Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Για πόσα κομμάτια πάει το ΠΑΣΟΚ;









Για πόσα κομμάτια πάει το ΠΑΣΟΚ;
Για όσους γνωρίζουν, ο διακαής πόθος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το όλον ΠΑΣΟΚ, έστω και αν στις κάλπες αυτό θα έχει απομείνει με ένα ελάχιστο ποσοστό. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Βενιζέλος βιάζεται για την ηγεσία.

Στην παρέμβαση των έξι βουλευτών, την Τετάρτη που ζητούσαν από τον Γιώργο να δρομολογήσει τις διαδικασίες, κάποιοι διάβασαν τη δική του πλατφόρμα Να κριθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν και να διαφυλαχθεί η ενότητα του κινήματος, ζητούσαν οι έξι. Για προσφυγή στην ετυμηγορία της βάσης δεν έχασαν ούτε μια λέξη.

Η μεθόδευση είναι να βγεί ο αρχηγός από την κοινοβουλευτική ομάδα, την οποία ελέγχει πια ο Βενιζέλος, αφού το στρατόπεδο των Παπανδρεϊκών έχει αρχίσει να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Το αντίπαλο δέος των «τριών» παρακολουθεί ανήμπορο και μπλοκαρισμένο, αφού δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα το μείζον, δηλαδή ποιός θα είναι υποψήφιος. Ο Ανδρέας ή η Άννα; Κανείς από τους δύο δεν δείχνει να θέλει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του, και τι ξεκαθάρισμα της κατάσταση είναι κάτι που και οι δύο μάλλον προσπαθούν να αποφύγουν, με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να διαταράξουν το έργο της κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η κρίση γίνεται άλλοθι αδράνειας.

Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύει ο Βενιζέλος από όλα τα στρατόπεδα προσήλυτους, ακόμα και από εκεί που δεν το φαντάζεται κανείς. Το κείμενο των έξι το συνυπέγραφε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Περισσότεροι από ένας βουλευτές, που κανονικά θα ακολουθούσαν τους τρείς, προσανατολίζονται πια στο Βενιζέλο που αυτή τη στιγμή διαθέτει την ισχυρότερη ομάδα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ως διέξοδο την συνεργασία ή ακόμα και την προσχώρηση στο Φώτη Κουβέλη. Ειδικά οι εκσυγχρονιστές, που δεν θέλουν να έχουν τίποτε πια να κάνουν με το όλον ΠΑΣΟΚ είναι σε μια τέτοια διάθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Κ. Σημίτης θεώρησε απαραίτητο να παραστεί στην εκδήλωση της μεταρρύθμισης την περασμένη Δευτέρα και να ακούσει τον Μπίστη και τον Κουβέλη. Το μεγαλύτερο ρεύμα άλλωστε όσων φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, προς τον Κουβέλη κατευθύνεται.

Αυτή η εξέλιξη θα δώσει στο Βενιζέλο ένα ΠΑΣΟΚ συρρικνωμένο, υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ανοικτής διάσπασης, καθώς στο παιχνίδι βρίσκεται ακόμα και ο Γιώργος. Οι πληροφορίες τον θέλουν να σκέπτεται εντελώς διαφορετικά σενάρια, ανάμεσα τους και να αποχωρήσει εντελώς από το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει ένα άλλο, νέο κόμμα. Αν γίνει αυτό θα αφήσει τους όποιους μονομάχους για την ηγεσία να τσακωθούν μόνοι τους και εκείνος θα πάρει ένα κομμάτι της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού και θα φτιάξει έναν ανταγωνιστικό κόμμα.

Αν το κάνει, και αν βρεθούν κάποιοι να τον ακολουθήσουν τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να τριχοτομηθεί και να μην είναι ούτε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή….


Θέμης Δαγκλής
Read more...

Μπάιντεν προς Άγκυρα: «Να επαναλειτουργήσει η Χάλκη!»

Μήνυμα μέσω της Hurriyet


http://img.protothema.gr/E87A2B158B172C0EC4C977181C229268.jpg
Θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πήρε εκ νέου, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Άγκυρα, πριν έρθει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την χορήγηση άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανεκτικότητα της Τουρκίας για τις θρησκευτικές μειονότητες και επαίνεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακουφίων και την καταβολή αποζημίωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συνιστά οιωνό ανωμαλίας, που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας.

Παράλληλα, χαιρέτισε το μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί, την έκκληση του Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον λαό της Συρίας, όπως και την υποστήριξη που επεφύλαξε η τουρκική κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση της Συρίας.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Στις 11 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ελλάδα είναι να δείξει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Read more...

«Η ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή» ομολογεί ο Ζακ Ντελόρ

Γίνονται πλέον «πολύ λίγα, πολύ αργά»

Ο Ζακ Ντελόρ παραδέχθηκε ότι «έκανε τα στραβά μάτια» σε θεμελιώδεις αδυναμίες και αστάθειες των οικονομιών των χωρών-μελών της ευρωζώνης
Ο Ζακ Ντελόρ παραδέχθηκε ότι «έκανε τα στραβά μάτια» σε θεμελιώδεις αδυναμίες και αστάθειες των οικονομιών των χωρών-μελών της ευρωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένας από τους πολιτικούς που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, δήλωσε ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.

Δήλωσε ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος Γάλλος πολιτικός.

Πρόσθεσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία έχει οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

«Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση, είπε ότι έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ειδικότερα, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φιρί φιρί για διάσπαση της ευρωζώνης πάνε οι «Μερκοζί»!

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο Focus


http://img.protothema.gr/30D43E1C2DBF95146A19B85369AD8847.jpg

Διατεθειμένες να ρισκάρουν μια διάσπαση της ευρωζώνης, συνάπτοντας ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη εκ των «17», προκειμένου να διασφαλίσουν -και ενισχύσουν- την αξιοπιστία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που προωθούν, φέρονται η Γερμανία και η Γαλλία.

Το γνωστό περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές από το Βερολίνο, γράφει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των όρων, ακόμα και αν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους.

Αν δεν εγκριθούν οι όροι τους σε ολόκληρη την ευρωζώνη, Μέρκελ και Σαρκοζί προτίθενται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς το Βερολίνο ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Αταλί εκτίμησε στο περιοδικό Focus ότι, αν δεν υποχωρήσει στις αξιώσεις της η Γερμανία, το ευρώ δεν έχει ζωή ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα.

Read more...

Από τα μπουζούκια στις χειροπεδες ο Λάκης Γαβαλάς

Φρόντισε να εξαφανίζει τα ίχνη του εδώ και καιρό...


http://img.protothema.gr/85166DC5EFCA136C2352C4E704E36072.jpg

Για μια εβδομάδα, ο Λάκης Γαβαλάς ήταν ο πιο... καταζητούμενος Έλληνας για χρέη προς το Δημόσιο. Τελικά, τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών και όπλων κατάφεραν να τον εντοπίσουν, όχι σε κάποιο από τα σπίτια του ή στο γραφείο του, άλλα στο πρώτο τραπέζι νυχτερινού κέντρου, να διασκεδάζει παρέα με επώνυμους Αθηναίους…

Έτσι, αφού ο Λάκης Γαβαλάς έφυγε από το «Διογενής Παλλάς», με κατεύθυνση το Κολωνάκι, έγινε επιχείρηση και συνελήφθη, χωρίς φυσικά να φέρει την παραμικρή αντίσταση.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο γνωστός επιχειρηματίας δήλωνε άλλες διευθύνσεις κατοικίας και αλλού έμενε, με αποτέλεσμα να... εξαφανίζει τα ίχνη του, καθώς, όπως φαίνεται, γνώριζε ότι είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αφού δεν είχε καταβάλει ΦΠΑ, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Τελικά το βράδυ της Παρασκευής έφτασε μια πληροφορία που έλεγε πως ο Λάκης θα πήγαινε για διασκέδαση... Τα στελέχη του ΣΔΟΕ τον εντόπισαν στο πρώτο τραπέζι μαζί με επώνυμους επιχειρηματίες να διασκεδάζει...

Έτσι, όταν στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου έφυγε από τη λεωφόρο Συγγρού για το Κολωνάκι, το κλιμάκιο τον ακολούθησε και, μόλις πήγε να μπει σε ένα από τα σπίτια του, έκαναν έφοδο και τον συνέλαβαν.

Ποινική δίωξη για κακούργημα, για μη απόδοση ΦΠΑ, άσκησε ο εισαγγελέας κατά του Λάκη Γαβαλά. Ο σχεδιαστής μόδας, οδηγήθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, με χειροπέδες στα χέρια, στον Εισαγγελέα.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του θα οδηγηθεί σε τακτικό ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. Έχει όμως το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, αλλά μέχρι να απολογηθεί θα κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη της αδερφής του Λάκη Γαβαλά, καθώς και του αντιπροέδρους της εταιρίας του.

Ο κ. Γαβαλάς φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του εισαγγελέα ότι ο ίδιος έχει ζητήσει την υπαγωγή της εταιρίας του στις διατάξεις του άρθρου 99.






"Ο Λάκης Γαβαλάς οδηγείται με χειροπέδες στον Εισαγγελέα "

Read more...

Καρχιμάκης: Να εκδοθούν οι κινήσεις λογαριασμών πολιτικών στην Ελβετία...



“Προτείνω όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, να δώσουν εξουσιοδότηση ή ό,τι άλλο έγγραφο χρειάζονται οι ελβετικές τράπεζες, μέσω του προέδρου της Βουλής, για να... εκδώσουν άμεσα όλη την κίνηση των λογαριασμών. Προτείνω, μάλιστα, αυτή η διαδικασία να μην περιοριστεί μόνο στους βουλευτές της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου”.

Αυτό δηλώνει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Επενδυτής, αναφερόμενος στο θέμα εξουσιοδότηση στις ελβετικές τράπεζες και αρχές να ανοίξουν τους λογαριασμούς Ελλήνων πολιτικών.

Ο ίδιος τάχθηκε απέναντι στην κριτική ότι το κόμμα του σκοπίμως “φούσκωσε” το έλλειμμα για να οδηγηθούμε στον μηχανισμό και επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους διότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε επιτήρηση και έπρεπε να την ελέγχουν, άφησαν να εξελιχθεί, όπως λέει, δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρχιμάκης δηλώνει ότι το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ όσον αφορά τον χρόνο τέλεσής τους, τον συναρτά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων. “Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάθε δικαίωμα να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο της κυβέρνησής του”, σχολίασε συγκεκριμένα. “Αν δεν υπάρχει επόμενη μέρα για την Ελλάδα, υπάρχει επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ”, καταλήγει.



Read more...

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εξαιρούνται από την εφεδρεία, ξεκαθαρίζει το υπουργείο

Απάντηση στο δημοσίευμα

Από την εφεδρεία εξαιρέθηκαν οι εκπαίδευτικοί όλων των βαθμίδων, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του
Από την εφεδρεία εξαιρέθηκαν οι εκπαίδευτικοί όλων των βαθμίδων, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η συζήτηση περί εφαρμογής εφεδρείας στους εκπαιδευτικούς αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχυσης και ανασφάλειας, δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα που θέλει την κυβέρνηση να μελετά την εφαρμογή του μέτρου από το τέλος του σχολικού έτους.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η εξαίρεση των εκπαιδευτικών αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την κατάθεση των στοιχείων για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και αφόρα όλες τις βαθμίδες.

«Σε ό,τι αφορά στη μισθολογική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, αυτή ακολουθεί τις γενικότερες ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου.

» Οι εκπαιδευτικοί, ως ανήκοντες στην κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), έχουν ίδιες αποδοχές με όλους τους συναδέλφους τους, της ίδιας κατηγορίας, στο υπόλοιπο δημόσιο» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα

Διεργασίες στην Ιπποκράτους

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται η επόμενη μέρα του κόμματος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να πάει στις εκλογές με νέο αρχηγό. «Εάν τεθεί θέμα διαδοχής, θα πρέπει να γίνει από τη βάση του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος για την ιδεολογική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος στο κόμμα. «Χρειάζονται καθαρές λύσεις και προτάσεις» είπε.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο βουλευτής, Γιάννης Διαμαντίδης, εμφανίστηκε οργισμένος με τα στελέχη που επιτίθενται στον Γιώργο Παπανδρέου και απαξιώνουν το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας ακόμη και για διάλυση. Άφησε, μάλιστα, αιχμές και εναντίον κυβερνητικών στελεχών τη διετία Παπανδρέου, τα οποία, όπως είπε, υπονόμευαν την κυβέρνηση για δικούς τους λόγους.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καρτάλης, ζήτησε να ανοίξει αμέσως ο διάλογος για τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως οι εσωτερικές διεργασίες πρέπει να λήξουν πριν από τις εκλογές.

«Ο πολιτικός χρόνος πιέζει και πρέπει να αποφύγουμε έναν επώδυνο χωρισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...