Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Συνομιλία για τις διεθνείς εξελίξεις Συνάντηση Ερντογάν - Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη


Στιγμιότυπο από συνάντηση των δύο ανδρών τον Μάρτιο του 2012
Στιγμιότυπο από συνάντηση των δύο ανδρών τον Μάρτιο του 2012   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα.

Ο Γ.Παπανδρέου βρίσκεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένος του Global Relations Forum και μίλησε στην ετήσια γενική του συνέλευση.

Στη συνάντηση, ο Γ.Παπανδρέου και ο Τ.Ερντογάν αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις, διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ειδικότερα το Μάλι.

Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα γίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά -η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2010, στην Αθήνα-, όπως και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στην ετήσια συνέλευση του Global Relations Forum, όπου θα παρίστανται και οικονομικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στη Βουλή νομοσχέδιο-ομπρέλα Ειδικός εισαγγελέας για τη διαφθορά, ισόβια για τους ληστές με βαρύ οπλισμό


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, όπως: ποινές ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που χρησιμοποιούν καλάσνικοφ ή άλλο βαρύ οπλισμό, το θεσμό του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, χρηματικές ποινές σε δωροδοκηθέντες υπαλλήλους και αυστηρότερες ποινές σε αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Ειδικότερα, ο Κώδικας περί Ναρκωτικών έχει καταρτιστεί από επιτροπή υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλο και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.

Εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή, ενώ, για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού, δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ' επάγγελμα), τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα, κ.λπ.), ενώ, με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό.

Καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντά του κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (δεν θα αναλαμβάνει άλλες υποθέσεις) και θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών.

Η επιλογή του θα γίνεται από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, η θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν αποσκοπεί στην κατάργηση των θεσμοθετημένων θέσεων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων (Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη).

Με διαδικασίες-εξπρές θα εκδικάζονται, πλέον, οι υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, κ.λπ.), ενώ, προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκομίζουν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από παράνομη συναλλαγή.

Άλλη διάταξη συνιστά επιβαρυντική περίπτωση -κατά την επιμέτρηση της ποινής- η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, ενώ, προβλέπεται η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων, σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εξάλλου, προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο θα πρέπει να περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο και η έκδοση, από αυτό, σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά (προφυλάκιση), ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών, λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου.

Σύμφωνα με άλλη παράγραφο του νομοσχεδίου, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπασχολήσει τον εργαζόμενο που απέλυσε, εφόσον η απόλυσή του κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική από τα δικαστήρια, ενώ, προσαρμόζεται η νομοθεσία στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αναφορικά με το ύψος των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Έτσι, για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται δεν θα ισχύει το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά, θα επιβάλλονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τον βαθμό του παραπτώματος και τη ζημιά που προκαλεί.

Τέλος ρυθμίζονται θέματα αδειών κρατουμένων και πειθαρχικών ποινών τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα δημοσκόπηση:Προβάδισμα 0,4% στη ΝΔ



Πολιτική

Ελαφρύ προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Παραπολιτικά". Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφο η ΝΔ προηγείται με 25,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,1%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η  Χρυσή Αυγή με 8,8%, ενώ έπονται το ΠΑΣΟΚ με 5,3% , η ΔΗΜΑΡ με 5,2 %, το ΚΚΕ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  με 4,8% .
H αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,2%.
Την ίδια στιγμή το 54,1% λέει "ναι" στην επίταξη των εργαζόμενων του μετρό, ενώ το 79,5%  συμφωνεί με την ανακατάληψη των δημόσιων κτιρίων.

Read more...

Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό Σάββατο και Κυριακή



Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, η πρωτεύουσα λόγω της 48ωρης απεργίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος. Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης και ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ.
Ωστόσο, αύριο το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Με ανακοίνωσή της η ΟΣΜΕ, καταγγέλλει τη «σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς» και ζητά την άμεση ανάκληση αυτού του «βάρβαρου και αντεργατικού μέτρου».
Παράλληλα ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για σύναψη Σ.Σ.Ε στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αν και είναι «προβληματισμένοι» από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης, δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν ΣΣΕ και ζητούν να υπάρξει ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα.

Read more...

Από την 1η Ιανουαρίου Πώς υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς-συντάξεις


Από τη νέα φορολογική κλίμακα προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ειδικά για μισθωτούς με παιδιά
Από τη νέα φορολογική κλίμακα προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ειδικά για μισθωτούς με παιδιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ψηφίστηκε στη Βουλή η εγκύκλιος για την παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από την 1η Ιανουαρίου με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών.

Από τη νέα φορολογική κλίμακα προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ειδικά για μισθωτούς με παιδιά.

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)Φορολογικός
συντελεστής %
Φόρος κλιμακίου (ευρώ)Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)Σύνολο Φόρου (ευρώ)
25.000225.50025.0005.500
17.000325.44042.00010.940
Υπερβάλλον42   
Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια εισοδήματα ως 21.000 ευρώ, η οποία σταδιακά μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 21.000 ευρώ, για να μηδενιστεί η συγκεκριμένη έκπτωση όταν το ετήσιο εισόδημα είναι 42.000 ευρώ και άνω.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται και συγκεκριμένα παράδειγματα:

α) Έστω ότι μισθωτός του Δημοσίου λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013). 

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 4.356-2.100=2.256 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.256*1,5%=33,84 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 2.256- 33,84=2.222,16/12=185,18 ευρώ

Μηνιαία παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.650=19.800 (1%)
Συνεπώς, 1.650*1%=16,50 ευρώ


β) Έστω ότι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ (σταθερές για όλους τους μήνες του 2013), το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 1.650 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 825 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 825 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 ευρώ
Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του
άρθρου 9): 5.082-1.900=3.182 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.182*1,5%=47,73 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:3.182- 47,73=3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: 3.134,27/14=223,88 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας: 3.134,27/28=111,94 ευρώ

Ποσά που πρέπει να παρακρατηθούν έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100 (2%)

Συνεπώς:
Παρακράτηση κατά την καταβολή του μηνιαίου μισθού,1.650*2%=33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Χριστουγέννων,1.650*2%= 33ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή δώρου Πάσχα,825*2%=16,50 ευρώ
Παρακράτηση κατά την καταβολή επιδόματος αδείας,825*2%=16,50 ευρώ

γ) Έστω ότι ο μισθωτός της προηγούμενης περίπτωσης (β) λαμβάνει κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2013 ένα έκτακτο εφάπαξ ποσό 3.000 ευρώ το οποίο συνεντέλλεται με τις τακτικές αποδοχές. 

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.650=23.100+3.000=26.100ευρώ

Ετήσιος φόρος (βάσει κλίμακας και βάσει των μειώσεων της παρ.2 του άρθρου 9): 5.852-1.600=4.252 ευρώ

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 4.252*1,5%=63,78 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης ΦΜΥ του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού: 4.252-63,78=4.188,22-(223,88*14)=1.053,90 ευρώ

Ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 που πρέπει να παρακρατηθεί, πέραν της μηνιαίας παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου και νόμου του μήνα Σεπτεμβρίου, κατά την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ ποσού

Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα:14*1.650=23.100+3.000=26.100 (2%) Συνεπώς, 3.000*2%=60 ευρώ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με απόφαση του Πρωτοδικείου Νόμιμη η απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» προκειμένου να κριθεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που κήρυξαν σήμερα, Παρασκευή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κινητοποίηση προκηρύχτηκε κατά τρόπο νόμιμο από το ΕΚΑ και έτσι απέρριψε την αίτηση της ΟΣΥ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ρυθμοί Σαββατοκύριακου Σε λειτουργία τα μέσα σταθερής τροχιάς με αραιά δρομολόγια



Στις πλατφόρμες επιστρέφουν οι επιβάτες και οι συρμοί στις ράγες
Στις πλατφόρμες επιστρέφουν οι επιβάτες και οι συρμοί στις ράγες   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στις ράγες μπήκαν σταδιακά από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέσα σταθερής τροχιάς Μετρό (γραμμές 2, 3), ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και Τραμ.

Η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους που απεργούσαν ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το μεσημέρι. 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Μερίδα εργαζομένων στο μετρό, τα άλλα μέσα μεταφοράς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων σωματείων, παρέμεναν στο αμαξοστάσιο μέχρι το μεσημέρι με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Τελικά η πορεία έγινε μέχρι το σταθμό του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη στο γραφείο του υπεύθυνου κίνησης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το Σωματείο προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης.

* Λίγο μετά τις 3 αποχώρησαν τα ΜΑΤ από την περιοχή του αμαξοστασίου των Σεπολίων.

Στην ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται ότι ξεκίνησε η λειτουργία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, καθώς η διοίκηση και οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν και επέλυσαν τα όποια τεχνικά προβλήματα υπήρξαν, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και ασφαλής λειτουργία και των τριών μέσων.

«Τα δρομολόγια σε πρώτη φάση διεξάγονται με μικρότερη συχνότητα από τη συνήθη, θα εξομαλυνθούν ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα συνεχίζεται και η προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης,επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει καμία εξαίρεση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα μέσα σταθερής τροχιάς δουλεύουν και πάλι, μόνο εάν μείνουμε σταθεροί στην πορεία μας, θα πετύχουμε τον στόχο μας» δήλωσε.

Χειρόφρενο στα λεωφορεία-τρόλεϊ

Πάντως, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων Αθηνών και Πειραιά «χειρόφρενο» έχουν τραβήξει λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός σιδηρόδρομος (Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο-Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά-Αθήνα-Χαλκίδα).

Ωστόσο, η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ (οδικές συγκοινωνίες) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ
.

Read more...