Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ Αγριεύει ο καιρός με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και κρύο


Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα.
rain
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Πέμπτης έως το βράδυ της Παρασκευής με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους ισχυρούς ανέμους. Σημαντική πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.
Αναλυτικά:
Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά (κυρίως τα δυτικά), την Πελοπόννησο (κυρίως τα δυτικά και βόρεια) και πιθανώς πρόσκαιρα την Παρασκευή στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Ενισχυμένοι ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι (6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ) και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (5 με 7 βαθμούς) που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.
Οδηγίες από τη  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πίσω ολοταχώς…


στο καθεστώς ασυδοσίας…

Ο διαγωνισμός, μετά την απόφαση του ΣτΕ κηρύσσεται άγονος, επιστρέφουν τα εκατομμύρια στους τέσσερις υπερθεματιστές, εκ των οποίων οι δύο (Μαρινάκης και Σαββίδης) ήδη έχουν…
προχωρήσει σε προετοιμασίες με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Πανηγυρίζουν τα κανάλια που έμειναν εκτός…

Read more...

Με τίμημα 320 εκατ. ευρώ Από την κινεζική State Grid η μεγαλύτερη προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ


Από την κινεζική State Grid η μεγαλύτερη προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ χαρακτήρισε άψογη τη διαδικασία και γνωστοποίησε ότι το ΔΣ της Επιχείρησης θα πάρει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή στις 31 Οκτωβρίου.
Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση στη Βουλή Με αισιόδοξο τόνο οι Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος για την Κεντροαριστερά


Με αισιόδοξο τόνο οι Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος για την Κεντροαριστερά
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Με τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι προσπάθειες συγκρότησης ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς. Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών έγιναν σε αισιόδοξους τόνους για τις προοπτικές του εγχειρήματος.

«Ο κόσμος της κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γι’ αυτό είναι η ώρα των πράξεων» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας:

«Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη εντείνουμε τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας για την εμβάθυνση, την ισχυροποίηση και την διεύρυνση του εγχειρήματος. Σε αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της κοινωνίας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε θετικός, λέγοντας πως «υπάρχει ανάγκη για συμφωνία σε μια κοινή πλατφόρμα, που θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των ιδεών και των προτάσεων».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε όμως ότι «στον προοδευτικό χώρο υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις που σε αυτήν τη φάση είναι χρήσιμο να διατηρήσουν την οργανωτική αυτονομία τους».

Ο ίδιος πρότεινε  «τη δημιουργία ενός σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του χώρου» και αποκάλυψε ότι προγραμματίζεται συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πλήρης ανατροπή του τοπίου ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες


ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11, οδηγώντας σε πλήρη αναντροπή των δεδομένων που δημιουργήθηκαν με τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών από την κυβέρνηση.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, κρίνοντας ότι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες θεωρείται ουσιατσικά ως μη γενόμενος. Έτσι, τα τηλεοπτικά υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν πήραν άδεια βάσει της διαδικασίας του νόμου Παππά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι τέσσερις άδειες που δόθηκαν βάσει της ίδιας διαδικασίας είναι πλέον στον αέρα και τα χρήματα που έχουν ήδη κατατεθεί από τους υπερθεματιστές πρέπει να τους επιστραφούν.


Δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ Ν.Σακελλαρίου


Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αντισυνταγματικός ο νόμος, με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά…


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πέμπτη και τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ. Όπως… 
έγινε γνωστό, με ψήφους 14 υπέρ 11 κατά κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες…

Read more...

Ευχάριστα μαντάτα για τον ΟΑΣΑ...


Λεοφωρείο του ΟΑΣΑ με ηλεκτρονικό πίνακα ενημέρωσης των επιβατώνΘετικά σημάδια καταγράφονται το τελευταίο δίμηνο στα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Τον Αύγουστο οι πωλήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 5% και μηνιαίων καρτών κατά 10%, ενώ τον Σεπτέμβριο η...
άνοδος στα εισιτήρια ξεπέρασε το 3% και στις κάρτες το 5%.

«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και τον Οκτώβριο, που ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), που παραδέχθηκε ότι τους προηγούμενους μήνες η εικόνα δεν ήταν ανάλογη.

Θεωρεί ότι το επιβατικό κοινό υποδέχθηκε θετικά τις «έξυπνες» στάσεις και την ενημέρωση για τα δρομολόγια μέσω του ίντερνετ, που εξυπηρετεί πάνω από 110.000 επιβάτες, και προαναγγέλλει ότι λίγο μετά την Πρωτοχρονιά οι συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα μπουν σε «ευρωπαϊκή» τροχιά.

Οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνον το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και Ηλεκτρικό, ενώ έξι μήνες αργότερα θα επεκταθεί στο Μετρό.

«Ως το τέλος του 2017 το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα αντικαταστήσει πλήρως τα χάρτινα και αυτό θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε μια άλλη πολιτική», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του εισιτηρίου για κοντινές διαδρομές, αλλά και αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών ανάλογα με τα στοιχεία στην επιβατική κίνηση που θα συγκεντρωθούν.

Ο Γ. Σκουμπούρης έχει διαφορετική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν τα έσοδα των συγκοινωνιών για το 2015 και τα αρνητικά δημοσιεύματα επ’ αυτού.

«Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια κοινωνική πολιτική για τους ανέργους, που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους», μας εξηγεί και προσθέτει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αποτυπώνουν δύο γεγονότα:

♦Την αύξηση του ΦΠΑ, που σε αυτό το διάστημα αναπροσαρμόστηκε δύο φορές και από το 14% έφτασε στο 24%. Ως έναν βαθμό απορροφήθηκε, με πιο χαρακτηριστικό τη διατήρηση του φοιτητικού-μαθητικού εισιτηρίου στα 60 λεπτά και κυρίως των μηνιαίων καρτών στα 30 ευρώ.

♦Τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, που ξεπερνούν το 22% του ενεργού πληθυσμού. Εχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για να καλυφθούν τα έσοδα από προγράμματα υπουργείων που ασκούν κοινωνική πολιτική.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκοινωνίες καταρρέουν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Πιστεύουμε στις δημόσιες συγκοινωνίες και δίνουμε μάχη για να τις βελτιώσουμε, σε δύσκολες συνθήκες», διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ και τονίζει ότι δεν ισχύουν οι εκτιμήσεις πως καταρρέει η ΟΣΥ, ο φορέας των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Υπενθυμίζει ότι πλέον τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες αφορούν ολόκληρο τον όμιλο, αφού με τις ενιαίες τιμές δεν νοούνται χωριστά οικονομικά στοιχεία για ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Είναι φανερό ότι το Μετρό καταγράφει μεγαλύτερες εισπράξεις, αφού έχει το καλύτερο σύστημα διάθεσης.

Θέτει όμως και μία άλλη παράμετρο: την κρατική επιδότηση. Τα ετήσια λειτουργικά έσοδα διαμορφώνονται στα 300 εκατ. ευρώ και με βάση τον νόμο 3920/2011 η συμβολή του Δημοσίου είχε οριστεί στο 40%.

Για το 2016 έχει περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ, κάτω από το 30%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις διαμορφώνεται στο 55%, ακόμη και στο Λονδίνο όπου οι συγκοινωνίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί...


Χαρά Τζαναβάρα, efsyn.gr

Read more...

Φοροδιαφυγή... 5 αστέρων...


Ξενοδοχειακή μονάδαΑπόκλιση εισοδήματος που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τα 4 εκατομμύρια ευρώ, εντοπίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σε ελέγχους που έκανε σε 5άστερα ξενοδοχεία και...
άλλες τουριστικές μονάδες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν 2.123 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 καταλύματα.

Ο έλεγχος έδειξε ότι 901 εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 1180 μονογραφικά, ενώ 42 ήταν χωρίς βιβλία.

Τους ελέγχους έκανε η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, με το πρόγραμμα να εκτελείται με βάση της εξής παραμέτρους:

⇒ την πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, μέσω των ειδικών μηχανών αναζήτησης όπως booking, trivago κτλ.

⇒ την ημερήσια τιμή που είχαν δηλώσει στην ιστοσελίδα τους αλλά και στις μηχανές αναζήτησης

⇒ τα ποσά που δήλωσαν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Οι έλεγχοι αφορούσαν σε όλη την επικράτεια αλλά και σε περιοχές τουριστικής προβολής (νησιά κτλ.).

Περαιτέρω έλεγχος αναμένεται να γίνει και με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι tour operators. Έλεγχοι ετοιμάζονται και σε ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω της online υπηρεσίας AirBNB.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ενώ αυξήθηκε φέτος η τουριστική κίνηση, μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 8%...

 Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Read more...

Νέος μεγάλος σεισμός 5,9 ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία…


Δυο ώρες πριν είχαν σημειωθεί, δυο επίσης μεγάλες δονήσεις μεγέθους 5,4 και 5,6 ρίχτερ…

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:18 ώρα Ελλάδος στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον...
σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο ίδιο ρήγμα.

Όπως αποδείχθηκε, ο πρώτος σεισμός δεν ήταν ο κύριος, καθώς με διαφορά δύο μόλις ωρών και ελάχιστων λεπτών, σημειώθηκε η νέα δόνηση, αρκετά πιο ισχυρή. Δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους κατοίκους.

Νωρίτερα, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στο κέντρο της Ιταλίας...

Read more...