Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αλλάζουν χέρια οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις. Μία δίνει ΝΔ μπροστά με 1,2%, η άλλη το ΣΥΡΙΖΑ με 4% διαφορά

Διαλέξτε και πάρτε που λέει η γνωστή φράση. Δυο νέες δημοσκοπήσεις με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα
Η δημοσκόπηση της "e-voice" δίνει προβάδισμα 1,2% για την ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, για τις ευρωεκλογές. Από την άλλη εκείνη της VPRC δίνει πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ με 4%.
Ξεκινώντας από την πρώτη, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 22,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 21,2%.
Ακολουθούν η Ελιά με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το ΚΚΕ 6,1%, το Ποτάμι με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3,3% και η ΔΗΜΑΡ με 1,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 18,2%.
Στη δημοσκόπηση για το "Παρασκήνιο", στην προηγούμενη μέτρηση της e-Voice, Σάββατο 10 Μαΐου, "η ΝΔ προηγείτο κατά 1,4% του ΣΥΡΙΖΑ (22,5% έναντι 21,1%), η Ελιά είχε υψηλότερο ποσοστό (7%), αλλά ήταν πίσω από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη (7,7%). Σταθερό, ήταν το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στο 6,4%, το ΚΚΕ ανέβηκε κατά 0,1% από την προηγούμενη μέτρηση (6%), ενώ οι ΑΝΕΛ έπεσαν πιο κάτω και από το ισχνό 3,6% της προηγούμενης εβδομάδας".
Σε εκείνη της VPRC, στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρό προβάδισμα αφού συγκεντρώνει 28%, η Νέα Δημοκρατία 24% και ακολουθούν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ με 7%, Ελιά και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5% και ΔΗΜΑΡ με 3%.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και προβάδισμα τριών μονάδων και στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 16,7% έναντι 13,7% της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο υπάρχει σοβαρός αδιευκρίνιστος παράγοντας, αφού το 23,9% των ερωτηθέντων δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει ή δεν λέει, ενώ το 8,1% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει. Ακόμα ένα 6,7% δεν απαντά καν στην ερώτηση.
http://news247.gr/

Read more...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΠΑΡΟΖΟ



Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε με τον Μπαρόζο για το δημοψήφισμα, όταν ο δεύτερος βρισκόταν στις Κάννες  στις 2 Νοεμβρίου 2011 και αναζητούσε τρόπους, μαζί με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, να «θάψουν» το δημοψήφισμα που είχε αναγγείλει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα των FinancialTimesαναφερόταν ότι ο Μπαρόζο επικοινώνησε από τις Κάννες με τον Αντώνη Σαμαρά για να «θάψουν» το δημοψήφισμα.
Τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά του πρωθυπουργού δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Σήμερα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε όσα είπε χθες, στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των Καννών, επιβεβαίωσε την ανάμιξη του κ. Σαμαρά στις προσπάθειες παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Σαμαράς είναι υπερήφανος γι αυτό.
Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου, ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα:
«Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος και υπερήφανος που απέτρεψε εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν τέθηκε με αφορμή το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε χθεσινή συνέντευξή του στον ALPHA, τον Σεπτέμβριο του 2011, δύο, περίπου, μήνες πριν ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώσει την απόφασή του για το δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, στη συνεδρίαση του eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, του είχε προτείνει αντί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2011, να χρηματοδοτήσει η ΕΕ ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος, ύστερα από συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, απέρριψε την πρόταση Σόϊμπλε, σύμφωνα με την οποία και με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εξόδου, οι Έλληνες θα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν από τα ΑΤΜ των Τραπεζών από 50 έως 100 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή η Ελλάδα θα έμπαινε σε καθεστώς και τυπικής χρεωκοπίας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απέτρεψε την επιβολή από τους Γερμανούς και τους φίλους τους, της αποπομπής της χώρας από το ευρώ και της πλήρους χρεωκοπίας της. Και είναι άξιο απορίας πως ο κ. Σαμαράς δηλώνει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπερήφανος για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την απειλή και μόνο του οποίου αποτράπηκε το Grexit.
http://agenda-news.gr/politiki/government/epiveveosi-o-samaras-sinennoithike-barozo

Read more...

Η κασέτα…


«Εμείς, θέλαμε το δημοψήφισμα»…

Τα ίδια λέγαν και το 2012 είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Μαρία Χούκλη. Ξαναβάλαν την κασέτα. Και ακούμε τα ίδια.

«Μην ψηφίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα σας πάρει τις καταθέσεις, θα σας πάρει τα χωράφια. 

Δεν…
ήρθε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ήρθε ο Σαμαράς. Και τους πήρε τις καταθέσεις. Και τα χωράφια».

Το δημοψήφισμα

Στην παρατήρηση της Χούκλη πως, παρόλα όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις των FT, τότε δεν ήθελαν το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας απάντησε «κάνετε λάθος, εμείς το θέλαμε το δημοψήφισμα. Και το θέλαμε από την εποχή του Καστελόριζου. Ο κ. Παπανδρέου το έθεσε εκ των υστέρων στις Κάννες και πάρα ταύτα τρομοκράτησε την κυρία Μέρκελ»

Read more...

Με συντριπτική ήττα, δεν μένουν στην εξουσία ούτε μια μέρα…


«Ο Βενιζέλος είναι καρφωμένος στην καρέκλα του»…

Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε περίπτωση που στις ευρωεκλογές υποστεί συντριπτική ήττα, να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια μέρα, είπε προς το τέλος της συνέντευξης στην Μαρία Χούκλη, ο Τσίπρας.

Και…
αναφερόμενος στον Βενιζέλο είπε ειρωνικά: «Ο μόνος ο οποίος θα μείνει καρφωμένος στην καρέκλα του, ότι και να γίνει είναι ο Βενιζέλος. Κι όσο μεγαλύτερη θα είναι η ήττα, τόσο περισσότερο θα είναι καρφωμένος στην καρέκλα».

Και το αιτιολόγησε αυτό υπογραμμίζοντας, πως τον Βενιζέλο, το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι η προσωπική του καριέρα. Βρίσκεται σε πανικό γιατί φοβάται μη χάσει τη στήριξη της διαπλοκής, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Και κατέληξε με μια θλιβερή διαπίστωση: Πήρε αυτό το ιστορικό κίνημα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα της Ελλάδος και το κατάντησε συνιστώσα της ΝΔ. Και μάλιστα συνιστώσα της πιο ακροδεξιάς της εκδοχής…

Read more...

Όταν ο Βενιζέλος αποθέωνε στη Βουλή, το δημοψήφισμα Παπανδρέου...

Σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν πολλοί που συμφώνησαν με το δημοψήφισμα που πρότεινε το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου και πολλοί που διαφώνησαν, κάτι απολύτως θεμιτό. Υπάρχει όμως ένα πρόσωπο που...
και συμφώνησε απολύτως και διαφώνησε εξίσου απολύτως.

Φυσικά, το πρόσωπο αυτό είναι ο εθνικός μας τυχοδιώκτης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι πρόσφατα, ο νυν (ή και απερχόμενος) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καταφέρει να εξηγήσει πειστικά γιατί τότε άλλαξε ξαφνικά γνώμη για το δημοψήφισμα.

Οι έγκριτοι Financial Times αποκάλυψαν όμως προχθές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε γνώμη για το δημοψήφισμα λειτουργώντας ως δεκανίκι της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και συγκεκριμένα του Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στο σχέδιο του και τον Αντώνη Σαμαρά.

Αν για κάποιο λόγο δεν έχετε ακόμα πειστεί για την αλήθεια των αποκαλύψεων των Financial Times, δείτε στο παρακάτω video τη θέρμη με την οποία υποστήριξε αρχικά το δημοψήφισμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θα τον ακούσετε να λέει λέξη προς λέξη:

Πιστεύω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά- αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του- είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική...



parapolitiki.com

Read more...

Τι λέει η εκπρόσωπος του Μπαρόζο Η απόφαση για το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν»


Η απόφαση για το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν»
O προέδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
H απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2011 δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη διάρκεια της κρίσης και αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά προκλητικές καταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη-από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, από την Ιρλανδία στην Ιταλία και την Ισπανία, ο πρόεδρος Μπαρόζο και η Επιτροπή έκαναν τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.
Όπως ανέφερε η Π.Αρενκίλντε, προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση.
H Π.Αρενκίλντε υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει ο Ζ.Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Καννών, σύμφωνα με την οποία πριν την έναρξη του G20 είχε απευθύνει έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
«Πιστεύω ότι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα η εθνική ενότητα είναι κλειδί», είχε αναφέρει ο Ζ.Μπαρόζο, ο οποίος είχε ακόμη τονίσει ότι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να επιλύσουν τις δύσκολες καταστάσεις.
Η συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαιτητικά αλλά απαραίτητα μέτρα τα οποία θα αποφέρουν βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στη χώρα, είχε δηλώσει ο Ζ.Μπαρόζο, όπως υπενθύμισε η Π.Αρενκίλντε.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ», ήταν τα λόγια του Ζοζέ Μπαρόζο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα γκάφα στο ΠΑΣΟΚ : "κανείς πολιτικός αρχηγός δεν ήθελε Δημοψήφισμα"!!


Μέσα στον πανικό του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έπεσε σε νέα γκάφα η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιράζοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2011. Με αυτόν τον τρόπο οι συνεργάτες του Βενιζέλου θέλησαν να τονίσουν πως δεν ήταν μόνο ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών που είχε ταχθεί κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών – όπως τις διένειμε το ΠΑΣΟΚ – έχουν ως εξής:

Δήλωση Αντώνη Σαμαρά
Η ΝΔ θα εμποδίσει πάση θυσία τους «τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο «εκβιαστικό», όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα και προαναγγέλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν απλό αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα τις επιδιώξει με κάθε τρόπο.
Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην παραίτηση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί από το πρωί και σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Σαμαράς να παραιτήσει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές.
Στις δηλώσεις του, έξω από το προεδρικό μέγαρο, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί θέτει ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα, βάζοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Υποστήριξε δε, πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μη μπει σε περιπέτειες το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοπκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς» πρόσθεσε.

Δήλωση Αλέξη Τσίπρα
Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, «η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη»και μίλησε για «πολύ επικίνδυνη ζαριά» για την χώρα.
Πρόσθεσε δε ότι αν πρόκειται απλώς για «οχυρωματικά έργα» και «προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του Μνημονίου», «τότε θα έχει κοντά ποδάρια», ενώ αν πρόκειται για «απόπειρα φυγής, δεν αφορά τη χώρα», αλλά τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Δήλωση Φώτη Κουβέλη
«Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».

Λακωνική η Παπαρήγα ζητά εκλογές λέει όχι στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι ξεγελά τον λαό …

Πολύ καλή η ιστορική αναδρομή αλλά δεν εξηγεί δύο πράγματα :
Γιατί δεν ήθελαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το δημοψήφισμα;
Μήπως γιατί με την άμεση απάντηση του ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε για το μέλλον του και αυτό όχι μόνο θα εκτόνωνε την κατάσταση -στην οποία είχαν άπαντες επενδύσει για το μέλλον τους- αλλά  θα ενδυνάμωνε και τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας του Γιώργου Παπανδρέου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

Και κάτι ακόμα, που λησμονήθηκε σε αυτή την ....ιστορική αναδρομή...Γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος βγήκε να υπερασπιστεί το δημοψήφισμα;
Πότε έκανε λάθος;
Γιατί έκανε τη "διορθωτική "δήλωση ξημερώματα επιστρέφοντας από τις Κάννες;

Δείτε και πάλι την ξεκάθαρη θέση του Γιώργου Παπανδρέου

Read more...

Ξεκινούν έρευνες Οργή και θρήνος για την πολύνεκρη τραγωδία σε ορυχείο της Τουρκίας


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για την πολύνεκρη τραγωδία σε ανθρακωρυχείο, βορειοανατολικά της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, έχουν ανασυρθεί 238 νεκροί, αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 80 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης που μιλούν για ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας. Ξεκινά έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Στον τόπο της τραγωδίας έφτασε ο Ερντογάν.

Από το πρωί τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.
9 φωτογραφίες

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον τόπο της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται επίσης εντός της ημέρας στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά που ακόμη δεν έχει σβήσει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, κάνει λόγο για 350 νεκρούς.

Όλοι οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Ταραχές στην Άγκυρα

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Άγκυρα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το τραγικό δυστύχημα. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικώ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και εκτοξευτήρες νερού.
Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 15 άτομα ξάπλωσαν επί 10 λεπτά στο έδαφος έξω από μετρό στην πλατεία Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΚΚΕ : οσα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστούν ουτε τη δευτέρα παρουσία

ΚΚΕ : οσα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστούν ουτε τη δευτέρα παρουσία
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του, απαντώντας στην παρατήρηση ότι «το ΚΚΕ φαίνεται να μην θέλει να φύγει η κυβέρνηση» είπε ότι μέσω της ισχυροποίησης του ΚΚΕ ο λαός πρέπει να εκφράσει την οργή του και να καταδικάσει όχι μόνο την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να καταδικάσει και τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση με το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς επίσης να πει «όχι» και στις αυταπάτες που καλλιεργούνται από άλλες πολιτικές δυνάμεις.
«Καμία αντίρρηση να φύγει η κυβέρνηση και στις 26 (Μαΐου), ή σε «μια εβδομάδα» ή σε «ένα μήνα» ή όποτε γίνουν εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι όσο μια πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί από διάφορα κόμματα, κινείται εντός των τειχν της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ούτε στην Δευτέρα Παρουσία μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που λέει» και αυτό «το ξέρουν κι αυτοί, γι" αυτό και είναι διπλά και τριπλά υπόλογοι απέναντι στον λαό», ενώ επισήμανε ότι για μια σειρά ζητήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν σε αντιφάσεις, γιατί είναι αντιφατική η πολιτική τους.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναλλακτική της σημερινής ακολουθούμενης πολιτικής, καλώντας τον λαό «να σκεφθεί αυτό ακριβώς», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι ανάγκη ο λαός να συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ για να το ενισχύσει».
Επισήμανε ότι η μόνιμη εποπτεία της ΕΕ είναι εδώ, και πρόσθεσε ότι κάθε πολιτική συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, εντός των τειχών της ΕΕ η οποία θεμελιώθηκε με την Συνθήκη του Μάαστριχτ που χαρακτήρισε «Μνημόνιο των Μνημονίων», θα οδηγεί στα ίδια αντιλαϊκά μέτρα.
Ερωτηθείς ποια είναι η στόχευση του ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε «όσο πιο ψηλά γίνεται», ενώ στην ίδια ερώτηση αναφορικά με τις ευρωεκλογές είπε ότι η «εκκίνηση» γίνεται με βάση τα τελευταία ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012, πρόσθεσε ότι εξαιτίας της απίσχνασης της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ «αδυνάτισε ο λαός» και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.
http://egiakoumis.com/

Read more...