Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Φυγάδευσαν την Μέρκελ!..


Θερμό επεισόδιο στο Βερολίνο... 

Εσπευσμένα εγκατέλειψαν την αίθουσα που έδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σίσι στο Βερολίνο.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν...
μια δημοσιογράφος άρχισε να φωνάζει στον πρόεδρο της Αιγύπτου. «Είναι δολοφόνος, είναι ναζί. Κάτω η στρατιωτική κυριαρχία», ήταν τα λόγια της ρεπόρτερ, ενώ άνδρες της ασφάλειας προσπάθησαν να την απομακρύνουν.

Η δημοσιογράφος συνέχιζε να φωνάζει, ενώ και άλλα άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα, φώναζαν «Ζήτω η Αίγυπτος».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλ Σίσι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι και, στη συνέχεια, εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας με συντριπτική πλειοψηφία...

Read more...

Αυτά είναι τα σημεία υποχώρησης των δανειστών…


Τι αναφέρει η Wall Street Journal…

Οι πιστωτές της Ελλάδα κράτησαν σκληρή στάση, αλλά έκαναν και μερικές υποχωρήσεις στη νέα πρόταση που...
αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η πρόταση των δανειστών που διαμορφώθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο την Δευτέρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι παραπάνω αριθμοί είναι σαφώς χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υψηλότεροι από αυτούς που επιθυμεί η Αθήνα, σημειώνει η WSJ.

Επίσης, με βάση την παραπάνω πρόταση η Ελλάδα καλείται να μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις κατά 0,25% -0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016.

Μικρές παραχωρήσεις φέρεται να έχουν κάνει οι δανειστές και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν προβλέπει νέα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντί για την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει τις απολύσεις, οι δανειστές ζητούν επανεξέταση του μοντέλου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ακυρώσει μέτρα που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. 

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την WSJ, η πρόταση των πιστωτών προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από αυτούς που έχει προτείνει η Ελλάδα. Ειδικότερα, προβλέπει δύο συντελεστές στην κλίμακα του 11% και του 23% που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία...

Read more...

Σύσκεψη Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ πριν την συνάντηση με Τσίπρα...


Χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά, δήλωσε ο Ολλανδός...

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχουν αυτήν την ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Η...
συνάντηση γίνεται πριν από τη σύσκεψη που θα έχει ο κ. Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωζώνης οι κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετέχουν και αυτοί στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά μπορεί να κληθούν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, την εκτίμηση ότι χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά εξέφρασε προσερχόμενος στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις...

Read more...

Σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για την Ελλάδα


obama
Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, με κύριο θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα ενημερώσει τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για όλες τις παραμέτρους του ελληνικού ζητήματος, ενώ παρών στην σύσκεψη θα είναι και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Η νέα αυτή εξέλιξη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εκδήλωσης έντονου ενδιαφέροντος από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για όλα όσα συμβαίνουν αναφορικά με την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν ακόμα μια φορά την εξεύρεση λύσης με συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στο 25,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο...



Στο 25,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο...
το ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών αυξήθηκε εκ νέου στο 50,1%, έναντι 49,9% τον Ιανουάριο.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε 1,206 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 22,4% και στις γυναίκες στο 29,1%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Συνολικά τον Απρίλιο του 2015 καταγράφηκαν 23,5 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και 17,8 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Απρίλιο του 2015 στο 20,7% από 22,5% τον Απρίλιο του 2014 και στην Ε.Ε. μειώθηκε στο 22,3% από 23,9%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (50,1%), στην Ισπανία (49,6%) και ακολουθούν η Κροατία (45,5%) και η Ιταλία (40,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,2%), στην Αυστρία και στη Δανία (10,1%).

Read more...

Λόγω της συνάντησης Γιούνκερ-Τσίπρα Αναβάλλεται για αύριο το Euroworking Group


Αναβάλλεται για αύριο στις 6:30 το απόγευμα, το προγραμματισμένο για σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης Euroworking Group, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.
euro
Η συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω της συνάντησης, που θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κρίθηκε ότι, το κοινοτικό όργανο θα πρέπει να συνέλθει την Πέμπτη, οπότε και θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, όπως και το αποτέλεσμα της καθοριστικής συνάντησης Γιούνκερ-Τσίπρα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αποφυλακίζεται, υπό όρους, ο Γ. Σαχπατζίδης...


Απελευθερώνεται ο Γιώργος Σαχπατζίδης
Την πόρτα της φυλακής για τον κατηγορούμενο στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών Γ. Σαχπατζίδη άνοιξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκανε...
δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο με περιοριστικούς όρους, για λόγους υγείας.

Έτσι, στον Γ. Σαχπατζίδης επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ , απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ ενώ δυο από τους δικαστές είχαν την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης.

newsbeast.gr

Read more...

Ακης προς Ζήγρα: Εσύ είσαι άρρωστος...



Το ξέσπασμα του Τσοχατζόπουλου...
"Αναψαν τα αίματα" στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας, ο...
πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης.


Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την πρόεδρο του δικαστηρίου, επειδή απάλλαξε τον μάρτυρα, χωρίς να απαντήσει σε δική του ερώτηση.

Διαβάστε ολόκληρο τον διάλογο:

Α. Τσοχατζόπουλος: Κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικού που έχουν εγκριθεί πιο πριν από το ΚΥΣΕΑ, από μια άλλη διαδικασία; Δεν είναι διαδικασίες αυθαίρετες, είναι δεσμευτικές. Γιατί μας είπανε ότι υπήρξε σπατάλη... Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος.

Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. Γνωρίζω όμως το ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών). Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ούτε σπατάλη.

Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό;

Πρόεδρος: Πηγαίνετε...

Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ...

Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο κυρία Πρόεδρε, συγχαρητήρια. Πού είμαστε;

Στη συνέχεια, σημειώθηκε και νέα ένταση, όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στην ειδική σύμβαση για τα υποβρύχια. Την ωρα που ο κ. Παραγιουδάκης απαντούσε σε ερώτημα της υπεράσπισης για το αν σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει όλα τα υποβρύχια, η πολιτική αγωγή παρενέβη, υποστηρίζοντας ότι οι συμβάσεις του Τσοχατζόπουλου είναι αυτές που έφεραν το αποτέλεσμα της μη παραλαβής των υποβρυχίων

Τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε: «Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη».

Το απόσπασμα του διαλόγου:

Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.

Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές τις συμβάσεις.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες.

Νίκος Ζήγρας προς Άκη Τσοχατζόπουλο: Ομολόγησε να τελειώνουμε

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κύριε, εσύ είσαι άρρωστος...

Read more...

Tι περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών...


Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών
...σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ, των "Financial Times"...

 Χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμαμέχρι το 2018 περιλαμβάνει η πρόταση που θα καταθέσουν οι δανειστές στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής των "Financial Times" στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, ωστόσο τα νούμερα δεν είναι...
τόσο καλά όσο ήλπιζε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν διαβάσει το κείμενο, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι της τάξης του 1% και φτάνει έως το 3,5% το 2018.

Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται στο 1% για φέτος, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018.

Όπως σημειώνουν οι FT οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα το οποίο «ζητούσε» 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% για του χρόνου. «Είναι όμως και σκληρότεροι από ό,τι ήλπιζαν πολλοί στην Αθήνα» συμπληρώνεται στο άρθρο.

Το ΔΝΤ, συμπληρώνεται στο άρθρο, παραμένει σκεπτικό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πίεζε τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τελικά δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο για ελάφρυνση του χρέους.

Το σχέδιο, κατά τους FT, θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ στις Βρυξέλλες.


Read more...

"Economist": Η συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών θα ανακοινωθεί αύριο...


Με ένα tweet ο ανταποκριτής του "Economist", Tom Nuttall, στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με...
υψηλόβαθμους αξιωματούχους


Νωρίτερα άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Economist, υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί με αμοιβαίους συμβιβασμούς τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει αυτά που επιθυμεί στο ασφαλιστικό αλλά αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση στα εργασιακά.

Για το θέμα των δημοσιονομικών, σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελλάδα θα κερδίσει πλεονάσματα κάτω του 1% του ΑΕΠ για το 2015 και θα αυξηθεί σταδιακά έως το 3,5% έως το 2018.

Σύμφωνα με το περιοδικό οι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε επέκταση του προγράμματος γεγονός που θα επιτρέψει την παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και θα δώσει το χρονικό περιθώριο για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ενός τρίτου προγράμματος, ύψους 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί το φθινόπωρο.

Η πρόταση συμφωνίας η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνει και χρονικό ορίζοντα μιας εβδομάδας προκειμένου να απαντήσει η ελληνική πλευρά. Το ερώτημα που θέτει ο Guardian είναι εάν αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Read more...

Το απίστευτο ατύχημα του Γιώργου Κασιμάτη, στην Εξεταστική...



Ένα απρόοπτο συνέβη σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, καθώς ο μάρτυρας είχε ένα... ατύχημα.

Την ώρα που μιλούσε ο καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης ξαφνικά τοποθέτησε το χέρι του μπροστά στο στόμα, ενώ...
μιλούσε με δυσκολία. Ο λόγος είναι ότι προσπαθούσε να βάλει ξανά στη θέση της την τεχνική οδοντοστοιχία.

Ο καθηγητής, πάντως, παρά την άτυχη στιγμή δεν σταμάτησε καθόλου την ομιλία του… 

«Η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή»

Η παράταση και η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γιώργο Κασιμάτη, ο οποίος καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. 

Ο Κασιμάτης ανέφερε ότι “αυτά που μπορώ να καταθέσω εδώ είναι τα νομικά ζητήματα, δηλαδή οι παραβιάσεις" προσθέτοντας να  καταθέσω για τις πράξεις εκείνες που έγιναν από την προπαρασκευή των δανειακών συμβάσεων μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε δε ότι “δεν είναι ο σκοπός μου να αναδείξω ενόχους αλλά πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα διατάξεις του συντάγματος και του διεθνούς δικαίου”. 

Τόνισε ότι έχει χωρίσει σε τρία βασικά κεφάλαια τις παραβιάσεις:  Στο κεφάλαιο της προπαρασκευής από την προεκλογική περίοδο 2009 μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων, το δεύτερο το περιεχόμενο των συμβάσεων. Το τρίτο θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες. Παρατήρησε, επίσης, ότι  υπάρχει μια διαρκής παράλειψη ενημέρωσης των οργάνων του πολιτεύματος (λαός, Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και, όπως τόνισε, από ότι ξέρω και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήξεραν και πολλά.

Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη για τον αν η βουλή καταργεί την κυριαρχία με την αποδοχή των Μνημονίων, ο καθηγητής απάντησε ότι η Βουλή πέρασε μόνο το δεύτερο Μνημόνιο και η Βουλή μπορεί να το παραβιάσει το σύνταγμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή θα επικυρώσει κάτι η Βουλή μπορεί να παραιτηθεί από τις αρμοδιότητες, ενώ χαρακτήρισε ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα μνημόνια.  Εξήγησε ότι οι περικοπές είναι βαρύτατη παραβίαση, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται οριζόντιες περικοπές σε νομοθετημένα δικαιώματα. 

protothema.gr

Read more...

Ο Γιούνκερ καλεί εκτάκτως τον Τσίπρα...


Πρόσκληση με στόχο την πολιτική διαπραγμάτευση...

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του, έπειτα από...
έκτακτη πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ της Τετάρτης...

Read more...