Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Από 7 ανεξάρτητους βουλευτές έχουν ιδρυθεί 4 νέα κόμματα σε λίγους μήνες...




Αδιάκοπη και φυσικά δημόσια είναι η αυτογελοιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο σχεδόν κάθε μέρα ιδρύει από ένα νέο κόμμα.

Αυτή τη στιγμή, στη Βουλή υπάρχουν 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, 7 εκ των οποίων έχουν ...
συμμετάσχει ήδη στην ίδρυση 4 νέων κομμάτων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ίδρυσε...



...το κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» στο οποίο συμμετέχει και ο Χρήστος Αηδόνης.

Ο Πάρις Μουτσινάς και ο Οδυσσέας Βουδούρης δημιούργησαν το κόμμα «Η Κοινωνία πρώτα» ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος». Ο Χρήστος Ζώης ίδρυσε το κόμμα «Νέα Μέρα» του οποίου την Κ.Ο αποτελούν ο Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης.

Στοιχηματίζω ότι πιθανότατα κανένα από αυτά κόμματα δεν πρόκειται να κατέβει αυτόνομα σε καμία εκλογική αναμέτρηση κι αναρωτιέμαι ποιο ακριβώς είναι το σκεπτικό όλων αυτών κυρίων. Επίσης, που βρίσκουν όλοι τα χρήματα να ιδρύουν κόμματα και να γυρίζουν την Ελλάδα;

parapoliiki.com

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ



Χάνουν το δικαίωμα να λάβουν το επίδομα τέκνων όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που...

εκδόθηκε χθες, δίνει το «πράσινο» φως στους δικαιούχους γονείς να υποβάλουν, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, την ειδική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση μέσω του taxisnet και τα δικαιολογητικά στον ΟΓΑ, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά από την 1/1/2013 τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται (με βάση το ύψος του εισοδήματος και από το πρώτο παιδί) καθώς και την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση όσοι έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε μία δόση προβλέπεται να καταβληθούν τα χρήματα του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, ενώ θα ακολουθήσουν, στη συνέχεια, άλλες δύο δόσεις.
Για κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης οι δικαιούχοι υποχρεούνται εντός μηνός να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση/δήλωση μεταβολής στη Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω Taxisnet και τα συνοδευτικά της μεταβολής δικαιολογητικά στον ΟΓΑ. Η καταβολή των επιδομάτων θα αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα που έχει δηλωθεί και θα επαναχορηγούνται από την ημερομηνία αναστολής. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ετήσια ενίσχυση φτάνει τα 480 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το ύψος του εισοδήματος.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5985.html

Read more...

Εφορία: Με προβλήματα και «εκπλήξεις» η πρεμιέρα υποβολής δηλώσεων Άνοιξε τώρα το Taxisnet

Με μπόλικο "σασπένς" ξεκινά από σήμερα η … περιπέτεια της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους, αλλά και με προβλήματα...

H εφαρμογή του TAXIS NET άνοιξε περίπου στις 16:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στο Taxisnet από σήμερα θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τους κωδικούς και το περιβάλλον των δηλώσεων οι πάνω από 1 εκατομμύριο  «νεοφώτιστοι» που απέκτησαν για πρώτη φορά τον ειδικό κλειδάριθμο, ενώ δεν υπέβαλαν ποτέ ως τώρα δήλωση ή την κατέθεταν χειρόγραφη στην εφορία ή στα ΕΛΤΑ.

Κανείς όμως δεν θα προλάβει να συμπληρώσει και να στείλει από σήμερα τη δήλωσή του, για πολλούς και διαφόρους λόγους:

-          Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οδηγίες για το πώς θα συμπληρώσουν στο νέο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι τα εισοδήματά τους. Αυτές θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην ημέρα ή μπορεί και την ερχόμενη Δευτέρα.

-          Δεν έχουν εκδοθεί έτσι ακόμα και οι αποφάσεις που θα προβλέπουν ότι εφέτος υποχρεούνται όλοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξαιρείται κανείς εκτός από… τους αναλφάβητους, που θα μπορούν -θεωρητικά- να καταθέσουν χειρόγραφη δήλωση, εφόσον ζητήσουν και λάβουν την έκκριση του διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν.

-          Πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012 από τον αρμόδιο φορέα παροχής της σύνταξης.

-          Στις αποφάσεις θα καθορίζεται και πώς θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος που θα εκδοθεί  θα ορίζει ότι η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων θα αφορά μόνο σε ποσά από 250 ευρώ και πάνω, απαλλάσσοντας έτσι κυρίως τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Τα ποσά θα επιμερίζονται αναλογικά στους συνδικαιούχους των λογαριασμών. Αν και δεν θα φορολογούνται σαν εισόδημα, τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται για την έκτακτη εισφορά. Οι σχετικές βεβαιώσεις θα δίδονται από τις τράπεζες κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου. Αργότερα θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση, καθώς δεν προλάβαιναν νωρίτερα για να τα συμπληρώσει μόνο του το ΚΕΠΥΟ, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στα πιστωτικά ιδρύματα η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

-          Υποχρεωτική καθίσταται από φέτος και η αναγραφή του αριθμού σύνδεσης του «ρολογιού» της ΔΕΗ τόσο για τη δευτερεύουσα όσο και για εξοχική κατοικία, καθώς το ΚΕΠΥΟ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις για την ορθή καταβολή του Τέλους Ακινήτων με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα.

Οι «εκπλήξεις» θα συνεχίζονται και μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Αν και δεν θα είναι έτοιμα από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένεται να συμπληρωθούν τα στοιχεία της φόρμας δήλωσης του Ε1 με τα στοιχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ (σύνταξη, κρατήσεις, ΕΚΑΣ κλπ) και σταδιακά ίσως και άλλων Ταμείων. Η διορία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει τυπικά στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω των αναβολών που υπήρξαν, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί, καθώς διατυπώνονται ήδη και σχετικά αιτήματα εκ μέρους των φοροτεχνικών.

Προς παράταση και …η έκτακτη εισφορά
Το νέο έντυπο Ε1 απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ο 2012 ενώ κρύβει και μεγάλες «παγίδες». Φέτος είναι υποχρεωτικό να αναγραφούν όλα τα εισοδήματα, ακόμη κι αυτά που φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από το φόρο, δηλαδή οι τόκοι από καταθέσεις και ομόλογα, οι εισπραχθείσες από τα ασφαλιστικά ταμεία παροχές υγείας, τα αφορολόγητα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και τα αφορολόγητα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της φορολόγησης πολλών φορολογούμενων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται σε συνεννόηση με την Τρόικα να παραταθεί έως και μια διετία η είσπραξη της εισφοράς αυτής, αλλά από το 2014 να επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα και όχι από τα 12.000 ευρώ όπως θα ισχύσει φέτος.

Φέτος όμως δεν θα μείνει κανείς αφορολόγητος. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν και να υποβάλουν δηλώσεις και να χρεωθούν με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και με τα πρόσθετα τεκμήρια για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που τυχόν χρησιμοποίησαν το 2012, με συνέπεια να εμφανιστούν ως έχοντες τεκμαρτά εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ.

Ειδικά για φέτος :
1. Υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν πλέον όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας. Εξαιρούνται οι νέοι άνω των 18 ετών που είναι προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

2. Ισχύει αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ για μισθοσυντήρητους, αλλά όχι για τους επιτηδευματίες. Για κάθε φορολογούμενο με προστατευόμενα τέκνα, το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα. Για φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω, τους τυφλούς, τους νεφροπαθείς και τα θύματα πολέμου, το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φόρου εισοδήματος προσαυξάνεται επιπλέον κατά 2.000 ευρώ.

3. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

4. Το ποσό του φόρου θα μπορεί να μειωθεί κατά το 10%:

- των ποσών που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

-  των ενοικίων που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

-  των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

-  των διδάκτρων που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

- των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

-  των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

-    του ποσού των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία.

-   των δαπανών για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ.

-  των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  κλπ νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

-    των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν ως χορηγία προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς.

5. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2012 αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αν ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα πληρώσει φόρο 10%.  Όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να διαφυλάξουν στα σπίτια τους τις αποδείξεις που μάζεψαν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και όλα τα άλλα δικαιολογητικά που αφορούν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Σε περίπτωση ελέγχου οφείλουν να προσκομίσουν τις αποδείξεις και τα λοιπά δικαιολογητικά στην εφορία.

6. Στα μισθώματα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος με συντελεστή 1,5%. Στα μισθώματα που προέρχονται από κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3%.

7. Οι φορολογούμενοι δηλώσουν φέτος συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Στο εισόδημα που υπόκειται στην εισφορά αυτή περιλαμβάνονται και τα αφορολόγητα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά (επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, ΕΚΑΣ, κέρδη από μετοχές κι αμοιβαία κεφάλαια, τόκοι από καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.).

Η εισφορά αυτή θα υπολογιστεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα προστεθεί στο φόρο αυτό ανεβάζοντας τη συνολική οφειλή. Για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2012, η εισφορά αυτή έχει ήδη προκαταβληθεί μέσω μηνιαίων κρατήσεων.

8.  Το τέλος επιτηδεύματος θα είναι φέτος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ. Για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα προστεθεί στο άθροισμα φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

9. Παρατάθηκε και για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) η διάταξη που δίνει τη δυνατότατα στους μισθωτούς να φορολογηθούν μόνο για τους μισθούς που έχουν εισπράξει και όχι για όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη Βεβαίωση Αποδοχών. Έτσι, εάν κάποια επιχείρηση δεν έχει εξοφλήσει όλους τους μισθούς του 2012, πρέπει να χορηγήσει στους εργαζόμενους τις Βεβαιώσεις Αποδοχών αναγράφοντας στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης τα ποσά που έχουν εξοφληθεί και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί. Κατ' αναλογία των ποσών θα υπολογιστεί και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει να δηλώσει μόνο τα ποσά που έχει εισπράξει και τον αναλογούντα φόρο. Τα υπόλοιπα ποσά θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει από την επιχείρηση που εργάζεται.

10.Ποσό φόρου μέχρι 300 ευρώ, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, πρέπει να εξοφληθεί υποχρεωτικά εφάπαξ. Ποσό φόρου άνω των 300 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η βεβαίωσή του γίνει μέχρι τις 31-7-2013. Εάν η βεβαίωση γίνει τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η εξόφληση πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δύο διμηνιαίες δόσεις, ενώ εάν η βεβαίωση του ποσού γίνει από τον Οκτώβριο και μετά η εξόφληση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εφάπαξ.

Πότε μπορούν να υποβάλλονται χειρόγραφα οι δηλώσεις
Μόνο όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, θα υποβάλλονται χειρόγραφα οι φορολογικές δηλώσεις. 

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

- Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε από τους ίδιους, με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

- Οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..
protothema.gr

Read more...

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ



Πολλοί ομογενείς λένε: έχω δυό χωράφια που μου άφησε ο παππούς μου στο χωριό και ένα σπίτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην Ελλάδα, έχω περιουσία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Με την... 
κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους.

"Έχω, σημαίνει γνωρίζω που είναι το ακίνητό μου και μπορώ να κατοχυρώσω την κυριότητά του": αυτή τη δυνατότητα δίνει το κτηματολόγιο και κυρίως για τους ομογενείς που μπορεί να έχουν εκκρεμμότητες περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες.

"Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω", είναι τα τρία στάδια στην κτηματογράφηση της Ελλάδας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, επικαρπίας, ή χρήσης, που αναγράφεται στα συμβόλαιά τους. Μια διαδικασία που άρχισε πριν από μία δεκαετία και εξελίσσεται σταδιακά ανά περιοχές μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, το 2020. Για τον λόγο αυτό, ειδική έκκληση προς τους απόδημους Έλληνες απευθύνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης: «Θα ήθελα να καλέσω τους ομογενείς μας σε όλες τις περιοχές του κόσμου να ενδιαφερθούν για την περιουσία τους, να συμμετάσχουν στις δουλειές του κτηματολογίου- εμείς θα τους ενημερώσουμε γι αυτό- ώστε να κατοχυρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία τους».

Η διαδικασία είναι απλή: στο πρώτο στάδιο, το Κτηματολόγιο αναγγέλει τις περιοχές προς κτηματογράφηση καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους. Στο δεύτερο σταδιο, μέσα σε 4 χρόνια, αφού επεξεργαστεί τις δηλώσεις αυτές και κάνει την καταγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, το Κτηματολόγιο προχωρεί στην ανάρτηση των περιοχών καλώντας εκ νέου τους πολίτες να ελέγχξουν την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων και να διορθώσουν τυχόν λάθη. Αυτή είναι και η σημαντικότερη στιγμή για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο πρώτο στάδιο και το ακίνητό τους ενδεχομένως να έχει χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και να κινδυνεύει με απώλεια.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ενταγμένα σε διαδικασία κτηματογράφησης είναι περίπου 22 εκτ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% και αφορά σε έκταση το 1/3 της Ελλάδας.

Σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία κτηματολογίου 33 μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, και σε διαδικασία ανάρτησης 26 πρωτεύουσες και αστικά κέντρα. Το 2014 θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης σε 1300 ακόμα περιοχές. Απομένουν 16 εκτ. δικαιώματα για τα οποία σταδιακά θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων, από το 2014 μέχρι το 2017.

Read more...

Τέλος η Αννα, από το ΠΑΣΟΚ...




Την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ και την πρόθεση της να ιδρύσει νέο κόμμα μαζί με άλλους ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη της στη...
ΝΕΤ και στον Μανώλη Κοττάκη η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

«Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει πια» τονίζει εγείροντας θέμα «ηθικής αξιοπιστίας» ενώ αποκαλύπτει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με την συμμετοχή και της ιδίας για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού ο οποίος θα υπερασπίζεται την επιχειρηματικότητα, την αξιοκρατία και την στελέχωση του δημοσίου από αρίστους.

Η κυρία Διαμαντοπούλου ζητά την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και την υποκατάσταση της στον έλεγχο του μνημονίου από το κοινοβούλιο οι επιτροπές του οποίου θα ελέγχουν σε μηνιαία βάση τους Υπουργούς. «Τρόικα τέλος» λέει χαρακτηριστικά.

Προτείνει επίσης την υποτίμηση του ευρώ .

Τέλος σε ότι αφορά το παρελθόν κάνει την αυτοκριτική της, παραδέχεται ότι «κούνησα το δάκτυλο στην κοινωνία» και ότι τώρα «έχω ανάγκη την ταπείνωση»

iefimerida.gr

Read more...

ΕKTAKTO> Αβραμόπουλος πρωθυπουργός...

Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου-Σαμαρά για το αντιρατσιστικό!... kourdistoportocali Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Σαμαρά-Βενιζέλου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές μια και βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη διεργασίες που ... μόνο ένας Νταν Μπράουν θα μπορούσε να τις υπογράφει. Η κεντρική ιδέα που διαρρέεται από την Ιπποκράτους θέλει αλλαγή πρωθυπουργού και ανάληψη της σκυτάλης από τον Αβραμόπουλο-χωρίς να έχει ερωτηθεί για την ώρα ο υπ. Εξωτερικών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έγινε αποδέκτης της οργής των Αμερικανών αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα η απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απειλεί και το κοινό ελληνοισραηλινό υπουργικό συμβούλιο (G2G) μια και ο Νετανιάρχου που περίμενε να έχει τεθεί ήδη εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, δυσκολεύεται να βρει ελεύθερη ημερομηνία για το ταξίδι Σαμαρά στο Ισραήλ μέσα στον Ιούνιο! Οσο αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, καθόλου τυχαία δεν θα βρεθεί εκεί σε λίγες μέρες ο Αβραμόπουλος, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον. Η παρουσία του Αβραμόπουλου στην ηγεσία της κυβέρνησης θα εξασφάλιζε στον Βενιζέλο μακροημέρευση και άλλοθι στον Πάστορα. Οσο για τον Σαμαρά το σενάριο είναι να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας μην έχοντας υποστεί τη φθορά που έρχεται, ειδικά σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, η Μέρκελ έλθει δεύτερη στις γερμανικές εκλογές! Για την Χρυσή Αυγή τώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν τεθεί εκτός νόμου δεν θα έχει πρόσβαση στα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ-ειδικά στα μικρότερα κανάλια που ζουν από τις κρατικές διαφημίσεις και εύκολα θα κλείνανε αν παρανομούσαν. Ετσι θα κατέληγε ένα κόμμα του περιθωρίου, ειδικά εαν είχαμε κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα επέλεγαν ακραίες μορφές διακυβέρνησης οι οποίες είναι βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής μια και οι εθισμένοι στην καταστολή πολίτες αντιδρούν σαν τον Σκύλο του Παυλώφ (plus μαζοζισμό) ζητώντας περισσότερη καταστολή και τρόμο στα οποία επενδύουν ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του. ΕΚΤΑΚΤΟ> ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ>ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Ως επιβεβαίωση του παραπάνω ρεπορτάζ και η έκτακτη διαρροή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος. Απαντήσεις σε επτά ερωτήματα που αφορούν στην αναγκαιότητα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου δίνει το ΠαΣοΚ, λίγα 24ωρα πριν ασχοληθούν με το θέμα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε συνάντησή τους τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ΠαΣοΚ: Υπάρχει ανάγκη για ένα ειδικό αντιρατσιστικό νομοθέτημα; Η απάντηση είναι αναμφισβήτητα ναι. Προστίθεται ότι «στην Ελλάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση βίαιων εγκλημάτων που έχουν ρατσιστικά κίνητρα. Αυτές οι βίαιες συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις. Ανάλογες κυρώσεις πρέπει επίσης να προβλέπονται και για όσους δηλητηριάζουν με τον δημόσιο ρατσιστικό λόγο τους την κοινωνική συμβίωση σε βαθμό τόσο σοβαρό, ώστε να εγκυμονείται άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και τα έννομα αγαθά των συνανθρώπων μας, όπως η ζωή, η τιμή και η περιουσία τους». Τονίζεται δε, ότι «το νομοσχέδιο καλύπτει επίσης την υποχρέωση της χώρας να συντονίσουμε το βήμα μας με τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. Ταυτόχρονα, απαντά και στην ανάγκη να βελτιώσουμε την ισχύουσα αντιρατσιστική νομοθεσία». Θίγουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου την ελευθερία του λόγου; «Καθένας είναι και παραμένει ελεύθερος να πιστεύει και να αισθάνεται ό,τι θέλει, ακόμη και να μισεί οποιονδήποτε θέλει, για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που απαγορεύεται με τον νόμο αυτόν είναι η δημόσια προτροπή σε βιαιοπραγίες ή η πρόκληση μίσους, σε βάρος άλλων συνανθρώπων μας και λόγω της διαφορετικής τους φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Οι περιορισμοί που τίθενται στην ελευθερία του λόγου είναι επιτρεπτοί από την άποψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχει αποδεχτεί και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κρίνοντας νομοθεσίες, όπως η γαλλική που είναι πολύ πιο αυστηρές από τη δική μας». Η ποινικοποίηση της άρνησης των εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας και κατά της ανθρωπότητας δεν πλήττει την ελευθερία του Τύπου ή της επιστημονικής έρευνας; «Κατά κανένα τρόπο. Οποιοσδήποτε πολίτης και ερευνητής έχει δικαίωμα να έχει και να δημοσιοποιεί την άποψή του για τέτοιες ενέργειες, ακόμη και να αρνείται ότι έλαβαν χώρα. Μόνο όταν η άρνηση ή ο μηδενισμός της σημασίας των πράξεων αυτών στρέφεται κατά ομάδας προσώπων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού τους και επιπλέον γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, επιβάλλεται ποινική κύρωση». Το νομοσχέδιο έχει στόχο ή ηρωοποιεί τη Χρυσή Αυγή; «Οι ποινικού περιεχομένου διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως άλλωστε και όλη η ποινική μας νομοθεσία, δεν έχουν ως αποδέκτη κανένα κόμμα ή άλλη ένωση προσώπων ή νομικό πρόσωπο, αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα. Εάν, ωστόσο, τα φυσικά αυτά πρόσωπα υποπέσουν σε εγκλήματα που επισύρουν ως παρεπόμενη κύρωση τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, τότε, εφόσον η κύρωση αυτή επιβληθεί, τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκλογές ή θα εκπίπτουν από τα πολιτικά τους αξιώματα, όπως συμβαίνει και σε μια πλειάδα αδικημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τον ρατσισμό, αλλά θεωρούνται επαρκώς σοβαρά». Έχουν βάση οι ισχυρισμοί του ΚΚΕ ότι «ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας»; «Προφανώς το θέμα αφορά μόνο την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως αναφέρει και ο τίτλος του νομοσχεδίου και αυτό είναι το αντικείμενο και της απόφασης- πλαίσιο της ΕΕ. Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ ούτε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν ποινικοποιούνται ιδεολογίες, ακόμα και οι πιο ακραίες ή αντισυστημικές ούτε και οι πιο αποκρουστικές. Ποινικοποιείται η προτροπή σε βιαιοπραγίες ή μίσος με ρατσιστικό περιεχόμενο, συμπεριφορά παρεμφερής με τη διέγερση, την πρόκληση και την προσφορά σε τέλεση εγκλήματος. Και αυτό δεν είναι καινούριο στη χώρα μας». Ισχύουν τα επιχειρήματα της ΝΔ; Τι δεν καλύπτει η υφιστάμενη νομοθεσία; «Ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος, ο Ν. 927/1979, ψηφίστηκε σε μια διαφορετική εποχή από τη σημερινή. Στη σημερινή του μορφή δεν καλύπτει παρά μόνο τις διακρίσεις λόγω φυλής, εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος. Η απόφαση- πλαίσιο της ΕΕ απαγορεύει επιπλέον τις διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών και χρώματος. Η πρόταση νόμου καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις της απόφασης- πλαίσιο και παράλληλα επεκτείνει την απαγόρευση διακρίσεων και στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού. » Επίσης, η πρόταση νόμου ποινικοποιεί και την πρόκληση ή διέγερση σε πράξεις φθοράς κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται κυρίως από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Επιβάλλονται έτσι κυρώσεις σε εκείνους που π.χ. επιδιώκουν τη βεβήλωση μνημείων ή νεκροταφείων. » Επίσης, η πρόταση νόμου καλύπτει την απαίτηση της απόφασης- πλαίσιο για ποινικοποίηση της άρνησης των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, η σχετική πράξη να στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της. » Επομένως, η πρόταση νόμου δεν συνεπάγεται τη θέσπιση ενός ιδιώνυμου αδικήματος που αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η ΝΔ. Απεναντίας, προβλέπει σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπέρμετρου περιορισμού της ελευθερίας αυτής. Τέτοιες προβλέψεις λείπουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Ίσως αυτή η έλλειψη να εξηγεί εν μέρει την αχρησία των σχετικών διατάξεων, που έτυχαν έως σήμερα ελάχιστης εφαρμογής. » Η απόφαση- πλαίσιο της ΕΕ περιλαμβάνει ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στον ισχύοντα νόμο όπως εκείνες που θεσπίζουν την υπό όρους ευθύνη των νομικών προσώπων και προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε αυτά. » Η πρόταση νόμου, ωστόσο, καλύπτει και άλλα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας: » 1. Προβλέπει συγκεκριμένο αυξημένο πλαίσιο ποινής επί συνδρομής της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου, την απαγόρευση μετατροπής και αναστολής της στερητικής της ελευθερίας ποινής, καθώς και την επιβολή στην περίπτωση αυτή της παρεπόμενης ποινής της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θεσπίζει έτσι τις αναγκαίες, αποτρεπτικές και ανάλογες κυρώσεις που απαιτούνται για την περιστολή του φαινομένου των ρατσιστικών εγκλημάτων. » 2. Θεσπίζει ως επιβαρυντική περίσταση και ως πειθαρχικό αδίκημα την τέλεση της πράξης από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων ή από βουλευτή ή ευρωβουλευτή, ώστε να προστατευθεί η ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών και βεβαίως σε αναλογία με την αυξημένη επικινδυνότητα της πράξης όταν τελείται από πρόσωπα που έχουν κύρος και επιρροή λόγω του αξιώματός τους. » 3. Προβλέπει κώλυμα διορισμού στο δημόσιο και τους ΟΤΑ για όσους καταδικάζονται για αδικήματα τελούμενα με ρατσιστικό κίνητρο. » 4. Περιλαμβάνει πλέγμα ρυθμίσεων για την αποτελεσματική παρέμβαση της δικαιοσύνης και την εμπέδωση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και ακρόασης: προστασία των θυμάτων μέσω της παροχής πρόσβασης σε αστυνομία και δικαιοσύνη, αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων, απαλλαγή από την καταβολή παραβόλου πολιτικής αγωγής, παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα, προστασία από την απέλαση θυμάτων ή μαρτύρων περιστατικών ρατσιστικής βίας. » Οι ισχυρισμοί στελεχών της ΝΔ ότι το υφιστάμενο πλαίσιο καλύπτει το 90% του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν είναι επομένως αληθείς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ. Με την προστασία των θυμάτων από απέλαση ανοίγει ο δρόμος για καταχρηστικές καταγγελίες ώστε τα υποτιθέμενα θύματα να πάρουν άδεια διαμονής; «Η άδεια διαμονής δίνεται από τις αρμόδιες αρχές, μετά από αίτημα του εισαγγελέα. Δεν την παίρνουν αυτόματα οι καταγγέλλοντες. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διωχθεί και να καταδικαστεί η ρατσιστική βία χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες, μάλλον υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θέλει να επεκτείνει την προστασία από απέλαση σε όλους όσους ο εισαγγελέας κρίνει ότι είναι ουσιώδεις μάρτυρες για σοβαρά αδικήματα. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμούμε (μαζί με τη ρατσιστική βία) και όλη τη σοβαρή εγκληματικότητα στην οποία εμπλέκονται αλλοδαποί (ως θύματα αλλά και ως θύτες)» τονίζει. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Ρέθυμνο: Συνελήφθη διευθυντής του ΙΚΑ για χρηματισμό



Ο διευθυντής του Τμήματος Συντάξεων του ΙΚΑ Ρεθύμνου συνελήφθη με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας, απιστίας και παράβασης καθήκοντος
Συνελήφθη ο διευθυντής του Τμήματος Συντάξεων του ΙΚΑ Ρεθύμνου, 55 ετών, κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο διευθυντής, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, καθυστερούσε την εκκαθάριση συντάξεων και το επίδομα ΕΚΑΣ συνταξιούχων, με σκοπό να του καταβάλουν χρηματικό ποσό για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησής τους.
Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση του αδικήματος της εκβίασης από τον 55χρονο, τον Νοέμβριο του 2012, μετά από καταγγελία ηλικιωμένης γυναίκας, σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς είχε απαιτήσει από αυτήν 500 ευρώ προκειμένου να τακτοποιήσει υπόθεση είσπραξης χρηματικού ποσού της ανάπηρης αδελφής της.
Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα, συνεργάστηκαν με υπαλλήλους του ΙΚΑ και τελικά συνέλαβαν χθες τον διευθυντή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαρτονομίσματα που είχαν προσημειωθεί από το ταμείο του Ιδρύματος. Επιπλέον κατασχέθηκαν άλλα 1.535 ευρώ, ποσόν του οποίου η προέλευση διερευνάται.
Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί το ύψος του χρηματισμού του συγκεκριμένου κρατικού λειτουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιστολή Παναγιωτακόπουλου: Άμεση αλλαγή ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ



Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος με ανοικτή επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο και τα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ
Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ).
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια πρωτοβουλία σωτηρίας της παράταξης, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σωθεί η χώρα και ο λαός μας», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος θέτει ερωτήματα για ορισμένες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος και ασκεί κριτική.
«Τα αποτελέσματα στην πολιτική τα παράγουν οι πολιτικές σας πράξεις, τα λόγια, οι αδυναμίες, η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενότητας στους στόχους, ο πολιτικός σας δυϊσμός, που ενώ αποδέχεστε τη στρατηγική της συντήρησης, μιλάτε στο όνομα του προοδευτικού χώρου», αναφέρει, μεταξύ άλλων και διερωτάται: «Η σημερινή κατάσταση της εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί κανέναν;», «δεν φταίνε οι πολιτικές μας επιλογές;», «δεν φταίει δηλαδή ότι ταυτιστήκαμε στη συνείδηση του κόσμου σαν παρακολούθημα της δεξιάς;», «δεν φταίει δηλαδή ότι καταγραφήκαμε ως οι συνοδοιπόροι του Σαμαρά;».
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος εντοπίζει την «καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ» στη «λάθος πολιτική κατεύθυνση», που ακολουθείται και σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «μιλάμε για την Κεντροαριστερά, την ίδια στιγμή που απλώνουμε το χέρι μας στην εγχώρια Κεντροδεξιά και εξυμνούμε “τις μεγάλες αλλαγές”, που πραγματοποιεί στη χώρα».
Επιπλέον, αναφέρεται και στο ζήτημα των οικονομικών του κόμματος, κάνοντας λόγο για ανθρώπους «που στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να διαλύσουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», ενώ καταλογίζει στην ηγετική ομάδα του κόμματος «αδυναμία» στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του θέματος.
«Αν επιμείνετε στα ίδια, αν επιμείνετε στα φραστικά πυροτεχνήματα, αν επιμείνετε να πηγαίνετε ολοένα και δεξιότερα, αν επιμένετε στην αναγκαιότητα συμπόρευσης με τη Δεξιά, αν επιμένετε να μην καταλαβαίνετε τα λάθη σας, αν επιμένετε να μην αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα στην κοινωνία, θα είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις» τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Read more...

Δρούσαν επί τέσσερα χρόνια Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα πωλούσε για ανταλλακτικά


Η σπείρα δρούσε επί τέσσερα χρόνια (φωτ. αρχείου)
Η σπείρα δρούσε επί τέσσερα χρόνια (φωτ. αρχείου)  

Αθήνα
Την μεγαλύτερη σπείρα κλοπών οχημάτων στην Αττική εξάρθρωσε το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας, τα μέλη της οργανωμένης σπείρας είχαν κλέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία αποσυναρμολογούσαν και τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά μέσα από μάντρα στη θέση Σκαλιστήρι Άνω Λιοσίων. Μόνο τις τελευταίες ημέρες εκλάπησαν και αποσυναρμολογήθηκαν συνολικά 14 ΙΧ αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων συνολικά 10 άτομα (τρεις Έλληνες και επτά αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν) ηλικίας από 19 έως 42 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 32χρονος, που φέρεται ως εγκέφαλος της σπείρας, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη τέσσερις Έλληνες μέλη του κυκλώματος.
Οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση την τελευταία περίπου τετραετία και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και πάντα την ίδια μεθοδολογία.
Ο 32χρονος, κάτοικος Δροσιάς, ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών, μέσω της οποίας ιδιώτες προμηθεύονταν ανταλλακτικά σε όλη την Αττική. Ο ίδιος στρατολογούσε μέλη, τα οποία κατόπιν παραγγελίας του επέλεγαν και έκλεβαν συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα οχημάτων. Κυρίως έκλεβαν ιαπωνικά αυτοκίνητα πόλης, μικρού κυβισμού, επειδή τα ανταλλακτικά τους είναι περισσότερο εμπορεύσιμα.
Τις κλοπές έκαναν δύο συγκεκριμένα μέλη της σπείρας, τα οποία οδηγούσαν τα αυτοκίνητα στην επιχείρηση στα Άνω Λιόσια, με προπομπό άλλο ΙΧ, νόμιμο, για να ελέγχει τη διαδρομή. Εκεί αναλάμβαναν οι σπεσιαλίστες της σπείρας, οι οποίοι αποσυναρμολογούσαν τα οχήματα το πολύ μέσα σε δύο ώρες.
Όταν τα δύο μέλη της σπείρας προσέγγιζαν την επιχείρηση, μέσω ενός αδιέξοδου χωματόδρομου, έσβηναν τα φώτα τους και φτάνοντας στο σημείο εισόδου, όπου υπήρχε ασφαλισμένη μεταλλική πόρτα, πραγματοποιούσαν ηχητικό σινιάλο, προκειμένου να τους επιτραπεί η πρόσβαση.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κάθε βράδυ εισέρχονταν με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία στην επιχείρηση περίπου δύο έως πέντε άτομα.
Οι πινακίδες των κλεμμένων οχημάτων είτε παραλαμβάνονταν από τα άτομα που τα μετέφεραν, είτε καταστρέφονταν επί τόπου με τη χρήση οξυγόνου από τους εργαζομένους στη μάντρα, πάντα υπό τις οδηγίες του συλληφθέντα «εγκέφαλου».
Παράλληλα, παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρων από τα οχήματα ή τους «έσβηναν» και πάλι με τη χρήση οξυγόνου.
Στη συνέχεια αφαιρούσαν τμήματα και εξαρτήματά τους, όπως ρόδες, καθίσματα, ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες, πόρτες και άλλα ανταλλακτικά και τα διέθεταν προς πώληση.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών του 32χρονου και την οικία του στη Δροσιά Αττικής, καθώς και στους υπόλοιπους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ οχήματα και ένα δίκυκλο, ένα ηλεκτρονικό τσιπ το οποίο θέτει σε λειτουργία κινητήρες οχημάτων και 50 κινητήρες διαφόρων τύπων.
Επίσης, κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων, όπως μπαταρίες, ζαντολάστιχα, ημιαξόνια, πόρτες, πορτμπαγκάζ, φανάρια, καπό, εξατμίσεις, καθρέπτες, αντλίες βενζίνης, προφυλακτήρες, ψυγεία, ντεπόζιτα διαφόρων τύπων, τιμόνια με κρεμαργιέρες, radio-CD, ένα πλαίσιο αυτοκινήτου, πινακίδες ελληνικών και ξένων αρχών.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν 4.435 ευρώ και 179 δολάρια, επιταγές, γραμμάτια, μπλοκ δελτίων ποσοτικής παραλαβής υπό στοιχεία της εν λόγω επιχείρησης, τιμολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων, βιβλία αγορών και πολλά άλλα στοιχεία.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών της οργάνωσης περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της παράβασης του νόμου που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με αυστηρό έλεγχο Πράσινο φως από την ΕΚΤ στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων νοικοκυριών


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το πράσινο φως ώστε το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων των νοικοκυριών να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή έδωσε τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος καθόλη την διάρκεια που τα νοικοκυριά θα έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ δεν προβάλει ενστάσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις περί ενήμερων οφειλετών που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και άνεργους που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως και 25.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2009.

Η περίοδος χάριτος θα είναι 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, ενώ θα περιλαμβάνει τόκους και μέρος του κεφαλαίου. Το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή θα είναι το συμβατικό επιτόκιο του δανείου.

Τα δάνεια που θα ρυθμίζονται δεν θα πρέπει να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και θα πρέπει να είναι ενυπόθηκα για πρώτη κατοικία της.

Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, ο οποίος για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις.

Ωστόσο, πιο ευνοϊκές θα είναι οι ρυθμίσεις για νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα είναι 1,5% ( 0,75+ βασικό επιτόκιο ΕΚΤ).

Επίσης, όσον αφορά τους άνεργους (εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

Σε ό,τι αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην γνωμοδότησή της η ΕΚΤ σημειώνει ότι «επικροτεί το σχέδιο των διατάξεων», επισημαίνοντας όμως προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων, αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για την διευκόλυνση των εξωδικαστικων συμβιβασμών.

Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο στις ρυθμίσεις του περιλαμβάνει:

Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα. Προβλέπει επίσης καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, με το καταβληθέν ποσό να συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

Τέλος, καταργεί τη διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζει ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποκαλυπτικό έγγραφο: Απογραφή εξπρές σε δήμους και άμεσες απολύσεις



Αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Το υπ. Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να αποστείλουν αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν. Ποια διαδικασία θα ισχύσει
Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο - φωτιά του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει την Παρασκευή η εφημερίδα "Το Έθνος", το οποίο ζητά από τους δήμους συμπληρωματικά στοιχεία με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.
Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νέα απογραφή - εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους.
Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολογήσεων των δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπου έχουν ενταχθεί εθελοντικά οι δήμοι.
Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις των νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος με στόχο να μετακινηθούν, ενώ όσοι διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους, θα απολυθούν.
Το έγγραφο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους δημάρχους, ζητά από τους ίδιους να επικαιροποιήσουν τις λίστες των νομικών προσώπων, καταγράφοντας στοιχεία σε συγκεκριμένες λίστες.
Συγκεκριμένα, ζητείται να καταγραφούν μόνιμοι υπάλληλοι ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παρουσιάζεται τέλος, ο αριθμός των έμμισθων δικηγόρων που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα, το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης, αλλά και το ποσό αυτής που αποδίδεται στον φορέα μετά τις περικοπές που έχουν επιβληθεί.
Είναι γνωστό ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με το προσωπικό που απασχολεί ένας φορέας και το έργο που αποδίδει αποτελεί βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των οργανισμών που θα τεθούν υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη να συμπληρωθούν άμεσα τα στοιχεία από τους δήμους και ζητά να αποσταλούν ακόμα και στις κεντρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δήμοι εποπτεύουν περισσότερα από 1.000 νομικά πρόσωπα, με 28.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 10.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις και περίπου 8.000 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Read more...

Εισαγγελέας σε Τσοχατζόπουλο: Θα μείνεις στην αίθουσα ακόμα και με ωτοασπίδες



Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για την άμεση κλήτευση του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην υπουργός αποχώρησε από τη δίκη!
Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για την άμεση κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση του Κώστα Σημίτη και δεν έκανε δεκτό το αίτημα, θεωρώντας ότι είναι "προώρως υποβληθέν".
Άφησε ωστόσο και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν προκύψει ανάγκη αργότερα, να κληθεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου.
Η διαδικασία διακόπηκε και όταν συνεχίστηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι... αποχωρεί από τη δίκη του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
"Δεν μπορώ να είμαι θεατής είπε χαρακτηριστικά" και πρόσθεσε ότι οι συνήγοροί του έχουν υποβάλλει σωρεία αιτημάτων, που δεν έγιναν δεκτά. Στη συνέχεια περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που ζει ο ίδιος, η σύζυγός του και το παιδί του.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι θα επανέλθει, αν επανέλθει, όταν η κατάσταση αλλάξει και αν τα αιτήματά του γίνουν δεκτά.
Η τακτική εισαγγελέας κ. Αδειλίνη ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του κατηγορούμενου να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ενώ επεσήμανε οτι αντικείμενο της υπόθεσης είναι ένα σκάνδαλο διαφθοράς και έτσι ο κόσμος "θα περίμενε από τον υπουργό του να στηθεί απέναντι στο δικαστήριο και να αντικρούσει τις κατηγορίες και να πει ότι είναι αθώος".
Όμως, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλο έκανε λόγο για υποχρεωτική παραμονή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Ο  κατηγορούμενος υποχρεούται να παραμείνει και να ακούσει τους μάρτυρες, την πολιτική αγωγή, έστω και εάν βάλει ωτοασπίδες στα αυτιά του, έστω και εάν λύνει σταυρόλεξα'', παρατήρησε.
Ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου
"Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αποφάσισαν (σ.σ. την αγορά των όπλων) πολιτικούς και στρατιωτικούς. Αν δεν συζητήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς δεν θα φανεί η αλήθεια" είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο "πλαστό και κατασκευασμένο στη Βουλή".
"Έζησα στο κοινοβούλιο μία μεθοδευμένη συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κουκουλώσουν την αλήθεια. Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που στο τέλος της ζωής του έφτασε σε εκφυλισμό και διάλυση, για να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, κατέφυγε σε απαράδεκτες διαδικασίες εξόντωσης εσωκομματικών αντιπάλων".
"Η παρουσία μου εδώ πέρα αν είναι σε ρόλο θεατή δεν είναι αναγκαία. Στο μεσοδιάστημα θα μου επιτρέψετε να απόσχω και μην το θεωρήσετε αυτό ως περιφρόνηση του δικαστηρίου σας, αλλά ως διαμαρτυρία. Δεν έχω άλλον τρόπο".
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι στόχος του δικαστηρίου είναι η ανεύρεση της αλήθειας που είναι και η ουσία της δίκης.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, απάντησε ότι θα επανέλθει όταν κληθεί το ΚΥΣΕΑ για να ακούσει τον κ. Κατσιάνη να του απαντά: "Εμείς δεν αποκλείσαμε το ΚΥΣΕΑ, αδημονείτε κ. Τσοχατζόπουλε".
Λίγο πριν φύγει από την αίθουσα ο πρώην υπουργός, ο πρόεδρος του είπε:
"Επισημαίνω αυτό είναι ένα ποινικό δικαστήριο και εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο τα ποινικά στοιχεία αυτής της απόφασης. Είμαστε μόλις στον πρώτο μάρτυρα. Αφήστε να γίνει η διαδικασία και θα τα δούμε. Δεν υπάρχουν εδώ σκιές. Όποιος είναι αθώος θα πάει στο καλό και όποιος είναι ένοχος θα πληρώσει το τίμημα".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...