Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει κοπεί..




...από το βασικό μισθό των βουλευτών...
Δύο ταχύτητες στις περικοπές των «300» και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι βουλευτές έχουν δει τις αποδοχές τους να...μειώνονται κατά 26% την ώρα που ο μέσος όρος μείωσης των άλλων δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται από 45% έως 60%.
Συγκεκριμένα, δεν έχει κοπεί ούτε ένα ευρώ από τον βασικό μισθό των 300 βουλευτών. Από το 2009 μέχρι σήμερα παραμένει στα 5.780 ευρώ. Έχουν ψαλιδιστεί τα επιδόματα ενώ… τσεκούρι έχει πέσει στα χρήματα που παίρνουν από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές. Η μείωση εκεί φτάνει το 75%.

H Real News παρουσιάζει τη μεταβολή στις πραγματικές αποδοχές ενός βουλευτή μόνο από τη βουλευτική του αποζημίωση. Το Νοέμβριο του 2009 στην τσέπη του έβαλε 6.929,90 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2013 εισέπραξε στο χέρι 5.930,22 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια η βουλευτική του αποζημίωση μειώθηκε κατά 1.000 ευρώ, ποσοστό μείωσης περίπου 15%.

Στο συνολικό ποσό της μείωσης πρέπει να προστεθεί και η αναλογική μείωση από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ανεβάζοντας τις συνολικές περικοπές της τριετίας στο 26%.

Επίσημα, η Βουλή υπολογίζει τη συνολική χασούρα στην τριετία στα 49.589 ευρώ λογαριάζοντας μεταξύ άλλων τις υψηλές κρατήσεις, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου καθώς και λεφτά που χάνουν από τις επιτροπές.

Οι μειώσεις στα επιδόματα έχουν γίνει σταδιακά. Το 2009 οι βουλευτές έπαιρναν για επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.156 ευρώ, το 2011 μειώθηκε στα 935 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2013 κατέληξε στα 748 ευρώ. Τα ταχυδρομικά τέλη, από 1.119 ευρώ το 2009 μειώθηκαν στα 909 ευρώ στο 2013. Τα έξοδα κίνησης για τους βουλευτές Λεκανοπεδίου, από 450 ευρώ μειώθηκαν στα 291 ευρώ.

Το αφορολόγητο παραμένει υψηλό στο 68%. Σύμφωνα με τα ετήσια εκκαθαριστικά που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα, το 2008 οι βουλευτές είχαν ετήσιο εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 80.192 ευρώ. Μαζί με το επίδομα γάμου το ποσό ανήλθε στα 81.277 ευρώ, ενώ οι κρατήσεις έφτασαν τα 13.368 ευρώ. Τα 65.234 ευρώ ήταν αφορολόγητα και τα 35.541 ευρώ φολορογήθηκαν. Συνολικά πλήρωσαν φόρο 7.163 ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2011 το ετήσιο εισόδημα ενός βουλευτή μειώθηκε στα 69.787 ευρώ. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν στα 20.339 ευρώ. Συνολικά το απαλλασσόμενο ποσό έφτασε τα 57.373 ευρώ. Το ποσό που φορολογήθηκε ήταν 21.545 ευρώ. Ο βουλευτής πλήρωσε τελικά μικρότερο φόρο, 4.106 ευρώ.


Read more...

Καραμανλής σε Γιάννα: Η ευτυχέστερη στιγμή μου θα είναι όταν θα φύγω...







Αποκαλύψεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση κάνει η Γιάννα Αγγελοπούλου στο βιβλίο της «Το ελληνικό δράμα μου» στο οποίο αφηγείται την περιπέτεια των... Ολυμπιακών Αγώνων και δίνει σπαρταριστό παρασκήνιο για πρόσωπα και πράγματα.

Ενδιαφέρον έχει, σχετικώς, η αποκάλυψη ότι, σε συζήτηση στο Μαξίμου με τον διευθυντή της εφημερίδας ιδιοκτησίας του ζεύγους Αγγελοπούλου, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του εκμυστηρεύθηκε:

«Η ευτυχέστερη στιγμή μου θα είναι όταν θα φύγω από αυτό το μέρος».

iefimerida.gr


Read more...

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής Απόδοση ΦΠΑ σε ημερήσια βάση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών


Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το μέτρο της είσπραξης του ΦΠΑ σε ημερήσια βάση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της προσπάθειας να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Όπως αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, το συνολικότερο σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις, όπως:

  • την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off-shore εταιρειών με ακίνητα
  • την φορολόγηση 24.700 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού
  • την σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων
  • το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων
  • τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ, για να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκιδική κατά του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού


Καμμένο όχημα έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές
Καμμένο όχημα έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποιούν αυτή την ώρα στη Μεγάλη Παναγιά κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

Με βασικά συνθήματα «Από την Αττική ως τη Χαλκιδική, ίδιοι εργολάβοι, ίδια καταστολή» και «Κυάνιο και αρσενικό είναι το κέρδος από το χρυσό», εκατοντάδες συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται, ενώ η αστυνομική παρουσία στην περιοχή είναι ισχυρή.

Η διαμαρτυρία άρχισε νωρίτερα με συγκέντρωση στην Ιερισσό και πορεία προς τη Μεγάλη Παναγιά. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μετά τις προσαγωγές που ακολούθησαν την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο Συνέδρους εκλέγουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ


Από την εν εξελίξει εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ
Από την εν εξελίξει εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην τελική ευθεία για το συντακτικό του συνέδριο μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς σήμερα, Κυριακή, εκλέγονται οι 2.100 σύνεδροι, που θα βρεθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο θα διαρκέσει ώς τις 3 Μαρτίου.

Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περί τα 45.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ και για τον σκοπό αυτό στήθηκαν 600 κάλπες σε κάθε καλλικρατικό δήμο.

Ενόψει της εκλογής των συνέδρων του επικείμενου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: 
«Το ΠΑΣΟΚ μέσα από το συντακτικό του συνέδριο αλλάζει. Κρατά τα καλά της μακράς ιστορικής του διαδρομής και αποβάλλει παθογένειες  που το ταλαιπωρούν. Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης είναι αυτός που θα τη στηρίξει και πάλι, με την ενεργό συμμετοχή του, γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ο εγγυητής της πορείας της πατρίδας μας προς την  έξοδο από την κρίση.  
» Οι προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες που συγκροτούν την ανθεκτική βάση του Κινήματος σε όλη τη χώρα, διασφαλίζουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων. Το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι διατηρεί πάντα το πλεονέκτημα των εκπλήξεων και των ανατροπών με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το ασφαλές μέλλον της νέας γενιάς».
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «αφετηρία αλλαγής». «Είναι η αρχή και όχι η ολοκλήρωση της προσπάθειας να αφήσουμε πίσω τον κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια και να παρουσιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια. Το σχέδιο που μπορεί να φέρει την ελπίδα, που μπορεί να είναι ο σπόρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς» δήλωσε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, είναι πολύ σημαντικό να ξανασυναντηθούμε με ανθρώπους που αναζήτησαν αλλά δεν βρήκαν αλλού απαντήσεις και μας παρακολουθούν».

Βασικά θέματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, ο χώρος της Κεντροαριστεράς και η ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, αφού περάσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας της Κυριακής, είναι να ξεκινήσει μια αμιγώς πολιτική συζήτηση ώς την ημέρα έναρξης του συνεδρίου.

Μέχρι τώρα οι συζητήσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν κυρίως σε διαδικαστικά θέματα, ενώ στελέχη έμπλεξαν προ ημερών σε άγριο καβγά για την σύνθεση του συνεδρίου.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει αρνητική απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος επέλεξε να μην παραστεί στο συνέδριο.

Αρνητική ήταν και η απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην πρόσκληση για έναν ευρύτερο διάλογο για την Κεντροαριστερά που απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου -πλην, δηλαδή, της Χρυσής Αυγής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...