Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στις εκπτώσεις



Ούτε οι θερινές εκπτώσεις κατάφεραν να "ζεστάνουν" την αγορά. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ. Έρχονται δεκαήμερα προσφορών
Με σημαντική πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 60% ολοκληρώθηκαν οι θερινές εκπτώσεις και οι έμποροι ετοιμάζονται για δεκαήμερα φθινοπωρινών προσφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η εικόνα της κίνησης της καλοκαιρινής αγοράς και των εκπτώσεων δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, διακρίνονται τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή "ταχύτητες" κατανάλωσης.
Στην πρώτη, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφεται μια σταθερή μείωση της τάξεως του 15-20%. Στη δεύτερη, στην ηπειρωτική χώρα, μια μέση μείωση 25-35%. Στις παραμεθόριες ακριτικές περιοχές μια καταλυτική και μεγάλη μείωση 40-60%. Οριακή μείωση 5-10% παρατηρήθηκε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές και σαφής σταθεροποίηση του τζίρου στα περυσινά επίπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Παρόλα αυτά, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο των εκπτώσεων, το 2012 όπου ο μέσος όρος μείωσης σε σύγκριση με το 2011 κυμάνθηκε στο -29%, οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν οριακή βελτίωση, καταγράφοντας χαμηλότερο μέσο όρο μείωσης -25%.
Ανίκητη η ακρίβεια
Η εσωτερική υποτίμηση όχι μόνο δεν κατάφερε, αλλά απέτυχε να μειώσει τις τιμές κυρίως σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι, την τελευταία τριετία οι τιμές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δείχνουν "ακαμψία", η οποία οφείλεται αφενός στην απροθυμία των μεγάλων και αφετέρου στην αδυναμία των μικρών εμπόρων. Κάποιοι που μπορούν να μειώσουν τις τιμές δεν θέλουν και κάποιοι που δεν μπορούν αναγκάζονται να το κάνουν, καταλήγοντας όμως στο ίδιο λάθος και τη στρέβλωση των τιμών στην αγορά.
Επίσης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν παράγοντες που το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να ελέγξει στη διαμόρφωση των τιμών, αλλά και ενέργειες που δεν έκανε με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο.
"Όλοι αργήσαμε να αντιδράσουμε στην ακρίβεια. Από το 2010 και μετά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις εξελίξεις πριν φτάσουμε σε μείωση του εισοδήματος κατά 26%, σε μείωση της κατανάλωσης κατά 27%, του ΑΕΠ κατά 23% και αντίστοιχα να μην επιτρέψουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα να διατηρηθεί με αυξήσεις τριετίας 3%" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
"Το γιατί δεν πέφτουν οι τιμές, το ξέρουμε, το τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, το γνωρίζουμε, αυτό όμως που αναζητούμε είναι τι μπορούμε να κάνουμε και με ποιον τρόπο, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Αναφορικά με τα ελληνικά προϊόντα και το κίνημα «καταναλώνω ό,τι παράγω», που ιδρύσαμε όλοι οι φορείς θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Πόσο αυξήσαμε την αγροτική μας παραγωγή το διάστημα της τριετούς μνημονιακής περιόδου;" προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τα ποσοστά μείωσης των πωλήσεων
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ αυξημένη κίνηση από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση ωφέλησε τελικά τα εμπορικά καταστήματα λιανικής κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις αγορές των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οκταμήνου φαίνεται να μην μπαίνει ούτε φέτος "φρένο" στην "κατρακύλα" του λιανικού εμπορίου και στην "καθίζηση" των λιανικών πωλήσεων κατά τουλάχιστον 20%».
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών Εμπορικών Συλλόγων κατέγραψε αναλυτικά στον πίνακα που επισυνάπτεται την φετινή καλοκαιρινή πορεία της αγοράς και κυρίως της περιόδου των θερινών εκπτώσεων σε 82 περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνοντας τα λίγο χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα αρνητικής μεταβολής.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ στην ΑΘήνα η μείωση ήταν -15% έως -20%, στη Θεσσαλονίκη -20% έως - 30%, στον Πειραιά -20% έως -40%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Σε δίκη 10 κορυφαία στελέχη για τα δομημένα όμολογα σε ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΑΥΦΕ


Δομημένα Ένα από τα κορυφαία Σκάνδαλα επί Καραμανλή
Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι και οι δύο πρώην πρόεδροι των εν λόγω ταμείων Δημ. Καπράνος (ΤΣΠΕΑΘ) και Παν. Δεμέστιχας (ΤΕΑΥΦΕ).
Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών συνολικά δέκα κατηγορούμενων στην υπόθεση αγοραπωλησιών δομημένων ομολόγων του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) καθώς και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) πριν περίπου εφτά χρόνια.
Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι και οι δύο πρώην πρόεδροι των εν λόγω ταμείων Δημ. Καπράνος (ΤΣΠΕΑΘ) και Παν. Δεμέστιχας (ΤΕΑΥΦΕ).
Η δικογραφία για την υπόθεση, μετά από πολύχρονη έρευνα, αφορά για το ΤΣΠΕΑΘ την αγορά δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στην συνέχεια πωλήθηκε, για δε το ΤΕΑΥΦΕ αντίστοιχη επένδυση ύψους συνολικά 185 εκ. ευρώ σε δύο δομημένα ομόλογα. Το πρώτο αξίας 55 εκατ. ευρώ το αγόρασε από την ACROPOLIS Χρηματιστηριακή και το άλλο αξίας 130 εκατ. ευρώ από την ALPHA BANK, που το είχε αγοράσει από την TROILOS.
Οι κατηγορούμενοι, όπως ορίζεται στο βούλευμα, παραπέμπονται για βαριές κακουργηματικές πράξεις, που, ανά περίσταση, αφορούν τα αδικήματα της απάτης από κοινού σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκίας.
Συγκατηγορούμενοι των δύο πρώην προέδρων στην υπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, ο εκ των ιδιοκτητών της κυπριακής TROILOS Δημ. Παστελάκος, ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου «Μεταξά» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου, Νικ. Δεσποτόπουλος, ο ιδιοκτήτης της εμπλεκόμενης χρηματιστηριακής εταιρίας North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης κ.α.
Πληροφορίες από :www.reporter.gr

Read more...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Το ΦΕΚ της ξεφτίλας



Το ΦΕΚ διορισμού του Παντελή Καψή στη θέση του υφυπουργού για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση δημοσιοποιούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις ετήσιες αποδοχές του.
Αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους ertsocial: Στη χώρα που οι χαμηλοσυνταξιούχοι παίρνουν γύρω στα 300-500 ευρώ,στη χώρα με το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, στη χώρα των κομμένων μισθών και δώρων, στη χώρα των 250.000 «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, στη χώρα όπου...
...τα μαγαζιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ' αυτά που έχουν ήδη βάλει λουκέτο και σ' αυτά που θα βάλουν προσεχώς, στη χώρα που ένα μεγάλο μέρος του λαού τρώει σε συσσίτια της Εκκλησίας,στη χώρα που νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν, στη χώρα που ο λαός παγώνει το χειμώνα γιατί είναι ακριβό το πετρέλαιο, στη χώρα που αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα γιατί είναι ακριβή η βενζίνη και υψηλά τα τέλη κυκλοφορίας, στη χώρα που τέλος πάντων συμβαίνουν αυτά και άλλα πολλά και χειρότερα, πόσα λέτε πως παίρνει ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τη Νέα Κρατική Τηλεόραση;

Κρατηθείτε: 451.250 ευρώ το χρόνο!!! Πρόκειται βεβαίως για τον «πολύ» Παντελή Καψή, πρώην του ΚΚΕ εσωτερικού (στα νιάτα του), πρώην παπανδρεϊκό στις εποχές της δόξας του και νυν υπουργό της... δέξιας συγκυβέρνησης.

Κι όποιος αμφιβάλλει, ας διαβάσει το ΦΕΚ με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2013 και με την υπογραφή του Σαμαρά (της «περικοπής δαπανών») φαρδιά-πλατιά από κάτω!

ΣΧΟΛΙΟ iR: Αντωνη Σαμαρά υπέγραψες ΑΥΤΟ το ΦΕΚ; Ντροπή. Και συζητας σημερα να κατασχεσεις και δημεύσεις την ΠΡΩΤΗ κατοικία των εργαζομένων επειδή γονάτισαν απο τις απίστευτες μειώσεις των μισθών και την τραγική φοροκαταιγίδα και δεν μπορούν να πληρώσουν τους τραπεζίτες στους οποίους πηγαν ΟΛΑ τα χρήματα των μνημονίων; ΝΤΡΟΠΗ. Τουλάχιστον ΔΙΩΞΕ τωρα τον χρυσοκάνθαρο υπουργό σου, πριν σας πάρουν ΟΛΟΥΣ μαζι με τις πέτρες...(προς το παρόν ΚΑΝΕΙΣ υπουργός δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ΜΟΝΟΣ μέσα στον κόσμο-θα φάει πολύ ξύλο).


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2013/08/blog-post_22.html#ixzz2dle2XWGq

Read more...

1η Σεπτεμβρίου 1821, μέρα πένθους για την Σαμοθράκη «Σε μια μεριά που λέγεται Εφκάς….τους έσφαξαν όλους.


Τρεις μέρες βάσταξε το μακελειό….
Μπήκαν στη Χώρα οι Τούρκοι….γυρεύοντας παντού ανθρώπους, έμπαιναν στα σπίτια και τα ρήμαζαν…Στην εκκλησία μπήκαν τύφλωσαν τους Αγίους, ….κ΄ένας με τη λόγχη του τρύπησε το Ευαγγέλιο…
Στην Πόλη πήραν πολλούς και πολλές και τούρκεψαν…
Εφτά, οχτώ χρόνια έμεινε σχεδόν έρημο το νησί… » 

Ίωνας Δραγούμης «Σαμοθράκη» Αθήνα 1910, σ. 29-30.


Η 1η Σεπτεμβρίου ιερή ιστορική ημέρα.Τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης , όταν οι Τούρκοι στην τοποθεσία "Φκας" έσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.

"Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παρέμεινε άγνωστο... αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών μόλις το 1980.

Η Σαμοθράκη αποτελεί ακόμη ένα μέρος της Θράκης, το οποίο είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, παρά τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το νησί ήταν ένας χώρος, μία ολόκληρη φιλοσοφία της ζωής, μία αντίληψη για την επικοινωνία ανθρώπων και εμπορευμάτων. Η ανάπτυξη της Σαμοθράκης και τα «Σαμοθραείκια τείχη», οι πόλεις που δημιούργησε στα απέναντι Θρακικά παράλια, τα Καβείρια Μυστήρια, η έλευση του Απόστολου Παύλου στο νησί ως πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος, και φυσικά η Νίκη της Σαμοθράκης, είναι μερικά από τα δεδομένα, για τα οποία είναι γνωστή η Σαμοθράκη. Το νησί όμως έχει και μία πτυχή της ιστορίας της, άγνωστη και λησμονημένη. Η Σαμοθράκη από το 1459 ήταν... ...υπόδουλη με έντονη την οθωμανική παρουσία. 
Η κήρυξη της επανάστασης στη Σαμοθράκη από τους τοπικά μυημένα μέλη στη Φιλική Εταιρεία, ακολούθησε ο γενικός ξεσηκωμός των Ελλήνων. Η αντίδραση από τους Οθωμανούς ήρθε το Σεπτέμβριο του 1821, την 1η του μηνός, την «πρωτοσταυρινιά» όπως λένε οι ντόπιοι, όταν αποβιβάστηκαν δύο χιλιάδες στρατιώτες. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Η Σαμοθράκη μετατράπηκε σε κέντρο λεηλασίας, ζώνη θανάτου και ερείπια, και το νησί έμεινε ακατοίκητο για έξι χρόνια. Εφτακόσιοι από τους κατοίκους που είχαν καταφύγει στα βουνά, οι Οθωμανοί, τους έφεραν πίσω με δόλο δίνοντάς τους την εντύπωση ότι θα τους δώσουν χάρη. Όμως στην τοποθεσία «Εφκάς» στο κάστρο της πρωτεύουσας, της Χώρας, τους δολοφόνησαν όλους. Από τη μαζική αυτή δολοφονία, επέζησαν σύμφωνα με μαρτυρίες ξένων περιηγητών και του Σαμοθρακρακίτη ιερέα Γ. Μανωλάκη από 25 έως 30 οικογένειες, οι οποίες ζούσαν τα επόμενα χρόνια σε άθλια κατάσταση. Σημαντική μαρτυρία για το ολοκαύτωμα αποτελεί το έργο του Ίωνος Δραγούμη «Σαμοθράκη», ο οποίος διέσωσε το συμβάν, αλλά και την αναφορά για το τρυπημένο Ευαγγέλιο της εκκλησίας της Παναγίας στη Χώρα, το οποίο φυλάσσεται στο Εθνολογικό Μουσείο. Όσοι σώθηκαν από τους 15.000 κατοίκους πουλήθηκαν σαν σκλάβοι. 

Σημαντική παράμετρος του ολοκαυτώματος αποτελεί και ο βίαιος εξισλαμισμός πολλών Σαμοθρακιτών, που κατέληξαν όπως αναφέραμε δούλοι. Πέντε από τους επιζώντες του ολοκαυτώματος γύρισαν το 1837 στη Σαμοθράκη και επέστρεψαν στην αρχική τους θρησκεία. Για αυτό το λόγο βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στην απέναντι Θρακική ακτή όπου μεταφέρθηκαν στο χωριό Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή του Θωμά και αποτελούν τους πέντε νεομάρτυρες (Μανουήλ Παλογούδας, Μιχαήλ Κύπριος, Θεόδωρος Δημ. Καλάκου, Γεώργιος Κουρούνης και Γεώργιος), τα λείψανα των οποίων υπάρχουν στην εκκλησία της Παναγίας στη Χώρα και στις εικόνες στις εκκλησίες του νησιού απεικονίζονται με φουστανέλες. 

Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παρέμεινε άγνωστο και η τυπική αναφορά στη θυσία των κατοίκων της στην εθνική παλιγγενεσία, αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών μόλις το 1980. Την καταστροφή της Σαμοθράκης την απεικόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Γάλλος Αύγουστος Βινσόν (Αuguste Vinchon) ο οποίος λίγο αργότερα ζωγράφισε ένα πίνακα με θέμα τη σφαγή της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο. 

Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης αποτελεί μία άγνωστη πτυχή της ιστορίας μας και οφείλουν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού να το γνωρίσουν, και οι αρκετοί ερευνητές που ασχολούνται με αυτό, να το αναδείξουν περισσότερο. Η συνέχεια θα πρέπει να είναι ακόμη πλούσια, το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους που θυσιάστηκαν το Σεπτέμβριο του 1821 και αργότερα, για ελευθερία σώματος και πνεύματος. 
Φάνης Μαλκίδης

Για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης περισσότερα στο Δορδανάς Σ- Μαλκίδης Θ. (επιμέλεια) Σαμοθράκη: Ιστορία- Αρχαιολογία- Πολιτισμός. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου. Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Επίκεντρο 2008.

D.

Read more...

Οι Κατασχέσεις-Κεραυνός Είναι Γεγονός...



Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ανεξάρτητα από το εάν είναι από μισθούς ή συντάξεις, έως 1.000 ευρώ θα ...
κατάσχονται χωρίς προειδοποίηση και από την άλλη το ΣΔΟΕ προχωράει σε πάγωμα και στη συνέχεια σε κατάσχεση λογαριασμών όσων μεγαλοϊδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στα νησιά τις ενοικιάζουν χωρίς αποδείξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι τα έσοδα για το 2013 θα παρουσιάσουν υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν λυγίσει από τον καταιγισμό των φόρων.

Ηδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2013 η υστέρηση ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών στόχων του Προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται συνεχώς μήνα με τον μήνα. Ετσι, τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας πλέον τα 60 δισ. ευρώ. Μάλιστα μέσα σε 6 μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. στα φυσικά πρόσωπα και κατά 3 δισ. στις εταιρείες. Μπροστά σε αυτή την αρνητική προοπτική, αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν τις έχουν ρυθμίσει αλλά έχουν καταθέσεις ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μισθό ή σύνταξη, να κατάσχεται ένα μέρος τους ή ολόκληρο το ποσό αν πρόκειται για μεγάλη οφειλή.

Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει λογαριασμό μισθοδοσίας αλλά η εταιρεία όπου εργάζεται του καταθέτει τα χρήματα σε έναν κλασικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ή εάν κάποιος τραβήξει τα χρήματα από έναν λογαριασμό μισθοδοσίας για να τα καταθέσει σε άλλον λογαριασμό, τότε ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να ζητήσει την κατάσχεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση λένε έφοροι ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΟΥ να γνωρίζει ότι πρόκειται για μισθό ή σύνταξη. Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ότι όλοι οι Έλληνες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να τις ρυθμίσουν. «Ας δώσουν ακόμα και 15 ευρώ τον μήνα», λένε οι ίδιες πηγές. Το μέτρο αποτελεί απόρροια του αναθεωρημένου μνημονίου και έχει στόχο να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται «εισπράξιμα». «Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το μνημόνιο.

Οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες ουσιαστικά θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν ποσά από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων του οφειλέτη. Εάν τα κατασχεθέντα ποσά δεν επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή, τότε τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη είναι πιθανόν απλώς να… μηδενίζονται. Το ακάλυπτο ποσό της οφειλής θα αναζητείται με την επιβολή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Και εκποίηση μέσω δημοπρασίας

Το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλει εγκύκλιο στους εφοριακούς, σύμφωνα με την οποία θα ορίζονται διαδικασίες-εξπρές 30 ημερών όπου θα γίνονται οι κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα 14 ημερών μετά την κατάσχεση το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε εκποίηση μέσω δημοπρασίας των κατασχεθέντων. Δηλαδή με την εφαρμογή του μέτρου μέσα σε ενάμιση μήνα θα πρέπει να γίνεται η κατάσχεση αλλά και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ώστε το Δημόσιο να λάβει έστω και μέρος των οφειλομένων. Επίσης θα αποστέλλονται εντολές πληρωμών σε τράπεζες και λογιστήρια εταιρειών για κατασχέσεις μελλοντικών μισθών και αμοιβών.

Πλέον των 10 εκατ. ευρώ μάζεψε το ΣΔΟΕ από «μαύρες» βίλες

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις έχει δεσμεύσει τις τελευταίες ημέρες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Τα χρήματα αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, όπως στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Σκιάθο, στη Σαντορίνη, που τα νοικιάζουν σε αποκλειστικά ξένους πελάτες χωρίς τα μισθώματα να δηλώνονται πουθενά. Πρόκειται για περίπου 1.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που νοικιάζουν τα σπίτια τους κυρίως μέσω Διαδικτύου. Το κόστος ανά ημέρα ξεκινάει από 1.000 ευρώ και φτάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ για τα πολύ μεγάλα σπίτια -άνω των 1.100 τ.μ.-, ενώ τα δηλούμενα πόσα δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ κατ’ έτος.

Κορυφαίο στέλεχος του Σώματος αναφερόμενο σε παρόμοια περιστατικά σε όλη την Ελλάδα εκτιμά ότι «μέσω του Διαδικτύου ενοικιάζονται τουλάχιστον 50.000 ακίνητα – όχι μόνο μεγάλα και πολυτελή αλλά και μικρότερα».

Μάλιστα στον ΣΔΟΕ λένε ότι πρακτικά στην Ελλάδα έχει στηθεί «μια παράλληλη, σκιώδης βιομηχανία μίσθωσης εξοχικών δωματίων, βιλών και διαμερισμάτων». Τα τελευταία χρόνια οι ξένες ιστοσελίδες που μεσολαβούν για την ενοικίαση πολυτελών βιλών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη...

newmoney.gr

Read more...

Καταργούνται 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων...


Τι αλλάζει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα Δημοτικά Τέλη και σε ειδικές εισφορές

Καταργούνται από το 2014 λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων περίπου 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει ...
αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Τρόικα η οποία ήδη από το 12011 έχει διαπιστώσε4ι πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και φόρους οι οποίοι στερούνται διαφάνειας, αναφέρουν τα Νέα. Οι φόροι αυτοί, μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στο δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσάρεστα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές να επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ παράλληλα, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές.

Η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα που αρκετές φορές θα πρέπει να ενισχυθούν από τον προϋπολογισμό.

Μερικές από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες θα καταργηθούν

ΔΕΗ:

Δημοτικά τέλη
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις
Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Τέλος υπέρ της ΕΡΤ
Ασφαλιστικά Ταμεία

Εισφορά υπέρ ΟΓΑ
Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών
Εισφορά υπέρ ΝΑΤ
Φαρμακοποιοί:

Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
ΑΕΙ:

Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου
ΕΠΟ:

Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
ΕΟΤ:

Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ...

Read more...

Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για 230.000 δικαιούχους...


«Ελεύθερη είσοδο» στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ θα έχουν από αύριο 230.000 ανασφάλιστοι και άνεργοι της χώρας. Το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher) τέθηκε σε ισχύ από...
το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και οι δικαιούχοι μπορούν πλέον να παραλαμβάνουν -μέσω Διαδικτύου- το ειδικό κουπόνι (voucher), μετά την υποβολή της αίτησής τους στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr. είτε μέσω οποιουδήποτε Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Τη σχετική διαδικασία παρακολούθησαν σήμερα στο ΚΕΠ Ταύρου οι υπουργοί Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης.

«Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε, όσο περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα μπορούμε, για να παρέχουμε στους συμπολίτες μας ιατρικές εξετάσεις. Στόχος της κυβερνήσεως είναι, στο τέλος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας, που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας, χωρίς κάλυψη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην αρμόδια υπηρεσία.

«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρωγός στην προσπάθεια των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, προκειμένου να διατεθεί το Health Voucher, σε όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος. Τα ΚΕΠ έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο και χρέος μας είναι να τα ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κανένα πρόγραμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το συνολικό κοινωνικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, αλλά το καθένα από την πλευρά του δίνει κάποιες ανάσες» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης

Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας δικαιούνται πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (έγγαμοι).

Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ).

Το πρόγραμμα αφορά περίπου 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η διάρκεια της χρήσης του Health Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες...

Read more...

ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1997...


Άρχισε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα η δίκη 103 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, το τελευταίο στη σύγχρονη ιστορία ...της Τουρκίας, που υποχρέωσε το 1997 την πρώτη ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος είναι ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, απόστρατος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, 81 ετών, ο οποίος δεν θα είναι παρών στο δικαστήριο εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του.
Αντιθέτως ο υπαρχηγός του, ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος μαζί με ακόμη 36 κατηγορούμενους, είναι παρών στη δίκη.
Πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί και πολίτες βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για «ανατροπή της κυβέρνησης».
Οι προφυλακισμένοι κρατούνται σήμερα στη φυλακή του Σιντσάν, στην περιφέρεια της Άγκυρας, όπου ο στρατός είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 1997 μια φάλαγγα τεθωρακισμένων να παρελάσει στους δρόμους.
Οι τότε ισλαμιστικές δημοτικές αρχές είχαν λίγο νωρίτερα οργανώσει μια δημόσια συγκέντρωση για την «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», κατά την οποία είχαν πλέξει το εγκώμιο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Αυτή η επίδειξη ισχύος, σε συνδυασμό μ' ένα τελεσίγραφο, είχε αρκέσει για να ωθήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς αιματοχυσία και χωρίς να επιβληθεί στρατιωτικό καθεστώς.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή των αρχών της Δημοκρατίας, έχει ανατρέψει τρεις πολιτικές κυβερνήσεις το 1960, το 1971 και το 1980.
Η κυβέρνηση που ωθήθηκε σε παραίτηση το 1997 είχε επικεφαλής τον Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε το 2011 και ήταν ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/1997.html

Read more...

Πόλεμος για τους «βλαχοδήμαρχους»...




Φωτιές έχει ανάψει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδήμαρχων» με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη να αντιδρά έντονα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημη ανακοίνωσή του, πως ...
«χρησιμοποιεί όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60».

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο κ. Ασκούνης φέρεται να επιδιώκει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι όμως που αποκλείει η Κουμουνδούρου.

Η  ανακοίνωση του Ασκούνη

Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο κ. Ασκούνης κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, «χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60» και ότι επιλέγει «την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ «αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού».

«Η αναφορά του κ. Τσίπρα, σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της», αναφέρει ο δήμαρχος Καλλιθέας στην απάντησή του και καταλογίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχαστική φρασεολογία, νεοσυντηρητικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με την αναφορά του αυτή ο κ. Τσίπρας δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς. «Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει δηκτικά.

Aπάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Ασκούνη

«Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει :«Είναι ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της. Αναφορικά, τέλος, με το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα αυτογνωσίας».

Read more...

Financial Times: Τα 5 κοινά σημεία Ελλάδας και του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ



Αναλογίες στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στα όσα ακολούθησαν την χρεοκοπία του Ντιτρόιτ, εντοπίζουν οι Financial Times. Οι αισιόδοξοι και η συνταγή ξεπουλήματος
Για 5 κοινά σημεία της Ελλάδας με το Ντιτρόιτ κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.
Αφορμή για το δημοσίευμα του Wolfgang Münchau, είναι η τραγική οικονομική κατάσταση της αμερικανικής πολιτείας που συμπίπτει χρονικά με την οικονομική κρίση της χώρας μας.
Εκτός από τις ομοιότητες, στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύεται και ο τρόπος που θα μπορούσαν να ανακάμψουν Ελλάδα και Ντιτρόιτ.
Ο συντάκτης των F.T. αναφέρει ότι για τη χώρα μας υπάρχει το ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμη και εάν τέτοιο δεν συμβεί, "υπάρχει η δυνατότητα της εξόδου από το ευρώ.  Αλλά είναι δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο η Αθήνα ακόμη και εάν θα ήταν ευεργετικό γι αυτήν…", υποστηρίζουν οι Financial Times.
Τα 5 κοινά στοιχεία:
-Το πρώτο κοινό σημείο που εντοπίζουν οι Financial Times, είναι πως "αδιαμφισβήτητα και η Ελλάδα και το Ντιτρόιτ έχουν χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έχει κάνει μερική αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το Ντιτρόιτ έχει υποβάλλει αίτηση για δημοτική προστασία χρεοκοπίας".
-Το δεύτερο κοινό στοιχείο έχει να κάνει με την αποτυχία των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν.
"Η Ελλάδα λαμβάνει κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αλλά και δάνεια για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους της. Στο Ντιτρόιτ, οικονομικές λειτουργίες όπως η ασφάλιση ανεργίας και η εκπαίδευση, υποστηρίζονται από το κράτος και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. Ωστόσο αυτά τα μέτρα, δεν επαρκούν για αντιστρέψουν την παρακμή της. Όταν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες φεύγουν, η πόλη χάνει αναντικατάστατα φορολογικά έσοδα", αναφέρει το δημοσίευμα.
-Το τρίτο κοινό σημείο αναφέρει στη μετανάστευση των κατοίκων Ελλάδας και Ντιτρόιτ, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παρακμή των δύο οικονομιών.
"Εάν μια περιοχή έχει χτυπηθεί από την ανεργία, οι πολίτες τα μαζεύουν και ψάχνουν να βρουν αλλού την τύχη τους. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει και στην Ευρωζώνη", αναφέρει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη εκμηδενίζονται με την απουσία οποιασδήποτε μορφής κινήτρων.
-Το τέταρτο σημείο έχει να κάνει με τις μειώσεις μισθών που έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ντιτρόιτ, οι οποίες όχι μόνο δεν έφεραν την ισορροπία αλλά προκάλεσαν υψηλότατη ανεργία.
-Το πέμπτο και τελευταίο κοινό της ελληνικής οικονομίας με αυτήν του Ντιτρόιτ, είναι "το γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις οι αισιόδοξοι συνέχιζαν να προβλέπουν πως η επαναφορά είναι στη γωνία. Στο Ντιτρόιτ, η πρόβλεψη αυτή συμπίπτει συνήθως με κάποια καλή εμφάνιση της ομάδας του μπέιζμπολ Detroit Tigers, ενώ στην Ελλάδα αυτό συνήθως ακούγεται σε μια ιστορία που μοιάζει με ανέκδοτο. Επίσημες προβλέψεις από την Κομισόν, πολύ συχνά έκαναν λάθος όταν υποστήριζαν πως η κατάσταση θα άλλαζε σύντομα".
"Η μόνιμη ύφεση, ακόμη, δεν είναι αναπόφευκτη ούτε για το Ντιτρόιτ, ούτε για την Ελλάδα. Στην αμερικανική πόλη, οι τιμές των κατοικιών είναι τόσο χαμηλές που ο κόσμος επιστρέφει γα να ξεκινήσει εκεί επιχειρήσεις, τουλάχιστον στις πιο ασφαλείς περιοχές. Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στο κέντρο του Ντιτρόιτ, ενώ επίσης στην πόλη υπάρχει δραστήρια καλλιτεχνική σκηνή. Εάν βρεθούν τα σωστά κίνητρα, απομακρυνθούν τα ερείπια και παταχθεί το έγκλημα, το Ντιτρόιτ μπορεί να ευδοκιμήσει ξανά μετά από 40 χρόνια ύφεσης, αν και σταθερά σε χαμηλότερο επίπεδο", συμπληρώνει ο Münchau.
Ξεπουλάει για να ανακάμψει
Όπως πρόσφατα έγραφαν επίσης οι F.T. , ο διαχειριστής του Ντιτρόιτ Κέβιν Ορ εξετάζει να βγάλει στο σφυρί το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, θέσεις παρκαρίσματος και γκαράζ, πάρκα, γήπεδα και τούνελ, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τους πιστωτές της 18ης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι μετά τον χαλασμό που ακολούθησε την αίτηση πτώχευσης της πόλης, διάφοροι παράγοντες προχώρησαν σε κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η εταιρεία που εκμεταλλευόταν τη διέλευση των οχημάτων από τη σήραγγα που ενώνει την πόλη με τον Καναδά, το τούνελ Ντιτρόιτ - Γουίντσορ, έκανε κι αυτή αίτηση πτώχευσης και το πιθανότερο είναι ότι η διαχείριση θα περάσει στην καναδική πλευρά που ήδη έχει το 50% της σήραγγας.
Ελεύθερο προς εκμετάλλευση αναμένεται να μείνει άλλωστε και το κλειστό στάδιο Joe Louis Arena, η έδρα της ομάδας χόκεϊ Detroit Red Wings, καθώς ο ιδιοκτήτης της ομάδας εξέφρασε την πρόθεσή του να κατασκευάσει δικό του στάδιο για να δίνει τους αγώνες της η ομάδα.
Πηγή: Financial Times

Read more...

Χάος με τις προσλήψεις στην ΔΤ..



Βρέθηκαν «μαϊμού» αιτήσεις χωρίς δικαιολογητικά ...
Το σίριαλ με την ΝΕΡΙΤ και την Δημόσια Τηλεόραση φαίνεται πως δεν έχει τέλος, αφού αλλάζει εκ νέου η λίστα των προσλήψεων, καθώς στις αιτήσεις υπήρχαν και πολλές «μαϊμού», με αρκετούς από τους υποψήφιους να...
δηλώνουν μεταπτυχιακά τα οποία δεν προσκόμισαν, ενώ άλλοι οι οποίοι ήταν συμβασιούχοι της ΕΡΤ δήλωσαν πως ήταν εργαζόμενοι, προκειμένου να λάβουν το μπόνους των 200 μορίων.

Από τους 577 οι οποίοι είχαν προεπιλεγεί, περίπου οι μισοί έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν την ΔΤ, ωστόσο στη διασταύρωση στοιχείων προέκυψαν «λαβράκια», καθώς αρκετοί δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία είχαν επικαλεσθεί όπως μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, αναφέρει το zappit.


Read more...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αποφάσισε την έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα...


 Το Ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου αποφάσισε πριν από λίγα λεπτά να επικυρώσει την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού για την έκδοση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα.
Η μεταφορά του πρέπει να γίνει εντός...
20 ημερών.

Ο Ντ.Μιχαηλίδης θα δικαστεί ως κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η δίκη αφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες υλοποιήθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Ο άλλοτε στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο πρόσφατα κατονόμασε ξανά ο Νίκος Ζήγρας στη δίκη για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» ως άμεσα εμπλεκόμενο στη μεταφορά βαλίτσας με εκατομμύρια δραχμές, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος)

Read more...

Εξηγήσεις της Olympic Air για τη διακοπή δρομολογίων εσωτερικού ...



Σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με την απόφασή της να διακόψει δρομολόγια του εσωτερικού, η Olympic Air επικαλείται την οικονομική κρίση, που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της επιβατικής κίνησης. Τι ρώτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι απάντησε ο...
Χρυσοχοΐδης.

Την ίδια ώρα, σε έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτεται ότι, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά επιβατικών αερομεταφορών, έγιναν αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι στην Olympic Air και στην Aegean Airlines.

Στόχος της Επιτροπής ήταν να εξετάσει «τον ενδεχόμενο αντι-ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εξόδου/απόσυρσης μιας εκ των δύο αεροπορικών εταιρειών από συγκεκριμένα δρομολόγια». Όπως όμως αναφέρεται στο έγγραφο, τα πορίσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κοινοποιηθεί το αποτέλεσμά τους.

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Λίτσα Αμμανατίδου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την ανακοίνωση της Olympic Air σύμφωνα με την οποία, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 διακόπτονται οι πτήσεις της εταιρείας από την Αθήνα για τη Ρόδο, ενώ οι αντίστοιχες από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης πρόκειται να διακοπούν από την 14η Οκτωβρίου 2013.

Προς απάντηση της ερώτησης διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι «η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα σχεδιασμού-προγραμματισμού των αεροπορικών γραμμών των Αερομεταφορέων στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης «οι αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται, όπως συμβαίνει στον αεροπορικό χώρο παγκοσμίως, με βάση το οικονομικό-εμπορικό τους συμφέρον και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς». Σημειώνει επίσης ότι «η κρατική παρέμβαση δεν είναι επιτρεπτή βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, καθόσον ο τομέας των αερομεταφορών στην Ε.Ε. έχει πλήρως απελευθερωθεί και οι αεροπορικές εταιρείες καθορίζουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια τους όρους λειτουργίας τους, μεταξύ των οποίων και το δίκτυο των πτήσεών τους, τους ναύλους, την εγκατάστασή τους κλπ, σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού».

«Ως εκ τούτου», σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «κάθε ελληνικός ή κοινοτικός Αερομεταφορέας έχει δικαίωμα να εκκινήσει δρομολόγια στις γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Ηράκλειο, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των εταιρειών ή των συχνοτήτων, που εξυπηρετούν τις γραμμές αυτές».

Απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών, η Olympic Air διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή με το οποίο ενημερώνει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε δραστική πτώση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού, και συγκεκριμένα στα εν λόγω δρομολόγια κατά 17%, την τελευταία τριετία, με συνολική απώλεια 37% για την Olympic Air.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της Olympic Air Marfin, η Investment Group επένδυσε κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας μια εταιρεία ορόσημο στον χώρο των αερομεταφορών. Είναι χαρακτηριστική η φράση ότι «χωρίς την επένδυση της Marfin και τη δημιουργία της Olympic Air, το όνομα της Ολυμπιακής θα χανόταν από τον χάρτη των αερομεταφορών».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι «η Olympic Air είναι μια ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτείται 100% από τα κεφάλαια των μετόχων της Marfin και λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, έχοντας ταυτόχρονα σαν γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».

«Παρά τις επίπονες και διαρκείς προσπάθειες να εξυπηρετήσει τους περισσότερους εφικτούς προορισμούς εσωτερικού, η Olympic Air, με δεδομένα τα οικονομικά μεγέθη και τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εσωτερικής αγοράς», αναφέρεται στο έγγραφο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων δρομολογίων διαμορφώνει τον κύριο όγκο ζημιών της εταιρίας και παρά την επίπονη προσπάθεια αναστροφής των οικονομικών δεδομένων τους, δεν κατέστη δυνατή η αλλαγή της τάσης αυτής.

«Σαν συνέπεια, ο τερματισμός τους κατέστη αναγκαίος προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί στους εναπομείναντες προορισμούς, η εξυπηρέτηση των οποίων εμπίπτει στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, όπως οι περιοχές που εξυπηρετούνται μόνο από την Olympic Air, τα ακριτικά νησιά και μεθοριακές περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Χίος, τα Ιωάννινα κλπ, οι οποίες θα αποκόπτονταν πλήρως χωρίς την αεροπορική σύνδεση της Olympic Air», τονίζει η εταιρεία.

Αναφέρει επίσης ότι για όλες τις κινήσεις και αποφάσεις της η Olympic Air έχει ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσθέτει πως εάν στο μέλλον αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς ή αν φανεί ότι από τη μείωση ή διακοπή δρομολογίων δεν καλύπτεται η υπάρχουσα ζήτηση, η Olympic Air ενδεχομένως θα επανεξετάσει τις αποφάσεις της.


matrix24.gr

Read more...

Σοκαριστικές προβλέψεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας!...


Έξοδο από το ευρώ βλέπουν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις κορυφαίων οικονομολόγων για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο οικονομλόγος Νουριέλ Ρουμπινί- ή αλλιώς τον «Δόκτορα της Καταστροφής», που σε άρθρο του προβλέπει ...
πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς εάν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η Ανγκέλα Μέρκελ, «οι τωρινές γερμανικές πολιτικές όσον αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχου κόπωση στην περιφέρεια από την συνεχή λιτότητα, αλλά και στον πυρήνα της από τα συνεχή πακέτα διάσωσης».

Η «κόπωση» αυτή, λέει , ότι θα δημιουργήσει σοβαρή πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ο Ρουμπινί και αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η Ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η Ελληνική.

Από την πλευρά του ο Κρούγκμαν προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επανακάμψει όσο είναι στο ευρώ και όσο η Τρόικα συνεχίζει . Συγκρίνοντας την χρεοκοπία της Ινδονησίας το 1997 και την αντίστοιχη της Ελλάδας αναφέρει πως η Ινδονησία ανέκαμψε, ενώ η Ελλάδα μετά την παρέμβαση της Τρόικα και του ΔΝΤ και την επιβολή αυστηρής λιτότητας «βυθίστηκε» στο χρέος και την ύφεση και υποστηρίζει πως όσο η Ελλάδα είναι στο ευρώ και συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές περικοπών δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη...

Read more...

Ράσμουσεν: Το καθεστώς Ασαντ έριξε τα χημικά...


«Είμαι απόλυτα και προσωπικά πεπεισμένος και έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε την ...
επίθεση με χημικά», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως έχει δει τα αποδεικτικά στοιχεία για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία και έχει πειστεί ότι οι συριακές αρχές είναι υπεύθυνες για τη ρίψη χημικών.

«Είμαι απόλυτα και προσωπικά πεπεισμένος και έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότο το καθεστώς Ασαντ έκανε την επίθεση με χημικά», είπε χαρακηριστικά και συνέχισε: «Είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη μια επίχειρηση διεθνούς αντίδρασης. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αχαρακτήριστες ενέργειες που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών δεν μπορεί να αγνοηθούν» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή διεθνή αντίδραση, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι χημικές επιθέσεις. Πρέπει και οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους επίκινδυνους δικτάτορες σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι»...

protothema.gr

Read more...

Υποβλήθηκαν 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις Ολοκληρώθηκε η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων


Ολοκληρώθηκε η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με προβλήματα και καταγγελίες εκ μέρους των φοροτεχνικών ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, η εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα.

Μέχρι και τις 7.59 π.μ  οι φοροτεχνικοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα δε με καταγγελίες από τις 3.30 το πρωί το Τaxisnet παρουσίαζε προβλήματα που επηρέαζαν την ομαλή υποβολή των δηλώσεων. Εφεξής οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται θα είναι εκπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Από αυτές περίπου 1 εκατομμύριο  δηλώσεις δεν είναι εκκαθαρισμένες και η εκκαθάρισή τους πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η αποστολή του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Από τους φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά τους εντός των προσεχών ημερών, περίπου 500.000 θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου, 200.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος της εβδομάδας χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος και το ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, η οποία έληξε στις 30 Αυγούστου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του έτους να εισρεύσουν 3,6 δισ. ευρώ από την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύντομα θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή Ηλεκτρονικά οι διορθώσεις για τον ΦΑΠ 2011 και 2012


Ηλεκτρονικά οι διορθώσεις για τον ΦΑΠ 2011 και 2012
Οι φορολογούμενοι μπορούν να περιμένουν τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και να μην πηγαίνουν στις εφορίες για τις διορθώσεις του ΦΑΠ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012.

Χιλιάδες φορολογούμενοι από τους 1.000.000 που έχουν λάβει εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ 2011 και 2012 έχουν εντοπίσει σφάλματα στον υπολογισμό του φόρου, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με την φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παρέσχε στα μέσα Αυγούστου στους φορολογούμενους προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημέρα εκκαθάρισης της δήλωσης τους για να διορθώσουν τυχόν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Μέχρι και σήμερα οι φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει λάθη στο εκκαθαριστικό τους επισκέπτονται την εφορία τους και καταθέτουν αίτηση διόρθωσης του ΦΑΠ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εφόσον η αίτηση τους γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Για να εξαλείψει τη γραφειοκρατία το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας απλοποιώντας τη διαδικασία. Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί προς χρήση στο κοινό.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προέτρεψε μέσω twitter τους φορολογουμένους να αναμένουν τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και να μην πηγαίνουν στις εφορίες για τις διορθώσεις του ΦΑΠ.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μάλλον ανταλλαγή απόψεων παρά «μάχη» Ο Στάινμπρουκ κέρδισε, έστω και οριακά, τις εντυπώσεις στο γερμανικό ντιμπέιτ


Ο Στάινμπρουκ κέρδισε, έστω και οριακά, τις εντυπώσεις στο γερμανικό ντιμπέιτ
O Στάινμπρουκ φτάνοντας στο ντιμπέιτ (με φόντο ψηφοφόρους του CDU της Μέρκελ): Οριακά νικητής μίας μάλλον «άνευρης» μάχης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο
Σε μία σχετικά ήπιας έντασης μονομαχία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίζεται να κέρδισε οριακά τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ -χωρίς ωστόσο αυτό να ενισχύει σημαντικά την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές. Πιο «φλύαρη» αλλά πάντα σε χαμηλούς τόνους η καγκελάριος, πιο αιχμηρός (όπως συνήθως) ο Στάινμπρουκ, ο οποίος όμως δεν απέφυγε μερικά λάθη. Αδιαμφισβήτητος νικητής πάντως του ντιμπέιτ αναδεικνύεται... το κολιέ της καγκελαρίου.

Σε γρήγορη δημοσκόπηση των ARD/infratest αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 49% των τηλεθεατών δηλώνει ότι πείστηκε περισσότερο από τον Στάινμπρουκ έναντι ενός 44% που βρήκε πιο στέρεη την εμφάνιση της Μέρκελ.

Τα σχόλια στο γερμανόφωνο twitter -όπου, αξίζει να σημειωθεί, το #tvduell κυριάρχησε το βράδυ της Κυριακής- δεν φαίνεται να αμφισβητούν αυτήν την εικόνα.

Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ αποτιμούν την τηλεμαχία περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανέβηκε σχετικά σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρά ως κονταροχτύπημα.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ισχυρού ομιλητή, δίνοντας σύντομες αλλά αιχμηρές απαντήσεις -αυτό ήταν που τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το πιο μελανό σημείο πάντως στην εμφάνισή του ήταν η αμηχανία του όταν ρωτήθηκε για το εάν οι γερμανοί πολιτικοί αμείβονται καλά: Ο υποψήφιος του SPD, που είχε μπει στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή πρόσφατα είπε πως ο καγκελάριος θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα, απλώς αρνήθηκε να απαντήσει.

Από την άλλη, η καγκελάριος μιλούσε σε ηπιότερους τόνους και σε μερικές μόνο περιπτώσεις επιτέθηκε αιχμηρά στον αντίπαλό της -με μεγαλύτερη ίσως «επιτυχία» την απάντησή της στον Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, οπότε και του είπε με «συγκρατημένο» σαρκασμό πως τα σχόλιά του είναι μόνο «προεκλογική φλυαρία».

Στο σχόλιό του για το ντιμπέιτ, το Spiegel βάζει τίτλο «0-0»: Η Μέρκελ, γράφει, «εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά ούτε και ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος», λέγοντας πως οι γερμανοί ψηφοφόροι «αξίζουν κάτι καλύτερο από τέτοιες κουραστικές εκδηλώσεις».

Αναλόγως αποτιμά τη σημασία του ντιμπέιτ και η FAZ, η οποία το σχολιάζει με τίτλο «το δήθεν καθοριστικό βράδυ». Και οι δύο υποψήφιοι, σημειώνει, απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις, ενώ σε άλλο σχόλιο στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται «πού ήταν ο ταύρος;» -λέγοντας πως ακόμη και ο συνήθως επιθετικός Στάινμπρουκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος από αυτό που περίμεναν όλοι.

«Διάλογος αντί για μονομαχία» είναι η αποτίμηση της Sueddeutsche Zeitung, η οποία γράφει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υποστηρίζει, η τηλεμαχία ήταν κάπως πιο ζωντανή από το μάλλον βαρετό ντιμπέιτ προ τεσσάρων ετών, μεταξύ Μέρκελ και Στάινμαϊερ.

«Ήπια ανταλλαγή απόψεων» βλέπει από την πλευρά της και η Deutsche Welle, που διαπιστώνει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε εξίσου χαμηλούς τόνους με αυτούς που επικρατούν σε ολόκληρη την προεκλογική μάχη στη Γερμανία.

Τουλάχιστον, έλαμψε... το κολιέ


Μαζί με τις φωτογραφίες των δύο υποψηφίων πάντως, στα γερμανικά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η εικόνα του... κολιέ της καγκελαρίου: Το «ζουμ» των φωτογραφικών φακών στο λαιμό της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των περισσότερων γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχε το κολιέ ήταν ότι μόλις 30 λεπτά αφού ξεκίνησε το ντιμπέιτ, ενώ Μέρκελ και Στάινμπρουκ βρίσκονταν ακόμη στο ζέσταμα, το κολιέ απέκτησε δικό του λογαριασμό στο twitter με 1.900 followers.

Μέχρι το πρωί, οι followers είχαν τριπλασιαστεί. Οι αναρτήσεις του κολιέ είχαν περίπου ως εξής: «Εκφράζω την αμέριστη υποστήριξή μου στην καγκελάριο» ή «άρχισε να κάνει ζέστη εδώ πέρα» (όταν ο Στάινμπρουκ φάνηκε για λίγο να έχει το πάνω χέρι). Το πρώτο tweet του κολιέ, που έχει περίπου τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, ήταν: «Με φοράει λάθος, δεν είμαι το Βέλγιο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...