Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Έλληνες, γίναμε (πολύ) λιγότεροι!

Απογοητευτικά τα πρώτα στοιχεία της απογραφής


http://img.protothema.gr/AD5700C6B29F5280FD552CDBB44AE21B.jpg
Περίπου κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι εμφανιζόμαστε οι Έλληνες σε σχέση τους υπολογισμούς που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το 2009 καθώς και κατά 200.000 περίπου σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2001!

Η απογοητευτική αυτή εικόνα αναδεικνύεται από τα προσωρινά στοιχεία της πρόσφατης επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αίτια της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η γήρανση του πληθυσμού καθώς και η οικονομική κρίση που προβληματίζει τα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια αλλά και έχει δημιουργήσει, ειδικά την τελευταία διετία, κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Ενδεχομένως δε η εικόνα να μεγεθύνεται και από την απροθυμία πολιτών να απογραφούν για λόγους που μπορεί να ποικίλλουν…

Συγκεκριμένα, στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπολογίσθηκε πως ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα.

Σύμφωνα, τώρα, με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011, στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%). Τα προσωρινά αποτελέσματα κατά Δήμο (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), περιλαμβάνονται στον πίνακα 1.
Τα ανωτέρω προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγοαυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα
δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.

Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της
Απογραφής. Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000
νοικοκυριών από όλη τη Χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της
Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της Απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών.

Τηρώντας τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου, η Απογραφή του 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου
Πληθυσμού της Χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο Απογραφής). Γενικότερα, η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, όπως στη διάρκεια της Απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Α

Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27) (πίνακας 1).

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της απογραφής του 2011
Read more...

Αλλεπάλληλες συναντήσεις Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον από τη Δευτέρα


newpost.gr
Αλλεπάλληλες συναντήσεις Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον από τη Δευτέρα
Ιδιαίτερα σημαντικές εκτιμούν ότι θα είναι οι συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα, οικονομικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις ΗΠΑ την Κυριακή το βράδυ, θα έχει σειρά συναντήσεων την επόμενη μέρα με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ινστιτούτα και αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον διευθύνων σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, συγκεκριμένα με τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις και Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει το βράδυ της ίδιας μέρας στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες".
Read more...

Σύντομα οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λέει η Moody's

Εξετάζει το νέο σχέδιο

Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών
Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών (Φωτογραφία: AΠΕ )
Αθήνα
Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος είπε σε ανακοίνωσή του ότι «θΘα σχολιάσουμε για τον αντίκτυπο των χθεσινών γεγονότων στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εν ευθέτω χρόνω».

Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα με «Caa1» με αρνητικές προοπτικές (κλίμακα «junk»). Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Πιο κάτω στη βαθμολογία της Moody's είναι οι αξιολογήσεις «Caa2» και «Caa3» («ζώνη υψηλού κινδύνου»), «Ca» («υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας» και «C» («χρεοκοπία»).

Νωρίτερα, σήμερα, η Fitch είπε ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»).

Την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων ο οίκος θα θέσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.

Ο οίκος θα επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεοκοπία (post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.

«Η Fitch θα δώσει νέα αξιολόγηση στην Ελλάδα και στα νέα εργαλεία χρέους μετά την χρεωκοπία μόλις λήξει η περίοδος πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση νέων τίτλων στους συμμετέχοντες ομολογιούχους», είπε.

«Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάρα πιθανότητα low speculative grade», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπούλιας: «Να βάλουν όλοι πλάτη για την ανακούφιση του ελληνικού λαού» «Επιτέλους, η Ευρώπη ξύπνησε»

«Να βάλουν όλοι πλάτη για την ανακούφιση του λαού», ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή». «Επιτέλους, η Ευρώπη ξύπνησε», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «να μην αναπαυθούμε στις δάφνες που μαραίνονται γρήγορα», διατυπώνοντας τη θέση ότι μετά από σκληρό αγώνα και μέρες αγωνίας έχει φθάσει η στιγμή που όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη για την ανακούφιση του λαού.

«Ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας, ήταν μέρες αγωνίας, αλλά έφθασε η στιγμή που αρχίζει η δουλειά που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κ. Παπούλιας και συμπλήρωσε ότι όλοι τώρα «πρέπει να βάλουν πλάτη για την προσπάθεια και για την ανακούφιση του λαού».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και με αφορμή την επιτυχή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και όχι ανάπαυση στις δάφνες άλλωστε οι δάφνες μαραίνονται γρήγορα».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη δικαίωση. «Εχουμε», πρόσθεσε, «ένα χρέος που παρά τις δυσκολίες είναι διαχειρίσιμο, ένα πλαίσιο ασφάλειας για την Ελλάδα. Παραμένουμε συνεπείς και αυτό νομίζω αξιολογήθηκε πολύ θετικά».

«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψάει ο ελληνικός λαός και που ανοίγουν προοπτικές για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.


Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Με αλλαγές κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι σταματά η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Διαβάστε το κείμενο της...
πρότασης νόμου. Διαβάστε το κείμενο της πρότασης νόμου. Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Επίσης, μεταξύ των αλλαγών που καταγράφονται, η σημαντικότερη αφορά το Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο έχει προκαλέσει και τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων. Έτσι, προβλέπεται η επιλογή των εξωτερικών μελών των συμβουλίων να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών. Πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων. Αλλάζει επίσης, και το ζήτημα με την κατάργηση των τμημάτων και συνεπώς αλλάζουν και οι σχεδιασμοί σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, οπότε θα πάψει να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι, η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται έως το 2014, οπότε θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα, σε τμήματα, όπως ισχύει και τώρα. Θα υπάρχει, όμως, κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων. Να σημειωθεί ότι διευκρινίζεται κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012. Όμως, οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα και από τον Σεπτέμβριο του 2011, που αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ωστόσο, έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Επιπλέον, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.
Read more...

Ποινικές διώξεις για τους εμπρησμούς στη Ζαχάρω...



http://www.directnews.gr/
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας κατά αιρετών αρχόντων, κρατικών υπαλλήλων και αστυνομικών, για την υπόθεση των εμπρησμών και των εκδικητικών κατεδαφίσεων παραλιακών οικιών στην περιοχή της Ζαχάρως.
Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε βούλευμα για την...
άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και της κατάχρησης εξουσίας από κρατικούς υπαλλήλους, σε βαθμό κακουργήματος.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει επίσης τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με εμπρησμό, της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα και της παράνομης χρήσης σκαπτικού μηχανήματος.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των κατηγορουμένων όλων των ιδιοτήτων, κατά την διάπραξη των παραπάνω αδικημάτων, τον Φεβρουάριο του 2010.

Η έρευνα είχε αρχίσει μετά τους εμπρησμούς τεσσάρων παραλιακών σπιτιών στην περιοχή της Ζαχάρως.

Η Πυροσβεστική είχε κάνει τότε λόγο για οργανωμένη προσπάθεια εμπρησμού, ενώ όπως αποδείχθηκε, οι εμπρηστές είχαν είχαν παραβιάσει τις εξώπορτες των σπιτιών και είχαν χρησιμοποιήσει κάποια εύφλεκτη ύλη.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είχαν καταγγείλει την δημοτική αρχή Ζαχάρως, υποστηρίζοντας ότι έχει στοχοποιήσει τους ίδιους, προσπαθώντας να κατεδαφίσει τα κτίσματα ως αυθαίρετα, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούσε άλλα που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα αιρετών αρχόντων, στην ίδια περιοχή.

Λίγο καιρό αργότερα, η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην κατεδάφιση πέντε παραλιακών κατοικιών, μεταξύ τους και αυτά που είχαν γίνει στόχος των εμπρηστών.

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος είχε χαρακτηρίσει παράνομες τις κατεδαφίσεις και είχε διατάξει τη διενέργεια έρευνας.



Read more...

Καρατζαφέρης: «Πάτος στο βαρέλι θα μπει μόνο αν υπάρξει συναίνεση κομμάτων»

newpost.gr
Καρατζαφέρης: «Πάτος στο βαρέλι θα μπει μόνο αν υπάρξει συναίνεση κομμάτων»
Την ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.


«Πάτος στο βαρέλι θα μπει μόνο αν ομονοήσουν οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου και βρουν άμεσες, ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στην καθημερινότητα», αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης.

«Όσα κεφάλαια, αν και όπως, μας δώσει η Ευρώπη δεν αρκούν για να σωθούμε αν δεν υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας σύνεση, συνεργατικότητα, συναντίληψη και συνευθύνη», προσθέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και καταλήγει:

«Η μεμψιμοιρία και η συνεχιζόμενη στείρα αντιπαράθεση θα καταστήσουν ανενεργή την όποια βοήθεια μας προσφέρεται ανεξαρτήτως του πως και γιατί μας προσφέρεται».
Read more...

Παραδοχή της χρεοκοπίας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής


newpost.gr
Παραδοχή της χρεοκοπίας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Παραδοχή της χρεοκοπίας, της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι παραμένει δέσμια στη στρατηγική του αδιεξόδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού και πρόσθεσε ότι με μεγάλη καθυστέρηση έδωσαν μια ανεπαρκή και αναποτελεσματική απάντηση, αλλά όχι λύση στο πρόβλημα.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η απάντηση που δόθηκε δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, δεν παρακάμπτει τις αγορές, αλλά για άλλη μια φορά ματαίως προσπαθεί να τις κατευνάσει, χωρίς να αποδεσμεύει την ελληνική οικονομία από την καταστροφική περιδίνηση της ύφεσης, ούτε ελαφρύνει τον ελληνικό λαό από τις οδυνηρές επιπτώσεις που επέφεραν τα καταστροφικά μέτρα των μνημονίων.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση δεν αποτελεί αρχή εξόδου από την κρίση αλλά την επίσπευση της πρώτης πράξης ενός προαναγγελθέντος σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι μοναδικός στόχος αυτού του σχεδίου είναι η διάσωση των τραπεζών και η διασφάλιση των πιστωτών, με οδυνηρό όμως αντίτιμο τη διαρκή ομηρία της οικονομίας και των λαών της Ευρώπης από τις αγορές.

«Μόνη ελπίδα για τη σωτηρία της οικονομίας και της κοινωνίας, να αντιδράσει το πειραματόζωο. Μόνη ελπίδα να γενικευτεί ο ξεσηκωμός του ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών στα σχέδια λεηλασίας της κοινωνίας και κοινωνικής διάλυσης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίζουμε να λέμε ότι λύση σ΄ αυτό το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και είναι πολιτική».
Read more...

Ρογκόφ: «Η πτώχευση της Ελλάδας δε θα ήταν και το τέλος του κόσμου»


newpost.gr
Ρογκόφ: «Η πτώχευση της Ελλάδας δε θα ήταν και το τέλος του κόσμου»
«Δε θα ήταν και το τέλος του κόσμου μία πτώχευση» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οικονομολόγος, Κένεθ Ρογκόφ ο οποίος κάνει επίσης λόγο για «ατολμία» των Ευρωπαίων ηγετών και «έλλειψη συντονισμού» ως προς την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης. Ο καθηγητήςτου Χάρβαρντ επισημαίνει επίσης ότι το δανειακό βάρος της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι μη διαχειρίσιμα.


«Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν έστω και την ύστατη στιγμή ομοψυχία αναφορικά με την Ελλάδα όμως δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρώ», εκτιμά στη συνέντευξη του και σημειώνει ότι το δανειακό βάρος της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας παραμένει σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα και συνεπώς θα έπρεπε να αποφασιστεί δραστική διαγραφή έως και του 70%.

«Δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου μια πτώχευση» δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι αυτή η λύση αποτελεί «κοινό τόπο καθώς όλοι γνωρίζουν παραδείγματα πτωχευμένων χωρών και πώς αυτές ξεπέρασαν τη χρεοκοπία». Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε εξαρχής να είχαν υιοθετήσει αυτή τη λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έδωσαν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να στηριχθεί η Ιταλία; Είναι αδιανόητο να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος όλων των χωρών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αυτό θα έπληττε τη δική της αξιοπιστία στις αγορές» δηλώνει ο Ρογκόφ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των γάλλων δημοσιογράφων ο ίδιος αρνείται ότι το ΔΝΤ επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μέσω των σκληρών μέτρων του μνημονίου εκτιμώντας ότι «έκανε απλώς αυτό που του ζήτησαν οι Ευρωπαίοι». Αντιθέτως κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες για ατολμία και για έλλειψη συντονισμού ως προς την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. «Αν η Ευρώπη δεν κινηθεί προς την οικονομική ένωση τότε θα έχουμε σύντομα αλυσιδωτές και μη ελεγχόμενες πτωχεύσεις» προειδοποιεί ο Ρογκόφ.


Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Σαμαράς: «Ομολογία της αποτυχίας από την κυβέρνηση»


newpost.gr
Σαμαράς: «Ομολογία της αποτυχίας από την κυβέρνηση»
«Μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως! Η χθεσινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό: Ομολογία αυτής της αποτυχίας!», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της ΝΔ για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

«Ο Ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες. Ούτε πανηγυρισμούς, ούτε βέβαια πανικό. Και η αλήθεια είναι ότι πριν από 14 μήνες ακούσαμε ότι με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ, αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας και ότι θα βγαίναμε στις αγορές στο τέλος του 2011», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Σήμερα, μαθαίνουμε ότι θα χρειαστεί ένα επί πλέον δάνειο ίδιου ύψους, 109 δισεκατομμυρίων, και είναι άγνωστο πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Πάντως όχι πριν το 2015, ίσως και μέχρι το 2019».

Προέβλεψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό, ενώ χαρακτήρισε «ρετσινιά» για την Ελλάδα τον υποβιβασμό από τους οίκους αξιολόγησης σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου έχει μεγάλες ασάφειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και ότι προσφέρει μόνο μικρή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σωρεία ψεμάτων επί 14 μήνες».

«Είναι αλήθεια ακόμα, ότι πριν από 14 μήνες μας έλεγαν πως δεν θα έπαιρναν άλλα μέτρα εκτός Μνημονίου. Στο μεταξύ, όχι μόνο πήραν κι άλλα σκληρά μέτρα, αλλά ψήφισαν και το Μεσοπρόθεσμο που επιτείνει την ασφυξία της Οικονομίας».

Σχολιάζοντας τη δήλωσή του κ. Βενιζέλου ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι», ο κ. Σαμαράς είπε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι μπήκε «πάτος στο βαρέλι», δηλαδή ότι σταμάτησε η διόγκωση του χρέους. Όμως, αυτό είναι πέρα για πέρα ανακριβές. Το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε κάθε χρόνο. Μέχρι χθες για το φετινό πρώτο εξάμηνο, έπρεπε να έχει πέσει το έλλειμμα 4% και έχει ανεβεί 28%. Κι όσο το έλλειμμα, λοιπόν, δεν πέφτει, το χρέος θα μεγαλώνει».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στην επίθεση του πρωθυπουργού στη ΝΔ ότι «επένδυσε στην χρεοκοπία της χώρας».

«Βρήκε, προ ολίγου, την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου, να κατηγορήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία. Αντί να κοιτάξει την Ανάκαμψη της Οικονομίας και το χάος της κυβέρνησής του, στρέφει πάλι τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας καταλαβαίνει, ότι τις ευθύνες του θέλει να κρύψει! Και για την αποτυχία της οικονομικής του Πολιτικής και για την συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στο μηχανισμό Στήριξης».
Read more...

Γερμανικό σχέδιο 16 σημείων για επενδύσεις στην Ελλάδα

Συμπληρωματικό του «σχεδίου Μάρσαλ»


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ και η Άνγκελα Μέρκελ: Το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο 16 σημείων για κίνητρα στις γερμανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ και η Άνγκελα Μέρκελ: Το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο 16 σημείων για κίνητρα στις γερμανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο
«Επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης» τιτλοφορεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας έγγραφό του για το σχέδιο που ετοιμάζει με στόχο κίνητρα για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, γνώση του οποίου επικαλείται η Handelsblatt.

Το σχέδιο 16 σημείων θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική ανάκαμψη, ενώ το σχέδιο του Βερολίνου περιλαμβάνει επίσης «συμβουλευτική υποστήριξη» στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και «διοικητική ενίσχυση για ανταγωνιστικότερες οικονομικές δομές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό σχέδιο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό Marshall Plan, που συμφωνήθηκε χθες στη σύνοδο κορυφής, και θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού German Trade and Invest για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στο κείμενο επισημαίνεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο βήμα θα είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου, που αναμένεται για το φθνιόπωρο, με τη συμμετοχή γερμανών οικονομικών παραγόντων και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δε θα γίνει καμία στάση πληρωμών, λέει ο Ομπάμα

Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει συμβεί


http://img.protothema.gr/4AB1023060955167ACA1B45C76E73525.jpg
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι "κάθε Αμερικανός θα υποφέρει εάν αποτύχουμε στην προσπάθεια να αυξηθεί το όριο του κρατικού δανεισμού" εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι "το Κογκρέσο θα καταλήξει σε μία συμφωνία που θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου" την 2α Αυγούστου τα μεσάνυκτα.

"Ποτέ στην ιστορία μας δεν κάναμε στάση πληρωμών, ούτε τώρα θα κάνουμε στάση πληρωμών", ανέφερε ο κ. Ομπάμα, θυμίζοντας ότι "οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κόστισαν πολύ, όπως και οι δαπάνες που έγιναν, για να στηριχθεί η οικονομία και να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά".

"Υπάρχει πάρα πολύ χρέος στην ‘πιστωτική κάρτα’ των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα. "Κανένα κόμμα δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη για τα γεγονότα που οδήγησαν στο τωρινό πρόβλημα, όμως τα κόμματα έχουν εξίσου την ευθύνη, να λύσουν το τωρινό πρόβλημα", υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απαλλάχθηκε ο λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό

«Προσωπικό το στοίχημα»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Απαλλάχθηκε ο λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέου, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα, όσο και με το τέλος της εισηγητικής του ομιλίας, είπε ότι η χθεσινή επιτυχία είναι επιτυχία του ελληνικού λαού, οι θυσίες του οποίου δεν πήγαν χαμένες.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των πολιτών, το φιλότιμο, η επιμονή και η αυτοθυσία του λαού έφεραν το χθεσινό αποτέλεσμα, που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πολιτική.

Ανέφερε ότι η συμφωνία της Πέμπτης αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση, και πολλές φορές με κριτική δυσανάλογη με τη δική του εθύνη για το πρόβλημα.

«Πιστεύω πάντα στην Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ισχυρές συνθήκες ασφαλείας για το μέλλον.

Σε αυτή την πορεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, άκουσα και ακούσαμε πολλά από αυτούς που ευθύνονται κυρίως για την σημερινή κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι περίσσεψε η υποκρισία και η αφοριστική κριτική, η απαξίωση των προσπαθειών του λαού, ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθειά τους να πείσουν τον λαό ότι ο αγώνας είναι μάταιος, είπε και συμπλήρωσε ότι η ιστορία δεν τους δικαίωσε.

Άσκησε σκληρή κριτική ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε στην εξέδρα, ενώ η κυβέρνηση ήταν στον στίβο της μάχης.

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα CDS, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για «ανεπαίσθητες ζημιές» στα ασφαλιστικά ταμεία και «λίγο περισσότερο» στις τράπεζες μίλησε, πάντα σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Από τη μεριά τους, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμαναν το γεγονός ότι, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, το πλαίσιο εγγυήσεων που δόθηκε στην Ελλάδα, καθιστά την χώρα ιδιαίτερα ασφαλή τόπο τραπεζικών καταθέσεων και εκτίμησαν ότι θα σημειωθεί επιστροφή καταθέσεων αλλά και εισροή κεφαλαίων.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παμπούκης εξήρε την υπεύθυνη, όπως ανέφερε, στάση των ναυτεργατών που ανέστειλαν, όπως ενημέρωσε, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της συνόδου κουφής των χωρών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, για τον ίδιο λόγο, θα συγκληθεί (9.30 μμ) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χάος στο κέντρο του Όσλο μετά από φονική έκρηξη στο κυβερνείο - Πυροβολισμοί σε κατασκήνωση (vid)










Χάος στο κέντρο του Όσλο μετά από φονική έκρηξη στο κυβερνείο - Πυροβολισμοί σε κατασκήνωση (vid)
Εφτά νεκροί και 15τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τεράστια έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Όπως μεταδίδει το Russia Today, η Νορβηγική αστυνομία εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στο Όσλο. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπάρχουν νεκροί ή όχι. Πάντως, στο Reuters αναφέρθηκαν 4 νεκροί, όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Στόλτενμπεργκ καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε και ο κεντρικός σταθμός μετρό που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως θα σημειωθεί και δεύτερη έκρηξη.

Η αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην κυκλοφορούν κοντά στην περιοχή, ενώ έχει ασφαλίσει ένα ευρύτερο χώρο γύρο από το κυβερνητικό κτήριο.

Όσον αφορά την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως ένας άνδρας με στολή αστυνομικού εισέβαλε στο χώρο που βρίσκεται στο νησάκι Ουτόγια, κοντά στο Όσλο και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Στην κατασκήνωση βρίσκονταν περίπου 500 άτομα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι νεκροί είναι 4 αριθμός που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο δράστης ήταν μάλλον Νορβηγός, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η θεωρία ότι επρόκειτο για επίθεση από ισλαμιστική οργάνωση.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης μερικοί έφηβοι βούτηξαν στη θάλασσα από τον πανικό τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, προσπαθώντας να κολυμπήσουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους τα δύο γεγονότα.

Όπως δήλωσαν δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σώος και ασφαλής.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε λόγο για μία «πολύ σοβαρή έκρηξη», ακόμα όμως δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή όχι.

Πάντως η Νορβηγική Αστυνομία αναμένεται σε λίγη ώρα να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα.



Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με το Νορβηγό ομολογό του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Stoltenberg ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Καταδίκασαν την επίθεση ΗΠΑ - ΕΕ


Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο.

"Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. "Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τα γεγονότα στη Νορβηγία.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την "άνανδρη" επίθεση.

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία", δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένος".

Επεσήμανε επίσης ότι "έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας".



Σχετικές φωτογραφίες:



c1main.help.injured.oslo.jpgc1main.oslo4.gi.jpgc1main.oslo.crowd.jpgjy9mzm.jpguo9xR5MFPPqgtRepPUI46AJ9u-aikduSHzuxvNvzumow.jpgs_B1P0Nm_G91F8Y6T3s7owPxRe7OI5LxVe5rSR224Dyg.jpgJ3fLzqPRjw_hDGiVGU2a3gcU1zDLDFOQ2le1cs-q9d_w.jpg

Read more...

Προτεραιότητα η ανάκτηση της ανάπτυξης, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Αποτίμηση της απόφασης των Βρυξελλών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως οι ηγέτες της Ευρώπης «έβαλαν πάτο» στο βαρέλι του δημοσίου χρέους και παρείχαν χρηματοδοτική ανάσα και στήριξη στην διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, μέσω μια μεγάλης επιμήκυνσης των λήξεων κατά 30 έτη και με περιορισμό των επιτοκίων στο 5%. Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε αξιολόγηση εκ μέρους των ξένων οίκων δεν θα έχει επίπτωση και δεν θα επηρεάσει τους πολίτες ή τις τράπεζες που θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα.

Ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία και σταδιακά τα αποτελέσματα θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία, θα φέρουν ανακούφιση και στον πολίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των προσπαθειών και πως οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που έχει δείξει η χώρα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Πρέπει να συνεχίζουμε έτσι και μέσα στα χρονικά όρια που τίθενται, σημείωσε.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι και αναπτυξιακό πρόβλημα και το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» δείχνει ότι αυτό πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι και ήταν κάτι που θέλαμε κι εμείς, παρατήρησε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε πως υπάρχει ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο οποίο μετέχουν οι ισχυρότεροι θεσμοί που υπάρχουν στη διεθνή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως ο πολίτης - καταθέτης πρέπει να νοιώθει απολύτως ασφαλής και η ρευστότητα των τραπεζών διασφαλίζεται 100% και προληπτικά. Οποιαδήποτε αντίδραση και αξιολόγηση των οίκων έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν θα έχει καμία επίπτωση, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη απόφαση και πρωτοβουλία της Ευρώπης.

Σημείωσε, δε, πως η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι απόλυτη, με στόχο να βρίσκονται οι τράπεζες σε υψηλό επίπεδο σε ίδια κεφάλαια.

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε πως η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα γίνει με προσοχή, μέσω ανταλλαγής ομολόγων ίσης αξίας με αυτά που κατέχουν τώρα, 30ετούς διάρκειας, ενώ θα υπάρχουν και οι διασφαλίσεις που θα έχουν και οι υπόλοιποι ιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόβλημα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για γιγαντιαία επιμήκυνση, μείωση του κόστους και σταθεροποίηση του επιτοκίου του χρέους, παράγοντες που καθιστούν βιώσιμη την κατάσταση. Ενδεικτικά, σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας 40 χρόνια για να σταθεροποιηθούμε, έχουμε καλύψει τις δανειακές ανάγκες μας έως το 2020 και έχουμε την προστασία του σταθερού επιτοκίου κάτω του 5%.

Ο ιδιωτικός τομέας ψηφίζει Ελλάδα και μένει μέσα στο χρέος για πολλά χρόνια, παρατήρησε για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα.
«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και οι ευθύνες μας είναι ιστορικά μεγάλες, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία και τώρα έχουμε ένα μομέντουμ. Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, αλλά παρουσιάζει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, δε, την ανάγκη για συναίνεση και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που έγινε, ας το αξιολογήσουν. Ας κάνουν ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης. Είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση που θα μας επιτρέψει να στείλουμε θετικό μήνυμα στο εξωτερικό. Και το πιο μικρό μήνυμα συνεννόησης είναι θετικό μήνυμα προς τα έξω» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ως ενέχυρα ομόλογα σε «selective default» αν υπάρχουν έξτρα εγγυήσεις

«Παράθυρο» από την Φρανκφούρτη

(Φωτογραφία: Reuters )

Βιέννη, Αυστρία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί στο μέλλον να αποδεχθεί ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ομόλογα χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ


Από το : newpost
Μπορεί η νίκη να έχει πολλούς πατεράδες ενώ η ήττα κανέναν, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να μοιραστεί τη «δόξα» από τη συμφωνία των Βρυξελλών- η αλήθεια βέβαια είναι ότι μόχθησε γι αυτή περισσότερο από τον καθένα, καθώς και ότι από...
(τον) κάτω υπήρχε μεγάλη αγωνία για την αύξηση του πραγματικού «μεριδίου» συμμετοχής στην απόφαση. Ο πρωθυπουργός...
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

Τοκογλυφική αφαίμαξη λαού για 30 χρόνια...



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη για την Ελλάδα σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται Γ. Παπανδρέου, Χ. Ρόμπαϊ και Ζ. Μ. Μπαρόζο αλληλοσυγχαίρονται Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν πως το σχέδιο σωτηρίας(;) της Ελλάδας έχει μόνο ένα δρόμο: «ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μαζί με το ΔΝΤ και εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα», σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από ένα «τοκογλυφικό» επιτόκιο, καθώς θα είναι κάτω του 5%(!) όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση χθες τη νύχτα προκαλούν έντονες ανησυχίες και ερωτήματα, καθώς:

* Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, κατά περίπου καθαρά 37 δισ. ευρώ (συνολικά 50 δισ.), που σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του IIF (Institute of International Finance) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «roll-over program», δηλαδή από μια εθελοντική μετακύλιση, δεν αφήνει αλώβητη τη χώρα.

Η μετακύλιση αυτή, που βασίζεται στο γαλλικό σχέδιο, εκτός από το ότι ήταν τελικά μια λύση αποδεκτή από τους Ευρωπαίους που δίνει χρόνο στην Ελλάδα (κατ' ουσία για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της), εντέλει περιορίζει σημαντικά τις δυνητικές ζημιές που θα είχε ο τραπεζικός τομέας.

Τα μειονεκτήματα, όμως, της λύσης αυτής είναι ότι το πρόβλημα του χρέους μετακυλίεται και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο προτελευταίο σκαλοπάτι του «selective default» ή κατά τα ελληνικά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής απόρριψης» σύμφωνα με το νέο όρο που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών.

* Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Κοντά 35 δισ. ευρώ θα τις περιμένουν, ώστε σε δύσκολη περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα είναι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν λάβει ρευστό και εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ.

Το μείζον αυτή τη στιγμή κατά την Ε.Ε. είναι να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, δηλαδή να ρίξουν χρήμα στην αγορά για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις, ώστε κατ' ουσία να μπει σε εφαρμογή και το αναπτυξιακό «Σχέδιο Μάρσαλ».

* Αγνωστο παραμένει αν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αφορά νέο Μνημόνιο και αν αυτό θα φέρει νέα μέτρα. Το κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, είναι σαφές. Πρόκειται για νέο πρόγραμμα.

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι το πλήθος των τεχνοκρατών, Ευρωπαίων και Αμερικανών -δεδομένου ότι «το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να παίζει το ρόλο του» κατά την Κριστίν Λαγκάρντ-, που ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 30 χρόνια.

* Το βάρος του δανεισμού είναι τεράστιο. Στα 110 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου έρχονται να προστεθούν άλλα 60 δισ. ευρώ. Συνολικά 170 δισ. ευρώ. Πόση άραγε θα είναι η μείωση του ελληνικού χρέους;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μόνο η ανταλλαγή με 30ετή ομόλογα προκαλεί ωφέλεια 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ. Κατά το Γάλλο πρόεδρο μπορεί να έχουμε μέχρι και 24% μείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή κάτι παραπάνω από 80 δισ. ευρώ. Το όφελος αυτό, όμως, θα είναι προσωρινό ή μακροπρόθεσμο. Οι ηγέτες της Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση μιλούν για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση.

Αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, πάντως, φοβούνται (δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν την πλήρη συμφωνία) πως πρόκειται για ένα προσωρινά βιώσιμο χρέος. Σημειώνουν δε ότι από το 159% του ΑΕΠ σήμερα το χρέος μπορεί να πέσει στο 129% φέτος και να ξανανεβεί στο 142% του χρόνου, προσδιορίζοντας το όφελος στο 17%. Κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού το χρέος είναι διαχειρίσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια.

* Πόσο διάστημα θα κρατήσει αυτός ο διεθνής οικονομικός έλεγχος ένεκα των δανείων των μεγάλων δυνάμεων;

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο προσωρινός μηχανισμός EFSF μπορεί να μας δανείσει μέχρι και 30 χρόνια. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής που αφορά και στον EFSF, το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, από τα 7,5 έτη μπορεί να φτάσει στα 15 έτη και μέχρι 30 έτη, με περίοδο χάριτος 10 ετών. Δηλαδή, τα δάνεια που θα πάρουμε θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 2040, δεδομένου ότι ο πρώτος χρόνος δανεισμού είναι το 2010.

Ο έλεγχος της τρόικας θα κρατήσει 30 χρόνια μετά τη λήψη του τελευταίου δανείου...

* Το ποιοι συμμετέχουν στο κομμάτι των ιδιωτών ήταν ασαφές χθες τη νύχτα. Στις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.

Το πώς θα καλυφθούν αυτές είναι ένα ερώτημα, καθώς δεν αποκλείεται εν τέλει ο νέος δανεισμός να φτάσει μέχρι και το «κούρεμα» των ασφαλιστικών παροχών ή ακόμα και των συντάξεων.

* Το επιτόκιο δανεισμού είναι ο μεγάλος βραχνάς. Ο EFSF θα παρέχει δάνεια με επιτόκιο περίπου 3,5%. Ομως, στην περίπτωση των ιδιωτών θα κυμαίνονται γύρω στο 4-5%.

Και στις δυο περιπτώσεις τα επιτόκια είναι δραματικά υψηλά και όπως εκτιμάται, η όποια απώλεια των ιδιωτών θα περιοριστεί σημαντικά από τους υψηλούς τόκους που θα χρειαστεί να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος.

Κατά την κυβέρνηση η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης θα είναι μέχρι το 2016. Παρ' ότι και αυτό αμφισβητείται, τι θα γίνει μετά;

* Η επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά μέσω του EFSF, που θα μπορεί να λειτουργεί σε προληπτική βάση, και πάντα έπειτα από συνεννόηση με την ΕΚΤ, ήταν ένα από τα σημεία «υποχώρησης» του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος όμως κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς όπως επισήμαναν κορυφαία στελέχη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πήρε μια γενναία απόφαση που θα διευκολύνει την πιστωτική ρευστότητα, διατηρώντας τα ομόλογα της χώρας ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.



Read more...

Πολλά νεύρα από τον Βενιζέλο. Δεν άντεχε ν ακούει τον πρωθυπουργό!...


kourdistoportocali
Μέσα στα νεύρα ο Βενιζέλος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ξημερώματα Παρασκευής, από τις Βρυξέλλες.

Καθισμένος δίπλα στον Παπανδρέου τα είχε πάρει στο κρανίο καθώς διαπίστωνε ότι... ο πρωθυπουργός προσπαθούσε, όπως ήταν φυσικό να κεφαλαιοποιήσει την «επιτυχία» της Συνόδου.

Ο Παπανδρέου απαντούσε στους δημοσιογράφους χωρίς να του δίνει το λόγο, ώσπου κάποια στιγμή ο Βενιζέλος άρχισε να παίζει νευρικά τα δάχτυλά του και να κάνει κάτι επιθετικά σχήματα με τις παλάμες του.

Ο Γιώργος κατάλαβε ότι ο Βενιζέλος πήγαινε να σκάσει και σε μια δυο ερωτήσεις του έδωσε το λόγο.

Είχε τόσα νεύρα ο Αντιπρόεδρος που κάποια στιγμή αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σε πόσες ακόμη ερωτήσεις θ απαντήσουν.

Κάπως έτσι έκλεισε η συνέντευξη με τον Βενιζέλο ν απαντάει στη τελευταία ερώτηση του Μανώλη Σπινθουράκη.

Συμπέρασμα: Ο Πατέρας και ο Μαρινάκης ακόμη και τώρα που είναι έτοιμοι να τραβήξουν τα κουμπούρια, έχουν πιο καλή σχέση από τους Παπανδρέου-Βενιζέλο.

-Γιωργάκη, εγώ σε έσωσα όταν είχες παραιτηθεί στον Σαμαρά και τώρα μάγκεψες;

Ακόμη κι αυτή την ατάκα μπορεί να ξεφούρνισε ο ασυγκράτητος Μπένι, στον Γιώργο τον κολυμβητή του Αγίου Πέτρου του Σουνίου, όπως απεκάλυψε το παραπολιτικό της «Ελευθεροτυπίας»



Read more...

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων τον Ιούλιο...



Απερρίφθη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ -με δέκα ψήφους κατά και πέντε υπέρ- το αίτημα για απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών τον Ιούλιο.

Τα δέκα ναυτεργατικά σωματεία τάχθηκαν κατά... της απεργίας τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και περιμένοντας λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν την Πέμπτη, στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ, όπου αναμένεται να εξεταστούν τα δεδομένα και οι όποιες απαντήσεις υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης την περίοδο εκείνη.
protothema.gr



Read more...

Dallara: Σε "selective default" η Ελλάδα, αλλά για λίγο

Eπικεφαλής του IIF


http://img.protothema.gr/1DE6D9C5D48B396FA897EB281C8A0842.jpg
Η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο, εκτιμά ο Charles Dallara, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.


Διαβάστε περισσότερα http://www.capital.gr/News.asp?id=1245352

Read more...

Βάσω, η πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Βάσω, η πασιονάρια του ΠΑΣΟΚ
Στήριξε και στηρίχτηκε πολιτικά στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Πίστεψε και αντιπολιτεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε στο ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρο Μελετών και Διαφωτισμού), θέση νευραλγική τα πρώτα χρόνια και πέρασε εν τέλει στο αντάρτικο κατά του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας θερμά τον Σημίτη στην «κίνηση των τεσσάρων».

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σηκώθηκε από τη θέση της και άφησε επιδεικτικά ένα οργισμένο σημείωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου με περιεχόμενο «Άσε και κάποιον άλλον να μιλήσει»! Δημιούργησε ένα σκληρό πυρήνα διαφορετικών αντιλήψεων από την κομματική γραμμή, τα έβαλε ακόμη και με την Θάτσερ, ήρθε σε σύγκρουση με τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος με πρόσφατο αποκορύφωμα την κόντρα της με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και σήμερα δεν χάνει ευκαιρία να πυροδοτεί εσωτερικές εντάσεις με εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και δη κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Μόλις χτες, η Βάσω Παπανδρέου, δεν παραβρέθηκε στην Βουλή προς έκπληξη πολλών για να ψηφίσει την παραπομπή του Γ. Αλογοσκούφη και του Χ. Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση της Siemens, ενώ δεν απέστειλε ούτε γραπτή επιστολή, όπου να αναφέρει τους λόγους της απουσίας της, ως κάποια ένδειξη απολογίας προς τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτοί που στηρίζουν το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ είτε εκείνοι που ενθαρρύνουν το« νέο», σπανίως εκδήλωσαν μια συντεταγμένη άποψη για τη Βάσω Παπανδρέου. Πρόκειται για ένα από τα πολιτικά πρόσωπα του κόμματος που συγκεντρώνει στη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας σωρεία σχολίων και απόψεων. Είναι «ο μάγκας» του κόμματος, η «αντάρτισσα», η στυλοβάτισσα, η αιώνια πολέμιος του αρχηγού, η πρωτοστάτισσα της εσωτερικής αντιπολίτευσης, η ανένταχτη.

Όπως και να έχει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει στη μακρόχρονη πορεία της ότι ως άλλη σύγχρονη πασιονάρια δύσκολα θα προβεί σε αναμενόμενες πολιτικές κινήσεις, ενώ εύκολα θα εκδηλώσει την διαφωνία της με την κομματική γραμμή. Η «τακτική» αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια παραδοσιακή προσωπική πολιτική της κυρίας Παπανδρέου σε βάθος ετών που την ανάγει σε «αγκαθωτό» κομματικό στέλεχος, το οποίο όμως είναι καθόλα απαραίτητο στην παράταξη κερδίζοντας μονίμως την ψήφο των πράσινων ψηφοφόρων.

Το πολιτικό της γραφείο είναι σύμφωνα με τους συναδέλφους της, το πιο «ζωντανό» με πλήθος πολιτών να το επισκέπτονται καθημερινά είτε για να δώσουν συγχαρητήρια είτε για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Η στάση της απέναντι στην ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης είναι καθόλα επιθετική.

Μέχρι πρότινος η κυρία Βάσω Παπανδρέου βρισκόταν σχεδόν πάντοτε απέναντι στις όποιες αποφάσεις τού (πρώην υπουργού Οικονομίας) κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Μας οδηγείτε σε συλλογική κατάθλιψη» του είπε σε ένα ΚΤΕ Οικονομίας. Σε μια άλλη συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο, του είπε: «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο», προκαλώντας την επιδοκιμασία αρκετών συναδέλφων της βουλευτών. Η κυρία Παπανδρέου απέφευγε ως τώρα τη σκληρή κριτική απέναντι στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , αν και οι σχέσεις τους ήταν και παραμένουν τυπικές. Η προσπάθειά της όμως να συγκεντρώσει υπογραφές συναδέλφων της βουλευτών για άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρήθηκε ακόμη ένας σταθμός στην κακή σχέση που έχει με τον κ. Παπανδρέου. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι που την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έκαναν λόγο για την ανάγκη άμεσης σύγκλησής της «επειδή υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στο κόμμα».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εν τέλει συνεκλήθη και η κυρία Παπανδρέου έκανε τελικά τη σκληρότερη κριτική έναντι του Πρωθυπουργού λέγοντας στον κ. Γιώργο Παπανδρέου «να μην κυβερνά με παρέες». Στον δε κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταλογίσει: «Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα, με αντιμετωπίσατε ως. ούφο» συνέχισε η Βάσω Παπανδρέου. «Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο έχει κοντά ποδάρια» δήλωσε πριν δύο μήνες.

Αυτή τη φορά, έλεγαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν ευθεία η αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού από την κυρία Παπανδρέου. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τη διαχρονική στάση που διατήρησε η κυρία Παπανδρέου με την εκάστοτε ηγεσία του κόμματος. Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Παπανδρέου έχει συμμετάσχει σε παρόμοιο περιστατικό της επί Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά με πιο καθοριστικές εξελίξεις.

Αν και ψήφισε θετικά στο Μεσοπρόθεσμο (με βαριά καρδιά ωστόσο) διατηρώντας έτσι τη συνοχή της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, ο συνεχείς εκνευρισμός της θα μπορούσε και να ερμηνευτεί ως ένδειξη αγανάκτησης για την μη αξιοποίησή της σε κάποιο υπουργείο. Τουλάχιστον από την πορεία της διαφαίνεται μια τάση να. «ηρεμεί» όταν τα καθήκοντα της στο κόμμα είναι τέτοια που της επιτρέπουν ούτως ή άλλως καθοριστικές για την παράταξη κινήσεις και επιλογές.

Ιστορική στιγμή στο «Caravel», πριν από 16 χρόνια, την ώρα που μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η κυρία Παπανδρέου σηκώθηκε από τη θέση της, πλησίασε τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του έδωσε ένα σημείωμα, ζητώντας να μιλήσουν και τα μέλη της ΚΕ. Η ατμόσφαιρα είχε παγώσει. Ουδείς άλλος μπορούσε να το κάνει αυτό στον Ανδρέα.

Έναν χρόνο νωρίτερα η κυρία Παπανδρέου είχε οργανώσει στο σπίτι της στο Χαλάνδρι το λεγόμενο «δείπνο των τεσσάρων» με τη συμμετοχή των κκ. Κ. Σημίτη , Θ. Πάγκαλου και Παρ. Αυγερινού. Ήταν η απαρχή της πορείας που οδήγησε τον κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ…

*Οι φωτογραφίες της κ. Βάσως Παπανδρεόυ είναι από τη προσωπική της ιστοσελίδα

Α.Γ

Read more...

Πανηγυρίζει αυτός που μας έφερε προ χρεοκοπίας!

Έσωσαν την παρτίδα Παπανδρέου και Βενιζέλος και...


http://img.protothema.gr/CE3E2FC08DB18433ACD95D41F4CD1BDB.jpg
Πολιτική απρέπεια προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον τέως «τσάρο», ο οποίος έσπευσε να αναζητήσει μερίδιο στην επιτυχία των Βρυξελλών, παρότι αυτός μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί της θητείας του οποίου το έλλειμμα εκτροχιάστηκε, η ανεργία εκτοξεύθηκε και η αγορά βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, χαρακτήρισε «ιστορική και πρωτοφανή, στη γενναιότητα της και στο εύρος της, για τη χώρα μας», την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι μια απόφαση που δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο για αλλαγές. Είναι μια απόφαση που δικαιώνει τη δουλειά που έγινε από την αρχή, που δικαιώνει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια απόφαση που με τον πιο καθαρό τρόπο αντικρούει τα επιχειρήματα περί μη διαπραγμάτευσης» τόνισε και πρόσθεσε:

«Χθες συμφωνήθηκαν όλα όσα για τα οποία έχουμε παλέψει ένα χρόνο τώρα. Με την απόφαση γυρίζει μια σελίδα για τη χώρα μας και τώρα το χρέος μας είναι να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της» ανέφερε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Read more...

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ για το ευρωπαϊκο πακέτο


newpost.gr
Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ για το ευρωπαϊκο πακέτο
Μικρό καλάθι κρατούν στην Συγγρού, μη συμμεριζόμενοι σε πρώτη φάση την αισιοδοξία που υπέρμετρα οι Παπανδρέου, Βενιζέλος και Φαν Ρομπάι και εμφανώς πιο μετριασμένα οι Μπαρόζο και Τρισέ, εξέφρασαν μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Σε λίγη ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύσκεψη στο γραφείο του με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ (θα απουσιάζει ο κ. Μηταράκης ο οποίος έχει μεταβεί στη νησιωτική περιφέρεια σε κομματική αποστολή), προκειμένου να γίνει ο πρώτος απολογισμός βάσει του κειμένου συμπερασμάτων και να καθοριστεί η επίσημη πολιτική γραμμή του κόμματος.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα εστιάσει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον στη συμμετοχή των ιδιωτών. Δεύτερον, στις εμπράγματες εγγυήσεις. Ως προς το πρώτο, στελέχη της ΝΔ θυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή από την Συγγρού υπογραμμιζόταν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιλεκτική χρεοκοπία. Κάτι που θεωρούν αναμενόμενο να προκύψει από τις αξιολογήσεις των ελληνικών ομολόγων από τους Διεθνείς Οίκους, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που φαίνεται ότι η Ευρώπη ανοίγει συγκρουσιακό μέτωπο με τους Οίκους Αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος της συμμετοχής των ιδιωτών. Ως προς το δεύτερο σημειώνεται ότι ασαφές παραμένει και το ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων που πρέπει να παρέχει η Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, από την Συγγρού τονίζεται ότι το ύψος του χρέους παραμένει απαγορευτικό για τις δυνάμεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα και η μείωση κατά 26 δις, παρόττι στην γενική της θεώρηση θετική, απέχει από το καταστήσει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο. Επιπλέον, διατυπώνεται η αντίληψη ότι ο κεντρικός στόχος της ευρωπαϊκής βοήθειας θα έπρεπε να είναι η πραγματική οικονομία, η οποία τελικώς δεν εκτιμάται να ευνοηθεί από το ευρωπαϊκό πακέτο.

Προφανώς βέβαια υπάρχουν και σημεία με τα οποία η ΝΔ έχει εκφράσει τη σύμφωνη αποψή της κατά το παρελθόν, την οποία και διατηρεί. Μεταξύ αυτών είναι η επαναγορά ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων. Οικονομικοί επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο τονίζουν ότι από μόνα τους, αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκό τοπίο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη σταδιακή ανάκαμψή της.

Read more...

Στο 21% υπολογίζονται οι ζημίες των ιδιωτών από την συμμετοχή στο νέο πακέτο βοήθειας

Καθαρή συνεισφορά 37 δισ. ευρώ

(Φωτογραφία: AFP )
Αθήνα
Οι ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συμφώνησαν να εγγράψουν ζημίες ύψους 21% από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε την Πέμπτη κατά 37 δις ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί 400 τράπεζες παγκοσμίως και συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις γα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του IIF

Σε ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη το IIF, ανέφερε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν τέσσερις επιλογές:

Την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την μετακύλιση ομολόγων που λήγουν υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 30ετή ομόλογα και την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τιμής με νέα 15ετή ομόλογα.

Ο τόκος στις δύο πρώτες περιπτώσεις ισοδυναμεί με σταθερό επιτόκιο 4,5%, στην τρίτη περίπτωση είναι 6,42% και στην τέταρτη περίπτωση είναι 5,9%.

Για τα εργαλεία 1, 2 και 3 παρέχεται πλήρης εγγύηση του κεφαλαίου μέσω 30ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης «ΑΑΑ».

Για το εργαλείο 4 παρέχεται μερική εγγύηση.

Οι ιδιώτες πιστωτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το «τρέχον» προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.

Η συνεισφορά κάθε μίας λύσης στο συνολικό σχέδιο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται στο 25%.

To ΙIF ανακοίνωσε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το συνολικό της χρέος κατά 13,5 δισ. ευρώ, ενώ τα τέσσερα αυτά εργαλεία που προσφέρονται στόχο έχουν να προσελκύσουν το 90% των ιδιωτών ομολογιούχων.

Αυτό θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χρηματοδότηση 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014 και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα τέλη του 2020.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών από τώρα μέχρι τα μέσα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ ή 50 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Μέχρι το 2019, η καθαρή συνεισφορά των ιδιωτών εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ, ανέφερε η ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μεγάλη, καθώς οι επιλογές που προσφέρονται είναι πολλές.

Το προφίλ χρέους της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς με την ανταλλαγή και τη μετακύλιση των ομολόγων παρατείνεται ο μέσος όρος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες από τα έξι στα 11 χρόνια, ανέφερε το IIF.

Εκτός της συμμετοχής των ιδιωτών, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί «εν δυνάμει πολύ περισσότερο μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που θα καθοριστεί από τους δημόσιους φορείς», ανέφερε το IIF.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εξισορροπεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε ο Γιόσεφ Άκερμαν επικεφαλής του IIF και της Deutsche Bank, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Ζητούμενο η επιτάχυνση του έργου

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου συνεδριάζει το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα αναλύσουν τις πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας, που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΕ και να επισημάνει πως τώρα είναι στο χέρι της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εφαρμόζοντας με ταχύτητα και ακρίβεια το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Στις 3 το μεσημέρι ο Γ.Παπανδρέου θα ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τις σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους της αποφάσεις, καθώς και ότι τίποτα από όλα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει. «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» επισήμανε.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όχι νέα μέτρα, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Η χώρα μας μπαίνει σε νέα μορφή οικονομικής σταθερότητας, με την προϋπόθεση να είμαστε συνεπείς» είπε στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Δεν τίθεται πλέον θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας, ξεκαθαρίζει και τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς αυτά καθορίστηκαν από το Μεσοπρόθεσμο.

«Η υφεσιακή λογική θα ανακοπεί όχι αμέσως, αλλά τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πεδίο αβεβαιότητας φεύγει, η ελληνική οικονομία είναι πλέον προστατευμένη».

«Δεν θα μας ξαναδοθούν ευκαιρίες σαν τη χτεσινή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι πλέον στο χέρι μας για το αν θα πάμε πιο πέρα.

«Ιστορική και πρωτοφανή στη γενναιότητα της και στο εύρος της για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι μια απόφαση που δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο για αλλαγές. Είναι μια απόφαση που δικαιώνει τη δουλειά που έγινε από την αρχή, που δικαιώνει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια απόφαση που με τον πιο καθαρό τρόπο αντικρούει τα επιχειρήματα περί μη διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Συμφωνήθηκαν όλα όσα για τα οποία έχουμε παλέψει ένα χρόνο τώρα. Με την απόφαση γυρίζει μια σελίδα για τη χώρα μας και τώρα το χρέος μας είναι να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «πολύ θετικές και σημαντικές για την Ελλάδα και ιστορικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς προχωρά στην οικονομική διακυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στα του οίκου της».

Μετά τις αποφάσεις «πατάμε σταθερά, είμαστε πιο σίγουροι, δεν κινδυνεύουμε καθημερινά από στάση πληρωμών και έχουμε περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας. Τονίσε, δε ότι «πλέον είναι στο χέρι μας. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Kαταργούνται 100 επιδόματα στο Δημόσιο









Kαταργούνται 100 επιδόματα στο Δημόσιο
Την κατάργηση των 100 από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που λαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ενώ δημιουργείται ένα νέο.

Ειδικότερα, παραμένουν μόνον η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο.

Ταυτόχρονα προτείνεται η θέσπιση επιδόματος θέσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων και ενδεχομένως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον δεν παραμείνει διακριτό.

Τα επιδόματα για κίνητρο απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης θα μειωθούν κατά 50% ενώ πέραν του κινήτρου απόδοσης, που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα.

Για παράδειγμα, επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται μεταξύ 88 ευρώ και 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ). Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%. Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία μειώνονται κατά 20% τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για ακίνητα που έχει μισθώσει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένα βασικό μισθό ή περίπου το 10% των ετήσιων αποδοχών τους θα χάσουν μέσα στους επόμενους 5 μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των εισπρακτικών μέτρων, αλλά και των περικοπών που έρχονται στα επιδόματα.
Read more...

«Χρεοκοπία χωρίς πιστωτικό γεγονός»

Οι προβλέψεις των Financial Times για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/76E21294E65899C42AC0A27B141FC8F3.jpg

Στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών αναφέρονται την Παρασκευή οι Financial Times, τονίζοντας ότι, έπειτα από περισσότερα από 60 χρόνια, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν πως και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Εκτιμούν, επίσης, ότι οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, τη Fitch θα θέσει τη χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία και τη Moody’s να ανακοινώσει κάτι ανάλογο.

«Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που ο εκδότης (των ομολόγων) κήρυττε χρεοστάσιο, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση, η Φρανκφούρτη αναμένεται να μας αντιμετωπίσει ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC, όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση της Αθήνας, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος» αναφέρει η εφημερίδα.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το σημείο που αφορά στη διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swaps), τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν, καθώς δεν θα υπάρχει credit event. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τους FT, πάντως, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός, εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει μόλις σε 5.000.000.000 δολάρια, συνεπώς μικρή επίδραση θα έχει στην αγορά ή στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Read more...

Οι Φινλανδοί ήθελαν ενέχυρο τον Παρθενώνα!










Οι Φινλανδοί ήθελαν ενέχυρο τον Παρθενώνα!
Τον Παρθενώνα και ελληνικά νησιά φέρονται να ζήτησαν ως εγγύηση οι Φινλανδοί, για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αποκάλυψε η ιταλική Corriere della Sera, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Οι πηγές, που ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση, ανέφεραν ότι η φινλανδική πλευρά «ως προϋπόθεση για την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα, ζήτησε ως εγγυήσεις κρατικά ακίνητα, από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα έως και ελληνικά νησιά, που αντιστοιχούν στο ποσό των 300 δισ. ευρώ».

Η εφημερίδα, πάντως, αναρωτιέται με εμφανή διάθεση χιούμορ, για το αν, σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης, ο Παρθενώνας θα πωληθεί ή θα μεταφερθεί στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της σκανδιναβικής χώρας!
Read more...

Χωρίς «κούρεμα» τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων

Αποκάλυψη Βενιζέλου


http://img.protothema.gr/E4E9BE700AE17A5702BE3D30A77C56DC.jpg

Αλώβητες μένουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, από το υπουργείο Οικονομικών, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και απολύτως ασφαλές, υπογραμμίζοντας ότι, ακόμα και αν οι διεθνείς οίκοι αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία selective default, η απάντηση έχει ήδη δοθεί καθώς «υπάρχει πανστρατιά, σκληρό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως με τη χθεσινή απόφαση διασφαλίζεται 100% το ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών «οποιαδήποτε αντίδραση εκτός του θεσμικού μηνύματος της ΕΚΤ, της ευρωζώνης και του EFSF, «οποιοδήποτε αξιολόγηση, έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν έχει καμία χρηματοπιστωτική επίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και στόχος είναι οι ελληνικοί όμιλοι να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (tier 1) στο 10%. Αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, ανέφερε.

«Χθες μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους, στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση» είπε ο κ. Βενιζέλος, για να επισημάνει όμως πως απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολίτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή στη μετακύλιση του χρέους να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά
Read more...