Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Το μαχαίρι στο λαιμό: Διορία έως τη Δευτέρα για αίτηση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος


image
Προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήταν το κεντρικό μήνυμα του Eurogroup προς τη χώρα μας.
Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, κυρίως από Ισπανούς και Πορτογάλους που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα.
Από την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι βούληση της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση, πλεόνασμα, ενώ στο σχεδιασμό της είναι σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται κούρεμα.
Η ελληνική πλευρά έκανε σαφή στροφή καθώς αναγνώρισε το χρέος και ότι δεν επιδέχεται κούρεμα.
Από τα άλλα κράτη – μέλη ξεκαθαρίστηκε ότι η μόνη προοπτική είναι μέσα από επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και οι συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας όπου και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup…


Προσανατολίζονται σε κοινό ανακοινωθέν…

Μετά από περίπου 3,5 ώρες ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι…
οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν προσανατολίζονται σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα, όπως μεταφέρεται από απεσταλμένους άλλων χωρών, η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και 

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.


Πηγή: protothema

Read more...

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup - Λύση έως την 1η Μαρτίου θέλει το Βερολίνο- Βαρουφάκης: Καμία περίπτωση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ


Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το έκτακτο Eurogroup.
EuroAnkela
Η έναρξη του EUROGROUP,   έγινε στις  18:30 (ώρα Ελλάδος), παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Έντονες είναι οι πιέσεις από τους δανειστές για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί λύση έως την 1η Μαρτίου.
Μάρτιν Γιέγκερ: Τεχνικά αδύνατη μια συμφωνία στο αποψινό Eurogroup
Ως «τεχνικά αδύνατο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup και επισήμανε ότι αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.
«Δεν περιμένω κανένα αποτέλεσμα σήμερα. Αλλά εξαρτάται από το τι θα μας πει ο κ.Βαρουφάκης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε ο Σόιμπλε.
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» είπε.
Ο Γερμανός υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία  απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα».
Την πεποίθησή του ότι θα διεξαχθεί μια εποικοδομητική συνεδρίαση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Όταν ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους αν υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «σε καμία περίπτωση».
Εξάλλου, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση, είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Λιτός βίος: Ο Δραγασάκης προσλαμβάνει στο πολιτικό του γραφείο 20 συνεργάτες (έγγραφο)


dragasakis
Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, που υπογράφουν οι Γιάννης Δραγασάκης -Γιάννης Βαρουφάκης (και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) συστήνεται πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου, στο οποίο θα απασχολούνται 20 άτομα.
Το σχετικό ΦΕΚ ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας: «Την ώρα που εξαγγέλλουν κατάργηση των “στρατών” συμβούλων… Δεν έχω πρόβλημα με τους συμβούλους, αλλά με την υποκρισία!».
Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο ΦΕΚ, στο γραφείο θα απασχολούνται δέκα μετακλητοί διοικητικοί υπάλληλοι και πέντε σύμβουλοι-ειδικοί συνεργάτες, αλλά θα αποσπασθούν και πέντε υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα.
fek
 http://lykavitos.gr/

Read more...

Βόμβα από τους Financial Times: H Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο 37,8 δις ευρώ!


ImageHandler
Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης εμφανίζεται με άρθρο του στους Financial Times ο Peter Spiegel «ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις συναντήσεις των Βρυξελλών».
Επικαλείται, μάλιστα, αξιωματούχους της Ευρωζώνης οι οποίοι λένε ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθει πλέον τους ιδιώτες πιστωτές ότι να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της.
Παράλληλα υπολογίζει το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να φτάσει και τα 37,8 δισ. ευρώ «αν υιοθετηθούν πλήρως τα σχέδια του Βαρουφάκη» επικαλούμενος ως βάση την τελευταία έκθεση αξιολόγησης.
Αυτό βέβαια κατά τον Spiegel είναι το καλύτερο σενάριο καθώς περιλαμβάνει έσοδα από φόρους και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη όπως έγινε πρόβλεψη στην τελευταία αξιολόγηση «στοιχεία για τα οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι βρίσκονται μακριά από τις προβλέψεις».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο λόγος που το σχέδιο Βαρουφάκη θα τύχει άγριας υποδοχής είναι ακριβώς αυτό το ποσό. Έτσι εκτιμά ότι στο τέλος των συζητήσεων το ποσό θα είναι σημαντικά μικρότερο. «Για το πόσο θα δοθεί μάχη» προσθέτει.
Ένα τελευταίο πρόβλημα μπορεί να αποδεχθεί η πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό σχήμα, συμπληρώνει ο Spiegel, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του ποσού που θα πρέπει να δοθεί από την ευρωζώνη στα 53,8 δισ. ευρώ και έτσι εξηγείται κατά την άποψή του το αίτημα των Γερμανών να παραμείνει το ΔΝΤ στο παιχνίδι.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ανάσα αξιοπρέπειας και στη Θεσσαλονίκη...


Μεγάλα συλλαλητήρια κατά της λιτότητας βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού σε ένδειξη συμπαράστασης στον...
αγώνα της Ελλάδας κατά της λιτότητας ανήμερα της έκτακτης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας.

Μεγάλη είναι η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με χιλλιάδες κόσμο, ενώ έχει σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Νίκης. 

Στον Λευκό Πύργο το παρών δίνουν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχολικοί φύλακες καθώς και εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
alterthess.gr

Read more...

Τα είπαν Παπανδρέου - Γκουρία...


Επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Χοσέ Άνχελ Γκουρία, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με...
σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκουρία αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, με έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος της χώρας, οι οποίες αποτελούν κατά κύριο λόγο και την πηγή των προβλημάτων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.

Το ΚΙΝΗΜΑ σημειώνει ότι το γεγονός αυτό εξάλλου είχε αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα που κατέστησε αναγκαία τη συνεργασία της χώρας με τον ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης, 2009 - 2011, κάτι που, όπως τονίζει, «είχε ως ευεργετικό αποτέλεσμα, παρά την πολιτική της λιτότητας που είχε επιλεγεί στην Ευρώπη ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, να προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προοδευτικού χαρακτήρα, που έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη θέση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ». «Δυστυχώς», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αυτή η προσπάθεια διεκόπη, με αποτέλεσμα, όχι μόνον να παρατηρούνται ακόμη αδυναμίες και προβλήματα στη λειτουργία των θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης, όπως και στην εφαρμογή των νόμων, αλλά και να απωλεσθεί ένα κρίσιμο διαπραγματευτικό όπλο έναντι των εταίρων - πιστωτών».

Το ΚΙΝΗΜΑ τονίζει ότι «σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπό το βάρος της σκληρής πραγματικότητας, ανακαλύπτει την ανάγκη ενός μεταρρυθμιστικού κύματος, κάτι που αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση για τον Ελληνικό λαό». Υπογραμμίζει δε ότι «σήμερα απαιτείται ένα Ελληνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μια καλά επεξεργασμένη και αξιόπιστη πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους και ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει τη χώρα στην "επόμενη μέρα"»...

Read more...

Τράπεζες Ρευστότητα: Ναι μεν, αλλά...


Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη τραπεζών για την κατάσταση ρευστότητας προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο ατυχήματος.
reustotita
Απολύτως επαρκή χαρακτηρίζουν στελέχη τραπεζών τη ρευστότητα στις τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA. Ωστόσο οι τράπεζες προειδοποιούν ότι μια ρήξη με τους εταίρους θα προκαλούσε άμεσα δραματικές επιπτώσεις στις τράπεζες και την οικονομία, στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματούσε ή έβαζε περιορισμούς στη χορήγηση ρευστότητας.
Προς το παρών ωστόσο, διευκρινίζουν οι τράπεζες, δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας: όσο οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις και δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής τους βάσεις δεν υπάρχει θέμα αποκοπής της ρευστότητας από το ELA. Σημειώνουν ότι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, που σήμερα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012 (142 δισ. ευρώ). Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, όπως έχει πιστοποιηθεί και από το πρόσφατο stress test της ΕΚΤ, δεν υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά την πρόσβαση στη ρευστότητα υπογραμμίζουν οι τράπεζες. Ωστόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι, στην περίπτωση που επέλθει ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - εταίρων, να διαταραχθεί η πρόσβαση των τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος, με άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Σύμφωνα με τις τράπεζες οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, αν και με μειωμένη ένταση σε σχέση με τον Ιανουάριο, και εκτιμούν ότι η πίεση θα διατηρηθεί όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης εταίρων. Σύμφωνα  με εκτιμήσεις τον Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 12 δισ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί μείωση των καταθέσεων κατά 4 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως σημειώνουν ήδη έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ELA που πρόσφατα ενέκρινε η ΕΚΤ -ύψους 20 δισ. ευρώ- και είναι πιθανό η ΤτΕ να αιτηθεί στην ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου του ELA.
Χθες σε δηλώσεις του ο Πέτερ Πραετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  σε ομιλία του στο Λονδίνο επανέλαβε ότι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας, το ELA, εγκρίνεται μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές. Όπως σημείωσε ο μηχανισμός ELA αφορά την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών και είναι σημαντικό να αποτελεί χρηματοδότηση - γέφυρα για την επίτευξη άλλου στόχου. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, κ.  Βάιντμαν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια αξιόπιστη προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω νοικοκυρεμένων δημόσιων οικονομικών και μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. Παράλληλα  ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η ευρωζώνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει υποψίες ότι συμμετέχει στην νομισματική χρηματοδότηση κρατών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κύπελλο Ελλάδος Ντέρμπι από τα παλιά στο Φάληρο


Σούπερ ντέρμπι απόψε για τα προημιτελικά του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την ΑΕΚ στις 19:30 (ΟΤΕ TV).
olibiakosaek
Το σούπερ ντέρμπι για τα προημιτελικά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη (19:30) ξεχωρίζει από το πρόγραμμα του Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες κοντράρονται, στο πρώτο ματς, με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα που θα τους δώσει το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά.
Εξάλλου, οποια ομάδα από τις δύο περάσει θα έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση του Κυπέλλου, με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκαν πρόωρα από τη διοργάνωση.
Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ήταν τη σεζόν 2012-13, την τελευταία της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει και στα δύο ματς, σε ΟΑΚΑ και Καραΐσκάκη. Στον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ είχε επικρατήσει 4-0 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μήτρογλου, ενώ στον δεύτερο γύρο στο Φάληρο οι Πειραιώτες νίκησαν 3-0 με MVP και σκόρερ τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Μάλιστα, με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός κατέκτησε και μαθηματικά το 40ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από τις δύο ομάδες, μόλις 6 παίκτες έχουν παίξει σε ντέρμπι. Από την ΑΕΚ μόλις ένας, ο Νίκος Γεωργέας, ενώ από τον Ολυμπιακό πέντε: ο Μήτρογλου, ο Σιόβας, ο Μέγκιερι, ο Φουστέρ και ο Μανιάτης.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Περέιρα έκανε ένα μίνι ροτέισον αφήνοντας εκτός αποστολής τους Ρομπέρτο, Ομάρ, Ντοσεβί και Κασάμι, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Δέλλας δεν θα έχει τον Κολοβέτσιο, ενώ την Τρίτη έχασε με πρόβλημα στο γόνατο τον Ιβάν Μπρέσεβιτς.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τσιπρας: «Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις»..


Τσίπρας: Μόνιμη επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ
- «Η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα της ύφεσης και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού»
-«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης»
BINTEO...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη συνταγή της λιτότητας. Αντί αν την επιλύσει τη βάθυνε περισσότερο υποθηκεύοντας...
την αναπτυξιακή προοπτική», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. 

Ο Τσίπρας γνωστοποίησε πως στη συνάντησή τους συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας μόνιμης επιτροπής συνεργασίας που θα ετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μίλησε παράλληλα για στενή συνεργασία και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. «Θα μεταβώ στο Παρίσι σύντομα για να επισημοποιήσω αυτή τη σχέση συνεργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον ΟΟΣΑ για τη βοήθειά του σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
«Η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα της ύφεσης και Χάρυβδη του αποπληθωρισμού», ειπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πράγματι δεν υπήρξαν διότι υπήρξαν απορρυθμισεις και προστασία συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας». 

«Η νέα κυβέρνησης έχει δεσμευτεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεσμεύσεις με το παρελθόν», υπογράμμισε και σημείωσε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν κοινωνικό πρόσημο. Συνεργασία όχι με βάση τη λεγόμενη εργαλειοθήκη, αλλά με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε».

Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η λεγόμενη εργαλειοθήκη δεν ήταν πράγματι του ΟΟΣΑ αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα συζητάμε σε μια νέα βάση. Ο ΟΟΣΑ έρχεται με διάθεση όχι να υποδείξει αλλά να συνεργαστεί. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαβεβαιώσουμε ότι η συνεργασία θα είναι εποικοδομητική διότι έχουμε κοινούς στόχους».

«Δεν έρχονται από το εξωτερικό να μας τα επιβάλλουν είναι δική μας απόφαση», σημείωσε ακόμη, ενώ ο  Γκουρία τονισε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης».
Δειτε το βιντεο:


Read more...

«Συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία Siemens...



... φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν...
Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και...
αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

Στην απάντησή της η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού», τονίζει με έμφαση ότι «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens.

Το ελληνικό δημόσιο και η γερμανική εταιρεία Siemens υπέγραψαν, το 2012, εξωδικαστικό συμβιβασμό (Νόμος 4072/2012), σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές. Ειδικότερα, η Siemens οφείλει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός; Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;

Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες;

Απάντηση της κ. Bieńkowska εξ ονόματος της Επιτροπής (5.2.2015)

Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012.

Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού.

Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία.


left.gr

Read more...

Σουλτς σε Γλέζο: Καμία συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις


ImageHandler (7)
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για να απορρίψει πρόταση του Μανώλη Γλέζου, να διεξαχθεί ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επικαλέστηκε τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Λαμβάνοντας το λόγο επί διαδικαστικού, αμέσως μόλις άρχισε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ζήτησε από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, μία ειδική συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Έγιναν κάποιες δηλώσεις επικεφαλής πολιτικών ομάδων, ότι κακώς εγείρεται θέμα από την Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χωρίς όμως αυτές οι δηλώσεις ν’ απηχούν τις απόψεις του Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως χωρίς προηγούμενα να έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια» τόνισε ο κ. Γλέζος. Ωστόσο, κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής «θέμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπάρχει και είναι νομικά και οικονομικά τεκμηριωμένο».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επικαλέστηκε τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, για να διευκρινίσει ότι το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό αυτήν τη στιγμή.
Πρόσθεσε, όμως, ότι σχετική συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει, αν συγκεντρωθούν 40 υπογραφές ευρωβουλευτών που να το ζητούν ή αν το ζητήσει, στη διάσκεψη των προέδρων, η επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τζίμερ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ρωσία: Αν καταθέσει αίτημα βοηθείας η Ελλάδα, θα το εξετάσουμε


ImageHandler
Η Ρωσία θα εξετάσει αίτημα βοηθείας προς την Ελλάδα, αν από τη χώρα μας ζητηθεί κάτι τέτοιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του.
Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ήπειρο. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μέσω των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για τη σταθερή της θέση υπέρ της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι μια σχέση ειλικρινούς φιλίας».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Βαρουφάκης στο Stern: «Οι Γερμανοί είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Έλληνες»


varoufakisecb-thumb-large
Την άποψη ότι όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτό οδηγεί σε κούρεμα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
«Μπορεί να επινοήσει κανείς οποιοδήποτε όνομα για το κούρεμα και ειδικά η γερμανική και η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα ευρηματικές. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο άμεσο μέλλον» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Αν υποφέρουμε από κάποιας μορφής έλλειμμα στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι το δημοκρατικό έλλειμμα», δήλωσε, ενώ προχώρησε και σε επαίνους προς τη γερμανική ηγεσία.
Χαρακτηριστικά αποκάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριος την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αφοσιωμένο Ευρωπαίο και βαθιά φεντεραλιστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι Γερμανοί είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι σε σύγκριση με τους Γάλλους ή εμάς τους Έλληνες».
Την ανάγκη κουρέματος ελληνικού χρέους επισημαίνει και αρθρογράφος σε στήλη των New York Times.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι κοινές ευθύνες απαιτούν μία από κοινού λύση. «Το κούρεμα του χρέους θα ήταν μία έντιμη λύση για τη συνέχεια. Κάθε πλευρά θα αναγνώριζε έστω σιωπηρά τον ρόλο της στην κρίση και θα αποδεχόταν ότι ο περιορισμός των απωλειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθούν τα κεφάλαια και να διατηρηθούν οι σχέσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστραφούν».
Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ο μόνος τρόπος επιβολής πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για ανακούφιση, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα για να αλλάξει».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η Ελλάδα επιζητά τη στήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ Eurogroup: Οι τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τη συμφωνία – γέφυρα


Eurogroup: Οι τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τη συμφωνία – γέφυρα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Να καλλιεργήσει το έδαφος προκειμένου στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία επί ενός προγράμματος - γέφυρα θα επιχειρήσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης της ευρώ που ξεκινά στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.
 
Τόσο ο κ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν συντάξει σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία. Όπως είπε θα πρέπει να προβλέπει:
  • Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.
  • Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.
  • Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.
  • Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.
Με δύο προτάσεις
Η Ελλάδα θα θέσει προς συζήτηση δύο βασικές προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση – την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη λόγω των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου και Αυγούστου- προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα - αξιολόγηση της τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Ο παράγοντας Λαγκάρντ
Παρόντες στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι  η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επενδύει πολιτικά και οικονομικά στην τεχνογνωσία και την αντίληψη του ΔΝΤ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr θα επιζητήσει την υποστήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, τόσο στο θέμα της χορήγησης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου (fiscal space) προς την Ελλάδα, όσο και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.
Σημειώνεται ότι η κ. Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και ότι δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της. «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Eυρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», είχε δηλώσει.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στον ρυθμό απονομής Δικαιοσύνης. Αυτοί άλλωστε είναι σύμφωνα με πληροφορίες βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζουν οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα κατατεθούν σήμερα στο Eurogroup. 
Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί είναι σημαντικός, καθώς εάν συνταχθούν καθολικά με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, τότε η διαπραγμάτευση θα κινδυνέψει να βρεθεί σε αδιέξοδο και οι πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα περιορισθούν.
Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνέχεια στην τραγωδία Φόβοι έως και για 300 νεκρούς στα ανοικτά της Λαμπεντούζα


Φόβοι έως και για 300 νεκρούς στα ανοικτά της Λαμπεντούζα
Μετανάστες που περισυνελέγησαν τη Δευτέρα: Μαρτυρίες ενισχύουν τους φόβους πως οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη
Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός όσων εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Λαμπεντούζα στο τελευταίο περιστατικό με τα φουσκωτά μεταναστών: Περίπου άλλοι 200 μετανάστες σε άλλα δύο σκάφη θεωρείται ότι πνίγηκαν, ενώ αναφορές μιλούν για τέταρτο σκάφος στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου άλλα εκατό άτομα.

Μέχρι στιγμής, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 29 ατόμων που είχαν περισυλλεχθεί αλλά πέθαναν από υποθερμία πάνω σε σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής.

Η υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη «συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου άλλων 203 προσφύρων [στα ανοικτά της Λαμπεντούζα], αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν επιβεβαιωθεί και η αναφορά για τέταρτο σκάφος που αγνοείται».

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, εννέα διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη μίλησαν για συνολικά τέσσερα σκάφη που είχαν φύγει το Σάββατο από τη Λιβύη.

Στο ένα βρίσκοντα οι 76 που διασώθηκαν τη Δευτέρα και οι 29 που είχαν περισυνελεγεί αλλά πέθαναν από υποθερμία.

Οι επιζώντες που έφτασαν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη βρίσκονταν σε άλλα δύο σκάφη, στα οποία, ανέφεραν, επέβαιναν περίπου 200 άτομα. Τα σκάφη, αναφέρεται,  ανατράπησαν το απόγευμα της Δευτέρας εξαιτίας των ισχυρών κυμάτων.

Οι επτά από αυτούς αναφέρουν ότι επέζησαν από το δεύτερο σκάφος που μετέφερε συνολικά 109 άτομα και οι άλλοι δύο από το τρίτο σκάφος με 107.

Οι επιζώντες μίλησαν και για άλλο ένα σκάφος που αγνοείται -τέσσερα, δηλαδή, συνολικά- στο οποίο και εκτιμάται ότι επέβαινε ανάλογος αριθμός μεταναστών.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επί θεμάτων της νότιας Ευρώπης, η οποία βρισκόταν στη Λαμπεντούζα την Τετάρτη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τους εννέα διασωθέντες, ο μικρότερος ήταν μόλις 12 ετών.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνοδεία του καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ Μαζί στις Βρυξέλλες Τσίπρας, Δραγασάκης και Βαρουφάκης


Μαζί στις Βρυξέλλες Τσίπρας, Δραγασάκης και Βαρουφάκης
Οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης   (Φωτογραφία:  Intime )

Newsroom ΔΟΛ
Αθήνα
Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Αν και η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών είναι αύριο, Πέμπτη, ο  πρωθυπουργός μεταβαίνει μια ημέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθήσει επί βελγικού εδάφους τα τεκταινόμενα στο έκτακτο Eurogroup.

Μαζί του και ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο στις σημερινές διαπραγματεύσεις και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό και στην αυριανή Σύνοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συνοδεύεται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης συνοδεύεται από τον άτυπο σύμβουλό του, αμερικανό καθηγητή Τζέιμς
Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη η ειδική σύμβουλος του υπουργού η γνωστή οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη.
Θανάσης Κουκάκης

Read more...

Σύμφωνο για την Ανάπτυξη Τσίπρας: Συνεργασία με ΟΟΣΑ για «μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο»


Τσίπρας: Συνεργασία με ΟΟΣΑ για «μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο»
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανχελ Γκουρία   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Newsroom ΔΟΛ
Αθήνα
Τη δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «με κοινωνικό πρόσωπο», με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, επισήμανε ο κ. Γκουρία.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενοι δεν τόλμησαν, επειδή «εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις με την ολιγαρχία».

Σημείωσε, δε, ότι το επιχείρημα πως το μνημόνιο απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις δεν ευσταθεί, καθώς υπήρξαν παρεμβάσεις που εφαρμόστηκα, μόνο που δεν ήταν μεταρρυθμίσεις, αλλά απορρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι στη βάση της «εργαλειοθήκης» αλλά των προγραμματικών δηλώσεων. Έκανε λόγο για «νέα σελίδα» και «νέα σχέση» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδας, με στόχο την προώθηση χρήσιμων μεταρρυθμίσεων ή «μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσωπο», όπως είπε.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου Ανάπτυξης, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα επισημοποιηθεί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι. Εκεί θα αποφασιστούν και τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του σχεδίου, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υποδεχόμενος τον Ανχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για τον επικεφαλής ενός οργανισμού για την Ανάπτυξη και ως εκ τούτου για τον «πιο χρήσιμο άνθρωπο στην Ευρώπη, καθώς η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανταπέδωσε, ευχόμενος στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο έργο του και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη που θα παρέχει στην Ελλάδα ο οργανισμός.

Ο Γκουρία υπογράμμισε ότι δεν θα υποδείξει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει. «Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε, και να ενημερώσουμε για το τι κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται ενώπιον παρόμοιων προκλήσεων», όπως η φοροδιαφυγή και ο στόχος της ανάπτυξης, τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έκανε ειδική μνεία στην ύπαρξη «ομάδων συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή, γιατί απειλούνται οι θέσεις τους», αναφέροντας ότι αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Στόχος θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, ώστε από την ανάπτυξη και τις αλλαγές που θα γίνουν να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο λίγοι.

Ο ΟΟΣΑ είναι εδώ για να φέρει εργαλεία και μέσα για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών ή την αποκάλυψη στοιχείων για τη διαφθορά, παρατήρησε ο κ. Γκουρία, προσθέτοντας ότι η προώθηση αυτών των αλλαγών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση. «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη, όχι μονο στα λογιστικά βιβλία» είπε.

Ο Ανχελ Γκουρία επισήμανε, πάντως, ότι κάποια από τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Όμως, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα· πρέπει να κοιτάμε και στο μέλλον» επισήμανε.

Η.Κ.

Read more...

Με 162 «ναι» και 137 «όχι» Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση


  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Με 162 «ναι» και 137 «όχι» η κυβέρνηση έλαβε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης, τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μονοπώλησε η στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος

.Newsroom ΔΟΛ

Read more...