Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Φοροκαταιγίδα διαρκείας. Έξι φόροι μέσα σε ένα εξάμηνο

Τα ραντεβού μας με την εφορία, μέχρι το τέλος του έτους. Πόσα χρήματα θα πληρώσει κάθε πολίτης
Πικρά ραντεβού με την εφορία θα έχουν μέσα στους επόμενους έξη μήνες εκατομμύρια πολίτες, καθώς από το τέλος Ιουλίου, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να καταβληθεί, ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Συνολικά, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 11 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την πορεία υλοποίησης των στόχων ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015.
Σε περίπτωση, που παρουσιαστούν αποκλίσεις, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και ως προς τα αιτήματα για ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τι μας περιμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2014
1. Φόρος εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.
2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα:
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
*Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ).
3. Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.
4.  Φόρος πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:
*Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.
5. Τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.
6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
Συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.
http://news247.gr/

Read more...

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους...




Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε...
340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την νέα φάση κτηματογράφησης για περιοχές σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.
Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο-η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα-θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέρχονται σε 200.000. Ειδικότερα, 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.
Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016 (και το 2018 για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού ) μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, και οκτώ περιοχές στην Αττική και οκτώ περιοχές στην Θεσσαλονίκη. Η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σίφνος και η Σύρος.
Δείτε αναλυτικά.



TA NEA

Read more...

Σε κατάσταση συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας...


Σε κατάσταση συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας από τις 10:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα επιβεβαίωσε...
ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Read more...

Για υπεξαίρεση που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ Στην τσιμπίδα του νόμου ο αστυνομικός - διαχειριστής του εστιατορίου της ΓΑΔΑ


Στην τσιμπίδα του νόμου ο αστυνομικός - διαχειριστής του εστιατορίου της ΓΑΔΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατηγορείται ο διαχειριστής της λέσχης- εστιατορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, υπαστυνόμος Α', ο οποίος φέρεται να έχει υπεξαιρέσει ποσά που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ εξετάζεται τυχόν ανάμειξη στην υπόθεση και άλλων αστυνομικών.
Η υπόθεση ερευνάται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν παραγγελίας του εποπτεύοντος Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος Υπαστυνόμου Α'.
Το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουνίου, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε έρευνα στο γραφείο διαχείρισης και στους προσωπικούς χώρους του αστυνομικού, στη λέσχη - εστιατόριο, απ' όπου κατέσχεσαν όλα τα υπηρεσιακά βιβλία και φακέλους (ισολογισμού, δαπανών, ημερολογίου ταμείου, διπλότυπες αποδείξεις, αγοράς τροφίμων, συσσιτίου κρατουμένων κ.τλ.), καθώς επίσης και διάφορα παραστατικά έγγραφα (αποδείξεις, τιμολόγια, δελτία αποστολής κ.τλ.), τα οποία μελετώνται για να διαπιστωθεί το μέγεθος της κατάχρησης σε βάρος της υπηρεσίας.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται ότι ο αστυνομικός, σε χρόνους που δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί, τουλάχιστον όμως από το 2009 μέχρι σήμερα, υπεξαίρεσε τμηματικά διάφορα χρηματικά ποσά από το αποθεματικό Ταμείου και τα πλεονάσματα είσπραξης, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Στην έρευνα συμμετέχει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα κάνει πραγματογνωμοσύνη και διαχειριστικό έλεγχο, προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς η ζημιά στη δημόσια περιουσία.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπαστυνόμος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σχέδιο για ανατροπή της «ακροδεξιάς κυβέρνησης» Τσίπρας: Να ξεριζώσουμε τα φαινόμενα παραγοντισμού στον ΣΥΡΙΖΑ


Τσίπρας: Να ξεριζώσουμε τα φαινόμενα παραγοντισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το σχέδιό του για την «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.
Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις, ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες» ενώ διαβεβαίωσε: «Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».
Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».
Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο».
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.
Αυτοκριτική 
Στη μακρά αναφορά του στα εσωκομματικά προβλήματα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όταν η οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής επιρροής του κόμματος και η αποτελεσματικότητα των κομματικών δυνάμεων υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.
Εκφράστηκε, δε, αρνητικά για τις «πολλαπλές εκφωνήσεις, τα παράλληλα κέντρα συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος, τις προσωπικές στρατηγικές», σημειώνοντας: «Φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες».
Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο κομματικός ιστός, με κριτήριο, όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα.
«Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να στηθούν οργανώσεις σε κάθε χωριό της χώρας» είπε «να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια, που θα δρουν στο πλάι των περιφερειακών μας παρατάξεων, να συνταχθούν αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ενιαίος ανασχεδιασμός για την πολιτική στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνον, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της Επιτροπής Προγράμματος και να τεθεί σε συζήτηση με στόχο να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.
Πολιτική συμμαχιών
Παρουσιάζοντας τη θέση του για την πολιτική συμμαχιών, που δεν διαφέρει από την πρόταση, όπως διατυπώνεται στην εισήγηση που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας «με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο», τονίζοντας παράλληλα: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία».
Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως παράλλληλα, απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους Οικολόγους Πράσινους, σε δυνάμεις και προσωπικότητες που με ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της Αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη προεδρία της Κομισιόν, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν». Επίσης: «Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ξεκάθαρη συνεννόηση, στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ.
Επιπλέον, ότι «με όλες αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενος, όμως, απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι». 
Το πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, σε γενικές γραμμές είναι:
  • Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.
  • Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.
  • Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
  • Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
  • Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος. 
  • Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών. 
  • Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
  • Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
  • Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Λιμπερασιόν: Η Ελλάδα πουλάει τα πάντα. Το πρόγραμμα δεν προχωράει

Για "αγανάκτηση" των Ελλήνων και για "πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που δεν πάει καλά", κάνει λόγο η Λιμπερασιόν. Τι αναφέρει για την τεράστια λίστα των πωλήσεων
Με δισέλιδο αφιέρωμα, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» αναφέρεται στις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, «κάτω από τις πιέσεις της τρόικας» και την «αγανάκτηση του πληθυσμού».
«Η Ελλάδα πωλεί ό,τι μπορεί, προκειμένου να ελαφρώσει το χρέος, εξαιτίας των αναρίθμητων απαιτήσεων των πιστωτών της» υπογραμμίζει η Ναταλί Ντιμπουά, που υπογράφει το άρθρο με τίτλο «H Ελλάδα πουλά τα πάντα, οι Έλληνες στον άνεμο» και εκτιμά ότι «το πρόγραμμα δεν προχωράει προς το παρόν, εξαιτίας καθυστερήσεων ή αποτυχιών, ενώ παράλληλα φουσκώνει η αντίδραση του κοινού».
Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, στο επίκεντρο αυτή την εποχή βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, για την πώληση της εταιρείας ύδρευσης, ΕΥΑΘ, αλλά και του λιμανιού της, για το οποίο ενδιαφέρονται οκτώ ξένοι επενδυτές, Ευρωπαίοι, Ασιάτες και από τα Εμιράτα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και στις επιπτώσεις αυτής της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γ. Αρχοντόπουλο, να δηλώνει πως «εφόσον βάσει της απόφασης, η πώληση της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τη Θεσσαλονίκη».
Αλλά και ο Κ. Μανιατόπουλος, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αναγνωρίζει ότι «είναι δύσκολο να συνεχίσει η διαδικασία για την ΕΥΑΘ χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ».
Η λίστα και ο εκνευρισμός του ΔΝΤ
Η αρθρογράφος κάνει, επίσης, αναφορά στην «εντυπωσιακή λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι προς πώληση: 38 αεροδρόμια, ΔΕΗ, ιαματικά λουτρά, 700 χλμ αυτοκινητοδρόμων, 100 λιμάνια, ξενοδοχεία, ένα κάστρο και 2000 τμ γη στην Κέρκυρα, εκατοντάδες στρέμματα μπροστά στη θάλασσα...».
«Παρ' όλα αυτά, όλες αυτές οι προσφορές δεν έχουν φέρει τις αναμενόμενες εισπράξεις» γράφει η Λιμπερασιόν. «Η μη ρεαλιστική προσδοκία των 50 δισ. μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ η τρόικα ελπίζει σε 22,3 δισ. μέχρι το 2020. Ο στόχος όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, εφόσον μέχρι τώρα έχουν, μετά βίας, εισπραχθεί 3 δισ.».
«Το ΔΝΤ εκνευρίζεται» για τη μεγάλη καθυστέρηση της Αθήνας να ξεπεράσει τα νομικά, διοικητικά και πολιτικά εμπόδια που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, γράφει η Λιμπερασιόν. Μέχρι τώρα μόνο τρεις οργανισμοί έχουν ιδιωτικοποιηθεί ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε γιατί η ρωσική GAZPROM απέσυρε την προσφορά της την τελευταία στιγμή.
Το δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα και την προοπτική κινεζικών επενδύσεων ύψους 6 δισ. ευρώ.
http://news247.gr/

Read more...

Μνήμη Ανδρέα...


adreas 
Τι έγραψε η Λιάνη στο Facebook...
Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται τη Δευτέρα από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Με αφορμή την επέτειο αυτή του θανάτου του, η...
χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, ανήρτησε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του στα social media, συνοδεύοντάς την από ένα σύντομο κείμενο που ενημέρωνε για το τρισάγιο που θα τελεστεί στην μνήμη του, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για όσους δεν την τιμούν.

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης της κ.Λιάνη, έχει ως εξής :

«Συμπληρώνονται δέκα οκτώ χρόνια, από εκείνη την ημέρα που ο αλησμόνητος σύζυγος κι αρχηγός μας Ανδρέας Γ. Παπανδρέου πέρασε στην Ιστορία του Έθνους.

Την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 και ώρα 12.30, θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με την εκεί παρουσία μας...

Για μας, που τιμούμε τη μνήμη του, ζει και θα ζει στις καρδιές μας.

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου»

matrix24.gr

Read more...