Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μήνυσαν Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Μπαμπινιώτη

ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΒΟΥΛΗ


Μήνυσαν Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Μπαμπινιώτη
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τέσσερις δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ύστερα από την υποβολή μηνύσεων κατά πρώην κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών. 

H πρώτη δικογραφία αφορά μήνυση που είχε καταθέσει κατά του πρώην υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (OIΕΛΕ). Η Ομοσπονδία μήνυσε τον πρώην υπουργό για τη μείωση των αποδοχών των μελών της και την εξομοίωσή τους με το μισθολόγιο των δημοσίου υπαλλήλων. Οι μειώσεις, ωστόσο, αυτές έγιναν ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά μήνυση σε βάρος τέως υπουργού ΟικονομικώνΓ. Παπακωνσταντίνου. Η μήνυση κατατέθηκε επειδή αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο στοιχείων γιατρών που φέρονταν να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. 

Η τρίτη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή αφορά σε δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς κατά του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Η αναφορά, που είναι κατά παντός υπευθύνου, κατατέθηκε από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών και επικεντρώνεται στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις περικοπές.

Η τέταρτη δικογραφία αφορά σε μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου κατά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑΔ. Παπαδημούλη. Το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο βουλευτής είναι αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Οι δικογραφίες είχαν παραμείνει σε εκκρεμότητα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου λόγω της διάλυσης της Βουλής και των εκλογών.

Στα σχετικά διαβιβαστικά έγγραφα που συνοδεύουν τις δικογραφίες δεν διατυπώνεται καμία κρίση αλλά ζητείται από τη Βουλή να ασκήσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. 

Read more...

Προφυλακίστηκε ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, ελεύθερη η κόρη του

Για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος


  (Φωτογραφία:  Icon Photopress )
Αθήνα
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη μετά την απολογία του για την υπόθεση της νομιμοποίησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παράνομες δραστηριότητες.

Αντίθετα, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε αδελφή του και κόρη του Μάκη Ψωμιάδη.

Στην νεαρή επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και υποχρέωσης εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους των δύο παιδιών, οι εντολείς τους εμφανίστηκαν αυτοβούλως στην ανακρίτρια της υπόθεσης, όταν πληροφορήθηκαν ότι έχουν εκδοθεί σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω φοροδιαφυγής, μετά από έρευνα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.

Στην Ευελπίδων βρέθηκε προς συμπαράσταση των παιδιών της και η σύζυγος του Μάκη Ψωμιάδη, η οποία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και αναμένεται να κληθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον της ανακρίτριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορά κυρίως υπεξαίρεση των ταμείων της ΑΕΚ, αναφέρεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή της οικογένειας Ψωμιάδη, που φέρεται να φθάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία καθώς αναμένεται το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με το εύρος της φοροδιαφυγής.

Κατά το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί, όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση συνέστησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό να «ξεπλένουν» χρηματικά ποσά, προερχόμενα τόσο από υπεξαίρεση στην ΑΕΚ, όσο και από αποφυγή πληρωμής φόρων από επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, η νομιμοποίηση παράνομων χρηματικών ποσών γινόταν μέσω μεσιτικού γραφείου, αλλά και μέσω ιπποδρομιακών αλόγων.

Στη δικογραφία για την υπεξαίρεση είναι κατηγορούμενοι και οι δύο εξάδελφοι τού άλλοτε μεγαλοστελέχους της ομάδας, οι οποίοι συνελήφθησαν, τώρα, με το ένταλμα της 6ης ανακρίτριας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Χ.Ράιχενμπαχ με τον νέο υπουργό Οικονομικών...



Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα.

«Η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η... 
πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι δική του δουλειά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα ήταν εποικοδομητική καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.


Read more...

Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης μέσα στις επόμενες 100 μέρες ζητά ο Αντ.Μανιτάκης

Ομιλία στο συνέδριο του Economist


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως επισήμανε, οι λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι το βασικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.

«Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα». Το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι 8%, όμως, είναι η χαμηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε. Η ίδια χαμηλή ποιότητα ευθύνεται για την αδυναμία πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες, είπε ο κ. Μανιτάκης.

Είναι ο τεράστιος όγκος αρμοδιοτήτων γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που απορροφά τους λιγοστούς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι η σχέση των ανελαστικών προς τις ελαστικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα είναι τρία προς ένα. Κατά συνέπεια, «εάν εξαιρεθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα περιθώρια άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα» είπε.

Όμως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης, που έχει διαμορφώσει ένα δυσμενές πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τα αιτήματα των πολιτών για παροχή υπηρεσιών στην Πρόνοια, την Υγεία και την Παιδεία αυξάνονται ραγδαία και υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως επισήμανε, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Οι αλλαγές στο κράτος είναι μονόδρομος» επισήμανε ο υπουργός, που διευκρίνισε από την αρχή της ολιγόλεπτης ομιλίας του, ότι εκφράζει προσωπικές σκέψεις, σχετικά με ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. «Όμως, οι περικοπές, χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν σε αδιέξοδο» τόνισε.

Η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα πρέπει να γίνει έτσι, ώστε να υπάρξουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας και να δημιουργηθούν πλεονάσματα ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της πρωτογενούς έρευνας και της Παιδείας, συνέχισε ο κ. Μανιτάκης. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως είναι απαραίτητες οι αποκρατικοποιήσεις, η συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών που δεν είναι χρήσιμες στον πολίτη και τον επιχειρηματία, για να απελευθερωθούν κρατικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή.

Ανέφερε ότι, στο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος, που διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης για την αναμόρφωση των δομών και του προσωπικού, με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης, περιλαμβάνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για απλούστευση και μείωση βαρών υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Τέλος, η επιτάχυνση του προγράμματος για μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνολικός επανασχεδιασμός των διαδικασιών, η δημιουργία προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών, ο περιορισμός της διαφθοράς.

Και βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, βασικός παράγοντας και κινητήρια δύναμη είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων βασίζεται η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι «η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή τους». Μόνο αν ενστερνισθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το πνεύμα της μεταρρύθμισης και το σύγχρονο όραμα για την ελληνική κοινωνία, θα απελευθερωθεί ο δημόσιος τομέας από περιττά γραφειοκρατικά βάρη και θα αναδημιουργηθεί, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνθήκες δραστικής μείωσης των αποδοχών και συνθήκες ανασφάλειας που θίγουν την αξιοπρέπεια».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Δούρου θα συναντήσει τον Ούγκο Τσάβες


Η Δούρου θα συναντήσει τον Ούγκο Τσάβες
Από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Καράκας αναχώρησε σήμερα το πρωί η Ρένα Δούρου. Μαζί της και ο υπεύθυνος των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος

Τα δύο στελέχη της Κουμουνδούρου θα μείνουν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας μία εβδομάδα και θα έχουν συνεχείς επαφές με στελέχη της κυβέρνησης της χώρας ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν και με τονΟύγκο Τσάβες. Όλα εξαρτώνται βέβαια από το πρόγραμμα του προέδρου της Βενεζουέλας. 

Ρένα Δούρου και Κώστας Ήσυχος θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

http://newpost.gr


Read more...

MIG Γιατί «κυνηγούν» τον Βγενόπουλο στην Κύπρο

 

Για πάνω από 100 χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα ήταν το διαμάντι του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα πέρασε στα χέρια του κυπριακού κράτους. Τι μεσολάβησε; «Η διοίκηση Βγενόπουλου», λένε βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία -όπως υποστηρίζουν- έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια και ανεξέλεγκτα αγόραζε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. 

Δάνεια που, όπως εξηγεί η σημερινή ηγεσία του ομίλου, δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, για να αγοράσουν μετοχές της Marfin Investment Group σε εκείνη τη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ που έγινε το 2007. Φυσικά μεγάλο ρόλο στην εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου της Λαϊκής έπαιξε και το haircut των ελληνικών ομολόγων, τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση, και τα οποία τότε αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή, καθώς έδιναν υψηλά επιτόκια μεταξύ 4% και 6%.  Ετσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της.   

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές της Μεγαλονήσου άσκησαν πιέσεις στον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Σήμερα η διοίκηση της Λαϊκής αποκαλύπτει στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου. 

Ο πρόεδρος της Λαϊκής κ. Μιχάλης Σαρρής εξηγεί: «Η Λαϊκή τα προηγούμενα χρόνια αγόραζε, χωρίς έλεγχο, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Περισσότερα από όσα σήκωνε το χαρτοφυλάκιό της». Επιπρόσθετα επισημαίνεται αρμοδίως ότι η τράπεζα δάνεισε με πάνω από 700 εκατ. ευρώ φυσικά πρόσωπα, τα οποία αγόρασαν μετοχές της MIG στην τιμή των 6,7 ευρώ. Η τιμή της μετοχής σήμερα έχει υποχωρήσει στα 20 λεπτά και τα δάνεια στα 510 εκατ. ευρώ. Οι εμπράγματες εγγυήσεις όμως δεν υπερβαίνουν τα 140 εκατ. ευρώ. 

Ο δραστήριος mr MIG

Ο κ. Βγενόπουλος τη δεκαετία του 2000 ήταν αρκετά δραστήριος περί τα τραπεζικά. Εξαγόρασε κάτι παραπάνω από το 10% της Εγνατίας Τράπεζας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον τότε βασικό μέτοχο κ. Βασίλη Θεοχαράκη (γνωστό επιχειρηματία, κυρίως στον χώρο του αυτοκινήτου). Στη συνέχεια εξαγόρασε στην Κύπρο μεγάλο μερίδιο της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC. Απολύει τον τότε επικεφαλής της τράπεζας κ. Κίκη Λαζαρίδη προκαλώντας αμηχανία και οργή στο τραπεζικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της Μεγαλονήσου. Οι δύο τράπεζες συγχωνεύονται και στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος δημιουργεί στην Αθήνα τη MIG, η οποία με τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτει εξαγοράζει μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών τη Vivartia του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, τη Super Fast Ferries του κ. Περικλή Παναγόπουλου, την Ο.Α. κ.λπ. Σήμερα ο κ. Βγενόπουλος έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση του τραπεζικού ομίλου που είναι στα πρόθυρα της κρατικοποίησης, ενώ η MIG, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, έχει μόλις 135 εκατ. ευρώ μετρητά στο ταμείο της. 

H τράπεζα που έγινε «αέρας»

Οι Αρχές της Κύπρου κατηγορούν τον δαιμόνιο μάνατζερ ότι δεν άσκησε χρηστή διοίκηση στην τράπεζα. Μάλιστα δεν αποκλείουν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατάξει έρευνα για το τι τελικώς συνέβη. Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες ήταν ραγδαίες. Στις 17 Μαΐου του 2012 η κυβέρνηση Χριστόφια αποφασίζει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ της χώρας. Ο βουλευτής κ. Ζαχαρίας Κουλίας δήλωνε τον Μάιο στην Κυπριακή Βουλή: «Πώς είναι δυνατόν να μετατραπεί σε αέρα μια ολόκληρη τράπεζα; Κανείς από τις Αρχές δεν το κατάλαβε;». 

 Είχε προηγηθεί στα τέλη του 2011, ύστερα από εντολή του τέως κεντρικού τραπεζίτη κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, ο διορισμός νέας διοίκησης υπό τον τέως υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρή, καθώς ο κ. Βγενόπουλος είχε αφήσει την ηγεσία του ομίλου. Ο κ. Σαρρής σήμερα δηλώνει ότι η Λαϊκή τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε ανεξέλεγκτες αγορές ελληνικών ομολόγων. «Υπήρχε ανεξήγητα μεγάλος δανεισμός στο ελληνικό χρέος. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους μηχανισμούς της τράπεζας», λέει τώρα το αφεντικό της Λαϊκής. Πηγές αναφέρουν ότι η αρχική αξία των ελληνικών ομολόγων ανερχόταν στα 3,05 δισ. ευρώ και σήμερα, μετά τη διαδικασία του PSI+, η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ. 
 
Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις κορυφαία πρόσωπα του ομίλου κάνουν λόγο για υπέρογκους μισθούς του ενός εκατομμυρίου ευρώ και άνω στελεχών που πηγαινοέρχονταν με ιδιωτικά αεροπλάνα μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας και Λονδίνου. «Υπήρχαν στελέχη που είχαν παραγγείλει πολυτελείς Μερτσεντές ακόμα και μέσα στο 2011», λένε τώρα πηγές της τράπεζας. Πρόθεση, πάντως, της νέας διοίκησης είναι να πουλήσει μια θυγατρική τράπεζα της Λαϊκής (Επενδυτική Τράπεζα) και να συγχωνεύσει κάποια υποκαταστήματα της Marfin Εgnatia στην Ελλάδα.

Money is gone 


Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από όπου η τράπεζα έχασε πολλά λεφτά.  Το 2009 η Ελληνική Βουλή διέταξε την πολύκροτη έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Τότε οι Ελληνες βουλευτές υποχρέωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει λεπτομέρειες για όλα τα δάνεια της Marfin Λαϊκής Bank και των δύο θυγατρικών της το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς μεταξύ άλλων είχε αποκαλυφθεί ότι η Marfin είχε δανείσει με υπέρογκα ποσά τη μονή. Εκείνη την εποχή ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος κλήθηκε να μιλήσει στους Ελληνες βουλευτές. Αναφερόμενος στη γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, αποκάλυψε ότι «το 2007 η Marfin Εgnatia έδωσε δάνεια 700 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών της MIG. Κάτι τέτοιο είναι νόμιμο εάν τηρούνται οι νόμοι. Εάν όμως η αξία των διασφαλίσεων υποχωρεί, τότε η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της», εξήγησε ο διοικητής. 

Τότε πολλοί γνωστοί εφοπλιστές μπήκαν στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group με τιμή τα 6,7 ευρώ. Θεωρούνταν η μεγάλη ευκαιρία της εποχής. Η τιμή της μετοχής για δυο-τρεις μέρες ανέβηκε στα επίπεδα των 7,2 ευρώ, αλλά μία εβδομάδα μετά τη διαπραγμάτευσή της υποχώρησε κάτω από τα 6,7 ευρώ, επίπεδα τα οποία δεν ξαναέπιασε ποτέ πια.  Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν σχεδόν όλοι οι μικροί και μεγάλοι μέτοχοι. Σήμερα η τιμή της βρίσκεται στα 0,2 ευρώ και τα δάνεια που οφείλονται είναι 510 εκατ. ευρώ. Οι διασφαλίσεις όμως δεν υπερβαίνουν σε αξία τα 140 εκατ. ευρώ, λένε τραπεζικές πηγές, οι οποίες επίσης αναφέρουν ότι εφοπλιστές όπως οι κύριοι Ζολώτας, Τσάκος, Φράγκου και Βενιάμης πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ των μετόχων της MIG. Από τότε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, το MIG τώρα πια μεταφράζεται ως «Money Is Gone».

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του ισχυρίζεται ότι το 2009 έγινε ένας έλεγχος της ΤτΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Marfin Εgnatia. Η έκθεση που έφτασε στα χέρια του Reuters ανέφερε ότι η τράπεζα ανέλαβε ρίσκα, «το επίπεδο των οποίων αλλά και η φύση τους προκαλούν ανησυχία στις εποπτικές αρχές αναφορικά με την ορθή και επαρκή διαχείρισή τους».

 Τα δάνεια από τη Marfin στον όμιλο MIG υποδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση, όταν η σχέση μεταξύ του ομίλου MPB και του ομίλου MIG δημιουργεί την εντύπωση ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έγκριση των δανείων αυτών.  

Τα μετοχοδάνεια 

Ο τότε πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Τσιρώνης, σε επιστολή του προς τους προέδρους του Αρείου Πάγου και της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ανέφερε τα εξής: «Επίσημα στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η Τράπεζα Μarfin έκανε εκτεταμένη χρήση μετοχοδανείων (δηλαδή δάνεια που δίνονται για αγορά μετοχών με collateral τις ίδιες τις μετοχές), για τη χρηματιστηριακή στήριξη της μετοχής της ΜΙG και των θυγατρικών της, δίνοντας μετοχοδάνεια σε επώνυμους εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες είναι μετοχικά συνδεδεμένες με τον όμιλο MIG:

■ Δάνεια ύψους 1,3 δισ. δόθηκαν σε φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορές μετοχών, εκ των οποίων 0,8 δισ. για να συμμετάσχουν στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. της MIG τον Ιούλιο του 2007.
■ Δάνεια ύψους 1,8 δισ. δόθηκαν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με τη MIG για τη στήριξη των μετοχών εταιρειών του ομίλου MIG ή εταιρειών των μετόχων της MIG.
■ Δάνειο ύψους 0,4 δισ. δόθηκε στην Dubai Investment Group, βασικό μέτοχο των εταιρειών MIG, του οποίου η είσοδος στη  MIG τον Μάιο του 2006 διαφημίστηκε ως η μεγάλη αραβική επένδυση. Αποτελεί αντικείμενο ειδικής διερεύνησης κατά πόσον η επένδυση αυτή ήταν εικονική μέσω κεφαλαίων που δάνεισε η ίδια η τράπεζα με παραπλάνηση των επενδυτών.
■ Αντίστοιχα δάνεια έχει δώσει και ο κυπριακός όμιλος Marfin Popular Bank (μητρική εταιρεία της Marfin Egnatia Bank).
Τα μετοχοδάνεια αυτά είναι τριπλάσια των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου Marfin και δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους δανειζόμενους λόγω των στενών δεσμών μεταξύ της MIG και της Marfin». «Ολα τα δάνεια για τις μετοχές ήταν εξασφαλισμένα», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, «με ασυνήθιστα πλεονεκτικούς όρους για τους δανειζόμενους χάρη στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη MIG και τη Marfin». 

Δημιούργησε μάλιστα ένα ξεχωριστό επενδυτικό ρίσκο που θα έπρεπε να γίνει δημοσίως γνωστό. «Η Marfin και η MIG», ανέφερε, «ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες όχι μόνο επειδή είχαν πολλά κοινά στελέχη και πολλούς κοινούς μετόχους. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Marfin και MIG και των άλλων σχετικών εταιρειών δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση και συγκέντρωση κινδύνων». 

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος διαφώνησε λέγοντας ότι, αφού η MIG και η Marfin ήταν ξεχωριστές εταιρείες, τα δάνεια για να αγοραστούν μετοχές του ομίλου MIG είναι αποδεκτά και είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσιρώνης δεν αντιλαμβάνεται τα οικονομικά δεδομένα. Η MIG, ισχυρίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, «δεν είναι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» μητρική εταιρεία της Marfin Εgnatia ή της Marfin Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο. Η MIG δεν ασκεί «κυρίαρχη επιρροή» στη Marfin, ούτε η MIG και η Marfin υπόκεινται σε «κοινή διαχείριση».
O κ. Βγενόπουλος πάντως απέρριπτε τους ισχυρισμούς του κ. Τσιρώνη. Ελεγε ότι τα δάνεια προς τη MIG και τους συνεργάτες είναι εξασφαλισμένα και έχουν αποφέρει τεράστια έσοδα για την τράπεζα. Υποστήριζε μάλιστα ότι «ο κίνδυνος από δάνεια εξασφαλισμένα με μετοχές της MIG είναι επίσης μια υπερβολή. Είναι παραπλανητικό να υπολογίσουμε το ύψος του ρίσκου της τράπεζας με βάση την τιμή αγοράς των μετοχών αυτών, δεδομένου ότι οι μετοχές είναι εξαιρετικά υποτιμημένες και η διαπραγμάτευσή τους γίνεται στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας. Η τράπεζα είχε μεγάλα κέρδη από το ελληνικό χαρτοφυλάκιό της στις καλές εποχές και πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα», εξηγούσε τότε ο Mr MIG.
protothema.gr

Read more...

«Τον Αύγουστο η κρίσιμη διαπραγμάτευση»

Δήλωση Στουρνάρα στο protothema.gr



 




«Τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων θα είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης... Αλλά και τώρα πρέπει να είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την Τρόικα. Δεν είναι ούτε μάχη ούτε πόλεμος αυτό που γίνεται. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ κάποιων διαφορετικών δρόμων . Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ούτε ευχάριστες ούτε εύκολες. Αντίθετα, είναι δύσκολες και ο κόσμος
αυτό πρέπει να το γνωρίζει».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του στο protothema.gr ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες (σήμερα το απόγευμα) πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και μόλις δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντησή του (την Πεμπη το πρωί στις 11:00) με την Τρόικα και αφού θα είναι μόλις μία ώρα υπουργός, καθώς στις 10:00 αναμένεται να ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Στουρναρας προσέρχεται, έχοντας ήδη ετοιμάσει τα όπλα του στη δικιά του φαρέτρα, που θα αξιοποιήσει στις συναντήσεις με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Γνωρίζοντας τη  μεγάλη ύφεση που έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία (-9,2%) και τη σημαντική υστέρηση των εσόδων θα πει «όχι» σε αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο. 

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, θα τους εξηγεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει ό,τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και περιγράφεται στο μνημόνιο. Έτσι, θα προχωρήσουν άμεσα

·       οι βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου,
·       οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ)
·       θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο, 12% κατά μ.ο,. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν.
protothema.gr

Read more...

Στον ανακριτή ολόκληρη η οικογένεια του Μάκη Ψωμιάδη

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ



Στον ανακριτή ολόκληρη η οικογένεια του Μάκη Ψωμιάδη
Στον ανακριτή οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ο γιος, η κόρη, η σύζυγος και δυο ξαδέρφια του προσωρινά κρατούμενου επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος κρατείται στον Κορυδαλλό για την υπόθεση των στημένων αγώνων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα δικαστική ενέργεια για την οικογένεια Ψωμιάδη αφορά έρευνα της εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου για την περίοδο 2000 – 2012, σύμφωνα με την οποία προέκυψαν στοιχεία γιαφοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδικήματα που συνδέονται με την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο που ο επιχειρηματίας ήταν μεγαλόμετοχος της ομάδας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα οδήγησε σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και στη σύνδεση του επιχειρηματία με συγκεκριμένες εταιρίες.
 

Read more...

Οι δεκαεπτά «υπουργοί» του Αλέξη Τσίπρα

ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ



Οι δεκαεπτά «υπουργοί» του Αλέξη Τσίπρα
Tην σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησής» του ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα το μεσημέρι, ο κ.Τσίπρας γνωστοποίησε τα ονόματα των 17 βουλευτών και τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί ο καθένας. 
Αναλυτικά:

Του χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Υποδομών ο Γιώργος Σταθάκης
Υπεύθυνη Περιβάλλοντος η Ηρώ Διώτη και υπεύθυνος Ενέργειας οΘανάσης Πετράκος
Υπεύθυνη Εξωτερικών η Ρένα Δούρου
Υπεύθυνη Εσωτερικών η Σοφία Σακοράφα

Υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας 
Υπεύθυνη Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Αλέξης Μητρόπουλος
Υπεύθυνος Εργασίας ο Δημήτρης Στρατούλης
Υπεύθυνη Δικαιοσύνης η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Υπεύθυνος Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός
Υπεύθυνοι Πολιτισμού και Παιδείας ο Τάσος Κουράκης και η Θεανώ Φωτίου
 

Υπεύθυνος Τουρισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης
Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου

Υπεύθυνη Μακεδονίας - Θράκης η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

Υπεύθυνος Προστασίας του Πολίτη ο Δημήτρης Τσουκαλάς

Οι σκιώδεις υπουργοί θα είναι επικεφαλής ομάδας πέντε βουλευτών και ενός ικανού αριθμού επιστημονικών συνεργατών, για να ελέγχουν το έργο της κυβέρνησης, αλλά και να ετοιμάζουν προτάσεις νόμου στον τομέα τους.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και την σύσταση τετραμελούς επιτροπής, με επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο, υπεύθυνης για την παρακολούθηση του Μνημονίου αλλά και την λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών. Τα υπόλοιπα τρία μέλη της επιτροπής θα είναι οι Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Δραγασάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα οριστούν, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης με αρμοδιότητα τα θέματα Εμπορίου, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον τομέα των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τέλος, στο Προεδρείο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται με τον Γιάννη Δραγασάκη σε θέση Αντιπροέδρου. 
http://newpost.gr

Read more...

Την Παρασκευή η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ...



Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα διεξαχθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει το ...σχέδιό του για την ανασύσταση του Κινήματος.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης ελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα και από τη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος (και ο κ. Κουβέλης) με τον πρωθυπουργό, συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το σώμα της υνδιάσκεψης θα συγκροτηθεί από τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα, οι οποίες μετατρέπονται σε Νομαρχιακές Επιτροπές Ανασύστασης, τα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου, τους βουλευτές, αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές, όπως και τα μέλη που εκπροσωπούν το Κίνημα, σε θεσμικούς φορείς.

Συνεδρίαση της ΚΟ

Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, με θέμα την προετοιμασία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Την ίδια ημέρα, από τις 3 μμ έως τις 5 μμ, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα και της 3μελούς γραμματείας της ΚΟ.

voria.gr


Read more...

«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι απολύσεις στο Δημόσιο

ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι απολύσεις στο Δημόσιο
Την Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ώστε να οριστικοποιηθούν οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η συζήτηση των οποίων στη Βουλή θα αρχίσει πιθανότατα την Παρασκευή. 

Μια πρώτη αναλυτική συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο σπίτι του πρωθυπουργού, παρουσία των Χρ. Λαζαρίδη, Κ. Σκανδαλίδη και  Δ. Χατζησωκράτη, οι οποίοι είχαν αναλάβει να συντάξουν και την προγραμματική συμφωνία.

Όπως θα ειπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις, για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό «κόκκινη γραμμή» θεωρούνται οι απολύσεις και οι οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα. Ταυτοχρόνως στις συζητήσεις με την τρόικα οι υπουργοί θα παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα για να βελτιωθούν οι χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα. 

Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγέςκαι αυτό για να δοθεί «σήμα» στην τρόικα ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ακολουθεί η Αγροτική και έπονται η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ.

Την κυβέρνηση απασχολούν ιδιαιτέρως κάποιες συμπεριφορές αξιωματούχων των δανειστών. Ειδική μνεία γίνεται για τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος ανέφερε ότι ο μέσος όρος μισθού στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι 3.000 ευρώ, ενώ η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται περίπου στα μισά. 

Κάποιοι μιλούν για άγνοια και κακή πληροφόρηση και άλλοι για παραποίηση της αλήθειας ηθελημένα. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι πάντως ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.


Θέμης Δαγκλής

Read more...

Από Παρασκευή οι προγραμματικές δηλώσεις, την Πέμπτη το ραντεβού Σαμαρά - τρόικας

Την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός συναντάται με την τρόικα την Πέμπτη
Ο πρωθυπουργός συναντάται με την τρόικα την Πέμπτη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Παράλληλα, την Τετάρτη θα γίνει στην Κηφισιά νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα αναγνώσει ο ίδιος τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά η ομιλία του θα είναι σύντομη, καθώς βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας μετά την σοβαρή εγχείριση στο δεξί μάτι.
Ο πρωθυπουργός σταδιακά επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, προεδρεύει συσκέψεων στην οικία του στην Κηφισιά, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα έχει και την πρώτη του, μικρής διάρκειας, συνάντηση με την τρόικα ως πρωθυπουργός (13:00).

Επίσης, με βάσει τον προγραμματισμό, η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 5 Ιουλίου (10 πμ). Αμέσως μετά (11 πμ) ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με την τρόικα.

Μαζί με τον κ. Στουρνάρα θα ορκισθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος θα οριστεί υφυπουργός Επικρατείας, και ο βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας ως υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού.
Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, καθώς η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην χαθεί χρόνος και να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να υπάρξουν και άμεσα αποτελέσματα.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατάργηση όλων των επιτροπών και γραμματειών υπουργείων, πλήν ΣΔΟΕ...



Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι με εντολή του κ. Σαμαρά προς τους υπουργούς, καταργούνται όλες οι ...αμειβόμενες επιτροπές των υπουργείων, καθώς και οι ειδικές γραμματείες.

Η ανασυγκρότηση των όποιων γραμματειών και επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει πλέον από μηδενική βάση, αναφέρεται στην ανακοίνωση με τη διευκρίνιση πως η απόφαση αυτή δεν ισχύει για ειδικές γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωθυπουργικού σχεδίου να δείξει στην τρόικα ότι θα προχωρήσει αποφασιστικά στην περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Προ ημερών υπήρξε και ειδική οδηγία του πρωθυπουργού, ότι πλέον θα απαιτείται η άδειά του για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό οι υπουργοί και υφυπουργοί. Ο βασικός λόγος που εκδόθηκε η συγκεκριμένη οδηγία ήταν για να γίνει οικονομία, αλλά και να μην προκαλείται, καθ' οιονδήποτε τρόπο το δημόσιο αίσθημα.

in.gr


Read more...