Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Οι ημιτελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ Ζευγάρια «φωτιά»: Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ και Ατλέτικο-Μπάγερν


Αποφεύχθηκε ο εμφύλιος στη Μαδρίτη.
dailychamionsleague
Δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντες ημιτελικοί προέκυψαν από την κληρωτίδα της Παρασκευής στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η Ρεάλ Μαδρίτης θα κοντραριστεί με τη Μάντσεστερ Σίτι ενώ η Μπάγερν Μονάχου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Οι πρώτοι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 26-26 Απριλίου, ενώ οι επαναληπτικοί στις 3-4 Μαΐου.
championsleague
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πλεύση Ελευθερίας Αυτό είναι το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου


«Δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, στο οποίο θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες και στόχοι», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, όπου ανακοινώνεται και ότι την Τρίτη, 19 Απριλίου, 2016 στις 7μμ, στο Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση και ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
pleusiEleutherias
«Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 ξεκινάμε την πλεύση μας προς το μέλλον. Ξεκινάμε τον συλλογικό αγώνα μας, για την απελευθέρωση του λαού και της πατρίδας μας από τα μνημονιακά δεσμά. Ανοίγουμε πανιά προς ένα μέλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Με διαφάνεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Για τη διαγραφή του δημοσίου χρέους. Για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και κάθε αξίωσης της χώρας. Για την δικαίωση του λαού μας και των αγώνων του, την ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας».
Για το χαρακτήρα του κόμματος αναφέρεται:
«Δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, στο οποίο θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες και στόχοι. Δεν είμαστε κόμμα στελεχών, σύμπραξης ή ανακύκλωσης προσωπικοτήτων. Δεν είμαστε κόμμα μηχανισμών ή εσωτερικών ισορροπιών. Φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα-κίνημα, μέσα απ’ την κοινωνία, μέσα από τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και τους ζωντανούς ανθρώπους, που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται, διεκδικούν, νικούν. Λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας».
Προστίθεται ακόμα, αναφορικά με τους πόρους του νέου κόμματος: «Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνία. Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας. Δεν χαρίζουμε το μέλλον μας. Το διεκδικούμε και το κερδίζουμε».
13001317_462298940627390_385551291371338334_n
Από τη σελίδα της «Πλεύσης» στο facebook
«Την Τρίτη, 19 Απριλίου, 2016 στις 7μμ, στο Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), κάνουμε την αρχή, με μια ανοιχτή εκδήλωση και ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου», καταλήγει το δελτίο Τύπου της «Πλεύσης Ελευθερίας», που έχει διαδικτυακό τόπο στο https://www.plefsieleftherias.gr/.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ο πρόεδρος της ΝΔ σήκωσε το γάντι Κυρ. Μητσοτάκης: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών


Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και απάντησε με σκληρή επίθεση στη δριμεία κριτική του πρωθυπουργού.
mits
«Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επίθεση Τσίπρα για την προσφυγή των κκ Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; ποιό είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για grexit.
«Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται». Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο λέγοντας: «Δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας».
Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, δήλωσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ αν και διευκρίνισε ότι διαφωνεί και με τη συγκυρία που έρχεται το θέμα, αλλά και για τον περιορισμένο χρόνο, καθώς και για την συσχέτιση των δύο θεμάτων που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. «Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Είπε, επίσης, ότι κ. Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε: «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος». Και προσέθεσε: «Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας κάνετε το ίδιο κι εσείς».
Σημείωσε ακόμη ότι τα δάνεια προς τα ΜΜΕ είναι επιχειρηματικά δάνεια που εμπίπτουν στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συσχετισμός των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι εκτός λογικής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. Απέδωσε δε την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στη δημιουργία εντυπώσεων και στην προσπάθεια να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη μέχρι τις φαβέλες στο λιμάνι του Πειραιά.
«Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας. Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».
«Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε, αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής Τσίπρας για Ν.Δ.: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης


«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στις μηνύσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη αλλά και την υπόθεση Παπασταύρου.
tsiprasvouli1
«Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που απασχολούν το μέσο Έλληνα πολίτη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι τόσο η λίστα Λαγκάρντ όσο και η λίστα Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, ενώ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρόσωπα από το συγγενικό περιβάλλον του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον Στ. Παπασταύρου, λέγοντας ότι η Ν.Δ. συνεχίζει να τον στηρίζει.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας;» αναρωτήθηκε.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «έχει γίνει βασιλικότερος του βασιλέως» με το ΔΝΤ, ταυτιζόμενος απόλυτα -όπως υποστήριξε- με τις θέσεις του Ταμείου για την αγορά εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο, τις επικουρικές συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
«Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.
«Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου. Τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας», είπε ο κ. Τσίπρας και προ΄σεθεσε: «εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός»!
Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα
Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών. «Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής», είπε ο πρωθυπουργός.
«Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να παίρνετε τη θέση των δανειστών», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού 
«Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία μας και στα ταμεία σας. Αλλά να βγάλετε και τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλια του
προεδρου της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για δάνειο περί των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ έβαλε υποθήκη το ακίνητο στην Κουμουνδούρου για να αναρωτηθεί ποια υποθήκη έβαλε για τα δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η Νέα Δημοκρατία.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την πορεία έρευνας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι υποθέσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, και η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 1 μέλους από τη ΝΔ -και ενώ από τα 6 μέλη οι 4 είναι δικαστικοί λειτουργοί.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τα εντάσσει στο QE Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF


Σημαντική βοήθεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αγορά ομολόγων EFSF
Ο επικεφαλής   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Νέο «δώρο» κάνει ο Μ.Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων του EFSF. Αυτό ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους εγγράφοντας κέρδη και ανακουφίζοντας τον ισολογισμό τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τους τίτλους του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Διάσωσης EFSF στην λίστα των προς απόκτηση χρεογράφων, είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Παρασκευή, εξηγώντας ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Έως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνείς οργανισμούς», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF, από τα παλαιότερα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησής τους, τους οποίους δεν τους επιτρέπεται να πωλήσουν στην αγορά.

Με την χθεσινή όμως απόφαση της ΕΚΤ, η κεντρική ευρωτράπεζα θα μπορεί να αγοράζει πλέον, μεγάλο μέρος των επίμαχων τίτλων - έως το 50% της αξίας τους - ελαφραίνοντας σημαντικά τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών.

Περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οπότε σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επαναποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων από την ΕΚΤ (επαναφορά του waiver).

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αντί απαντήσεων: Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο Μητσοτάκης...



Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, καλώντας την κυβέρνηση...
«να φύγει μια ώρα αρχύτερα».
Όπως είπε, κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας και τις δικές σας ευθύνες. Η Ν.Δ. ίσως πιο σύντομα απ’ ότι περιμέναμε και εμείς θα αναλάβει και πάλι το δύσκολο έργο ανόρθωσης της οικονομίας» πρόσθεσε.

«Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά της ομιλίας σε μία προσωπική επιθεση εγκαλώντας τη ΝΔ γιατί στελέχη της προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θα μας το απαγορεύσετε; Θα μας φυτέψετε και τρία μέτρα κάτω από το χώμα;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης ανεβάζοντας τους τόνους.

Απορρίπτοντας τα περί ταύτισής του με τις θέσεις του ΔΝΤ που του καταλόγισε ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, «τα οποία δεν ταυτίζονται πια με τα δικά σας συμφέροντα και επιβάλλεται να φύγετε μία ώρα αρχύτερα».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι θα μείνει στην ιστορία «ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Τόνισε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητούνταν η πρόταση της Ν.Δ. για Εξεταστική για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου «όχι μόνο γιατί την υποβάλαμε πρώτοι αλλά γιατί είναι και επίκαιρη».

«Θα υπερψηφίσετε την πρότασή μας; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό» πρόσθεσε.

Τον κάλεσε να απαντήσει για τα περί σχεδίου εξόδου από το ευρώ και αν ήταν σε γνώση του «όπως ισχυρίζονται οι υπουργοί του» κυρίως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι σημαντικό να μάθουμε αν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα ή επαναλαμβάνετε τα ίδια» γιατί όπως σημειώνει η συμπεριφορά του δείχνει πως δεν έγινε.

Υπογράμμισε πως «δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, για να χρησιμοποιήσω φράση του αγαπημένου σας Μαρξ».

Τον κατηγόρησε ότι έχει απωλέσει κάθε αξιοπρέπεια «με τους θεσμούς να μπαίνουν σε αεροπλάνα για να φύγουν από τη χώρα των υποκλοπών».

Του καταλόγισε ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό και στον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε τη διαρροή των WikiLeaks καθώς το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν η ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ. «Η δραματοποίηση της υποκλοπής πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους πιστωτές» σημείωσε.

Επιπλέον, επιτέθηκε στην κυβέρνηση καθώς «αντί να διαπραγματεύεται παίζει παιχνίδια επικοινωνίας», ενώ τη χαρακτήρισε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους. 

«Η εικόνα μιας κυβέρνησης που αντιπολιτεύεται τον εαυτό της θα ήταν φαιδρή αν δεν συνάμα τόσο τραγική» συμπλήρωσε.
left.gr

Read more...

"Στις κρίσιμες στιγμές θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας;"...


Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Στις κρίσιμες στιγμές θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας;

«Σήμερα σκοπεύω να ζητήσω εξηγήσεις» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή...
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «ελπίζω να μην απαντήσετε πάλι με μηνύσεις και αγωγές» και τόνισε: «Εσείς αντί για παντήσεις φαίνεται ότι έχετε εισαγάγει την κριτική του στρίβειν δια των μηνύσεων και των αγωγών».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις μηνύσεις και τις αγωγές που έχουν κατατεθεί από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Κουμουτσάκο είπε: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προσπαθήσετε να δυσφημίσετε τη χώρα στο εξωτερικό» και έθεσε σειρά ερωτημάτων. Είπε ότι «πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων όταν οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν σε πρόσφυγες. Όταν έκλεισε η βαλκανική οδός είπατε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά ότι φταίει η κυβέρνηση. Όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα σπεύσατε να πάρετε τη θέση του ΔΝΤ. Σας ρωτώ κ. Μητσοτάκη θα ταυτιστείτε ποτέ με τις θέσεις και τις ανάγκες της χώρας;»

«Στις κρίσιμες στιγμές θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας; Θα υπερασπίζεστε διαρκώς τις θέσεις τρίτων έναντι της χώρας; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα» είπε.

Read more...

"Επιχείρηση αποπροσανατολισμού η συζήτηση για Εξεταστική"...



Ως "επιχείρηση αποπροσανατολισμού" του λαού ενόψει του επικείμενου "πακέτου μέτρων" που "σφαγιάζει" τα λαϊκά δικαιώματα, χαρακτήρισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τη...
σημερινή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής, σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις εγχώριες τράπεζες.

Μάλιστα, έκανε λόγο για προσπάθεια συσκότισης του χαρακτήρα και των αιτίων αυτής "της αντιλαϊκής επίθεσης" όταν κυριαρχεί η θεώρηση ότι για όλα φταίει η ανορθολογική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι σχέσεις διαπλοκής με τα κόμματα που κυβέρνησαν και με τα ΜΜΕ.

Παρότι ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, καθώς όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα να γίνει αυτός ο έλεγχος αλλά να γενικευτεί και για το πλήθος των θαλασσοδανείων που έχουν δοθεί σε μεγάλους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους και για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από το κράτος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα.

Αιτιολόγησε πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις, πριν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ετοίμαζαν "σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και μπαράζ μέτρων κατά του λαού", χρησιμοποιούσαν τον αποπροσανατολισμό, την άσφαιρη αντιπολίτευση και έφτιαχναν εξεταστικές επιτροπές που "δήθεν θα έβαζαν το μαχαίρι στο κόκαλο, άλλαζαν την ατζέντα ή προσπαθούσαν να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης". "Είναι σίγουρο πλέον, γιατί το τρικ αυτό έχει πολυχρησιμοποιηθεί, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η πείρα δείχνει ότι το μαχαίρι ποτέ δεν μπήκε στο κόκαλο, ούτε μπορεί στην πραγματικότητα να μπει από αυτούς που μας κυβερνάνε και βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Στο πλαίσιο της επίθεσής του προς την κυβέρνηση περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως μέσα από τις διάφορες επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης. Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές, τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τους ομίλους, τα γνωστά ΣΔΙΤ κ.λπ.

Εκτίμησε δε, πως μέσα σε αυτό το "αλισβερίσι" εκτρέφονται και τα διάφορα σκάνδαλα, ενώ συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τη σημερινή βαθιά κρίση, "που επιδιώκει την έξοδο από αυτήν με ολομέτωπη επίθεση σε λαϊκά δικαιώματα, για να στηριχθούν μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου".

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση "υποκρισία" πίσω από την ύψωση της σημαίας κατά της διαπλοκής, καταθέτοντας στη Βουλή κυβερνητικές τροπολογίες, ως δείγματα, όπως είπε, της "νόμιμης διαπλοκής" και στήριξης του κράτους και των κυβερνήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Επικαλέστηκε τροπολογία με την οποία, όπως ανέφερε, απαλλάσσονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, και άλλη με την οποία απαλλάσσονται οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις από πρόστιμα, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις. "Κι όλα αυτά βέβαια γίνονται στη ζούλα, με εκπρόθεσμες τροπολογίες, για να μην παίρνει χαμπάρι ο λαός", συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας, αφού μίλησε για "σαπίλα του συστήματος" που δεν γιατρεύεται με εξεταστικές επιτροπές και ημίμετρα, είπε πως όλα αυτά, τελικά, είναι ανάσα ζωής είναι για το σύστημα, "αλλαγή σκυτάλης για κάποια τζάκια, ανανέωση προσωπικού".

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η αξιολόγηση "είναι η τελευταία δύσκολη στροφή", ότι "θα βγούμε στην τελική ευθεία", "θα συμπέσει χρονικά με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και μετά την αξιολόγηση ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους", απλώς για να χρυσώσει το χάπι. "Συνολικά, όλο αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο κακοπαιγμένο σίριαλ της διαπραγμάτευσης. Και η κουβέντα γίνεται περί όνου σκιάς" τόνισε και κατέληξε πως για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, έχοντας συμφωνήσει με το κουαρτέτο τη συντριπτική πλειοψηφία των άγριων μέτρων.

Read more...

Στις 30 Ιουλίου θα βλέπουμε τα νέα κανάλια...



Ανέβηκε σήμερα το πρωί στο opengov.gr η προκήρυξη για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και θα παραμείνει σε ανοιχτή διαβούλευση για μία εβδομάδα.

Μπορείτε...
αν έχετε όρεξη ή ενδιαφέρεστε (διαθέτετε 3 εκατομμύρια ευρώ για αρχή;) να τη δείτε ολόκληρηΕΔΩ.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το χρονοδιάγραμμα, να δούμε ποια είναι τα στάδια μέχρι επιτέλους να δοθούν οι τέσσερις άδειες. Και με την προϋπόθεση πως δεν θα «κολλήσει» κάπου η διαδικασία λόγω ενστάσεων και προσφυγών στο ΣτΕ. 

Ιδού:

25 Απριλίου: Δημοσίευση Προκήρυξης
9 Ιουνίου: Υποβολή φακέλων αιτήσεων συμμετοχής
15 Ιουνίου; Υποβολή συμπληρωματικών πληροφοριών υποψηφίων
25 Ιουνίου: Ανακοίνωση προεπιλεγέντων
6 Ιουλίου: Λήξη προθεσμίας προδικαστικών προσφυγών
21 Ιουλίου: Έκδοση αποφάσεων επί προδικαστικών προσφυγών
22 Ιουλίου: Ανακοίνωση οριστικού καταλόγου συμμετεχόντων και αποστολή δελτίων συμμετοχής στη δημοπρασία
25-30 Ιουλίου: Προβλεπόμενη διεξαγωγή δημοπρασίας και ανακοίνωση υπερθεματιστών

Μπαίνοντας ο Αύγουστος λοιπόν θα ξέρουμε ποια θα είναι τα τέσσερα, νέα, κανάλια. Παλιά ή καινούργια, θα δείξει. Μπορεί το τοπίο να είναι εντελώς διαφορετικό, μη νομίζετε. 

Ετοιμαστείτε για μiα λυσσαλέα αντίδραση από τους καναλάρχες (όχι όλους) το επόμενο διάστημα. Ο πόλεμος θα αγριέψει. Επικίνδυνα, θα έλεγα. 

efsyn.gr

Read more...

Αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους...


...σύμφωνα με γερμανούς οικονομολόγους...

«Αναπόφευκτο» χαρακτηρίζουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους πολλοί από τους πλέον επιφανείς Γερμανούς οικονομολόγους.

Το συμπέρασμα αυτό...
περιλαμβάνεται στην εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων Οικονομίας, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), η οποία συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt».

Οι οικονομολόγοι αυτών των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι απλώς αναπόφευκτο», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) 'Ολιβερ Χολτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο Τίμο Βολμερχόιζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), από την πλευρά του, θέτει -όπως πάντα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο- και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως εναλλακτική για την Ελλάδα: «Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι οι οικονομολόγοι. «Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής Ένωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν της έξοδο ενός κράτους μέλους» λέει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

Πάντως, καταλήγει η έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία.

Read more...

Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ...


Επεισόδια στα Σκόπια

Προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 5 Ιουνίου

Σε πολιτικό χάος βυθίζεται η ΠΓΔΜ μετά την απόφαση του προέδρου της να χορηγήσει αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν πέρυσι...
από δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών, μεταξύ αυτών και του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Χθες διαδηλωτές κατέβηκαν πάλι τους δρόμους ζητώντας την παραίτηση και του προέδρου. 

Χιλιάδες συμμετείχαν στις πορείες που έγιναν στο κέντρο των Σκοπίων και σύμφωνα με τις αρχές στις συγκρούσεις πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και συνελήφθη ένας διαδηλωτής.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η αναταραχή κλιμακώνεται ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, που έχουν οριστεί για τις 5 Ιουνίου. 

Καταστροφές και συλλήψεις

Tο βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με καταστροφές σε κυβερνητικά κτίρια και 12 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στις οποίες η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η αμνηστία στους πολιτικούς φίλους

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ιβάνοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι χορηγεί αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ αντέδρασε έντονα και τον κατηγόρησε για πραξικοπηματική ενέργεια, ενώ ζήτησε την παραίτησή του, προαναγγέλλοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Ακόμη και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέκρινε ιδιαίτερα τον Ιβάνοφ για την αμφιλεγόμενη απόφασή του, και ζήτησε από αυτόν να την ανακαλέσει.

Η απόφαση για αμνηστία έχει επικριθεί έντονα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ουάσινγκτον, που έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να το ξανασκεφτεί.

Το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι για νοθεία των εκλογών, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών της χώρας, εκτεταμένη διαφθορά, έλεγχο της δικαιοσύνης και παρεμβάσεις στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Από τη μεριά του, ο Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί για εκβιαστικές μεθόδους και για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία πλέον έχει μεταφερθεί στους δρόμους, ενδέχεται να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

efsyn.gr

Read more...

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση του Πειραιά...


Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση στο λιμάνι του Πειραιά

Τρία πούλμαν αναμένεται να μεταφέρουν σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες, από το λιμάνι του Πειραιά, στα κέντρα φιλοξενίας σε Οινόφυτα και Μαλακάσα. Ωστόσο μέχρι στιγμής...
δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιους να επιβιβαστούν σε αυτά.

Το λιμενικό σώμα προκειμένου να αποτρέψει την "είσοδο" μεταναστών και προσφύγων στον χώρο του λιμανιού, από άλλες δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, βάζει από σήμερα μια σφραγίδα στα έγγραφα όσων διαμένουν στο λιμάνι, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μετακίνηση ατόμων, από άλλα κέντρα διαμονής, προς το λιμάνι του Πειραιά.

Συνολικά, στον χώρο που βρίσκονται οι δύο επιβατικοί σταθμοί αλλά και η Πέτρινη Αποθήκη, διαμένουν, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 3.750 άτομα ενώ σήμερα δύο πλοία το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Aριάδνη" και "superfast XII" μετέφεραν από νησιά του Αιγαίου 22 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το "Αριάδνη" αποβίβασε 13 άτομα από τη Μυτιλήνη και το superfast XII 6 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.

Read more...

Τουρκικές προκλήσεις και προσφυγικό στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ...



Ολοκληρώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει τις...
τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, την κατάσταση στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ και γενικότερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, το ΚΥΣΕΑ συζήτησε και την κατάσταση στην Ειδομένη, ενώ με βάση κυβερνητικές πηγές, αναμενόταν να γίνει συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες.

Read more...

Οι δανειστές έκοψαν τα... δώρα στους αγρότες...



Και ο ΟΓΑ θα ενταχθεί άμεσα στο νέο υπερ-ταμείο μαμούθ όλων των ασφαλισμένων για κύρια σύνταξη, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να συζητήσουν...
οποιαδήποτε εξαίρεση από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, αντιδρώντας στις μόνιμου χαρακτήρα εξαιρέσεις, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών δεν δέχθηκαν και την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ασφαλιστικών κλάσεων, μιας χαμηλότερης, στο 16% που θα οδηγούσε αντίστοιχα και σε χαμηλότερη σύνταξη (και εθνική και ανταποδοτική) και μιας στο 20%.

Έτσι, σύμφωνα με το Euro2day, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι σχεδόν έτοιμο, και σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, δύο από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες δεν θα περιλαμβάνονται.

Η άρνηση των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν άμεση και κατηγορηματική, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε 5ετή μεταβατικότητα για την ένταξη του ΟΓΑ στον ενιαίο υπερ-φορέα. 

Την ίδια τύχη είχε και η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μάλιστα μείωση της ανταποδοτικής αλλά και της Εθνικής σύνταξης.

Στο κείμενο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Έτσι, πλέον, για τους αγρότες, από 1/1/2021 θα προβλέπεται εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για το διάστημα από 1/7/215 έως 31/12/2016 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10%, θα υπολογίζεται όμως επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.


Για το 2017, η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19% ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20%.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων, τον Φεβρουάριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προέβλεπε ότι το κατώτερο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα δεν θα είναι κάτω του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού. 

Ήτοι, η εισφορά είτε 20% είτε 16% - ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης - θα έπρεπε να υπολογίζεται επί ποσού 468,8 ευρώ, ώστε να πληρώνει το μήνα 93,7 ή 75 ευρώ αντίστοιχα.

Πλέον, μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν τις δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζουν πρόταση, βάσει της οποίας, μόνο για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζεται επί του 70% του κάθε φορά κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, το ύψος της κατώτερης μηνιαίας εισφοράς για τους αγρότες, καθορίζεται στα 82 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αλλαγές προβλέπονται σύμφωνα με πληροφορίες, και όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προβλέπεται νέα βελτιωμένη διάταξη, αναφορικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τη τριετία 2017-2019. 

Αναλυτικά, η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο τελικό σχέδιο νόμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στης γενικής διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική πρόταση στο υπουργείο Εργασίας.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Read more...