Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ



ΛΕΜΕ

ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ
ΟΧΙ
ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Read more...

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: "Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση"


Η Αριστερή Πρωτοβουλία σας προσκαλεί στην πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα:
«ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
Σας καλούμε να συζητήσουμε την πορεία της χώρας και τις επιπτώσεις της κρίσης στο λαό και την κοινωνία.
Να προβληματιστούμε για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Να αναζητήσουμε πιθανές διεξόδους από το...
μονόδρομο του μνημονίου, της λιτότητας και συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Να αναδείξουμε το διάλογο απέναντι στα φοβικά σύνδρομα των τελευταίων μηνών.
Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, (Ιωνίας 96), στις 6.30 μ.μ. το απόγευμα συζητάμε με τους:
Κοτρόγιαννο Δημήτρη, Πανεπιστημιακό
Παπασπύρο Σπύρο, Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ
Σκουρή Βασίλη, Δημοσιογράφο

Read more...

Κυβέρνηση ΡΑΓΚΟΥΣΗ: Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2010, Α.Π-Υ 264


Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Γράφει το Ζιζάνιο
Όποιος διαβάζει Ζιζάνιο το είχε πληροφορηθεί πιο γρήγορα…
Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η απόφαση της 14 Σεπτεμβρίου 2010, Αρ. Πρωτ. Υ264!
Με την απόφαση αυτή ο Γ. Παπανδρέου παραχωρεί στον Ι. Ραγκούση τις αρμοδιότητες που ασκούσε μέχρι σήμερα!
Αλήθεια από εδώ και πέρα τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Read more...

Κυβέρνηση Παπακωνσταντίνου-Νταλάρα (το γένος Ραγκούση) Νο.7


Από το "ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

Γράφει ο Σπίθας
Ανακοινώθηκε εχθές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι αποχώρησε από την θέση του ο ειδικός Γραμματέας ΔΕΚΟ κ. Γιάννης Κουσουλάκος (ο οποίος είχε αθωώνονταν συνεχώς στην δίκη της ΔΕΚΑ-Χρηματιστηρίου την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς επανέφερε συνεχώς στο...
ακροατήριο). Τον Γιάννη Κουσουλάκο ευχαρίστησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης.
Στην θέση του κ. Γιάννη Κουσουλάκου διορίστηκε ο κ. Κυριάκος Γιώργος, ο οποίος ξέχασε προφανώς να συμπεριλάβει στο βιογραφικό που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο το γεγονός ότι χρημάτισε και Β’ Αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής εταιρείας SKODA ΞΑΝΘΗΣ…
Λέτε να μυρίζει κάτι από ιντερνετικό στοίχημα, ΟΠΑΠ… και σια;

Read more...

Άνεργοι χωρίς πτυχίο αλλά και…πολυτελείας

Οι νέοι μας συχνά αρνούνται να πιάσουν δουλειά


http://img.protothema.gr
Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εικόνα της ανεργίας στη χώρα μας, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που συνθέτουν τον «χάρτη» των ανέργων της χώρας. Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, ενώ οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων παρουσιάζονται ως οι λιγότερο απειλούμενοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως έναν μεγάλος αριθμός ανέργων φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βρει εργασία, καθώς το 8,2% αρνήθηκε κάποια εργασία επειδή δεν τους βόλευαν οι συνθήκες!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 34,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, εκτοξεύοντας τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στις 594.032. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 22,8%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 15,3%, έναντι 9,4% των ανδρών. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι και όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, είναι αυτοί που βρίσκουν δυσκολότερα εργασία. Γεωγραφικά, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία και ο χαμηλότερος στο Βόρειο Αιγαίο, με τα ποσοστά να αγγίζουν το
14,6% και το 8,5% αντίστοιχα.



Άνεργοι με υψηλές απαιτήσεις

Από το σύνολο των ανέργων της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση και σε ποσοστό της τάξης του 86,9% αναζητούν εργασία ως μισθωτοί με αποκλειστική και πλήρη απασχόληση. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο των στοιχείων της ανεργίας στην Ελλάδα, είναι πως οι μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας πλήττονται περισσότερο από τη ανεργία, παρ’όλο που οι ίδιοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 73,8%, σε σχέση με τους Έλληνες που σε ποσοστό περίπου 48% απέχουν από την αγορά εργασίας! Την ίδια στιγμή, το 8,2% των ανέργων θέτει πολύ υψηλά στάνταρτ, καθώς απέρριψαν μια προταθείσα εργασία ως «μη βολική». Συγκεκριμένα το 24,7% αρνήθηκε μια δουλειά καθώς «δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας», το 19,4% επειδή «δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές» και το 16,8% προτίμησε να παραμείνει στην ανεργία επειδή «δεν εξυπηρετούσε το ωράριο».


Read more...

Χάνει ο Δ. Κατσικόπουλος το δήμο Πάτρας στο δεύτερο γύρο...


Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η VPR-C και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Πελοπόννησος

Η πολυσυζητημένη δημοσκόπηση της VPR-C που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Πελοπόννησος" εμφανίζει ως "μονομάχους" της δημοτικής αναμέτρησης στο Δήμο Πατρέων τον Δημήτρη Κατσικόπουλο και τον Γιάννη Δημαρά. Ο κ. Κατσικόπουλος εμφανίζεται να έχει προβάδισμα στον πρώτο γύρο 2 μονάδων (4, αν δεν υπολογιστεί η αδιευκρίνιστη ψήφος), ενώ στο δεύτερο γύρο ο κ. Δημαράς προηγείται με 8 μονάδες.
Σημαντικά ευρήματα της μέτρησης είναι ακόμα το χαμηλό ποσοστό του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Κώστα Χριστόπουλου ο οποίος κατατάσσεται τέταρτος (!) μετά τον κ. Πελετίδη, αλλά και το σημαντικό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που αγγίζει το 45%!
Είναι προφανές ότι η δημοσκόπηση αυτή θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια και έντονες αντιδράσεις. Άλλωστε, από χθες που η "Πελοπόννησος" ανακοίνωσε ότι θα τη δημοσιεύσει σήμερα, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης σε όλα τα...
πολιτικά "πηγαδάκια".
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ερώτηση: Στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές αν είχατε να επιλέξετε για Δήμαρχο στο Νέο Δήμο Πατρέων, εσείς ποιον από τους παρακάτω θα ψηφίζατε;
Κατσικόπουλος Δημήτρης 21,8%
Δημαράς Γιάννης 19,7%
Πελετίδης Κώστας 5,2%
Χριστόπουλος Κώστας 3,5%
Αϊβαλής Δημήτρης 1,5%
Πατούχας Χρήστος 1,3%
Άλλος 0,3%
Δεν έχω αποφασίσει 12,5%
Δεν θα ψηφίσω 3,8%
Λευκό/Άκυρο/Κανένα 20%
Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ 10,3%
ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (Χωρίς την αδιευκρίνιστη ψήφο)
Ερώτηση: Στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές αν είχατε να επιλέξετε για Δήμαρχο στο Νέο Δήμο Πατρέων, εσείς ποιον από τους παρακάτω θα ψηφίζατε;
Κατσικόπουλος Δημήτρης 40,9%
Δημαράς Γιάννης 36,9%
Πελετίδης Κώστας 9,7%
Χριστόπουλος Κώστας 6,6%
Αϊβαλής Δημήτρης 2,8%
Πατούχας Χρήστος 2,5%
Άλλος 0,6%
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ερώτηση: Ας υποθέσουμε ότι δεν εκλέγεται Δήμαρχος στον Α’ Γύρο και στο Β’ Γύρο βρίσκονται αντίπαλοι ο Γιάννης Δημαράς και ο Δημήτρης Κατσικόπουλος. Ποιον είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;
Κατσικόπουλος Δημήτρης 24 %
Δημαράς Γιάννης 32%
Κανέναν από τους δύο 23%
Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ 21%

Read more...

Περισσότερη λογική στο χώρο της υγείας

.i-reportergr

Με προτεραιότητα την άποψη για λιγότερα κέρδη και περισσότερη λογική στο χώρο της υγείας ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συνάντησε σήμερα τους δημοσιογράφους στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως υπουργός Υγείας. Ο κ.Λοβέρδος είπε ότι η επίλυση του προβλήματος των 93 διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούσαν το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων είναι δείγμα προσωπικής του γραφής και εξήγησε ότι ένα πρόβλημα που για ένα χρόνο ταλαιπωρούσε τους δημοσίους υπαλλήλους επιλύθηκε. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ έπρεπε να καταβάλουν το αντίτιμο για 93 εξετάσεις και στη συνέχεια να εισπράττουν τα χρήματα αυτά από το ταμείο τους.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεργασία με το ΙΚΑ και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθείται νέος κατάλογος τιμών ώστε να είναι ίδιες για όλα τα ταμεία.Εκανε λόγο χαρακτηριστικά για επικαιροποιημένες τιμές. Οι τιμές που καθορίστηκαν για τις 93 εξετάσεις είναι κατά 15 με 20% μειωμένες. Οσον αφορά τις αρμοδιότητες των δύο υφυπουργών, όπως είπε ο νέος υφυπουργός Χρ.Αηδόνης, σε σύσκεψη που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες με τη συμμετοχή των υπουργείων Υγείας, της ΓΓ Αθλητισμού και του υπουργείου Γεωργίας θα συμπληρωθούν οι αρμοδιότητές τους στο υφυπουργείο Υγείας το οποίο αναλαμβάνει το κομμάτι της διατροφής και του αθλητισμού.

Πάντως διευκρινίστηκε ότι ο ΕΦΕΤ θα υπάγεται στο υφυπουργείο Υγείας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο και για την προαγωγή του αθλητισμού στον πληθυσμό αλλά και του ειδικού αθλητισμού.



Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

.i-reportergr

Με την ψήφιση κατά πλειοψηφία και των 91 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η συζήτησή του στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μιας πολλαπλής παρέμβασης, με την οποία ρυθμίζονται πάρα πολλά θέματα, όπως υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, δομή διοίκησης, δομή δυνάμεων, Στρατολογία, αντιρρησίες συνείδησης, Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες, τα ακίνητα, το πτητικό επίδομα, οι Ανώτατες Σχολές και ανακοίνωσε ότι όλα εκείνα για τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν στην παρούσα φάση θα υπάρξει επεξεργασία.

Κάλεσε ταυτόχρονα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης - καθώς η ΝΔ το έχει, ήδη, κάνει- στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πλήρη και διεξοδική ενημέρωση,καθώς και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στις επισημάνεις των εκπροσώπων των κομμάτων:

- Για τις στρατιωτικές σχολές είπε αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει ειδική δέσμη εισαγωγής ότι το θέμα επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με συνεργασία των δύο υπουργών. «Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος τυχαία στις στρατιωτικές σχολές. Πάντα με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων,πάντα με αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο, αλλά με μία επιλογή που συνδέεται με την προσωπικότητα και την προοπτική», τόνισε. Ακόμη ανέφερε ότι δεν αποστρατικοποιούνται οι Ανώτατες Στατιωτικές Σχολές και διευκρίνισε ότι οι καθηγητές τους κατά το ακαδημαϊκό τους μέρος αποκτούν εγγυήσεις αντίστοιχες με αυτές των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Επίση πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ότι προσδίδεται δυνατότητα ανάπτυξης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όχι μόνο στις τρεις σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων) αλλά και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας.

- Επί του θέματος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη κατάργηση και τόνισε ότι «κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την μεταβατική ρύθμιση, για να επωφεληθούμε χάρη των Ενόπλων Δυνάμεων», προσθέτοντας πως στο νέο νομοθέτημα δεν θα υπάρχει ο θεσμός αυτός, όπως δεν υπάρχει και στη νέα σύμβαση του Σκαραμαγκά.

- Σχετικά με τα ακίνητα,ο κ. Βενιζέλος είπε πως δημιουργείται η νομική βάση ώστε να παραχωρηθούν κατά χρήσιν ακίνητα εκεί που είναι ώριμα τα πράγματα. «Και είναι ώριμα σε πολλές συνθήκες. Λύνουμε προβλήματα για δικαστικά μέγαρα, για νοσοκομεία, για πάρκα κ.α.», είπε.

- Για τους αντιρρησίες συνείδησης σημείωσε ότι είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεθνή Αμνηστία.

- Για τα θέματα των εξοπλισμών ανέφερε ότι εκκαθαρίζονται όλες οι εκκρεμμότητες και μέσα σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε (συναινετικά) και η τροπολογία για το πτητικό επίδομα.

Ακόμη στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1/1/2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος (από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή) δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.





Read more...

"Απέναντι" στον Ηλία Μπεριάτο, ο Γιώργος. Καλούδης

.i-reportergr

Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Γιώργος Καλούδης, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του με το συνδυασμό «Επτανησιακή Αναγέννηση» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου η επίσημη επιλογή του κόμματος είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου Ηλ. Μπεριάτος. Ο κ. Καλούδης, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ,που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΠΑΣΟΚ και το 2008 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος,απέστειλε χτες βράδυ τη σχετική επιστολή στο Γραμματέα του Κινήματος Μιχ. Καρχιμάκη, ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του να διεκδικήσει, ως ανεξάρτητος, την εν λόγω Περιφέρεια.

Στην επιστολή, ο κ. Καλούδης ασκεί κριτική για τη διαδικασία επιλογής του κ. Μπεριάτου, «αφού ο υποψήφιος στα Επτάνησα ανακοινώθηκε εκ των υστέρων». «Δεν ρωτήθηκε κανείς και δεν αποφασίσαμε για μια τέτοια υποψηφιότητα», αναφέρει και κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «προσβολή», «πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αποξενώσει το ΠΑΣΟΚ από τους ψηφοφόρους του και δεν εκφράζουν ούτε τις ανάγκες του λαού, ούτε τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, για να ορίζουμε τα του τόπου μας». Επιπλέον, στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το αθηνοκεντρικό κράτος υπήρξε διαχρονικά ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα Επτάνησα» και ότι «το Μνημόνιο δεν εκφράζει το λαό μας».




Read more...

Υπό εξέταση 22 τραπεζικοί λογαριασμοί

i-reportergr

Την αναλυτική κίνηση των λογαριασμών 22 μη πολιτικών προσώπων, απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας, στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Ζίμενς. Πρόκειται για εκατοντάδες συναλλαγές για τις οποίες όμως – όπως σημειώνουν- οι ελεγκτές δεν κατέστη εφικτό να εξαχθούν πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεσή τους. Μεταξύ των λογαριασμών είναι και εκείνοι των κατηγορουμένων για την υπόθεση, Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη, αλλά και χρηματιστών και επιχειρηματιών στους λογαριασμούς των οποίων διακινήθηκαν ύποπτα ποσά.





Read more...

Μonthly Review: Προβλήματα προσωπικού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

.i-reportergr

Οι οικονομικές αποδοχές, οι μεταθέσεις και η ανασφάλεια για την οικογένεια, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, του στρατιωτικού προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία VPRC για λογαριασμό της μηνιαίας επιθεώρησης «Monthly Review» .

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και συμμετείχαν σε αυτή 750 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί από την περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Κρήτης και τριών νησιών του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή διεξήχθη πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά και πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ιεραρχίας και προαγωγών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά της έρευνας αναφορικά με την πρόθεση πολλών αξιωματικών και υπαξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσουν εντός της προσεχούς πενταετίας.

Συγκεκριμένα, το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέφτονται να αποχωρήσουν εντός της προσεχούς πενταετίας κυρίως λόγω οικονομικών και οικογενειακών λόγων αλλά και χαμηλού επιπέδου ζωής των στρατιωτικών, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει σε αυτή τους την απόφαση τόσο η μείωση του κύρους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και οι ευκαιρίες για καριέρα και σταδιοδρομία που ανοίγονται κυρίως για τους αξιωματικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα από τα στρατιωτικά καταλύματα, τα θέρετρα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τα οικογενειακά προγράμματα.

Όπως προέκυψε από τις σχετικές απαντήσεις τους, μόνο ένας στους τέσσερις αξιωματικούς έχει καλή εικόνα για τα στρατιωτικά καταλύματα, δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σπάνια ή σχεδόν ποτέ τα προγράμματα διακοπών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ποσοστό που αγγίζει το 71% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τα στρατιωτικά θέρετρα. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο στις απαντήσεις των υπαξιωματικών στις ίδιες ερωτήσεις.

Αντίθετα, τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% από τις παροχές υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη που προσφέρεται στο στρατιωτικό προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και εκτιμούν σε ποσοστό 86% ότι η εισαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ θα υποβαθμίσει τις υπάρχουσες παροχές υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 44% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους, καθώς το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως, το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα, ενώ μεγάλο ποσοστό υπαξιωματικών χαρακτηρίζει ως επάγγελμα την ενασχόλησή του με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα κρίνουν ως ανορθολογικό το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 75%-82% και της πολιτικής ηγεσίας των Ε.Δ. την τελευταία εικοσαετία σε ποσοστό 85%-86%.

Αντίθετα, χαρακτηρίζουν καλές, σε ποσοστό 83%, τις συναδελφικές σχέσεις και σε ποσοστό 57% τις υπηρεσιακές, ενώ το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών τάσσονται υπέρ του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.




Read more...

Πελέκη-σε τον Καραμανλή...



Στον λάκκο του Βατοπεδίου έριξε κυριολεκτικά χθες τον Κ. Καραμανλή η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφος των ανταλλαγών, Αικατερίνη Πελέκη, καθώς με μία κατάθεση-«βόμβα» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έβαλε τον πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο του μεγάλου σκανδάλου, λέγοντας ότι υπήρξε «κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού».
Η...

χθεσινοβραδινή της κατάθεση, η τρίτη κατά σειρά, αποδείχτηκε και η πιο φαρμακερή για το σύστημα Καραμανλή, δηλαδή την τότε αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, που αποτελούσαν οι Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Αγγέλου, και τους πρώην «γαλάζιους» υπουργούς που υλοποίησαν τις «ιερές» ανταλλαγές, δηλαδή τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Κ. Κιλτίδη. Δεν δίστασε μάλιστα όσα είπε ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής να τα επαναλάβει επί λέξει και στους δημοσιογράφους, δείχνοντας πως ήρθε αποφασισμένη να καταθέσει όσα δεν είχε πει τις δύο προηγούμενες φορές στις Εξεταστικές Επιτροπές. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και επειδή κουράστηκε!
Πελέκη-σε τον Καραμανλή

«Εγώ ξέρω ότι όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Τις αναλαμβάνω εγώ, που δεν φοράω», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού και των υπουργών του:

«Μία απόφαση, η οποία ελήφθη από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς του να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη και να φταίνε άλλοι, τρίτοι άνθρωποι. Γνωμοδοτικά συμβούλια. Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Ορκωτοί Ελεγκτές και μία συμβολαιογράφος».

Για τη σιωπή...
Επέκρινε, μάλιστα, τη στάση του πρώην πρωθυπουργού γιατί δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να παραδεχτεί ότι υπήρχε κυβερνητική απόφαση και να καλέσει πέντε διεθνείς οίκους να αξιολογήσουν αν κέρδισε ή έχασε το ελληνικό Δημόσιο.

Αφησε, επιπλέον, αιχμές και για τη σημερινή «σιωπή» του Κ. Καραμανλή, λέγοντας: «Παρά πολύ θα ήθελα να μιλήσει ο Καραμανλής γι’ αυτό το πράγμα».

Η κ. Πελέκη -η οποία έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτη σε βαθμό κακουργήματος λόγω του ότι συνέταξε τα περισσότερα συμβόλαια των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου, κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης- έγινε χθες η πρώτη μάρτυρας που με την κατάθεσή της «καίει» τον πρώην πρωθυπουργό.

«Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση και ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους», κατέθεσε η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη.

«Ποιοι ήταν οι αρμόδιοι;», ρώτησε ο Β. Τόγιας (ΠΑΣΟΚ).

«Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, που έδωσαν εντολή στους τέσσερις υπουργούς να εκτελέσουν τις εντολές». Οταν ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι υπουργοί, απάντησε οι Ε. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Π. Δούκας και Κ. Κιλτίδης.

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους δήλωσε πως έχει καταστραφεί επαγγελματικά, προσθέτοντας ότι ζητά να αποκατασταθεί τουλάχιστον ηθικά. «Υφίσταμαι πολιτική δίωξη. Αν δεν ήμουν γυναίκα του Γ. Βουλγαράκη δεν θα με ξέρατε».

Η ίδια αποκάλυψε ότι πήρε την απόφαση να μιλήσει σήμερα το πρωί και ότι αφορμή ήταν ένας ταξιτζής που είπε σε μία φίλη της: «Τι τα θες; Αυτή τα έχει πάρει». Οταν ενημέρωσε τον σύζυγό της το πρωί, εκείνος της είπε: «Κάνε ό,τι νομίζεις».

Τηλεφώνημα
Μετά το τέλος της κατάθεσής της συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γ. Βουλγαράκη. Αυτήκοοι μάρτυρες μας μετέφεραν ότι του είπε: «Γιώργο, έχουμε βρεθεί κατηγορούμενοι και όλοι αυτοί που έχουν πάρει τις αποφάσεις κάθονται απ’ έξω και κοιτάνε».

Η εκτίμησή της πάντως είναι ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο» και ότι «δεν έχει αποδειχτεί πως ζημιώθηκε το Δημόσιο ή υπήρχε δόλος από πολιτικό πρόσωπο που να έχει δεχτεί πολιτικό χρήμα».

Τέλος, στο ερώτημα αν συνδέεται η κατάθεσή της με τις σχέσεις της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ με τον Γ. Βουλγαράκη, απάντησε απαξιωτικά: «Δεν με ενδιαφέρει η Ρηγίλλης. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρηγίλλης».

Δεν ξέχασε, μάλιστα, ότι στην πρώτη Εξεταστική είχε δεχτεί επίθεση από τη Φ. Πατριανάκου της ΝΔ ότι «η ίδια και η οικογένειά της κατέστρεψαν την κυβέρνηση».

Λ. Γαλανός



Διαψεύσεις μέσω συνεργατών από Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλο
Σοκ σε ΝΔ μετά την κατάθεση

Σοκ στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή προκάλεσε η κατάθεση - βόμβα της κυρίας Κ. Πελέκη, συζύγου του κ. Γ. Βουλγαράκη, για την υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, συνεργάτες τόσο του κ. Γ. Αγγέλου όσο και του κ. Θ. Ρουσόπουλου έσπευδαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της.

Την ίδια ώρα, βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή διατύπωναν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν η κυρία Πελέκη να αναφέρεται σε κυβερνητικές λειτουργίες, συσκέψεις, εντολές κ.ά., τη στιγμή που δεν μετείχε στην κυβέρνηση;». Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Γ. Αγγέλου τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι «η μόνη αλήθεια για το όλο θέμα είναι αυτή που ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού έχει καταθέσει, εκεί όπου την έχει καταθέσει».

Επίσης, πρόσωπα που συνομιλούν με τον κ. Ρουσόπουλο σημείωναν ότι «ο πρώην υπουργός έχει καταθέσει τα πραγματικά περιστατικά στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κατάθεση της κυρίας Πελέκη έγινε λίγες ημέρες μετά τα όσα και πρόσφατα δήλωσε ο πρώην υφυπουργός κ. Π. Δούκας σε ξένο παροδικό περί πιέσεων που δεχόταν από τον κ. Γ. Αγγέλου για το Βατοπέδι.

Κομματικά στελέχη της ΝΔ, αν και απέφευγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάθεση της κυρίας Πελέκη, εντούτοις παραδέχονταν ότι ανοίγει ένας νέος «κύκλος» συζητήσεων για το Βατοπέδι που θα πλήξει όχι μόνο τον κ. Καραμανλή, αλλά και τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σε 48 ώρες θα κάνει την πρώτη του -ως ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εμφάνιση στη ΔΕΘ.

Γ. Σαραντάκος ΕΘΝΟΣ.
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους κυβέρνηση και ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων...



Την τακτική του «κλεφτοπόλεμου» με την αστυνομία έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, την ώρα που στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απ-ό την αρμόδια Επιτροπή, χωρίς να υπάρξει καμία υποχώρηση από πλευράς υπουργείου Υποδομών.

Την ερχόμενη ...
εβδομάδα το νομοσχέδιο εισέρχεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του χρόνου προσαρμογής (τρία χρόνια), αλλά και ικανοποίησης του αιτήματος να παραμείνει το 35% της άυλης αξίας των αδειών.

Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές που είχαν μεταβεί στη Βουλή, δήλωσαν απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή και ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσουν τη μορφή τους.

Ένταση στα σημεία εισόδου της Αθήνας

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όταν οδηγοί φορτηγών με το πρόσχημα ότι θέλουν να μετακινήσουν ορισμένα οχήματα, έκλεισαν για περίπου 40 λεπτά το δρόμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ουρές από οδηγούς Ι.Χ. που εγκλωβίστηκαν στην Εθνική.

Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση, καθώς οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού και της κυβέρνησης.

Δυνάμεις της τροχαίας και των ΜΑΤ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και έχουν πάρει ρητές εντολές να μην επιτρέψουν τα βαριά οχήματα να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

Το πρωί ένταση, σε μικρότερη όμως κλίμακα, σημειώθηκε στα διόδια της Ελευσίνας.
NEA


Read more...

Ανακοίνωση υποψηφίων συνδιασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση


Τη συμμετοχή 89 υποψηφίων στο συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιώργος Αλεξανδρής.

Πρόκειται για μια ομάδα διακεκριμένων και δραστήριων μελών της τοπικής κοινωνίας, με κοινό χαρακτηριστικό τη διάθεση να εργαστούν και να συμβάλουν στην πρόοδο του τόπου. Με αφορμή την παρουσίαση των νέων μελών του Συνδυασμού, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε:
«Η συμμετοχή των νέων υποψηφίων στην παράταξη αποτελεί μεγάλο βήμα ενίσχυσης. Συνεχίζουμε δυναμικά προς τις εκλογές, με μια ομάδα που συνδυάζει την εμπειρία και τη βαθιά γνώση για κάθε ζήτημα που απασχολεί τον τόπο, την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, αλλά και ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Για όλους αυτούς τους λόγους, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε τη στήριξη των συμπολιτών μας»




Aκολουθούν και τα υπόλοιπα ........




Read more...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

gatzoli
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όλοι όσοι ζούμε και αγαπούμε αυτόν τον τόπο, είμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία, να δώσουμε στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλεξανδρούπολης την πραγματική του αξία.
Να ανοίξουμε την αυλαία σε ένα δημιουργικό μέλλον και μια καλύτερη ζωή. Να δημιουργήσουμε ένα Δήμο όπου οι πολίτες να χαίρονται να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να ερωτεύονται, να επενδύουν, να διασκεδάζουν, να κάνουν τουρισμό.
Μέσα στα πλαίσια αυτά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Μιχάλης Κογιομτζής και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης, συμφωνούν να συνεργασθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές για την .................

εκλογή της νέας δημοτικής αρχής με υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης το Μιχάλη Κογιομτζή.
Η συγκεκριμένη συμφωνία και στήριξη συνοδεύεται από ένα κείμενο προγραμματικών δεσμεύσεων , στο οποίο αποτυπώνονται οι συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, κατευθύνσεις και στόχοι που πρέπει να διέπουν μια δημοτική αρχή, στο νέο περιβάλλον του «Καλλικρατικού» Δήμου Αλεξανδρούπολης.


Read more...

ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΤΕΛΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της» Αυτή ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι προς του ελληνοαμερικανούς που ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν την Παρασκευή την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για τελέσουν λειτουργία.



Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου. Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει. Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού.


Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων». Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες.


Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση». Ο Γκιουνάϊ σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα». «Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» είπε ο Γκιουνάϊ σχετικά με την αυριανή λειτουργία τονίζοντας ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη». Κύκλοι του Πατριαρχείου αντιτίθενται στην κίνηση αυτή της λεγόμενης "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας".
Read more...

Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΔΕΘ
Κακόκεφος -λόγω των εξελίξεων στην προανακριτική- έφτασε σήμερα στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μόλις έφτασε στο γραφείο του συγκάλεσε μια μίνι σύσκεψη με τους συνεργάτες του και έδωσε εντολή στον Ε. Αντώναρο να μοιράσει τη...
διαρροή ότι είναι οργισμένος και ότι η "Πελέκη λέει ψέμματα". Ο Καραμανλής σήμερα το πρωί είχε αποφασίσει να παραβρεθεί στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ο Α. Σαμαράς. Μετά όμως τις πρωινές εξελίξεις με την ενδεχόμενη κλήτευσή του στην προανακριτική αλλάζει το πλάνο του. Και όπως μαθαίνουμε, δύσκολα πλέον θα ανέβει στη ΔΕΘ γιατί η παρουσία του θα καλύψει επικοινωνιακά τις δράσεις που θα έχει ο Α. Σαμαράς. Ούτως ή άλλως θα του το διαμηνύσουν και οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Αν όχι σήμερα, σίγουρα αύριο...
Read more...

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...


Από το : Αθηναϊκό Πρακτορείο
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ύστερα από τη χθεσινή κατάθεση της συζύγου του πρώην...
υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνας Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση. Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση. Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που εξετάσθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε μετά από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος. Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη. Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα, για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου. Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκ ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώληση έναντι του τιμήματος αγοράς. Ο ίδιος κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ"


Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί ουσιαστικές αλλαγές, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. «Είμαστε σε καλό δρόμο,...


η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υποφέρουμε, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή και η Ευρώπη θα βγει επίσης πιο δυνατή» είπε, σύμφωνα με το «Reuters», κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης κυριαρχούν στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 χωρών, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Η συζήτηση αρχίζει με μία εισαγωγική τοποθέτηση του κ. βαν Ρομπάι και του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές σχέσεις. Οι 27 θα εξετάσουν ακόμη τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα των στρατηγικών εταίρων αποσκοπεί, κατά βάση, στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, κάτι το οποίο επιδιώκουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία. \

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος του κ. Βαν Ρομπάι, σε ερώτηση ποιες χώρες θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ απέφυγε μεν να τις κατονομάσει αλλά είπε ότι: «ο στρατηγικός εταίρος είναι όπως ο έρωτας: όταν τον δεις, το ξέρεις ότι είναι αυτός». Επιπλέον, σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΕ θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων.

Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η θέση της ΕΕ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής κατά τη Σύνοδο του G- 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό, όπως επίσης και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.

Read more...

ΓΕΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ: Κώστας Σιωμόπουλος
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Νέα ρύθμιση για όλα τα χρέη προς την Εφορία ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κλείσει τους «λογαριασμούς» του παρελθόντος και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα που είναι το μεγάλο «αγκάθι» στην επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο παρακολουθεί από κοντά η «τρόικα»- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ- που είναι τώρα οι δανειστές μας...


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μαζί με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009, οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή, η ηγεσία του υπουργείου θα καταλήξει και στην απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν συσσωρευθεί στις εφορίες.

Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ αλλά λόγω της αδυναμίας πληρωμής από τους περισσότερους οφειλέτες και λόγω της οικονομικής κρίσης στο υπουργείο στην Καραγεώργη Σερβίας όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες για τα έσοδα θέτουν στόχο να εισπράξουν 8 δισ. ευρώ. Ακόμη και με αυτό το ποσό το υπουργείο θα έχει βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων που ως το τέλος Αυγούστου ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι στη ρύθμιση των χρεών που θα είναι αυτόματη- δηλαδή, δεν θα μεσολαβεί κάποιος εφοριακός - να συμπεριληφθούν όλοι οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, ακόμη και οι «πτωχοί», δηλαδή εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν δηλώσει πτώχευση. Μάλιστα αναμένεται να προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση για όσους οφείλουν μικρά ποσά και μεγάλη έκπτωση για όσους θελήσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους και ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς δήλωσε χθες ότι στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα υπάρχουν τρία διαφορετικά μέτρα για το κλείσιμο των εξής εκκρεμοτήτων: 1. Για τις 2,4 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009. 2. Για τις 150.000 υποθέσεις προσφυγών για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. 3. Για τα 1,3 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ειδικά για την περαίωση- το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και των βιβλίων- ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτωνπροκειμένου οι προσκλήσεις να φύγουν από τη Γενική Γραμματεία. Ο φόρος θα έχει υπολογιστεί με έναν μαθηματικό τύπο, με έναν αλγόριθμο.

Ετσι ο κάθε φορολογούμενος θα πληροφορηθεί με επιστολή τι θα πρέπει να καταβάλλει για όσα χρόνια έχει ανοιχτά βιβλία με βάση την περαίωση». Βεβαίως την ίδια στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει προειδοποίηση σε όλους εκείνους που δεν θα προσέλθουν στην περαίωση ότι θα ελεγχθούν ένας ένας. Ο κ. Κουσελάς ανέφερε επίσης ότι μεγάλο βάρος έχει πέσει από όλες τις εφορίες στους έκτακτους ελέγχους που αφορούν τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει ανά εφορία τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ και δεν τον έχουν αποδώσει. Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους διευθυντές των εφοριών να υπάρξει χρέωση ανά ελεγκτή με συγκεκριμένο πλάνο που θα παρακολουθείται προκειμένου να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τη συγκέντρωση του ΦΠΑ.

Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι πάνω από 60.000 επιχειρήσεις έχουν εισπράξει και δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Πληρωμή με δόσεις Οπως και σε ανάλογες ρυθμίσεις του παρελθόντος για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπάρξει μείωση ποινών και προστίμων (ώστε να μην είναι απαγορευτικά για την πληρωμή της οφειλής) και θα γίνουν ευκολίες πληρωμής στους οφειλέτες προκειμένου να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η πληρωμή θα γίνεται σε δόσεις (μηνιαίες ή διμηνιαίες). Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα υπάρχει έκπτωση από το συνολικό ποσό. Η περίοδος αποπληρωμής θα είναι ανάλογη του ύψους της οφειλής και μπορεί να ξεπερνά και τη διετία. Σε όλες τις περιπτώσεις η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από ένα ελάχιστο ποσό (π.χ., 300 ευρώ).

Read more...

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Χαμός από το πρωί στην Προανακριτική της βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Tα όσα είπε η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη πρώτο θέμα συζήτησης στην επιτροπή. Από το πρωί εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληθεί για να καταθέσει ο ίδιος ο Καραμανλής πριν τα...
πολιτικά πρόσωπα. Μέλη της επιτροπής έθεταν το συγκεκριμένο θέμα πριν από λίγο σε σχέση με αυτά που κατέθεσε χθες η Κατερίνα Πελέκη. Σε λίγο εάν υπάρξουν εξελίξεις θα σας ενημερώσουμε..

Read more...

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


Από:Τα Νέα online


Ο κύβος ερρίφθη για τις αρμοδιότητες των υπουργών μετά τον προ δεκαημέρου ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που έφερε βασικές αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου...
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την κατανομή έκανε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη και ήδη οι αποφάσεις έχουν προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως για να δημοσιευθούν.


Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι με απόφαση του πρωθυπουργού οι επενδύσεις, που είχαν αποτελέσει το μήλον της Έριδος μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, χωρίστηκαν στα δύο, με τον κ. Παμπούκη να κρατάει αυτό που αρχικά είχε ειπωθεί κατά τον ανασχηματισμό, τις στρατηγικές επενδύσεις, και τον κ. Χρυσοχοΐδη να κρατάει το ΕΣΠΑ και ό,τι απορρέει αναφορικά με τις επενδύσεις από αυτό.


Κατά την κατανομή υπήρξαν κέρδη και ζημίες για μια σειρά υπουργεία. Αναλυτικά:


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο της συνολικής ευθύνης που έχει για την επικοινωνία και την ενημέρωση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και προφανώς και την ευθύνη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντιθέτως παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού και ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη η ευθύνη για την ΕΡΤ.


Στην αρμοδιότητα του Παύλου Γερουλάνου ως υπουργού Πολιτισμού παραμένει και ο ΟΠΑΠ και δεν τίθεται υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής όπως αρχικά είχε αναφερθεί. Αντιθέτως στο υπουργείο αυτό μετακινούνται δύο διευθύνσεις από το Πολιτισμού που αφορούν τον αθλητισμό για όλους.


Στις αρμοδιότητες της Λούκας Κατσέλη ως υπουργού Εργασίας μετατίθεται από το υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο ΕΦΕΤ αποσπάται από τις αρμοδιότητες του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, Άθλησης και Διατροφής. Το ίδιο υπουργείο χάνει και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας.


Στο υπουργείο Εργασίας μετακινείται και η μεταναστευτική πολιτική που ώς πρόσφατα ανήκε στις αρμοδιότητες του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.


Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Νήσων που ανέλαβε ο Γιάννης Διαμαντίδης «προικίζεται» με τις ναυτιλιακές υποθέσεις που ανήκαν στο πρώην υπουργείο Οικονομίας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ανήκαν στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, καθώς και με την αλιεία που ανήκε έως πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Το θέμα της ενέργειας, που «παίχτηκε» τη νύχτα του ανασχηματισμού μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει λυθεί οριστικά: κατακυρώθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανατεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.


Τι αναλαμβάνει ο Θ.Πάγκαλος


Σύμφωνα με Το Βήμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος αναλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα όλων των εκκρεμών επενδύσεων, με πρώτη την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν (κυρίως ενεργειακές) ξεπερνούν τις 10, ενώ ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί περίπου άλλες 20.


Η ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας από τον κ. Πάγκαλο έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Πάγκαλος θα προεδρεύει άτυπης Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ανάπτυξης και στην οποία μετέχει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
Read more...

ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Από:Σκάϊ .gr


Μόνιμους επιτηρητές στο υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τοποθετήσει το ΔΝΤ, προκειμένου να παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού...
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Διεθνές Ταμείο κατέληξε στην απόφαση να εγκαταστήσει δύο επιτηρητές, καθώς διαπίστωσε ότι παρά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εφαρμόσει με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις αλλαγές του Μνημονίου.


Στο μεταξύ, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.


Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερόζ που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη απέρριψαν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η Ελλαδα στις αγορές με έκδοση ομολόγου εντός του 2011.


Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς» για τους Έλληνες του εξωτερικού και παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να υπάρξει απόκλιση από το στόχο της είσπραξης εσόδων στο τέλος του έτους,


Ωστόσο σημείωσε ότι η απόκλιση αυτή καλύπτεται από την ταχύτερη μείωση των δαπανών. Στο πλαίσιο των επαφών του στην Ευρώπη, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί την Πέμπτη με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη για επαφές με επενδυτές και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Read more...

ΚΑΡΦΩΣΕ ΑΓΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ


Τους κάρφωσε πολύ άγρια. Από το πρωί έλεγε σε συνεργάτες της ότι θα τα πει, αλλά ελάχιστοι την πίστευαν. Η Κατερίνα Πελέκη βάζει στο κάδρο των ευθυνών του σκανδάλου του Βατοπεδίου τους Κώστα Καραμανλή και Θόδωρο Ρουσόπουλο. Η επίθεση ξεκίνησε από την αρχή. Έριξε...
τα καρφιά της για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Επικρατείας επιχείρησε μεν να κρατήσει αποστάσεις, άφησε δε σαφέστατες αιχμές. Συγκεκριμένα η κ. Πελέκη σύμφωνα πάντα με τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής είπε: «Είναι προφανές ότι η απόφαση των ανταλλαγών ανήκει στον πρωθυπουργό. Αυτή η απόφαση δόθηκε στον υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο ο οποίος τη διακίνησε στους τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς. Περισσότερα σε λίγο…
Read more...

BONUS ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ...


Δεν ντρέπονται καθόλου. Στην ΕΡΤ μοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους για εργασία που όφειλαν να κάνουν. Έδωσαν στην Ιδ. Γραμματέα του Προέδρου bonus επειδή πήγαινε κάθε μέρα στην δουλειά της(!!!) Όπως είπε ο Παπαγιάννης στο Αποκαλυπτικό δελτίο πρέπει...
όχι μόνο να ψάξουν τις πιθανές ποινικές ευθύνες αλλά να αναγκασθούν να φέρουν πίσω τα λεφτά αυτοί που παράνομα τα πήραν...

Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 30%


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δραματική μείωση των εισοδημάτων κατά 30% την προσεχή τριετία, μείωση των συντάξεων από 25% έως 50%, έκρηξη της ανεργίας (με 1 εκατ. ανέργους) καθώς και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η ετήσια έκθεση...
του ΙΝΕ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης και ύφεσης επωμίζεται η μισθωτή εργασία και η απασχόληση των συμβοηθούντων και μη αμειβόμενων μελών. Παράλληλα η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με την παραγωγικότητα και τις τιμές, αλλά και πολύωρης και έντονης εργασίας. Μάλιστα, από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται ότι υπερδιπλάσιο φόρο σε σχέση με τους εργοδότες πληρώνουν για το ίδιο εισόδημα οι μισθωτοί!! Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκτίμηση ότι ο αριθμός των ανέργων θα προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο στο τέλος του 2011, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τα μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΝΕ αναφέρουν: «Η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μετατραπεί σε πολύπλευρη κρίση που θα βυθίσει τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ακολουθούμενη πολιτική, που πολλοί αποκαλούν “εσωτερική υποτίμηση” ή “ανταγωνιστικό αποπληθωρισμό”, είναι μια σωρευτική διαδικασία διαδοχικών κύκλων μείωσης των μισθών και των τιμών. Το επιστημονικό επιτελείο της ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης ότι η αναλογία των μισθών μας έναντι των ευρωπαϊκών θα επανέλθει στα επίπεδα του 2004! Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης (2010) προβλέπουν ότι: Τo 50% των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών στην Ελλάδα αμειβόταν το 2009 με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 1.550 ευρώ. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4% έπειτα από αύξηση 4,2% κατά το 2009 και 1,1% το 2008. Με το νέο Ασφαλιστικό (σ.σ.: εκτός από τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης), ο συνδυασμός του χαμηλότερου συντάξιμου μισθού και του μειωμένου δείκτη αναπλήρωσης οδηγεί σε μειωμένες συντάξεις. Η μείωση μπορεί να φθάσει σταδιακά από 25% μέχρι και 50% για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 με το καθεστώς του νέου συστήματος. Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα κατά το 2009 ανερχόταν στο 82,4% του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15. Η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη στην Πορτογαλία ήταν 65,7% της Ε.Ε. των 15, ενώ το επίπεδο της Ισπανίας ήταν 84,3% της Ε.Ε. των 15. Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε ευρώ στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών- μελών της Ε.Ε. (στις οποίες ισχύει ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο) και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας χωρών (Πορτογαλία, Σλοβενία, Μάλτα και Ισπανία). Η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων βρίσκεται στα επίπεδα του 1984 (σήμερα με τα χρήματα που παίρνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό μπορούν να αγοράσουν 4% λιγότερα προϊόντα σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του ΄80). Το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% (1 εκατ. άτομα) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Η οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα εργασιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά δικαιώματα επιβεβαιώνεται από το επίπεδο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τιμές καταναλωτή που είναι 94% (δηλαδή είμαστε ακριβή χώρα), την παραγωγικότητα της εργασίας που είναι 92% (δηλαδή είμαστε χώρα πολύωρης και έντονης εργασίας), τους μισθούς που είναι 82% (δηλαδή χαμηλοί μισθοί σε σχέση με την παραγωγικότητα και τις τιμές), το επίπεδο των οποίων συμπαρασύρει αυτό των συντάξεων σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα.

Read more...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Χωρίς... αιματοχυσίες φαίνεται πως θα λήξει το θέμα της διαμάχης των υπουργών για τις αρμοδιότητες μετά τον προ δεκαημέρου ανασχηματισμό της κυβέρνησης που επέφερε βασικές αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου. Oπως έγινε γνωστό, την κατανομή έκανε ο...
Πρωθυπουργός χθες έπειτα από συνεργασία που είχε με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρη Λύτρα, και ήδη οι κατανομές έχουν προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως για να δημοσιευθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού οι επενδύσεις, που είχαν αποτελέσει το μήλον της Εριδος μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, χωρίστηκαν στα δύο, με τον κ. Παμπούκη να κρατάει αυτό που αρχικά είχε ειπωθεί κατά τον ανασχηματισμό, τις στρατηγικές επενδύσεις (εγκρίθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και ο αποκαλούμενος πλέον “νόμος Παμπούκη”), και τον κ. Χρυσοχοΐδη να κρατάει το ΕΣΠΑ και ό,τι απορρέει αναφορικά με τις επενδύσεις από αυτό. Κατά την κατανομή υπήρξαν κέρδη και ζημίες για μια σειρά υπουργεία. Αναλυτικά: Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο της συνολικής ευθύνης που έχει για την επικοινωνία και την ενημέρωση της κυβέρνησης αναλαμβάνει, και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και προφανώς και την ευθύνη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντιθέτως παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού και ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη η ευθύνη για την κρατική ραδιοτηλεόραση- ΕΡΤ. Στην αρμοδιότητα του Παύλου Γερουλάνου ως υπουργού Πολιτισμού παραμένει και ο ΟΠΑΠ και δεν τίθεται υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής όπως αρχικά είχε αναφερθεί. Αντιθέτως στο υπουργείο αυτό μετακινούνται δύο Διευθύνσεις από το Πολιτισμού που αφορούν τον αθλητισμό για όλους. Στις αρμοδιότητες της Λούκας Κατσέλη ως υπουργού Εργασίας μετατίθεται από το υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο ΕΦΕΤ αποσπάται απο τις αρμοδιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής. Το ίδιο υπουργείο χάνει και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που μετακινείται στο (υπό την κ. Κατσέλη) υπουργείο Εργασίας. Στο υπουργείο Εργασίας μετακινείται και η μεταναστευτική πολιτική που ώς πρόσφατα ανήκε στις αρμοδιότητες του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Νήσων που ανέλαβε ο Γιάννης Διαμαντίδης «προικίζεται» με τις ναυτιλιακές υποθέσεις που ανήκαν στο πρώην υπουργείο Οικονομίας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ανήκαν στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, καθώς και με την αλιεία που ανήκε έως πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα της ενέργειας, που «παίχτηκε» τη νύχτα του ανασχηματισμού μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει λυθεί οριστικά: κατακυρώθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανατεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έγινε γνωστό ότι από την επεξεργασία που θα κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να προκύψουν και κάποιες άλλες αλλαγές, οι οποίες όμως θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση.
Read more...

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Ρεπορτάζ : Νικολέτα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται πλέον η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η Ενιαία Αρχή Πληρωμών που θα αναλάβει τη διαχείρισή της θα περνάει από κόσκινο όλες τις αμοιβές, τα επιδόματα και τα χρηματικά εντάλματα τα οποία εκδίδουν οι...
φορείς του Δημοσίου. O νέος τρόπος πληρωμής αφορά τους 768.009 δημοσίους υπαλλήλους που απογράφηκαν, καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες στελεχών του Δημοσίου όπως για παράδειγμα τους ειδικούς και γενικούς γραμματείς. Το προσωπικό αυτό οφείλει, εάν δεν έχει ήδη, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία για τις απολαβές του φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο έγγραφο της τράπεζας που να προκύπτει ο αριθμός του λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 υπάλληλοι του στενού δημοσίου τομέα και χιλιάδες άλλοι των ΝΠΔΔ δεν πληρώνονται αυτήν τη στιγμή μέσω τραπεζών. Οι φορείς θα πρέπει παράλληλα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά αρχεία αναλυτικής κατάστασης μισθοδοσίας, που θα αποστέλλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία πληρωμής των υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει εκτός από τις μηνιαίες αποδοχές και όλες τις πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζημιώσεις από συμμετοχή σε επιτροπές κ.ά.). Η ημέρα πληρωμής Η καταβολή μισθών και αμοιβών θα γίνεται στις 13 και στις 27 κάθε μήνα, ενώ οι λοιπές αμοιβές θα κατατίθενται στις αντίστοιχες ημερομηνίες του επόμενου μήνα από την πραγματοποίησή τους. Πιλοτικά κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο η έκδοση της μισθοδοσίας θα γίνεται παράλληλα με το παλιό σύστημα και με το νέο σύστημα της ΕΑΠ, ενώ από τον Δεκέμβριο θα λειτουργεί μόνον το νέο. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ, η έναρξη καταβολής της μισθοδοσίας αποκλειστικά από την ΕΑΠ θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Παύση πληρωμών θα περιμένει ωστόσο όσους υπαλλήλους δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και όσους δεν απογράφηκαν ή τα στοιχεία τους παρουσιάζουν διαφοροποίηση Διασταυρώσεις Ειδικότερα, η ΕΑΠ θα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις των στοιχείων που δήλωσαν οι υπάλληλοι στην απογραφή- κυρίως το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ- με αυτά που θα περιλαμβάνονται στις καταστάσεις μισθοδοσίας. Σε περίπτωση που δεν ταυτίζονται, θα δοθεί εντολή για πάγωμα καταβολής μισθού. Οι διασταυρώσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011 για τους φορείς του Δημοσίου και έως τις 20 Μαρτίου 2011 για τα ΝΠΔΔ και στη συνέχεια η ΕΑΠ θα στείλει στις υπηρεσίες έγγραφο για τη συμπλήρωση των στοιχείων. Η αναστολή στην καταβολή αμοιβών θα ισχύσει μέχρι να διορθωθούν τα στοιχεία ή οι υπάλληλοι να απογραφούν και μόνον τότε θα χορηγηθούν αναδρομικά. Η νέα αυτή διαδικασία εκτός από τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον πλήρης εικόνα για τις αμοιβές που δίνονται σε υπαλλήλους, θα βάλει τέλος σε επιδόματα κάτω από το τραπέζι.
Read more...