Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

«Έχουμε ιστορική ευθύνη» Ο Πρόεδρος της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις!


Διαφοροποιείται από την απορριπτική στάση της κυβέρνησης Μέρκελ και εκφράζει την υποστήριξή του στην Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ.
gaouk
Ο κ. Γκάουκ επισήμανε σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.
«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Πρόεδρος της Γερμανίας.
«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Όργια της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη...



Δείτε τις φωτογραφίες...
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε και πάλι «ρεσιτάλ δημοκρατικής αντιμετώπισης», με αφορμή τις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.
Όπως...
αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της hurriyet, οι αστυνομικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης έχουν συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ για ακόμη μια φορά έκαναν το «κομμάτι» τους χρησιμοποιώντας αναίτια βία ενάντια στους πολίτες που διαδήλωναν.

Από νωρίς το πρωί, η πλατεία Ταξίμ είχε μετατραπεί σε «φρούριο», καθώς περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί βρισκόντουσαν εκεί για να «επιτηρούν» την εξέλιξη των διαδηλώσεων. Κόμματα και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία, παρά τις «προειδοποιήσεις» του Τούρκου πρωθυπουργού.

Αστυνομικοί στο κυνήγι διαδηλωτών
Επεισόδια την πρωτομαγιά στην Κων/ποληΟ Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι μόνο «συμβολικές» διαδηλώσεις θα επιτραπούν στην πλατεία Ταξίμ και οποιαδήποτε προσπάθεια μαζικού εορτασμού της θα ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως προσπάθεια δημιουργίας χάους.Επεισόδια στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, περίπου τριάντα άτομα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας επιχείρησαν να μπουν στην πλατεία, με τις δυνάμεις καταστολής να αφηνιάζουν και να ξυλοκοπούν όσους βρέθηκαν μπροστά τους. Το «σινιάλο» είχε δοθεί και τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους.


Η αστυνομία έκανε αναίτια χρήση χημικών και δακρυγόνων, ώστε να «σκορπίσει» τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά στους γύρω δρόμους. Από εκείνη τη στιγμή ξέσπασαν συγκρούσεις και οδομαχίες ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα την προσαγωγή εκατοντάδων πολιτών. 





Read more...

Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ...


Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (φωτό)ΦΩΤΟ...
Πριν από το ραντεβού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, υπουργός της κυβέρνησης πέρασε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, για την  εργατική Πρωτομαγιά. 
Πρόκειται για τον...
υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποιος βρέθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. 

newpost.gr

Read more...

Στην πορεία με στυλ, Δούρου-Βούτσης...


Στην πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Δούρου και Βούτσης – ΦΩΤΟ – ΤΩΡΑ
ΦΩΤΟ...
Casual ντυμένη και μ'  ενα σακίδιο στην πλάτη, η Ρένα Δούρου εδωσε το παρών στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Λίγο πιο δίπλα, ο Νίκος Βούτσης, χωρίς... 
πουκάμισο, αλλά με μπλε μπουφάν και  καπέλο... 

φωτο enikos.gr

Read more...

Κρήτη: Στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά...



Δείτε τις φωτογραφίες...
Συλλαλητήρια πραγματοποιούν και στην Κρήτη σωματεία και συνδικάτα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με κεντρικό αίτημα την...
επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματοποιείται στην λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Ηράκλειο, η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΗ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔεΔΥ και πρωτοβάθιων Σωματείων, ενώ ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Κρήτης

«Οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα συνδικάτα και τονίζουν :«Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν αναγνωρίζουν τα άλλοθι των πιέσεων και των εκβιασμών σε αυτούς που εφαρμόζουν πολιτικές εξαθλίωσης».
Στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά
Στους δρόμους για την εργατική ΠρωτομαγιάΣτο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό & Έκθεση παιδικών έργων με ΘΕΜΑ: « ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ»
Η έκθεση θα είναι ανοικτή εως τις 22 Μαΐου για το κοινή στο χώρο του Εργατικού Κέντρου

cretalive.gr

Read more...

«Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί αν δεν πληρώσει ΕΚΤ και ΔΝΤ»...



Η αδυναμία καταβολής μίας δόσης δε σημαίνει «αθέτηση πληρωμών», λένε οι οίκοι αξιολόγησης - MediaΟι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της "αθέτησης πληρωμών" εάν...
η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

Ο Εντ Πάρκερ του Fitch's και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.

Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς...
topontiki.gr

Read more...

Bloomberg: Προχωράνει οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων...


Bloomberg: Προχωράνει οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων  Σε ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα...
στείλει την Τετάρτη μια αναθεωρημένη προσφορά στους επενδυτές συμπεριλαμβανομένης της Cosco, για τον ΟΛΠ.

Άλλες πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal αναφέρουν ότι προσφορές για τον ΟΛΠ θα καταθέσουν η Cosco και η Maersk. Όπως γράφει η εφημερίδα η ελληνική πλευρά θα πωλήσει το 51% των μετοχών και όχι το 67,7% που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με την συμφωνία του 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport και αναμένει την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του μήνα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το Bloomberg δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπει την υπόσχεσή προς τους ψηφοφόρους της ότι θα εμποδίσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω προσπαθειών για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το πρακτορείο, επίσης σχεδιάζει να πουλήσει το 49% της ΔΕΣΦΑ στην Socar, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αντί του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά, δήλωσαν οι πηγές.

Αρχικά είχαν δεχθεί μια πρόταση για την αγορά του 100% της εταιρείας από τη Socar, αλλά η συμφωνία αναβλήθηκε τον Απρίλιο, ύστερα από έρευνα της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα τώρα εξετάζει πώς να προχωρήσει με τις μελλοντικές συμφωνίες ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης μεγάλων και μικρών ποσοστών συμμετοχής σε assets, αντί της οριστικής πώλησης αυτών, τόνισαν οι πηγές...
newpost.gr

Read more...

Διευθύνων Σύμβουλος… 4 ημερών στην ΕΡΤ...


Με διαδικασία εξπρές και αφού χάθηκαν 3 μήνες χωρίς η ΕΡΤ να εκπέμπει, η κυβέρνηση αναζητεί τη διοίκηση που θα αναλάβει τις τύχες του φορέα. 

Αμέσως μετά την...
ψήφιση του Νόμου 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου του Δ.Σ., του Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών μελών του ΔΣ.

Το γεγονός όμως πως οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν ως τις 12.00 το μεσημέρι αυτή της Δευτέρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του Ποταμιού, Χρήστου Δανέλλη και Γρηγόρη Ψαριανού, που έκαναν με δήλωσή τους, λόγο για “θέατρο” αφού τα μέλη όπως υποστηρίζουν θα διοριστούν απευθείας από τον υπουργό. Το Ποτάμι, με το επιχείρημα πως η νέα ΕΡΤ θα ελέγχεται απευθείας από τον υπουργό, δεν ψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του μαύρου. Όμως η έντονη αντίδραση του κόμματος, με τις αφορμές που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποκρύπτει την ενόχληση του Σταύρου Θεοδωράκη, για το κόστος της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” η οποία προβάλλονταν από την πρώην ΕΡΤ, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα βολιδοσκόπησε διάφορα πρόσωπα από το χώρο της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Οι απαντήσεις πάντως που εισέπραξε ήταν κυρίως αρνητικές. Το νέο ΔΣ που θα αντικαταστήσει αυτό της σημερινής ΝΕΡΙΤ, θα εγκατασταθεί στο Ραδιομέγαρο μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας και θα ξεκινήσει τη διαδικασία της πρόσληψης των απολυμένων. Στόχος να βγει στον αέρα η ΕΡΤ το συντομότερο δυνατό...

typologies.gr

Read more...

Πρωτομαγιά του 1944: Στον τοίχο της Καισαριανής...


Πρωτομαγιά του 1944. Οι Γερμανοί εκτελούν 200 στην Καισαριανή...
Ξημέρωσε η Δευτέρα της Πρωτομαγιάς του 1944. Δέκα φορτηγά ξεκίνησαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου κουβαλώντας...
μελλοθάνατους στην Καισαριανή. Οι δυνάμεις της γερμανικής-φασιστικής κατοχής, σε αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του στους Μολάους, αποφάσισαν την εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστών. Απ' αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη,που η μεταξική δικτατορία τους είχε παραδώσει στους χιτλερικούς.


Η διαταγή εκτέλεσης όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο 

Η διαταγή εκτέλεσης όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο H διαταγή για τις εκτελέσεις δημοσιεύτηκε στον κατοχικό Τύπο στις 30 Απριλίου του 1944 και προέβλεπε και τυχαίες εκτελέσεις περαστικών στους Μολάους. «Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους, κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:  1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944.  2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς. Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
left.gr

Read more...

Αργία, ή απεργία;...





"Με την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες πέραν του βασικού 8ώρου, την εργασία τα Σαββατοκύριακα και τους πενιχρούς μισθούς οι διεκδικήσεις του Μάη στην Ευρώπη της λιτότητας είναι περισσότερο από επίκαιρες."...
Οι εργάτες στο Σικάγο το Μάη του 1886 εξεγέρθηκαν απαιτώντας...

οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και οκτώ ώρες ξεκούραση, διεκδικούσαν αυτό που 
τότε έμοιαζε ουτοπία. Τι είναι όμως σήμερα;

Με την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες πέραν του βασικού 8ώρου, την εργασία τα Σαββατοκύριακα και τους πενιχρούς μισθούς οι διεκδικήσεις του Μάη στην Ευρώπη της λιτότητας είναι περισσότερο από επίκαιρες.

Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αφηγείται και προσπαθεί να εφαρμόσει όρους και προϋποθέσεις για αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες.

Ως βάση έχει τεθεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο αρμόδιος υπουργός τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι παρά τις αντιστάσεις των «εταίρων» τα εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν.

Η κυβέρνηση χρειάζεται την κοινωνία με το μέρος της, χρειάζεται ένα κίνημα διεκδίκησης ζωής και αξιοπρέπειας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα η κουβέντα για τον νέο συνδικαλισμό έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Η ανάγκη οργάνωσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο των εργαζομένων, οι νέες μορφές διεκδικήσεων και δράσης,  απέναντι στο σύστημα διαπλοκής του συνδικαλιστικού δικομματισμού, είναι αναγκαία συνθήκη.

 πηγη 
alterthess.gr

Read more...

Εργατική Πρωτομαγιά, από τη διεκδίκηση στον εκφυλισμό...


Δείτε τις φωτογραφίες...
Σικάγο 1886. Θεσσαλονίκη 1936. Σκοπευτήριο Καισαριανής 1944. Είναι κάποιες Πρωτομαγιές που αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη μνήμη με κόκκινο χρώμα. Είναι άλλες που ξεθωριάζουν, ξεχνιούνται, μένουν... μόνο σαν επέτειοι με άνευρες πορείες, παρελάσεις και πανηγυρικούς δεκάρικους. Μέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας ενάντια στην εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, μέρα που δίνει τη δυνατότητα στους εργάτες κάθε χώρας να νιώσουν μέλη της παγκόσμιας κοινότητας ή απλώς άλλη μια μέρα;
. Η αφίσα της εκδήλωσης για την ελληνική Εργατική Πρωτομαγιά στο Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης ΟΚΤΑΝΑ


Η αφίσα της εκδήλωσης για την ελληνική Εργατική Πρωτομαγιά στο Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης ΟΚΤΑΝΑ | 
Μέρα αργίας; Μέρα απεργίας ή μήπως άλλη μια μέρα ανεργίας, όπως θα είναι και η αυριανή για το ενάμισι εκατομμύριο -καταγεγραμμένων και μη- ανέργων που ζουν στην Ελλάδα; Πολλοί προσπάθησαν να παραχαράξουν το νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς και να τη μετατρέψουν σε μια μέρα λουλουδιών...

Αλλοι κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε τυποποιημένη εκδήλωση και αργία. Ολοι εκείνοι όμως που απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, αγωνιούν για το μέγεθος, τη μαχητικότητα και κυρίως την ενότητα των εργατικών συγκεντρώσεων κάθε Πρωτομαγιά. Στην εργατική Πρωτομαγιά επιτέθηκαν όλα τα καθεστώτα του κόσμου, ενώ στις ΗΠΑ θέλουν να την εξαφανίσουν, και όχι τυχαία. Εξάλλου από εκεί ξεκίνησαν όλα...
Ο Δημήτρης Κοτσορίδας

Το χρονολόγιο βασίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα και επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Κατσορίδα | 
Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινά το 1865. Τότε τέθηκε, για πρώτη φορά, το αίτημα του 8ωρου από τα εργατικά σωματεία των ΗΠΑ. Το 1885 η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας (AFL) υποστηρίζει το αίτημα της 8ωρης εργασίας και καλεί σε πανεργατική απεργία την 1η Μαΐου 1886.

■ 1η Μαΐου 1886: Ο αγώνας ξεκινά από το Σικάγο. Απεργούν 350.000 εργάτες. Οι 185.000, κυρίως οικοδόμοι, πέτυχαν την εφαρμογή του 8ωρου.

■ 3 Μαΐου 1886: 6 εργάτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την αστυνομία σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο Μακ Κόρμικ, στο Χάρβεστερ.

■ 4 Μαΐου: Τα συνδικάτα κάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Χαϊμάρκετ του Σικάγου. Η αστυνομία επιτέθηκε κατά της συγκέντρωσης. Κάποιος άγνωστος πέταξε βόμβα. Σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί, 4 εργάτες, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Η αστυνομία συνέλαβε πολλά στελέχη του εργατικού κινήματος. Οκτώ παραπέμφθηκαν σε δίκη. Οι Μίκαελ Σβαμπ, Οσκαρ Νιμπ και Σάμουελ Φίλντεν καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση.Ο Λούις Λινγκ βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, ενώ οι Αύγουστος Σπάις, Αντολφ Φίντεν, Τζορτζ Ενγκελ και Αλμπερτ Πάρσον καταδικάστηκαν σε θάνατο και τους κρέμασαν στις 11 Νοεμβρίου 1887.

■1890: Το Συνέδριο της Β' Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι αποφασίζει να καθιερωθεί η Πρωτομαγιά ως ημέρα εργατικών διεκδικήσεων, σε όλες τις χώρες, αρχίζοντας από την 1η Μαΐου 1890.

■ 1891: Την Πρωτομαγιά ο Σταύρος Καλλέργης και άλλοι 12 σοσιαλιστές φωτογραφήθηκαν μαζί «σαν συμβολική συμμετοχή στην παγκόσμιο επέτειο και διαμαρτυρία των εργατών».
 Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Journal» την 1η Μαΐου 1893 για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς
 Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Journal» την 1η Μαΐου 1893 για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Journal» την 1η Μαΐου 1893 για την καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς | 
«Ο αγών διά το Οκτάωρον»: Ψήφισμα του 1893 αναφέρει ότι «Την Κυριακή καθ’ όλην την ημέρα να κλείνουν τα καταστήματα

«Ο αγών διά το Οκτάωρον»: Ψήφισμα του 1893 αναφέρει ότι «Την Κυριακή καθ’ όλην την ημέρα να κλείνουν τα καταστήματα | 
 1893: Η πρώτη μεγάλη και δημόσια εκδήλωση των εργατών και σοσιαλιστών στην Ελλάδα αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά. Συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα στο αρχαίο στάδιο πίσω από το Ζάππειο.

■ 1909: Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν ακόμη υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πρώτη μαζική εργατική διαδήλωση στην ιστορία της πόλης. «Στο πλήθος υπάρχουν Ελληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι και Εβραίοι. Ολοι τους κρατούν στα χέρια το έμβλημα του Συνδέσμου Εργατών Θεσσαλονίκης, το χέρι ενός εργάτη που κρατά σφυρί», γράφει ο Πολ Ντιμόν στο βιβλίο του, Θεσσαλονίκη 1850-1918.

■ 1924: Την Πρωτομαγιά του 1924 ισχύει στρατιωτικός νόμος. Παρά την απαγόρευση, εργάτες συγκεντρώνονται στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών (πλατεία Κοτζιά). Γίνονται συμπλοκές. Σκοτώνεται ένας εργάτης και τραυματίζονται 12. Τραυματίζονται και 5 στρατιώτες. Γίνονται πολλές συλλήψεις.
Πρωτομαγιά του 1926 στο Αγρίνιο
Πρωτομαγιά του 1926 στο Αγρίνιο | 
1936: Πανεργατική εξέγερση στη Θεσσαλονίκη και κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Σοβαρά γεγονότα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες
1936: Πανεργατική εξέγερση στη Θεσσαλονίκη | 
■ 1936: Πανεργατική εξέγερση στη Θεσσαλονίκη και κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Σοβαρά γεγονότα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για να γράψει τον «Επιτάφιο».
Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για να γράψει τον «Επιτάφιον»

Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για να γράψει τον «Επιτάφιον» | 
■ 1942: Παρά τις απαγορεύσεις από τις Αρχές Κατοχής 1.500 εργάτες τεσσάρων μηχανουργείων του Πειραιά και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου σιγαρέτων Παπαστράτου κατέβηκαν σε απεργία. Στάση εργασίας έγινε και στους Σιδηροδρομικούς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Κατσορίδα, ΕΔΩ...


Read more...

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά ΚΙΝΗΜΑ: Απαιτείται σχεδιασμός που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές


Την ανάγκη σχεδιασμού «που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να προσελκύσει κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή παραγωγικού πρότυπου και δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας», επισημαίνει στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima-440x330
Ολόκληρη η δήλωση:
Ο φετινός γιορτασμός της  Πρωτομαγιάς  βρίσκει  τη χώρα στην έβδομη χρονιά κρίσης και ύφεσης, με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η χώρα, μετά από πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε με το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, δεν έχει καταφέρει να πετύχει τις αναγκαίες πολιτικές συναινέσεις στο εσωτερικό της.
Γιατί μονό με ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς δανειστές και να  διασφαλίσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη επιστροφή στην ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση.
Σήμερα πολλοί αντιλαμβάνονται, εκ της θέσεως τους πλέον, ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν διατάσσεται, ούτε νομοθετείται.
Απαιτείται σχεδιασμός που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να προσελκύσει κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή παραγωγικού πρότυπου και δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Αυτή είναι - και παραμένει - η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα και τους πολίτες και σε αυτή καλούνται  η κυβέρνηση, όλος ο πολιτικός κόσμος αλλά και όλες  οι κοινωνικές  δυνάμεις,  συναισθανόμενοι  τις ευθύνες, μας να ανταποκριθούμε.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με όλα τα στελέχη και τα μέλη του, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, εκπέμποντας αυτό το μήνυμα, με την ελπίδα να ανοίξει επιτέλους στη χώρα η συζήτηση για ό,τι απαντά ουσιαστικά στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Ελληνικό λαό, μακριά από εύκολα λόγια και δήθεν λύσεις.
Τα όσα συνέβησαν, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, επιβεβαιώνουν ότι, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Η αναζήτηση είτε «αποδιοπομπαίων τράγων» είτε παράκλητων, έλαβε πλέον τέλος - και μάλιστα, με τις δικές τους αδιέξοδες επιλογές.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τώρα καταδικάζουν. Τότε;


Στο σύνολό τους οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας καταδίκασαν το περιστατικό προπηλακισμού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στα Εξάρχεια, όπου συνέτρωγε με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου και οικογενειακή τους φίλη.
kinima
Πρόκειται για μία επιβεβλημένη, όσο και ορθή στάση εκ μέρους τους, που μακάρι να συνέβαινε πάντοτε. Διότι, όπως πολύ σωστά θυμίζει η οργάνωση Φλώρινας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στην προπηλάκιση του Γιώργου Πεταλωτή στην Αργυρούπολη πριν από μερικά χρόνια, το 2011, η Κουμουνδούρου, απαντούσε με μία …αφιέρωση. «Στον κ.Πεταλωτή αφιερώνουμε την φράση βουλευτή της παράταξής του : Οι πρίγκιπες τηςκυβέρνησης, τους φτύνει ο κόσμος και νομίζουν ότι βρέχει», έλεγαν. Σήμερα, βεβαίως, τα αλλάζουν όλα και μιλούν για καταδικαστέα προπηλάκιση του Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνουν στην οργάνωση.
Η δε περιβόητη φράση ανήκε στον «βενιζελικό» βουλευτή, όπως ήταν τότε γνωστός, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο,που είχε κάνει λόγο για ‘πρίγκιπες’ που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο κόσμος μπορεί να στραφεί εναντίον τους.
Σήμερα πάντως, ο ίδιος οικειοποιείται επιθέσεις κατά συναδέλφων του, σημειώνοντας πως «εμείς, που έχουμε υποστεί προπηλακισμούς από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατανοούμε τον κ.Βαρουφάκη και καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται!»…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κυβερνητικές πηγές Τσίπρας: Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία εντός των «κόκκινων γραμμών»


Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ότι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
tsipras_12_0
«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενη να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.
Τέλος, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Χαράτσι για μισθωτούς με αγροτικά εισοδήματα – Τι προβλέπει η εγκύκλιος


xaratsi
Υποχρεωμένοι να υποβάλουν για πρώτη φορά το φορολογικό έντυπο Ε3 που φέρει τον τίτλο «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» είναι φέτος όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν και εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες (αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές, μελισσοκομικές κ.λπ.).
Ο λόγος είναι ότι με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) όλοι όσοι απέκτησαν γεωργικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ακόμη κι όσοι δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, θεωρούνται πλέον «επιχειρηματίες», αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Επιπλέον, όσοι αγρότες πώλησαν κατά τη διάρκεια του 2014 προϊόντα τα οποία δεν παρήγαγαν οι ίδιοι αλλά άλλοι αγρότες, θα φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν από την πώληση των προϊόντων αυτών ως έμποροι, με συντελεστή 26%, κι όχι ως αγρότες με 13%.
Όλοι οι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους άσκησαν επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα χρειαστεί φέτος να προσδιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη εξωλογιστικά, με πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων τους επί το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους.
Όσοι απέκτησαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ από εμπορικές δραστηριότητες ή μέχρι 150.000 ευρώ από δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα έχουν το δικαίωμα να περαιώσουν αυτόματα τη χρήση του 2014 με τη διαδικασία του αυτοελέγχου.
Ο λόγος είναι ότι οι διατάξεις που καθόριζαν τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα και τη διαδικασία του αυτοελέγχου καταργήθηκαν με το νέο ΚΦΕ.

Read more...

Επικεφαλής εταιρείας με αδήλωτα εισοδήματα 40 εκατ. ευρώ


adilota
Στη δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων διευθύνοντα συμβούλου τεχνικής εταιρείας προχώρησε το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ύστερα από τη διαπίστωση αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Διαπιστώθηκε, ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό 7 εκατ. ευρώ το 2004 και επιπλέον 33 εκατ. ευρώ το 2005 τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που είχε υποβάλει στην εφορία.
Από τον έλεγχο προέκυψε, ότι τα ποσά αυτά προέρχονταν από τα ταμεία της τεχνικής εταιρείας και δεν είχαν δηλωθεί. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου προχώρησε στη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου ύψους 20 εκατ. ευρώ με βάση τους διαφυγόντες φόρους και τα πρόστιμα που προκύπτουν από την υπόθεση αυτή.
Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε με σύστημα ανάλυσης κινδύνου, που εφαρμόζεται στα στοιχεία 65 CD που έχουν περιέλθει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και αφορούν την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων χιλιάδων μεγαλοκαταθετών για την περίοδο 2002-2012.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Συγκεντρώσεις ενάντια στην εκμετάλλευση...


...την καταπίεση και την κοινωνική αδικία...
Με κεντρικό αίτημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος της Αθήνας, η απεργιακή συγκέντρωση για τη φετινή Πρωτομαγιά της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του...
Εργατικού Κέντρου. 
«Οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι' αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ. «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζεται στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Το ΜΕΤΑ, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού, στη ζωή με αξιοπρέπεια. «Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ξεκινά στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και φορέων του ΠΑΜΕ θα γίνουν, στις 9 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος, στην Ομόνοια, στο Μετρό «Ευαγγελισμός» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Ταχυδρομείο Συντάγματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων και πορειών, που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διακοπές της κυκλοφορίας – εκτροπές) σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας και ανάλογα με την εξέλιξη των πορειών.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, της Πλατείας Κλαυθμώνος και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων).

Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων, για την εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Read more...