Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Νέα στοιχεία: Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο



Τι απαντά η καθηγήτρια αρχαιολογίας και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, σε όσους αμφισβητούν τα ευρήματα της Βεργίνας (Pics)
“Ο βασιλικός τάφος της Βεργίνας ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄” επιμένει να διακηρύσσει 37 χρόνια μετά την μνημειώδη ανακάλυψη του αείμνηστου καθηγητή της Μανόλη Ανδρόνικου, η διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ (και ευρωβουλευτής) κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Απάντηση με σειρά επιστημονικών δεδομένων σε όσους – Έλληνες και ξένους συναδέλφους της- έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τα επιστημονικά συμπεράσματα του Μανόλη Ανδρόνικου η κ.Παλιάδέλη – ως επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής, επέστρεψε από το 2010 μέχρι σήμερα στην επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, επανεκτιμώντας τις παλιότερες έρευνες με τη συνδρομή ιατρικών και φυσικοχημικών εξετάσεων και καταλήγει:
“Για το νεκρό του θαλάμου τα νέα πορίσματα οδηγούν σε ακριβέστερο καθορισμό της ηλικίας του (41-49 ετών), και εντοπίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις και δείκτες δραστηριότητας που υποδεικνύουν μεσήλικο άνδρα με έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του -που βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατό του- αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισής του με τον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο και ενισχύουν, αντίθετα, την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β΄” υποστηρίζει στην εισήγησή της με τίτλο “Σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας - Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα ανθρωπολογικά δεδομένα”, η καθηγήτρια κ.Παλιαδέλη στο πλαίσιο του 27ού αρχαιολογικού συνεδρίου που άρχισε σήμερα στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. (Σ.Σ. Ο Φίλιππος ο Β΄ (336π.Χ Πέλλα – 382 π.Χ Αιγές) – πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρεται ότι δολοφονήθηκε σε ηλικία 46 ετών, ενώ ο Φίλιππος Αριδαίος ή αλλιώς Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας (358 π.Χ - 317 π.Χ) - γιος του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και της Φιλίνας από τη Λάρισα ανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Δολοφονήθηκε στην Ολυμπιάδα, σε ηλικία 41 ετών μετά από βασιλεία έξι ετών και τα οστά του φέρεται να μεταφέρθηκαν αργότερα στις Αιγές).
 
Και... μπορεί η πανεπιστημιακή ανασκαφή στη Βεργίνα να έχει ουσιαστικά διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οι επιστήμονες όμως βρήκαν το “χρόνο” της μελέτης των ευρημάτων τους.
“Η επιστροφή στην επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διεπιστημονικής έρευνας που αποσκοπεί στην επανεκτίμηση παλαιότερων ερευνών, με τη συνδρομή ιατρικών και φυσικοχημικών εξετάσεων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα υποστηρίζεται από τρισδιάστατη ηλεκτρονική σάρωση, και θα παράσχει στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα να μελετήσει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο υλικό χωρίς να διακινδυνεύσει τη φθορά του” υποστηρίζει η κ.Παλιαδέλη και συμπληρώνει πως “η ανθρωπολογική έρευνα των δύο σκελετικών συνόλων από τον θάλαμο και τον προθάλαμο του τάφου ΙΙ που κατέγραψε 350 οστά και θραύσματα, συνοδεύεται από 3.000 έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες και υποστηρίχτηκε από αξονικές τομογραφίες, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) και φθορισμομετρία ακτίνων Χ (XRF) που εντόπισαν πάνω στα οστά και άλλα υλικά, όπως πορφύρα και χουντίτη, που ανήκουν σε άγνωστο μέχρι στιγμής αντικείμενο”
Όσον αφορά τη “νεκρή του προθαλάμου” όπως υποστήριξε στην ανακοίνωσή της που εκφωνήθηκε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο του αρχαιολογικού συνεδρίου, η κ.Παλιαδέλη, “ νέες παρατηρήσεις σε οστά που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν προσδιορίζουν με ακρίβεια πλέον, την ηλικία της (30-34 ετών), που αποκλείει οριστικά τρεις από τις πιθανές ταυτίσεις που έχουν μέχρις στιγμής προταθεί για την ταυτότητά της (Κλεοπάτρα και Μήδα, γυναίκες του Φιλίππου Β΄ και Αδέα/Ευρυδίκη, γυναίκα του Φιλίππου Γ΄ Αριδαίου). Μορφολογικές αλλοιώσεις βεβαιώνουν πως η νεκρή κάηκε, όπως κι ο νεκρός του θαλάμου, αμέσως μετά το θάνατό της, ενώ οι δείκτες ιππικής δραστηριότητας δηλώνουν πως ίππευε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κάταγμα στο άνω άκρο της αριστερής κνήμης που προκάλεσε βράχυνση, ατροφία και χωλότητα στο αριστερό της πόδι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της ανήκει και πως το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της είναι δικός της”.
“Τα δεδομένα αυτά, καταλήγει η κ.Παλιαδέλη “ενισχύουν την παλιά υπόθεση του N.G.L.Hammond για την ταύτιση της νεκρής με μιαν άγνωστη Σκύθισσα, ίσως κόρη του βασιλιά Ατέα, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν το ενδεχόμενο στη νεκρή του προθαλάμου να αναγνωρίσουμε την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β΄ από την Ιλλυρία”.
“Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα της έρευνας” δηλώνει η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “αφορά στην ενίσχυση όχι μόνον από αρχαιολογική αλλά και από ανθρωπολογική άποψη ότι ο τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στον Φίλιππο Β’ και τη χρονολόγησή του θανάτου του το 336 π.Χ.”.
 
Στο μεταξύ, “επιστημονικά τολμηρές” υποθέσεις για την αποκάλυψη πέντε νέων βασιλικών τάφων τους οποίους μάλιστα αποδίδει υποθετικά σε μέλη της δυναστείας των Τημενιδών- ακόμα και στον ίδιο τον βασιλιά Κάσσανδρο (σύζυγο της Θεσσαλονίκης- αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ή σ' έναν από τους γιους του”, έκανε στη διάρκεια της εισήγησής της σήμερα το απόγευμα στο αρχαιολογικό συνέδριο του ΑΠΘ η διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων κ.Αγγελική Κοτταρίδη.
Στην ανακοίνωσή της με τίτλο “Ανάπλαση-ανάδειξη της βασιλικής Νεκρόπολης των Αιγών. Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών” η κ.Κοτταρίδη ανακοίνωσε ότι συνολικά βρέθηκαν (από το 1996 μέχρι σήμερα) είκοσι (20) τάφοι που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά (α΄ μισό του 6ου αι.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου- αρχές 3ου αι. π.Χ.).
“Ερευνούμε την συστάδα των Τημενιδών που βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του νεκροταφείου των τύμβων και σημαδεύει την πορεία του αρχαίου δρόμου, ο οποίος οδηγούσε από την βορειοδυτική πύλη της πόλης -όπου η ταφική συστάδα των βασιλισσών- προς την περιοχή που θάφτηκε ο Φίλιππος Β ΄ και ο Αλέξανδρος Δ΄, ο γιος του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης για την ταύτιση του τάφου του οποίου κανείς ως τώρα δεν έχει διατυπώσει κάποια αντίρρηση” δήλωσε η κ.Κοτταρίδη συμπληρώνοντας αναφερόμενη σε άλλο τάφο: “Άφθονη κεραμική, κυρίως κομψές λευκές λήκυθοι, τα χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών, χρονολογούν το σύνολο γύρω στο 420-410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β΄ (454-413 π.Χ.) που χρειάστηκε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειό του ανεξάρτητο μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου”.
 
“Μολονότι οι τάφοι είναι όλοι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (Αγγεία και όπλα) που ανακαλούν περιγραφές των ομηρικών επών αλλά και το μέγεθος και την μορφή των ίδιων των μνημείων μας οδήγησαν στη σύνδεση με την οικογένεια των Τημενιδών”.
Οι ανασκαφές της ΙΖ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων των οποίων προΐσταται η κ. Κοτταρίδη χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πηγή φωτογραφιών: Πανεπιστημιακή (ΑΠΘ) ανασκαφή Βεργίνας και ΙΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Read more...

Π. Γερουλάνος: Βαγγέλη βγάλε την Ελια και βάλε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Π. Γερουλάνος: Βαγγέλη βγάλε την Ελια και βάλε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ
Η ατάκα της ημέρας ανήκει στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στον Μπογδάνο απορεί γιατί το εγχείρημα της ελιάς να ενταχθούν ή να γεφυρωθούν πολιτικές δυνάμεις δε γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρώτο που θα συμβούλευε στο νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο είναι να βγάλει την ελιά από το ψηφοδέλτιο και να βάλει στη θέση της τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος εξηγεί ότι η ελληνική ελιά δεν είναι ιταλικού τύπου που αφορά σε συνεργασία θέσεων αλλά έχει να κάνει με συνεργασία προσώπων, κάτι που συνιστά στρατηγικό πολιτικό λάθος...
Ο Γερουλάνος αξιολογεί ότι για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται αλλαγή ονόματος και συμβόλων. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τις θέσεις, μετά να κοιτάξει τα πρόσωπα, και τέλος τα σύμβολα. Αυτή τη στιγμή γίνεται ακριβώς το αντίστροφο. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο πρέπει να επιστρέψει στις αρχές και τις αξίες του, να παράξει θέσεις και να βρει τους ανθρώπους που θα πιστέψουν και θα υπηρετήσουν αυτές τις θέσεις εντός της κοινωνίας.
Epikairo

Read more...

Η νέα ιστοσελίδα της ελιάς οι αποφάσεις και τα γραφεία της

Η νέα ιστοσελίδα της ελιάς οι αποφάσεις και τα γραφεία  της
Μετά την Συνδιάσκεψη της 8ης -9ης Μαρτίου, η ελιά- Δημοκρατική Παράταξη ομογενοποιείται, απλώνει τα κλαδιά της σε όλη την Ελλάδα και προχωρά στην οργανωτική της συγκρότησή μπροστά στη μάχη των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών
Στη κατεύθυνση αυτή εγινε συσκεψη στα γραφεια του του ΠΑΣΟΚ σημερα το απόγευμα  και αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία δυο επιτροπών :
Α. : 1 – Συντονιστική Επιτροπή: Η Συντονιστική Επιτροπή συζητά και σχεδιάζει όλες τις πολιτικές & οργανωτικές πρωτοβουλίες της Ελιάς μέχρι τις Ευρωεκλογές, στο πλαίσιο της φυσιογνωμίας και του στίγματος του προεκλογικού αγώνα, και συνθέτει όλες τις δυνάμεις της Ελιάς, σεβόμενη την αυτοτέλεια τους, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια, με τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών «Ελιάς- Δημοκρατικής Παράταξης» σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Πόλη
Το μήνυμά μας είναι «Ελιά σε κάθε Πόλη»
2 - Επιτροπή Τύπου- Επικοινωνίας: Η Επιτροπή Τύπου- Επικοινωνίας οργανώνει και προβάλλει τη δραστηριότητα της Ελιάς αλλά και τις θέσεις της Δημοκρατικής Παράταξης όπως αυτές διατυπώνονται στη πολιτική διακήρυξη της Ελιάς και την Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Β. Η αιχμή του δόρατος της Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη θα είναι οι 42 υποψήφιοι για την ευρωβουλή, συνεπικουρούμενοι από άλλα γνωστά και νέα στελέχη όλων των πολιτικών χώρων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Παράταξη.
Όλα τα κόμματα και οι κινήσεις θα μετέχουν στο Ευρωψηφοδέλτιο προτείνοντας πρόσωπα με κριτήρια την αξιοκρατία, την ανανέωση, αλλά και την εμπειρία, με συμμετοχή στελεχών από την Περιφέρεια, ανθρώπων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των επιστημόνων, και των κινημάτων: των γυναικών, της νεολαίας, της οικολογίας, των ΑΜΕΑ,κα.
Γ. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη, μετά την Συνδιάσκεψη, θα είναι η παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου που θα σηματοδοτήσει τη φυσιογνωμία και την δυναμική όλου του εγχειρήματος
***
Από τις αρχές της επόμενης βδομάδας η Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη θα έχει τα δικά της γραφεία στο κέντρο της Αθήνας .
Στον αέρα ήδη βρίσκεται το site της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης στην διεύθυνση : http://www.elia-dimokratikiparataxi.gr/

Read more...

Υπό συζήτηση η πέμπτη αναθεώρηση Ο Τόμσεν αποφασίζει για τον αριθμό των δόσεων του ΔΝΤ


Ο Τόμσεν αποφασίζει για τον αριθμό των δόσεων του ΔΝΤ
Ο Π.Τόμσεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στο ΔΝΤ ακόμη και την εκταμίευση δόσεων   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η εισήγηση του Πόουλ Τόμσεν θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα λάβει στα τέλη Απριλίου μία, δύο ή τρεις δόσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν και νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ουάσινγκτον για το εάν έχουν συγχωνευθεί οι αξιολογήσεις της Ελλάδος, δήλωσε ότι «η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη», πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως ο Πόουλ Τόμσεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ακόμη και την εκταμίευση δόσεων που αντιστοιχούν στην έκτη, αλλά ακόμη και στην έβδομη αξιολόγηση (Μαρτίου) του ελληνικού προγράμματος.

To in.gr απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ η οποία δήλωσε: «Ο Τζέρι Ράις εξήγησε ότι η αναθεώρηση που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η πέμπτη. Δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε για το ζήτημα».

Ωστόσο, αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον με γνώση της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο οποίος μίλησε στο in.gr ξεκαθάρισε πως βάσει της πρακτικής του Ταμείου στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκταμίευση δόσης ο εκάστοτε επικεφαλής αποστολής μπορεί να εισηγηθεί στο ΔΣ τη «συγχώνευση» δόσεων και την εκταμίευση περισσοτέρων της μιας δόσης.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τη δόση του Σεπτεμβρίου 2013 και τη δόση του Δεκεμβρίου 2013. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πάει προς συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ μάλλον προς τα τέλη Απριλίου , οπότε θα έχει παρέλθει και η ημερομηνία καταβολής της δόσης του Μαρτίου 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πιο φυσιολογικό είναι ο Πόουλ Τόμσεν να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρόοδο της περιόδου Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2013 και να εισηγηθεί την εκταμίευση δύο δόσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ εκάστη (3,6 δισ. ευρώ).

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα θα μπορούσε να εισηγηθεί ακόμη και την εκταμίευση τριών δόσεων, αλλά αυτό μάλλον δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, βάσει της υφιστάμενης προόδου της Ελλάδας.

«Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου (Τόμσεν)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλη πηγή στην οποία απευθύνθηκε το in.gr ανέφερε πως «όταν και εφόσον» ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο κ. Τόμσεν θα αποφασίσει για το εάν θα εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση ή και κάτι παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν πρέπει να αναμένονται δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα από την πλευρά του ΔΝΤ.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ασκήσεις και ανάπτυξη αεροσκαφών Ρωσική επίδειξη δύναμης λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόσχα, Ρωσία
Σε επίδειξη δύναμης λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία σχετικά με την ενσωμάτωση στη Ρωσία, ξεκίνησε η Μόσχα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 στρατιωτών.

Ο ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στις ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία θα αναπτυχθούν όπλα πυροβολικού, όπως εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικά όπλα.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στις περιοχές Ροστόφ, Μπελγκορόντ και Κουρσκ και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει στην διάρκεια της νύχτας.

«Στόχος είναι ο έλεγχος της συνεκτικότητας των μονάδων και η αξιολόγηση της εκπαίδευσης σε μη γνώριμο έδαφος» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

«Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσουν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι έξι ρωσικά μαχητικά SU-27 και τρία αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκαν στη βάση Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Την Τετάρτη το Μινσκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εντείνει τις κοινές αποστολές τους καθώς το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι θα στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS για αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει «σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Έτοιμη να εισβάλει η Ρωσία»
Ο εκτελών χρέη προέδρου, Ολεξάντερ Τουρνίκοφ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα «είναι έτοιμες να εισβάλουν» στην Ουκρανία, εκτίμησε, πάντως, ότι οι διεθνείς προσπάθειες θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας και να ανατρέψουν τον κίνδυνο πολέμου.
Σε ανακοίνωσή του στην προεδρική ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι ο Τουρνίκοφ είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι όταν οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες μονάδες που είχαν συγκεντρωθεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, «ήταν έτοιμες για μια εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τον πόλεμο, είτε στην Κριμαία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» είπε, προσθέτοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα στηρίζει την χώρα μας. Όλες οι ηγετικές χώρες του κόσμου βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και είμαι σίγουρος ότι αυτή η ενωμένη προσπάθεια στη διεθνή αρένα, που φέρνει κοντά όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα».
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Την άρση ασυλίας και του Κασιδιάρη αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας...


Την Τρίτη θα συνεχίσει με την ακρόαση και των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματος...

Την απόφαση να άρει την ασυλία και του Ηλία Κασιδιάρη, πήρε με
συντριπτική πλειοψηφία, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν...
όλα τα κόμματα, πλην των ΑΝΕΛ, που δήλωσαν «παρών» και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου που καταψήφισε.

Έτσι η πρόταση πέρασε με 8 ψήφους υπέρ.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να διακόψουν για σήμερα την συνεδρίαση για να συνεχίσουν την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στις 10:30, με τις ακροάσεις και των υπολοίπων επτά βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για του οποίους ζητείται η άρση ασυλίας τους.

Στις 3:30 μ.μ. της ίδιας μέρας, προγραμμάτισαν να επισκεφθούν τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να ακροαστούν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος, μετά την θετική ανταπόκρισή του στη σχετική πρόταση της Επιτροπής, θα μεταφερθεί για το σκοπό αυτό στην Αθήνα, από τις φυλακές Ναυπλίου, όπου κρατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί εμφανίστηκαν στο να τους επισκεφθούν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας στον
Κορυδαλλό για να δώσουν εξηγήσεις επί των συμπληρωματικών κατηγοριών με τις οποίες ζητείται η άρση ασυλίας τους, είναι και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα αποφασίστηκε επίσης η άρση της ασυλίας των Ελ. Ζαρούλια και Μ. Αρβανίτη...
newsbeast.gr

Read more...

Ζημιές εκατομμυρίων αν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία...


Οι ουκρανικές τράπεζες ενδέχεται να χάσουν εκατομμύρια ευρώ εάν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που θα ...
διεξαχθεί την Κυριακή στη χερσόνησο, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας.

Ζημιές εκατομμυρίων αν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία
«Υπάρχουν 20-22 δισεκατομμύρια γρίβνα (περίπου 1,5-1,7 δισ. ευρώ) σε περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις» στην Κριμαία, είπε στους δημοσιογράφους ο Στέπαν Κούμπιφ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή πριν από τρεις εβδομάδες. «Όλα αυτά μπορεί να χαθούν εάν η Κριμαία ενσωματωθεί στη Ρωσία», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής που διορίστηκε διοικητής της κεντρικής τράπεζας από τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Περισσότερες από 20 ουκρανικές τράπεζες, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, έχουν υποκαταστήματα και θυγατρικές στην Κριμαία», συνέχισε. Σύμφωνα με τον Κούμπιφ στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας λειτουργούν σήμερα 1.022 τραπεζικά υποκαταστήματα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση μέσω της θυγατρικής μας στην Κριμαία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν συζητείται η επιβολή περιορισμού στις αναλήψεις. Έχει μπλοκαριστεί ωστόσο η μεταφορά χρημάτων προς την Κριμαία και «δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την κυκλοφορία χρήματος εντός της Κριμαίας», συνέχισε. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει τα τραπεζικά υποκαταστήματα να περιορίσουν τις συναλλαγές λόγω έλλειψης ρευστού, εξήγησε ο Κούμπιφ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οικονομικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη απόσχιση της Κριμαίας θα πλήξουν κυρίως τις επενδύσεις, τον τουρισμό και τη γεωργία...
matrix24.gr

Read more...

Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ Τελικός πίνακας για μετάταξη 180 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών


Τελικός πίνακας για μετάταξη 180 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών
  (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Εκδόθηκε ο τελικός πίνακας με τα ονόματα 180 «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατάσσονται σε νέες θέσεις.

Το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, παρέλαβε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο τον τελικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων και τον ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Ο τελικός πίνακας διάθεσης, όπως εκδόθηκε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας των Ελ. Ζαρούλια και Μ. Αρβανίτη...


Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τους βουλευτές της Χ.A...

Με την ακρόαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του λόγω της...
πρόσθετης κατηγορίας της διακεκριμένης οπλοκατοχής, συνεχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η Επιτροπή θα αποφασίσει και για τους εννέα βουλευτές που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη αναφορικά με το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Μέχρι στιγμής, αποφάσισε την άρση της ασυλίας της Ελένης Ζαρούλια και του Μιχάλη Αρβανίτη.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών τάχθηκαν οκτώ βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, «παρών» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και καταψήφισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ζαρούλια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται, δηλώνοντας ότι δεν την αφορούν και κάνει λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα». Σημειώνεται, ότι η κ. Ζαρούλια δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή αλλά έστειλε υπόμνημα, επικαλούμενη κώλυμα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, επισκέπτεται σήμερα τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις φυλακές Κορυδαλλού, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος της καταλόγισε «περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Στο μεταξύ,ο Ηλίας Κασιδιάρης, λίγο πριν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι η εις βάρος του δίωξη «είναι χαλκευμένη, έωλη και ξεκάθαρα πολιτική». «Στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην παράνομη φυλάκισή μου προ των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων για να μην έχω τη δυνατότητα δημόσιου λόγου» τόνισε και πρόσθεσε: «Κατηγορούμαι για διακεκριμένη οπλοκατοχή για δύο όπλα που κατείχα με νόμιμη άδεια, όπως αναφέρεται και σε δύο εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που καταθέτω στην Επιτροπή και τα οποία δεν υπάγονται στην κατηγορία οπλισμού που αναφέρει ο νόμος περί διακεκριμένης οπλοκατοχής»...
newsbeast.gr

Read more...

Στη φυλακή ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου !...


Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών δίχως ανασταλτικό χαρακτήρα επιβλήθηκε στον πρόεδρο της Μπάγερν Ούλι Χένες από το Β' Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου για...
φοροδιαφυγή ύψους 27.200.000 ευρώ.

Στη φυλακή ο Ούλι Χένες
Ο παλαίμαχο άσος,πρωταθλητής Ευρώπης με τους Βαυαρούς και κόσμου με την εθνική Γερμανίας το 1974 δεν έπεισε το δικαστήριο ότι ομολόγησε οικειοθελώς τη φοροδιαφυγή του το 2013, ώστε να απολαύσει τα προνόμια του νόμου περί «εθελοντικής αποκάλυψης» που αντικαθιστά ποινές φυλάκισης με πρόστιμο 6% επί του ποσού της φοροδιαφυγής.

Ο δικαστής Ρούπερτ Χάιντλ θεώρησε ότι η κίνηση του Χένες οφείλεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού «Stern» εκείνης της περιόδου για την περιουσία του πρώην διεθνή άσου και έκρινε πως δεν θα ομολογούσε τη φοροδιαφυγή, εάν δεν υπήρχε το ρεπορτάζ...
matrix24.gr

Read more...

Στο Μαξίμου στις 20:00 Η συμφωνία με την τρόικα στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου


Η συμφωνία με την τρόικα στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις 20:00 ξεκινά στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ήδη άρχισε στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η τρέχουσα αξιολόγηση διαρκεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι δανειστές δεν τα έχουν βρει ως τώρα με την κυβέρνηση. Εύλογα δημιουργείται η απορία αν θα καταστεί εφικτό να κλείσει η συμφωνία ώς την Κυριακή, οπότε λήγει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ουσιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Την πίεση αυξάνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, ενώ για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας είπε ότι δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια με το ζόρι σε κάποιον που δεν τη θέλει.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η πλευρά των δανειστών εγείρει νέες διαφωνίες για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπολογίζοντάς το στο μισό από αυτό που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μιλά για διανομή 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 θα διανεμηθούν σε ένστολους με τη μορφή εφάπαξ παροχής και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα κριτήρια των υποψήφιων δικαιούχων.
Προεκλογικό αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφωνία της τρόικας στο σχέδιο του πρωθυπουργού να διανεμηθεί τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέρος των χρημάτων να διοχετευθεί σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών. 
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός χθες μέσω συνεργατών του διαβεβαίωσε πως παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της τρόικας σε σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αλλαγή του νομού για τις απεργίες, η επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας και η επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017.
Στο επίκεντρο παραμένει πάντα και το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα προειδοποιεί ότι αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.
Στο τραπέζι παραμένει πάντα και η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με διαφαινόμενη σύγκλιση στην ενιαία τιμή βιβλίων και στο ζήτημα τους γάλακτος.
Επίσης, υπάρχει στην κυβέρνηση η προσδοκία ότι η τρόικα θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή.
Σε εκκρεμότητα παραμένει ωστόσο το πλαφόν του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών για το 2014.
Από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ.Μητσοτάκη, η τρόικα ζητά δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις και πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Τέλος, η τρόικα εμφανίζεται να διεκδικεί πρόσθετο εξορθολογισμό των παροχών στο Δημόσιο με περικοπές σε οδοιπορικά και εκτός έδρας αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 8,5 δισ. ευρώ.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συλλογική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ...


Συλλογική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ, του ΕΟΠΥY και πέντε νοσοκομείων κατέθεσε το ΙΝΚΑ και Ενώσεις Καταναλωτών του δικτύου του, ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αίτημα της αγωγής είναι να...
υποχρεωθούν όλοι οι εναγόμενοι να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, όπως και σε άλλους συμπολίτες που θέλουν να καταβάλουν ή και να ρυθμίσουν μόνον τις εισφορές του Κλάδου Υγείας.

Επίσης αίτημα της αγωγής είναι, ο ΟΑΕΕ να διαγράφει και να μην απαιτεί εισφορές κλάδου υγείας για το χρονικό διάστημα που οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν παρέχονταν καθώς και να υποχρεωθεί να δέχεται μόνο την καταβολή και την ρύθμιση των εισφορών του κλάδου υγείας.

H δικάσιμος της αγωγής ορίστηκε για τις 18/6/2014...

Read more...

Ο Βενιζέλος έδιωξε από το ΙΣΤΑΜΕ τον Σιακαντάρη...




Eπειδή είχε πάει στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ...
Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργο Σιακαντάρη, που το τελευταίο διάστημα κρατούσε...
εμφανείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που ακολουθεί.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν η παρουσία του κυρίου Σιακαντάρη στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση του δικού της «τρίτου πόλου».
Η παραίτηση υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ και μέλος της κίνησης των «58» Χρήστο Δερβένη.
Από την πλευρά του ο κύριος Σιακαντάρης τονίζει ότι δεν έχει σκοπό να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα και ότι προέχει για αυτόν η επιστροφή στην εργασία του.

iefimerida.gr


Read more...

Δεν θα επανακλέγονται οι πρυτάνεις...


 
Δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ, σύμφωνα με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο επισημαίνει ακόμη ότι ο νόμος- πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από...
ασάφειες.
Επί του νόμου είχε ζητήσει από το ΝΣΚ να γνωμοδοτήσει, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη τον Μάιο των νέων πρυτανικών αρχών σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας: Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικό, Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πάτρας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ:
 
- Οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ ολοκληρώνουν τον Μάιο τις θητείες τους κανονικά και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα, καθώς ο νόμος προβλέπει μία μόνο θητεία. Θα είχαν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι εάν η θητεία τους είχε διακοπεί με την ψήφιση του νέου νόμου- πλαισίου, κάτι που επί υπουργίας Διαμαντοπούλου στην Παιδεία είχε αποφασιστεί, αλλά ο νυν υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουν.
- Δεν αποτρέπονται από το να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη όσοι επιθυμούν αλλά βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Υπάρχει ο περιορισμός ότι, εφόσον εκλεγούν, όταν έλθει ο χρόνος που πρέπει να πάρουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές για την αντικατάστασή τους.
- Για τους καθηγητές που προέρχονται από το εξωτερικό, δεν τίθεται όριο ηλικίας, αλλά ακολουθούνται όσα προβλέπονται από το μητρικό πανεπιστήμιο. Για να βάλουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις όμως, θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης καθηγητές στο ξένο πανεπιστήμιο και όχι απλά επισκέπτες καθηγητές.
- Σε κάθε περίπτωση, οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητας στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά. Ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος, μπορούν να είναι ένας, δύο ή τρεις, αλλά το Συμβούλιο διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να κρίνει εάν έχουν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο.
- Στις περιπτώσεις εκείνες που η υποψηφιότητα είναι μία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη του ΝΣΚ αναφέρονται επί μακρόν στο πόσο αυστηρή, πλήρως αιτιολογημένη και σαφής ως προς την επιστημονική και διοικητική «αξία» του υποψηφίου πρέπει να είναι τα Συμβούλια.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

"Παρών" από τους ΑΝΕΛ στην άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών...




Να καθορίσουν την ψήφο τους στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά προς την Ολομέλεια άρχισε πριν από λίγο και...
από ακρόαση αναμένεται να περάσουν όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν ακόμα προφυλακιστεί και κατηγορούνται με το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η μόνη που μίλησε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αποκάλυψε τι θα ψηφίσει το κόμμα της ήταν η Μαρία Κόλλια των ΑΝ.ΕΛ η οποία είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση το κόμμα της θα ψηφίσει "Παρών".
"Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε υπέρ της άρσης ασυλίας με την προϋπόθεση να τους δοθεί δικαίωμα για επιστολική ψήφο ώστε η ψήφος τους να μετράει και μέσα από τις φυλακές και η Βουλή να ξαναγίνει η Βουλή των 300. Ειδάλλως θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία" είπε η κα Κόλλια.
Όπως έγινε γνωστό στην Επιτροπή δεν θα "απολογηθεί" η κα Ζαρούλια η οποία επισκέπτεται τον σύζυγό της στον Κορυδαλλό.
parapolitika.gr

Read more...

Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Οικονόμου...





Στην θέση του, η Μ. Γιαννακάκη...
Εδώ και ημέρες, υπέβοσκε μία σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου με τον βουλευτή, καθώς ο κ. Οικονόμου είχε ανακοινώσει χωρίς προτέρα συνεννόηση πως θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής και προειδοποιούσε τη ΔΗΜΑΡ πως...
αν δεν στηρίξει την υποψηφιότητά του, θα διαρρήξει τη σχέση του με το κόμμα.
Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε αποφασίσει να τον στηρίξει και όλοι περίμεναν τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκειμένου να φανεί αν η κρίση θα οδηγήσει σε διαζύγιο ή αν θα βρισκόταν μέση λύση.
Εντέλει, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος πείστηκε να κάνει πίσω, καθώς ο Φώτης Κουβέλης του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να ασχοληθεί με την συγκρότηση του «τρίτου πόλο» της ΔΗΜΑΡ. «Ο Βασίλης Οικονόμου αποδέχτηκε την πρόταση  και αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας να εργάζεται για τα θέματα της Περιφέρειας», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία ανακοινώνεται ότι υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι η βουλευτής Β’ Πειραιά, Μαρία Γιαννακάκη.

matrix24.gr 

Read more...

Δικαστικό χαστούκι στον Άδωνη...





Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας δικαιώνει 250 «διαθέσιμους» γιατρούς του ΕΟΠΠΥΥ που προσέφυγαν κατά του νέου νόμου, ορίζοντας ότι...
θα πρέπει να απασχοληθούν στο νέο φορέα, το ΠΕΔΥ, έχοντας παράλληλα ανοιχτά και τα ιδιωτικά τους ιατρεία .
Το πρώτο δικαστικό πλήγμα στην αδιαλλαξία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη καταφέρνει με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε δικαιώνει 250 «διαθέσιμους» γιατρούς του ΕΟΠΠΥΥ που προσέφυγαν κατά του νέου νόμου, ορίζοντας ότι θα πρέπει να απασχοληθούν στο νέο φορέα, το ΠΕΔΥ, έχοντας παράλληλα ανοιχτά και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι τις 8 Απριλίου οπότε και έχει οριστεί η τακτική δικάσιμος και οι γιατροί θα ζητήσουν να διατηρηθεί μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση, που υπολογίζεται τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.

Όπως τονίζει μιλώντας στην aftodioikisi.gr, o δικηγόρος των γιατρών Δημήτρης Βασιλείου «αν και στις προσωρινές διαταγές δεν υπάρχει σκεπτικό, το δικαστήριο έκανε, στην ουσία, δεκτό το αίτημα των γιατρών που προσέφυγαν καθώς καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και μιας μελλοντικής υπόσχεσής ότι σε οκτώ μήνες είναι πιθανόν ν ενταχθούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Με αυτά τα δεδομένα κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει σοβαρή επιλογή. Με βάση το Συντάγμα κάθε επαγγελματίας όπως και ο γιατρός δικαιούτε να κάνει επιλογή Δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ του θα δούμε αν θα σε πάρω στο ΕΣΥ και κλείσε το ιατρείο σου», προσθέτει ο κ. Βασιλείου.

Αναρωτιέται επίσης τι θα κάνει, για παράδειγμα, ένας γιατρός γυναικολόγος που παρακολουθεί, για παράδειγμα, έγκυο η οποία βρίσκεται στον έβδομα μήνα: «Θα πρέπει να την αφήσει να βρει άλλον γιατρό», σημειώνει. Ή ένας ορθοδοντικός: «Θα αφήσει στη μέση ένας ασθενή του όταν η θεραπεία του μπορεί να κρατήσει δύο ή και τρία χρόνια;», προσθέτει.

Στην προσφυγή τους οι γιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η ένταξη μας σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η επιχειρούμενο βίαια μεταβολή των όρων των εργασιακών μας σχέσεων και ιδιώς σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας για άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, αντίκειται σε πληθώρα υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων και αρχών».

Και προσθέτουν: «Ο εξαναγκασμός των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΟΠΠΥΥ να διακόψουν βίαια το ελευθέριο επάγγελμά τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, χωρίς να είναι καν βέβαιο το εργασιακό καθεστώς που θα έχουν (αφού η σχετική κρίση τους για κατάταξη σε βαθμό του ΕΣΥ, πρόκειται να γίνει εντός οκτώ μηνών από της δημοσιεύσεως του νόμου) και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια από το νομοθέτη για ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα προσαρμογής (με σοβαρές επιτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στους ασθενείς τους και στους εργαζόμενους που απασχολούν), αντίκεται σαφώς στις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου (αρθρο 25 παρ. 3 του Συντάγματος) και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, το συνταγματικό δικαίωμα της συνταγματικής και οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ) και στην προστασία της περιουσίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 ΠΠΠ ΕΣΔΑ, η οποία σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας και του ΕΔΔΑ, περιλαμβάνει και την προστασία του ελευθέριου επαγγέλματος και την προστασία των εργασιακών σχέσεων από παρεμβάσεις του νομοθέτη. Πολλώ μάλλον καθώς μία τόσο δραστική και αιφνίδια επέμβαση στα ως άνω δικαιωματά μας δεν δικαιολογείται από κανένα, λόγο δημοσίου συμφέροντος».

Όπως, δε, υπενθυμίζει στην aftodioikisi.gr, o κ. Βασιλείου ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ είχε προβλέψει μεταβατική περιόδο έξι μηνών. Τώρα, γιατί δεν γίνεται αυτό ώστε ο κάθε επαγγελματίας να κάνει την επιλογή του όταν έχει όλα τα δεδομένα», καταλήγει.
aftodioikisi.gr

Read more...

Νέα δημοσκόπηση δίνει πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ...




Αυτή την φορά από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και την PUBLIC ISSUE. Η ερευνα αφορά την τρέχουσα πολιτική συγκυρία του...
Μαρτιου:
  • ΣΥΡΙΖΑ 37% (38%)
  • ΔΗΜΑΡ 35% (34%)
  • Νέα Δημοκρατία 32% (34%)
  • ΚΚΕ 32% (34%)
  • ΑΝΕΛ 31% (34%)
  • ΠΑΣΟΚ 15% (18%)
  • Χρυσή Αυγή 10% (12%)

Τα ποσοστά θετικής γνώμης που λαμβάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων είναι (σε παρένθεση η επίδοση του Φαβρουαρίου):
  • Αντώνης Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία): 39% (40%)
  • Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): 38% (41%)
  • Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) 37% (42%)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ): 27% (31%)
  • Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ): 27% (31%)
  • Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): 18% (21%)
  • Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): 9% (10%)

Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (88%), σύμφωνα με την δημοσκόπηση, δηλώνουν πάντως σαφέστατα δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που το 44% δηλώνει ότι καμία σημερινή κυβερνητική πρόταση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα της Ελλάδας, όταν την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στηρίζει το 27% και μία διάδοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 24%.

 

Read more...

Eπ” αόριστον κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ λόγω αστυνομοκρατίας...


panepistimio-asoee
Η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανακοίνωσε το επ’αόριστον κλείσιμο του κεντρικού κτιρίου, αρχής γενομένης από τις 12 Μαρτίου.

Είχαν προηγηθεί επεισόδια, με...
ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης στον αύλειο χώρο της ΑΣΟΕΕ σε ακόμη μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά μεταναστών μικροπωλητών.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας

«Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν χώρα αστυνομικές επιχειρήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση του παραεμπορίου που πραγματοποιείται επί του πεζοδρομίου της οδού Πατησίων, μπροστά από την είσοδο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου.

»Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων διαδραματίζονται βίαια επεισόδια σοβαρής έκτασης μεταξύ της αστυνομίας, των ασκούντων το παραεμπόριο, καθώς και υποστηρικτών τους. Ως αποτέλεσμα, έχει τεθεί κατ’ επανάληψη σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μελών της κοινότητάς μας και έχει διαταραχθεί σε σοβαρό βαθμό η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

»Υπό αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους σκοπούς του. Για τον λόγο αυτό το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου θα παραμείνει κλειστό από σήμερα (σ.σ. χθες) 12/3/2014, 21:00, μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης».



efsyn.gr

Read more...

Ρεπούση για δήμαρχος Πειραιά...



Μετά από ομόφωνη απόφαση της ΔΗΜΑΡ,η Μαρία Ρεπούση θα είναι υποψήφια δήμαρχος στον Πειραιά.
Η βουλευτής του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, αποδέχτηκε...
, οπως γράφει σήμερα ο "ΒΗΜΑτοδότης", αμέσως την πρόταση κι άρχισε να σχεδιάζει την προεκλογική της εκστρατεία...

Read more...