Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αναδρομικά το «μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των δημοτικών επιχειρήσεων- Ποιοι εξαιρούνται









Αναδρομικά το «μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των δημοτικών επιχειρήσεων- Ποιοι εξαιρούνται
Σημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 35-40%, θα υποστούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, στα πρότυπα των αμοιβών που επιβλήθηκαν στο Δημόσιο με την ψήφιση του νέου μισθολογίου.


Η προσαρμογή των νέων αμοιβών στις ΔΕΚΟ(εκτός των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) θα υπολογιστεί στη βάση δύο σημαντικών παραμέτρων:
  • Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο. Για παράδειγμα, για υπάλληλους ΥΕ το ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με το Νέο Μισθολόγιο είναι 1.331 ευρώ, στα οποία πρέπει να υπολογιστούν και όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα επιδόματα θα υποστούν δραστικές περικοπές έως και μηδενισμό, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές στα νέα δεδομένα. Οι αποδοχές μπορούν να προσαυξάνονται μόνο με τα επιδόματα που προβλέπονται από το νέο μισθολόγιο(οικογενειακή παροχή, ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης).
  • Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.
Μετά τις μειώσεις που θα δεχτούν οι αποδοχές των υπαλλήλων με την προσαρμογή τους στα ανώτατα όρια που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, θα ακολουθήσει και νέα περικοπή προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δεύτερη συνθήκη του μέσου όρου των 1.900 ευρώ, σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου θα προσμετρώνται οι αποδοχές του τακτικού και εποχικού προσωπικού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη αμοιβή. Δεν θα συνυπολογίζονται οι αποδοχές όσων απασχολούνται με συμβάσεις έργου καθώς και των μελών του ΔΣ.

Οι εξαιρέσεις στο νέο καθεστώς

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη σε όλα τα υπουργεία καθώς και σε 72 ΔΕΚΟ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι φορείς: ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, οι Οργανισμοί Λιμένος, η εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. κ.ά. Τα ΔΣ των οργανισμών θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα αποδοχών από 1ης Νοεμβρίου και να καταθέσουν στοιχεία στο υπ. Οικονομικών μέχρι 20 Ιανουαρίου του 2012.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας καθώς και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Το ανώτατο όριο αμοιβών των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και διοικητών φορέων μαζί με τις πρόσθετες αμοιβές παραμένει στο όριο των 5.856 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

Για τα διευθυντικά στελέχη το ανώτατο όριο αποδοχών διαμορφώνεται με βάση το αντίστοιχο όριο ανώτατου μισθού που ισχύει στο Δημόσιο μαζί με το επίδομα θέσης. Για παράδειγμα, υπάλληλος ΠΕ ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των (2.409,00 + 900,00 =) 3.309,00 ευρώ (και επιπλέον η οικογενειακή παροχή εάν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις).



Πηγή: Έθνος
http://newpost.gr
Read more...

H Καγκελαρία επιβεβαιώνει σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας των υπερχρεωμένων χωρών









H Καγκελαρία επιβεβαιώνει σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας των υπερχρεωμένων χωρών
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, όπως αναφερόταν σε εξασέλιδο έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

«Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα το γερμανικό υπουργείο τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία προωθεί την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης σε υπερχρεωμένες χώρες, με γνώμονα τη σταθερότητα του ευρώ.

Στη βάση αυτών των αρχών, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που ενεργοποιείται στα τέλη του 2012, σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, δηλαδή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο μιας υπερχρεωμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου της εκκαθάρισής της, δηλαδή της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της.

Το γερμανικό σχέδιο έχει ως αφετηρία την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» σε χώρες - μέλη που έχουν ελλείμματα εκτός των συμφωνηθέντων με την Κομισιόν.

Το Βερολίνο θέλει την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσων παραβιάζουν συστηματικά τους κανονισμούς που διέπουν την Ευρωζώνη. Οι κυρώσεις διαβαθμίζονται από πρόστιμα έως απώλεια της κυριαρχίας επί της κατάρτισης του προϋπολογισμού.



Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα έχει «πραγματική δυνατότητα παρέμβασης» στους προϋπολογισμούς των χωρών που έχουν λάβει στήριξη από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως το σχέδιο αντικατοπτρίζει τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα αντιμετωπιστεί μέσω μιας «δημοσιονομικής ένωσης» με επόμενο στόχο την «πολιτική ενοποίηση».

Όπως είναι φυσικό, το Λονδίνο εκφράζει την ανησυχία του για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα «ευρωπαϊκό κράτος», του οποίου ο προϋπολογισμός και το φορολογικό σύστημα θα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.


Πηγή: in.gr/Newpost

Read more...

Ο Γιώργος και η... 6η δόση κρατούν το κλειδί της διαδοχής









Ο Γιώργος και η... 6η δόση κρατούν το κλειδί της διαδοχής
Χαλαρός και ανοικτός σε όλα εμφανίστηκε στις χθεσινές του συναντήσεις με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάτω από την πίεση των γεγονότων, άνοιξε ο ίδιος τον διάλογο για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.


Και ενώ όταν ένας πολιτικός αρχηγός ανοίγει τον διάλογο για την επόμενη μέρα η λογική σκέψη είναι ότι οσονούπω θα παραιτηθεί, στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα φαίνονται (και είναι) περιπεπλεγμένα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι οι δύο πρώτοι που εκδηλώνουν την επιθυμία, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και (τουλάχιστον) μία άλλη υποψηφιότητα. Το θέμα δεν είναι αυτό.
Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να μπουν καν στην συζήτηση για τη διαδοχή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Γνωρίζουν ότι Συνέδριο πριν από τις εκλογές, δεν μπορεί να γίνει.

Γνωρίζουν επίσης ότι χωρίς την 6η δόση, οποιαδήποτε κουβέντα είναι άκαιρη και άτοπη. Αν δηλαδή, η διάσωση της χώρας ναυαγήσει, ο νέος αρχηγός, όσο φρέσκος και αν είναι, θα μπορέσει να διατηρηθεί στη θέση του; Δύσκολο. Αλλά είναι και η επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που θα πρέπει να έχει επικυρωθεί. Κάποιοι θα ήθελαν να έχει εκταμιευτεί και η 7η δόση- φτάσαμε κιόλας στον Φεβρουάριο και στην καθαρά προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη, όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο στο τιμόνι, χαΐρι στις εκλογές δεν θα δει. Εκτός και αν έχουμε θεαματικές αλλαγές, αλλά που καιρός για θαύματα. Και ταυτοχρόνως, ο Γιώργος (που χάνει πανηγυρικά τις εκλογές) εμφανίζεται να είναι ο μοναδικός που εγγυάται την ενότητα- τον λένε Παπανδρέου, ας μην το ξεχνάμε.

Όλα αυτά, τα γνωρίζουν και οι επίδοξοι διάδοχοι και οι υποστηρικτές τους. Γι αυτό και οι εχέφρονες ούτε που συζητούν το ενδεχόμενο διαδοχής, χωρίς την βούληση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. Τον καλούν λοιπόν, να πάρει ο ίδιος τις πρωτοβουλίες, όπως και έκανε.

Χθες, συναντήθηκε με τους Ρέππα, Βενιζέλο, Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή και Σκανδαλίδη। Σήμερα τους Χρυσοχοΐδη, Παπαϊωάννου και Παπακωνσταντίνου και τη Δευτέρα με τους Πάγκαλο, Κακλαμάνη, Ευθυμίου και Καστανίδη.
http://newpost.gr

Read more...

Νέες «θυσίες» 10,4 δισ. το 2012 και … χωρίς "πρόσθετα" μέτρα!

Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι


http://img.protothema.gr/237C963AEF8AC33F49D8AB1A40F16266.jpg

Επιπλέον επιβαρύνσεις 5,3 δισ. από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές, την έκτακτη εισφορά και τα τέλη επιτηδεύματος, την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και την φοροκαταιγίδα σε ακίνητα και γιώτα-χι, κρύβει ο νέος προϋπολογισμός για το 2012. Μαζί με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και το ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων το «μάρμαρο» για μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους φτάνει στα 10,4 δισ. ευρώ επιπλέον βάρη, σε σχέση με φέτος.

Αν και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως ουδείς νέος φόρος θα επιβληθεί, τα περισσότερα μέτρα του 2012 είναι ήδη ψηφισμένα και θα πέσουν σαν «κεραμίδα» επί δικαίων και αδίκων. Για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. σε συνθήκες ύφεσης 2,8% και με ανεργία 17,1%, στέλνει ένα μακρύ «λογαριασμό» σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον:

- τετραπλάσιους φόρους (2,9 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ φέτος) από το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

- 2,41 δισ. ευρώ εξαιτίας του διπλασιασμού των τεκμηρίων διαβίωσης, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω αποδείξεων και από νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές.

- 269 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

- 30 εκατ. ευρώ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης και στα ΙΧ αυτοκίνητα, λόγω τερματισμού στο καθεστώς της απόσυρσης.

- 39 εκατ. ευρώ από φόρους κατανάλωσης, πολυτελείας, τέλη κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

Για να ανέλθουν τα δημόσια έσοδα στο 27% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στο ηλεκτρονικό και καθολικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους, αλλά και στην πρόσληψη ιδιωτών εισπρακτόρων και στα κίνητα για την συλλογή και απόδοση του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει να εισπράξει και επιπλέον έσοδα από:

• τη συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011,

• την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,

• τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας,

• την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,

• την "περαίωση" για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας των μαϊμού επαγγελματικών σκαφών αναψυχής,

• το νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό,

• τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του 2011 και του 2012 από μισθωτούς και συνταξιούχους,

• την πλήρη (δωδεκάμηνη) απόδοση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,

• την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο με συλλήψεις επ’ αυτοφώρο κλπ, καθώς και την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών διαφορών.


Σφίγγει το ζωνάρι

Την ίδια στιγμή όμως έρχονται και μεγάλες περικοπές δαπανών ύψους 5,1 δισ. ευρώ, που βάζουν «μαχαίρι» στο εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων που εξαρτώνται οικονομικά από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται μέτρα εξοικονόμησης δαπανών όπως:

- Περικοπές μισθών και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων: 1,6 δισ.

- Μείωση χρηματοδότησης και επιδομάτων του ΟΑΕΔ: 264 εκατ.

- Περικοπές στο ΕΚΑΣ: 175 εκατ.

- Περικοπές επιχορηγήσεων ΟΓΑ: 1, 240 δισ.

- Περικοπές επιχορηγήσεων ΙΚΑ: 1,54 δισ.

- Περικοπές επιχορηγήσεων ΝΑΤ: 130 εκατ.

- Περικοπές επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ: 91εκατ.

Για το 2012 προβλέπεται να «παγώσουν» οι επιστροφές και συμψηφισμοί φόρων για τους φορολογουμένους. Τα φορολογικά έσοδα στο σύνολο τους θα ανέλθουν στα 53,3 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες θα περιοριστούν στα 72,5 δισ. ευρώ και η πληρωμή τόκων θα περιοριστεί στα 12,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,6 δισ. ευρώ.


Αποκρατικοποιήσεις


Έσοδα 9,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ευελπιστεί να εισπράξει το 2012 η κυβέρνηση, παρότι φέτος τα έσοδα αυτά δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τελικώς το 1,8 δισ. ευρώ. Ο κ.Βενιζέλος θα απευθύνει έκκληση σε ξένες κυβερνήσεις και επενδυτές για να μετάσχουν στις διαδικασίες πώλησης, προσδοκώντας έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Για να το επιτύχει θα πρέπει το 2012 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για :

• Επέκταση σύμβασης και πώληση μετοχών του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».

• Παραχώρηση δικαιωμάτων λειτουργίας Εγνατίας Οδού

• Πώληση της αδείας Κρατικών Λαχείων

• Πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ

• Πώληση ΟΔΙΕ

• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ

• Πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ

• Πώληση ΔΕΠΑ

• Πώληση ΔΕΣΦΑ

• Πώληση μετοχών ΕΛΠΕ

• Πώληση ΛΑΡΚΟ

• Πώληση ΕΑΣ

• Πώληση Καζίνο Πάρνηθας

• Πώληση ΕΛΒΟ

• Αξιοποίηση 39 κτιρίων του Δημοσίου

• προώθηση ανάπτυξης ακινήτων του δημοσίου

Read more...

«Πόλεμος» Βενιζέλου-Δημάρχων

Έκανε λόγο για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό»


http://img.protothema.gr/723A1A9F1A58D7F4FC64F5D9FF2D00C6.jpg
Επίθεση κατά των δημάρχων που έχουν δημιουργήσει το μέτωπο του «Δεν Πληρώνω» εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «τοπικό συντεχνιασμό και συνδικαλισμό» στον οποίο έχουν προσχωρήσει κάποιοι δήμαρχοι.

«Δεν είναι αυτοί οι αιρετοί και εμείς υπεύθυνοι για τα δύσκολα μέτρα. Αιρετοί είναι κατεξοχήν αυτοί που εκλέγονται στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τσάμπα και εύκολα. Δεν υπάρχουν οι τσάμπα συμπαθείς και οι επί πληρωμή δυσάρεστοι. Είναι ψέμα. Αυτό το τραγικό ψέμα πρέπει να σταματήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών έριξε στους δήμους την ευθύνη για τα λάθος στοιχεία στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν άμεσα τα λάθη με συνεργασία της ΚΕΔΕ, της ΔΕΗ και της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Read more...

Ευθυμίου: «Από ηγετικές φαντασιώσεις το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο!»...



Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην έχει πλέον πάρα πολλούς οπαδούς , έχει όμως πληθώρα υποψηφίων ηγετών που θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του Χαλίφη! «Από ηγετικές φαντασιώσεις το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο» ομολόγησε ο Π. Ευθυμίου, μιλώντας στο Ράδιο 9.

Ειδικότερα όταν...

ρωτήθηκε αν στις εξελίξεις που έρχονται στο ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα διεκδικήσει μία θέση στην ηγεσία ή την ηγετική ομάδα, είπε την προαναφερθείσα θέση – ομολογία,, και συνέχισε:. «Έχουμε ανάγκη από τοποθετήσεις που δίνουν προοπτική. Πριν απ’ όλα, προτάσεις που δίνουν διέξοδο και μετά τα πρόσωπα που μπορούν να εφαρμόσουν τις προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν έχει προτάσεις.

Με τι θα κατεβούμε, με το πρόγραμμα του 2009; Γι’ αυτό λέω δεν μπορούμε να σιωπούμε, ούτε να σφυρίζουμε αδιάφορα ούτε να μην καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί πάνω στα πράγματα, και στον απολογισμό του και στην προοπτική του. Για τον Π. Ευθυμίου ισχύει ότι είναι πριν απ’ όλα στην πολιτική για να υπηρετήσει την ελληνική κοινωνία, την Ελλάδα, θέσεις και αρχές.

Από εκεί και πέρα, έρχονται όλα μετά», είπε …προσθέτοντας με …κομψό και …έμμεσο τρόπο και το όνομά του στην λίστα των …δελφίνων!. ‘Οταν δε ρωτήθηκε αν θα φτιάξει δική του τρόικα οπως οι Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος και Ραγκούσης, είπε: «Δεν θα φτιάξω δική μου τρόικα αλλά θέλω πάνω απ’ όλα η Ελλάδα να ξαναπατήσει στα πόδια της, χωρίς να έχει ανάγκη εξαρτήσεις, δανειστές, κηδεμόνες. Αυτό είναι το πρωτεύον για την πατρίδα όταν έχουμε τη μισή ελληνική κοινωνία να οδηγείται κάτω από το όριο της φτώχειας και ένα εκατομμύριο ανέργους»...
prionokordela.gr



Read more...

Με τον Γιώργο Παπανδρέου συναντάται η τρόικα

Η σειρά των πολιτικών αρχηγών

Η τρόικα μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Η τρόικα μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), που επισκέπτονται την Αθήνα.

Στη συνάντηση παρίσταται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Γ. Ζανιάς.

Αργότερα (11:30 πμ) τα στελέχη της τρόικας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού.

Την Κυριακή έχει προγραμματισθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Χθες, Παρασκευή, οι κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν «να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και να οργανωθεί η συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για την εκτέλεση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, την εκταμίευση της έκτης δόσης, την προετοιμασία του νέου προγράμματος, της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο σχήμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τους έπιασε ο πόνος, για τον Γιώργο...



Καψής: Δεν είναι γαντζωμένος στη καρέκλα του...
Αφού για ένα μήνα όλο το μαγαζί - ο Ιορδάνης λιγότερο - του φορτώνουν όλες τις αμαρτίες του πλανήτη και τον πυροβολούν σε κάθε ευκαιρία, ξαφνικά τον συμπόνεσαν.
Κι άρχισαν τα κολακευτικά σχόλια. Καψής: Ο Παπανδρέου συζητάει όλα τα ενδεχόμενα και... εκείνο της αποχώρησης του. Δείχνει πως δεν είναι γαντζωμένος στη καρέκλα.
Χασαπόπουλος: Ζήταγαν απ' τον Παπανδρέου να πάρει πρωτοβουλίες - για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ε, τις παίρνει...



Read more...

Το ψέμα της εβδομάδας από τον κ. Βενιζέλο...





To ψέμα της εβδομάδας από τον κ. Βενιζέλο: «Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είπε ο υπουργός Οικονομίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση του προϋπολογισμού 2012. Όπως σημείωσε, “έχουν ήδη ψηφιστεί και... υλοποιούνται” και άρα “δεν χρειάζονται νέα μέτρα”.

Δηλαδή τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, η μείωση των επιδομάτων, η κατάργηση του κατώτατου μισθού και το ευέλικτο ωράριο τι είναι;

Για να μην πούμε ότι κάθε φορά που ο κ. Βενιζέλος λέει κάτι είναι τόσο αναξιόπιστος που πέφτει το γέλιο της αρκούδας.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό, (0,6% για το 2012) επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων“.

Για να καταλάβουμε, δε θα έχουμε καθόλου πληθωρισμό; Τα προϊόντα θα φτηνύνουν τόσο πολύ που θα τα αγοράζουμε με τους πενιχρούς μισθούς μας; Ή θα κάνει μειώσεις φόρων; Διότι από τα λίγα οικονομικά που γνωρίζουμε ο πληθωρισμός σήμερα είναι καθαρά φοροπληθωρισμός. Με τη δραματική υποχώρηση της κατανάλωσης τα προϊόντα έχουν όντως γίνει πιο φθηνά αλλά με ΦΠΑ 23% πώς να φτάσουν στον καταναλωτή σε χαμηλή τιμή;

Άλλωστε, αυτά τα 0,6% να πάει να τα πει στις στρατιές των ανέργων και των νεόπτωχων.

Διαβάστε και τι είπε για το χαράτσι

Καινοφανείς ισχυρισμοί του Ευ. Βενιζέλου, αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από κάποιον που η λέξη φτώχεια ή τουλάχιστον οικονομική δυσκολία, είναι άγνωστη; Τον ρώτησαν για το χαράτσι στα ακίνητα επί δικαίων και αδίκων κι αφού τα έριξε στους δήμους για τα λάθος στοιχεία είπε:

«Κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και άρρωστος, δεν υπάρχουν κακοί και ανάλγητοι, ούτε λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να σώσουμε τη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει δηλαδή να πληρώνουν όλοι άδικα και ανάλγητα μέτρα. Δηλαδή λέει στους συνταξιούχους βγάλτε από τη μία τσέπη λεφτά για να πληρώσετε το χαράτσι για να βάλετε στην άλλη τη σύνταξη που δικαιούστε και που δουλέψατε μια ζωή για να έχετε.

Μπράβο στον κ. Βενιζέλο. Άξιος ο παχυλός μισθός του.
antinews.gr



Read more...

Πιθανότητα 50% να «τυπώσει χρήμα» η ΕΚΤ βλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters

Υποκύπτοντας στις πιέσεις

H Γερμανία απορρίπτει εκκλήσεις για ενίσχυση της εμπλοκής της ΕΚΤ υποστηρίζοντας πως η Τράπεζα δεν μπορεί να γίνει... η «Πυροσβεστική της Ευρωζώνης»
H Γερμανία απορρίπτει εκκλήσεις για ενίσχυση της εμπλοκής της ΕΚΤ υποστηρίζοντας πως η Τράπεζα δεν μπορεί να γίνει... η «Πυροσβεστική της Ευρωζώνης» (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να υποκύψει στις πιέσεις να τυπώσει χρήμα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, με τους ερωτηθέντες να δίνουν ίσες πιθανότητες να εφαρμόσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως η ΕΚΤ θα δεχθεί τελικά να αναλάβει ακόμη κεντρικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των πιέσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, 50 στρατηγικοί αναλυτές ομολόγων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αυτήν την εβδομάδα δίνουν κατά μέσο όρο 48% πιθανότητες να υποχρεωθεί η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αμφιλεγόμενη στροφή στην νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία «αποστειρώνει» την αγορά κρατικών ομολόγων αντλώντας την επιπλέον ρευστότητα από το σύστημα σε ξεχωριστές λειτουργίες της τράπεζας -στάση που ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως από τη Γερμανία.

Η πλειονότητα όσων προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αντίστοιχο με αυτά της αμερικανικής και της βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα γίνει έως τον Μάρτιο του 2012.

Επιπλέον, μια οριακή πλειονότητα των ερωτηθέντων αναλυτών (οι 25 στους 49) πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα παίξει ακόμα ενεργότερο ρόλο, αναλαμβάνοντας να παρέχει έκτακτα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ως ύστατη λύση.

Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε την Παρασκευή αντίθετος σε μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβαση της Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιστέκονται στις διεθνείς εκκλήσεις για αποφασιστικότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την στήριξη της ευρωζώνης. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές των ομολόγων, ωστόσο, καθιστούν πλέον πιεστική την ανάγκη να παίξει πιο σημαντικό ρόλο.

Εν όψει της διάχυσης της κρίσης χρέους από τις χώρες της περιφέρειας στον πυρήνα της ευρωζώνης, έχει ενταθεί οι φωνές για πιο αποφασιστική δράση της ΕΚΤ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επεισοδιακή ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στο δημαρχείο Χολαργού

Διαμαρτυρία πολιτών



Αθήνα
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το απόγευμα περίπου 150 άτομα έξω από το δημαρχείο Χολαργού, στο αμφιθέατρο του οποίου υπήρχε προγραμματισμένη ομιλία του υφυπουργού Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη, του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη και του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής Μπάμπη Καραθάνου.

Αίτημα της συγκέντρωσης, στην οποία είχε καλέσει η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού-Παπάγου, ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης εκδήλωσης με θέμα «Προτάσεις για την έξοδο της πατρίδας από την κρίση, ενημέρωση για τα
επιτεύγματα του ΛΑΟΣ».

Δυνάμεις της αστυνομίας κράτησαν σε απόσταση τους διαδηλωτές και πρόσκαιρα υπήρξε ένταση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...