Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου για συνέδριο: “Έχουμε πιο σοβαρά θέματα”


Εκληση Παπανδρέου για μορατόριουμ και αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς Εκληση Παπανδρέου για μορατόριουμ και αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κάλεσε πολιτικές δυνάμεις, στελέχη και υπουργούς να επιδείξουν υπεύθυνη στάση για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη σωτηρία της Ελλάδας.

“Χρειάζεται ένα μορατόριουμ προς όλες τις δυνάμεις” , είπε χαρακτηριστικά “για να σώσουμε τη χώρα και για να προχωρήσουν οι αναγακαίες αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία για να πάει μπροστά”.
Ταυτόχρονα, απέρριψε το θέμα της σύγκλισης συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για την άνοιξη του 2011 λέγοντας ότι έχουμε να κάνουμε ποιο σοβαρά θέματα και γι’ αυτό φαίνεται να υιοθετείται η πρόταση του κ. Κουτσούκου για Εθνική Συνδιάσκεψη αντί του συνεδρίου, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής (Κόμμα -Κυβέρνηση- Κ.Ο) για την προώθηση των νομοσχεδίων και την συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών οργάνων. Μάλιστα έστειλε ασυτηρό μήνυμα στους κομματικούς λέγοντας χαρακτηριστικά “να μου λέτε ποιοι υπουργοί δεν συνεργάζονται και δείχνουν απροθυμία”.papaioannou
Read more...

Μορατόριουμ σημαίνει αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ

papaioannou

1.Όπως αντιλαμβάνονται οι πάντες η έκκληση για μορατόριουμ του ΓΑΠ είναι μονομερής. Αφόρα μονό τα μελή και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση που θα προχωρήσει στην εκτέλεση των διαταγών από τους ξένους όπως τις έχει λάβει. Ούτε λίγο ούτε πολύ καλείται το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην αυτοκατάργηση και να βυθιστεί στην ΣΙΩΠΗ για να βρει χρόνο η τρόικα να “σώσει απερίσπαστη” την χώρα.

Μορατόριουμ δηλαδή σημαίνει ουσιαστική αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ για χάρη του μνημονίου.

Ο Σύντροφος γραμματέας σήμερα δήλωσε στο ΠΣ «να εξηγήσουμε ότι, πέραν των αναγκαίων, επώδυνων μέτρων που λάβαμε, δεν είναι πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί, αλλά δικές μας πολιτικές» και ότι «το Μνημόνιο δεν είναι παρά μια παρένθεση στην ιστορία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ».

Καταθέτω εδώ Το πρόγραμμά μας για όποιον δεν το έχει διαβάσει .

2 Προφανός η έκκληση σε ότι με αφορά απορρίπτεται. Μιλώ κυρίως ως πολίτης που βρίσκομαι σε άμυνα για την προστασία της οικογενείας μου επίθεση με κάθε μέσο. Ακόμη και με ψέμα μισή αλήθεια ή ωμή προπαγάνδα. Βρίσκομαι σε νόμιμη άμυνα εναντίον μιας κυβέρνησης που δεν έχει εκλογική ή κομματική νομιμοποίηση στο πρόγραμμα που εφαρμόζει όπως προκύπτει απο το άρθρο 5 του κατασταστικού του ΠΑΣΟΚ, και πλήθους άλλων άρθρων.

Άρθρο 5 Διαμόρφωση πολιτικής

1. Οι πολιτικές επιλογές και η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται στα πλαίσια των αρχών του Κινήματος, των αποφάσεων των Συνεδρίων και των οργάνων του, καθώς και του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο συνάπτει με τον Ελληνικό Λαό.

Τίποτα από όσα γίνονται δεν τα συμφωνήσαμε ποτέ ούτε ως πολίτες εκλογείς ούτε ως μέλη του ΠΑΣΟΚ. Η Συμμετοχική Δημοκρατία, η Δημοκρατία (σκέτο) και η εκλογική διαδικασία από την οποία προκύπτει συμβόλαιο τιμής με το εκλογικό σώμα είναι γράμμα κενό, οπότε η μόνη έντιμη λύση για κάθε πολίτη είναι η άμυνα.

Μορατόριουμ σημαίνει αυτοκατάργηση και σιωπή του ΠΑΣΟΚ. Σταματείστε λοιπόν και τις κουβέντες σύντροφοι. Μην μιλάτε. Η πολλή Δημοκρατία βλάπτει.


Read more...

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ!!! Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν…,του Mark Weisbrot


Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δρα Mark Weisbrot, διακεκριμένου οικονομολόγου (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντα.
Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μʼ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας.
Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατʼ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς ..........

μόνη και απροστάτευτη.

Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερʼ ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.

Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με...... τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους.

Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.
Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.

Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γιʼ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.

Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».
Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!
Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.
Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.
Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.
Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.
Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.
Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες.

Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.

Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατʼ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.
Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.
Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.
Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!
Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.
alfavita.gr


Read more...

Χιλιάδες Ιρλανδοί διαδηλώνουν στο Δουβλίνο


Μερικές χιλιάδες Ιρλανδοί ξεκίνησαν να διαδηλώνουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, παράλληλα με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.

"Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν" δήλωσε η Μάριαν Χάμιλτον, μία 57χρονη Ιρλανδή, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.

"Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο" διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η Garda, η ιρλανδική αστυνομία, αναμένει την συγκέντρωση περισσότερων από 50.000 διαδηλωτών.

Από την πλευρά της, η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, η οποία διοργάνωσε την διαδήλωση αρνήθηκε να προβλέψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

"Συγκεντρώσαμε δύο φορές το περασμένο έτος 250.000 άτομα. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια" δήλωσε η εκπρόσωπος της ICTU.





Read more...

Η Κυβέρνηση αποφασίζει ριζική αντιμετώπιση της απεργίας στα λιμάνια


Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτη την ώρα τόσο κυβερνητική σύσκεψη που θα εξετάσει και το ενδεχομενο της "πολιτικής επιστρατευσης" των ναυτεργατών που έχουν δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και άλλα προβλήματα (άταφοι νεκροί, αποκλεισμός των νησιών κ.α.) όσο και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που καθοδηγείται στην ουσία απο την μειοψηφία του ΠΑΜΕ(ΚΚΕ). Η ΠΝΟ παρα την κήρυξη και νεας 48ωρης απεργίας, συνεδριάζει ενόψει και του γεγονότος οτι "η πλευρά Βγενόπουλου" δίνει τώρα το 2% αύξηση που ζητείται και στην ακτοπλοϊα, σε εντίθεση "με την πλευρά Βαρδινογιάννη" που εμμένει στο 0,5%, προκαλώντας την πολιτεία και τους ναυτεργάτες. Είναι φανερό οτι εκτυλίσσεται στις πλάτες της κοινωνίας ενα επιχειρηματικό-τραπεζικό-πολιτικό και συνδικαλιστικό "πόκερ" όπου Βγενόπουλος και Βαρδινογιάννης τζογάρουν επάνω στην χειμαζόμενη κοινωνία και οικονομία χρησιμοποιώντας διάφορα "πιόνια τους". Και φυσικά γνωρίζοντας "καλά" με ποιούς...συνδικαλιστές έχουν να κάνουν.
Οι πληροφορίες μας λένε οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί περεταίρω το συγκεκριμένο "παιχνίδι" και οι αποφάσεις της "θα κόψουν το βήχα προς κάθε κατεύθυνση και οριστικά" αποκαθιστώντας την ομαλότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας.





Read more...

Δύο προγράμματα για 65.000 ανέργους


Δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για 65.000 ανέργους ξεκινούν από τη Δευτέρα (29/11), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/11) ο οργανισμός. Το πρώτο αφορά γυναίκες αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίες απασχολούν ως ένα άτομο.

Πρόκειται για πρόσκληση ένταξης σε “Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης , με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Στην ουσία τις καλεί να προσλάβουν ένα επιπλέον άτομο, για να υποστηριχθεί η ατομική επιχείρηση τους, για χρονικό διάστημα 6 ως 18 μηνών.

Σε περίπτωση που θελήσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα, θα δίνεται επιχορήγηση μέχρι τη συμπλήρωση 48 μηνών, και θα δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν τον εργαζόμενο για 12 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά το καθεστώς μερικής απασχόλησης για 25.000 άτομα.

Πρόκειται για το ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων" και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site του ΟΑΕΔ.
cosmo.gr





Read more...

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ευρώ

Κατρακυλά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα


http://img.protothema.gr/
Με τις αγορές να δείχνουν ευθέως τις μελλοντικές τους κινήσεις, να έχουν ήδη στοχοποιήσει τα επόμενα «θύματά» τους και το αδιέξοδο να χτυπά πλέον την πόρτα της Ευρωζώνης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι πρωτόγνωρες, τόσο σε ένταση, όσο και σε αριθμό!

Με τη διαφορά πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρυφθεί η ρήξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις – επιθέσεις στη Γερμανία πολλαπλασιάζονται. Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο «καύσιμο» στους κερδοσκόπους δίνουν αυτοί που υποτίθεται πως κόπτονται για την ευρωπαϊκή συνοχή και την ευημερία του … πειράματος των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Στο επίκεντρο όλων όσοι τοποθετούνται δημόσια τις τελευταίες ώρες βρίσκονται οι εκτιμήσεις για την τύχη του ευρώ – το οποίο κατρακύλησε στα 1,3230 δολάρια -και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Οι αισιόδοξοι…

Είναι δεδομένο πως ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει έρθει σε ανοικτή ρήξη με την γερμανική – και δευτερευόντως τη γαλλική – πολιτική και οικονομική ηγεσία. Όμως εκ του θεσμικού του ρόλου καλείται να στηρίξει το ευρώ και την Ένωση γι’ αυτό και διατείνεται σε κάθε ευκαιρία πως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα βγει ενισχυμένο από την κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο φερόμενος ως διάδοχός του Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Άξελ Βέμπερ. Ο οποίος δήλωσε «πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβιώσει» συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να αφήσουμε τις αγορές να αμφιβάλουν για αυτό».

Ομοίως ... αισιόδοξος εμφανίζεται και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Γερμανός στην καταγωγή Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης είναι μηδενικός! Προχωρά δε στην πρόβλεψη ότι καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς το ευρώ. Προφανώς απαντώντας εμμέσως στα σενάρια περί αποχώρησης της Γερμανίας από το ευρώ, σενάρια που τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πια λάβει μορφή … debate (!) στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με το Bloomberg να έχει καθιερώσει ένθετο (!!!) στο πρωινό του πρόγραμμα όπου επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές καταθέτουν τις απόψεις και προβλέψεις τους για το θέμα.

Στις τάξεις των αισιόδοξων συναντάμε και τον γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος δηλώνει ότι το ευρώ έχει μακρά ζωή μπροστά του και ότι η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να διευρύνεται έως ότου καταστεί ο πιο μεγάλος εμπορικός συνασπισμός του κόσμου!

Την ίδια ώρα παρόμοιες ελπίδες τρέφει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μια «ενιαία εμπορική ζώνη» από τις πορτογαλικές ακτές του Ατλαντικού ως το Βλαδιβοστόκ…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να μην ανησχυεί για την επιβίωση του ευρώ, ούτε για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δηλώνει, αλλά ανησυχεί σφόδρα για τη θέληση / διάθεση της Γερμανίας να συνεχίσει στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

…και οι “μαύροι”

Από την άλλη υπάρχουν και όσοι προσώρας βρίσκονται εκτός ευρώ και εκφράζουν εκ του ασφαλούς κρίσεις. Διαφορετικές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο κύριος Μαρ Γκούντμανσον, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι για τη χώρα του «η συμμετοχή στο ευρώ παραμένει καλή επιλογή, παρά την κρίση χρεών». Βέβαια η Ισλανδία έχει ήδη χρεοκοπήσει, οπότε τι άλλο κακό μπορεί να τη βρει;

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, δήλωσε ότι «η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και μια πιθανή διάλυσή του είναι το κακό σενάριο».

Πάντως ανεξαρτήτως του τι λένε όλοι οι υπόλοιποι, το σημερινό «big boss» της Ευρώπης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συνεχίζει να «παίζει» με τις αντοχές (ή μήπως τις ανοχές;) των εταίρων της αλλά και των αγορών. Την Τετάρτη δήλωνε ότι τo ευρώ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δύο 24ωρα μετά δηλώνει ότι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη, απ’ ό, τι είχε την άνοιξη, ότι η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από τις σημερινές μεταπτώσεις. Δεσμεύτηκε δε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί ένα ισχυρό ευρώ ώστε «καμία χώρα της ευρωζώνης να μην κινδυνεύσει με χρεοστάσιο» !

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να πραγματοποιήσουν έκτακτο Eurogroup και δη μέσω τηλεδιάσκεψης. Οπότε ας περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλες δηλώσεις …

Read more...

Χιλιάδες επιχειρήσεις έτοιμες να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις…

Μικρότεροι μισθοί με αντάλλαγμα την δουλειά


http://img.protothema.gr/
Στάση αναμονής τηρούν χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες σχεδιάζοντας περικοπές μισθών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που επιτάσσει το μνημόνιο έναντι των κλαδικών.

Ενδεικτικό κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ενώ από την
αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο που υπογράφηκε το αναθεωρημένο μνημόνιο είχαμε 198 επιχειρησιακές συμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν έχει υπογραφεί ούτε μια επιχειρησιακή σύμβαση.


Μπορεί η ΓΣΕΒΕΕ και οι έμποροι να συντάσσονται με τη ΓΣΕΕ ( αφήνοντας εκτεθειμένο το ΣΕΒ ) και επισήμως να αντιδρούν στη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με το επιχείρημα πως θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό , όμως στην αγορά εργασίας επικρατεί αναβρασμός και οι επιχειρηματίες περιμένουν να εκμεταλλευτούν το μέτρο για να " ψαλιδίσουν" το εργατικό κόστος …

Τα σενάρια της Λούκας


Πάντως η Υπουργός Εργασίας έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για τις συμβάσεις και τη διαιτησία τα οποία έχει ήδη θέσει υπόψη των κοινωνικών εταίρων σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανατροπές που έφερε το μνημόνιο Νο 3 και να περισώσει σ' ένα βαθμό τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα .

-Το πρώτο προβλέπει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων με περικοπές αμοιβών 15%έως 20% και διάρκεια εφαρμογή 1+1 έτος . Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει στο άμεσο μέλλον διάταξη που θα μονιμοποιεί την προσθήκη για ενίσχυση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ώστε να παρεμβαίνει η πολιτεία πριν φτάσουν στο λουκέτο. Το σχέδιο θα έχει τον τίτλο " επιχειρηματικός οδικός χάρτης " και θα προβλέπει παρεμβάσεις όποτε υπάρχει ανάγκη , ανεξάρτητα από την κρίση ( μπορεί η επιχείρηση να αντιμετωπίζει διαρθρωτικό πρόβλημα).

- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει υπογραφή σύμβασης ειδικών συνθηκών με χαμηλότερες αμοιβές την οποία έχουν συμφωνήσει από κοινού για δικούς τους λόγους - όχι απαραίτητα εξαιτίας της απειλής λουκέτου- εργοδότης και σωματείο. Για τη νομιμοποιητική βάση της σύμβασης - ότι δεν αποτελεί προϊόν εκβιασμού του εργοδότη -πρέπει να γνωμοδοτήσει το ανώτατο συμβούλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας .

Πάντως το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στην περίπτωση που απολυθεί ο εργαζόμενος , η αποζημίωση του θα υπολογιστεί με βάση τον πρότερο μισθό του και όχι τον " ψαλιδισμένο" που εισπράττει βάσει της σύμβασης ειδικών συνθηκών .

Επίσης , αποκτούν το δικαίωμα σύστασης σωματείου ( μετά από πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ) επιχειρήσεις που απασχολούν και κάτω από 20 άτομα ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν με την εργοδοσία για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης και να μην βρεθούν στο έλεος των ατομικών συμβάσεων με απεχθέστερους όρους .

Πρακτικά ,οι εργαζόμενοι που θα έχουν τις βαρύτερες απώλειες με την εφαρμογή του μέτρου , θα είναι οι ναυτικοί πράκτορες ( πρώτος μισθός 1260 ευρώ) , εργαζόμενοι στον τουρισμό ( μισθός 903 ευρώ) τραπεζοϋπάλληλοι , οι εμποροϋπάλληλοι και κλάδοι επιστημόνων που υπογράφουν γενναιόδωρες κλαδικές συμβάσεις .

Αλλαγές στη διαιτησία

Την ίδια ώρα στο θέμα της διαιτησίας το υπουργείο δίνοντας σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, προχώρησε σε 3 αλλαγές που προβλέπουν:
α)να συζητούνται στην διαιτησία μόνο τα θέματα μισθών και όχι οι όροι εργασίας
β)οι κοινωνικοί εταίροι θα προσφεύγουν στην διαιτησία είτε από κοινού είτε μονομερώς μόνο εφόσον προηγηθεί η διαδικασία της μεσολάβησης

γ)καλούνται οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ να αποφασίσουν το 2018 αν θα διατηρηθεί η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Read more...

Ο Καραμανλής έκανε τη μεγάλη απάτη ...



Στην κυβέρνηση Καραμανλή επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την ελληνική κρίση ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Χανς Αϊχελ, ο οποίος υπέγραψε την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ το 2000. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αϊχελ τονίζει ότι «κανείς δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες το 2000, αλλά αυτό που...
συντελέστηκε το 2009- όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4% ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4% του ΑΕΠ- δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη». Ο ίδιος εξηγεί ότι το 2000 όλοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν, τότε, στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως επίσης ότι η στατιστική της υπηρεσία της δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Ηταν γνωστό επίσης ότι η Ελλάδα δεν τηρεί το κριτήριο του Μάαστριχτ για το συνολικό έλλειμμα.
BHMA.


Read more...

Τα χειλιά-ρικα της κρίσης...



Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το οικονομικό φαινόμενο τόσο στο πραγματολογικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο.

Η αξία τους είναι άυλη. Δεν την αντλούν από το ίδιο το υλικό τους αλλά από τη συμβατική υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας που τα έκοψε να επιστρέψει το ισόποσο που αναγράφεται επάνω τους σε χρυσό ή σε συνάλλαγμα, άμα τη εμφανίσει τους. Πρόκειται δηλαδή για μία υποσχετική, μία ομολογία, ένα τραπεζογραμμάτιο.

Το νόμισμα πραγματολογικά διευκόλυνε τις οικονομικές συναλλαγές και επέφερε επανάσταση, καταργώντας τις ανταλλακτικές οικονομίες. Ψυχολογικά εξέθρεψε ένα όνειρο και έναν εφιάλτη. Θα λέγαμε τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος.

Το όνειρο της φιλαργυρίας, όπου η εύκολη φύλαξη και συγκέντρωση των νομισμάτων έδωσε νέα διάσταση στο νόημα και την πράξη της αποθησαύρισης. Ο,τι ήταν όνειρο για τους φιλοχρήματους, για πολλούς κοινωνικούς επαναστάτες αποτέλεσε τον εφιάλτη της οικονομικής ανισότητας, των ταξικών διακρίσεων και του καταναλωτισμού.

Τώρα, μάλιστα, με την οικονομική κρίση που από τους περισσότερους ειδικούς αποδίδεται σε χρηματοοικονομικές ακροβασίες και απάτες, η μονεταριστική βάση της παγκόσμιας οικονομίας υφίσταται από πολλούς ανήλεη κριτική. Η αταβιστική ανάμνηση της ανταλλακτικής κοινωνίας επανέρχεται παρηγορητική και γεμάτη υποσχέσεις. Τότε που τα αγαθά κυκλοφορούσαν με την απτή, φυσική τους αξία, χωρίς την αντιστοίχησή τους με τον άυλο μεσολαβητή, το χρήμα.

Σε αυτό το κλίμα γίναμε αίφνης κοινωνοί της ίδρυσης μίας Τράπεζας Τέχνης (Artbank) από ομάδα καλλιτεχνών, που φιλοτεχνεί ζωγραφιστά χαρτονομίσματα και θα τα εκθέτει ώς τις 3 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της ΕΠΑΣΚΤ,Θόλου και Πανός 19Α, στην Πλάκα. Οι καλλιτέχνες δεν ζωγραφίζουν επάνω στα ευρώ αλλά «εκδίδουν» το δικό τους χρήμα, έργα ζωγραφικής, που τιμώνται όσο τα ίδια πραγματικά αξίζουν. Η υπόσχεση και η ομολογία ενυπάρχουν στο ίδιο το υλικό τους. Δεν χρειάζεται να τα πας στην τράπεζα για να λάβεις το αντίτιμό τους, ούτε στα μαγαζιά για να ψωνίσεις. Εχεις ήδη ψωνίσει και το μόνο που σου μένει είναι να τα πάρεις σπίτι σου να τα θαυμάζεις. Η τρίτη και καλύτερη όψη του αυτού νομίσματος. Φοβερή ιδέα που την πάμε με χείλια.
enet.gr


Read more...

ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ


Νέα 48ωτη απεργία, μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, αποφάσισε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και άλλους παράγοντες της νησιωτικής οικονομίας.Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας...
Η ΠΝΟ στην οποία στρέφει τα βέλη της και μερίδα παραγωγών της Κρήτης, τα προϊόντα των οποίων παραμένουν στα λιμάνια, αναφερόμενη στους νησιώτες και επιβάτες, υποστηρίζει ότι, για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες.Η συνέχιση της απεργίας, πάντως, επηρεάζει και τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, κυρίως εκείνων που έχουν πλοία δρομολογημένα σε μεγάλες κύριες γραμμές με σχετικά ικανοποιητική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο (π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα).Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ν», υπολογίζεται ότι η ζημία, μέχρι στιγμής, προσεγγίζει το συνολικό κόστος της αύξησης που θα λάμβαναν οι ναυτικοί στην περίπτωση που είχε υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η όποια αύξηση φέτος δημιουργεί νέα βάση, πάνω στην οποία θα «πατήσει» η σύμβαση της επόμενης χρονιάς και πάντως σε κάθε περίπτωση η «σύγκρουση» μεταξύ ΠΝΟ και ΕΕΝ δεν αφορά μόνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας.Η ΕΕΝ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει ότι συνδέει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα, στην κατεύθυνση της προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο, για την οποία την ευθύνη φέρει όμως η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.
Read more...

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"


«Η χώρα πρέπει να μπει σε νέα πορεία και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει με τη συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα της κοινωνίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επεσήμανε...
ότι το κόμμα του στοχεύει στην ενίσχυση των μεθόδων που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες στην πολιτική». Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “η αυτάρεσκη κυβερνητική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι προσωρινής χρήσης” και πρόσθεσε ότι “η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επισημαίνοντας ότι έχει εμπλακεί “με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, αστοχίας, πρόσθετων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται στην αποφυγή της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών εις βάρος των αδύνατων στρωμάτων και στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα υπέρ των πολιτών.

Απάντηση στη κρίση δεν μπορούν να δώσουν τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, η πολιτική ατροφία και υποκρισία της ΝΔ, τα συνθήματα που δεν έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, τόνισε ο Φ. Κουβέλης. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του κόμματός του, που προτείνει “ριζική πολιτική στροφή σε όλους τους τομείς, για να εφαρμοστεί ένα δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση της οικονομίας και του κράτους, τη συγκρότηση πραγματικού κοινωνικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη”.

Read more...

ΣΦΑΓΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Άρης Χατζηγεωργίου
(από την Ελευθεροτυπία)
Εφιάλτης αρχίζει για τον Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες που προσδοκούν από αυτόν υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Τα κενά που θα προκύψουν είναι αδύνατο να αναπληρωθούν καθώς στους σχετικούς δημοτικούς φορείς...
υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου που οδηγούνται στην έξοδο καθώς, όπως δηλώθηκε και επισήμως, μόνο οι 5.200 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνολικά 18 ανεξάρτητους δημοτικούς φορείς, εκ των οποίων κάποιοι προσφέρουν σημαντικό έργο και άλλοι φυτοζωούν ή λειτουργούν ουσιαστικά μόνο για να «τακτοποιούνται» πρόσωπα από το περιβάλλον των δημάρχων στα διοικητικά τους συμβούλια. Βάσει του «Καλλικράτη», οι 18 αυτοί φορείς θα πρέπει να συγχωνευτούν σε δύο ή τρεις -εάν θεωρηθεί ότι και το δημοτικό ραδιόφωνο πρέπει να διατηρήσει αυτοδύναμη παρουσία. Ανάμεσά τους βρίσκονται:

* Το Δημοτικό Βρεφοκομείο που στελεχώνει τους παιδικούς σταθμούς, ενώ μαγειρεύει και το φαγητό για τα δημοτικά συσσίτια. Σε αυτό υπηρετούν 512 συμβασιούχοι σε σύνολο 1.625 υπαλλήλων. Θα χαθεί δηλαδή το 31,5% του δυναμικού του.

* Ο Οργανισμός Νεολαίας Αθλησης που, μεταξύ άλλων, στελεχώνει τα δημοτικά γυμναστήρια και συντηρεί τις παιδικές χαρές θα χάσει 397 υπαλλήλους ή το 43,3% του δυναμικού του.

* Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων θα χάσει 62 συμβασιούχους ή το 67,4%!

* Η Επιχείρηση Μηχανογράφησης θα χάσει το 91,4% ή 330 υπαλλήλους μέσω των οποίων στελέχωνε -καλώς ή κακώς- και άλλες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Αλλοδαπών, τα ΚΕΠ και διάφορα γραφεία που ήθελαν προσωπικό μηχανογράφησης.

* Ο Εθνικός Κήπος χάνει το μισό του προσωπικό (47,2%) ή 25 εργαζομένους.

* Η Δημοτική Ραδιοφωνία (Αθήνα 9,84) χάνει 125 εργαζόμενους με σύμβαση έργου, που είναι το 46,3% της δύναμής της.

* Στα Μουσικά Σύνολα 47 υπάλληλοι (28,3%) είναι συμβασιούχοι και η διάλυση αναμένεται «ηχηρή», καθώς οι μπάντες δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν φύγουν π.χ. όλα τα πνευστά ή όλα τα κρουστά και μείνουν οι υπόλοιποι.

Θεωρητικά όλοι οι δημοτικοί φορείς, εφόσον συγχωνευτούν, θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν προσωπικό από τους μόνιμους που δεν θα είναι διασπαρμένοι σε 18 σημεία. Παραμένει όμως ερώτημα το αν οι 1.113 μόνιμοι του Βρεφοκομείου θα μπορέσουν να βγάλουν την ίδια δουλειά με τους 1.625 που ήταν (μαζί με τους συμβασιούχους), ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποιους από τους 520 μονίμους του ΟΝΑ ή τους 303 του Πολιτισμικού Οργανισμού. Ισως αξιοποιήσουν όμως κάποιους από τους 119 μόνιμους των Μουσικών Συνόλων, για να παίζουν νανουρίσματα στα παιδιά...

Καθαριότητα

Τραγωδία χωρίς κάθαρση απειλείται όμως στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, που εκτελείται όχι από κάποιον φορέα αλλά από την αρμόδια διεύθυνση. Στη διεύθυνση αυτή υπηρετούν 706 συμβασιούχοι (20,5% του συνόλου). Εξ αυτών οι 86 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι 220 δουλεύουν στην αποκομιδή και 400 στον οδοκαθαρισμό. Θεωρητικώς απομένουν 406 μόνιμοι οδηγοί (εάν δεν έχουν αποσυρθεί σε υπηρεσίες γραφείου ή «υψηλών προσώπων») και 1.410 για την αποκομιδή. Με πλήρη εξαφάνιση απειλούνται και τα καροτσάκια του οδοκαθαρισμού, αφού οι 400 συμβασιούχοι είναι το 33,3% του συνόλου στον κλάδο.

Κρίσιμη κατάσταση και στην ταλαίπωρη Διεύθυνση Αλλοδαπών όπου οι 54 από τους 72 υπαλλήλους είναι συμβασιούχοι. Στον αντίποδα, παρελθόν πρέπει να θεωρηθούν οι «πολυτέλειες» στα γραφεία δημάρχου, αντιδημάρχων, Τύπου και δημοσίων σχέσεων, αν και παραμένουν 150 μόνιμοι υπάλληλοι που έως τώρα όμως είχαν άλλους 90 συμβασιούχους να... τραβάνε το ζόρι.

Στις δεκάδες ακόμη υπηρεσίες του δήμου (τεχνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αστυνομία, ληξιαρχεία, κοιμητήρια κ.λπ.) το πρόβλημα αναμένεται μικρότερο, καθώς εργάζονται περίπου 4.000 μόνιμοι και μόλις 300 συμβασιούχοι (για να προκύψει ένα γενικό σύνολο 12.000 ανθρώπων).

Συνέπειες

Δύο χθεσινές ανακοινώσεις του Δήμου Αθηναίων αναφέρονται στις ήδη καταγραφόμενες συνέπειες της απομάκρυνσης συμβασιούχων εργαζομένων. Ο δήμος δικαιολογεί την καθυστέρηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά την πενθήμερη απεργία, στην απόλυση 100 συμβασιούχων από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου κατήγγειλε ότι το δικαστήριο απέρριψε την προσωρινή παραμονή συμβασιούχων με συνέπεια να μη λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας υπερηλίκων της Πατησίων (τζάμπα τα προεκλογικά εγκαίνια Κακλαμάνη...), το Πολυκέντρο για ΑΜΕΑ Κολοκυνθούς και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο. Οι υπόλοιπες δομές και οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν με τη βοήθεια εθελοντών.
Read more...

Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Ηταν η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ίσως η πιο κρίσιμη, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, που έγινε το τελευταίο διάστημα, αφού τα μέλη του καθοδηγητικού αυτού οργάνου του ΠαΣοΚ απέφυγαν τις πολλές αντιπαραθέσεις, την κριτική και τα «συντροφικά μαχαιρώματα». Το κλίμα άλλωστε δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο...


Ετσι κάθησαν να κάνουν έναν απολογισμό του έργου και της κυβέρνησης, αλλά και των αποτελεσμάτων των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης αλλά και καλύτερης συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος επανήλθε επιτακτικά αυτή τη φορά. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε απ' όλους και κυρίως από τους συνδικαλιστές-μέλη του ΠαΣοΚ μορατόριουμ ενός έτους για να περάσουν οι «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπαν ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα η «ανοιχτή ζύμωση» μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και συνδικαλιστών για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να έφυγε από τη συνεδρίαση ικανοποιημένος γιατί, όπως ειπώθηκε, άκουσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να επιβραβεύουν τις επιλογές του και να επικροτούν το δίλημμα που έθεσε για τις εκλογές. Ενας άλλος που θα ήταν ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση (αν και δεν παρίστατο, λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων) ήταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Και τούτο γιατί αναγνωρίστηκε από όλους ότι ο «Καλλικράτης» δημιούργησε πλειοψηφικό ρεύμα, όπως αναγνωρίστηκε και η επιμονή του να επαναφέρει το 50% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών καθώς και η συμβολή του να υπάρξει το δίλημμα των εκλογών.

Δεν ήταν λίγα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που αναφέρθηκαν στην κυβερνητική επιλογή για κατάργηση του 42% για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη και την επαναφορά του 50%: «Ηταν ένα ρίσκο, το οποίο όμως λειτούργησε θετικά» είπαν αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και ορισμένα αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν ο χάρτης των περιφερειών, την πρώτη Κυριακή, εάν ίσχυε το 42%.

Παρά τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία, με τις συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ που άρχισαν να ανακοινώνονται και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και παρά το απεργιακό κύμα που αναμένεται να υπάρξει την προσεχή εβδομάδα, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου απέφυγαν την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση (και κυρίως προς τον παρόντα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου), ζητώντας κυρίως να επιστρέψει το ΠαΣοΚ στον κόσμο, εκεί δηλαδή απ' όπου ξεκίνησε.

Το ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος ετέθη από πολλούς στη συνεδρίαση, με τον κ. Παπανδρέου να ζητεί αυτή τη φορά ενημέρωση για τις περιπτώσεις όποιων υπουργών δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά με τα κομματικά όργανα. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα άτυπο εσωκομματικό μορατόριουμ, προτείνοντας παράλληλα συνεργασία κόμματος και κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργία τριμερών επιτροπών με εκπροσώπους του κόμματος, της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για κάθε υπουργείο και αναλόγως του θέματος προς αντιμετώπιση.

Το κύριο όμως ζήτημα που απασχόλησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ποια στρατηγική ακολουθήθηκε, εάν έγιναν λάθη ή παραλείψεις και εάν λειτούργησε θετικά ή όχι το δίλημμα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Χαρακτηριστική ήταν και η αυτοκριτική που έκανε ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μίχας που αιφνιδίασε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σας φέρω και τον Πειραιά. Ζητώ συγγνώμη που δεν κέρδισα. Θα είχαμε τώρα τρία στα τρία. Εγώ φταίω».

Ο γραμματέας της ΚΟ κ. Β. Εξαρχος παίρνοντας τον λόγο, είπε: «Κακά τα ψέματα. Εάν δεν υπήρχε η στρατηγική του διλήμματος θα πηγαίναμε στις εκλογές άκλαυτοι». Η ευρωβουλευτής κυρία Συλβάνα Ράπτη χαρακτήρισε «εξαιρετικό» για το ΠαΣοΚ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στο ότι η κυβέρνηση επανέφερε το το 50%, στο ότι υπήρξε το δίλημμα των εκλογών το οποίο λειτούργησε θετικά στους ψηφοφόρους και στο ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε συνεργασίες με άλλα προοδευτικά κόμματα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Κουτσούκος είπε ότι το δίλημμα ήταν καθοριστικό για τη νίκη στις εκλογές και αναφέρθηκε στην κρίση, ζητώντας να υπάρξει στο κόμμα σαφές ιδεολογικό και πολιτικό περίγραμμα. Η κυρία Τόνια Αντωνίου είπε ότι «σοφός είναι ο λαός, όσο σοφό είναι και το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να μας προβληματίσει η αποχή, κυρίως της νεολαίας». Αναφέρθηκε και αυτή στο δίλημμα, ως καθοριστικό παράγοντα που άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα και ζήτησε να μην «εφησυχάζουμε από τον κατακερματισμό» άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Κ. Ασκούνης είπε ότι ναι μεν η νίκη έδωσε στο ΠαΣοΚ το πάνω χέρι, αλλά, όπως είπε, «προς Θεού, όχι πανηγυρισμούς τώρα». Τέλος, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, αφού αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο δίλημμα, έκανε μία αποτίμηση του «θετικού», όπως είπε, αποτελέσματος, λέγοντας ότι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργασία στο μέλλον. Ζήτησε να υπάρξει προγραμματισμός για δράση του ΠαΣοΚ στην περιφέρεια, με τη δημιουργία περιφερειακών συνεδρίων.

Λόγω της δύσκολης περιόδου, που ήδη ξεκίνησε, κρίθηκε ότι το ΠαΣοΚ δεν διαθέτει την πολυτέλεια εσωκομματικών περιπετειών και αλλαγής οργάνων. Ετσι τα τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι κκ. Εμμ. Οθωνας, Δ. Κουσελάς και Ι. Κουτσούκος, που είναι υφυπουργοί, θα παραμείνουν στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.


Read more...

ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ...


ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚΟΥΣ Η ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Δεν τραβάει η στήριξη που επιθυμεί η Ντόρα από τον κεντροδεξιό Τύπο, καθώς καμία εφημερίδα δεν λαμβάνει το ρίσκο να στηρίξει το νέο κόμμα, χάνοντας τους χιλιάδες αναγνώστες που ανήκουν στη Ν.Δ. και αποφάσισε να βασιστεί στη νέα...
προσπάθεια που χαρακτηρίζεται ως "κεντροδεξιά", σε αυτήν όμως δεν εργάζεται ούτε ένας διευθυντής ή δημοσιογράφος που να έχει ρίζες και να πιστεύει στην κεντροδεξιά. Η Ντόρα βρίσκεται πίσω από τη νέα εφημερίδα "Δημοκρατία", εκδότης της οποίας θα είναι ο Γιάννης Φιλιππάκης και Γενικός Διευθυντής ο Χρήστος Μουλίνος। Τα γραφεία που έχουν ενοικιαστεί από γνωστό επιχειρηματία θα βρίσκονται απέναντι από την οδό Αραβαντινού. Προφανώς για να έχουν απευθείας... γραμμή με την Οικογένεια! Ελπίζουμε ότι η εφημερίδα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν θα πιάσει σε πωλήσεις τα νούμερα του κόμματος της Μπακογιάννη που εμφανίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις..
fimotro
Read more...

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ


Πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ της Real News για τις συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι ανοίγουν ένα νέο κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων μέσα στο κυβερνών κόμμα. Σε αυτά τα παρασκήνια ο Χατζηνικολάου είναι ειδικός. Η εφημερίδα, δημοσιοποιεί στοιχεία που αλλάζουν την... ατζέντα της ειδησεογραφίας των ημερών. Και τα δημοσιοποιεί σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, που όσον αφορά το πολιτικό ρεπορτάζ τα φώτα είναι στραμμένα στη Νέα Δημοκρατία και την κεντροδεξιά γενικότερα. Όταν οι πολιτικοί μιλούν στους πολιτικούς συντάκτες βγαίνουν ειδήσεις. Όταν δεν μιλούν διαστρεβλώνονται οι ειδήσεις...
Read more...

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κάτη
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Εκατομμύρια ευρώ, που επί χρόνια έρρεαν αφειδώς από τον δημόσιο κορβανά στα ταμεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθήνας «Αλληλεγγύη», προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένα ανθρωπιστικά προγράμματα, κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς αγορές, ταξίδια και άλλους «ανοίκειους σκοπούς», αφήνοντας μια τεράστια «μαύρη τρύπα» (9,5 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία της ΜΚΟ, ανάλογη του χρέους της προς το ελληνικό Δημόσιο...
Το μέγεθος του σκανδάλου ξεπερνά κατά πολύ το φιάσκο με τους τόνους των σάπιων πουλερικών που ποτέ δεν έφτασαν στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές (το 2006). Οπως προκύπτει από τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», το «μενού» των ατασθαλιών είχε πολλά... εδέσματα ελέω των χορηγιών της πολιτείας.

Η υπόθεση έχει φτάσει στην ποινική αλλά και στην αστική Δικαιοσύνη και σύμφωνα με το συγκλονιστικό περιεχόμενο αγωγής που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας από τη «ΜΚΟ Αγάπη» (όπως εξαγνιστικά μετονομάστηκε η μη... κερδοσκοπική «Αλληλεγγύη», περνώντας πλέον επί ημερών αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος), οι επί τέσσερα χρόνια «διαχειριστές» των λεόντειων κονδυλίων που διέθετε το υπουργείο Εξωτερικών για ανθρωπιστικό έργο δεν εκτέλεσαν ποτέ τα σχετικά προγράμματα.

Αντίθετα, φέρεται να κατασπατάλησαν εκατομμύρια για άσχετες προς το καταστατικό της Οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αειμνήστου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο, ο οποίος με απόφασή του είχε εκχωρήσει υπερεξουσίες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ (η οποία τότε ανήκε αποκλειστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθήνας), Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Στο μεγάλο αμαρτωλό φαγοπότι στην «Αλληλεγγύη», για το οποίο τώρα εγκαλείται από την «Αγάπη» ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, φέρεται να θυσιάστηκαν ακόμη και χρήματα -εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- που είχαν συγκεντρωθεί από εράνους υπέρ σεισμόπληκτων, επιδοτήσεις για την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά και χρήματα της Ιεράς Συνόδου για τα θύματα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων (της εκκαθάρισης προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός), η συνολική ζημιά για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ανέρχεται στα 9.505.200 ευρώ! Από αυτό το τεράστιο ποσόν το ΥΠΕΞ ζητεί σήμερα με τις καταλογιστικές του πράξεις την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευε για τις φιλανθρωπίες που δεν γίνονταν, συνολικού ύψους με τις προσαυξήσεις 7.490.456,99 ευρώ.

Παρά όμως το ηθικό, οικονομικό και προφανώς ποινικό μέγεθος του πολύκροτου σκανδάλου της Αλληλεγγύης, μια παρωνυχίδα του οποίου ήταν τα... σάπια κοτόπουλα, η σχετική αγωγή σε βάρος των φερομένων ως υπευθύνων που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο τον Αύγουστο του 2010 προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου του... 2013!

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 μετά την αποστολή -σε Εισαγγελία και υπουργείο Εξωτερικών- των τελικών πορισματικών ελέγχων και όλων των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε ό,τι αφορά το ΥΠΕΞ, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ κατέθεσαν και τον περασμένο Ιούνιο συμπληρωματικά στοιχεία, πλην όμως από πλευράς του υπουργείου δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία καταλογισμού σε βάρος του φερόμενου ως πραγματικού υπεύθυνου της υπόθεσης.

Πρόσφατα μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στην Εισαγγελία της Αθήνας, παρακαλώντας για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους. Καθώς, πέραν όλων των άλλων, το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης» έχει μπλοκάρει και το φιλανθρωπικό έργο της «Αγάπης», αφού το Δημόσιο δεν δίνει πλέον χρήματα για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» (πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών και ηλικιωμένων), συμψηφίζοντας το ποσό από τα κονδύλια που εξανεμίστηκαν.

Η απόδοση ευθυνών

Η αγωγή με την οποία διεκδικούνται τα απολεσθέντα εκατομμύρια στρέφεται σε βάρος των:

* Δημήτρη Φουρλεμάδη, διευθύνοντος συμβούλου της «Αλληλεγγύης» από της ιδρύσεώς της το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, στον οποίο είχαν περιέλθει όλες οι εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από εντολή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.

* Γεωργίας Λυμπέρη, πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αμισθί εργάστηκε στην «Αλληλεγγύη» από 13/9/2005 έως τον Ιούνιο του 2008 και της είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της ΜΚΟ και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των διαφόρων προγραμμάτων των υπουργείων και μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπέγραφε τις επιταγές εξόδων της «Αλληλεγγύης» και γενικά ήταν το νούμερο 2 στην Ιεραρχία της.

* Βασίλη Μαχαίρα, λογιστή και οικονομικού διευθυντή της «Αλληλεγγύης», ο οποίος ήλεγχε και συνυπέγραφε τις πληρωμές της «Αλληλεγγύης».

Οπως αναφέρεται στην αγωγή, ο πρώτος εναγόμενος «ενήργησε με την άμεση και αναγκαία σύμπραξη των άλλων δύο».

Ασύλληπτες ατασθαλίες

Μετά τους διαχειριστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν κι αφού ήδη το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει λεπτομερή απολογισμό διαχείρισης, συγκροτήθηκε επιτροπή (στην οποια συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Ηλείας, Γερμανός και Σιδηροκάστρου, Μακάριος) ακροάσεως διατελεσάντων μελών του Δ.Σ. «Αλληλεγγύης» και λοιπών εμπλεκόμενων προσώπων. Στην επιτροπή δεν παρουσιάστηκαν οι Φουρλεμάδης (απέστειλε επιστολή), Λυμπέρη (απέστειλε εξώδικη δήλωση) και Μαχαίρας.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής και το σχετικό της πόρισμα, που επισυνάπτονται στην αγωγή, καταλογίστηκαν ευθύνες στον:

* Δημήτρη Φουρλεμάδη για:

- Τον καταλογισμό από το ΥΠΕΞ των περίπου 6.700.000 ευρώ σε βάρος της «Αλληλεγγύης» από το πρόγραμμα των κοτόπουλων στο Ιράκ, καθώς το ποσόν των 5.600.000 ευρώ που έλαβε η «Αλληλεγγύη» ως πρώτη δόση από το ΥΠΕΞ και το οποίο ανέλαβε ολόκληρο δεν φαίνεται πού δαπανήθηκε.

Λέγεται μάλιστα ότι δόθηκε ολόκληρο σε εφοπλιστή από τον οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε λάβει ισόποσο δάνειο προκειμένου η «Αλληλεγγύη» να επιστρέψει το ποσό στο ΥΠΕΞ, το οποίο είχε λάβει νωρίτερα ως προκαταβολή για παρόμοιο πρόγραμμα το οποίο επίσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Ευθύνεται λοιπόν και για τη δεύτερη προκαταβολή που έλαβε για δαπάνες εκτός προγράμματος «διά ανοίκειες δαπάνες», με συνέπεια η ΜΚΟ να μην έχει το ποσόν για να εκτελέσει το πρόγραμμα ή να επιστρέψει την προκαταβολή. Δεν ενημέρωσε μάλιστα τη νέα διοίκηση της «Αλληλεγγύης» για τον καταλογισμό του ΥΠΕΞ ώστε να πράξει τα δέοντα.

- Ευθύνεται γιατί ενώ παρέλαβε κι άλλες προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΕΞ για διάφορα άλλα προγράμματα δεν εκτελέστηκαν τα έργα, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στο ΥΠΕΞ ούτε βρέθηκαν στους λογαριασμούς της «Αλληλεγγύης».

Ο κ. Φουρλεμάδης:

- Προέβη -κατά τους ενάγοντες- σε αγορές υλικών ή εξοφλήσεις τιμολογίων δαπανών ξένων προς το έργο και τους καταστατικούς σκοπούς της «Αλληλεγγύης», όπως αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεά τους στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή εξοφλήσεις τιμολογίων του Διορθόδοξου Κέντρου. Δαπανήθηκαν ακόμη μεγάλα ποσά άνω των 100.000 ευρώ για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του μακαριστού Χριστόδουλου στο Κόσοβο, αγορά αρχιερατικών εγκολπίων, σταυρών και ποιμαντικών ράβδων, κεριού εκκλησιών, ημερολογίων, έντυπων βιβλίων κ.λπ.

- Αγόρασε 371.093 κιλά πουλερικά, αξίας 742.186 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στα ψυγεία χαλασμένα και δαπανήθηκαν κι άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.

- Το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών στη Συρία απ' όπου επιστράφηκαν ως ακατάλληλα.

- Ελαβε από την Ιερά Σύνοδο 345.000 ευρώ για τα θύματα του Λιβάνου που τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς αλλοιώνοντας τα παραστατικά είσπραξης των επιταγών.

- Μίσθωσε ακίνητα χωρίς να υπάρχει ανάγκη και τα ποσά κατέβαλλε η «Αλληλεγγύη».

- Αγόρασε τέσσερα πολυώροφα ακίνητα δαπανώντας και τεράστια ποσά για τη διαρρύθμισή τους.

- Ενώ ο έρανος για τα θύματα του τσουνάμι απέφερε 1.663.900,63 ευρώ, η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠΕΞ μόνο 1.355.000 ευρώ και δεν φαίνεται τι έγινε το υπόλοιπο των 308.000 ευρώ.

- Στα έργα και τις ημέρες της «Αλληλεγγύης» επί ημερών Φουρλεμάδη προστίθενται -σύμφωνα με την αγωγή- προκαταβολές για προγράμματα όπως κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα Ινδονησίας, που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς και η είσπραξη προκαταβολής για κατασκευή σχολείου-ορφανοτροφείου στην ίδια περιοχή, έργο που επίσης δεν εκτελέστηκε ποτέ. *

Read more...

ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Φώσκολος
(απο ΕΘΝΟΣ)
Δύο «βόμβες» απειλούν τις συντάξεις του ΙΚΑ. Από τη μία η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και από την άλλη η επέλαση των επιχειρησιακών συμβάσεων, που μοιραία οδηγεί σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να...
αποδυναμώσουν τις χρηματοδοτικές εισροές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, με την εκτόξευση της ανεργίας, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και τις μειώσεις των αποδοχών που φέρνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις της τρόικας αναμένεται να επιφέρουν σημαντική συρρίκνωση στα έσοδα του ΙΚΑ, που είναι ο ασφαλιστικός φορέας των μισθωτών.


Τα έσοδα του Ιδρύματος σήμερα από τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τελικώς επικρατήσει στην πράξη το σενάριο της γενικευμένης κατίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, που εκτιμάται πως μπορεί να ψαλιδίσει τις αποδοχές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα της τάξης του 20%, τότε εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς το ΙΚΑ ενδέχεται να μειωθούν σε αντίστοιχο ποσοστό. Αυτό σημαίνει -στο χειρότερο σενάριο της οριζόντιας επιβολής επιχειρησιακών συμβάσεων- μια μείωση εισφορών κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας προβληματίζονται, καθώς τυχόν οριζόντια εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να δημιουργήσει «τρύπα» στο ΙΚΑ, που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών.

Οπως υπολογίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλισης, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας -ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας και μείωση αμοιβών από επιχειρησιακές συμβάσεις- αναμένεται να στερήσουν από το ΙΚΑ πολλαπλάσιους πόρους σε σύγκριση με τα ποσά που προσπαθεί το Ιδρυμα να εξοικονομήσει με διάφορα μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος της σπατάλης στις παροχές υγείας και στα φάρμακα, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ο εξορθολογισμός λειτουργίας ή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

«Οι δύο παράλληλες εξελίξεις της κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας και της αναμενόμενης μείωσης των αποδόσεων ασφαλιστικών εισφορών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ», τονίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ ? ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς.

Η ανεργία σήμερα καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία στο 12,2% (Αύγουστος 2010), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 613.108 ανέργους. «Οι προβολές για το 2011 δείχνουν πως η ανεργία συνεχώς διογκώνεται», σημειώνει ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας πως η πραγματική ανεργία σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο την εκτιμά η Στατιστική Υπηρεσία. Οι υπολογισμοί του ΙΝΕ ? ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για 1.000.000 ανέργους στο τέλος του 2011, αριθμός που αναμένεται να... απορυθμίσει την οικονομική ζυγαριά του Ασφαλιστικού.

Σήμερα η σχέση συνταξιούχων - εργαζομένων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ένας προς δύο. Εργάζονται, δηλαδή, δύο άτομα για να πληρωθεί μία σύνταξη. «Η σχέση αυτή δεν είναι βιώσιμη», σημειώνει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. «Οταν η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων πέφτει κάτω από το τρία, τότε υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ροβ. Σπυρόπουλος
Ολα έχουν προβλεφθεί

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, επισημαίνει πως «το μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας», ενώ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις σημειώνει: «να δούμε πρώτα ποιους θα αφορούν και πού θα εφαρμοστούν». Ο ίδιος εκτιμά πως οι απώλειες εσόδων από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα είναι σημαντικές για το ΙΚΑ, ενώ προσθέτει πως ο προϋπολογισμός του 2011 έχει προβλέψει την αύξηση της ανεργίας και την αντίστοιχη μείωση εσόδων.

Σάββας Ρομπόλης
Η μείωση της ανεργίας θα εξασφαλίσει πόρους στο σύστημα

«Οι αλλαγές που έγιναν στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης την τελευταία 20ετία (1990-2010) και οδήγησαν σε μειώσεις παροχών, όπως η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών κ.ά. δεν εξασφάλισαν τελικά τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη γήρανση του πληθυσμού και το κόστος της ανεργίας στην περίοδο της κρίσης», δηλώνει ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Φαίνεται πως τελικά η λύση που μπορεί να εξασφαλίσει πόρους στο σύστημα χωρίς να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή -κι αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη σε επιστημονικό επίπεδο- είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αν δεν γίνουν αυτά στην πορεία εξόδου από την κρίση, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς σύγκρουση των γενεών και σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, ιδιαίτερα των νέων γενεών», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ
Στο ναδίρ η κατανάλωση, στο ζενίθ τα λουκέτα

Στο... ναδίρ θα οδηγήσει την κατανάλωση και στο... ζενίθ τα λουκέτα η επέκταση χωρίς περιορισμούς των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Τις δραματικές επιπτώσεις στην αγορά από τη μείωση των μισθών που θα επιφέρουν οι νέου τύπου συμβάσεις περιγράφουν στο «Εθνος» με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, τάσσεται υπέρ της θέσπισης περιορισμών στις επιχειρησιακές συμβάσεις, κι εξηγεί: «Αν δεν συμβεί αυτό κι έχουμε μια αλόγιστη επέκτασή τους, τότε θα έχουμε μεγαλύτερη συρρίκνωση της κατανάλωσης, αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις και τρομακτικές επιπτώσεις στην αγορά. Λουκέτα και ανεργία θα είναι τα αποτελέσματα».

«Ντόμινο»
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνει και ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Ν. Σκορίνης: «Οδηγούμαστε σε χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα. Ερχεται μείωση της ζήτησης και πρόκληση... ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, με συνέπειες το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση των ανέργων.

Επιπλέον, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις με μειωμένους κατά 20% και 30% τους μισθούς των εργαζομένων τους θα δυναμώσουν περαιτέρω τη δύναμή τους στην αγορά έναντι των μικρών επιχειρήσεων. Οι τελευταίες και μειώσεις να κάνουν στα δύο ή τρία άτομα που απασχολούν δεν μπορούν να κερδίσουν κάτι».

Read more...

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟ 2011


Απο ΤΑ ΝΕΑ
Λίγες µέρες µετά την… ψυχρή ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου της τρόικας στην Αθήνα, η ελληνική οικονοµία αναµένεται να δεχθεί ακόµη ένα πλήγµα από την αδυσώπητη πραγµατικότητα: τη ∆ευτέρα ανακοινώνονται από την Κοµισιόν οι φθινοπωρινές προβλέψεις – στοιχεία που επικαιροποιούνται δύο φορές τον...
χρόνο και τα οποία οι αγορές λαµβάνουν υπόψη τους κάτι παραπάνω από σοβαρά. Ετσι, µε τον ελληνικό προϋπολογισµό να έχει κατατεθεί στη Βουλή εµφανίζοντας το έλλειµµα να έχει µειωθεί το 2010 στο 9,4% – και προβλέποντας ότι το 2011 ο στόχος παραµένει το 7,6% _ η Κοµισιόν θα δώσει τα δικά της στοιχεία, βάσει των οποίων το 2010 το έλλειµµα µπορεί να είναι ελαφρώς µεγαλύτερο, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Τα στοιχεία για το δηµόσιο χρέος ενδεχοµένως να µην προκαλέσουν έκπληξη σε κανέναν, όµως θα επιβεβαιώσουν την αδυναµία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Για το 2010 το χρέος αναµένεται να είναι περίπου 145% και για το 2011 αναµένεται να ξεπεράσει το 155% του ΑΕΠ – ύψος στο οποίο δεν είχε προβλεφθεί να φτάσει πριν από το 2014.

Η ανεργία το 2010 θα αγγίξει το 14%, ενώ το 2011 θα κινηθεί περί το 15%, ανάλογα µε τις επιπτώσεις από τις λεγόµενες διαρθρωτικές αλλαγές. Στην πραγµατικότητα, φυσικά, πρόκειται για υψηλότερα ποσοστά λόγω της µεθοδολογίας που χρησιµοποιείται – οπότε, όπως λένε στις Βρυξέλλες, µπορεί κάποιος να µιλά για 1 εκατ. ανέργους το 2010, µε τάση αµείωτης ανόδου το ερχόµενο έτος. ∆ιαφοροποίηση παρουσιάζουν τα στοιχεία της Κοµισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης και όσον αφορά την ανάπτυξη – αν και οι δύο συµφωνούν πως η Ελλάδα είναι και θα παραµείνει σε ύφεση. Η Κοµισιόν θεωρεί ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα κινηθεί τουλάχιστον στο -5,0% (έναντι 4,3% του υπουργείου Οικονοµικών) ενώ για το ερχόµενο έτος προβλέπουν -3,5% µε επιφύλαξη.

Η ανταγωνιστικότητα. Κοινοτικές πηγές παραδέχονταν ότι η εικόνα της ελληνικής οικονοµίας κάθε άλλο παρά εικόνα µιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης είναι – τόνιζαν όµως ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αποκατασταθεί σιγά σιγά η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, πράγµα που αποτελεί και στόχο του προγράµµατος της Ενωσης και του ∆ΝΤ. Οπως εξηγούσαν, ενδεχοµένως το πρόγραµµα να µην πετύχει στο να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί µόνη της στις αγορές και, όπως ανέφερε και η τρόικα, να χρειαστεί παράταση στον χρόνο αποπληρωµής των δανείων ή και νέο δάνειο. Αυτό που κυρίως απασχολεί τις Βρυξέλλες όµως είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – η οποία σήµερα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωζώνης. Εντελώς κυνικά δε έλεγαν ότι το πρώτο βήµα θα πρέπει να είναι η µείωση του κατώτατου µισθού.

Νέες συνθήκες. Κυβερνητικές πηγές που συνοµιλούν µε τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι ο προσανατολισµός της ανταγωνιστικότητας είναι σαφής από µέρους της Κοµισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – σε αντίθεση µε το ∆ΝΤ που παραµένει προσηλωµένο στα µακροοικονοµικά µεγέθη. Κι έλεγαν χαρακτηριστικά πως «εάν το 2010 ήταν η χρονιά που την πλήρωσαν οι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο, το 2011 το κόστος της προσαρµογής θα το πληρώσουν οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς υποχρεωνόµαστε ουσιαστικά εν µια νυκτί να περάσουµε από ένα καθεστώς συλλογικών και κλαδικών διαπραγµατεύσεων στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας». Και στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι αυτό θα έχει «παρενέργειες» – µε πρώτη την αύξηση της ανεργίας – αρχικά, αλλά είναι ένα από τα απαραίτητα µέτρα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, όπως έχει δείξει η εµπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες όµως έχουν παράδοση επιχειρησιακών συµβουλίων, τοπικών συµφώνων απασχόλησης, διαπραγµατεύσεων σε χώρους εργασίας κ.λπ.

Οι Κοινοτικοί παραδέχονται επίσης ότι σε πρώτο στάδιο η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε κατακόρυφη µείωση του εισοδήµατος, δεδοµένου ότι στην Ελλάδα ο εργαζόµενος καλείται να καλύψει δαπάνες που σε άλλες χώρες καλύπτει το κράτος (υγεία, παιδεία, µεταφορές). Νέο πρόσωπο σε παλαιό ρόλο

Τουλάχιστον δύο ραντεβού θα έχει ο διαπραγµατευτής της Ελλάδας µε την οµάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα κληθεί να αποφασίσει και τον τρόπο αλλαγής της Συνθήκης και τους κανόνες του νέου µόνιµου µηχανισµού διάσωσης. Ο κ. Παπανδρέου µάλλον δεν θα µπορούσε να επιλέξει καταλληλότερο πρόσωπο – ο νυν σύµβουλός του, στη δεκαετία του ‘90 ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν από τη στενή οµάδα των τριών ή τεσσάρων ανθρώπων που µετείχαν στη διαπραγµάτευση της υποτίµησης της δραχµής αρχικά και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ στη συνέχεια (και παράλληλα!).

Αλλωστε, στο υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί µια άτυπη οµάδα, υπό την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην οποία όλοι οι µετέχοντες – κατά... σατανική σύµπτωση – έχουν σε κάποια φάση πάρει µέρος σε διαπραγµάτευση της χώρας (Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Γλυνός, Ναταλία Κοκκώνη, Παναγιώτης Ιωακειµίδης, Στέλιος Περράκης, Αντώνης Τριφύλλης).

Συσπείρωση χωρών. Στόχος του κ. Παπαδήµου είναι να υπάρξει µια συσπείρωση χωρών ώστε να πεισθεί η Γερµανία να τροποποιήσει την πρότασή της για τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης µε τρόπο που να µη δηµιουργεί στις αγορές την αίσθηση ότι προεξοφλεί τη χρεοκοπία κάποιων χωρών. Και προκειµένου να γίνει αυτό, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, πρέπει κατ’ αρχήν η διαπραγµάτευση να γίνει επί γραπτού κειµένου που θα παρουσιασθεί το αργότερο στις 14 ∆εκεµβρίου – δύο ηµέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή. Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές και κατανοητό και να µην εµπεριέχει τη συνήθη στην Ενωση «εποικοδοµητική ασάφεια» που θα δώσει στις αγορές τροφή για ερµηνείες. Οσον αφορά δε την περίφηµη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα αλλά και την ελεγχόµενη χρεοκοπία, θα πρέπει να υπάρχουν «ξεκάθαροι κανόνες, λειτουργικοί και αξιόπιστοι». Η Ελλάδα, όπως και άλλοι, επιδιώκουν ο µηχανισµός να έχει «ευρωπαϊκό καπέλο» κάτι που έρχεται σε αντίθεση µε τη γερµανική πρόταση.

Μεταβατικές περίοδοι. Η γερµανική πρόταση πάντως, που κάνει σαφές ότι οι προβλέψεις αφορούν τα νέα δάνεια και οµόλογα µετά τα µέσα του 2013, φέρεται να προβλέπει και µεταβατικές περιόδους, δεδοµένου ότι η πλήρης λειτουργία του µόνιµου µηχανισµού θα χρειαστεί περίπου οκτώ χρόνια. Και για αυτές τις µεταβατικές περιόδους λίγα πράγµατα είναι γνωστά.

Την ίδια ώρα, οι εταίροι – αλλά και οι αγορές – ανησυχούν για τον υπάρχοντα µηχανισµό και το κενό που µπορεί να υπάρξει µεταξύ του υπάρχοντος και του µόνιµου εάν προσφύγουν και άλλες χώρες, πέραν της Ιρλανδίας. Μια προοπτική που εµφανίζεται εξαιρετικά πιθανή για την Πορτογαλία αυτό το Σαββατοκύριακο – και, άρα, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόµενο της ισπανικής προσφυγής. Ο τρέχων µηχανισµός δεν διαθέτει τόσα χρήµατα – και το... ερώτηµα του ενός εκατοµµυρίου, όπως λένε στις Βρυξέλλες είναι «τι θα κάνει η Γερµανία;». Θα ενισχύσει µε επιπλέον χρήµατα πριν από το 2013 – οπότε είναι και η εκλογική χρονιά της – τις αδύναµες χώρες, χωρίς να έχουν εφαρµοσθεί ακόµη οι νέοι κανόνες; Ή θα αφήσει το ευρώ και την ευρωζώνη να «καταπέσουν», θεωρώντας πως η ίδια έχει εναλλακτικά σενάρια;

Read more...