγματα του τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο και πρακτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» τόνισε.

Ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και στις 3 Σεπτεμβρίου, «με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων μας, όλων των συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών στελεχών και των κινημάτων».

Ακόμα, εξήγγειλε ότι με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, «δίνοντας συνέχεια στις προτάσεις που παρουσιάσαμε πριν από τις ευρωεκλογές» και οι οποίες, όπως σημείωσε, εξειδικεύονται και συνδέονται με τις αγωνίες της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι το ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελιά, έχει αναλάβει να οργανώσει τρεις ειδικότερες εκδηλώσεις, μία για το χρέος και τη βιωσιμότητα του, μία για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης «που πρέπει να διαμορφώσουμε και να διαφυλάξουμε» και μία για τη θέση της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και ζήτησε «τη στράτευση όλων των στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά της ευρύτερης παράταξης, όλων των πολιτών που πιστεύουν στο χώρο αυτό και ξέρουν ότι η Ελλάδα πάντα έχασε ιστορικά όταν αυτός ο πόλος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης δεν έπαιζε τον ρόλο του».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά τις Κυριακές


Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά τις Κυριακές
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση, που όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014 και σύμφωνα με την οποία προβλέπει σε ποιές περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, είναι προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.

Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στον ανακριτή το "δεξί χέρι" του Γιάννου...


Για την υπόθεση των υποβρυχίων...


Το στενό περιβάλλον του Γιάννου Παπαντωνίου αγγίζει όλο και περισσότερο η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των υποβρυχίων, μετά την κλήση προς απολογία που απέστειλαν οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος στον...
πρώην γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπύρο Τραυλό.

Ο κ. Τραυλός, που ανέλαβε τη θέση επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο Εθνικής Αμυνας, εγκαλείται για την υπογραφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων άνω των 72 εκατομμυρίων που συμφωνήθηκαν παράλληλα με την αγορά των υποβρυχίων, τα οποία όμως έμειναν ανεκτέλεστα.

Είχε προηγηθεί από τους ίδιους ανακριτές η εξέταση της συζύγου του πρώην υπουργού, Ρούλας Κουράκου, των κουμπάρων του Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, καθώς και το αίτημα δικαστικής συνδρομής, το οποίο απέστειλαν στις ελβετικές δικαστικές Αρχές ζητώντας να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί τους.

Αίτημα που, όπως έχει αποκαλύψει η Realnews, προσπαθεί να μπλοκάρει το ζεύγος Κανδαλέπα, σε αντίθεση με την κ. Κουράκου που έχει δώσει έγγραφη εξουσιοδότηση-συναίνεση για το άνοιγμα των λογαριασμών και υπολογαριασμών της που συνδέονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο αίτημα αναφερόταν από τον κ. Μαλλή πως υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο πρώην υπουργός έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών» 209. Πρόκειται για τη σύμβαση που υπογράφτηκε από τον Σπ. Τραυλό, υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από εξουσιοδότηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

Η σύμβαση

Ο κ. Τραυλός θα βρεθεί ενώπιον των ανακριτών Μαλλή - Σταυρόπουλου στις 15 Ιουλίου, μετά και τη δεύτερη προθεσμία που ζήτησε, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, το οποίο αφορά σε στοιχεία που τοποθετούν στο κάδρο των ερευνώμενων πολιτικά πρόσωπα, τα οποία διαδέχτηκαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στο μικροσκόπιο της ανακριτικής έρευνας έχουν μπει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, με τις δικαστικές Αρχές να έχουν προχωρήσει και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας απαντήσεις, καθώς τα έργα δεν έγιναν ποτέ. Αυτό που διερευνούν είναι πού χάθηκαν τα λεφτά, τα οποία είναι πιθανόν να κατέληξαν ως μίζες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έδειχναν τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τα οποία αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις των υποβρυχίων δεν εκτελέστηκαν ποτέ...
Πηγή  realnews

Read more...

Το τελικό σχέδιο για τα αναδρομικά στους ενστόλους...


Το τελικό σχέδιο για τα αναδρομικά στους ενστόλουςΣχέδιο τεσσάρων σημείων έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο για την πληρωμή των αναδρομικών των ενστόλων, αλλά και την αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους στα προ των περικοπών επίπεδα.

Η καταβολή των αναδρομικών υπολογίζεται σε...
550 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη σε 200 εκατ. Το συνολικό κονδύλι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί μόνο με παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο αποκλειστικά στους ενστόλους.

Ειδικότερα, στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής τα ακόλουθα:

- Συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος, συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, που έλαβαν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ το μήνα.

- Συμψηφισμός ποσού που προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και αφορά στις καταβολές που έγιναν, λόγω προαγωγών, από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».

- Μισθολογικές προσαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα ναι μεν οι αποδοχές των ενστόλων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά να μην φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012.

Για το σκοπό αυτόν, έχει ζητηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί, αν η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει το Δημόσιο να επαναφέρει τους μισθούς στα προ των περικοπών επίπεδα ή αφήνει περιθώρια για χαμηλότερες αυξήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού.

- Σταδιακή αποπληρωμή των αναδρομικών...

Read more...

Στις ανακρίτριες οι φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν άγρια από χρυσαυγίτες...


Στις ανακρίτριες οι φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν από χρυσαυγίτες 
Ο Μάριος Λώλος κανει λόγο για δολοφονικό χτύπημα και για απουσία της αστυνομίας...
Στις ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής καταθέτουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι δύο φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη Παρασκευή από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, έξω από το Εφετείο.

Για την υπόθεση αναμένεται να ...
καταθέσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, ο οποίος μετά την επίθεση σε βάρος των συναδέλφων του έκανε λόγο για δολοφονικό χτύπημα και για απουσία της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο φωτορεπόρτερ χτυπήθηκαν από οπαδούς της Χρυσής Αυγής κατά τη μεταγωγή στο Εφετείο για συμπληρωματικές απολογίες των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού.

Read more...

«Οχι» του ΥΠΟΙΚ σε νέα παράταση για τις δηλώσεις...



Καμία νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2014. Μάλιστα, σημείωσε πως ...
οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Έως και χθες Κυριακή είχαν υποβληθεί 4,7 εκατ. δηλώσεις και εκτιμάται ότι εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο.  Την ίδια στιγμή 450 χιλ. δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο σύστημα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την παράταση που δόθηκε, σημειώθηκε μείωση στον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων.

Ο στόχος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου είναι επιτεύξιμος, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ. Το υπουργείο καλεί τους Έλληνες φορολογούμενους και τους επαγγελματίες λογιστές και φοροτεχνικούς στο χρόνο που απομένει να σπεύσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις διότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις επισύρουν την επιβολή προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του TAXIS είναι:

• Μέχρι τις 9:30 το πρωί

• Από τις 14:00 μέχρι τις 17:00

• Μετά τις 21:30 το βράδυ

real.gr

Read more...

Μια ανάσα απ' τα σπίτια, η φωτιά στη Κοζάνη...



ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
«Μια ανάσα» από τις πρώτες πολυκατοικίες στην Κοζάνη, έφθασαν οι φλόγες της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Παναγία Φανερωμένη, στην είσοδο της πόλης από τον Κρόκο.

Η ...
φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:50 χθες το μεσημέρι και έκαιγε για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έσβησαν τις φλόγες, που έφτασαν δίπλα στις πρώτες πολυκατοικίες, οι οποίες «πνίγηκαν» από τους καπνούς.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο





Read more...