Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για το χρέος Ευρώπης και Ελλάδας

«Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί»

http://img.protothema.gr/D4B3D3B39DE72B3D985C059E4F4E5EE7.jpg
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει λιγοστό χρόνο στη διάθεσή της για να επιλύσει το συνολικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους της και την αστάθεια του τραπεζικού τομέα της απέναντι στις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών και της κοινής γνώμης.

"Οι πολιτικοί θα πρέπει να μοχθήσουν για να κάνουν γρήγορη πρόοδο όσον αφορά στην ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος" προειδοποιεί το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

"Η ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα να προετοιμαστεί το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα (...), κυρίως προσφέροντας διαφάνεια όσον αφορά στις λύσεις στην κλίμακα της ευρωζώνης, θα μπορούσε να χαθεί απρόσμενα. Θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας κάποιου γεγονότος στις αγορές, εάν ένα αιφνίδιο άλμα στην αποφυγή κινδύνου (που θα προκαλείτο από άσχετους λόγους) οδηγούσε τους χρηματιστές να περιορίσουν την ανοχή τους προς τις ατελείς πολιτικές λύσεις" σημειώνεται στην έκθεση.

"Θα μπορούσε επίσης να χαθεί λόγω πολιτικών γεγονότων, είτε επειδή τα προγράμματα προσαρμογής θα έχαναν την πολιτική στήριξη των χρεωμένων χωρών, είτε επειδή η κοινή γνώμη των πιστωτριών χωρών θα κουραζόταν να χρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα" προστίθεται στο κείμενο.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η κατάσταση στις αγορές δεν σταμάτησε να επιδεινώνεται "λόγω των ανησυχιών για το βαθμό της πολιτικής αποφασιστικότητας, που θα ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση".

Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, "στην περίπτωση ενός σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου, το σοκ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την ευρωζώνη, τόσο από τη διασυνοριακή έκθεση (των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στο χρέος των χωρών) όσο και από τη γενικευμένη υποχώρηση της επιθυμίας για ρίσκο.
Read more...

«Κυβέρνηση κομματικής αναδίπλωσης» χαρακτηρίζει το νέο σχήμα ο βουλευτής Οδ.Βουδούρης

Δηλώνει απογοητευμένος

Το νέο σχήμα αντανακλά τις παρούσες εσωκομματικές ισορροπίες λέει ο βουλευτής
Το νέο σχήμα αντανακλά τις παρούσες εσωκομματικές ισορροπίες λέει ο βουλευτής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Κυβέρνηση κομματικής αναδίπλωσης», χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης. Σε γραπτή δήλωσή, ο βουλευτής δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τη σύναψη ενός 'κοινωνικού μνημονίου', που θα δεσμεύει την κυβέρνηση προς την κοινωνία».

Αναφέρει ότι ενώ οι Έλληνες ανέμεναν με αγωνία και ελπίδα μια κυβέρνηση κοινωνικού ανοίγματος, το νέο κυβερνητικό σχήμα αντανακλά τις παρούσες εσωκομματικές ισορροπίες με στόχο τη συσπείρωση του κομματικού μηχανισμού.

Ο βουλευτής εκφράζει μεν την ευχή «αυτό να συμβάλει στην ενότητα της παράταξης», όμως εκδηλώνει τον φόβο του ότι «δεν διασφαλίζει τη μεταρρυθμιστική πυγμή και αποφασιστικότητα, που έλειψε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, το μεγάλο ζητούμενο της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε».

Αναφέρει, εξάλλου, ότι ο ίδιος ως νέος βουλευτής, «εκλεγμένος με το όραμα της επανασύνδεσης της πολιτικής με την κοινωνία», θα συνεχίσει τον αγώνα για την πολιτική ανατροπή «στην οποία δεσμευθήκαμε το 2004 και την έξοδο από την οικονομική κρίση, που μας βύθισε η φαυλότητα ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μεγαλοπρεπές το άδειασμα στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

papaioannou

Μεγαλοπρεπές το άδειασμα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και την πολιτική της συνολικής εκδίκησης εναντίων των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενάντιων της αγοράς και της Ελληνικής οικογένειας. Στην θέση τους τοποθετείται ίσως ο καταλληλότερος για το Υπ. Οικονομικών στην παρούσα φάση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία για να καταθέσει την δική του πλατφόρμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην Ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της αγοράς, των επενδύσεων της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης της περιουσίας τους Δημοσίου, της τόνωσης οικοδομικής δραστηριότητας της προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων.

Περαιτέρω έχει αναφερθεί πολλές φορές στην Εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο ως προϋπόθεση ώστε να μην πηγαίνουν στράφι οι θυσίες του λαού και να σταματήσει η διεθνής ανασφάλεια και η σπέκουλα.

Η ταυτόχρονη τοποθέτηση ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης με ρόλο ο συντονιστικό όλων των θεμάτων οικονομικής φύσεως, δίνει στην χώρα την απαραίτητη ψυχραιμία ώστε να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη την ρύθμιση του Ελληνικού θέματος.

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα και είναι εθνική ανάγκη ο Βενιζέλος να πετύχει.


Read more...

«Έσβησε» τις αναρτήσεις για το Μνημόνιο ο Παντελής Οικονόμου!...



Φαίνεται πως όταν γίνεται κάποιος υπουργός, ξεχνάει τα όσα έχει πει στο παρελθόν για την κυβέρνηση και σβήνει το περιεχόμενο σε αναρτήσεις για το Μνημόνιο στην προσωπική του σελίδα.

Αυτό συμβαίνει με τον Παντελή Οικονόμου, ο οποίος, παρά τα... όσα έλεγε για το Μνημόνιο («να το αποκηρύξουμε, να το καταγγείλουμε!»), σήμερα είναι υφυπουργός και το… χειρότερο είναι πως στην προσωπική του ιστοσελίδα έσβησε όλες τις αναρτήσεις που αναφέρονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πώς αλλάζουν οι καιροί, πώς αλλάζουν οι άνθρωποι...
parapolitika.gr



Read more...

ΓΣΕΕ: 48ωρη απεργία για το Μεσοπρόθεσμο...



Σε γενική 48ωρη απεργία θα προχωρήσει η ΓΣΕΕ τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή της συνεδρίαση.

Παράλληλα, την...

21η Ιουνίου, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης των συνδικάτων, θα πραγματοποιηθεί διάβημα διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα.



Read more...

«Ήρθα στον πραγματικό πόλεμο» είπε ο Βενιζέλος αναλαμβάνοντας την Οικονομία

Ανέλαβε με την ευχή «καλό κουράγιο»

Ο νέος υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο νέος υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Αφησα την Αμυνα και ήρθα στον πραγματικό πόλεμο» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αναλαμβάνει με το μυαλό του στραμμένο στην πραγματική οικονομία και στην αγανάκτηση της κοινωνίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί, πρέπεο να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της, καθώς και τη δημοσιονομική και οικονομική της κυριαρχία.

«Έρχομαι εδώ έχοντας στο μυαλό μου τον κάθε συνταξιούχο και τον κάθε άνεργο προσωπικά» συνέχισε, ενώ κάνοντας αναφορά στο προηγούμενο υπουργείο, τόνισε: «Έφυγα από την Αμυνα και ήλθα στον πραγματικό πόλεμο».

Παράλληλα απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα συναίνεσης «στα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» και επίσης «πρόταση και πρόσκληση συνάινεσης και συνεργασίας» στους πολίτες που βρίσκονται στις πλατείες.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «αισθάνεται υπερήφανος» για το έργο των τελευταίων 20 μηνών στο υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι η χώρα στάθηκε όρθια και γλίτωσε τη χρεοκοπία.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «έγιναν και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις ή καθυστερήσεις», ενώ δήλωσε «εξαιρετικά χαρούμενος γιατί αναλαμβάνει το υπουργείο ο Βαγγέλης Βενιζέλος που θα φέρει πείρα και αφοσίωση».

Τέλος του ευχήθηκε «καλό κουράγιο» όπως δήλωσε στην αρχή της ελληνικής κρίσης ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαμαντίδης μέχρι νεωτέρας για τη ναυτιλία

Μέχρι να συνταχθεί το ΠΔ


http://img.protothema.gr/459770C89FD3B218A08E0308F3550163.jpg
Έως ότου συνταχθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης θα χειρίζεται τα θέματα ναυτιλίας, για όσο καιρό χρειαστεί, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.

Μάλιστα, το πρωί κλήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς των νήσων και της αλιείας που βρίσκονται στο ΥΘΥΝΑΛ, θα παραμείνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δεν θα πάνε σε άλλα υπουργεία.

Read more...

ΝΔ: «Κυβέρνηση ανακύκλωσης και υπό προθεσμία»

newpost.gr
ΝΔ: «Κυβέρνηση ανακύκλωσης και υπό προθεσμία»
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Μετά βάφτισε την αδυναμία «ανασχηματισμό». Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.

Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου.

Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που, για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από Υπουργείο σε Υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».
Read more...

Γιώργος και Βαγγέλης δέθηκαν με… χειροπέδες!


newpost.gr
Γιώργος και Βαγγέλης δέθηκαν με… χειροπέδες!
Κυβέρνηση του όλου ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου, μετά από ένα ολονύχτιο παζάρι. Θρυαλλίδα των αποφάσεων του πρωθυπουργού ήταν η εξέγερση των βουλευτών που τον έφερε στο ίδιο τραπέζι με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο πρωταγωνιστές εγκλώβισαν ο ένας τον άλλο. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγκυβέρνηση, πέτυχε συνευθύνη. Η συμφωνία των δύο πλευρών επικυρώθηκε στην ΚΟ, που κύλησε αναίμακτα.

Ακολούθως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τηλεφωνούσαν σε στελέχη όλο το βράδυ. Όλα ξεκίνησαν με το μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα του Γ. Παπανδρέου στον Λ. Παπαδήμο. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε στο όχι και ο πρωθυπουργός φώναξε στο γραφείο του τον Ευ. Βενιζέλο. Του τα έδωσε όλα: την αντιπροεδρία, το υπουργείο οικονομικών, την κυβερνητική επιτροπή και αρκετές θέσεις στην κυβέρνηση! Σχεδόν σε κάθε υπουργείο υπάρχει ένα δίδυμο από τα πάλαι ποτέ στρατόπεδα του 2007. Έτσι, κανείς δε μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στον άλλο.

Ο πρωθυπουργός υπέκυψε και στο αίτημα των βαρόνων για κυβερνητική επιτροπή. Θα την αποτελούν οι Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης και Χρ. Παπουτσής.

Αυτό σημαίνει ότι αν τυχόν και τα π΄ργματα δεν πάνε καλά, όλοι θα έχουν την αναλογία τους στις ευθύνες. Και πρώτος, ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος από τη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού οικονομικών, μπαίνει για τα καλά στο κάδρο της συνευθύνης.

Τόσο καλά, που θα μπορούσαμε να πούμε πως στην περίπτωση κατά την οποία η οικονομία δεν περπατήσει, κινδυνεύει να έχει την τύχη της... Ντόρας. Να ταυτιστεί δηλαδή με επιλογές που- καλώς ή κακώς αυτό είναι άλλη κουβέντα- η βάση του κόμματος θα θεωρήσει λανθασμένες και σε μια κρίσιμη στιγμή να τον... τιμωρήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να μείνει χωρίς… κηπουρούς. Έβγαλε την Τίνα και τον Δρούτσα, αλλά έβαλε τον Λαμπρινίδη.
Η καραμπόλα…
Η περίπτωση του νέου υπουργού Εξωτερικών ξεχωρίζει καθώς κατάφερε, αρνούμενος να γίνει αναπληρωτής, να στείλει στο Περιβάλλοντος τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Έμεινε έτσι ενωμένο (το υπουργείο) και έμεινε ο Χρυσοχοΐδης που περίμενε την ενέργεια στα κρύα του λουτρού.

Ισορροπίες…

Read more...

Λύση στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Γαλλία και Γερμανία θέλουν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως τόνισαν οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
Γαλλία και Γερμανία θέλουν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως τόνισαν οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
Βερολίνο, Γερμανία
Σε συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί μετά τη συνάντηση, αυτό που συμφωνήθηκε είναι μία λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντικού χαρακτήρα, να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

«Χρειαζόμαστε την εφαρμογή σύντομα ενός προγράμματος (οικονομικής βοήθειας)», είπε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν την ίδια θέση σε ό,τι αφορά το ευρώ και την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί από κοινού με την ΕΚΤ.

«Όσο πιο γρήγορα έχουμε λύση, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της για την «Πρωτοβουλία της Βιέννης»

«Η Πρωτοβουλία της Βιέννης [...] είναι μία καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη βάση. «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και νομίζω ότι έχει νόημα η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς».

Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη, διαπιστώνοντας ότι «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται».

Η εθελοντική μετακύλιση

Το κρίσιμο θέμα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι να μην θεωρηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ως «επιλεκτική» ή «μερική» χρεοκοπία, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να υποβαθμιστεί περαιτέρω και να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα.

Η Fitch ανέφερε πρόσφατα ότι θεωρεί τόσο την επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων (η γερμανική πρόταση) όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους (roll-over ή εθελοντική μετακύλιση), που προτιμά η ΕΚΤ, ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (distressed debt exchange).

Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωση, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.

Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, η Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, μέσω της ανταλλαγής με νέους τίτλους, η διάρκεια των οποίων θα είναι επτά χρόνια. Κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι τα οφέλη μία εθελοντικής μετακύλισης του χρέους θα είναι περιορισμένα, κρίνοντας από τη στάση των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αν και ένα χρόνο πριν είχαν υποσχεθεί ότι θα διατηρήσουν σταθερές τις θέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του «rollover», ενός μηχανισμού μετακύλισης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.

Στο ίδιο περίπου, πλαίσιο, κινείται η ιδέα που προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μετακυλίσουν εθελοντικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, καθώς αυτά λήγουν, αντικαθιστώντας τα με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Όπως προκύπτει, το Βερολίνο έκανε τελικά ένα βήμα πίσω και θα αποδεχθεί τελικά μία «συμβολικής» μορφής συμμετοχή των ιδιωτών.

Το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ και ίσως τελικά διαμορφωθεί στα 150 δισ. ευρώ. Τα 60-80 δισ. ευρώ θα είναι νέο δάνειο, τα 30 θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα 30-50 από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εάν τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών είναι «συμβολική», τότε το ύψος του δανείου θα είναι μεγαλύτερο. Η λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» εκτιμάται ότι θα προβλέπει ότι οι ιδιώτες που έχουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2014, όταν αυτά λήξουν, θα αγοράσουν νέα ομόλογα.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

newpost.gr
Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης
Oλοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης μετά και τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον κ. Πεταλωτή. Νωρίτερα, χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά και τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον κ. Πεταλωτή.

Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που ορίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφτασαν στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη είχε πάρει θέση στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, υπό τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, ο οποίος χοροστάτησε της ορκωμοσίας.

Στη συνέχεια, αφού υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών που έγιναν κατά την προσέλευσή τους στη Βουλή έχουν ως εξής:

Την μετακίνησή μου από το υπουργείο Οικονομικών δεν το αντιμετωπίζω ως «λύτρωση», ούτε με διακατέχει πικρία, δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Δεν περνάμε από ιδεολογικό κόσκινο για να μπούμε στην κυβέρνηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε σχόλιο που υπενθύμιζε παλαιότερες θέσεις του έναντι της τρόικας και πρόσθεσε ότι το κριτήριο εισόδου στην κυβέρνηση είναι «να πάμε καλά».

Την πεποίθησή του ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα τα καταφέρει, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ερωτηθείς σχετικά.

«Ο κ. Βενιζέλος θα συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης μέσα από την συλλογική δουλειά της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου», είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Τους δημοσίους υπαλλήλους υπερασπίστηκε στις σύντομες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αντιμετωπίζονται περίεργα» και τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται ηθική παρακίνηση και ότι «ο εχθρός είναι το κράτος και η γραφειοκρατία κι όχι το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα».

«Η κάθε κυβέρνηση αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε» ήταν η σύντομη δήλωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, θα την τραβήξουμε όλοι μαζί με περισσότερη πίστη και αισιοδοξία» δήλωσε τέλος από την μεριά της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Read more...

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Πολύ ισχυρός ο Ευάγγελος Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/19133646E29A84188D1AE525F407D058.jpg

Χωρίς την παρουσία των Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χάρη Παμπούκη, ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Οι τέσσερις αναμένεται να ορκισθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων, αφενός, Εσωτερικών και, αφετέρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα προέλθουν από τη διάσπαση του ως τώρα υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας -στο οποίο ενοποιούνται τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Αλιείας-, βρίσκονται σε επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που ορίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφτασαν στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη είχε πάρει θέση στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, υπό τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, ο οποίος χοροστάτησε της ορκωμοσίας.

Στη συνέχεια, αφού υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Δεν πρόκειται να ορκισθούν οι παραμένοντες στις θέσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς δεν αλλάζουν υπουργείο και αρμοδιότητες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 41 πρόσωπα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδεικνύεται στον ισχυρό άντρα της κυβέρνησης αφού αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Στη θέση του αντιπροέδρου παραμένει και ο Θ. Πάγκαλος. Το νέο υπουργείο που δημιουργείται είναι αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης («σπάει» στα δύο το υπουργείο Εσωτερικών) με υπουργό τον Δημήτρη Ρέππα. Καταργείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και πλέον η Ναυτιλία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται και δεκαμελής κυβερνητική επιτροπή, στην οποία όμως δεν μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.
Read more...

Ο Άλεξ Ρόντος είχε ενημερώσει τον Παπανδρέου για το σχέδιο εξόντωσης Καραμανλή

http://newpost.gr/var/thumbs/1706APOKALIPSI_300___.jpgΑνατριχιαστικές λεπτομέρειες της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών FSB για το σχέδιο εξόντωσης του Κώστα Καραμανλή (λόγω της τότε ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής), που εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες», αλλά και τον ρόλο του σύμβουλου του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, έρχονται στο φως. της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο Άλεξ Ρόντος φέρεται να είχε ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου για το σχέδιο αυτό. Έτσι δεν είναι τυχαία η επίσκεψη την Πέμπτη, του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Μπίκα στον πρωθυπουργό για να συζητήσουν επί του θέματος, όπως είχε γράψει το Newpost.gr. Το θέμα αποκάλυψε το περιοδικό «Επίκαιρα» την Πέμπτη, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο φύλλο της Παρασκευής και ο «Ριζοσπάστης» με τίτλο «Αποκαλύψεις για σχέδιο δολοφονίας Κ. Καραμανλή»

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και ανατέθηκε σε τουλάχιστον είκοσι Έλληνες συνεργάτες τους, που «δεν ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Η στάση του Καραμανλή για την ενεργειακή πολιτική, αλλά και γενικότερα η εξωτερική και οικονομική πολιτική που ασκούσε φαίνεται πως είχε ενοχλήσει τόσο τους Αμερικανούς όσο και άλλους συμμάχους.

Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά, καθώς τα οικονομικά της χώρας ήταν γνωστά παγκοσμίως και μέχρι το τέλος του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με πολύ χαμηλά επιτόκια, καθώς τα spread βρίσκονταν μόλις στις 130-140 μονάδες.

«Το άκρως απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την κωδική ονομασία «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009), ενημέρωνε την τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι η υπηρεσία έλαβε γνώση από την FSB, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, πως μία "ομάδα Εργασίας" της, που αποτελούνταν από δεκαεννέα άτομα, εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, "με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας"», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σκοπός της εν λόγω ομάδας ήταν η διοργάνωση επιχειρήσεων «αντιπαρακολούθησης», επιχειρήσεις στις οποίες είχαν σκοπό να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Αφορμή για τη σύσταση της ομάδας ήταν η «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή,

Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ».
Μάλιστα όπως αναφέρει το έγγραφο σε μια τουλάχιστον περίπτωση οι ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ.

Το περιστατικό τοποθετείται χρονικά κατά τις απογευματινές ώρες μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου 2008, ενώ όπως τονίζεται η όλη «εμπλοκή» δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα.

«Η εν λόγω ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της “ομάδας Εργασίας“ της FSB που συμμετείχαν στην αναφερόμενη εμπλοκή ήταν τέσσερα, ενώ τα άτομα του άλλου “Χώρου” ήταν δύο, άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Το Σχέδιο Πυθία και τα τέσσερα κύρια σημεία
Το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή είχε σκοπό την αναβολή ή την ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησής της.
Το σχέδιο «Πυθία 1» περιλάμβανε τέσσερα σημεία:
*Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.
*Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών.
*Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες.
*Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
Σημειώνεται ότι όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από ρωσικές πηγές, και πιο συγκεκριμένα από Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος και περιγράφει αναλυτικά όλα τα γεγονότα και τη δράση της «ομάδας Εργασίας» της FSB.

Οι Ρώσοι για την τρομοκρατία
Σύμφωνα με το έγγραφο, «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η σημερινή γενιά τρομοκρατών είναι ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες».
Μάλιστα μετά η «ομάδα Εργασίας» της FSB κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, μέσα από τη «χαρτογράφηση» των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, τις οποίες και κατατάσσει σε δύο κατηγορίες:
Σε αυτές που ασκούν αντάρτικο πόλεων και σε αυτές που ειδικεύονται σε ληστείες και απαγωγές.

Αναλυτικά το απόρρητο έγγραφο όπως το παραθέτει το δημοσίευμα

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (Ε.Χ.)
ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Νο 213/5 Φεβρουαρίου 2009
ΘΕΜΑ: Τρομοκρατία
ΣΧΕΤ.: Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53/13-1-2009
1. Σε συνέχεια του σχετικού, θέτουμε υπόψη σας νεότερα αποσπάσματα Δελτίου Πληροφοριών που ομοίως προέρχεται από Ρώσο Αξιωματούχο με φερόμενη πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας):
α. «Ομάδα Εργασίας» δεκαεννέα (19) ατόμων της FSB, που δραστηριοποιείται από το Μάρτιο του 2008 στην Αττική, με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής» συνομιλιών που διαμείβονταν μεταξύ των κ.κ. Κ. Καραμανλή, V. Putin και G. Parvanov κατά την υπόψη περίοδο, διαπίστωσε και κατέγραψε τα ακόλουθα:
– Κατά τη διαδρομή που χρησιμοποιείτο για τη μετακίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού από την κατοικία του στη Ραφήνα μέχρι το Γραφείο του, εντοπίσθηκε όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ, το οποίο κινείτο συνεχώς στη διάρκεια της προαναφερόμενης μετακίνησης κατά το μήκος της διαδρομής αυτής και μέχρι το ύψος της Αττικής Οδού στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο εν λόγω όχημα, το οποίο έφερε ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας (πλαστές, όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω ομάδα εργασίας), επέβαιναν τις περισσότερες φορές τρία με τέσσερα άτομα. Η παρακολούθηση του Στόχου (ΣΣ: Του κ. Πρωθυπουργού) χαρακτηρίστηκε από την προαναφερόμενη ομάδα εργασίας επαγγελματική και εντεινόμενη από τις αρχές Απριλίου του 2008.
– Επίσης από την εν λόγω ομάδα εκτιμήθηκε ότι τα επιβαίνοντα στο παραπάνω όχημα άτομα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του Στόχου, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλους συνεργάτες τους. Το εν λόγω όχημα επίσης εντοπίσθηκε επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος του Πικερμίου και εκτιμήθηκε ότι κατέγραφε ταχύτητα πομπής, συνοδευτικά οχήματα, άτομα συνοδείας κ.λπ. στοιχεία. Ομοίως στο αυτό σημείο (Λεωφόρος Μαραθώνος στο ύψος του Πικερμίου), τόσο το μήνα Μάρτιο όσο και το μήνα Απρίλιο του έτους 2008 εντοπίσθηκε όχημα τύπου VAN, μάρκας FORD TRANSIT, χρώματος μπλε, το οποίο έφερε ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας (πλαστές, όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω ομάδα εργασίας).
– Εκτός των προαναφερθέντων σημείων παρακολούθησης του Στόχου, καταγράφηκαν ως άλλα τέτοια σημεία: (α) η περιοχή του CARREFOUR στον Γέρακα Αττικής, (β) η περιοχή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και (γ) η περιοχή του super market ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο Χολαργό Αττικής. Στο σημείο (α) εντοπίσθηκε ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW, χρώματος ασημί, μοντέλο 1995 ή 1996, το οποίο έφερε πινακίδες Γερμανίας. Στην εν λόγω περιοχή επίσης εντοπίσθηκε και το όχημα τύπου VAN, μάρκας FORD TRANSIT, χρώματος μπλε και διαπιστώθηκε επικοινωνία μεταξύ των επιβαινόντων στα παραπάνω οχήματα ατόμων. Στα σημεία (β) και (γ) εντοπίσθηκαν επίσης τα προαναφερόμενα οχήματα τύπου VAN. Επιπρόσθετα στην περιοχή του Χολαργού στις αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2008 εντοπίσθηκε επί της οδού Φανερωμένης –πλησίον της εκκλησίας– συνάντηση και των τριών προαναφερόμενων οχημάτων.
– Από την έρευνα της ομάδας «αντιπαρακολούθησης της FSB» ως προς τους επιβάτες των υπόψη οχημάτων προέκυψε ειδικότερα ότι στο VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ, επέβαιναν συνήθως τέσσερις (4) άνδρες εκ των οποίων τρεις (3) μελαχρινοί και ένας (1) καστανός, στο VAN, μάρκας FORD TRANSIT, τρεις (3) άνδρες, και στο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW, δύο (2) γυναίκες. Πέραν των ατόμων αυτών, το προαναφερόμενο κλιμάκιο «αντιπαρακολούθησης της FSB» κατέληξε στην εκτίμηση ότι συγχρόνως λειτουργούσαν ομάδες υποστήριξης και καταγραφής κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του Στόχου. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ατόμων σε όλη τη διαδικασία παρακολούθησης εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν σε είκοσι (20) άτομα, τα οποία δεν ανήκουν στον Αντιεξουσιαστικό Χώρο. Επιπρόσθετα, από τηλεφωνική υποκλοπή διαπιστώθηκε ότι επιβάτες των παραπάνω οχημάτων μιλούσαν ελληνικά, ενώ η συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων πραγματοποιείτο μέσω κινητών τηλεφώνων. Κατά την προαναφερόμενη συνάντηση των τριών οχημάτων στην περιοχή του Χολαργού (αρχές του Ιουνίου του 2008 επί της οδού Φανερωμένης), διαπιστώθηκε και η παρουσία δύο ακόμη ατόμων (νέων) που –όπως εκτιμήθηκε– ήταν Ευρωπαίοι, μάλλον Βρετανικής Υπηκοότητας.
– Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς αλλά κυμαίνεται μεταξύ του πενθήμερου 20 και 25 Απριλίου του 2008, στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, κατά τις απογευματινές ώρες έλαβε χώρα «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, μεταξύ του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB και ατόμων που ανήκαν στις παραπάνω ομάδες παρακολούθησης. Η εν λόγω «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπισθεί το όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB που συμμετείχαν στην προαναφερόμενη εμπλοκή, ήταν τέσσερα (4), ενώ τα άτομα του άλλου «Χώρου» ήταν δύο (2), άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής.
– Εντός του προαναφερόμενου οχήματος βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη μετακίνηση του κ. Πρωθυπουργού από την κατοικία του στο Γραφείο του, τα συνοδευτικά οχήματα, οι συνοδευτικές μηχανές ασφαλείας, καθώς και:
• Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η οδός Φανερωμένης στην περιοχή του Χολαργού Αττικής. Επίσης, είχαν σημειωθεί και οι χώροι που αντιστοιχούν στις θέσεις στάθμευσης του CARREFOUR καθώς και το κατάστημα των GOODY’S επί της οδού Κηφισίας, πλησίον του κόμβου εισόδου στην Αττική Οδό. Επιπλέον, υπήρχαν χάρτες των περιοχών Αγίας Παρασκευής – Χαλανδρίου – Χολαργού και Παπάγου. Ειδικά στο χάρτη της περιοχής της Αγίας Παρασκευής είχαν σημειωθεί σημεία με μαύρο χρώμα.
• Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης.
• Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα TOKAREV και KALASNIKOF.
• Υλικά καμουφλάζ (καινούρια, αχρησιμοποίητα), υλικά μακιγιάζ, όπως μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό, καθώς και γυναικεία ρούχα.
• Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
• Τηλεχειριστήριο.
• Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες).
• Σκηνές.

Το σχέδιο «ΠΥΘΙΑ 1»

β. Τα παραπάνω περιγραφόμενα στοιχεία και υλικά εξετάσθηκαν στα Κεντρικά της Μόσχας και όλες οι αναλύσεις που έγιναν κατατείνουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
– Πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου παρακολούθησης του Στόχου που οργανώθηκε από Δυτικές Υπηρεσίες με τη συμμετοχή και της ομόλογης Υπηρεσίας του Ισραήλ.
– Το εν λόγω σχέδιο υλοποιήθηκε κυρίως από Έλληνες.
– Ο αντικειμενικός σκοπός του εν λόγω σχεδίου ήταν η πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του Στόχου, με ειδικότερο σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
– Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει στα χέρια του από τον Άλεξ Ρόντο (Σύμβουλο του Προέδρου της Γεωργίας), σχέδιο των Αμερικανών για αναβολή ή ματαίωση του Αγωγού SOUTH STREAM. Το εν λόγω σχέδιο προσβολής του Στόχου αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού αποσταθεροποίησης της Χώρας που έχει την κωδική ονομασία «ΠΥΘΙΑ 1» και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα σκέλη-τμήματα:
• Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.
• Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας. Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών.
• Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες.
• Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
– Αναφορικά με τη γενιά τρομοκρατών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες. Είναι ειδικοί σε ληστείες, απαγωγές (τρεις ομάδες) και το Αντάρτικο πόλεων (τέσσερις ομάδες). Επιπρόσθετα, θεωρούνται άριστοι χειριστές όπλων και μέσων μετακίνησης, ενώ λειτουργούν διαθέτοντας πάντα σχέδιο διαφυγής. Πιθανολογείται ότι οι χώροι απόκρυψής τους βρίσκονται στις περιοχές Γκύζη, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Μεγάρων για την Αττική. Ως τέτοιος χώρος εκτός Αττικής θεωρείται η περιοχή της Θήβας.
2. Επισημάνσεις της Υπηρεσίας μας επί των ανωτέρω αποσπασμάτων:
α. Τα αναφερόμενα «σημεία εντοπισμού» της παρακολούθησης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει και υιοθέτηση από πλευράς μας της περιγραφόμενης «εν εξελίξει επιχείρησης συνωμοσίας». Ωστόσο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, το σημείο εντοπισμού στη Λ. Μαραθώνος είναι κατάλληλο σημείο παρακολούθησης, το σημείο εντοπισμού στο CARREFOUR είναι δυνατόν να αποτελέσει σημείο έκνομης ενέργειας, ενώ τα σημεία εντοπισμού στις περιοχές του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ θεωρούνται σημεία συνάντησης.
β. Τα σημεία που βρέθηκαν επί χάρτου και προέρχονται από το υλικό που αντλήθηκε από την προαναφερόμενη διαδικασία «ελεγχόμενης» εμπλοκής απεικονίζονται στην εικόνα με τίτλο «Σημεία επί Χάρτου», η οποία επισυνάπτεται. Η απόσταση των εν λόγω σημείων επίσης από την Αττική Οδό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία αφετηρίας για «έκνομη ενέργεια».
γ. Η εκρηκτική ύλη C-4 είναι στρατιωτική εκρηκτική ύλη, μη κυκλοφορούσα ελεύθερα στο εμπόριο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα ως συστατικό στοιχείο Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (ΑΕΜ), σε καμία από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
3. Επισημαίνεται ότι, και για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η αξιοπιστία της πηγής δεν δύναται επί του παρόντος να ελεγχθεί. Η καταγραφή των «αντικειμενικών στοιχείων» (τοποθεσίες, ονόματα χώρων, αποστάσεις κ.λπ.) και η σύνθεσή τους θα μπορούσαν πράγματι να θεωρηθούν ως προετοιμασία μιας απόπειρας κατά του κ. Πρωθυπουργού. Πλην όμως η ερμηνεία που φέρεται να τους δίδεται –ότι δηλαδή αποτελεί οργανωμένο σχέδιο Δυτικών Υπηρεσιών και της MOSSAD σε βάρος του κ. Πρωθυπουργού, στο οποίο εντάσσονται άλλες υποθέσεις, όπως π.χ. Βατοπαίδιο, τρομοκρατία κ.λπ.– γεννά στην Υπηρεσία μας εύλογα ερωτηματικά. Δεν αποκλείεται συνεπώς οι πληροφορίες αυτές στο σύνολό τους να εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των Κρατικών Αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.
4. Σε κάθε περίπτωση, παρέλκει να επισημάνουμε, από σκοπιάς Υπηρεσίας μας, την ανάγκη συνεχιζόμενης λήψης αυξημένων μέτρων ασφάλειας του κ. Πρωθυπουργού.
ΠΡΟΣ: κ. Πρωθυπουργό
κ. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών


πηγές: ΕΠΙΚΑΙΡΑ, Ριζοσπάστης, news247.gr

Read more...

Συγκυβέρνηση Γιώργου με τους κορυφαίους!

newpost.gr
Συγκυβέρνηση Γιώργου με τους κορυφαίους!
Το «κλειδί» στη νέα κυβέρνηση είναι σίγουρα η Κυβερνητική Επιτροπή με «μία ντάμα και εννέα ρηγάδες» στην οποία συμμετέχουν οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή μετέχουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, σε ένα είδος διευθυντηρίου ή ακόμα και «πολίτ μπιρό», που θα κρατά τις ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα καθοδηγεί -όσο μπορεί- τις εξελίξεις , αλλά κυρίως θα συγκυβερνά με τον πρωθυπουργό, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, που κάποιοι θεωρούν ότι άρχισε να... ξημερώνει, μετά τη θεαματική αναβάθμιση του κ. Βενιζέλου.

Είναι πασίδηλο οτι ο κ. Παπανδρέου ήταν στην γωνία επί αρκετό χρονικό διάστημα και αδυνατούσε πλέον να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο συνάντησε λίγο πριν την συνεδρίαση της Κ.Ο έναν-έναν τους κορυφαίους Υπουργούς. Εν πολλοίς ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξή τους προκειμένου να μην προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν ήταν άλλο απο τις εκλογές. Φυσικά-όπως εκ των υστέρων απεδείχθη- έλαβε την στήριξη την οποία επιζητούσε αλλά αυτή η χειρονομία καλής θέλησης των κορυφαίων συνοδεύτηκε και απο μια σειρά ανταλλαγμάτων. Αυτό που μένει τώρα είναι να διαπιστωθεί εάν αυτή η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θα αποφέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Read more...

Κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Μνημονίου

Οδηγός για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Κρίσιμη για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και τη χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ θεωρείται η απόφαση που αναμένεται να λάβει την προσεχή εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή όχι του Μνημονίου.

Οι τελικές διασκέψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί περισσότερες από πέντε διασκέψεις της Ολομέλειας στις οποίες εξετάσθηκαν οι προσφυγές αντισυνταγματικότητας που έχουν καταθέσει πλήθος φορέων, μεταξύ αυτών και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Σημειώνεται πως η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση αν και το θέμα εκκρεμεί ήδη επτά μήνες.

Οι εισηγήτριες του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότειναν την απόρριψη των σχετικών προσφυγών επικαλούμενες ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν την ψήφιση του Μνημονίου, ενώ για τη θέσπισή του τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες η πλειοψηφία του Σώματος τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του Μνημονίου.

Ωστόσο, κρίνοντας με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου πολλοί εκ των 60 δικαστών της Ολομέλειας θεωρούν πως το Μνημόνιο «πάσχει» στην αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων η οποία χρειαζόταν για την επικύρωση του Μνημονίου, καθότι κείμενο διεθνούς χαρακτήρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε συνέντευξή του προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημάνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, κάτι που είχε προτείνει και για το πρώτο Μνημόνιο. Ο ίδιος είχε ταχθεί στην ίδια συνέντευξη υπέρ της από κοινού διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ είχε εκτιμήσει ότι το να επιδιωχθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές δεν θα οδηγούσε σε εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλλαγή φρουράς στην οικονομία Ο Ευάγγελος Βενιζέλος νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην κρισιμότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική οικονομία
Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην κρισιμότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική οικονομία
Αθήνα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς παράλληλα με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανέλαβε και υπουργός Οικονομικών.

Αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης (ο οποίος ήταν υφυπουργός στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα) και ο Παντελής Οικονόμου.
Ο κ. Βενιζέλος είναι το κεντρικό πρόσωπο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των οικονομικών -παραγωγικών- υπουργείων.

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά αφορά στην ανα-σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, καθώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής, μετακινήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπουργός Υποδομών είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που μετακινήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υφυπουργός παρέμεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος ήταν υφυπουργός στο προηγούμενο σχήμα. Εκτός κυβέρνησης είναι η Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναβαθμίστηκε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των κοινωνικών ασφαλίσεων παρέμεινε τελικά στο υπουργείο Εργασίας, ενώ πριν τον ανασχηματισμό υπήρχε η φημολογία ότι μπορεί να πάει στο υπουργείο Υγείας.

Υφυπουργός είναι ο Γιάννης Κουτσούκος.

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναβαθμίστηκε, καθώς ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της εμπορικής ναυτιλίας, αφού «απορρόφησε» το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

Αναπληρωτές υπουργοί είναι ο Χάρης Παμπούκης και ο Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ υφυπουργός είναι
ο Θάνος Μωραΐτης που μετακινήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Παμπούκης ήταν στο προηγούμενο σχήμα υπουργός Επικρατείας, το οποίο τώρα ανέλαβε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Στο ΥΠΕΚΑ επικεφαλής είναι ο Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου, αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Σηφουνάκης και υφυπουργός ο Γιάννης Μανιάτης. Οι δύο τελευταίοι ήταν στο ΥΠΕΚΑ και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Η κυριότερη ίσως πρόκληση για τον κ. Παπακωνσταντίνου στο νέο του ρόλο θα είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος είχε εκλεχθεί το 2007 για πρώτη φορά βουλευτής στο νομό Κοζάνης, όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τα σχέδια μετοχοποίησης της Επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης και υφυπουργός είναι ο Γιάννης Δριβελέγκας.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή από τα οικονομικά υπουργεία θα συμμετέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Ισχυρές προκλήσεις για τον Ευ. Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην κρισιμότερη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης και βεβαίως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή.

Πρώτο σημαντικό ραντεβού είναι η συνάντηση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Κυριακή 19 Ιουνίου και την Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ΕΚΤ, Κομισιόν και Γαλλία υποστηρίζουν την εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση του χρέους.

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι το το Βερολίνο «βάζει νερό στο κρασί του» και εκτιμάται ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πιστωτικού επεισοδίου και αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων.

Ακολουθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Την Πέμπτη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν την Κυριακή για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, ενώ η απόφαση για το νέο τριετές πακέτο βοήθειας θα ληφθεί στις 11 Ιουλίου, στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, την τελευταία πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Από το Βερολίνο υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες ορισμένες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο, αφού βεβαίως θα έχει υπάρξει προηγουμένως πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ-ΔΝΤ.

Σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν συμφωνεί με την ιδέα να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η λήψη της απόφασης για τη χορήγηση του
δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση» βλέπει η ελάσσων αντιπολίτευση μετά τον ανασχηματισμό

Τα πρώτα σχόλια

Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που συγκροτούν πλέον το υπουργικό συμβούλιο, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εκφράζουν την αντίδρασή τους, μιλώντας για «μία ακόμη επικίνδυνη κυβέρνηση» που αποτελείται από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και για μία συνέχεια της «ιλαροτραγωδίας».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό κάνει λόγο για «μία ακόμα επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό, για την ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων και την προετοιμασία της πιο φανερής κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Και συνεχίζει: «Τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα. Γίνονται μόνο χειρότερο για το λαό».

Για μία κυβέρνηση «βαθύ ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα, ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν».

Ο ΣΥΝ, με τη σειρά του τονίζει ότι «η ιλαροτραγωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με τον σημερινό ανασχηματισμό».

»Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης. Είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος υλοποιεί την πιο άδικη και αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, όταν το ζητούμενο είναι η πλήρης ανατροπή της».

»Η ευκολία με την οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες και προσκλήσεις για κοινή "εθνική" προσπάθεια αποτυπώνει το πόσο όμοιες είναι οι πολιτικές τους και πόσο υποκριτική απέναντι στο λαό είναι η στάση τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μέρος του κατεστημένου φαύλου πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών που κλείνει τον κύκλο του».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Financial Times: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα









Financial Times: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, αλλά και στα σενάρια για άτακτη χρεοκοπία της χώρας κάνουν οι Financial Times σε δημοσίευμα της Παρασκευής, αναφέροντας τρία συγκεκριμένα σενάρια για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σε ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Σημειώνεται δε πως η προσοχή στρέφεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στο αν θα καταφέρει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια αναφορικά με το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα:

Σενάριο πρώτο: Παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ.Παπανδρέου θα εξακολουθήσεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και θα κερδίσει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο κ. Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.

Σενάριο δεύτερο: Αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές. «Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.

Σενάριο τρίτο: Στο δυσμενές αυτό σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.

Πηγή: in.gr-newpost.gr
Read more...

Ποιους «κλάδεψε» ο Γιώργος από τη νέα κυβέρνηση

newpost.gr
Ποιους «κλάδεψε» ο Γιώργος από τη νέα κυβέρνηση
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο κ. Πεταλωτής, στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν μερικοί από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Μεταξύ αυτών οι μέχρι σήμερα υπουργοί

Τίνα Μπιρμπίλη,
Δημήτρης Δρούτσας,
Λούκα Κατσέλη,
Δημήτρης Διαμαντίδης

και οι μέχρι σήμερα αναπληρωτές και υφυπουργοί:

Γιώργος Ντόλιος
Τζάκρη Θεοδώρα
Κουσελάς Δημήτρης
Κουβέλης Σπύρος
Ρήγας Παναγιώτης
Τσουρή Ελπίδα
Πανάρετος Γιάννης
Βούγιας Σπύρος
Κεγκέρογλου Βασίλης
Νταλάρα Άννα
Μιλένα Αποστολάκη
Χυτήρης Τηλέμαχος
Read more...

Έξω ΔΕΝ πάει καλά ο Σαμαράς


newpost.gr
Έξω ΔΕΝ πάει καλά ο Σαμαράς
Επικοινωνιακή αντεπίθεση προς ...τα έξω επιχειρούν στην Συγγρού, επιδιώκοντας να αποκαταστήσουν το προφίλ της ΝΔ και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, θεωρώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν μοχλό διαφοροποίησης της αντίληψης που υπάρχει και στα ξένα κέντρα ισχύος αναφορικά με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο Μνημόνιο, τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και εντέλει το πολυσυζητημένο θέμα της συναίνεσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν στελέχη της ΝΔ τα οποία θα αποτελέσουν και τη «βιτρίνα» του κόμματος στα μεγάλα ΜΜΕ Ευρώπης και Αμερικής, προκειμένου να καταφέρουν να αντιστρέψουν τη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλες εξωχώριες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα. Ήδη έντονη δράση στην κατεύθυνση αυτή έχει αναλάβει τις τελευταίες ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μηταράκης αλλά και ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης οι οποίοι, τα τελευταία 24ωρα προγραμματίζουν συνεντεύξεις, δηλώσεις και παρεμβάσεις σε κορυφαία ΜΜΕ του εξωτερικού.

Από την ΝΔ ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν την προσπάθεια την οποία βλέπουν ως μία ακόμη μετωπική κόντρα με την κυβέρνηση καθώς θεωρούν ότι κυβερνητικά στελέχη φέρουν την κύρια ευθύνη διαστρεύλωσης των θέσεων της ΝΔ σε Μέσα του εξωτερικού, είτε μέσω απευθείας καναλιών, είτε μέσω παρεμβάσεων μονόπλευρης πληροφόρησης σε κομβικούς «παίκτες», κυρίως στους εκπροσώπους της Τρόικας και τους συμμετέχοντες σε κλιμάκια του τριμερούς ελεγκτικού μηχανισμού.

Συνεπώς καθόλου τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή του ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του, όπου εξαπέλυσε κατηγορώ στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «στρεβλωτική προπαγάνδα».

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του Newpost.gr, η απόφαση για τη συγκεκριμένη προσθήκη αν και ελήφθη λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συγγραφή της ομιλίας του Προέδρου της ΝΔ, συζητείτο ωστόσο πολύ έντονα τα τελευταία 24ωρα στους διαδρόμους και τα γραφεία του 3ου ορόφου της Συγγρού, μετά και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης και τα συνοδευτικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε σκέψεις στους βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί από τους οποίους συνεχίζουν να διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις για την ακολουθούμεση στρατηγική του Α. Σαμαρά, επηρεασμένοι κυρίως από τις ξένες τοποθετήσεις. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, η τελική εικόνα των βουλευτών από την ομιλία Σαμαρά –την ώρα που έναν όροφο κάτω μαινόταν ο ενδοκοινοβουλευτικός πόλεμος του ΠΑΣΟΚ- άφησε καλές εντυπώσεις καθώς θεωρείται ότι:

Δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις με κατανοητά επιχειρήματα ως προς τη δικαίωση της πολιτικής που ακολουθείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιεγράφη πειστικά το τι διημήφθη την περασμένη Τετάρτη το 7ωρο των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ Παπανδρέου- Σαμαρά και που οφείλεται το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Υποστηρίχθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μέχρι σήμερα, επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή –παρουσία του τ. Πρωθυπουργού- με παράλληλη όξυνση της κριτικής στη στάση Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπογραμμίστηκε εκ νέου –αν και σε ήπιους τόνους- το αίτημα της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και διατυπώθηκαν ρητές παραινέσεις προς τους βουλευτές να αποκαταστήσουν την επαφή τους με τους πολίτες, αποσαφηνίζοντας στην κοινωνία γιατί «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Read more...

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής ανακοίνωσε στις 10:07 τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στη μία το μεσημέρι.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρόεδρος της κυβέρνησης και πρωθυπουργός: Παπανδρέου Γιώργος

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος - Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπουργός: Καστανίδης Χάρης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Βενιζέλος Ευάγγελος
Υφυπουργός: Σαχινίδης Φίλιππος
Υφυπουργός: Οικονόμου Παντελής

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Μπεγλίτης Παναγιώτης
Αναπληρωτής υπουργός: Σπηλιώπουλος Κώστας

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Ρέππας Δημήτρης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Υπουργός: Χρυσοχοϊδης Μιχάλης
Αναπληρωτής υπουργός: Παμπούκης Χάρης
Υφυπουργός: Ξυνίδης Σταύρος

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Παπακωνσταντίνου Γιώργος
Υφυπουργός: Σηφουνάκης Νίκος
Υφυπουργός: Μανιάτης Γιάννης

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Διαμαντοπούλου Αννα
Αναπληρωτής υπουργός: Γεννηματά Φώφη
Υφυπουργός: Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Μαγκριώτης Γιάννης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Κουτρουμάνης Γιώργος
Υφυπουργός: Κουτσούκος Γιάννης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Λοβέρδος Ανδρέας
Αναπληρωτής. Υπουργός : Αηδόνης Χρήστος
Υφυπουργός: Μπόλαρης Μάρκος
Υφυπουργός: Τιμοσίδης Μιχάλης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Σκανδαλίδης Κώστας
Υφυπουργός: Δριβελέγκας Κώστας

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Παπαϊωάννου Μιλτιάδης
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Παπουτσής Χρήστος
Υφυπουργός: Όθωνας Μανώλης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Υπουργός: Γερουλάνος Παύλος
Υφυπουργός: Νικητιάδης Γιώργoς

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Μόσιαλος Ηλίας

Κυβερνητική Επιτροπή
: Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.
Read more...

Φόρος έως 45% σε εταιρικές πιστωτικές κάρτες

Λύσανε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής!


http://img.protothema.gr/0388C3E0B65177120D9927792E79DF6F.jpg
Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται υπ’ ατμόν, όμως, οι επιτελείς του υπουργείου εξακολουθούν απτόητοι να εκδίδουν και νέες εγκυκλίους, που έρχονται να προστεθούν στις περισσότερες από χίλιες σελίδες νέων φορολογικών διατάξεων που εκδόθηκαν μέσα τους 18 μόλις τελευταίους μήνες.

Μέσα σε αυτόν τον φορολογικό "Λεβιάθαν", το υπουργείο δίνει τώρα εντολή στις εφορίες να ελέγξουν και τις αγορές με πιστωτικές κάρτες που παρέχουν οι εταιρείες σε εργαζομένους και στελέχη τους, προκειμένου να τις φορολογήσουν σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και δωροεπιταγές, διατακτικές ή και η κάλυψη του ενοικίου του εργαζομένου.

Ουσιαστικά θα επιβάλλεται "κατά βούληση" φόρος και στα ποσά αυτά, σαν να ήταν εισόδημα καθώς, ελλείψει "πειστηρίων", ο έλεγχος μπορεί να θεωρεί ότι πχ η αγορά ενός κοστουμιού, η πληρωμή σε εστιατόριο ή η διαμονή σε ξενοδοχείο έγινε για προσωπική χρήση και όχι από επαγγελματική ανάγκη.

Οι ελεγκτές καλούνται να ξεψαχνίζουν ποιες από τις αγορές έγιναν για τις ανάγκες της δουλειάς και ποιες για προσωπική χρήση. Οι πιστωτικές κάρτες που τους έδωσαν οι εταιρίες τους, πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους για την κάλυψη δαπανών που απαιτεί η υπηρεσία η οποία τους έχει ανατεθεί. Κάθε δαπάνη που δεν θεωρείται από την εφορία «εταιρική», θα αντιμετωπίζεται ως τεκμήριο εισοδήματος και θα φορολογείται.

Έτσι, όπως ρητά ορίζεται στην εγκύκλιο, προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που χρεώνονται στις κάρτες αυτές, θεωρούνται πρόσθετη παροχή από την εταιρία, η οποία προσαυξάνει το εισόδημά τους από μισθούς. Θα φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, με βάση την κλίμακα φόρου έως 45%.

Ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογούνται επίσης οι δωροεπιταγές, οι διατακτικές (πλην τροφής και μέχρι 6 ευρώ ανά διατακτική), το ενοίκιο (πραγματικό ή τεκμαρτό), η αμοιβή οικιακού προσωπικού, τα επιδόματα θέσης και ευθύνης, καθώς και ποσοστό της Εργοστασιακής Τιμολογιακής Αξίας του έτους πρώτης κυκλοφορίας αυτοκινήτων που παρέχει η εταιρία στα στελέχη της.

Το ζήτημα πρακτικά όμως είναι α) πότε, ποιοι και πώς θα επιλέγονται και ελέγχονται τόσο εξονυχιστικά για τις αγορές τους και β) πώς θα αποδείξει κάποιος γιατί ακριβώς αγόραζε με τις δωροεπιταγές του.

Αν π.χ. αγόρασε κάποιος ένα κοστούμι που ήταν αναγκαίο για την εργασία αλλά ο ελεγκτής υποστηρίζει πως το κοστούμι θα του μείνει για γάμους και κηδείες, τότε θεωρηθεί προσωπική παροχή και θα του επιβάλει φόρο έως 45% επί της αξίας του.

Read more...

Guardian: Ο Παπανδρέου έχει καταλήξει...ναυαγός


newpost.gr
Guardian: Ο Παπανδρέου έχει καταλήξει...ναυαγός
«Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός» αναφέρει σε άρθρο της για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Ο δρόμος του έχει τελειώσει ακόμη και αν φτιάξει κυβέρνηση που θα εγκρίνει τα νέα μέτρα».

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σχολιάζει ότι η απειλή παρακράτησης της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ως απόπειρα υπαγόρευσης των όρων της διάσωσης στην ευρωζώνη δεν επρόκειτο ποτέ να λειτουργήσει. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την Κυριακή, αλλά κάθε κίνηση «απλώς θα αναβάλει την ημέρα της κρίσης», καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βουνό των χρεών της.

Ακόμα και αν ο Παπανδρέου φτιάξει κυβέρνηση που εγκρίνει τα νέα μέτρα, ο δρόμος του έχει τελειώσει. Οι περισσότεροι Έλληνες, μάλλον δικαίως, είναι πεπεισμένοι ότι περαιτέρω λιτότητα θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία της χώρας.

Το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάρρευση έγινε υπό την ηγεσία ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου, ενός σοσιαλδημοκράτη του σουηδικού μοντέλου, είναι ίσως το πιο δυσάρεστο ατύχημα της ιστορίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι νεοφιλελεύθερος και δεν ανάβει καντήλι κάθε βράδυ στο βωμό της ελεύθερης αγοράς. Ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής αλλά έχει καταλήξει ναυαγός, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, ένα σύμβολο της ελίτ στα μάτια των ανθρώπων που κάποτε εκπροσωπούσε.

Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων έχουν δίκιο να φοβούνται, όχι τόσο για την ενδεχόμενη βία, αλλά επειδή οι ειρηνικές διαμαρτυρίες καθιστούν ολόκληρη την πολιτική τάξη και τις πελατειακές σχέσεις από τις οποίες αντλεί το κύρος της ξεπερασμένη. Για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι απέναντι από τόσο μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις είναι ένα άσχημο σημείο να βρίσκεται.

Όπως και αν ονομαστεί, η πτώχευσης ελλοχεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να αντιμετωπίσουν τη δική τους στιγμή Lehman.



Πηγή: Guardian
Read more...

Βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Μικρές υλικές ζημιές

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δύο βόμβες μολότοφ έριξαν άγνωστοι στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στοχεύοντας διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Από το επεισόδιο που σημειώθηκε, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέοι υπουργοί, ποιοι μετακινούνται, ποιοι φεύγουν

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110616/engine/imerisia_LARGE_t_1061_41390797_type11585.jpgΓια το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Α.Λοβέρδου, Μ. Χρυσοχοϊδη αλλά και Α. Διαμαντοπούλου και Ευ.Βενιζέλου. Επίσης, όπως γράφεται, αναμένεται να τεθούν εκτός κυβέρνησης οι μισοί υφυπουργοίΤα ονόματα του κ. Λουκά Παπαδήμου, του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αλλά και των βουλευτών Χρήστου Πρωτόπαπα του Πέτρου Ευθυμίου και άλλων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων αναμένεται να ακουστούν κατά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που αναμένεται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος που θα ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα θα χρησιμοποιηθούν και άλλα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα όπως, πιθανότατα, ο πρώην επικεφαλής της FORTHNET Παντελής Τζωρτζάκης, ίσως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πιθανόν δε και ο κ. Γιώργος Ζορμπάς και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita).

Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν οι Πέτρος Ευθυμίου, Ηλίας Μόσσιαλος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μάρκος Μπόλαρης που ενδέχεται να είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συζητείται επίσης η αναβάθμιση,του κ. Δημήτρη Ρέππα ή ακόμα και του κ. Χρήστου Παπουτσή, σε συντονιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Κανείς δεν θα μείνει αμετακίνητος αναφέρουν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, καθώς αναμένεται να αλλάξουν υπουργείο τόσο οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης όσο και οι Δημήτρης Δρούτσας και Παύλος Γερουλάνος.

Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, όπως για παράδειγμα στο Εξωτερικών, το Άμυνας ή το Ενέργειας, ενώ δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για απομάκρυνση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Τ. Μπιρμπίλη από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των Α. Λοβέρδου, Μ. Χρυσοχοϊδη αλλά και Α. Διαμαντοπούλου και Ευ. Βενιζέλου. Επίσης, όπως γράφεται, αναμένεται να τεθούν εκτός κυβέρνησης οι μισοί υφυπουργοί.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε τον ανασχηματισμό για σήμερα, εώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να μην ανακοινωθεί εντός της ημέρας, ενώ για αύριο έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.imerisia.gr

Read more...

Σκληρές κουβέντες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

http://www.epikaira.gr/content/data/multimedia/images/imagescache/fe3d0f167225f0921f1a932194da11990928b8b2.244.183.47aae243ab5e7e2de831c04d846aeaec28385613.jpgΑιχμηρές παρεμβάσεις και σκληρές κουβέντες ακούστηκαν από τους βουλευτές στην Κοινβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ... Οξεία ήταν η τοποθέτηση της κ. Βάσως Παπανδρέου. Η πρώην υπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ για το ΠΑΣΟΚ και κυρίως για την χώρα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Εξαρτάται από εμάς αν η χώρα θα έχει μέλλον όπως θα ήθελε η νέα γενιά. Τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και η πολιτική μας έφερε ως εδώ". Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό στον ενικό και εξαπολύοντας επίθεση στο οικονομικό επιτελείο,η πρώην υπουργός συμπλήρωσε: "Η ΚΟ, παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, σε στήριξε και ψήφισε πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα για τον κόσμο. Μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων υλοποιήθηκε. Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς. Εδώ και ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πάλι στα ίδια. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημα με δάνεια. Τι είδους διαπραγμάτευση είχαμε; Δεν ενημερωνόμαστε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν διαπραγματευόμαστε αρκετά. Ο Ομπάμα δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Οδηγήσαμε την χώρα σε τρομερή ύφεση. Αντί να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καταφέραμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον μας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας συνολικά. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες. Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αποφύγουμε τις εκλογές, αν μπορούμε. Στην κυβέρνηση που θα κάνεις, να αλλάξεις. Λειτουργείς με παρέες-κυβερνητική επιτροπή και θεσμικά όργανα. Διαφορετικά θα συρθούμε σε εκλογές".





Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ανάμεσα στα άλλα δήλωσε: ""Φυγομαχούν οι άτολμοι και όσοι έχουν ενοχές, ενώ όσοι κάνουν σκληρή κριτική, να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, καθώς έχουν γίνει λάθη διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια".




Ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής ζήτησε "να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο Μεσοπρόθεσμο από σήμερα, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος", ενώ ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Οδυσσέας Βουδούρης τόνισε ότι "ο ανασχηματισμός να περιλαμβάνει άτομα με πολιτική οντότητα, προερχόμενα από την κοινωνία και όχι απαραίτητα από τον κομματικό μηχανισμό ή την ΚΟ".



Ο κ. Ηλίας Καρανίκας ανέφερε ότι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αποδοχής και ο Θανάσης Οικονόμου, βουλευτής Ιωαννίνων ζήτησε ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις. "Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες. "Την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί", συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.



Ο Ντίνος Βρεττός, βουλευτής Αττικής στήριξε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση να σώσει την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου".



Η βουλευτής Έβρου, Όλγα Ρεντάρη, που πρόσφαταείχε προπηλακιστεί από πολίτες ανέφερε στην παρέμβασή της: "Δεν ξέρω πόσο μπορώ να κρατήσω στους ώμους μου, όρθια και στητή τα λάθη του παρελθόντος. Η λέξη "σωτηρία της χώρας" έχει καταντήσει στερεότυπο και τι σημαίνει άραγε; Να τρέχουμε πίσω από ένα Μνημόνιο; Έχω ψηφίσει όλα τα μέτρα με την ελπίδα να σώσω τη χώρα και βλέπω ότι εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τα μέτρα από ότι οι δανειστές μας. Θα ήθελα ουσιαστικό απολογισμό, και ποιο υπουργείο δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. "Είναι κακό που ζητάμε κάθε φορά ενημέρωση;"



Ο Πάρης Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι "Η χώρα χρειάζεται σταθερούς θεσμούς. Η χώρα αδειάζει από μυαλά και επιστήμονες. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Η ελληνική κοινωνία δεν ήξερε ότι η ευημερία της ήταν πλαστή.


Η Τόνια Αντωνίου ασκώντας κριτική γαι τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης έκλεισε την παρέμαβασή της λέγοντας: "Να τελειώνουμε με τις "λογικές του 1965"".


Τέλος, ο Δημήτρης Λιντζέρης, οι δηλώσεις του οποίου το πρωί προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ανάφερε: "Ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια. Ανοησίες τα περί "Ιουλιανών". Όλοι αυτοί επιβεβαιώνουν ότι τα πολιτικά ημερολόγια πολύ πίσω".

Read more...

Τι αλλάζει σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα

http://www.otenet.gr/images/APE/syntaj10034057_x.jpgΜείωση έως και 5.000 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους και έως 15.000 ευρώ για υπαλλήλους ΔΕΚΟ
Περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των ΔΕΚΟ κατά 15% περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο εξειδίκευσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η περικοπή στο εφάπαξ θα φθάνει περίπου τα 5.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα 10.000 έως 15.000 ευρώ στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Ταυτοχρόνως περικοπές θα υπάρξουν και στις συντάξεις με την επιπλέον επιβολή ειδικής εισφοράς τόσο στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, όπως και στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν τα εξης:
Εφάπαξ

Μειώνεται κατά 10% το εφάπαξ βοήθημα του δημοσίου τομέα και κατά 15% των ΕΦΑΠΑΞ του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από το μέτρο αυτό προκύπτει μείωση μεταξύ 4.000-5.000 ευρώ για τους εργαζομένους του δημοσίου και 10.000-15.000 ευρώ για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.
Θεσπίζεται εισφορά 1% υπέρ του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα, για την χρηματοδότηση του συστήματος απονομής εφάπαξ. Ως εκ τούτου ένας δημόσιος υπάλληλος με μικτό μισθό 1.500 ευρώ το μήνα, θα συνεισφέρει κατά 15 ευρώ μηνιαίως
Καθιερώνεται ειδική εισφορά 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου με σύνταξη άνω των 800 ευρώ μηνιαίως. Το μέτρο λαμβάνεται ώστε να συμβάλουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και έλαβαν αυξημένα ποσά εφάπαξ στην ενίσχυση του ταμείου και να μην πέσει το βάρος μονομερώς στους σημερινούς εργαζομένους.

Ειδική εισφορά

1. Καθιερώνεται ειδική αυξημένη εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Η νέα εισφορά κλιμακώνεται ως εξής:

2. Καθιερώνεται επιπλέον ειδική εισφορά επί του συνολικού ποσού της κυρίας σύνταξης για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών και και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ μηνιαίως. Η εισφορά αυτή θα είναι επιπλέον της προηγούμενης εισφοράς.

Η ειδική εισφορά δεν θα αφορά τους συνταξιούχους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, ούτε τις μητέρες ανηλίκων.

Κατά κύριο λόγο θα θίξει τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ που αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο, όπως και συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα με ηλικία συνταξιοδότησης μικρότερη του 60ου έτους.

Τα ποσοστά της ειδικής εισφοράς υπολογίζονται ως εξής:

3. Εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300€, για τη χρηματοδότηση ελλειμματικών επικουρικών ταμείων.

Τα ποσοστά της ειδικής κλιμακωτής εισφοράς είναι τα εξής:

Read more...

Τι κρύβεται πίσω από την ομιλία Παπανδρέου στους βουλευτές του

newsbomb.gr

του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Στηρίξτε με, να σας στηρίξω» αυτή τη φράση είπε τρεις φορές ο Γ.Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος κυρίως στο θυμικό των βουλευτών του αλλά και βάζοντας τη διαχωριστική γραμμή όποιος δεν με στηρίζει περνάει στα αριστερά μου.

Τι κρύβεται τώρα πίσω από την ομιλία Παπανδρέου, δηλαδή τι ήθελε να μας πει που δεν το είπε επίσημα:
1. Βρίσκεται συνεχώς σε επαφή ακόμα και αυτές τις ώρες για τη ρύθμιση της 5ης δόσης ( είπε ότι μιλάει με Μερκελ , Σαρκοζι κλπ από το πρωί) τους οποίους προφανώς ενημερωνει για τις πολιτικέ εξελίξεις της χώρας και παίρνει προφανώς και τις πολιτικές συμβουλές.
2. Επεσήμανε ότι είμαστε η πιο επικίνδυνη χώρα για πτώχευση στον πλανήτη και δέχθηκε ότι υπάρχει αναξιοπιστία των θεσμών στην Ελλάδα.
3. Καταργεί προφανώς συντομότατα τους φορολογικούς παραδείσους με τις off shore εταιρίες που χρησιμοποιούν χιλιάδες ‘Ελληνες επιχειρηματίες.
4. Βρίσκεται στον επίλογο συμφωνιών με την Κομισιόν για ένα πρόγραμμα μαμούθ προς την Ελλάδα ύψους 75 δις. ευρώ.
5. Αναφέρθηκε σε μία συλλογική διαχείριση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία κι ότι προτίθεται – άφησε να εννοηθεί- να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανεισμού της χώρας.
6. Η νέα κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο, τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών που τους παρέχει ασυλία στις παρανομίες τους – αποκρατικοποιεί το δημόσιο πλούτο και βάζει περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιουσία του κράτους. Αλλάζει τις δομές της Δικαιοσύνης και κυρίως προχωράει σε αλλαγή του Συντάγματος. Στο θέμα αυτό είναι φανερό ότι εννοεί αλλαγή εκλογικού νόμου, μείωση αριθμού βουλευτών στη Βουλή και σχέση κυβέρνησης με ΜΜΕ.
7. Αφήνει ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις προθέσεις του είναι να επανέλθει σε αίτημα κοινής πορείας σε βασικά θέματα με τη ΝΔ.

Ο βασικός στόχος του Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν να δημιουργήσει το κλίμα μίας συσπείρωσης που θα πέταγε στο χώρο της αποστασίας κάθε αντίθετη φωνή βουλευτή στη συνεδρίαση αυτή. Έμοιαζε να ακολουθεί την τακτική «μαστίγιο και καρότο». Από τη μία έλεγε «σας πιστεύω, μαζί προχωράμε με κοινή ευθύνη απέναντι στην ιστορία» και από την άλλη τους έλεγε « κάθε αμφισβητίας της θέσης μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απέναντί μου».


Read more...

Σβήνει και γράφει ονόματα για την κυβέρνηση

.real.gr






Στις 9 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και στη 13:00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός.

Τα δεδομένα –όσο μπορεί πλέον να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητες τις τελευταίες ώρες των ανατροπών- είναι:

- οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο
- η αποχώρηση από υπουργικές θέσεις «φίλων» του Πρωθυπουργού
- η γενική εικόνα του νέου σχήματος, δηλαδή το μικρό-ευέλικτο σχήμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-Στον Ευάγγελο Βενιζέλο- ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απαντήσει αρνητικά- προτάθηκε θέση «αντιπροέδρου» με κάποιες οικονομικές αρμοδιότητες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετακινηθεί σε κάποιο από τα υπουργεία Εξωτερικών ή Άμυνας.
-Άγνωστο είναι αν θα μετακινηθεί ο Φ. Σαχινίδης καθώς κάποιοι λένε ότι γνωρίζει το Μεσοπρόθεσμο.
-Για το υπουργείο Άμυνας ακούγεται και το όνομα του Χρ. Παπουτσή.
-Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του κ. Π. Μπεγλίτη.
-Στη Λούκα Κατσέλη λέγεται ότι θα προταθούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Πολιτισμού.
-Υπάρχει ενδεχόμενο να συγχωνευτούν όλα τα αναπτυξιακά υπουργεία στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπό τον Χρυσοχοϊδη. Σε αυτή την περίπτωση η κυρία Κατσέλη ενδέχεται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης και ο Κ. Σκανδαλίδης να μετακινηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ανδρέας Λοβέρδος κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το νέο υπέρ υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τίνα Μπιρμπίλη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
-Ένα σενάριο θέλει την ένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη με υπουργούς του Γ.Ραγκούση και Χ.Καστανίδη.
-Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Ρέππα.
-Στις θέσεις τους παραμένουν Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ενδέχεται να πάρει και την Ενέργεια.
Παύλος Γερουλάνος έχει αφήσει ανοικτές τις επιλογές στον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε θέση συμβούλου για την επικοινωνία στο Μέγαρο Μαξίμου ή και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ένα ακόμη σενάριο το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες θέλει τους κ.κ. Παύλο Γερουλάνο, Δημήτρη Δρούτσα, Γιάννη Πανάρετο, Γιώργο Πεταλωτή και Τίνα Μπιρμπίλη να μένουν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Read more...

Με 7% προηγείται η ΝΔ στις εξαμηνιαίες δημοσκοπήσεις!


Πιστοποιείται η πλήρης κατάρρευση του Γιώργου Παπανδρέου!

Aυτές τις μέρες διενεργούνται οι εξαμηνιαίες έρευνες των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πιο σημαντικές δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Και αυτό γιατί οι δημοσκόποι θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις τάσεις που επικρατούν στην κοινή γνώμη μετά τελευταία γεγονότα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες, τα ευρήματα των δημοσκόπων, καταδεικνύουν περίτρανα ότι η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο αστάθμητο δείγμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγείται με 7%. Το γεγονός αυτό, έρχεται να πιστοποιήσει την πλήρη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου.

parapolitika.gr

Read more...