Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Νέα ρύθμιση ανάσα απο τον Γ, Βρούτση για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία


20131202-094710.jpg
Ευνοϊκή ρύθμιση για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τροπολογία την οποία αναμένεται να καταθέσει τον επόμενο μήνα ο Γιάννης Βρούτσης, στην οποία επισημαίνεται πως δεν θα απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ως προϋπόθεση για να υπαχθούν ο επαγγελματίας και η επιχείρηση στη ρύθμιση, όρος που υπάρχει στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αποκλείει χιλιάδες οφειλέτες.
Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, αφορά το 80% των οφειλετών και εκτιμάται πως θα «ξεμπλοκάρει» τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει «κολλήσει» και προβλέπει την εξόφληση των χρεών μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει το Εθνος.
Οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας, είναι οι τρεις ακόλουθες:
Για τις οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται χωρίς προσκόμιση ιδιαίτερων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα του, τα χρηματικά διαθέσιμα του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται ιδιαιτέρως ελαστική, ευέλικτη και ελκυστική για οφειλέτες με μικρά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τροποποίηση αυτή του νομοθετικού πλαισίου είναι σε απόλυτη αρμονία με τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο. Συνεπώς με την νέα ρύθμιση στερούνται της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση της φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής σε περίπτωση που υπάρχουν παλιές οφειλές.
Η τροπολογία, θα κατατεθεί στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 5,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητα.

Read more...

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε νέα σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου την Πέμπτη


samaras-venizelosΝέα σύσκεψη θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος την Πέμπτη. Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής θα είναι ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γ.Στουρνάρα και του υπουργού Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτη για την προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2014.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι έγκαιρα προετοιμασμένη στο συγκεκριμένο τομέα, για τον οποίο έχει κατά διαστήματα δεχθεί κριτική από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Read more...

Αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ για τον Γ. Στουρνάρα

20131202-142804.jpg
Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος στενός συνομιλητής και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, στο ξεκίνημα τουλάχιστον της ηγεσίας του πρώην πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89.
Αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», περί τελεσιγράφου από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, για τη μη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Ο Καραμανλής ούτε τελεσίγραφα στέλνει, ούτε απειλές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βλάχος, και συνέχισε: «Ο Στουρνάρας όταν μας συναντά, θυμίζει ότι είναι σοσιαλδμοκράτης. Πώς μπορεί να βρεθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας;»

Read more...

Financial Times: Στα επόμενα 4 χρόνια η Ελλάδα ή θα χρεωκοπήσει, ή θα βγει από το ευρώ



Ο σχολιαστής της εφημερίδας Βόλφγκανγ Μίνχαου καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζοντας η στρατηγική της ΕΕ να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων και να μειώνει τα επιτόκιά τους πλησιάζει στο φυσικό της όριο
Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία και τη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού την επόμενη τετραετία θα προέλθει από την εξελισσόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αναφέρει ο σχολιαστής της εφημερίδας Financial Times Βόλφγκανγ Μίνχαου σε άρθρο του με τίτλο: «Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θα χρειαστεί να αθετήσει υποσχέσεις της».
Ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο αντιμετώπισης επικρατήσει, σημειώνει ο αρθρογράφος, «κάποιες υποσχέσεις που δόθηκαν στον εκλογικό σώμα θα παραβιασθούν».
Ο κ. Μίνχαου αναφέρει παραδείγματα από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, με πρώτο την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλη την αριθμητική τους για το ελληνικό πρόγραμμα σε ένα στόχο για χρέος 124% του ΑΕΠ. «Στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ - ή και τα δύο», αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική της ΕΕ να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων και να μειώνει τα επιτόκιά τους πλησιάζει στο φυσικό της όριο».
Υπήρξαν, προσθέτει ο Μινχάου, και ειδήσεις για την ύπαρξη αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι η προσφορά χρήματος με την ευρεία έννοια επιβραδύνθηκε και πάλι τον Οκτώβριο και ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό που οι Γερμανοί πολιτικοί γενικά δεν αντιλαμβάνονται, σημειώνει ο αρθρογράφος, είναι ότι η πολιτική τους σε σχέση με την προταθείσα τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης συμβάλλει στην πιστωτική ασφυξία και τη διατήρησή της.
Η ΕΚΤ πρόκειται να αρχίσει έναν έλεγχο ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών (asset quality review) και μία σε βάθος έρευνα των τραπεζικών ισολογισμών, την οποία θα ακολουθήσουν οι ασκήσεις αντοχής (των τραπεζών) το επόμενο έτος. Στο τέλος αυτής της άσκησης, σημειώνει ο Μινχάου, οι μεγαλύτερες 130 τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να χρειασθούν νέα κεφάλαια έως και 100 δις. ευρώ, προσθέτοντας ότι «η γερμανική πολιτική ελίτ είναι ρητά αντίθετη στο να γίνουν κεφαλαιακές ενέσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εκτός από ακραίες συνθήκες». Δεν προκαλεί έκπληξη, σημειώνει ο Μινχάου, ότι οι τράπεζες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθούν να συγκεντρώσουν με τη μείωση της επικίνδυνης έκθεσής τους σε ιδιώτες πιστωτές. Είναι εύλογο να αναμένεται, προσθέτει, ότι η πιστωτική κρίση θα συνεχισθεί για όσο διάστημα λαμβάνει χώρα η προσαρμογή στον τραπεζικό - στη διάρκεια του 2014.
Η ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, σημειώνει ο Μινχάου, προσθέτοντας ότι η χορήγηση επιπλέον μακροπρόθεσμων δανείων ή μία ακόμη μικρή μείωση του επιτοκίου δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί η αποπληθωριστική πίεση που προκαλούν η πιστωτική ασφυξία και η προσαρμογή των τιμών και των μισθών στον Νότο χωρίς αντισταθμιστική προσαρμογή στον Βορρά. Η Ευρωζώνη θα διακινδύνευε, σημειώνει ο Μινχάου, το σενάριο που περιέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς - μίας μακροχρόνιας στασιμότητας με μόνιμα αρνητικά πραγματικά επιτόκια.
Ο Μινχάου αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει έναν εναλλακτικό τρόπο δράσης. Θα μπορούσε να αγοράσει μεγάλα ποσά χρέους της Ευρωζώνης και να συμπληρώσει το πρόγραμμα αυτό με μία πιστωτική χαλάρωση ή ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι πόσο καλά θα προσαρμοσθεί η γερμανική πολιτική τάξη και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας σε αυτή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς δεν θα είναι συνεπές με την τρέχουσα πολιτική ή νομική συναίνεση. «Για την ώρα, και τα δύο κόμματα του συνασπισμού αισθάνονται άνετα συμφωνώντας σε κόκκινες γραμμές για την κρίση στην Ευρωζώνη: Όχι σε κοινό ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών, όχι στα ευρωομόλογα, όχι σε έξωθεν έλεγχο στις γερμανικές αποταμιευτικές τράπεζες, όχι αυτό, όχι εκείνο. Το πιο δύσκολο για τα δύο κόμματα θα είναι το να βρουν έναν τρόπο να πουν "ναι", σημειώνει ο Μινχάου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί: Νυχτερινό κέντρο "ξέχασε" να εκδώσει αποδείξεις 13.500 ευρώ



Πώς ακόμα και μετά τις απειλές για υψηλά πρόστιμα, η νυχτερινή Αθήνα φαίνεται πως επιλέγει το δρόμο της φοροδιαφυγής. Ποιες παραβάσεις εντόπισαν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας
Στην Ελλάδα της κρίσης και της φοροδιαφυγής, φαίνεται πως ορισμένοι δεν δύνανται να συμμορφωθούν με το "γράμμα του νόμου".
Για ακόμη μια φορά οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν σε συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων, ενώ εντοπίστηκαν και επιχειρήσεις που απασχολούσαν παράνομα εργαζόμενους.
Σε έλεγχο που έγινε σε κέντρο διασκέδασης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Αθήνα, διαπιστώθηκε η μη έκδοση αποδείξεων συνολικής αξίας 13.578 ευρώ.
Όπως διαπιστώθηκε, δεν εκδόθηκαν αποδείξεις συνολικής αξίας 8.675 ευρώ από τη διάθεση φιαλών οινοπνευματωδών ποτών, 2.863 ευρώ από τη διάθεση ατομικών ποτών και 2.040 ευρώ από την πώληση δίσκων λουλουδιών.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 33χρονο Αλβανό υπεύθυνο του κέντρου διασκέδασης, καθώς και έναν 44χρονο Έλληνα υπεύθυνο των ταμείων του κέντρου. Μέχρι στιγμής η οικονομική αστυνομί9α δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το όνομα του νυκτερινού κέντρου.
Οι παραβάσεις δεν σταματούν όμως στα οικονομικά.
Σε ένα ακόμα κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα και σε ένα καφέ μπαρ του Κορυδαλλού, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τέσσερις συνολικά υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμα δηλωμένοι.,

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Γεωργιάδης: "Θα λάβω μέτρα εάν συνεχίσουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ"



Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
"Εγώ θέλω με πολύ μεγάλη ψυχραιμία να πω για πολλοστή φορά στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν αυτή την απεργία. Εμείς δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, ούτε θέλουμε να πετάξουμε κανέναν στο δρόμο. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας, δημοσίου χαρακτήρα και καθολικής προσβάσεως και σ' αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν οι γιατροί", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».
Ερωτηθείς ποιοι βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση είπε «ενδεχομένως εκείνες οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες δεν ανήκαν ποτέ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και κακώς είχαν τοποθετηθεί εκεί από την αρχή".
Πρόσθεσε ότι το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης θα βγει στις 6 Δεκεμβρίου και συμπλήρωσε «δεν θέλω καθόλου να κάνω πόλεμο με τους γιατρούς. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν έχω καθόλου αυτήν τη διάθεση. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό για να συζητήσουμε τα πάντα, να δούμε τα σχέδια και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Με στενοχωρεί πάρα πολύ αυτή η απεργία, όχι για μένα, αλλά για τον κόσμο που ταλαιπωρείται. Αυτή η απεργία πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, βασικά. Η μεταρρύθμιση δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει».
Επίσης, τόνισε «θέλω να ελπίζω ότι σήμερα -απ' ό,τι γνωρίζω οι γιατροί έχουν γενική συνέλευση- θα αναθεωρήσουν την άποψη για την απεργία και θα τη σταματήσουν. Εάν αυτό δεν συμβεί και συνεχιστεί η απεργία, προφανώς εμείς θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να μην ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους μας. Το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας είναι σεβαστό και ιερό. Κατά συνέπεια, ασφαλώς και πρόκειται να δράσουμε. Δεν θα μείνουμε αδρανείς. Εγώ, όμως, σας λέω ότι πριν δράσω και φανώ, ας πούμε, ότι επιδιώκω τη σύγκρουση, περιμένω να δω μη τυχόν οι γιατροί καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος...».
Ερωτηθείς εάν σκέπτεται την επίταξη των γιατρών είπε «πράγματι, στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει κι αυτό το εργαλείο, αλλά σας είπα, εγώ γενικώς είμαι άνθρωπος του διαλόγου -παρά τη φήμη που με ακολουθεί- και θεωρώ ότι όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται στο τέλος μιας διαδικασίας και όχι στην αφετηρία. Πιστεύω στην πολιτισμένη συνεννόηση των ανθρώπων και εκτιμώ ότι οι γιατροί μπορούν να καταλάβουν ότι τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις».
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χάνεται η εξεταστική. Απεργούν Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικητικοί σε Πολυτεχνείο και Καποδιστριακό



Σε νέα 48ωρη απεργία, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ
Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά τη νέα απεργία που κήρυξαν για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος. Σαρανταοκτάωρη απεργία κήρυξαν για την Τρίτη και την Τετάρτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.
Στο ΕΜΠ, υπέρ της απεργίας ψήφισαν 168 υπάλληλοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, ενώ 128 συνάδελφοί τους τάχθηκαν υπέρ της λήξης της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη βάση των προτάσεών του.
Στο ΕΚΠΑ, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του ιδρύματος. Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος. Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.
Όπως έγινε γνωστό, στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε επίσης να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους.
«Ζητάμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις. Καλούμε τον υπουργό σε διάλογο για το καλό του πανεπιστημίου» τόνισε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης του ΕΚΠΑ κατά την οποία αποφασίστηκε η προκήρυξη νέας απεργίας για Τετάρτη και Πέμπτη.
Οι απεργοί επισημαίνουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στο δικό τους πλαίσιο αρχών.
Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Αύριο θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον κ. Αρβανιτόπουλο.
Στον χορό των κινητοποιήσεων παραμένουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά την απεργία, όμως, τα μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά.

Read more...

Σβόμποντα: Η τρόικα πρέπει να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων



Κριτική στην τρόικα άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Έκανε λόγο για "απαράδεκτες απαιτήσεις". Συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος τον επισκέφτηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας της εν λόγω Ομάδας.
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που είναι η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε υγιείς δημοσιονομικές και δημογραφικές βάσεις, η εμβάθυνση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, η τραπεζική ένωση, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ακτογραμμής, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, καθώς και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική την οποία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προτεραιότητα οριζόντια».
Εξάλλου, ο κ. Σβόμποντα κάλεσε όλους -της τρόικας περιλαμβανομένης- να αναγνωρίσουν "το τεράστιο έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, στα διοικητικά θέματα για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια. Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Θέλω, επίσης, να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα, όπως η τρόικα, να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει, και όχι να ζητούν πράγματα, τα οποία είναι απαράδεκτα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή".
«Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα άλλο θέμα», προσέθεσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, «το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, με βάση τη δύσκολη γεωγραφική της θέση. Και εδώ, θα πρέπει να γίνουν πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν οι δράσεις, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, όπου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και κοινές ευρωπαϊκές δραστηριότητες».
Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή
Ερωτηθείς για το θέμα του νεοναζισμού, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή κόμμα που υποκρύπτει μια εγκληματική οργάνωση στο φαινόμενο του νεοναζισμού. Προσέθεσε ότι «είναι προτεραιότητα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο πολίτη να αντιταχθεί στα φαινόμενα του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής βίας, πολιτικής ή κοινωνικής.
Με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γενικότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, στη διάρκεια του εξαμήνου της Προεδρίας. Αυτά είναι δεδομένα, είναι προγραμματισμένα και ανακοινώνονται σταδιακά».
Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτά τα θέματα, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, κάθε είδους εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού εξτρεμισμού», εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων σοσιαλιστών αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τα πολιτικά κινήματα και τα πολιτικά κόμματα».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

«Χωρίς περιθώρια καταχρήσεων» Κομισιόν για πλειστηριασμούς: Ζητούμενο η προστασία των αδύναμων


Κομισιόν για πλειστηριασμούς: Ζητούμενο η προστασία των αδύναμων
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Δεν προβλέπεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, επανέλαβε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ.

Ερωτηθείς, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, για το ζήτημα των πλειστηριασμών ανέφερε ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία για να υπάρξει συμφωνία είναι η προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Όπως σημείωσε, το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια κατάχρησης, όπως συμβαίνει με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ πρόσθεσε ότι προς το παρόν τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Ο κ. Ο' Κόνορ επανέλαβε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το νούμερο 2 του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Γκαμπριέλε Τζούντιτσε δήλωσε: «Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών και θα βρει τρόπο να στηρίξει τα φτωχά νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση, είπε πως οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται επί ενός συνόλου πολιτικών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Σημειώνεται πρόοδος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ανοικτά θέματα που χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες» τόνισε και επανέλαβε πως οι επικεφαλής της τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε εύθετο χρόνο, αλλά όχι πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος εστίασε στο σκέλος των εσόδων και στην ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω προσαρμογές και πρόοδος στον τομέα της φορολογικής συμμόρφωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση Βενιζέλος: Η τρόικα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια


Βενιζέλος: Η τρόικα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Για τη δημιουργία μιας «άδικης» διεθνούς ατμόσφαιρας, που θέτει αρνητικά στο επίκεντρο την Ελλάδα και την μεταρρυθμιστική της βούληση, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο 24ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την τρόικα για το ότι εμφανίζει την Ελλάδα να έχει εκκρεμότητες και να μην θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, η τρόικα αλλά και πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ δημιουργούν μια άδικη διεθνή ατμόσφαιρα για τη χώρα που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν μπορούν στην περίπτωση της Ελλάδος να λειτουργούν οι λεγόμενοι «παιδαγωγικοί λόγοι», ενώ σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας αναγνωρίζει την ελληνική πρόοδο, όταν ο επίσημος τομέας δεν το κάνει.

«Δεν θέλουμε εικονική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την όποια συζήτηση για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να «κανιβαλίσουν» τους μακροοικονομικούς στόχους.

Ο ίδιος είπε πως το θεμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, όσο και το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε πως ήλθε η ώρα πλέον και οι εταίροι της Ελλάδος να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές.

«Ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι. Ότι τηρούν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις τηρήσαμε εν πολλοίς και εμείς. Δυστυχώς, όμως, η στάση τους είναι άκρως εχθρική προς τη χώρα μας. Και στις πράξεις και στα λόγια. Προκαλούν αντί να βοηθούν, αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές» τόνισε.

Ο αμερικανός πρεσβευτής Ντέιβιντ Πίρς επανέλαβε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα πιάσουν τόπο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. «Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε» είπε στα ελληνικά απευθυνόμενος στο ακροατήριο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρουσιάστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις Με ένα κόκκινο καράβι υποδέχεται η Αθήνα τα Χριστούγεννα


Με ένα κόκκινο καράβι υποδέχεται η Αθήνα τα Χριστούγεννα
Η αφίσα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Ένα κόκκινο καράβι θα στολίζει φέτος την Πλατεία Συντάγματος τα Χριστούγεννα, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος θα δώσει το σύνθημα για τη φωταγώγηση του κέντρου της πόλης. Θα ακολουθήσει σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων: φλαμένκο και κλαρίνα, σουίνγκ και καντάδες, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, χοροί, τραγούδια, παραμύθια, θέατρο σκιών και πολλά άλλα θα πλημμυρίσουν τις γειτονιές της πρωτεύουσας με αρχή την Τρίτη 3 Δεκέμβρη στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου θα ακουστούν χριστουγεννιάτικες μουσικές Ανατολής και Δύσης. 
Από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου θα διαρκέσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Συνολικά 150 καλλιτέχνες και η Φιλαρμονική του δήμου θα βρεθούν σε δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές, λέσχες φιλίας, σε σταθμούς μετρό, στη δημοτική βιβλιοθήκη, στο μουσείο λαϊκής τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και σε 14 πολιτιστικά κέντρα.
Η αλλαγή του χρόνου θα γίνει στο Θησείο, όπου από τις 14:00 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της παραμονής, παρέες μουσικών και θεατρίνων θα ξεχύνονται από το πουθενά, δημιουργώντας έναν εορταστικό ιστό με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση στην Αποστόλου Παύλου.
Παράλληλα, θα παίζουν στη Βαρβάκειο Αγορά η μπάντα του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου με εφτά κλαρίνα, στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη οι Diminuita Swing, στην Πλατεία Κολωνακίου το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima, στα Αρμένικα του Νέου Κόσμου οι Doros με ανατολίτικα και παραδοσιακά τραγούδια, στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα θα χορεύεται φλαμένκο και στο μετρό του Κεραμεικού ταγκό.
Από τις 20:00 το βράδυ της παραμονής θα βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και το φωνητικό σχήμα Stringless, η Big Band του δήμου Αθηναίων και ο Μίμης Πλέσσας με τους Mode Plagal στον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο, ενώ έθνικ ρυθμοί θα ακούγονται από τους Encardia και τους Muchatrela στον πεζόδρομο της Αεροπαγίτου.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου θα δίνει άλλο τόνο από τις 18:00 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα.
Στις 22:00 το βράδυ το σύνολο κρουστών «Ηχόδραση» Νίκου Τουλιάτου θα πραγματοποιήσει μουσική πορεία από την Δ. Αρεοπαγίτου προς την κεντρική σκηνή της Αποστόλου Παύλου, ενώ αντίστοιχη πορεία θα κάνουν τα κρουστά Batuca από την Ερμού στην κεντρική σκηνή.
O Νίκος Πορτοκάλογλου, η Γιώτα Νέγκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος θα συντροφεύσουν τους Αθηναίους μέχρι τις πρώτες ώρες του 2014, ενώ η θεατρική ομάδα «Άντωση» θα δημιουργήσει αναπάντεχα χάπενινγκ σε πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξη Τύπου, ο φετινός εορτασμός θα εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του πολιτισμικού χαρακτήρα της Αθήνας, την παράδοση, την ιστορία και τη σύγχρονη πόλη.
Στόχος, δήλωσε ο κ. Καμίνης, είναι «κανείς να μη μείνει μόνος, να μη λείψει κανείς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...