Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Σενάρια κουρέματος του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ...


Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που θα αποφασίσει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει το International Financing Review (IFR), η εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του Reuters. Έτσι, για πρώτη φορά...

τίθεται υπό αμφισβήτηση το έως τώρα αδιαμφισβήτητο στάτους του προτιμώμενου πιστωτή (δηλαδή αυτού που πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις default), που πάντα επέμενε να έχει το ΔΝΤ, για να συμμετάσχει σε κρατικές διασώσεις.

Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του λεγόμενου OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδας.

“Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο”, λέει δικηγόρος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. “Η Ευρώπη θα πει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν”.

“Αυτή είναι η τραγωδία της απόφασης του Strauss-Kahn να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δώσουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης. Και για αυτό το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή του ΔΝΤ βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο”, σημειώνει ο ίδιος δικηγόρος, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του Ταμείου, επί των ημερών του οποίου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ελληνική διάσωση.

Ο Lee Buchheit,  ειδικός στις αναδιαρθρώσεις χρεών, που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι το OSI (η αναδιάρθρωση των δανείων  διάσωσης) είναι απλά θέμα χρόνου για τις καταχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό γιατί έπειτα από το περσινό PSI, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί μόλις στο 10% του συνολικού ποσού των 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012) που βαραίνει τη χώρα.

Όμως, το συνολικό ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο και να εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

“Το μόνο πράγμα που χωρίζει την Ελλάδα από την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι το χρέος προς τον επίσημο τομέα”, λέει ο δικηγόρος που μίλησε στο IFR.

Εξάλλου, ο Buchheit εξηγεί ότι το OSI έχει ήδη αρχίσει, με τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης και την επιμήκυνση της ωρίμανσής τους. Κάτι ανάλογο έγινε και με το τραπεζικό χρέος που βάρυνε το ιρλανδικό κράτος.

Το ΔΝΤ επέμενε έως τώρα ότι οι όροι των δανείων του προς την Ελλάδα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά έχοντας δανείσει 28 δισ. δολάρια στη χώρα, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του αυτή, εάν θέλει να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, σημειώνει η ανάλυση.

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι στην Ευρώπη. “Δεν βλέπω ότι μπορούν να γίνουν συζητήσεις για το OSI σε αυτή τη φάση. Όμως, οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί για να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της να μειώσει το ελληνικό χρέος σημαντικά, σε βιώσιμα επίπεδα”, είπε...

newmoney.gr

Read more...

Νίκησε 74-67 την «Μπάρτσα» Η Ρεάλ αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό



Αθήνα
Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό της Ευρωλίγκα, αφού επικράτησε με 74-67 της Μπαρτσελόνα στον Ισπανικό εμφύλιο και θα διεκδικήσει τον 9ο τίτλο της και πρώτο μετά από 18 χρόνια (1995 και πάλι κόντρα στον Ολυμπιακό).

Οι Μαδριλένοι ήταν πιο ήρεμοι και εύστοχοι στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα και έφτασαν στη νίκη, αφήνοντας τους Μπλαουγκράνα για ακόμα μια χρονιά στον μικρό τελικό.

Την Κυριακή στις 22:00 ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Ρεάλ, στις 19:00 ο μικρός τελικός ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στην Μπαρτσελόνα.


Τα δεκάλεπτα: 18-11, 33-39, 51-48, 67-74
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καμπανάκι για την πορεία των φορολογικών εσόδων Για τον κίνδυνο νέας μείωσης συντάξεων προειδοποιεί το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής


Ανοικτό ενδεχόμενο για νέα μείωση συντάξεων αφήνει στην τριμηνιαία έκθεσή της η επιστημονική επιτροπή της Βουλής που παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού λόγω του εκρηκτικού μίγματος που δημιουργούν: ύφεση, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα μέλη του γραφείου, στα συμπεράσματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του 2013, αν και επισημαίνουν πως «δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας» τονίζοντας ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην «μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης» εκτιμούν πως «η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης».

«Τα φορολογικά έσοδα αποκλίνουν»

Πέραν αυτών η επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «μεγάλη υστέρηση σημειώθηκε στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών. Πηγές αβεβαιότητας ωστόσο, δημιουργούν οι χαμηλότερες έναντι του στόχου επιστροφές φόρων, καθώς και τα μεγαλύτερα -έναντι των στόχων-έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που όμως δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες δαπάνες». Προσθέτουν πως «Σε αντίθεση με τις πρωτογενείς δαπάνες του ΤΠ, η πορεία των καθαρών εσόδων του Τ.Π.  εξακολουθεί να είναι σημαντικά αρνητική καθώς αυτά σημείωσαν πτώση κατά 6,3% σε ετήσια βάση, στα ¤10,7δις στο πρώτο τρίμηνο 2013, από αύξησή τους κατά 2,9% στο πρώτο τρίμηνο 2012». Εξηγούν δε, πως τα έσοδα του πρώτου τριμήνου έχουν επηρεαστεί αρνητικά από πολλούς παράγοντες όπως:

-          η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής

-          η διόγκωση της φοροδιαφυγής των μη μισθωτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ενώ τονίζει πως «Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω. Π.χ. η μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της εξίσωσης των φορολογικών συντελεστών για διαφορετικές χρήσης του πετρελαίου, συνοδεύθηκαν από πτώση των αντίστοιχων εσόδων λόγω μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Φυσικά αναζητούνται τρόποι για να αντισταθμισθούν οι απώλειες. Επιπλέον, η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης. Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ)».

«Οι μειώσεις μισθών δεν έφεραν ανταγωνιστικότητα»


Επιπροσθέτως, στην έκθεση τονίζεται ότι η «εσωτερική υποτίμηση» που επιχειρήθηκε με μειώσεις μισθών, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων κ.α. δεν επέφερε αντίστοιχες μειώσεις τιμών στα προϊόντα ούτε και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σημειώνεται πως «η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική. Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακέςή/και μονοπωλιακές καταστάσεις».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι «Το πρώτο τρίμηνο 2013 άρχισε με καλύτερους όρους από ότι το αντίστοιχο τρίμηνο 2012» και σημειώνει πως «Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, αν όλα εξελιχθούν ομαλά (πολιτική σταθερότητα, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κλπ) η ελληνική οικονομία θα πετύχει θετικούς ρυθμούς  μεγέθυνσης το 2014, πιθανόν μάλιστα, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, ήδη στα τέλη του 2013. Επομένως, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η προσπάθεια αποφέρει καρπούς - με υψηλό κόστος βεβαίως».  Επίσης, οι συντάκτες εκτιμούν ότι «δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας» και επισημαίνουν ότι πρέπει να πέσει το βάρος στην «μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης».

Να σημειωθεί ότι  η επιστημονική επιτροπή του γραφείου αποτελείται από τους καθηγητές Παναγιώτη Λιαργκόβα, Πάνο Καζάκο, Σπύρο Λαπατσιώρα, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Μιχάλη Ρηγίνο. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συντονίστρια του γραφείου κυρία Στέλλα Μπαλφούσια είχε οδηγηθεί σε παραίτηση όταν στην έκθεσή της για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 έκανε λόγο για εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους, αναφορά που προκάλεσε την οργή της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.


Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση
protothema.gr

Read more...

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από ανώνυμη επιστολή Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Βαρθολομαίο ανήμερα της Αλωσης

Σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, αποκάλυψε η τουρκική αστυνομία όπως μεταδίδει το τουρκικό κανάλι NTV.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει έναν ύποπτο και αναζητάει άλλα δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα της Καισαρείας ανώνυμη επιστολή που αποκάλυπτε το σχέδιο. Στην επιστολή αναφερόταν ότι ο συλληφθείς πλέον Serdar A. και άλλοι δύο άντρες είχαν σχεδιάσει να δολοφονήσουν τον Βαρθολομαίο στις 29 Μαΐου. Αναφερόταν μάλιστα ότι οι τρεις άντρες βρίσκονταν ήδη στην Κωνσταντινούπολη θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδιά τους.

Ο ύποπτος που βρίσκεται υπό κράτηση αρνείται πάντως τις κατηγορίες, είπε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί συγγενείς και πως δεν είχε καμιά πρόθεση ούτε σχέδιο να δολοφονήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάσθηκε στην εισαγγελία της Άγκυρας. Η έρευνα αποκάλυψε πως μια άλλη επιστολή είχε σταλεί σε εισαγγελείς το 2008, στην οποία αναφερόταν πως ο ίδιος άντρας σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είναι η δεύτερη φορά που οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνα για απόπειρα δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς είχαν αναφερθεί παρόμοια σχέδια και στην υπόθεση Εργκένεκον. Οπως είχε αποκαλυφθεί, τα μέλη της τρομοκρατικής - παρακρατικής οργάνωσης Εργκένεκον προετοίμαζαν επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ η «λίστα δολοφονιών» περιλάμβανε επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κωνσταντινούπολη είναι πιθανόν οι δύο υποθέσεις να σχετίζονται.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση.

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 6%...


Σε συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στις τράπεζες, με μειώσεις των βασικών μισθών κατά 6%, κατέληξε η διαπραγμάτευση της ΟΤΟΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το ...
απόγευμα της Παρασκευής.
Αυτήν την ώρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να εγκρίνει το πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία, εκτός από τη μείωση των μισθών, προβλέπει:

- Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού (μισός μισθός ετησίως),
- Διατήρηση των λοιπών επιδομάτων (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος γάμου),
- Απογευματινή λειτουργία των υποκαταστημάτων 8 το πρωί με 7 το απόγευμα σε κεντρικά σημεία και
- Μια γενική ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, λαμβανομένων υπόψη των γενικών, αλλά και των ειδικών συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μείωση του βασικού μισθού θα οδηγήσει σε μείωση πολλών επιδομάτων που βασίζονται στο μισθό.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, καθώς η ΟΤΟΕ «έτρεξε» να προλάβει την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας στις 14 Μαΐου, προκειμένου οι 54.000 τραπεζουπαλλήλοι να μην βρεθούν στον «αέρα».

Χωρίς την κάλυψη της κλαδικής σύμβασης, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τραπεζίτες είχαν το δικαίωμα να μειώσουν τις αποδοχές τους μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και να καταργήσουν τα περισσότερα επιδόματά τους.

Να σημειωθεί  οι περισσότερες τράπεζες είχαν ήδη υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις και κατάργηση επιδομάτων το 2012.

Η ΟΤΟΕ είναι η μόνη ομοσπονδία που υπέγραψε φέτος κλαδική σύμβαση (πέρυσι υπέγραψαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι) μετά την εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων, που οδηγούν στο τέλος των συλλογικών συμβάσεων.
Πηγή : protothema.gr

Read more...

ΔΙΔΥΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΣΓΟΥΡΟ...


ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ - ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΣΓΟΥΡΟΣ
Η πληροφορία στα αυριανά "Παραπολιτικά" είναι τσεκαρισμένη. Και οι δυο ετοιμάζονται για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Από τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα ο Καμίνης δεν έρχεται ούτε τρίτος. Δεν υπάρχει...
δηλαδή περίπτωση να επανεκλεγεί, μπάρμπα το... Θεό να έχει. Ο Σγουρός όμως έχει επενδύσει στην επανεκλογή του. Σε ποια επανεκλογή όμως; Με το ΠΑΣΟΚ του 6%;
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2018.html

Read more...