Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ζητά εξομάλυνση των σχέσεων Ευρωβουλή: Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων


Ευρωβουλή: Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Bρυξέλλες, Βέλγιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε, κάλεσε την Αρμενία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν την 100ή επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων ως βάση για να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, με το άνοιγμα των συνόρων και την οικονομική ολοκλήρωση.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «ειλικρινή συμφιλίωση».

Οι ευρωβουλευτές αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που εξοντώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια.

Καλούν την Αρμενία και την Τουρκία «να ακολουθήσουν τα επιτυχημένα παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών», προχωρώντας σε εξομάλυνση των σχέσεών τους με την κύρωση και την εφαρμογή, χωρίς προϋποθέσεις, των πρωτοκόλλων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με το άνοιγμα των συνόρων και με τη δυναμική βελτίωση των σχέσεών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και την οικονομική ολοκλήρωση.

Παράλληλα, παροτρύνουν την Τουρκία να αξιοποιήσει την ημέρα μνήμης της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων ως μια σημαντική ευκαιρία για την συνέχιση των προσπαθειών της, μεταξύ άλλων με το άνοιγμα των αρχείων, να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσει το έδαφος για την ειλικρινή συμφιλίωση του τουρκικού και του αρμενικού λαού.

Το εγκριθέν κείμενο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και, ειδικότερα, να προβεί με καλή πίστη στην πλήρη καταγραφή των αρμενικών και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν ή ερειπώθηκαν στην επικράτειά της τον περασμένο αιώνα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, τέλος, την καθιέρωση «διεθνούς ημέρας μνήμης της γενοκτονίας», με σκοπό να υπενθυμίσει ξανά το δικαίωμα όλων των λαών και εθνών ανά τον κόσμο για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Σε δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος αναφέρει: «Η τουρκική γενοκτονία σε βάρος ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του 20ού αιώνα. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζεται έως σήμερα, μέσω της άρνησης του τουρκικού κράτους να αναγνωρίσει τη γενοκτονία και να ζητήσει συγγνώμη. Το τελικό στάδιο μιας γενοκτονίας είναι η άρνησή της και αυτή αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη διάπραξη στο μέλλον παρόμοιων εγκλημάτων».

«Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αίροντας τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και τερματίζοντας τη στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου, να αναγνωρίσει την γενοκτονία κατά των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων της Μικράς Ασίας πριν από ένα περίπου αιώνα και να δηλώσει την έμπρακτη μεταμέλειά της ανοίγοντας τα σύνορά της με την Αρμενία και αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Διαφορετικά δεν μπορεί η Τουρκία να θεωρείται μέρος της σύγχρονης Ευρώπης» προσθέτει η ανακοίνωση του κ. Χρυσόγονου.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις που έρχονται από την Ευρώπη εν όψει της 100ής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά τα περί «παραληρήματος» του Πάπα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι σχετικό ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωβουλή «θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο».

Εν τω μεταξύ, η οργή της Άγκυρας για την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στην γενοκτονία συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ο Πάπας έχει ενταχθεί σε ένα «σατανικό μέτωπο» που συνωμοτεί κατά της Τουρκίας.

«Ένα σατανικό μέτωπο σχηματίζεται μπροστά μας. Τώρα ο Πάπας έχει ενταχθεί σε αυτό και σε αυτές τις συνωμοσίες» ανέφερε ο Νταβούτογλου.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει την ιστορία της, αλλά πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπουμε να προσβάλλουν το έθνος μας μέσω της ιστορίας, δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν μέσω ιστορικών διαφωνιών».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διαπραγματεύσεις για συντήρηση των συστημάτων RIA: Η Ελλάδα συζητά με τη Ρωσία αγορά πυραύλων για τα S-300


RIA: Η Ελλάδα συζητά με τη Ρωσία αγορά πυραύλων για τα S-300
H Ελλάδα διαθέτει συστήματα S-300 από τα τέλη της δεκαετίας του 1990   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και τη συντήρησή τους, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

«Θα περιοριστούμε σε αντικατάσταση των πυραύλων (του συστήματος)» δήλωσε ο κ. Καμμένος σύμφωνα με το RIA. «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για τη συντήρηση των συστημάτων [...] καθώς και για την αγορά νέων πυραύλων για τα S-300» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Το μεσημέρι της Τετάρτης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι δύο χώρες με ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας που ήδη υπάρχουν, συνεχίζονται. Θα υπάρχουν συντηρήσεις των υφισταμένων προγραμμάτων» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά το πέρας και της κατ' ιδίαν συνάντησης με το ρώσο ομόλογό του, που έγινε χωρίς παρουσία μεταφραστή και διήρκεσε περί τα 45 λεπτά. 

Είχε προηγηθεί περίπου ημίωρη συνάντηση με συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών. 

«Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. Υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Άρα, είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την απειλή» σημείωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος είναι προσκεκλημένος στην 4η διεθνή διάσκεψη της Μόσχας για την παγκόσμια ασφάλεια και αύριο θα εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών της.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αρνητικές S&P: Υποβαθμίζει σε "CCC+" την Ελλάδα


O οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις η χώρα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
s&p
Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο "CCC+" από "Β-" προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.
Όπως αναφέρει η S&P, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Παράλληλα, στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται ότι η χώρα εξέρχεται από καθεστώς «αρνητικής πιστωτικής παρακολούθησης» (Credit Watch Negative), ενώ προστίθεται πως οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αρνητικές, με δεδομένο τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας κράτους, τραπεζών και εν γένει της οικονομίας.
Σύμφωνα με την S&P, η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων της μόλις τριών μηνών ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας. Μάλιστα, όπως σημειώνει, οι οικονομικές προοπτικές για το σύνολο του 2015 είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, σε "CCC" από "B".
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΔΝΤ: Τρομερές οι συνέπειες ενός Grexit για την Ελλάδα


IMF
Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς όπως επισημαίνεται οι κίνδυνοι παραμένουν.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης. Αυτό είναι κάτι που εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση, έχουν την πρόθεση να παραμείνουν», ανέφερε ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Ταμείου.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, «για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Νομίζουμε αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο Grexit, ο Βινιάλ τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν κάτι «φοβερό» για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στην ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούνται και ανέφερε πως θα μπορούσε να υπάρξει θέμα εμπιστοσύνης. «Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ, τόνισε ότι «το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και η χώρα έχει μπροστά της μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ένα βήμα πιο κοντά η επανασύσταση της ΕΡΤ…


Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο…

Με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να στέλνει μήνυμα για συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην Ολομέλεια, ψηφίστηκε επί της αρχής από την...
αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Κατά, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν η Χ.Α., το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, απάντησε στα σημεία κριτικής των κομμάτων, επισημαίνοντας ειδικώς, στο θέμα του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ, ότι αυτό έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν το ανταποδοτικό τέλος ήταν 4,24 ευρώ με το μισθολογικό κόστος για την τελευταία χρονιά που λειτούργησε, να είναι στα 83 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, για την ΝΕΡΙΤ προϋπολογίστηκαν για το 2014, 33 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη απόκλιση, που εκτοξεύει την δαπάνη για αμοιβές και έξοδα προς τρίτους στα 53 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε την προσδοκία για στήριξη εκ των κομμάτων και της Ν.Δ. των ρυθμίσεων στο τηλεοπτικό τοπίο και επίσης του θέματος της μη καταβολής του τέλους χρήσης των συχνοτήτων 2% από τα κανάλια. Ενημέρωσε δε, ότι ο ίδιος υπέγραψε για την καταβολή 24 εκατ. ευρώ από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και 16 εκατ. ευρώ από τα συνδρομητικά κανάλια...

Read more...

Παπανδρέου: Τώρα που φεύγει ο Βενιζέλος...


δέχομαι εισηγήσεις να ηγηθώ πρωτοβουλιών...

Μια συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΡΗΤΗ TV έρχεται να ανοίξει νέο πεδίο ζυμώσεων και προβληματισμών εντός και... πέριξ του ΠΑΣΟΚ, καθώς o...
πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών για την «επανένωση» της παράταξης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα των Κανών, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι τότε «ο Βενιζέλος δεν με στήριξε» και «συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης», για να προσθέσει: «Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι εισηγήσεις να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα «βάλει πλάτη στις διαπραγματεύσεις» με την Ευρώπη, αν και τόνισε ότι το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είχαν στηρίξει την «εθνική προσπάθεια». Ασκώντας έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους» και κάλεσε τις μεγάλες παρατάξεις που πλέον όλες έχουν περάσει από τη διαχείριση της κρίσης, να σοβαρευτούν. «Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων", είπε. «Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. «Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα σενάρια περί Grexit που επανακυκλοφορούν, δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», είπε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για την Ελλάδα δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σε επίπεδο αυτοκριτικής είπε: «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα»...

tvxs.gr

Read more...

Αισιοδοξία και …πλάτη Παπανδρέου...


pap
... για τις διαπραγματεύσεις...

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αισιοδοξώντας πάντως για το...
τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για όλους και για όλα, δηλώνοντας έτοιμος να ‘βάλει πλάτη’ στις κυβερνητικές προσπάθειες για διαπραγμάτευση.
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το 2010 είχαν στηρίξει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, δεν θα είχαμε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα", είπε, επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά. "Δυστυχώς,ο Αντώνης Σαμαράς αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση, άρχισε να προσπαθεί να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις", είπε, καταλογίζοντάς του ότι δημιούργησε νέα αναξιοπιστία προς τα έξω και προς τις αγορές. «Πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους», είπε, καλώντας ωστόσο τις μεγάλες παρατάξεις που πλέον όλες έχουν περάσει από τη διαχείριση της κρίσης, να σοβαρευτούν. «Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων. Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση», υποστήριξε χαρακτηριστικά, καλώντας πάντως την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. «Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα σενάρια περί Grexit που επανακυκλοφορούν, δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Έχοντας τεράστια εμπειρία από την διαπραγμάτευση, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιχειρώντας παράλληλα την αυτοκριτική του. «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε, θυμίζοντας ότι εκείνος τορπίλισε την πρόταση…

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στον διάδοχό του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι δεν τον στήριξε, όταν στις Κάννες οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα. «Ο Βενιζέλος δεν με στήριξε. Συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης»,είπε. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επανενοποίησης του χώρου. «Σήμερα, μ εδεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι ερωτήματα να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμούνα είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών», επέμεινε…
matrix24.gr

Read more...

Προβληματισμός Ισπανίας και Σλοβακίας για την Ελλάδα...



Η Ισπανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει στους εταίρους-πιστωτές ένα...
βαθύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδείξει τη σοβαρότητα των προτάσεών της, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Τόνισε πως το βασικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης και το ύψος της ανεργίας.


«Η Ελλάδα κινείται όλο και πιο κοντά στην άβυσσο», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ, ο οποίος εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. 

«Δεδομένου ότι έχουμε χάσει πολύ χρόνο είμαι δύσπιστος», ανέφερε σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για θετική έκβαση της επικείμενης συνάντησης. 

Read more...

Επιτέθηκαν στο Ντράγκι...

Επίθεση διαδηλώτριας στον Ντράγκι την ώρα της συνέντευξης Τύπου (φωτό)
Διαδηλώτρια επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι!Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Η επίθεση έγινε από μια διαδηλώτρια, την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδινε...
συνέντευξη Τύπου.
Η γυναίκα κινήθηκε προς το μέρος του Ιταλού τραπεζίτη, φώναξε συνθήματα («τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ»), πέταξε κομφετί και απομακρύνθηκε άμεσα από τους άνδρες ασφαλείας.

Η διαδηλώτρια δεν φαίνεται, πάντως, να ακούμπησε, ή να χτύπησε τον τραπεζίτη.
Ο Ντράγκι συνέχισε τις δηλώσεις του, εμφανώς ταραγμένος...

Read more...

«Ναι» με επιφυλάξεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού...


«Ναι» με επιφυλάξεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο...

επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία διεξήχθη σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ήταν τα σημεία αιχμής του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που διεξήχθη σήμερα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για «μία γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων». 

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση, είπε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε ότι «αφήνουμε πίσω τη μαύρη πενταετία που αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε μία νέα φάση για να ανατάξουμε έστω ένα μέρος της ζημιάς που έχει γίνει». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μόνο θετική επίπτωση θα έχουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο, ενώ σημείωσε ότι η βίαιη μείωση μισθών τα προηγούμενα.

Στο σημερινό τραπέζι διαλόγου παρευρέθησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεεις ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που θα τεθούν σήμερα περιλαμβάνονται:

* Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

* Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

* Καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.

* Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων.

* Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

* Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.

* Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο, επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.

* Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.

* Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

* Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ, δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών και δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.


* Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται τη μεσολάβηση ή απορρίπτει τη μεσολαβητική πρόταση, και επίσης διατηρείται η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς, ενώ καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης.

left.gr

Read more...

Στις αρχές Μαΐου αδειάζουν τα ταμεία στην Ελλάδα...


Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Στις αρχές Μαΐου αδειάζουν τα ταμεία στην ΕλλάδαΤι δήλωσε ο πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο "Europe1"
«Βόμβα» για τα ταμειακά διαθέσιμα έριξε το πρωί της Τετάρτης με δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.

Όπως είπε τα ταμεία θα αδειάσουν σε «δύο εβδομάδες». «Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι...
υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για δύο εβδομάδες μέχρι τις αρχές Μαΐου. Στη συνέχεια θα έχουμε πρόβλημα να ικανοποιήσουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές μας υποχρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διελκυστίνδα που συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει λύση, θα προκαλέσει «πολιτικές συνέπειες για την ΕΕ και το ΔΝΤ» και «κοινωνικές συνέπειες για τους Έλληνες» προειδοποιεί ο κ. Μποτόπουλος.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι είναι πιθανή μια νέα κρίση «από ατύχημα και όχι από επιλογή καθώς όλοι θέλουν συμφωνία. Αλλά από ατύχημα, από χάσιμου χρόνου, είναι πιθανή».

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να συμβεί αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω και την πιθανότητα ενός ατυχήματος, δεδομένου του χαμένου χρόνου και των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά, τέλος, τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Μποτόπουλος χαρακτήρισε ως αναγκαίες τις αλλαγές στις συντάξεις, το ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση, την πάλη κατά τις φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης αναγνωρίζοντας ότι «μερικές από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει».

protothema.gr

Read more...

Τσίπρας καλεί Ιερώνυμο...


tsipras-ieronimos
Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει και δεν... φτάνει με μετανάστευση- δημόσια τάξη και διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν με πολύ θετικό τρόπο τις...
προχθεσινές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τις οποίες ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί από κοινού η εκκλησιαστική περιουσία με την κυβέρνηση προκειμένου τα όποια έσοδα από αυτή την αξιοποίηση να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους.
tsipras-ieronimos
Ο Ιερώνυμος, βεβαίως, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για πώληση της περιουσίας, αλλά για αξιοποίηση και φαίνεται πως για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνονται -εν τοις πράγμασι, που είναι και το πλέον δύσκολο πράγμα...- οι εξαιρετικές σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο. Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο Neo, ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα -όταν η κυβέρνηση υπερβεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές- θα καλέσει τον αρχιεπίσκοπο και θα τού ζητήσει ένα ραντεβού για να μπουν... στις λεπτομέρειες.

matrix24.gr

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ από την ένταση στο υπουργείο Εργασίας...



Με απρόοπτα ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους ...
εταίρους για τον κοινωνικό διάλογο.
Δείτε το βίντεο, την ώρα που τα μέλη του ΠΑΜΕ  διέκοψαν την ομιλία Σκουρλέτη:


Τι είπε ο υπουργός Εργασίας, μπροστά στις κάμερες, μετά την ένταση :


Δηλώσεις συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ:


Read more...

Διέκοψαν τον Πάνο Σκουρλέτη...


Ντου στο υπουργείο Εργασίας...
Ενταση υπήρξε πριν από λίγο στο υπουργείο Εργασιας, όταν μέλη του ΠΑΜΕ μπήκαν αιφνιδιαστικά μέσα στο κτήριο και διέκοψαν την ομιλία του Π. Σκουρλέτη. 
Ο υπουργός Εργασίας τους ζήτησε να περιμένουν να τελειώσει την ομιλία του, αλλά...
οι διαμαρτυρόμενοι απέτισαν να του δώσουν εκείνη την ώρα ενα υπόμνημα (ζητούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων).
Ο Σκουρλέτης, αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα και να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους...

Read more...