Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΔΕΗ: Στις 30.000 τον μήνα οι διακοπές ρεύματος



Αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στο "κόκκινο" τα χρέη
Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεγάλο μέρος των αποκοπών επανασυνδέεται τις αμέσως επόμενες μέρες, αφού οι χρήστες καταβάλουν μέρος των οφειλών και έρθουν σε διακανονισμό.
Η κατάσταση όμως αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των νέων ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και τις περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι διακοπές ρεύματος φτάνουν τις 30.000 το μήνα , λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Οι διακανονισμοί χρεών προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει σύμφωνα με την εταιρία, τις 700.000 από 400.000 που ήταν στο τέλος του 2011.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και δημόσιων οργανισμών προς τη ΔΕΗ πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Read more...

Η ανακατανομή των εισακτέων φέρνει μεγάλες αλλαγές στις βάσεις



Τα πάνω κάτω στην ανώτατη εκπαίδευση λόγω της "Αθηνάς". Ανακατανομή εισακτέων αποφάσισε το υπουργείο. "Φορτώνονται" τα Πολυτεχνεία με τις θέσεις που κόβονται από τα ΑΕΙ.
Ριζικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας εξαιτίας του σχεδίου "Αθηνά" και δη στις φετινές βάσεις. Η ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας δίνει επιπλέον βάρος στα Πολυτεχνεία, καθώς από τις θέσεις που κόβονται στα ΤΕΙ, αυξάνεται ο αριθμός των σπουδαστών στα συγκεκριμένα ιδρύματα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως τον Αύγουστο στις Πανελλαδικές θα δημιουργηθεί πανδαιμόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη παρατηρείται πτωτικό κύμα αναμένεται στις βάσεις όλων των Πολυτεχνείων, αν και υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως οι Αρχιτεκτονικές, οι οποίες διατηρούν τις θέσεις τους στα περσινά επίπεδα, και οι Μηχανικοί Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου οι θέσεις της γενικής σειράς μειώνονται κατά 13%, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισακτέων στο 4ο πεδίο.
Ενδεικτικά, στους Μηχανολόγους και τους Ναυπηγούς του Μετσόβιου η αύξηση εισακτέων είναι 82% και 108% αντίστοιχα.
Ώθηση προς τα κάτω δίνει ο αριθμός των εισακτέων και στις βάσεις των Φυσικομαθηματικών και λοιπών καθηγητικών Σχολών του 2ου πεδίου, αλλά και στις βάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής, όπου επίσης παρέχονται αφειδώς επιπλέον θέσεις.
Άνοδος των βάσεων αναμένεται στα ιατρικά και συναφή τμήματα του 3ου πεδίου, πλην των Οδοντιατρικών.
Από την πλευρά του, τo υπ. Παιδείας ανακοίνωσε αύξηση εισακτέων και για τα τμήματα του οικονομικού κύκλου στο 5ο πεδίο. Η μέση αύξηση θέσεων στα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 20%, με το Τμήμα Στατιστικής να υπερδιπλασιάζει τους εισακτέους του (114% σε σύγκριση με το 2012).
Στο Τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ η διαφορά των φετινών θέσεων με τις περσινές είναι 0% και στο αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι μείον 7%.
Οι πιο περιζήτητες Σχολές του 1ου πεδίου, οι Νομικές, έχασαν 231 θέσεις. Άλλες 618 θέσεις κουρεύτηκαν από τα Φιλολογικά. Συνολικά το 1ο πεδίο έχασε 1.334 θέσεις, κάτι που σημαίνει πως οι βάσεις θα ανέβουν.
Ο τελικός και πλήρης αριθμός των φετινών εισακτέων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το Πάσχα, όταν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και αφού προηγουμένως εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα της "Αθηνάς" που θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Πολίτης αποκάλεσε τον Πάγκαλο "γαϊδούρι"...




Επεισοδιακό ήταν το σημερινό μπάνιο του Θ. Πάγκαλου στη λίμνη της Βουλιαγμένης.
Ενας πολίτης μόλις αντίκρισε τον πρώην υπουργό με το μπουρνούζι, δεν άντεξε και του φώναξε "δείτε το γαϊδούρι που έχει το θράσος να... έρχεται και για μπάνιο".
Ο Πάγκαλος αμέσως στράφηκε προς το μέρος του και ζήτησε να επαναλάβει.
'Οταν ο πολίτης επανέλαβε όσα είχε πει, ο Πάγκαλος κάλεσε τον αστυνομικό της ασφάλειάς του, ο οποίος ζήτησε τα στοιχεία του και όταν εκείνος αρνήθηκε κάλεσε την αστυνομία.
Ο πολίτης οδηγήθηκε στο Α.Τ. Βουλιαγμένης μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο πρωην υπουργός, ενώ πριν από λίγο αφέθηκε ελεύθερος...


Read more...

Πιθανή σύνδεση με τη συμπλοκή στα Ίσθμια Εντοπίστηκε στην Αττική το βαν που είχε κλαπεί στην Κορινθία


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής εντοπίστηκε την Κυριακή το λευκό όχημα τύπου βαν (VW Transporter) με αριθμό κυκλοφορίας ΚΡΕ 7760 το οποίο είχε κλαπεί από την περιοχή Άσσος Κορινθίας μεταξύ 31ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου και το οποίο πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της αιματηρής συμπλοκής στα Ίσθμια για τη διαφυγή τους.

Το φορτηγάκι ήταν σταθμευμένο κοντά σε μια καφετέρια της περιοχής και αυτή την ώρα ερευνάται από συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, για τυχόν στοιχεία που μπορεί να συνδέσουν το συγκεκριμένο όχημα με τους δράστες.

Μετά τη δήλωση κλοπής από τον ιδιοκτήτη του βαν, είχε σημάνει συναγερμός στην Αστυνομία για τον εντοπισμό του οχήματος. Την Κυριακή της 31ης Μαρτίου είχε εντοπιστεί εγκαταλελειμμένο σε αγροτική περιοχή στο Σολωμό Κορινθίας το τζιπ μάρκας Subaru Forester που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί, της συμπλοκής στα Ίσθμια, από την οποία έχασε τη ζωή της μια 25χρονη κοπέλα.

Όπως έχει διαπιστωθεί με βάση αποτυπώματα, δύο εκ των δραστών είναι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους παραμένουν άκαρπες.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέο ραντεβού με Στουρνάρα «Πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνεχίζονται οι επαφές


Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ.Σταϊκούρας αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ.Σταϊκούρας αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η συμφωνία προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο κ. Στουρνάρας -που συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, και παρέμεινε μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν από το Μαξίμου, για περαιτέρω συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά- πρόκειται να έχει νέο γύρο διαβουλεύσεων με το κλιμάκιο της τρόικας στις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

Μετά τη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την αποχώρησή του, αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για την πρόοδο που σημειώθηκε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει νέα φορολογικά μέτρα.

«Αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο έως τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση αυτοί να αντικατασταθούν με ισάριθμες νέες προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η πλευρά της τρόικας τείνει να αποδεχτεί μείωση του αριθμού των αποχωρήσεων από το Δημόσιο στους 20.000 υπαλλήλους έως το 2014.

Η τρόικα φαίνεται επίσης πως αποδέχεται τα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2013. Αυτό θα σήμαινε ότι δέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη την του κενού στα έσοδα που δημιουργείται από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.

Για το άλλο επίμαχο θέμα, των ενστάσεων που εγείρει η τρόικα σχετικά με τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, δεν υπάρχει προς το παρόν εικόνα εάν έχει σημειωθεί πρόοδος μετά και τη συνάντηση της Κυριακής στο Μαξίμου.

Συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και ενημερωνόταν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά - Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αντί του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι έχει πρωτεύουσα σημασία να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γιατί πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις, να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για να σταλεί το καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από τη κρίση χωρίς παλινδρομήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Άκης και η βαλίτσα με τα εκατομμύρια...





Διακίνηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που γινόταν είτε χέρι με χέρι, είτε με βαλίτσες, φέρνει τον Άκη, σε δυσχερέστερη θέση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της... «Καθημερινής της Κυριακής», η οποία επικαλείται σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Τσοχατζόπουλος φέρεται να έδωσε στον επίσης προφυλακισμένο συνεργάτη του, Γιάννη Σμπώκο, 40 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να τα διαχειριστεί για λογαριασμό του, με την προσδοκώμενη απόδοση να φτάνει τα 80 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την διακίνηση των χρημάτων επιβεβαιώνουν χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου και οι δικαστές εκτιμούν ότι τα 40 εκατομμύρια προέρχονται από μίζες.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 22 Απριλίου ο πρώην υπουργός συγγενικά του πρόσωπα και στενοί του συνεργάτες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων


Read more...

Κατάθεση – βόμβα για το «σχέδιο δολοφονίας» του Κ. Καραμανλή...





crimenet.gr 
Κατάθεση-βόμβα έδωσε πρώην υπουργός της ΝΔ στον ειδικό ανακριτή στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Όπως αποκαλύπτει η... εφημερίδα Real News, o συγκεκριμένος υπουργός κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2013 στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα (φέρεται να βρίσκει κοινά «ίχνη» στην υπόθεση των υποκλοπών και την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή) για πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση το 2008 για τον ρωσικό αγωγό South Stream.

Ο πρώην υπουργός μετέφερε στον ανακριτή τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ τον Μάρτιο του 2008, λίγο πριν υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream.

Δεν επρόκειτο για ευθεία απειλή, αλλά για έναν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ο Σπέκχαρντ, μάλιστα, εκφράζοντας τη δυσφορία του είχε τονίσει πως «καλό θα είναι να μην ενισχυθεί ο ενεργειακός ρόλος της Ρωσίας στην Ελλάδα, γιατί θίγονται ύψιστα συμφέροντα».

«Τι τον θέλετε τον ρώσικο αγωγό; Υπάρχει ο αμερικανικός»!

Ανάλογα περιστατικά, μάλιστα, καταγγέλλουν και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή. Οι Αμερικανοί προωθούσαν ανοικτά τον αγωγό Nabucco σε βάρος του South Stream.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα συναντώντας κορυφαίο υπουργό της τότε κυβέρνησης είχε πει χαρακτηριστικά: «Τι είναι αυτά που πάτε να κάνετε; Δεν πρέπει να γίνει ο αγωγός South Stream. Αφού υπάρχει ο Nabucco»!

Οι οχλήσεις ήταν, δε, φανερές κάθε φορά που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καραμανλή επισκέπτονταν την Ουάσινγκτον...

Είχε στείλει σε άλλο σπίτι τα παιδιά του ο Καραμανλής

Η καθημερινότητα του Κώστα Καραμανλή άλλαξε από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής παρέδωσε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Προκόπη Παυλόπουλο άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυπτε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του τότε πρωθυπουργού.

Άμεσα ενημερώθηκε ο κ. Καραμανλής , ο οποίος το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν: «Είναι αξιόπιστη η πληροφορία;». «Δεν ξέρουμε. Ο Ρώσος αξιωματικός που μας ενημέρωσε, πάντως, είναι αξιόπιστος. Οι Ρώσοι πράκτορες αρνήθηκαν να δώσουν επιπλέον στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνες» απάντησε στον πρωθυπουργό ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ Βασίλης Τσιάτουρας.

«Κάντε ό,τι θέλετε» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να ληφθούν ύστερα από αυτή την πληροφορία.

Οι άνδρες της ασφαλείας του κ. Καραμανλή αυξήθηκαν σημαντικά, οι αστυνομικοί απέκτησαν βαρύ οπλισμό, ενώ τα πρόσωπα άλλαζαν διαρκώς. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν αλλά και οι διαδρομές προς το σπίτι του ή άλλους προορισμούς...

Ο ίδιος, δεν το συζήτησε ποτέ και με κανέναν. Είναι άγνωστο εάν ανησυχούσε για τον εαυτό του αλλά σίγουρα τον απασχολούσε έντονα η ασφάλεια της οικογένειάς του. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είχε στείλει σε άλλο σπίτι (ενδεχομένως και σπίτια) για λόγους ασφαλείας τη σύζυγό του Νατάσσα και τα παιδιά του...

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του θυμούνται ότι εκείνη την εποχή ο κ. Καραμανλής ήταν διαφορετικός. «Ήταν ψυχολογικά πιεσμένος. Μονοκόμματος και απόμακρος. Όλοι αναρωτιόμασταν τι είχε» σχολιάζει τώρα πολιτικός φίλος του...


Read more...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ...


... ''ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΗ''...
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, για τον ναύαρχο εν αποστρατεία Νίκο Παππά, ο οποίος απεβίωσε χτες τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, που έφυγε από κοντά μας μαχόμενος...
έως την τελευταία στιγμή με την επάρατο νόσο, αφήνει σε όλους μας κληρονομιά το ήθος του μαχητή και την προσφορά του προς την Πατρίδα μας.

Ως αξιωματικός, τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύσκολους και ζοφερούς καιρούς. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες πιστεύουμε ότι η δράση του τον κατατάσσει στη συνείδηση όλου του Ελληνισμού ως ζωντανό σύμβολο των δίκαιων αγώνων που καθένας μας οφείλει να μάχεται στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ως μία εξέχουσα προσωπικότητα που έχει ήδη καταλάβει τη θέση που της αξίζει στις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Τον συνοδεύουν οι προσευχές όλων μας. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και ελαφριά τα πάτρια χώματα που θα τον σκεπάσουν».
Πηγή : protothema.gr

Read more...

Στα άκρα οι διαπραγματεύσεις «Αν θέλετε άλλα μέτρα, πηγαίνετε στον Τσίπρα» το μήνυμα Στουρνάρα προς τρόικα


Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πολ Τόμσεν σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
Ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Πολ Τόμσεν σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στα άκρα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως προκύπτει από τους διαλόγους του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν παραπέμπονται πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, το πρωί της Κυριακής.

Τα βασικά αγκάθια
Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σχετικά με την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα [...] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Tα Βενιζελοτράγουδα ...





...και σε δίσκο!...
Συλλεκτική έκδοση, που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες στιγμές του καταξιωμένου δημιουργού επιτυχιών: από το...«Απαλλάσσω την Εκκλησία από το Χαράτσι» μέχρι το «Δεν είδα τη Λίστα».

"Το Κάρμα" (Ελευθεροτυπία)


Read more...