Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΠΑΡΟΖΟ



Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε με τον Μπαρόζο για το δημοψήφισμα, όταν ο δεύτερος βρισκόταν στις Κάννες  στις 2 Νοεμβρίου 2011 και αναζητούσε τρόπους, μαζί με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, να «θάψουν» το δημοψήφισμα που είχε αναγγείλει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα των FinancialTimesαναφερόταν ότι ο Μπαρόζο επικοινώνησε από τις Κάννες με τον Αντώνη Σαμαρά για να «θάψουν» το δημοψήφισμα.
Τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά του πρωθυπουργού δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Σήμερα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε όσα είπε χθες, στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των Καννών, επιβεβαίωσε την ανάμιξη του κ. Σαμαρά στις προσπάθειες παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Σαμαράς είναι υπερήφανος γι αυτό.
Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου, ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα:
«Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος και υπερήφανος που απέτρεψε εκείνη την εποχή το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν τέθηκε με αφορμή το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε χθεσινή συνέντευξή του στον ALPHA, τον Σεπτέμβριο του 2011, δύο, περίπου, μήνες πριν ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώσει την απόφασή του για το δημοψήφισμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, στη συνεδρίαση του eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, του είχε προτείνει αντί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2011, να χρηματοδοτήσει η ΕΕ ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος, ύστερα από συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, απέρριψε την πρόταση Σόϊμπλε, σύμφωνα με την οποία και με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εξόδου, οι Έλληνες θα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν από τα ΑΤΜ των Τραπεζών από 50 έως 100 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή η Ελλάδα θα έμπαινε σε καθεστώς και τυπικής χρεωκοπίας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απέτρεψε την επιβολή από τους Γερμανούς και τους φίλους τους, της αποπομπής της χώρας από το ευρώ και της πλήρους χρεωκοπίας της. Και είναι άξιο απορίας πως ο κ. Σαμαράς δηλώνει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπερήφανος για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την απειλή και μόνο του οποίου αποτράπηκε το Grexit.
http://agenda-news.gr/politiki/government/epiveveosi-o-samaras-sinennoithike-barozo

Δεν υπάρχουν σχόλια: