Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ανεστάλη η απεργία μετά τις διαπραγματεύσεις


Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ/ΟΤΑ μετά τις διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο στην έκτακτη συνάντηση που είχαν μαζί του αργά το μεσημέρι. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/2011 καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Επίσης υπογράφεται άμεσα η συλλογική σύμβαση του κλάδου, ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών. Έτσι από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.





Read more...

Καρατζαφέρης: Οφείλουμε να συστήσουμε κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης


Υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης τάχθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (Αντ1) ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας οφείλει να βρει καλύτερες λύσεις από αυτές που προτείνει η τρόικα, και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεισφέρουν όλες «οι υγιείς δυνάμεις της χώρας» όπως υποστήριξε.

Τόνισε ότι οι επόμενες γενεές θα διερωτώνται, πως πέντε άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βρεθούν και να συνεννοηθούν, για να αποφύγουν την καταστροφή και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να συστήσουμε μία Κυβέρνηση Οικουμενικής Αντίληψης και Εθνικής Σωτηρίας η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, και των πολλών επιλογών. Με ενδιαφέρει να συμμετέχω σε μία συζήτηση για την επιλογή των καλυτέρων και ικανοτέρων, που θα ηγηθούν της εθνικής προσπάθειας» είπε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας μας και όπως είπε, πρέπει να μαζέψουμε όλα τα υπάρχοντα χρέη μας και να τα αντικαταστήσουμε με ένα άλλο καλύτερο ομόλογο.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την χώρα, επισήμανε, και πρόσθεσε ότι απαιτείται δραστική μείωση της φορολογίας για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, ώστε η χώρα μας να γίνει πάλι -όπως είπε- το εργοτάξιο της Ευρώπης.

Κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα το οποίο - όπως υποστήριξε - έφερε τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα, και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας. Λάθη, αμαρτίες, ανομήματα, κλεψιές, ατιμίες, λοβιτούρες, και τόσα άλλα μας έφεραν στη κατάσταση αυτή. Οι κακοί πολιτικοί, οι πελατειακές σχέσεις, έφεραν τα πράγματα στο μη παρέκει».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανασυγκρότησης της παραγωγής λέγοντας ότι απαιτείται να παράξουμε και πάλι πλούτο, να φέρουμε λεφτά και να αναζωογονήσουμε την κατεστραμμένη μας οικονομία. Χαρακτήρισε την τρόϊκα «άκρως νεοφιλελεύθερη» η οποία «το μόνο που κοιτά είναι οι αριθμοί. Ο μόνος στόχος της είναι η “ψυχρή” εξυπηρέτηση των αριθμών. Δεν έχει όραμα».

Για το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. σχολίασε πως στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί προσπάθησαν να ιδρύσουν κόμματα, και συνολικά έγιναν 5 προσπάθειες, και όλες τους απέτυχαν. Όπως είπε είναι η δεύτερη φορά που όταν ένας υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ που χάνει στις εσωκομματικές εκλογές, προσπαθεί να κάνει νέο, δικό του κόμμα.

Τέλος ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές συμβάσεις και είπε ότι είναι ανώτερες του Συντάγματος, προσθέτοντας: «Από την στιγμή που δεν έχουμε εθνική κυριαρχία, τότε όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι “ελεγχόμενες“. Με τρομάζει που δεν γνωρίζω τι άλλο μας περιμένει. Φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα δυσμενέστερα μέτρα. Δεν έχει τελειωμό αυτό το κακό. Δεν βλέπω που είναι ο “πάτος”».

Επίσης προέβλεψε «ζοφερές κοινωνικές εκρήξεις, εντάσεις και ταραχές» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε «δεν ξέρω τι άλλο μαγικό έχει να βγάλει από το μανίκι του ο κ. Παπανδρέου».




Read more...

“Απολύσεις στο Δημόσιο; Ρωτήστε την κυβέρνηση!

Υγεία, περικοπές και φόροι θα κρίνουν τη νεά δόση


http://img.protothema.gr
Σε περικοπές στην υγεία και στο Δημόσιο καθώς και στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα πρέπει πλέον να δώσει το βάρος η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας, η οποία μας απένειμε εύσημα για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος διάσωσης και μας διαβεβαίωσε ότι τα 9 δισεκατομμύρια τον άλλο μήνα θα τα πάρουμε...

Οι προαναφερθέντες τομείς θα είναι που θα κρίνουν και το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει και την 4η δόση του δανείου.

Συγκεκριμένα, οι Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλανκ (ΕΚΤ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης ανέφεραν ότι “το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο”, προσθέτοντας πάντως ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν , σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚ.

Αλλά για τις διαρθρωτικές αλλαγές κτυπά καμπανάκι, καθώς τονίζεται ότι «παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεως, με κεντρικό σημείο αναφοράς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή».

Σύμφωνα με την Τρόικα, έμφαση πλέον θα πρέπει να δοθεί:

-Στην ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο επιχείρησης μέσω αλλαγών των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας .

-Στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες , εμπόριο και επαγγέλματα.

-Στην αξιοποίηση του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας , μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τομσεν δήλωσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν, ενώ ο κ. Ντερουζ εκτίμησε ότι σε περίτπωση ταχεία υλοποίησης των δομικών αλλαγών, υπό προϋποθέσεις στα τέλη του 2013 η ελληνική οικονομία είναι εφικτό να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 3% του ΑΕΠ.

Οι ελεγκτές επεσήμαναν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι, παρέπεμψαν στην κυβέρνηση για το εάν θα υπάρξουν απολύσεις σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, ενώ στάθηκαν στο ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Πρόσθεσαν επίσης ότι θα απαιτηθούν βελτιώσεις που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασία, αποτρέποντας την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντερούζ, πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι ελάχιστοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου επισημάνθηκε ότι γίνονται συζητήσεις, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία.

«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.
Read more...

«Γρίφος» Παπακωνσταντίνου για επιπλέον μέτρα δύο δισ. ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων και στο Δημόσιο


http://img.protothema.gr
Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την αναφορά του απεσταλμένου της Κομισιόν που συμμετέχει στην Τρόικα, Σερβάαζ ντε Ρόουζε, για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα και τη χορήγηση νέων δανείων. Διευκρίνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στους στόχους της και τη δουλειά της, που είναι η μείωση των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αναχώρηση του κλιμακίου των ελεγκτών από την Αθήνα, περιέγραψε τις μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας. Αφορούν μεγάλες παρεμβάσεις και ανατροπές στους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, την Υγεία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιβεβαίωσε δε, ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα 1% του ΑΕΠ (τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ) πέραν των «μη καθορισμένων», που προβλέπονταν ήδη στο Μνημόνιο, ύψους 4% του ΑΕΠ.

Στις άμεσες προτεραιότητες από τώρα μέχρι τα μέσα του 2011 περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων στο Δημόσιο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις και στο δημόσιο τομέα. Όπως ανέφερε, «όλοι γνωρίζουμε την πρόνοια του Συντάγματος για όσους καλύπτουν οργανικές θέσεις στο Δημόσιο», αλλά συμπλήρωσε ότι, στην περίπτωση που αυτές καταργηθούν λόγω συγχωνεύσεων ή κλεισίματος των φορέων, «πρόθεσή μας είναι να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος». Επιβεβαίωσε πάντως τον περαιτέρω περιορισμό στις προσλήψεις στο Δημόσιο και το 2011, αφού στον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, θα λογίζονται ως προσλήψεις και οι μετατάξεις. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων εντός του στενού δημόσιου τομέα δεν θα λογίζεται ως μετάταξη.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που τυχόν θα υπογραφούν στο μέλλον, θα είναι κατώτερες από τις κλαδικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κατώτερες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπογράμμισε πάντως και εκείνος, όπως τονίζεται και στο ανακοινωθέν της Τρόικα, ότι, όπου οι μισθοί δεν ευθυγραμμίζονται με την αύξηση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις θα κλείνουν.

Read more...

Μέτρα-«ασπιρίνη» για 400.000 ανέργους

«Αντίβαρο» στις δυσμενείς για τους εργαζομένους εξελίξεις


http://img.protothema.gr
Την ώρα που το Μνημόνιο Νο 3 εξελίσσεται, ουσιαστικά, σε προάγγελο δυσμενών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα υπέρ των ανέργων. Πιο συγκεκριμένα, δράσεις για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης -την υπουργό Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη-, του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχ. Τιμοσίδη και του προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια.

Ειδικότερα, στους τρεις άξονες των δράσεων περιλαμβάνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους άνεργους για το 2011. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε αυτό θα εντάσσονται 400.000 άνεργοι.

Επιπλέον, στους άξονες των δράσεων περιλαμβάνονται εθνικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης εργασίας και κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που θα προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου κοινωνικής οικονομίας και δράσεις για την κοινωνική εργασία.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της σύσκεψης ακολούθησε άλλη, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του συμβούλου του και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Read more...

ΕΚΤΟΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ


Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς το βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, μετά τα όσα δήλωσε ο βουλευτής για το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη.Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι παράλληλα με επιστολή του ο Αντώνης Σαμαράς ζητά τη σύγκληση της επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ, στην οποία παραπέμπει τον κ. Αυγενάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής...
«Επειδή είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς θα τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό για μια αναγεννημένη, δυνατή και υπεύθυνη ΝΔ, χωρίς εσωστρέφειες και αποπροσανατολισμούς, προσηλωμένη στο μεγάλο της καθήκον να συμβάλει αποτελεσματικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.Ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στο Real Fm, απέφυγε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές του κινήσεις και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη συμμετοχή του στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη. «Είναι τόσο ρευστά τα πράγματα, που τι να δεσμευθείς;...Αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις, τα πράγματα, ο κόσμος, δημιουργούν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα σχεδόν καθημερινά».Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου για το νέο κόμμα, τονίζοντας ότι «το αν ένα κόμμα μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν το αποφασίζουμε εμείς, αλλά ο κόσμος ο οποίος εγκρίνει ή απορρίπτει.»Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στο πλάι της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι η μοναδική του έγνοια είναι να τηρεί την εντολή που έλαβε από τον κόσμο όσο το δυνατόν σωστότερα και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είμαι βουλευτής της ΝΔ, εκλεγμένος δεύτερη φορά στο νομό Ηρακλείου. Κάνω τη δουλειά μου καθημερινά, με ένταση, με αγωνία, για το καλύτερο (...) Λέω τις απόψεις μου, σωστά, μετρημένα και ζητώ την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κόμματός μου»


Read more...

"ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ " ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Στο πλαίσιο των δηλώσεων του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Ελλάδα κινήθηκαν τα σχόλια του εκπροσώπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, δεδομένου ότι οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί εκπληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου...
Πρόσθεσε ότι η μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (από 15,4% σε 9,4% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης) είναι υψηλότερη από το αρχικό στόχο.Όσον αφορά στην εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που είχε εφαρμοσθεί και για τις προηγούμενες δόσεις. Η Κομισιόν θα κάνει συστάσεις προε την Ελλάδα, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Η έκθεση θα αποτελέσει και τη βάση για την απόφαση που θα λάβουν τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.
Read more...

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ KAI ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


Τρίωρη, παναττική στάση εργασίας και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν για την Πέμπτη τα εργατικά συνδικάτα.Με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απευθύνουν στους πολίτες κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...


Οι συνδικαλιστικοί φορείς των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας στο νομό Αττικής την ίδια μέρα, από τις 12:00 έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν στη στάση θα συμμετάσχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Πέμπτη, επίσης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 13:30 παράσταση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια, διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εντάσσονται: η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και η προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Στις παράλληλες δράσεις των συνδικάτων περιλαμβάνονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σύσκεψη ομοσπονδιών με εργατικά κέντρα του λεκανοπεδίου, καθώς και γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ στις 4 Δεκεμβρίου.

Read more...

25.000 ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ


Ρεπορτάζ : Φ. Καλλίρη - Α. Κασσίμη
(από την Καθημερινή)
Τo σχέδιο των μετατάξεων προκρίνει η κυβέρνηση για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου υποχρεωτικά μετατάσσονται 19.000 υπάλληλοι της Αυτοδιοίκησης στις νέες 13 περιφέρειες και σε ενοποιημένους δήμους. Oι...
μετατάξεις, που υπολογίζονται -συμπεριλαμβανομένων και των φορέων που συγχωνεύθηκαν-σε περίπου 25.000, θα γίνουν με διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Για τους μετακινούμενους στις περιφέρειες από τη στιγμή που θα επιδοθούν οι σχετικές αποφάσεις με δικαστικό κλητήρα θα πρέπει οι υπάλληλοι εντός 15 ημερών να αποδεχθούν τη νέα θέση, διαφορετικά αυτοδικαίως τη χάνουν. Περισσότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι υπάλληλοι που θα μεταταγούν από τις ΔΕΚΟ σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Αμεσα το υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για τις μετατάξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος έδωσε το περίγραμμα για τις κατηγορίες των εργαζομένων που εμπίπτουν:
1. Υπάρχουν οι μετατάξεις τις οποίες προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι οποίες γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χωρίς να επιφέρουν οποιεσδήποτε εκπλήξεις.
2. Οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό. Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται στους υπαλλήλους επαρκές χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για μετάταξη και αφού εκδοθεί η απόφαση, έχουν την υποχρέωση να εμφανιστούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος στη νέα τους θέση.
3. Οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ.
Στις μετατάξεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα σχέδια εξυγίανσης, τόσο του ΟΣΕ όσο και των συγκοινωνιακών οργανισμών. Εκτός από τις υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις όσων έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα, οι μετατάξεις αποτελούν τη συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των δαπανών μισθοδοσίας σε ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.
Ο ΟΣΕ
Οσον αφορά τη μεγαλύτερη πληγή μεταξύ των ΔΕΚΟ, στον ΟΣΕ προγραμματίζονται περίπου 1.800 μετατάξεις με προτεραιότητα στις εθελοντικές. Οι εταιρείες του ΟΣΕ μετρούν περίπου 6.050 εργαζομένους και στoυς κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να μην ξεπερνούν τις 3.700. Αναλυτικά, το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μειωθεί κατά 45% και του ΟΣΕ κατά 37%. Στην περίπτωση που αρκετοί ενδιαφερόμενοι διεκδικούν την ίδια θέση, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους το δηλώσουν εθελοντικά, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στη συνέχεια σε όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια (άγαμοι, χήροι, διαζευγμένοι, πολύτεκνοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία ή μεγαλύτερο τίτλο σπουδών).
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ, από όπου αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 2.000 άτομα (από συνολικά 12.000 εργαζόμενους) μέσω μετατάξεων, αλλά και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων.
Παράλληλα εκκρεμεί ακόμη η πλειονότητα 3.000 μετατάξεων των πρώην υπαλλήλων της παλαιάς Ολυμπιακής. Μόλις χθες έπιασαν δουλειά οι πρώτοι 255 υπάλληλοι της παλαιάς Ολυμπιακής στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες, ειδικότητες στις οποίες η ΥΠΑ έχει κενά. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ακόμη το αντικείμενο εργασίας που θα έχουν οι 325 πιλότοι και 162 τεχνικοί αεροσκαφών που αναμένεται να μεταταγούν στην ΥΠΑ.
Read more...

Πτώχευση, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα;


Ενώ οι εξελίξεις στην Ιρλανδία έχουν βάλει σε νέα δοκιμασία την Ε.Ε. και το ευρώ, τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα και προς την Ελλάδα που επέλεξε την πιο επώδυνη λύση, γράφουν οι εφημερίδες. Ακόμη πιο καθαρά, οι Financial Times επισημαίνουν πως η επίτευξη των στόχων του τρίτους Προγράμματος Σταθερότητας αποτελεί καταστροφή...
«Δημόσιο χρέος: δεν είναι ντροπή να κηρύξεις στάση πληρωμών», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Temps, όπου υπογραμμίζεται πως «Η Αθήνα επέλεξε την πιο επώδυνη λύση που γλιτώνει τη χώρα από την πτώχευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, θα πρέπει να προβούν σε στάση πληρωμών. «Αν συνεχίζουν (οι χώρες αυτές) να θέτουν ως ζήτημα τιμής την ικανότητα τους να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, για να σώσουν και την εμπιστοσύνη στο ευρώ, θα εισέλθουν σίγουρα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα είναι εύκολο να εξέλθουν».
Η Ελλάδα επέλεξε να μην κάνει πτώχευση και κάθε φορά εκδίδει ομόλογα με υψηλά επιτόκια, που χαροποιούν τους επενδυτές που επιδιώκουν ένα γρήγορο κέρδος, αλλά που θα βυθίσουν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο χρέος το 2011. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ (κατάργηση θέσεων εργασίας, αύξηση της ανεργίας, μειώσεις δημοσίων δαπανών και πάγωμα των έργων) δεν θα της επιτρέψουν να εξέλθει από την κρίση, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Le Temps.

Σημαντική είναι η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ που συνιστούν στην Ελλάδα να προβεί σε στάση πληρωμών, τόσο το επίπεδο του χρέους της είναι αβάσταχτο. Και σύμφωνα με τους ίδιους, αργά ή γρήγορα η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η Αθήνα επέλεξε την πιο επώδυνη λύση, η οποία όμως διασώζει τους πιστωτές, κυρίως τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνεισαν δισεκατομμύρια χωρίς καμία ντροπή και χρηματοδότησαν την αγορά στρατιωτικού υλικού που κατασκευάστηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Εάν η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες κήρυτταν πτώχευση δεν θα ήταν οι πρώτες, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Ισλανδίας, του Εκουαδόρ ή της Αργεντινή, που προέβησαν σε αναθεώρηση του χρέους. Στην περίπτωση του Εκουαδόρ η χώρα αγόρασε πέρυσι εκ νέου για 1 δις δολάρια τίτλους αξίας 3,2 δις. δολ. ενώ στην περίπτωση της Αργεντινής οι τράπεζες αποδέχθηκαν «κούρεμα» 45% των απαιτήσεων τους μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, τονίζοντας «την κρισιμότητα των εξελίξεων αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, την ώρα που η υπόθεση της Ιρλανδίας έχει πλέον πάρει το δρόμο της», επανέρχονται στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μεταξύ των νομικών και των τραπεζιτών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά το χρόνο. Κάποιοι εκτιμούν ότι η δραματική ανακοίνωση θα πρέπει να γίνει στο δεύτερο τετράμηνο του 2011, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο θα ήταν καλύτερα.
Από ότι φαίνεται πολιτικοί στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν βαρεθεί από όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με το ευρώ και μπορεί να επισπεύσουν την ημερομηνία χρεοκοπίας αφήνοντας το τρίτο τετράμηνο ελεύθερο για τις προγραμματισμένες διακοπές. «Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους αντιλαμβάνονται ότι η εξασφάλιση μίας επιτυχούς έκβασης της τριετούς διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες, θα ήταν καταστροφή για τον ισολογισμό τους: Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να αποπληρωθούν εκείνη την περίοδο - αποπληρώνονται δε σε μεγάλο βαθμό μέσω νέου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ αλλά και με την (discounting bond process) αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ - το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει εύκολα και νόμιμα με ευνοϊκούς όρους, με χρέος του οποίου η αναδιάρθρωση είναι δύσκολη ή αδύνατη».
Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιρλανδία εγείρουν ερωτηματικά για την επιβίωση του ευρώ, γράφει η βρετανική Guardian, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ελληνική κρίση χρέους αποκάλυψε όλη την πίεση που υφίσταται το ευρώ, σε συνδυασμό δε με την επείγουσα κατάσταση στην Ιρλανδία εγείρει θεμελιώδη ζητήματα για τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος που μοιράζονται πολύ διαφορετικές οικονομίες, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι το ίδιο το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την επιβίωση του ευρώ.
Οι Times, πάλι, αποδίδουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κρίση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Ορθώς μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εντούτοις υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα πρέπει επίσης να αποδοθούν ευθύνες και στη κοινοτική νομοθεσία, αλλά και στα κοινοτικά όργανα.
«Πρώτη από αυτές η Eurostat. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αποκαλύπτουν επίσης την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη. Στην καρδιά όμως της σημερινής κρίσης στην ευρωζώνη βρίσκεται το πολυσυζητημένο θέμα των ανισορροπιών στο εσωτερικό της ευρωζώνης και η ανάγκη της Γερμανίας να διατηρήσει τη ζήτηση αγοράζοντας προϊόντα των ασθενέστερων χωρών».
tvxs.gr

Read more...

ΣΤΑ «ΝΥΧΙΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ!


ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΚΟΣΟΒΟ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ «ΓΗΡΑΙΑ» ΗΠΕΙΡΟ!
Η επίθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, παρ΄ ότι δεν αφήνει κανένα, σχεδόν, κομμάτι του πλανήτη ανέπαφο, εκδηλώνεται με τον πιο ακραίο και επιθετικό τρόπο στην Ευρώπη, την άλλοτε «κοιτίδα» του – έστω και λειψού και αδύναμου, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια- κράτους πρόνοιας.
Ο οργανισμός-σύμβολο του πλέον βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παγιδεύσει στα «πλοκάμια» του το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και προχωρεί ακάθεκτο τώρα και στη Δυτική Ευρώπη –σε συνεργασία βέβαια με τους «προκρούστειους» μηχανισμούς της ΕΕ-, με πειραματόζωο σήμερα την Ελλάδα και αυριανά θύματα την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Στην πρώην όμως Ανατολική Ευρώπη η επέλαση του ΔΝΤ είναι σχεδόν καθολική. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των χωρών αυτών εξαρτάται από μηχανισμούς «βοήθειας» που εισήγαγε ο Οργανισμός, με τη σύμπραξη είτε της ΕΕ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας, έπειτα από συμφωνίες με τις τοπικές κυβερνήσεις.
Τα προγράμματα όμως εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα στις χώρες αυτές έχουν οδηγήσει στην πλήρη εξαθλίωση τους πληθυσμούς και έχουν πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και διαδηλώσεις.
Στη Ρουμανία, οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (ΔΝΤ, World Bank, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, του συνολικού δανείου των 20 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τη χώρα. , με αντίτιμο βέβαια την επιβολή επιπλέον αιματηρών περικοπών στον ρουμανικό λαό, ο οποίος κατέβηκε μαζικά στους δρόμους, απαιτώντας την κατάργηση των μέτρων λιτότητας.

Για τη χορήγηση της βοήθειας οι Οργανισμοί αυτοί καλούν την τοπική κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010 και στο 4,4% το 2011. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρουμανική οικονομία και φέτος θα σημειώσει κάμψη κατά 2% και το 2011 θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με ρυθμό ανάπτυξης ύψους 1,5%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία μελετά μια νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας, διάρκειας 18 - 24 μηνών, η οποία θα έχει μικρότερη αξία σε σχέση με το υφιστάμενο πακέτο και θα δεσμεύσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη Σερβία το ΔΝΤ ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο διαδικασία αναθεώρησης της δανειοδοτικής συμφωνίας με τη χώρα, ύψους 3 δισ. ευρώ. Το Βελιγράδι συμφώνησε να «παγώσει» μισθούς και συντάξεις το 2010 και να μειώσει τα κόστη διοικητικής διαχείρισης, και του «επετράπη» να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,8% το 2010, από την προηγούμενη συμφωνία-στόχο του 4%. Το ίδιο ποσοστό θα παραμείνει και το 2011.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το Σεπτέμβριο του 2010 το ΔΝΤ ενέκρινε τη διάθεση 187 εκατ. δολ., υπό το πλαίσιο της δανειοδοτικής συμφωνίας ύψους 1,6 δισ. δολ. τον Μάιο του 2010, όμως το ΔΝΤ καθυστέρησε την εκταμίευση πόρων διότι η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία της χώρας απέτυχε να συμμορφωθεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούσε. Συμφώνησε το έλλειμμα του 2011 να διαμορφωθεί στο 3%.

Στο Κόσοβο το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση των εσόδων και την συγκράτηση των δαπανών. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα διέθετε άμεσα περίπου 22 εκατ. υπό το πλαίσιο της 18μηνης δανειοδοτικής συμφωνίας, με το υπόλοιπο ποσό να αποτελεί αντικείμενο των τακτικών, τριμηνιαίων αναθεωρήσεων και αξιολόγησης της προόδου της οικονομίας και των όρων της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ.

Στην Ουγγαρία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και το ΔΝΤ άσκησαν κριτική στα ανορθόδοξα -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το έλλειμμα και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση ματαίωσε μία νέα συμφωνία με το ΔΝΤ έπειτα από την -απρόσμενα- παύση των συνομιλιών τον Ιούλιο.
Στην Ουκρανία αναμένουν τη λήψη επιπλέον ποσού 1,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του 2010, έπειτα από τη λήψη 1,9 δισ. δολ. που έλαβε τον Αύγουστο, την πρώτη δόση από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 15 δισ. δολ. που ενέκρινε το ΔΝΤ. Η συμφωνία «έκλεισε» στις 28 Ιουλίου 2010 και η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα «μεταρρυθμίσεων», περιλαμβανομένων της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 50% και της αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το ΔΝΤ ανέστειλε το αρχικό πακέτο στήριξης ύψους 16,4 δισ. δολ. το Νοέμβριο του 2009, έπειτα από απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας της χώρας να ακυρώσει τις αρχές της οικονομικής συμφωνίας.

Στη Μολδαβία αντιπροσωπεία του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διάθεση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 90 εκατ. δολ. Το πρόγραμμα βοήθειας της περιόδου 2010-2012 προβλέπει ποσό ύψους 574 εκατ. δολ.

Στη Λετονία η Ε.Ε. διέθεσε 200 εκατ. ευρώ στις 21 Οκτώβρη ως μέρος της συνεχιζόμενης στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών. Πρόκειται για την τέταρτη δόση του κοινού (ΔΝΤ και Ε.Ε.) πακέτου «βοήθειας», συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009. Η χώρα σκοπεύει σταδιακά να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2014.

Και ο κατάλογος των χωρών που οδηγούνται στην «προκρούστεια» κλίνη του ΔΝΤ και της ΕΕ αναμένεται να «εμπλουτιστεί» σύντομα με τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η Ελλάδα έδειξε το δρόμο…..
iskra

Read more...

Μαχαίρι σε µισθούς - διορισµούς...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Ανατροπές σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα φέρνει η νέα συµφωνία µε την τρόικα
Ο υπουργός Οικονοµικών προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες ενηµέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τον προϋπολογισµό του 2011. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε χθες την επικαιροποίηση του Μνηµονίου µε την τρόικα
Παράθυρο για µείωση των µισθών στον
ιδιωτικό τοµέα ανοίγει το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο που συµφώνησε χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται περιορισµοί στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συµβάσεων.

Στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγµάτευσης που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, εξάλλου, προβλέπονται ασφυκτικοί περιορισµοί για νέες προσλήψεις, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι τοµείς υγείας, παιδείας και σωµάτων ασφαλείας, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.

Η τρόικα, όπωςπροκύπτει από τις πληροφορίες, δεν άφησε κανένα περιθώριο ευελιξίας ήδιασταλτικής ερµηνείας του Μνηµονίου και η κυβέρνηση επέλεξε να µείνει πιστή στις δεσµεύσεις της για να µη διακινδυνεύσει την οµαλή συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας. Ενδεικτικό του κλίµατος πίεσης στο οποίο έγιναν οιδιαπραγµατεύσεις είναι το περιεχόµενο τηςαναµενόµενης σηµερινής ανακοίνωσης της τρόικας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ανακοίνωση εγκαταλείπει το εγκωµιαστικό ύφος του παρελθόντος και χτυπάει καµπανάκι στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που έχουν σηµειωθεί, ζητώντας βελτίωση των επιδόσεών της στο άµεσο µέλλον. Συγκεκριµένα, επισηµαίνει ότι µετάτη µεγάλη πρόοδο στην εφαρµογή του Μνηµονίου που σηµειώθηκε τους πρώτους µήνες, ακολούθησε επιβράδυνση, κάτι που πρέπει να αντιµετωπιστείστο εξής µεεπιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της δηµοσιονοµικής προσαρµογής.Σε ό,τι αφορά το έλλειµµα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικαθα αναγνωρίζει τη σηµαντική του υποχώρηση, αλλά θα επισηµαίνει παράλληλαότι οι στόχοι του Μνηµονίου δεν επετεύχθησαν. Στο σηµείο αυτό θα δέχεται ότι η αστοχία αυτή είναι αποτέλεσµατης αναθεώρησης απ’ τη Eurostat των στοιχείων του 2009, αλλά µόνο εν µέρει, καθώς ευθύνεται και η υστέρηση των εσόδων, η οποία – µε τη σειρά της –κατά ένα µέρος µόνο αντισταθµίστηκεαπό τις µεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, η τρόικα θέτειένα ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα ώς το τέλους του χρόνου για να δώσειη κυβέρνηση λύση σε 6 καυτά θέµατα: Να παρουσιάσει τα νοµοσχέδια για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων και τα εργασιακά, δηλαδή το νοµοσχέδιο τηςκ. Κατσέλη µε το επίµαχο ζήτηµατων επιχειρησιακών συµβάσεων, να υποβάλει το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων του 2011 και να ανακοινώσει τα συγκεκριµένα σχέδιά της για την αναδιάρθρωση των ∆ΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.λπ.), για την κατάργηση φορέων του ∆ηµοσίου και τέλος για τον περιορισµό των δαπανών στον τοµέα της υγείας.

Η αξιόΛόΓΗσΗ

Κριτική για καθυστερήσεις και αστοχίες θα περιλαµβάνει η έκθεση των επιτηρητών


1 Υπό όρους η αναθεώρηση των κλαδικών συµβάσεων

στό θΕμα των επιχειρησιακών συµβάσεων, που προκάλεσε ένταση στις διαπραγµατεύσεις, οι δύο πλευρές συµφώνησαν σε µια συµβιβαστική διατύπωση, η οποία κινείται στο πνεύµα του Μνηµονίου, αλλά εντός ενός πλαισίου.

Συγκεκριµένα, η διατύπωση αναφέρει ότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών συµβάσεων, αλλά «χωρίς επαχθείς περιορισµούς».

Τι σηµαίνει αυτό, θα φανεί στο νοµοσχέδιο που θα καταθέσει ώς το τέλος του χρόνου η κ. Κατσέλη. Οπωσδήποτε, όπως παρατηρούσαν χθες κύκλοι που συµµετείχαν στις διαπραγµατεύσεις, δεν περνάει η αρχική πρόταση της υπουργού Εργασίας. Ωστόσο, εκείνη θεωρεί ότι είναι µια πρόοδος, αφού µπορεί να θέσει προϋποθέσεις που να καταστήσουν δυσκολότερη και άρα λιγότερο επικίνδυνη για τους εργαζοµένους την κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων. Πάντως είναι βέβαιο ότι αν παρουσιασθεί ένα νοµοσχέδιο που επιχειρεί να καταστρατηγήσει το Μνηµόνιο, θα υπάρξουν νέες περιπέτειες µε την τρόικα.

Η κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων µπορεί να οδηγήσει σε µείωση των µισθών για µια σειρά εργαζοµένων που βρίσκονται σε ασθενή διαπραγµατευτική θέση, ειδικά αυτή την περίοδο της ύφεσης.

Εργαζόµενους, µάλιστα, του ιδιωτικού τοµέα, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα και το χρέος.

Το επιχείρηµα της τρόικας είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πάσχουν από ανταγωνιστικότητα και γι’ αυτό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να µειώνουν το κόστος τους. Διαφορετικά θα καταλήξουν να χαθούν εντελώς οι θέσεις εργασίας.


2 Οι µετατάξεις θα µετρούν και ως προσλήψεις

ΕξαιρΕτικα ασφυκτικό είναι το πλαίσιο που συµφωνήθηκε για τις νέες προσλήψεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργαζόµενοι των ΔΕΚΟ που θα µεταταγούν σε άλλους φορείς του Δηµοσίου θα υπολογίζονται τόσο ως αποχωρήσεις όσο και ως προσλήψεις στην αναλογία της µιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις που εφαρµόζεται στο Δηµόσιο.

Κανονικά, το 2011 είχε υπολογιστεί ότι θα συνταξιοδοτηθούν και άρα θα αποχωρήσουν από το Δηµόσιο περίπου 40.000 εργαζόµενοι, άρα µπορούσαν να προσληφθούν 8.000 νέοι υπάλληλοι. Αν υπάρξουν 5.000 µετατάξεις από ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν, τότε οι αποχωρούντες θα είναι 45.000 και άρα η δυνατότητα νέων προσλήψεων ανεβαίνει στις 9.000, εκ των οποίων όµως οι 5.000

θα είναι οι µεταταγέντες των ΔΕΚΟ. Ετσι, το περιθώριο πραγµατικών νέων προσλήψεων περιορίζεται στο µισό, στις 4.000. Αν συνυπολογιστούν µάλιστα και οι υποχρεωτικές προσλήψεις των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών και της Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης, όπως και των δικαστικών, τα περιθώρια περιορίζονται δραστικά.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να εξαιρούνται τουλάχιστον οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην κινδυνεύσουν κρίσιµοι τοµείς της δηµόσιας ζωής. Οµως, ούτε κι αυτό µπόρεσε να το περάσει από το «φράγµα» της τρόικας, η οποία θέλει πάση θυσία να δει το Δηµόσιο να µειώνεται.
ΝΕΑ.


Read more...

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλεί η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη Ρηγίλλης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολιτικά όσους βουλευτές της ΝΔ έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το κόμμα, αλλά σε...
ευθετότερο χρόνο. Η ηγεσία της ΝΔ, μετά την αρχική «διαρροή» προς τα ΜΜΕ ότι αγνοεί το νέο κόμμα και τη γραμμή που έδωσε στους βουλευτές να αποφύγουν τα σχόλια και τις δημόσιες τοποθετήσεις, άλλαξε γραμμή πλεύσης και πέρασε στην αντεπίθεση. «Είναι νεοφιλελεύθερη» είναι η κεντρική γραμμή και κυριάρχησαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την κυρία Μπακογιάννη. Κυρίαρχο είναι το επιχείρημα ότι έχει μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα και πολλοί μίλησαν για «προσωπικό αδιέξοδο» και «γινάτι».

Με εντολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά όλα τα κορυφαία στελέχη, με πρώτο τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλο και εν συνεχεία τους κκ. Α. Λυκουρέντζο, Κ. Τασούλα, Κ. Μαρκόπουλο και Ευρ.Στυλιανίδη, οριοθέτησαν τη γραμμή της Ρηγίλλης έναντι της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ουσιαστικά έθεσαν τα όρια για το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται οι βουλευτές για να αποφευχθούν δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη διαγραφή τους.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τους βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι», ενώ έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις (συναντήσεις και αρκετά τηλεφωνήματα) από τους κκ. Τασούλα και Κ.Αρβανιτόπουλο (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά) προς ορισμένα μέλη της ΚΟ για να διαγνώσουν τις μελλοντικές προθέσεις τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί «προεδρικοί» αξιολογούν τη στάση ορισμένων βουλευτών με «όρους πολιτικής συνωμοσίας», όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειροι πρώην υπουργοί. «Αυτή τη στιγμή η Ρηγίλλης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπίσει βουλευτές που εκβιάζουν τη διαγραφή τους. Το ζήτημα είναι πώς θα τους διαχειριστεί χωρίς να τους δίνει δίκιο και ταυτόχρονα να φαίνεται ισχυρός ο Σαμαράς» λένε.

Η Ρηγίλλης επέμεινε και χθες, με δεύτερη «διαρροή» σε λιγότερο από 48 ώρες, ότι η Δημοκρατική Συμμαχία αποβλέπει στο να προσφέρει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

«Η κυρία Μπακογιάννη μέχρι πριν από 12 μήνες έδινε μάχη για να ηγηθεί της ΝΔ.Τώρα,12 μήνες μετά, χωρίς να σεβαστεί το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου- μετά το οποίο έλεγε ότι είναι στρατιώτης του κόμματος- κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ΠαΣοΚ, για να στηρίξει την πολιτική του μνημονίου» ήταν η κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θεωρούν λανθασμένη την τακτική της Ρηγίλλης να ασχολείται επί δύο ημέρες με την κυρία Μπακογιάννη. «Είναι προτιμότερο να την αγνοήσουμε. Εμείς τον δρόμο μας και αυτή τον δικό της, και όσοι την ακολουθήσουν» λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους και πιστεύουν ότι «από τις κινήσεις του Σαμαρά εξαρτάται εάν θα ψηλώσει ή θα κοντύνει η Ντόρα».

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών κινούνται αρκετοί βουλευτές και το πρόσωπο που απασχόλησε χθες την κομματική ηγεσία ήταν ο κ. Ελ. Αυγενάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου προέβλεψε είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή και προκάλεσε αναστάτωση, αφού την ώρα που η ηγετική ομάδα με συντονισμένες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ επέκρινε την κυρία Μπακογιάννη αυτός χαρακτήριζε «ενδιαφέρουσες τις κεντρογενείς προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας». Παράλληλα άφησε αιχμές ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος και υποστήριξε ότι το νέο κόμμα «φέρνει κάτι το ρεαλιστικό που πιθανότατα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία της ΝΔ, για να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις και απόψεις». Αμέσως πήραν φωτιά τα τηλέφωνα και στα γραφεία της ΝΔ υπήρξαν εισηγήσεις για διαγραφή, αν και ακούστηκε και το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση θα έδειχνε «πανικό» δίνοντας πόντους στην κυρία Μπακογιάννη. Πάντως όλα είναι ανοιχτά, γιατί, όπως έλεγαν χθες τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, «ο πρόεδρος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα απόψε».

«Με κανέναν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όποιος ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη θα λάβει και την ανάλογη απάντηση» έλεγαν με νόημα συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Αυτή τη στιγμή υπό παρακολούθηση είναι, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και οι κκ. Κ.

Καραγκούνης (έκανε δήλωσε ότι είναι και παραμένει βουλευτής της ΝΔ - ο πατέρας του έδωσε το παρών στην εκδήλωση της κυρίας Μπακογιάννη), Γ. Κοντογιάννης, Μιχ. Μπεκίρης και Αθ. Γιαννόπουλος. Ο κ. Σ. Κεδίκογλου (θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Σαμαρά, όπως και ο κ. Γιαννόπουλος) επιμένει πως παραμένει στο κόμμα, λέγοντας ότι εξελέγη με τη σημαία της ΝΔ.

Από την Κύπρο, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με την πολιτική παράδοση, ξεκινάει τις επισκέψεις της η κυρία Μπακογιάννη. Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδη, αλλά και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου. Η κυρία Μπακογιάννη επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια και του παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της, ενώ στη συνέχεια στις δηλώσεις της μίλησε για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Read more...

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ


Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της χώρας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) . Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.Η διοίκηση της ΠΝΟ με σημερινή απόφασή της διευκρινίζει ότι κατά την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης αυτή δεν θα συμπεριλάβει τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας...
Μεταξύ άλλων η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυση Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.
Read more...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ Ι.Χ.


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, που αρχίζουν από το 5% αλλά ενδεχοµένως να φτάσουν και το 15%, προχωρούν µέσα στον ∆εκέµβριο ή µε το νέο έτος, η µία µετά την άλλη, οι ασφαλιστικές...
εταιρείες.

Πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τις οποίες αποδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αναπροσαρµογή από την 1η Ιανουαρίου 2011 των κατωτάτων ορίων για τις αποζηµιώσεις σωµατικών βλαβών (από 500.000 σε 750.000 ευρώ), που ίσχυσε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

«Κατά µέσο όρο οι αυξήσεις θα έχουν µονοψήφιο ποσοστό, κάτι που σηµαίνει ότι πιθανώς κάποιες εταιρείες θα προβούν σε υψηλότερες», διατυπώνει την εκτίµησή του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Φωκίων Μπράβος.

Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων παρότι συνδέονται για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µε τις υψηλές αποζηµιώσεις που επι δικάζουν τα δικαστήρια µετά την αναπροσαρµογή των ορίων, παράλληλα αναδεικνύουν τα τεράστια ελλείµµατα που έχει συσσωρεύσει ο πλέον προβληµατικός κλάδος της ασφάλισης. Από τις 34 ενεργές εταιρείες, οι 15 ανήκουν στις λεγόµενες πολύ χαµηλού ασφαλίστρου, µε τιµές αρκετά κάτω από τον µέσο όρο της αγοράς.

Ελλειµµα αποθεµατικών
∆εν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που ακούγονται εδώ και καιρό, ότι η εποπτική αρχή έχει εντοπίσει τουλάχιστον δέκα µε σοβαρά προβλήµατα στα αποθεµατικά τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβείσε ανακλήσεις αδειών αφήνοντας αυτό το έργο στον «διάδοχό» της, την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία από την 1η ∆εκεµβρίου µεταβιβάζονται οι αρµοδιότητές της.

Ενώ το µέσο επίπεδο ασφαλίστρου της ελληνικής αγοράς είναι στα 408 ευρώ τον χρόνο (αστική ευθύνη συν άλλες βασικές καλύψεις), περίπου 15 εταιρείεςπωλούν σε τιµές κάτωτου µέσου όρου.Κάποιες µάλιστα, για να προσελκύσουν πελάτες, τιµολογούν αυτές τις καλύψεις προς µόλις 250 ευρώ.Στις εταιρείες αυτές είναι ασφαλισµένα 2 - 2,5 εκατ. οχήµατα (στοιχεία 30ής Σεπτεµβρίου 2010), το 50% του συνόλου των 5,5 εκατ., όταν το 2004 το µερίδιό τους δεν υπερέβαινε το 25%!

Κίνδυνος για λουκέτα
Αρκετές από αυτές, σε περιβάλλον αυξανόµενων υποχρεώσεων όπως οι υψηλές αποζηµιώσεις που επιδικάζουν πλέον τα δικαστήρια, είναι επίφοβεςγια λουκέτο. Η ειρωνεία είναι πως βρίσκονται εγκλωβισµένες στην ίδια την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούµενα χρόνια, αφού αν προβούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων για να καλύψουν τα ελλείµµατά τους, θα χάσουν πελάτες. Το τοπίο της αγοράς συµπληρώνουν εταιρείες που υπολειτουργούν, όπως εκείνη που εµφανίζεται να έχει χαρτοφυλάκιο µε µόλις 1.500 ασφαλισµένα οχήµατα.

Μαύρη τρύπα 500 εκατ.
Αλλο αρνητικό ρεκόρ είναι η µαύρη τρύπα του κλάδου. Τα λουκέτα, πέρυσι,των Ασπίς Πρόνοια και Commercial του οµίλου Ψωµιάδη επιβάρυναν µε600 εκατ. ευρώ την ούτως ή άλλωςµεγάλη µαύρη τρύπα του κλάδου, που έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Επειτα από διορθωτικέςπαρεµβάσεις το άνοιγµα έπεσε τελικά τα500 εκατ. ευρώ, αλλά παραµένει υπερδιπλάσιο του2002 όταν ήταν µόνο 200 εκατ. ευρώ. Είτε κλείνουν κάποιες εταιρείες είτε όχι, κάθε χρόνο η αγορά εµφανίζει ζηµιές αφού οκλάδος εισπράττει 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έχει έξοδα και ζηµίες 1,7 δισ. ευρώ.

Τις αυξήσεις δενθα τις γλιτώσουνοι οδηγοί ούτε το 2012οπότε ολοκληρώνεται η προσαρµογή µετην κοινοτική οδηγία. Τότε, τα ελάχιστα όρια θα αυξηθούν για τις σωµατικές βλάβες σε ένα εκατ. ευρώ ανά θύµα και για τις υλικές ζηµιέςσε ένα εκατ. ευρώ ανά ατύχηµα.

Επίσης, στις 31 ∆εκεµβρίου 2012 καθιερώνεται το αυστηρό πλαίσιο του Solvency II, βάσει του οποίου αναλόγως των υποχρεώσεων και του µεγέθους των κινδύνων που έχει µια εταιρεία, υποχρεούται να αυξήσει και την κεφαλαιακή επάρκειά της. Για παράδειγµα, αν µε το Solvency I µια εταιρεία µε τζίρο 100 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα έπρεπε να έχει κεφαλαιακή επάρκεια ίση µε το 18% (δηλαδή 18 εκατ. ευρώ), µε το Solvency II ενδέχεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Read more...

Νέος εφιάλτης για 1,8 εκατ. εργαζόμενους

Στο φάσμα της ανεργίας έρχονται οι μειωμένες αποδοχές


http://img.protothema.gr
Αντιμέτωποι με τις ψαλιδισμένες αμοιβές θα έρθουν αργά η γρήγορα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς εξαιτίας της κρίσης χιλιάδες εργοδότες κυρίως μικρομεσαίοι που απασχολούν στην Ελλάδα 1,8 εκατ. εργαζόμενους θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές , απαξιώνοντας τις κλαδικές.

Πάντως επισήμως, οι εκπρόσωποί τους υπερασπίζονται την άποψη της Yπουργού Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο για να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να περάσουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στις περιπτώσεις αυτές οι αμοιβές θα είναι ψαλιδισμένες από 10% -20% αλλά δε θα πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού ενώ οι απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Αντίθετα ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ των όρων του μνημονίου που ζητούν γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών

Τι σημαίνει όμως αυτή η ανατροπή για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού; Η σημερινή κλαδική σύμβαση των σερβιτόρων προβλέπει βασικό μισθό 930 ευρώ μικτά. Εάν υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις όπως προβλέπει το μνημόνιο, τότε ο μισθός των σερβιτόρων μπορεί να μειωθεί από έως τα 740 ευρώ μικτά που είναι ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δέχτηκε ουσιαστικά να καταργήσει την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Όπου, δε, υπάρχουν σωματεία, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα προκειμένου να ισχύσουν οι αποδοχές που ορίζονται στις κλαδικές συμβάσεις και στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Για να χορηγηθεί δηλαδή ο μισθός που αποφασίστηκε στην κλαδική σύμβαση , πρέπει να υπάρχει η να συσταθεί σωματείο το οποίο θα υποβάλει αίτημα για την επέκταση του θεσμού στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Πάντως στο θέμα της επέκτασης είχαν αντιδράσει από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ- ΣΕΒ στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν υπό την προεδρεία του καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη ενώ χρυσή τομή φαίνεται ότι βρέθηκε και στο θέμα της διαιτησίας παρότι ο ΣΕΒ, αν και έδειξε ανοχή, διατηρούσε επιφυλάξεις έως την τελευταία στιγμή προτιμώντας να προσφεύγουν με κοινή απόφαση εργοδότες και εργαζόμενοι στον ΟΜΕΔ.

Read more...

Οι 100 μέρες που θα αλλάξουν τα πάντα

Μαραθώνιος μέτρων μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο


http://img.protothema.gr/
Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν στον … οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η χώρα τους επόμενους μήνες και χρόνια, ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη επιθεώρηση τον Φεβρουάριο.

Το μαραθώνιο θρίλερ των ατέρμονων ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των δανειστών της χώρας, το οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε με μια … σεπτή τελετή, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην τελευταία τους συνάντηση, στις 7.30 το απόγευμα, οι ελεγκτές της Τρόικα παρουσίασαν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο θα στηριχθούν οι εκθέσεις τους και τα μηνύματα που θα στείλουν σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλες και Φρανκφούρτη, αλλά και στις αγορές, για τις επόμενες δόσεις των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις οποίες θα ερωτηθούν και τα ίδια τα στελέχη της Τρόικα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν την Τρίτη το πρωί, ολίγον πριν αναχωρήσουν από την χώρα μας, ζήτησαν κάτι παραπάνω από περιορισμό προσλήψεων, μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο άχρηστων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων (κυρίως αναπτυξιακών στους ΟΤΑ), με τα οποία η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκρατήσει τη μισθολογική δαπάνη του Κράτους. Οι ελεγκτές δεν φαίνεται να απέσπασαν δέσμευση για απολύσεις, αλλά δέχθηκαν να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του σχεδίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικά παγώνουν και το 2011 οι προσλήψεις στο δημόσιο, αφού στον κανόνα για 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, στις προσλήψεις θα συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις, με αποτέλεσμα σχεδόν να τις εκμηδενίζουν, εκτός ίσως από επιλεγμένες κατηγορίες (πχ Υγεία).

Στα εργασιακά δέχθηκαν τελικώς οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα να υπερισχύουν των κλαδικών, εκτός μόνο από ειδικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση. Μένει να φανεί ποια θα είναι ακριβώς η φόρμουλα στην οποία κατέληξαν και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου μιλούσαν πάντως για θετική έκβαση, καθώς φαίνεται να υπάρχει και μεσολάβηση των κοινωνικών εταίρων που ίσως εκτονώνει τα κατά περίπτωση προβλήματα.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, τα δύσκολα είναι ακριβώς μπροστά μας. Τα “μπράβο” και τα ενθαρρυντικά σχόλια που μας έδιναν οι ελεγκτές σε προηγούμενες επισκέψεις τους, φαίνεται πως τελειώνουν κάπου εδώ. Η χορήγηση της τρίτης δόσης των δανείων μοιάζει πλέον τυπική διαδικασία, όπως αναμένεται να φανεί και στη συνέντευξη της Τρόικα την Τρίτη, αλλά στον επόμενο έλεγχο τον προσεχή Φεβρουάριο για τη δ΄ δόση τίποτα δεν θα είναι εύκολο.

Όπως σημείωνε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου μετά το πέρας των συσκέψεων, πρέπει να ετοιμαζόμαστε όλοι από τώρα για το επόμενο ραντεβού με την Τρόικα, σε τρεις μήνες.
Read more...

Η Β. Κορέα επιτέθηκε σε έδαφος της Ν. Κορέας

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ο στρατός της Ν. Κορέας


http://img.protothema.gr/

Ενας νοτιοκρεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρά.

Η Β. Κορέα εξαπέλυσε επίθεση με οβίδες σήμερα το πρωί εναντίον του νησιού της Ν. Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Από τον βομβαρδισμό έχουν καταρρεύσει κτίρια και εκτός από τους στρατιώτες και πολίτες έχουν τραυματισθεί.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η απάντηση στα πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας πρέπεί να είναι σκληρή , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Στο νησί, το οποίο έχει 1.300 κατοίκους, βρίσκεται νοτιοκορεατικό στρατιωτικό απόσπασμα: "Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά", δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, περίπου πενήντα οβίδες έπεσαν στο νησί. "Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας", είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Η νοτιοκορεατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το νησί, από όπου υψωνονται στήλες καπνού.

Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.


Read more...