Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τρεις τραυματίες σε ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών με αγνώστους στην Πεύκη

Ανταλλαγή πυροβολισμών

Αθήνα
Ένοπλη συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην συμβολή των οδών Επικούρου και Αιόλου στην Πεύκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιπολικό της Άμεσης Δράσης έφτασε στο σημείο προκειμένου να ελέγξει δύο υπόπτους, όμως εκείνοι αντέδρασαν πυροβολώντας.

Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν σοβαρά οι δύο αστυνομικοί.

Τραυματισμένο είναι και ένα τρίτο άτομο, το οποίο εξετάζεται εάν είναι ο ένας εκ των υπόπτων.

Ο δεύτερος ύποπτος διέφυγε με το περιπολικό, το οποίο βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο στην οδό Θεσσαλονίκης 16 στην Κηφισιά.

Ο δράστης αναζητείται.

Μέσα στο περιπολικό βρέθηκε ένα πιστόλι, το οποίο ανήκει σε αστυνομικό.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκε μοτοσικλέτα, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι κλεμένη.

Οι δύο τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο ΚΑΤ και το τρίτο άτομο στον Ερυθρό Σταυρό.

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, ή πρόκειται για κάτι άλλο. Στην αστυνομία, πάντως, έχει σημάνει συναγερμός.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κενά» στις συμβάσεις των υποβρυχίων...



«Κενά» παρατηρήθηκαν στις συμβάσεις των υποβρυχίων, όπως αποκάλυψε κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτή Επιτροπή ο μάρτυρας – διευθυντής του ΣΔΟΕ, Κ. Παπαγεωργίου.

Η επιτροπή μελετά το πόρισμα των ελέγχων, που είχε κάνει το ΣΔΟΕ για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά, ενώ το... Σώμα Δίωξης αναμένεται να καταλήξει και σε νέο πόρισμα που θα αφορά φυσικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως ο κ. Μπόκος που θα κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, υπάρχουν διαφορές στην υλοποίηση του έργου και τα φορολογικά, ενώ στα αντισταθμιστικά, ειδικά, υπάρχουν 230 εκατ. ευρώ «ορφανά», όπως είπε ο μάρτυρας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εισπραχτεί, αλλά δεν υπάρχουν παραστατικά για να ξέρουμε τους αποδέκτες.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε πολλές συμπληρωματικές εγγραφές χειρόγραφες, δηλαδή χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά και πρόσθεσε ότι το ΣΔΟΕ θα υποβάλλει συμπληρωματική αναφορά στην προανακριτική επιτροπή όταν ολοκληρωθεί και η έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα.

Πάντως, ο άλλος μάρτυρας που παρουσιάστηκε, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, Π. Νικολούδης, τόνισε ότι δεν έγινε κυκλοφορία μαύρου χρήματος, καθώς αν είχε γίνει κάτι τέτοιο θα είχε διατάξει έρευνα για την υπόθεση.

Τέλος, ο μάρτυρας Μ. Φιλιπίδης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αφού όπως έγινε γνωστό είναι μόνιμος κάτοικος Λιβάνου.
star.gr



Read more...

«Μπορούμε να τους πιάσουμε, αλλά δεν έχουμε που να τους βάλουμε!»

Απίστευτη δήλωση Παπουτσή για τους λαθρομετανάστες


http://img.protothema.gr/EAC32115C0C72720EB8797AD727A98F9.jpg
Τα νέα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής. Για άλλη μια φορά, ο υπουργός ανακοίνωσε κοινές περιπολίες αστυνομικών των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΔΙ.ΑΣ. και «Ζ» στο κέντρο της Αθήνας, μπλόκα από την ΟΠΚΕ με τη χρήση ειδικών σκύλων, ελέγχους και εφόδους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου, ενώ διευκρίνισε ότι η Αστυνομία μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να συλλάβει τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, που έχει να κάνει με το πού θα τους βάλουν μετά τις συλλήψεις.

Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πού θα είναι τα σημεία αυτά. Ο λόγος, η αποφυγή αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ο κ. Παπουτσής, αν και δεν ανέφερε, απηύθυνε έκκληση να μην προχωρήσουν σε αντιδράσεις για τα κέντρα που θα δημιουργηθούν.


Στα χαρτιά ο φράχτης στον Έβρο

Αξίζει να τονιστεί ότι ακόμη παραμένει στα χαρτιά το περίφημο τείχος του Έβρου, που θα έλυνε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα έλεγε πως έπρεπε να είναι ήδη κατασκευασμένο, ο κ. Παπουτσής, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, αρκέστηκε να πει πως περιμένει τις επόμενες ημέρες την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το εάν θα πρέπει να δοθούν νέα κονδύλια από την πολιτεία για την κατασκευή του φράχτη. Με απλά λόγια, δεν έχει βρεθεί ακόμη χρηματοδότηση για να πάρει «σάρκα και οστά» το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.



Read more...

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο Παπακωνσταντίνου απολύει, ο Ραγκούσης τους κρατάει

newpost.gr
Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο Παπακωνσταντίνου απολύει, ο Ραγκούσης τους κρατάει
Το σίριαλ «Ναι» ή «Όχι» στις απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα συνεχίζεται με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν απολύσεις και τον Γιάννη Ραγκούση να ξεκαθαρίζει ότι δε θα γίνουν απολύσεις ούτε μόνιμων ούτε υπαλλήλων αορίστου χρόνου.


Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε σήμερα, Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist ότι εντός των επόμενων τεσσάρων ετών ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πάγωμα μισθών και συντάξεων με ελάχιστες τις εξαιρέσεις.
«Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπολοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι «το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με έναν δημόσιο τομέα που είναι πολύ μεγάλος με βάση αυτά που προσφέρει στον πολίτη».

Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης είχε αποκλείσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής αυτό το ενδεχόμενο.

«Εάν δεν είχαν σταματήσει οι προσλήψεις, τα ρουσφέτια και οι μονιμοποιήσεις σήμερα, το μόνο αίτημα ή ο μόνιμος εκβιασμός από την πλευρά της Τρόικας θα ήταν "ή απολύετε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ή χρεωκοπείτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι « πετύχαμε τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 150.000 με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε από τον Οκτώβριο του 2009 και αυτός ο εκβιασμός πια δεν υπάρχει».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα εφαρμοστούν όσα μέτρα είναι αναγκαία το 2011 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, το οποίο προσδιόρισε ως κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και κάτω από το 1% το 2015.

Αμφίσημη ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.
Συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στις μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ επικαλούμενος στοιχεία του περασμένου έτους σύμφωνα με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 52.000 ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000.
«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», τόνισε και πρόσθεσε «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος».

Read more...

Μπροστά Φλωρίδης, πίσω Αλέκος και στο βάθος... Ντόρα

newpost.gr
Μπροστά Φλωρίδης, πίσω Αλέκος και στο βάθος... Ντόρα
Το ΠΑΣΟK απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Φλωρίδη περί της αναγκαιότητας να υπάρξει «εθνική συνεννόηση».

Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι οι δηλώσεις αυτές δεν προκάλεσαν προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις, ιδιαιτέρως γιατί ο πρώην υπουργός έκανε βαρύτατο υπαινιγμό εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου, μιλώντας για «ακρασία», που σημαίνει ότι κάποιος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αλλά φοβάται να το κάνει.

Ο κ. Φλωρίδης έχει ανεβεί εδώ και πολύ καιρό στα... κάγκελα. Πότε απειλώντας να καταψηφίσει διατάξεις νομοσχεδίων και πότε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι περισσότεροι, πίσω από τον Γ. Φλωρίδη, «διαβάζουν» και τις απόψεις του Αλέκου Παπαδόπουλου, επίσης πρώην υπουργού, ο οποίος ιδιωτεύει.

Οι δύο άνδρες διατηρούν στενή φιλία και- όπως λέγεται, οι πολιτικές τους απόψεις συμπίπτουν. Άλλωστε, δεν το κρύβουν- ουσιαστικά το είπε και ο κ. Φλωρίδης στους «Φακέλους».

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει το γεγονός στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ανώτερα στελέχη που πιο πίσω (και από τον Α. Παπαδόπουλο) βλέπουν τις πολιτικές αλλαγές και τις κομματικές διεργασίες που έχει επιφέρει το Μνημόνιο.

Και συγκεκριμένα βλέπουν την ΔΗΣΥ, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι οι κ. Φλωρίδης και Παπαδόπουλος είναι σε ανοικτή γραμμή με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς.

Προσθέτουν μάλιστα με νόημα τη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο «Έθνος» λίγες μέρες πριν από το Ζάππειο ΙΙ του Αντώνη Σαμαρά: «'Όταν μιλώ για στήριξη δεν εννοώ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στη βάση μιας σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της πολιτικής είναι αναγκαία η σύσταση αμέσως, τώρα, του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής στελέχη, όπως είναι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος ή ο κ. Γ. Φλωρίδης», είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης δείχνοντας δημοσίως την εκτίμηση που τρέφει για τους δύο πρώην υπουργούς.

Ταυτοχρόνως (τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) υπενθυμίζουν τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Χρήστο Βερελή, επίσης πρώην υπουργό με απόψεις “συγγενείς” αυτών των κ. Φλωρίδη και Παπαδόπουλου, να εντάσσεται στη ΔΗΣΥ. Άσχετα αν οι πληροφορίες διαψεύστηκαν, εδώ για κάποιους ισχύει το “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά”
Read more...

Αντιμνημονιακό αντάρτικο της ΠΑΣΠ σε μπλουζάκια!


Με το σύνθημα IMF GO HOME κυκλοφορούν τα φετινά μπλουζάκια της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται ως μια από τις πιο«σκληρές» αριστερές οργανώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από τις πρώτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στον «εκσυγχρονιστή» Βαγγέλη Βενιζέλο! Όταν, σαν έγινε πρωθυπουργός, ο Γιώργος «εκσυγχρονίστηκε» κι αυτός, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καλαμάτας δεν του χαρίστηκε. Διατηρεί την αυτονομία της, ως συνδικαλιστική οργάνωση φοιτητών, δηλώνει και είναι ενάντια στο μνημόνιο και το ΔΝΤ, συμμετέχει σε όλες τις αντιμνημονιακές δράσεις και διαδηλώσεις..
και κρατά τους δωσίλογους σε απόσταση. (Το πορτοκαλί χρώμα στα μπλουζάκια δεν είναι τυχαίο, είναι το χρώμα της αριστερής πτέρυγας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1990 και μετά και δεν έχει καμία σχέση με «πορτοκαλί επαναστάσεις» και Τζορτζ Σόρος).
amaliadapress.

Read more...

Χαράλαμπε πως δικαιολογούνται τα λεφτά του ESCAPE?...


noname-gr.blogspot.com
Βουίζει ο τόπος. Όλοι μιλάνε για σκάνδαλο. Μόνο ο Χυτήρης δεν το έχει πάρει χαμπάρι και αφήνει τον Χαράλαμπο να κάνει μηνύσεις σε blogs.
Ιδού τι γράφει σήμερα η έγκριτη ιστοσελίδα enimerosi24:
Μεγαλώνει η πίεση που δέχεται ο Λάμπης Ταγματάρχης για το υψηλό κόστος της καθημερινής εκπομπής «Escape». Μιας παραγωγής που ... το ημερήσιο κόστος αγγίζει περίπου τις 14.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των 60 επεισοδίων που έχει εγκρίνει το ΔΣ της ΕΡΤ θα φθάσει το 1.000.000 ευρώ. Αρκετοί παραγωγοί που συνεργάζονται με τα ιδιωτικά κανάλια επισημαίνουν το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα της ιδιωτικής τηλεόρασης με πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δύο καθημερινών σειρών του Mega που σπάνε τα μηχανάκια της AGB, απασχολώντας καθημερινά περισσότερους από 20 ηθοποιούς, με το κόστος του κάθε επεισοδίου να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ! Μοιραία αναρωτιέται κανείς πώς προκύπτει το συγκεκριμένο ποσό των 14.000 ευρώ ημερησίως, όταν το στούντιο δεν κοστίζει περισσότερο από 2000 ευρώ την ημέρα και άλλα τόσα το συνεργείο. Έτσι, ακόμη και η αμοιβή των τεσσάρων παρουσιαστών να ξεπερνά τα 500 ευρώ ημερησίως, δεν μπορεί να υπερβαίνει σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς τις 3000 ευρώ την ημέρα! Κατά συνέπεια υπάρχει ένα υπόλοιπο μέχρι τις 14.000 ευρώ που δεν δικαιολογείται!



Read more...

ΒΟΥΤΙΑ ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Βουτιά δέκα θέσεων στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD) για το 2011 πραγματοποίησε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 56η μεταξύ 59 χωρών, έχοντας προσπεράσει μόνο τις Ουκρανία, Κροατία και Βενεζουέλα.
Η κάθετη πτώση (η μεγαλύτερη για φέτος στην κατάταξη IMD) αφορά την κατάσταση της οικονομίας το 2010 και, όπως υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος του...
Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος, συνδέεται με την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την απουσία ουσιαστικών αναπτυξιακών μέτρων.
Ο ΣΒΒΕ παρουσιάζει την κατάταξη, στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρέχει στο IMD τα μακροοικονομικά ελληνικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας», η Ελλάδα απώλεσε δέκα θέσεις και βρέθηκε στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τελευταία τη Βενεζουέλα. Στην «κυβερνητική αποτελεσματικότητα», κατατάσσεται 54η (56η το 2009), ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση μόνο από τις χώρες Αργεντινή, Βενεζουέλα και Ουκρανία.
Σημαντική επιδείνωση κατεγράφη στην «επιχειρηματική αποτελεσματικότητα», όπου η Ελλάδα βρέθηκε οκτώ «σκαλοπάτια» χαμηλότερα, 53η, μπροστά από Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βενεζουέλα και Κροατία. Στις «υποδομές», πάντως, η Ελλάδα κέρδισε μία θέση, αναρριχόμενη στην 32η.
Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη στην κορυφή
Η λίστα του IMD δεν επιφύλαξε εκπλήξεις για τις χώρες-πρωτοπόρους της ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως, αφού στις πρώτες θέσεις παρέμειναν κατά σειρά Χονγκ-Κονγκ, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη, ακολουθούμενες από: Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν,
Καναδά, Κατάρ, Αυστραλία και Γερμανία.
Ο κ. Πέντζος σημείωσε ότι το μήνυμα της φετινής κατάταξης προς την κυβέρνηση είναι πως πρέπει να προχωρήσει «στην άμεση λήψη μέτρων για την ανάπτυξη, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά, αλλά κυρίως τώρα, τις επιχειρήσεις, ώστε να αποτελέσουν όχημα εξόδου από την κρίση». Μάλιστα, απέστειλε υπόμνημα 24 προτάσεων προς τον πρωθυπουργό.
Μνημόνιο Νο2, πρόωρες εκλογές, φόροι και αποκρατικοποιήσεις
Ο κ. Πέντζος υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και αν επιβληθούν πρόσθετοι φόροι η οικονομία θα πάει σε βαθύτερη ύφεση.
Σημείωσε ότι, σε περίπτωση «μνημονίου Β», η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί σωστά με την τρόικα για να μην υπάρξουν πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις.
«Τα έσοδα του κράτους πρέπει να προέλθουν από την πάταξη της παραοικονομίας και την ανάπτυξη κι όχι από νέους φόρους», σημείωσε και «έδειξε» ως ενδεικνυόμενο αναπτυξιακό μοντέλο το βασιζόμενο σε: καινοτομία, εξωστρέφεια, τεχνολογίες και πράσινη ανάπτυξη. Το «δανείζομαι και καταναλώνω τελείωσε», είπε.
Σημείωσε ότι η εθνική συναίνεση σε δύσκολους καιρούς μόνο καλό κάνει, αφού όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι στην κρίση. Συμπλήρωσε ότι τυχόν πρόωρες εκλογές δεν ενδείκνυνται στην παρούσα συγκυρία γιατί θα δημιουργούσαν πρόσθετη ανασφάλεια.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για δηλώσεις τύπου «δεν υπάρχουν χρήματα», ιδίως όταν αυτά είναι οφειλόμενα. Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, επισήμανε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να γίνουν, αλλά με αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι αυτός είναι εργαλείο υποβοήθησης για τις επιχειρήσεις κι όχι λύση για την ανάπτυξη, καθώς -όπως προέκυψε και από έρευνα του ΣΒΒΕ- έρχεται μόλις 5ος ως προτεραιότητα για τα
μέλη του Συνδέσμου.
«Τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, όλο το πολιτικό σύστημα πιστεύει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα σημασία στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των επιχειρήσεων», υποστήριξε.
Το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό

Στο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, ο ΣΒΒΕ προτείνει -μεταξύ άλλων- τα εξής:
- Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, πχ, με συμψηφισμό κρατικών οφειλών προς αυτές με δικά τους χρέη προς το κράτος
- Επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας, με έναρξη από 1ης Ιανουαρίου 2011 της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας, για παράδειγμα με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 30% για την επόμενη πενταετία στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις
- Εξυγίανση του συστήματος των επιταγών («οι 60 μέρες να προσδιορισθούν νομοθετικά ως ανώτατο όριο πληρωμής επιταγών»).
- Αναθέρμανση του κλάδου κατασκευών, για παράδειγμα με μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50%.
«Με το να δίνουμε τεράστια έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη νομοθέτηση, χωρίς να βλέπουμε αν τα μέτρα περνούν στην πραγματική οικονομία, ουσιαστικά αφήνουμε χωρίς υποστήριξη τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που
τελικά θα φέρουν ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Πέντζος.

Read more...

«Εντυπωσιακή η ελληνική πρόοδος, αλλά όχι αρκετή...»

Οι σημερινές δηλώσεις από το συνέδριο του Economist

http://img.protothema.gr/09219121B771CB89FF0D1F874E976E3C.jpg
Εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κύριοι Γιούργκεν Σταρκ και Πολ Τόμσεν, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Economist.

Πάρα ταύτα επεσήμαναν πως η χώρα μας χρειάζεται σημαντικές αποφάσεις και δη άμεσα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επίσπευση και συγκεκριμενοποίηση των δρομολογούμενων αποκρατικοποιήσεων με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και να βοηθηθεί η διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντί μας!

Στην ομιλία του ο κύριος Σταρκ, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι “απαιτούνται σημαντικά εντατικότερες προσπάθειες σε χώρες με προβλήματα στο χρέος τους”, ενώ ξεκαθάρισε πως “η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες του πακέτου βοήθειας είναι απόλυτα βασική” για τη συνέχεια της στήριξης της χώρας από τους εταίρους και πιστωτές της.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Σταρκ έκλεισε το θέμα της αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας “συνταγή καταστροφής” μια τέτοια επιλογή, υπό την έννοια ότι ούτε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας επιλύει, ούτε θέτει βάσεις για την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Τουναντίον θα έκλεινε οριστικά την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες! Αντί αυτής της επιλογής, ο κύριος Σταρκ πρότεινε τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω σε βάθος χρόνου, και πάντως σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί στον ένα χρόνο, αλλά φυσικά επέμεινε στην αναγκαιότητα νέων – και άμεσων – διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι δύσκολο και προκαλεί αντιδράσεις, πλην όμως, κατά την άποψή του, “η κοινωνική σταθερότητα έχει διατηρηθεί”!

Εντύπωση προκάλεσε τη τοποθέτησή του – σε διαφορετική τροχιά με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις – πως η Ελλάδα ίσως και να επιστρέψει στις αγορές (Σ.Σ: χαρακτηριστικά δήλωσε πως “εξετάζουμε ακόμα το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει του χρόνου στις αγορές”).

Για τη συνέχεια ξεκαθάρισε πως χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς μόνον έτσι μπορεί το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 10%, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η αποστροφή της ομιλίας του πως “το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ υψηλό”, εξ΄ου και ο ίδιος λέει «όχι» σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν άμεσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό.
Read more...

Εμπειρογνώμονες του ΣΔΟΕ στην Εξεταστική για την υπόθεση των υποβρυχίων

Στοιχεία για οικονομικούς ελέγχους

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Εξεταστικής
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Εξεταστικής (Φωτογραφία: A.Π.Ε. )
Αθήνα
Συνεχίζεται στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, η κατάθεση των δύο εμπειρογνωμόνων του ΣΔΟΕ.

Οι Κ.Παπαγεωργίου και Χαρ.Αθανασόπουλος κλήθηκαν στην Επιτροπή, προκειμένου να δώσουν στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των οικονομικών ελέγχων που είχαν κάνει σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αμέσως μετά, έχει κληθεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», Παναγιώτης Νικολούδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φορέας του AIDS η καμαριέρα;

Ενός κακού… μύρια έπονται


http://img.protothema.gr/2A53206A1897D628706269B812A1E49A.jpg
Ενός κακού… μύρια έπονται και στην υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν φαίνεται πως η παραπάνω φράση ταιριάζει απόλυτα.

Όχι μόνο έχει να αντιμετωπίσει τον διασυρμό, τη δημόσια κατακραυγή, το τέλος της πολιτικής του καριέρας και τη φυλακή, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της “New York Post” τώρα θα πρέπει να τον απασχολεί και το… AIDS!

Η γυναίκα που φέρεται να είναι το θύμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, η 32χρονη καμαριέρα του Σοφιτέλ, πάσχει από τον θανατηφόρο ιό και μένει σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στη περιοχή του Μπρονξ στο οποίο κατοικούν μόνο άνθρωποι που πάσχουν από HIV, σύμφωνα με πληροφορίες της Post.

Η καμαριέρα, μια μετανάστης από τη δυτική Αφρική, μένει στο διαμέρισμα μαζί με την 15χρονη κόρη της από τον Ιανουάριο, ενώ πριν ζούσε σε ένα άλλο διαμέρισμα στο Μπρονξ δίπλα στην κοινότητα για τους πάσχοντες από AIDS του Χάρλεμ.

Η εφημερίδα, δεν έχει μπορέσει ακόμα να εξακριβώσει ακόμα αν η καμαριέρα έχει σίγουρα τον ιό αλλά τα εν λόγω διαμερίσματα στο Μπρονξ νοικιάζονται μόνο σε άτομα που έχουν AIDS και δεν επιτρέπεται σε κανένα υγιή άνθρωπο -και με παιδί- να μείνει εκεί.

Ο δικηγόρος της, Jeffrey Shapiro, είπε ότι η καμαριέρα είναι μια χήρα που μένει μόνη της με την κόρη της. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Στρος-Καν, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση ότι η 32χρονη πάσχει από AIDS.

Την ίδια ώρα, μια φίλη της καμαριέρας, είπε στην Dail Mail, ότι μία ώρα μετά την επίθεση, την ώρα που την μετέφεραν στο νοσοκομείο St. Luke, έλαβε ένα τηλεφώνημα από την 32χρονη στο οποίο της είπε τι είχε συμβεί.

«Κάποιος μου έκανε κάτι πολύ κακό. Μου επιτεθήκαν», φέρεται να είπε, κλαίγοντας με λυγμούς, η καμαρίερα στην φίλη της.

Η γυναίκα είναι σε πρόγραμμα προστασίας από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν. Τα μέτρα γύρω από τη καμαρίερα είναι δρακόντεια, ενώ ελέγχονται ακόμα και τα τηλέφωνά της καθώς οι αρχές δεν θέλουν να έρθει σε επαφή μαζί της κανένα άτομο από την πλευρά του Στρος- Καν.

Γνωστός δικηγόρος ανέφερε ότι η 32χρονη θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 6 εκατ. δολάρια αν συνεργαζόταν με τον Στρος-Καν ή δεν είχε καταγγείλει την πράξη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ,
Read more...

«Μάζεψε τα χέρια σου Όλι Ρεν»

newpost.gr
«Μάζεψε τα χέρια σου Όλι Ρεν»
Τη διαφωνία του με τους όρους της πολιτικής συναίνεσης που θέτει ο Όλι Ρεν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Είναι λάθος, ο Όλι Ρεν να λέει πως όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία», δήλωσε και τόνισε ότι, «όπως παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με τις δηλώσεις του προσθέτει πολιτικούς όρους στη διαχειριστική θέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό κράτος, κάτι που δεν είναι ορθό και δυσχεραίνει τα πράγματα».

Πρόσθεσε, ότι όπως είναι φυσικό, σε μια τέτοια περίπτωση «εάν μου βάλεις πολιτικούς όρους, θα πούμε μάζεψε τα χέρια σου».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», σημείωσε πως γίνεται δεκτή η κριτική του ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά μέχρι εκεί.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο για απολύσεις στο δημόσιο είπε πως υπάρχει κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας πως οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ για να γίνουν μόνιμοι. Επισήμανε πως το δημόσιο θα μπορούσε να ελαφρύνει με απουσία προσλήψεων και άξιους υπαλλήλους.

Όπως είπε η κυβέρνηση κατέφυγε στο μνημόνιο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ενώ σε ότι αφορά την καταβολή της πέμπτης δόσης είπε πως αν δεν τηρήσουμε το μνημόνιο διασφαλισμένο δεν είναι τίποτα.

Ανέφερε πως δεν πιστεύει στην πολιτική συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης και πρόσθεσε πως δεν είναι αντιπολίτευση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μια αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα.

Απέρριψε τα περί νέων μέτρων λέγοντας πως δεν επετεύχθει ο στόχος των εσόδων και η συγκεκριμένα η αύξηση τους κάτι που σημαίνει πως δεν είναι αρκετή η δράση της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως με τον τρόπο αυτό ορισμένες λειτουργίες του κράτους μπορεί να γίνουν φθηνότερες για τον Έλληνα πολίτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα δεν πάει καλά αν κερδίσει η ανευθυνότητα».

Read more...

Διαδηλωτές πήγαν να δείρουν τον Δ.Γεωργακόπουλο

newpost.gr
Διαδηλωτές πήγαν να δείρουν τον Δ.Γεωργακόπουλο
Επίθεση από εργαζομένους στους δήμους- που πραγματοποιούσαν πορεία στο Κολωνάκι- δέχθηκε ο Δ.Γεωργακόπουλος σε καφέ της Βαλαωρίτου. Παράλληλα, επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ σημειώθηκαν στο Κολωνάκι με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν από το να φτάσουν στo υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε καφέ της Βαλαωρίτου δέχθηκε επίθεση ο γ.γ του υπουργείο Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος από εργαζόμενους στους Δήμους. Καθόταν αμέριμνος και έπινε τον καφέ του όταν έγινε αντιληπτός από συμμετέχοντες στην πορεία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Τότε τον πλησίασαν απειλητικά και επιχείρησαν να του επιτεθούν. Τον έβρισαν, τον έφτυσαν και τότε μπήκαν μπροστά εργαζόμενοι στο καφέ και φυγάδευσαν τον κύριο Γεωργακόπουλο.


Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη πλατεία Καραϊσκάκη και κατευθύνονταν προς τη Βουλή.

Όταν, όμως, επιχείρησαν να ανέβουν τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας προκειμένου να φτάσουν μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παρατάξει κλούβες κατά μήκος του δρόμου, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν.




Πηγή: newsit.gr
Read more...

«Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;»

Η γερμανική Bild ξαναχτυπά…


http://img.protothema.gr/D4EF40AF15250CF346290435F5BFAD51.jpg
«Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;». Με αυτόν τον προκλητικό τίτλο και μία φωτογραφία που δείχνει ένα ακέφαλο άγαλμα μπροστά από τον Παρθενώνα, η γερμανική εφημερίδα Bild «ξαναχτύπησε» στη διαδικτυακή της έκδοση με ένα άρθρο-φωτιά για τη χώρα μας.

Στο ρεπορτάζ, το οποίο είναι ανυπόγραφο, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει την πίεση προς τη χώρα μας, η οποία δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν στις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να βάλει χρήματα στα ταμεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να πουλάει για να βάλει λεφτά στα ταμεία». Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δεν προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση και από τον Ιούλιο θα υπάρξει στάση πληρωμών. Κλείνει δε με την εξής πρόταση: Η χρεοκοπία απειλεί…

Read more...

Στους 705.000 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

Μικρή μείωση της ανεργίας

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,49% των εγγεγραμμένων ανέργων
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,49% των εγγεγραμμένων ανέργων (Φωτογραφία: Associated Press, ΑΠΕ, Yamaha Racing, Honda Racing, Ducati Corse )
Αθήνα
Στους 704.818 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αν συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι άνεργοι που δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 815.927, έναντι 854.927 τον Μάρτιο.

Παράλληλα, μειωμένες κατά 13% είναι οι απολύσεις, ενώ αύξηση 37% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσίασαν οι προσλήψεις.

Από τους 704.818 εγγεγραμμένους άνεργους, οι 311.430 είναι άνδρες (44,19%) και οι 393.388 γυναίκες (55,81%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,49%, ενώ ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 (28,02%) και η ομάδα άνω των 55 ετών (9,48%).

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,87% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ο 38,99%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 13,86% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση το 1,29%.

Στους 283.995 ανήλθε ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, ο οποίος εμφανίζει μείωση κατά 7,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 64,07% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 19,73% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το 8,86% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι και το 7,03% είναι οικοδόμοι επιδοτούμενοι.

Σε 71.655 διαμορφώθηκαν οι αναγγελίες προσλήψεων, αυξημένες κατά 37% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Όσον αφορά στις απολύσεις, οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου έφθασαν τις 19.292 (μειωμένες κατά 17,25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 16.019 (μειωμένες κατά 7,72% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.801 (μειωμένες κατά 1,46% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 35.311, το 45,37% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διορία μίας εβδομάδας από την τρόικα...



Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής της τρόικας, μετά τη διαπίστωση της Συνόδου του Εurogroup ότι το πακέτο των πρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2012- 2015 είναι ανεπαρκές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου γύρισε άρον άρον στην Αθήνα από τις ... Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί για το Eurogroup, προκειμένου να είναι παρών στην κατάρτιση ενός πιο σαφούς και συγκεκριμένου πλαισίου μέτρων που θα εστιάζει στις ιδιωτικοποιήσεις και στη μείωση του ελλείμματος.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε να επιτευχθεί χωρίς εμπόδια το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παρατείνουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να σιγουρευτούν ότι το πακέτο των νέων μέτρων θα είναι έτοιμο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η τρόικα έχει δώσει στην κυβέρνηση μία εβδομάδα διορία για να προσδιορίσει με κάθε λεπτομέρεια τα νέα μέτρα, καθώς είναι έντονη η δυσφορία της, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «άλλα ζητάμε εμείς και άλλα κάνει η κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση των ελλειμμάτων και την πολιτική συναίνεση, η νέα δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει αλλαγή στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και επανεξέταση από μηδενική βάση, όλων των κοινωνικών επιδομάτων, εκτός από αυτό της ανεργίας. Επίσης, θα υπάρξει παρέμβαση για την σημαντική μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα.
real.gr



Read more...

Πανικός στην ΕΡΤ από τη μείωση των οδοιπορικών...



Μείον 40% τα οδοιπορικά εντός Ελλάδας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο με απόφαση Ραγκούση. Πανικός έχει προκληθεί στην ΕΡΤ μεταξύ εκείνων που είχαν... βρει όλα αυτά τα χρόνια μια επιπλέον πηγή εσόδων! Πλέον για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων του ραδιομεγάρου απαιτούνται πλήρη παραστατικά και αποδείξεις που θα δικαιολογούν και το τελευταίο ευρώ!
enimerosi24



Read more...

Ταυτοποίησαν τον δράστη της δολοφονίας του Μανώλη

newpost.gr








Ταυτοποίησαν τον δράστη της δολοφονίας του Μανώλη
Τον έναν εκ των τριών δραστών της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη έχουν εντοπίσει οι αστυνομικές αρχές! Αυτό προέκυψε από τις έρευνες των αξιωματικών της ΕΛΑΣ για την αποτρόπαια δολοφονία του 44χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου, τα ξημερώματα της 10ης Μαϊου.

Σύμφωνα πληροφορίες του «Βήματος»,, ο ταυτοποιημένος δράστης έχει ήδη αναζητηθεί στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως κατοικία, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.

Τα βίντεο από δύο κάμερες που έχουν καταγράψει τις κινήσεις των τριών δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας, αποτελούν τη «βάση» της έρευνας των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Επίσης, αποτυπώματα των δραστών φέρεται να έχουν εντοπιστεί στα ρούχα του θύματος και σε άλλα αντικείμενα στο σημείο της δοοφονίας του 44χρονου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα και τις καταγραφές οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής φαίνεται να έχουν καταλήξει στην ταυτότητα τουλάχιστον ενός εκ των δραστών και έχει ήδη γίνει αναζήτησή του στο κέντρο της Αθήνας, με βάση και σχετικά στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες αλλοδαπών της ΕΛΑΣ.

Πάντως, τα σχετικά βίντεο έχουν δοθεί για επεξεργασία στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας προκειμένου να παραχθεί η ευκρινέστερη δυνατή εικόνα των δραστών. Παράλληλα επιχειρείται να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους συνεργούς του βασικού υπόπτου από στέκια αλλοδαπών, κυρίως από χώρες της βορείου Αφρικής, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, του Κολωνού, των Πατησίων και αλλού.

Μεγάλη έρευνα γίνεται και μέσω των συστημάτων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων που έγιναν στην περιοχή που σημειώθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία, έτσι ώστε να βρεθούν τα κινητά που χρησιμοποίησαν οι δράστες και μέσω αυτών να προσδιοριστούν οι κινήσεις αλλά και οι επαφές τους.

Ερευνα γίνεται ακόμη και σε κλεπταποδόχους προκειμένου να προσδιορισθεί αν κάποιοι προσπάθησαν να πουλήσουν ίδιου τύπου βιντεοκάμερα με αυτήν που είχε ο άτυχος 44χρονος. Οπως δήλωσε στο «ΒΗΜΑ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, «είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτήν την έρευνα».


Πηγή: Το Βήμα
Read more...

ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα ασχολείται πλέον με όλες τις υποθέσεις διαφθοράς σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα της χώρας. Η υπηρεσία είναι αυτοτελής και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της...
ΕΛ.ΑΣ. ενώ εποπτεύεται από εισαγγελέα Εφετών και τελεί υπό κοινοβουλευτική εποπτεία από την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθορίζεται από το άρθρο 5 το νόμου 3938/2011.

Read more...

H ΠΑΣΠ «αντιδρά» στην πολιτική της κυβέρνησης‏

newpost.gr
H ΠΑΣΠ «αντιδρά» στην πολιτική της κυβέρνησης‏
Δριμεία επίθεση κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ μέσα από την ανακοίνωσή της για τις φοιτητικές εκλογές.

Η φοιτητική παράταξη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να κάνει λόγο για αντιλαϊκά μέτρα, για αδιέξοδα, για τούνελ μακροχρόνιας λιτότητας. Είναι φανερό ότι οι φοιτητές προσπαθούν να απεμπολήσουν από πάνω τους οποιαδήποτε αρχική σύμπνοια με τις κυβερνητικές πολιτικές του Μνημονίου.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε ένα κυκεώνα κοινωνικών προβλημάτων.

Η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει σε ένα τούνελ μακροχρόνιας λιτότητας, ύστερα από την επιβολή ενός οδυνηρού και αντιλαϊκού πακέτου μέτρων.

Με τον εφιάλτη της βαθιάς ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας και της δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων, οφείλουμε να υψώσουμε την σημαία του αγώνα.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής δεν παραμονεύει, αλλά είναι μπροστά στα μάτια μας, καθώς την προηγούμενη δεκαετία το ετοιμοθάνατο πολιτικό σύστημα μόνο αδικία μας έδωσε.

Η ΠΑΣΠ ενώνει τη φωνή της με όλους τους πολίτες της χώρας που θεωρούν άδικα τα μέτρα και παράλληλα ζητά άμεση απόδοση δικαιοσύνης με διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και δήμευση των περιουσιών όσων πολιτικών και δημόσιων λειτουργών καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.

Η ανοχή των πολιτών και της κοινωνίας έχει φτάσει πλέον στα όριά της και δεν επιτρέπει την επανάληψη των ίδιων εγκληματικών λαθών του παρελθόντος.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αποτελεί πηγή πολλών ακόμη δεινών του, είναι το καθηγητικό κατεστημένο που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του ιδιοτελούς συμφέροντός του.

Σʼαυτό το συσσωρευμένο σύστημα διαπλοκής προστίθενται τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου αδυνατούν να τα επιλυσούν λόγω της επαναλαμβανόμενης υποχρηματοδότησης.

Read more...

H λίστα με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων


newpost.gr
H λίστα με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων
Συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων, προβλέπει η πρόταση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Αττικής που έχει ως σκοπό την εξυγίανση και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση στο χώρο της Υγείας.

Τα σχετικά κείμενα που εκπονήθηκαν από τις Α' και Β' ΥΠΕ υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας και παρουσιάζονται σήμερα στο «Έθνος», προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» αποκτούν πολλά κοινά τμήματα, ενώ το «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται να συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Α' ΥΠΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένταξη όλων των εργαστηριακών τμημάτων στους παρακάτω τομείς:

Τομέας Βιοπαθολογίας: αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό. Μορφολογικός τομέας: παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμοπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό. Απεικονιστικός τομέας: ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, ΡΕΤ.


Πρώτη υγειονομική περιφέρεια Αττικής

Τι προτείνεται για κάθε νοσοκομείο

«Ευαγγελισμός»
Αιμοδυναμικό με μονάδα εμφραγμάτων και δύο καρδιολογικών. Δύο γαστρεντερολογικές. Αξονικός - μαγνητικός τομογράφος στο ακτινοδιαγνωστικό. Τέσσερις παθολογικές σε δύο παθολογικά. Δύο καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργική σε μία. Τέσσερις χειρουργικές σε δύο. Δύο ορθοπεδικές σε μία. Ορμονολογικό σε βιοχημικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Δημιουργία τομέα βιοπαθολογίας (αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό). Δημιουργία μορφολογικού τομέα (παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμαπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό).

«Γ. Γεννηματάς»
Τρία παθολογικά τμήματα σε δύο. Τρία χειρουργικά σε δύο. Μεταφορά ογκολογικού τμήματος στο «Σωτηρία». Μεταφορά τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο «Σωτηρία». Δύο διευθύνσεις κλασικού ακτινολογικού σε μία. Κοινή λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων και αιμοδοσίας με το «Σωτηρία».

«Αγία Σοφία»
Παιδοχειρουργικές (Α' και Β'), παιδοορθοπεδικές (Α' και Β'), παιδιατρικές (Α' και Β') με τμήμα ινοκυστικής νόσου, παιδοκαρδιοχειρουργικές (Α' και Β'), τμήματα ακτινοδιαγνωστικών απεικονίσεων σε ένα.

«Σωτηρία»
2η πνευμονολογική. 1η πνευμονολογική. Δύο θωρακοχειρουργικές. Εργαστήρια μελέτης ύπνου. Από το «Σωτηρία» στο «Γεννηματάς»: ψυχιατρική κλινική και ξενώνας, οδοντιατρικό τμήμα, ΩΡΛ, αιμοδοσία, ανοσολογικό εργαστήριο, τεχνική υπηρεσία. Από το «Γεννηματάς» στο «Σωτηρία»: κυτταρολογικό εργαστήριο, τμήμα φυσικής αποκατάστασης, παθολογοανατομικό. Μεταφορά 10ης πνευμονολογικής στο «Ασκληπιείο».

«Σισμανόγλειο»
Γαστρεντερολογική, ρευματολογικής και ηπατικής ανεπάρκειας στο Α' παθολογικό. Ειδικών λοιμώξεων και κλινικής υπέρτασης στο Β' παθολογικό. Μονάδα εμφραγμάτων και αιμοδυναμική μονάδα στο καρδιολογικό. Τρεις πνευμονολογικές σε δύο. Μονάδα επαγγελματικών νόσων, αναπνευστικής λειτουργίας και μελέτης ύπνου στο Γ' πνευμονολογικό. Μονάδα κυστικής ίνωσης στο Β' πνευμονολογικό. Μονάδα βρογχοσκοπήσεων και εργαστήριο πλευροσκοπήσεων στο Β' παθολογικό. Μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουρολογικό. Μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας στο αναισθησιολογικό. Μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και επειγόντων στον τομέα ψυχικής υγείας. Ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός και μαγνητικός στο ακτινολογικό τμήμα.

Ερυθρός Σταυρός
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Αιμοδοσία «Δρακοπούλειου» και «Ερυθρού», Α', Β' χειρουργική και μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ένα χειρουργικό τμήμα, Α' και Β' καρδιολογική, Α' και Β' οφθαλμολογικό, Α', Β' και Γ' παθολογικό.

«Πολυκλινική»
Βιοπαθολογικά τμήματα (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό) σε ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο.

«Αγλαΐα Κυριακού»
Ενδοκρινολογικό με τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Το διαβητολογικό θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, με κατάργηση μίας θέσης διευθυντή (τμήμα αύξησης). Γ' παιδιατρική (ΕΣΥ) παραρτήματος Καλλιθέας, με τη Β'. Τμήμα κοινωνικής ιατρικής με Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική. Δύο μικροβιολογικά. Αναμένεται απόφαση για την παιδιατρική του τμήματος νοσηλευτικής.

ΚΑΤ
Εξι τμήματα γενικής ορθοπεδικής σε τέσσερα. Δύο τμήματα μικροχειρουργικής άνω άκρων. Δύο τμήματα γενικής χειρουργικής.

«Λαϊκό»
Αιματολογικό στο μικροβιολογικό ή στην αιμοδοσία ή στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας.

«Αλεξάνδρα»
Δύο τμήματα πυρηνικής ιατρικής. Δύο ενδοκρινολογικά. Ανοσολογικό με βιοχημικό τμήμα.

«Αγιοι Ανάργυροι»
Τρία ογκολογικά σε δύο. Δυνατότητα υποδοχής τμημάτων από άλλα νοσοκομεία.

«Αγιος Σάββας»
Δύο γυναικολογικά σε ένα. Τρεις χειρουργικές σε δύο ή μία. Χειρουργικής μαστού με μία του ΙΚΑ. Πλαστικής με μία του ΙΚΑ. Τρεις παθολογικές σε δύο. Τρία ακτινοθεραπευτικά και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Δύο εργαστήρια αιματολογίας και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Πυρηνικής ιατρικής με μία του ΙΚΑ. Μικροβιολογικό του ΙΚΑ με εκείνο του «Αγιος Σάββας». Δύο βραχείας νοσηλείας σε μία. Δύο διαγνωστικής μαστού σε μία. Ενα τμήμα απεικονιστικού τομέα και ενσωμάτωση στο εργαστηριακό. Ενα τμήμα ιολογίας και ενσωμάτωση στο κυτταρολογικό.

«Ιπποκράτειο»
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Πανεπιστημιακή και κρατική χειρουργική. Πανεπιστημιακή ΩΡΛ και γναθοχειρουργικό. Δύο καρδιοχειρουργικά (σταδιακά).

«Αγία Ολγα»
Συγχώνευση με το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (θα κατατεθεί πρόταση). Κατάργηση Ιατρείου Περιστερίου και ΙΑΚ Νέας Ιωνίας.

«Πατησίων»
Α' και Β' χειρουργικά τμήματα.

«Αμαλία Φλέμιγκ»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' καρδιολογικά.

Παίδων Πεντέλης
Τμήματα Αλλεργικών Νόσων και Κοινωνικής Ιατρικής.

«Ελπίς»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' χειρουργικά.

Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά - Δυτικής Αττικής
Αγκάθι για την ενοποίηση η μεγάλη διασπορά

Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική ενοποίηση στα νοσοκομεία της Β' ΥΠΕ Αττικής. Στο κείμενο της Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζεται ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να συνδιοικηθούν, λόγω της χωροταξικής τους κατανομής. Στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου θεωρείται ήδη ενιαίος υγειονομικός χώρος.

Με αυτά τα δεδομένα προτείνεται η διατήρηση της ενιαίας περιφερειακής διοίκησης στο Αιγαίο, με κοινή εποπτεύουσα αρχή τη Β' ΥΠΕ. Προτείνεται, επίσης, η οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τη λειτουργία σχετικής επιτροπής.

Για το «Αγία Βαρβάρα» η ΥΠΕ εισηγείται τρεις λύσεις:

Η πρώτη είναι να γίνει πρότυπο δημόσιο διαγνωστικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη είναι να διατηρηθούν οι δραστηριότητες κλινικής μίας ημέρας, με ανάπτυξη μονάδας χημειοθεραπείας (σε συνεργασία με το «Μεταξά») και μονάδας μικρής διάρκειας φιλοξενίας καρκινοπαθών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση είναι η διοικητική του ενοποίηση με το Κρατικό της Νίκαιας.

Πηγή: Έθνος
Read more...

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Προθεσμία από 31 Μαΐου ώς 15 Ιουνίου

Αν η δήλωση κατατεθεί στην Εφορία ή αποσταλεί ταχυδροµικά, οι αποδείξεις συνυποβάλλονται µε τον φάκελο
Αν η δήλωση κατατεθεί στην Εφορία ή αποσταλεί ταχυδροµικά, οι αποδείξεις συνυποβάλλονται µε τον φάκελο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ξεκίνησε την Τρίτη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους.

Για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην Εφορία ή ταχυδροµικά, την Τρίτη εξέπνευσε η προθεσµία για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, σήµερα, Τετάρτη, εκπνέει για όσωνο ΑΦΜ λήγει σε 2, την Πέμπτη σε 3, στις 30 Μαΐου σε 10, 20, 30, 40 ή 50 και στις 31 Μαΐου για όσους τελειώνουν σε 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00.

Αν οι δηλώσεις υποβάλλονται από τους ίδιους µέσω του TΑΧΙSnet, τότε η προθεσµία υποβολής λήγει στις 15 Ιουνίου, ανεξαρτήτως από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Για το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ πρέπει να συνυποβληθούν αποδείξεις δαπανών, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το εισόδηµα (εκτός για όσους έχουν ετήσιο εισόδηµα κάτω των 6.000 ευρώ).

Για ατοµικό εισόδηµα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης µε το 10% του εισοδήµατος. Από τα 12.000 ευρώ και πάνω, η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται µε 10% για το τµήµα µέχρι τα 12.000 ευρώ και µε 30% για το τµήµα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Αν οι δαπάνες που καλύπτονται µε αποδείξεις είναι περισσότερες από τις απαιτούµενες για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και µέχρι τα 15.000 ευρώ για ένα άτομο ή τα 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούµενος δικαιούται µείωση φόρου.

Η µείωση ισούται µε το 10% των 3.000 ευρώ, της διαφοράς ανάµεσα στο ποσό που απαιτείται για να κατοχυρώσει κανείς το αφορολόγητο (12.000), και το ανώτατο ύψος δαπανών που επιτρέπεται να δηλώσει (15.000 ευρώ), δηλαδή το όφελος είναι 300 ευρώ.

Αν η αξία των αποδείξεων είναι µικρότερη από την απαιτούµενη για την κάλυψη του αφορολόγητου, ο φορολογούµενος θα επιβαρυνθεί µε φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Αν η δήλωση κατατεθεί στην Εφορία ή αποσταλεί ταχυδροµικά, οι αποδείξεις συνυποβάλλονται µε τον φάκελο.

Αν υποβληθεί ηλεκτρονικά, φυλάσσονται από τους φορολογούµενους, για να προσκοµιστούν στη ∆ΟΥ, εφόσον τους ζητηθούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ντομινίκ, παραιτήσου!

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του Στρος-Καν


http://img.protothema.gr/AEDEC7C0782292058523CC7809E6D7E6.jpg
Την πόρτα της εξόδου από το ΔΝΤ ανοίγει το ίδιο το εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού. Οι πιέσεις για παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ όλο και αυξάνονται και το πολιτικό τέλος του Ντομινίκ φαίνεται πως πλησιάζει.

Το βράδυ της Τρίτης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιδίωξε να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, , προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ο Στρος-Καν, «προφανώς δεν είναι σε θέση να διοικήσει το ΔΝΤ».

Ο Γκάιτνερ ζήτησε, μάλιστα επίσημη διεθνή αναγνώριση στο πρόσωπο του Αμερικανού Τζον Λίπσκι, τον δεύτερο στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία του οργανισμού από την ημέρα που ο Στρος-Καν συνελήφθει.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», τα σχόλια του Γκάιτνερ έχουν σκοπό να «κάνουν στην άκρη» τον Ντομινίκ Στρος-Καν αλλά και να ενισχύσουν το κύρος του κ. Λίπσκι στον ρόλο του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

Πάντως, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γκάιτνερ. Ανέφερε όμως ότι ο Λίπσκι παραμένει ένας ενεργός διευθύνων σύμβουλος και ότι ο οργανισμός συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ένιωσε "κατάπληξη" από την απόφαση της δικαιοσύνης να τεθεί υπό κράτηση ο Στρος-Καν.

"Η σαφήνεια της απόφασης της δικαστού προκάλεσε κατάπληξη και υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα είναι να ξέρουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει όλο αυτό", είπε η πηγή.

Την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από τη θέση του ως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητούν και πολλές γυναίκες πολιτικοί, οι οποίες μάλιστα τάσσονται υπέρ της 32χρονης καμαριέρας, που κατήγγειλε τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Αυστριακή υπουργός οικονομικών Maria Fekter τον καλεί να αναλογιστεί τις πράξεις και την θέση του. «Δε σχολιάζω ποτέ δικαστικά θέματα, όμως δεδομένης της κατάστασης, ότι δηλαδή η εγγύηση έχει απορριφθεί, θα πρέπει να σκεφτεί το κακό που κάνει μένοντας στη θέση του στον θεσμό» είπε η κ. Fekter.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανίδα ομόλογός της Elena Salgado, η οποία δίνει την υποστήριξή της στο θύμα της υποτιθέμενης παρενόχλησης. «Αν έπρεπε να συμπαρασταθώ σε κάποιον, αυτή θα ήταν η γυναίκα που έπεσε θύμα της επίθεσης, αν φυσικά όντως ισχύει κάτι τέτοιο».

Στον αντίποδα βρίσκεται η αρχηγός του κόμματός του στη Γαλλία, Martine Aubry. Η Aubry κάνει λόγο για εξευτελιστικές φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα με τον Στρος-Καν να μεταφέρεται από τους αστυνομικούς φορώντας χειροπέδες, ενώ ζητά από τα μέσα να σεβαστούν την οικογένειά του και τη χώρα.
Read more...

«Δε μασάω» λέει ο Σαμαράς

newpost.gr
«Δε μασάω» λέει ο Σαμαράς
Αποφασισμένος να «δει την μπλόφα» των Ευρωπαίων –αν τελικά εξελιχθεί σε μπλόφα- εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Ηγετικά στελέχη της Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι απαιτείται η συναίνεση της ΝΔ, είτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είτε στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με τη μορφή που προτίθενται οι Βρυξέλλες να τα επιβάλλουν, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, αναγνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα οδηγηθεί σε προωρη προσφυγή στην κάλπη.

Ωστόσο, στην ΝΔ αντιλαμβάνονται το κενό εξουσίας που υπάρχει στην Ευρώπη και προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή του αν και εφ όσον κληθούν να αναλάβουν τη διαχείρηση της κατάστασης. Εν τούτοις, αυτό ακριβώς το κενό είναι εκείνο που, τουλάχιστον για την ώρα, τους δίνει το πολιτικό άλλοθι της μη εκπεφρασμένης –τουλάχιστον επισήμως- θέσης απέναντι στις ακράιες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο λόγος είναι απλός: Η Ευρώπη –κατά βάσιν με δύο ανοιχτά μέτωπα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και τους εκατέρωθεν αυτών συμμάχους- δεν ξέρει τι θέλει. Κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλήξει προς τα που πρέπει να πάει. Συνεπώς η ΝΔ παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, στην Συγγρού επιδιώκουν να αναλύσουν κάθε πιθανό σενάριο. Και γι’ αυτό το λόγο η δήλωση Σαμαρά περί «θετικών μέτων τα οποία έχουμε καθήκον να στηρίξουμε» ερμηνεύτηκε ως παράθυρο στη συναίνεση. Στην ουσία όμως, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν είπε κάτι καινούργιο. Την πρόθεση της ΝΔ να στηρίξει τα σωστά μέτρα, όχι μόνον την έχει εκφράσει επισήμως και με κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος της. Έχει αποδειχθεί και κοινοβουλευτικά με την υπερψήφιση σειράς κυβερνητικών νομοσχεδίων, τα οποία κρίθηκε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό βέβαια, όπως διαμηνύουν από την ΝΔ δε σημαίνει λευκή επιταγή. Και δηλώνουν έτοιμη να συγκρουστούν με αντικαθεστωτικές λογικές όπως αυτή που αφοιρά στην πίεση της συναίνεσης με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή του επικαιροποιημένου μνημονίου, τα οποία εκτιμούν ότι ισοδυναμούν με παρέμβαση των Βρυξελλών στα εσωτερικά της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι στην Συγγρού αναμένουν να δουν τις κινήσεις των Ευρωπαίων. Η κλήση Παπανδρέου στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ισοδυναμεί από μόνη της πολιτική νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

Το διαχωριστικό πλαίσιιο της διαπραγμάτευσης βέβαια προσδιορίζεται κυρίως στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Διαφορετικά, όπως λένε χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη του Α. Σαμαρά, «το Μνημόνιο δεν είναι διαρθρωτικά μέτρα. Είναι η μονόπλευρη λιτότητα». Και με βάση αυτή τη λογική δηλώνουν έτοιμοι να εισπράξουν το κόστος μιας απόφασης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην κάλπη. Ειδικά όταν, όπως υποστηρίζουν « δεν πάμε εμείς στα άκρα. Μας πάνε».

Read more...

Επιταχύνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας

Πώληση των ασημικών σε 565 ημέρες

Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν
Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Στην είσπραξη 1,4 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρεί καθημερινά η Ελλάδα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Δεκέμβριο του 2012 προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση της τρόικας για την άντληση 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου, η χώρα μας είχε την υποχρέωση να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της περιόδου 2011-2013.

Πλέον, η περίοδος των 930 ημερών συντμήθηκε στις 565 ημέρες, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράττει σε μηναία βάση 789 εκατ. ευρώ και σε ημερήσια βάση 1,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε την Τρίτη, μετά το Ecofin, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντ. Ρέιντερς, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας μία λίστα με ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πιο «τολμηρό» από το προηγούμενο.

Σε σύσκεψη την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζήτησε μία νέα εκτίμηση για τα έσοδα που θα συγκέντρωνε το δημόσιο από την πώληση των συμμετοχών του στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, ποιες είναι περισσότερες «ώριμες» προς πώληση και την πρόσληψη συμβούλων για όλες μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στις εξής αποκρατικοποιήσεις:

- Στην πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

- Στη διάθεση του 17% της ΔΕΗ και στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% στο 34%.

- Στην μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%.

- Στην πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το Δημόσιο.

- Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και στην σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας.

- Στην πλήρη πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

- Στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

- Στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

- Στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ ύψους 2 δισ. ευρώ.

- Στην πώληση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Θα φύγουν 150.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο”

Εθνική συνεννόηση ζήτησε ο πρωθυπουργός

http://img.protothema.gr/F8FD25DEEC9430EE92587DE8DFC47501.jpg

Για ενδείξεις ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση, ως “αχτίδες φωτός”, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο συνέδριο του Εconomist που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που θα χρειαστεί, προκειμένου να φύγει η χώρα από την ύφεση και προανήγγειλε εθελούσιες εξόδους και στο Δημόσιο, με στόχο, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις, να μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες, σε σειρά μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στα επαγγέλματα, καθώς και σε στοιχεία όπως η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Ο ίδιος επεσήμανε την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το τελευταίο του 2010 καθώς και τη σταθερή υποχώρηση του ρυθμού του πληθωρισμού στην οικονομία, στοιχεία που τα χαρακτήρισε ως ενδείξεις εξόδου από την ύφεση.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 82.000, ήτοι κατά 10% περίπου, ενώ αναγνώρισε ότι για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κάθε Έλληνας έπραξε προσωπικές και μεγάλες θυσίες.

Πρόσθεσε δε ότι θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που χρειάζεται ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Ο πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, τόνισε ότι θα επανεξετασθούν τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έως το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από συνταξιοδοτήσεις, λήξεις συμβάσεων αλλά και εθελούσιες εξόδους.

Ο ίδιος μίλησε για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφερόμενος στην προοπτική μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΥΔΑΠ και στα λιμάνια.

Για άλλη μια φορά, δε, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σενάριο της αναδιάρθρωσης – τα οφέλη θα ήταν πολύ λιγότερα από τα κόστη, ανέφερε χαρακτηριστικά – ενώ προσδιόρισε ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική συνεννόηση για να βγούμε από την πρωτοφανή κρίση. Εθνική συνεννόηση την οποία χαρακτήρισε και ως “εθνική αναγκαιότητα”, γυρνώντας μάλιστα την ομιλία του από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Ιδιαίτερη, τέλος, αναφορά έγινε τόσο στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο όσο και στη σημασία που έχει η σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Read more...

Πάγκαλος- Καμίνης: ένα εκρηκτικό δίδυμο έτοιμο να κάνει... μπαμ

newpost.gr
Πάγκαλος- Καμίνης: ένα εκρηκτικό δίδυμο έτοιμο να κάνει... μπαμ
Η τοποθέτηση του Θόδωρου Πάγκαλου ως συντονιστή για τις δράσεις που αποφασίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όπως όλες οι ανάλογες αποφάσεις.

Ωστόσο, κάποιοι στην κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να νοιώθουν... ημικρανίες. Και ο λόγος είναι απλός.

Οι αντιδράσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα πλεύση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, τους κάνει να θεωρούν ότι λίαν συντόμως θα εξελιχθούν σκηνές απείρου κάλους, οι οποίες προκειμένου να καταγραφούν, θα απαιτήσουν τόνους δημοσιογραφικής μελάνης.

Ο Θ. Πάγκαλος- ως γνωστόν, είναι εκρηκτικός. Λέει αυτό που σκέφτεται χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ ταυτοχρόνως δεν διστάζει να συγκρουστεί. Τουναντίον, δείχνει να τρέφεται από τις συγκρούσεις- να τις επιδιώκει.

Ο Γ. Καμίνης, μέχρι στιγμής εμφανίζεται άτολμος σε σημείο συχνά να αρνείται να συνεργαστεί όταν βλέπει ότι τα... κάρβουνα καίνε. Μάλιστα δεν διστάζει να κάνει υπαινιγμούς και έναντι των κόμματων τα οποία τον στήριξαν- εν προκειμένου όμως μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό της πολιτικής του κ. Δημάρχου είναι οι αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει σχετικά με το φλέγον θέμα των μεταναστών και της αστυνόμευσης. Μετά την πρόταση να σφραγίσουν τα σύνορα, χθες ήρθε η σειρά του... προβληματισμού για τον προσανατολισμό της Δημοτικής Αστυνομίας, αν και προ ημερών είχε επαναλάβει ότι πρέπει να περιπολεί από κοινού με την ΕΛΑΣ ακόμα και τα βράδια, αδιαφορώντας για το ζήτημα επιχειρησιακής ασφάλειας που τίθεται. Οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας βλέπετε, δεν κρατούν όπλο και δεν έχουν εκπαιδευτεί για να κρατούν.

Όλα αυτά, για τις έμπειρες καραβάνες της πολιτικής, συνιστούν ένα μείγμα που συνθέτει το σκηνικό της επόμενης μεγάλης κόντρας. Κάποιοι ήδη χαμογελούν και ορισμένοι άλλοι στοιχηματίζουν για τον χρόνο στον οποίο θα εκδηλωθεί.
Read more...

Και μετά την αξιολόγηση, διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο

Διπλή δοκιμασία για όσους μετατάσσονται


Αξιολόγηση και κατά τη δοκιμαστική περίοδο για όσους μεταταχθούν στο στενό δημόσιο τομέα (φωτ. αρχείου)
Αξιολόγηση και κατά τη δοκιμαστική περίοδο για όσους μεταταχθούν στο στενό δημόσιο τομέα (φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Διπλή δοκιμασία περιμένει εκείνους τους εργαζόμενους που θα μεταταχθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον στενό δημόσιο τομέα. Μετά τη διαδικασία αξιολόγησης που θα περάσουν -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης στον ΒΗΜΑ 99,5-, στη συνέχεια θα υπάρξει διετής δοκιμαστική περίοδος μέχρις ότου οριστικοποιηθεί ότι δεν θα κινδυνεύουν με απόλυση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, στο διάστημα αυτό, οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι στο τέλος της διετίας θα κρίνουν την αποδοτικότητά τους και θα δώσουν «πράσινο φως» για την παραµονή στην υπηρεσία.

Πρόκειται για διαδικασία ανάλογη µε αυτήν που προβλέπεται για τους νεοπροσλαµβανόµενους στο ∆ηµόσιο. Η ρύθµιση θα προωθηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και βασίζεται στη λογική πως οι µετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δηµόσιο τοµέα θεωρούνται νέες προσλήψεις και, άρα, όσοι ακολουθούν τον δρόµο αυτό θα χαρακτηρίζονται νεοεισερχόµενοι στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, δεν θα χάνουν µισθολογικά και άλλα δικαιώµατα που απορρέουν από την προϋπηρεσία τους. Αυτό σηµαίνει ότι δεν θα περιοριστούν για παράδειγµα στον κατώτατο µισθό του νεοπροσλαµβανόµενου, αλλά θα λαµβάνουν αποδοχές ίσες µε αυτές που θα προβλέπει το ενιαίο µισθολόγιο για τη βαθµολογική κλίµακα στην οποία έχουν φτάσει βάσει της προϋπηρεσίας στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα.

Πρόκειται για το επόµενο βήµα µετά το µαχαίρι που θα µπει στις µετατάξεις στον στενό δηµόσιο τοµέα του πλεονάζοντος προσωπικού από ∆ΕΚΟ, ΝΠΙ∆ και ανώνυµες εταιρείες, οι οποίες θα τεθούν σε εξυγίανση ή ιδιωτικοποίηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...