Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων Πολιτικούς κινδύνους για την Ελλάδα διαβλέπει το ΔΝΤ


Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).
dnt_11
Όπως αναφέρει η έκθεση «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».
Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα αναφορικά με τους κινδύνους το ΔΝΤ εντάσσει και χώρες όπως η Αυστραλία και ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Βενεζουέλα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Όμως και για το 2015 το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δεδομένα αντανακλούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίες υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνητικά σημαντικές προσαρμογές των μεγεθών που μπορεί να επέλθουν σε δεδουλευμένη βάση.
Έτσι η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού», εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα το 2015, διαφορετικά από αυτά που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Ειδικότερα το Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ. Για τα δημόσια έσοδα αναφέρει πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως οι δημόσιες δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος το 2015 ανήλθε στο 178,4% του ΑΕΠ.
Για το 2016 δημοσιονομικές προβλέψεις δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι το προσχέδιο μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, το οποίο δημοσιοποίησε χθες το Reuters, αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συνάντηση με Ολάντ Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση


Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση
Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Παρά τα μηνύματα ότι η συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει, η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα». Τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να ασκήσει πίεση στους θεσμούς, μέσω της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επιστρατεύει το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Τετάρτη, στις 19:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Αύριο το μεσημέρι, στο Στρασβούργο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει στον γάλλο πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια χωρίς να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς, ζητώντας να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, εξέλιξη που θα κρατούσε την Ελλάδα σε μια νέα κατάσταση ομηρείας ως συνέπεια της μη εκταμίευσης της δόσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά όλες τις συμμαχίες που έχει χτίσει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη για να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς αυτό να φέρει βαριά τη σφραγίδα του ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει και στις εξελίξεις που συνδέονται στενά με τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν είναι άλλες από το δημοψήφισμα για το Brexit και το προσφυγικό πιστεύοντας, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, πως «δεν θα θελήσουν και φέτος να μας στριμώξουν με τον τρόπο που το επιχείρησαν πέρσι το καλοκαίρι».
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η πρωτοβουλία της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή προτού κλείσει η αξιολόγηση ενέχει πολιτικό ρίσκο. «Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αλλά η κίνησή μας ήταν επιβεβλημένη» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά τη μεσημεριανή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, αποσκοπεί στο να πιεστούν κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι μας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας, λέγοντας ότι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές ή ενσωματώσεις το διάστημα που τα νομοθετήματα θα συζητούνται στη Βουλή ως απόρροια της συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Πακέτο Γιούνκερ» και ενίσχυση της βιομηχανίας...



στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ...

Αποφάσεις για το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη στήριξη της βιομηχανίας πήρε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε χθες...
υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:

Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη για την ταχεία ενεργοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» (Investment Plan for Europe/IPE ή «Σχεδίου Juncker»), στην Ελλάδα.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν ήδη προεπιλεγεί 42 επενδυτικά σχέδια εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ για την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς έγκριση. Οι προτάσεις αφορούν έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων. Οι προτάσεις αυτές:

Διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας

Ανταποκρίνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)

Εναρμονίζονται με τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που επιδιώκει στροφή προς έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία δημιουργούν ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Η υποβολή, αξιολόγηση και προώθηση επενδυτικών σχεδίων είναι μια διαδικασία ανοικτή και συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί βαρύτητα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο στην ανάπτυξη ενός δικτύου από νέες μαρίνες, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων, όσο και στον εντοπισμό και την ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής).

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αλλά και να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν τη μελέτη τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας όσο και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης κάθε επενδυτικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη κατατεθεί, στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», αρκετές μεμονωμένες προτάσεις αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.

Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία, Θεοδώρας Τζάκρη, για τη δέσμη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εργασίες του συντονιστικού οργάνου «Φόρουμ Βιομηχανίας».

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση διακυβερνητικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των προτάσεων και την προετοιμασία νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν:

Τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας

Τη βιομηχανία και την καινοτομία

Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την εξοικονόμηση ενέργειας

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Το επιχειρηματικό περιβάλλον

left.gr

Read more...

"Πρώτα η συμφωνία, μετά τα νομοσχέδια"...


Μήνυμα Κομισιόν: Πρώτα η συμφωνία, μετά τα νομοσχέδια

Μήνυμα της Κομισιόν...

Προαπαιτούμενο για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο...
συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν, δήλωσε πως η Κομισιόν είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στην ελληνική Βουλή.

«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τονίζοντας:

Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται. Η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο.

Ειδικότερα, πηγές από το ΔΝΤ τόνιζαν πως «εάν δεν δούμε πρώτα τα νομοσχέδια, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο».

Read more...

Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο...


Υπολογισμός χρεών

Τον δρόμο για διαγραφές χρεών από τόκους και προσαυξήσεις μεγάλων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες ανοίγει όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του «νόμου Δένδια».

Για...
πρώτη φορά χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας διευθέτησης των οφειλών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις τόσο προς τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια) όσο και προς το Δημόσιο, στα πρότυπα της ενιαίας διαχείρισης χρεών που ισχύει σήμερα για τις μικρές εταιρείες μέσω του νόμου 4307/2014.

Η διαφορά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν με ενιαίο τρόπο τις οφειλές τους επιτυγχάνοντας διαγραφή μέρους αυτών, είναι ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει εθελοντική συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας στις αιτήσεις «κουρέματος» των μεγάλων εταιρειών και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των διαφορετικών αναγκών κάθε επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιτραπεί «κούρεμα» κεφαλαίου (σ.σ. πιέζουν οι τράπεζες να υπάρξει σχετική πρόβλεψη) αλλά μόνο διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Στην ευρύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια, ο λόγος που η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις δικές της θέσεις, όπως επιχειρεί να κάνει στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν είναι τόσο οι διαφορές που παραμένουν μεγάλες με τους δανειστές, όσο η υψηλή οικονομική ευαισθησία του προβλήματος των δανείων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα που ελπίζεται ότι θα έχει βρεθεί άκρη για μια συνολική συμφωνία στην αξιολόγηση, οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα των δανείων αναμένεται ότι θα καταλήξουν τελικά στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε χθες ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να πωλούνται σε funds και τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μαζί με τα «κόκκινα», χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Μεταβατικό στάδιο

Για τις εξαιρέσεις από την πώληση στα «κοράκια» που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση (πρώτη κατοικία, μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτικά), ο Γ. Σταθάκης περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα μεταβατικό στάδιο για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία ώστε να καθυστερήσει η απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους δανειστές να απαγορευτεί μέχρι το τέλος του 2018 η πώληση στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας έως 160.000 ευρώ με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις βάσει της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Οι δανειστές φέρονται να αντιπροτείνουν μεταβατικό στάδιο μόνο ενός έτους και για σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.

efsyn.gr

Read more...

Αυστηρά διαβήματα του ΥΠΕΞ...





...στην Τουρκία για τις παραβιάσεις...

Με έκτακτα διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο...
υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προαναγγείλει και πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ όπως έκανε γνωστό από στρατιωτικής πλευράς έχουν γίνει καταγγελίες στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε..

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο, για την οποία δήθεν ζήτήσαν συγγνώμη οι Τούρκοι. Δεν υπάρχουν συγγνώμες για παραβίαση εναερίου χώρου».

«Και σήμερα», πρόσθεσε, «είχαμε αερομαχίες πάνω από τις Οινούσσες. Είναι η τρίτη μέρα που τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ό, τι περνάει αναχαιτίζεται. Από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό προχωρούμε άμεσα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με την προκλητική στάση της Τουρκίας αυτές τις τρεις μέρες».

Ο ίδιος τόνισε πως «όλες οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έχουν με τον αυστηρότερο τρόπο καταγγελθεί και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τώρα, παίρνονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες» και συμπλήρωσε ότι «έχει ενημερωθεί ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αμερικανικός παράγοντας». 

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίστηκε την Τετάρτη με αμείωτο ρυθμό η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Στις 8.33 δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν στο FIR μεταξύ Λέσβου και Χίου πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων.


Read more...

Το ΔΝΤ στον... γάμο του Καραγκιόζη...


Εαρινή συνεδρίαση ΔΝΤ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται με μια νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επειτα από λίγους μήνες όμως διαπιστώνεται ότι το Ταμείο έπεσε έξω και ότι οι προβλέψεις του σημάδεψαν στον... 
γάμο του Καραγκιόζη.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 το Ταμείο υποβάθμισε πέντε φορές τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2013.

Επί ενάμιση χρόνο δηλαδή, σχεδόν κάθε τρεις μήνες, οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναθεωρούσαν τις προβλέψεις τους καθώς διαπίστωναν ότι αστόχησαν.

Το Ταμείο δημοσιοποιεί οικονομικές προβλέψεις 4 φορές τον χρόνο. Τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των κοινών ετήσιων συνόδων του με την Παγκόσμια Τράπεζα, όταν και δίνει στη δημοσιότητα μια σειρά εκθέσεων -μεταξύ των οποίων και η World Economic Outlook- αλλά και ενδιαμέσως, τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο κάθε χρόνου δηλαδή, με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις.

Στην εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποίησε χθες στην Ουάσινγκτον το Ταμείο δεν... πρωτοτύπησε.

Αναθεώρησε -όπως αρκετές φορές νωρίτερα στο παρελθόν- την προηγούμενη εκτίμησή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2%, έναντι 3,1% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ενάμιση χρόνο, τον Οκτώβριο του 2014, το Ταμείο εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσεγγίσει φέτος το 4%.

Τρεις μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, υποβάθμισε αυτήν του την πρόβλεψη στο 3,7%. Τον Απρίλιο του 2015 οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του 2016 στο 3,8%, εκτίμηση που διατήρησαν και τον Ιούλιο.

Από εκεί και πέρα κατάλαβαν ότι πάλι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά φέτος και ξεκίνησαν το γνωστό τους μπαράζ υποβαθμίσεων, στο 3,6% τον Οκτώβριο, στο 3,4% τον περασμένο Ιανουάριο και στο 3,1% χθες.

Το μεγάλο ερώτημα με αυτές τις αστοχίες του Ταμείου είναι γιατί σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν κεφάλια.

Το ΔΝΤ συνιστά -και επιβάλλει διά ροπάλου- στις χώρες που προσφεύγουν σε αυτό τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις άνευ ελέους απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προς χάριν της οικονομικής αποτελεσματικότητας και εξορθολογισμού.

Ομως για τα καλοπληρωμένα και φοροαπαλλασσόμενα στελέχη του που διαρκώς πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους δεν ισχύει το ίδιο.

Τα λάθη για την Ελλάδα

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προέβλεπαν το 2010 ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, όμως η ελληνική οικονομία συνεχίζει έπειτα από έξι χρόνια να βυθίζεται στην ύφεση επειδή, όπως επανειλημμένα παραδέχθηκε το ίδιο το Ταμείο, έγινε λάθος με τους πολλαπλασιαστές και τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη.

Ο Πολ Τόμσεν ως υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος απέτυχε παταγωδώς και μάλιστα δύο φορές.

Αντί να τιμωρηθεί για την ανεπάρκειά του και να σταλεί από τους προϊσταμένους τους να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια μικρή χώρα της Αφρικής, αναβαθμίστηκε και σήμερα είναι ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, σχεδιάζοντας από τηλεφώνου πιστωτικά γεγονότα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε πριν από λίγους μήνες. Οι επιλογές αυτές όμως μόνον ορθολογικές δεν είναι.

Κατά τα άλλα, στη χθεσινή έκθεσή του το Ταμείο φοβάται περισσότερο απ’ όλα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας:

α. το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα,

β. συνέχεια των χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγούς χώρες,

γ. απότομη προσγείωση της αναπτυξιακής τροχιάς της Κίνας, που θα προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία,

δ. μη οικονομικούς παράγοντες, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, πολιτικές διαφωνίες, τρομοκρατία, προσφυγικές ροές και πιθανές παγκόσμιες επιδημίες.

Μπάμπης Μιχάλης - Εφημερίδα των Συντακτών

Read more...