Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κανονικά οι συναλλαγές μέσω καρτών με το εξωτερικό...


 Συναλλαγές μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με το εξωτερικό για πληρωμές και αγορές προϊόντων από το Internet μπορούν πλέον να πραγματοποιούν οι Έλληνες. 

Για τη δυνατότητα αυτή  κρατήθηκαν...
χαμηλοί τόνοι, ωστόσο αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν τη Δευτέρα φορείς της αγοράς όπως το ΕΒΕΑ και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.


Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το παραμικρό, αλλά η δυνατότητα φαίνεται πως παρέχεται μέσα από τις εγκυκλίους στις τράπεζες που βασίστηκαν στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Read more...

Στη Βουλή η δικογραφία για το Plan B Βαρουφάκη...

Η Δικαιοσύνη έτοιμη να στείλει στη Βουλή τον Βαρουφάκη και το Plan B
Στη Βουλή έστειλε το πρωί της Τρίτης η εισαγγελία του Αρείου Πάγου την τυπική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται μηνυτηρία αναφορά που αφορά...

αποκλειστικά και μόνο τις ενέργειες και τις πράξεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο «plan B» καθώς και τις δύο μηνυτήριες αναφορές  που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο της Τελείας, Απόστολο Γκλέτσο και από δικηγόρο των Αθηνών.

Έτσι, οι εισαγγελείς εξερχόμενοι από το νομικό  αδιέξοδο που είχαν περιέλθει διαβίβασαν αμελλητί  - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - την επίμαχη νέα μηνυτήρια αναφορά στην Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.


Η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει πλέον  στα  χέρια των 300 συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρχικών τους ευθυνών.


Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας μαραθώνια σύσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο γραφείο της Εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τα επίμαχα δημοσιεύματα για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο «plan B».


Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε υπό  την κυρία Κουτζαμάνη  συμμετείχαν ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Νικόλαος Παντελής και οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.


Κατά την εν λόγω σύσκεψη επικράτησε έντονες  προβληματισμός για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα γνωστά IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.


Κατά η χθεσινή σύσκεψη τους εισαγγελικούς λειτουργούς τους  προβλημάτισαν οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το  εάν μπορούν   να παρέμβουν ή όχι, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που «δένει τα χέρια» των εισαγγελικών αρχών.


Ωστόσο, χθες, νομικοί κύκλοι εξέφραζαν  τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του Τύπου και τις σχετικές αναφορές του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.


Πάντως, οι  ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα  κάθετα και καθοριστικά να παρέμβει στην υπόθεση του σχεδίου  «plan B» του κ. Βαρυφάκη, καθώς ο μηχανισμός του κοινοβουλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα –αν φυσικά το επιθυμούν οι βουλευτές- μέσω της συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.


Παράλληλα, σήμερα θα αποφασιστεί από της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια καπείγουσας προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατόπιν εντολής του κ. Βαρουφάκη ενεπλάκησαν στα σχέδια του «plan B», όπως είναι ο παιδικός του φίλος Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.


protothema.gr

Read more...

Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής...

Συνεδρίαση στην αίθουσα των φυλακών ΚορυδαλλούΟύτε σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, λόγω κωλύματος και...
πάλι στο πρόσωπο του αναπληρωτή εισαγγελέα το δικαστήριο δεν μπορεί να συνεδριάσει ούτε σήμερα.


Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει προσδιοριστεί για την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η δικάσιμος που είχε οριστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Read more...

Κατσέλη: Aίτημα στον ΕSM...


Λούκα Κατσέλη: Ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ προκαταβολή από τον ESM

...για προκαταβολή κεφαλαίων 10 δισ ευρώ...
H Ένωση Eλληνικών Τραπεζών ζήτησε από τον ESM προκαταβολή κεφαλαίων ύψους 10 δισ ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως...
παραδέχτηκε χθες η πρόεδρος της Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σημείωσε τη δυσκολία για τις τράπεζες να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον περιορισμών κεφαλαίου.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ θα δοθεί ως προκαταβολή έναντι της ενδεχόμενης συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, όπως συνέβη και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012 όταν ο EFSF τότε προχώρησε σε μια αντίστοιχη κίνηση.

Αν το ποσό δεν χρειασθεί θα επιστραφεί ενώ μέχρι τότε θα πληρώνονται οι τόκοι.


Read more...

«Σαχάρα» η χώρα για τρεις ημέρες...


ΚΑΥΣΩΝΑΣΈνα πολύ ζεστό τριήμερο απ’ την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή πρόκειται να υποστούν οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να...
κορυφωθεί φτάνοντας στους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς. Σωστή ενημέρωση και προφύλαξη συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, οι θερμοκρασίες δεν θα είναι παντού οι ίδιες, αφού υπάρχει αισθητή κλιματική διαφορά τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αισθητές διακυμάνσεις θα παρατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κατά τις πρωινές, αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη αφού η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35-37 βαθμούς Κελσίου.

«Φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία»

Σε σχέση με την ένταση του φαινομένου, ο κ. Λάλος τη χαρακτήρισε ως «φυσιολογική για την εποχή», υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα ο Ιούλιος είναι πάντοτε ο θερμότερος μήνας, ενώ παρατηρεί πάντως μία διαφορά σε σχέση με τον περυσινό (ο οποίος ήταν λίγο ψυχρότερος), αποδίδοντάς την στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι υπερήλικες και όσοι παίρνουν φάρμακα συνιστά απ’ την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθώς, όπως λέει, οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί των οργανισμών τους αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στις έντονες κλιματολογικές μεταβολές.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη, παίζει η πολύ καλή ενημέρωση του πληθυσμού σε σχέση με το πώς μπορεί να υπάρξει σωστή προφύλαξη, αλλά και προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται είναι μακρότερης διάρκειας από το φυσιολογικό. Το γεγονός αυτό επιδρά άμεσα και έμμεσα στη δημόσια υγεία, όπως λέει, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ποιότητας του αέρα, έντασης και ποιότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και επάρκειας των υδατικών πόρων.

Τα μέτρα προστασίας

Η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και αθλητικής άσκησης, η αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και η επικοινωνία με τον ιατρό τους σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητα σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

Απ’ την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται μεταβολή της θερμοκρασίας με αισθητή πτώση του υδραργύρου, ενώ αναμένεται να φυσήξουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, προοπτική βέβαια που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τους πολίτες, σε επιφυλακή για την περίπτωση πυρκαγιών.

Read more...

Πόσο μειώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις...


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΣτην εφαρμογή περνούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και φέρνουν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενώ ερωτηματικά προκαλεί ο...
τρόπος υπολογισμού.

Συγκεκριμένα τρίμηνες μειώσεις από 29,16 ευρώ έως και 180 ευρώ στις κύριες συντάξεις, και από 26,94 έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές θα έχουν στις αποδοχές τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα, καθώς οι νέες αυξημένες εισφορές ασθένειας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα επιβληθούν αναδρομικά, σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο σχέδιο αυτό μάλιστα, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προτείνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επιβάλλεται η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις όχι στο τελικό ποσό που παίρνουν σήμερα οι δικαιούχοι, αλλά στο αρχικό και υψηλότερο ποσό πριν από τις μειώσεις!

Οι νέες κρατήσεις θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου. Από τα ποσά που θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα θα αφαιρεθούν αναδρομικά οι κρατήσεις ασθένειας που αναλογούν στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα:

-Δικαιούχος με κύρια σύνταξη 486 ευρώ, έχει σήμερα εισφορά ασθένειας 4% και παίρνει 466,56 ευρώ. Με την αύξηση της εισφοράς κατά 2% (6% αντί 4%) θα χάσει 9,72 ευρώ το μήνα και η σύνταξη πάει στα 456,84 ευρώ. Η απώλεια αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και θα αφαιρεθεί τον επόμενο μήνα. Ετσι ο συνταξιούχος θα έχει συνολική μείωση κατά 29,16 ευρώ και θα πληρωθεί 437,40 ευρώ. Από τη σύνταξη Οκτωβρίου θα έχει κράτηση 9,72 ευρώ και σύνταξη 456,84 ευρώ.

-Δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ που παίρνει σήμερα 1.772 ευρώ, θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας, και κατά 180 ευρώ επειδή θα υπολογιστούν και οι εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα 180 ευρώ θα αφαιρεθούν από τη σύνταξη του επόμενου μήνα και έτσι θα πάρει 1.592 ευρώ. Τον Οκτώβριο θα έχει τη μηνιαία κράτηση των 60 ευρώ, οπότε η σύνταξη θα πάει στα 1.712 ευρώ.

Εμπλοκή υπάρχει στις επικουρικές. Οι υπηρεσίες του υπουργείου λένε στο σχέδιο της εγκυκλίου ότι καταβαλλόμενο ποσό για την κράτηση ασθένειας είναι το ποσό που αναγράφεται στην αρχική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που είχε αρχική επικουρική 400 ευρώ και τώρα είναι στα 200 ευρώ, με εισφορά 6% στα 400 ευρώ θα έχει μείωση 24 ευρώ, οπότε η σύνταξη πάει στα 176 ευρώ, ενώ με εισφορά 6% στα 200 ευρώ, η μείωση είναι 12 ευρώ και η σύνταξη πάει στα 188 ευρώ.  Για παράδειγμα, δικαιούχος με επικουρική ΙΚΑ 297,67 ευρώ επιβαρύνεται με 17,86 ευρώ το μήνα από την εισφορά 6%. Τα 17,86 ευρώ θα κρατηθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και η σύνταξη μόνο για τον επόμενο μήνα θα πάει στα 244,09 ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο θα είναι 279,8 ευρώ...
newsbeast.gr

Read more...

Νέο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς...


Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι...
τα κονδύλια δεν επαρκούν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες για τη νέα χρονιά.

Nα «βάλουν πλάτη» δουλεύοντας λίγες ώρες παραπάνω καλούνται για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες, για τη νέα χρονιά.
Χθες ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και πάλι το ωράριο των εκπαιδευτικών (ήδη έχει αυξηθεί κατά δύο ώρες από το 2013), εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι οι εκπαιδευτικοί θα δεχτούν αυτή την επιλογή, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για να ξεπεραστεί η κρίση, διότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες...
ethnos.gr

Read more...