Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Όμηροι της εφορίας αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής» , όμηροι της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει «επιδρομή» σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο από τις εφορίες με αποτέλεσμα να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια την ημέρα.
Οι οφειλές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο έχουν εκτιναχθεί καθώς πάνω από 6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι πάνω από τα 67 δισ. ευρώ.egiakoumis.gr

Read more...

Αστυνομικοί συνελήφθησαν για πλαστογραφία...





Για πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης συνελήφθησαν στον Πειραιά ένας αστυφύλακας και ένας ειδικός φρουρός, ενώ μαζί τους συνελήφθη και η...
49χρονη συνεργός τους.


Σε βάρος 26χρονου αστυφύλακας και 34χρονου ειδικού φρουρού, που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής, καθώς και μίας 49χρονης, σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της απόπειρας απάτης.

Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Από την έρευνα προέκυψε πως, χθες Σάββατο η 49χρονη συνεργός, συνοδευόμενη από τον ειδικό φρουρό (με τον οποίο είναι συγγενείς εξ’ αγχιστείας), μετέβησαν σε πιστωτικό ίδρυμα του Πειραιά, προκειμένου να προβούν σε ανάληψη χρηματικού ποσού 20.000 ευρώ, από τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπού, ο οποίος είχε αποβιώσει προ τριετίας.

Μάλιστα, για να διεκπεραιώσουν την παράνομη ανάληψη, προσκόμισαν ψευδή Υπεύθυνη Δήλωση – εξουσιοδότηση, στην οποία ο αποβιώσας «εφέρετο» να την εξουσιοδοτεί για την ανάληψη του παραπάνω ποσού.

Το γνήσιο – ιδιόχειρο της υπογραφής, επί της εξουσιοδότησης, είχε βεβαιώσει ο 34χρονος. Για το σκοπό αυτό μετέβη την προηγούμενη μέραστην Υπηρεσία του, όταν εκτελούσε καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας ο 26χρονος αστυφύλακας, με την σιωπηρή συναίνεση του οποίου χρησιμοποίησε την προσωπική του σφραγίδα και την σφραγίδα της Υπηρεσίας.

Τις ίδιες σφραγίδες έθεσε και σε άλλες επτά ασυμπλήρωτες Υπεύθυνες Δηλώσεις, τις οποίες προόριζε για μελλοντική χρήση και οι οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του. Επιπλέον, στην κατοχή του κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοαντίγραφα αστυνομικών ταυτοτήτων, δημόσια πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, ιδιόχειρες σημειώσεις, διάφορα δημόσια έγγραφα καθώς και βιβλιάρια καταθέσεων και προσωπικά έγγραφα του αποθανόντος ημεδαπού και συγγενών του.

Στην κατοχή της 49χρονης κατασχέθηκαν η ψευδής υπεύθυνη δήλωση – εξουσιοδότηση, φωτοαντίγραφο καρτέλας τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και τεμάχια σελίδων βιβλιαρίου καταθέσεων του αποθανόντος δικαιούχου.

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνάται περαιτέρω η τυχόν εμπλοκή της 49χρονης και του 34χρονου και σε άλλες συναφείς υποθέσεις, λόγω του συνδυασμού της μεθοδολογίας δράσης τους, των στοιχείων που προέκυψαν από την προανάκριση και των κατασχεθέντων ευρημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ΄Κυριακή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

efsyn.gr

Read more...

Τεσσαρακοστή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο...


cyprus
Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, και η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει δια των όπλων το βόρειο τμήμα της νήσου. Στις πέντε και τριάντα το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε ...
όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Με την ήχηση των σειρήνων οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στο μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας. Τότε που τα παιδιά μεγάλωσαν απότομα, ζώντας σε αντίσκηνα και εγκλωβισμένα σε χωριά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και προσπαθώντας να επιβιώσουν στην καθημερινότητα τους.

Στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Κυβέρνηση και κόμματα με ανακοινώσεις καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και αποτίουν φόρο τιμής σ αυτούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία και υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η Κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν πρόοδο, αφού η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθεί να κινείται εκτός των συμφωνηθέντων στις 11 Ιανουαρίου για το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

efsyn.gr

Read more...

Τον Νοέμβριο στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής ...



Η δίκη για τη Χρυσή Αυγή είναι η πρώτη μεταπολεμική στην Ευρώπη για οργάνωση «ναζιστικού τύπου» και για ευρείας έκτασης ρατσιστικά εγκλήματα με κατηγορούμενους βουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της...
"Καθημερινής", οι δικαστικές αρχές «τρέχουν» τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξει εκπνοή του 18μηνου ορίου των προφυλακίσεων και αφεθούν ελεύθεροι είτε στελέχη-μέλη του κόμματος ενεχόμενοι σε εγκληματικές δραστηριότητες είτε άλλοι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο εισαγγελέας που επόπτευσε καθ’ όλη τη διάρκεια των ανακρίσεων το έργο της Δικαιοσύνης κ. Ισίδωρος Ντογιάκος είναι αυτός που θα αναλάβει να καταθέσει και τη σχετική πρόταση προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.



Αν οι ταχείς ρυθμοί διαχείρισης όλων των δικαστικών διαδικασιών ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι η δίκη για τη Χρυσή Αυγή θα ξεκινήσει  το  αργότερο το πρώτο δεκαήμερο  του  Νοεμβρίου  με  στόχο να ολοκληρωθεί προτού λήξουν τα 18μηνα των  προσωρινών  κρατήσεων  που πάντως  εκπνέουν  την άνοιξη.

Για τη διεξαγωγή της, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί, ήδη ετοιμάζεται ειδική αίθουσα κοντά στο Εφετείο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο ήδη έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.


Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν όσοι βουλευτές ή στελέχη της Χρυσής Αυγής παραπεμφθούν από το Συμβούλιο των Εφετών, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός του κόμματος. και βουλευτές της Χ.Α., κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, στην ίδια δίκη θα δικαστεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς με τους συνεργούς του για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς η δικογραφία είναι ενιαία για τον φόνο Φύσσα και επιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγιτών.

Read more...

Στην εντατική…

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη.

Σύμφωνα με…
τους γιατρούς, θα μείνει, προληπτικά, απόψε στον θάλαμο εντατικής παρακολούθησης και αύριο θα μεταφερθεί σε δωμάτιο κανονικής νοσηλείας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ετοιμαζόταν να πάει στην Κύπρο για την μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή αλλά τον πρόλαβε το καρδιακό επεισόδιο...

Read more...

Βούτσης: Είμαστε απέναντι στη κεντροαριστερή ανασυγκρότηση...



Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κάνει απολογισμό των πρωτοβουλιών του κόμματος για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον αιγιαλό, μιλά για την αυτοδυναμία και τις πολιτικές συμμαχίες και  εξηγεί ...
ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι σε σχέδια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Ποια είναι τα συμπεράσματα που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρωτοβουλίες για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον αιγιαλό; Τόσο στο επίπεδο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση όσο και στις διεργασίες που εξελίχθηκαν στα άλλα κόμματα.
Καταρχάς, υπάρχει το ερώτημα γιατί τώρα και όχι όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα έλεγα ότι μετά από εκλογές, όπου ο καθένας είναι πλέον στο πραγματικό του μέγεθος, είναι ευκολότερο να παρθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Επιπλέον, επειδή η κυβέρνηση ζει την παρακμή της, κλείνει τον κύκλο της, βιάζεται να φέρει νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν την παραμικρή συναίνεση. Αυτό δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες προκειμένου να διαμορφώσουμε αυτή τη συμπαράταξη δυνάμεων.
Νομίζω ότι καταφέραμε να θέσουμε μια πολιτική ατζέντα, η οποία δυσχεραίνει την κυβέρνηση καθώς οξύνει τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Τέλος, αποδομήθηκε πλήρως η αφήγηση Σαμαρά ότι οι 180 βουλευτές είναι, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στο τσεπάκι του. Διαμορφώθηκε δηλαδή, μια νευρικότητα και πιθανόν ένα νέο σχέδιο.
Άρα, οι πρωτοβουλίες αυτές δημιούργησαν πολιτικές εξελίξεις;
Είναι βέβαιο. Η ελεγχόμενη, μέχρι στιγμής, σύγκρουση Βενιζέλου – Σαμαρά πιθανόν να εξελιχθεί. Άρα, οι πρωτοβουλίες αυτές δημιούργησαν πολιτικές εξελίξεις και, επιπλέον, καταφέρνουν να αποτρέψουν και πράγματα. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ είναι σημαντική νίκη, αν σταματήσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αν δεν χωριστεί η περιουσία μικρής και μεγάλης ΔΕΗ θα είναι επίσης σημαντικό. Η ανάδειξη των φυλακών νέου τύπου σε βασικό ζήτημα δημοκρατίας διαμόρφωσε μια κοινή γνώμη που ήταν υπέρ των απόψεών μας. Γίνονται, δηλαδή, βήματα και δεν είναι σωστό η απογοήτευσή μας από την απουσία κλασσικού τύπου κινηματικών διαδικασιών να καλύπτει πραγματικές διεργασίες που διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Υπάρχουν και ενδείξεις ρήξης στρωμάτων που παραδοσιακά είχαν καλές σχέσεις με τα κόμματα της κυβέρνησης.
Αυτό έρχεται ως συνέχεια του διαζυγίου που είχαν πάρει με τη ΝΔ παραδοσιακοί κλάδοι, όπως οι φαρμακοποιοί και οι λαϊκές αγορές. Ολόκληρες, δηλαδή, κατηγορίες οι οποίες είχαν στενές σχέσεις με τη Δεξιά. Αυτό, όμως, δεν είναι μονοδιάστατο. Υπάρχει δυστυχώς και μια αντίστροφη κίνηση. Με επίκεντρο μεγάλα συμφέροντα, τα οποία κερδίζουν μέσα στην κρίση, διαμορφώνοντας νέες σχέσεις και νέες συναινέσεις σε τμήματα του λαού.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής Από τον Αύγουστο η παρακράτηση φόρου για συνταξιούχους με δύο συντάξεις


Από τον Αύγουστο η παρακράτηση φόρου για συνταξιούχους με δύο συντάξεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Πρόκειται για 1.146.089 άτομα σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου 4172/2013 του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζονται ήδη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ο φόρος παραμένει σταθερός, δεν αυξάνεται, αλλάζει όμως ο τρόπος πληρωμής. Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης, με μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, 399.231 συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 750 ευρώ, θα δουν τη μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται κατά 15 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 750 ευρώ, θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση της παρακράτησης του φόρου, η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 40 ευρώ ανά μήνα. Για το 70% των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι πρόκειται για «λογιστικού χαρακτήρα» μεταβολές που δεν αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση και αντίθετα δημιουργούν όφελος για τους συνταξιούχους που κερδίζουν την έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου.

Κι' αυτό γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Βρούτσης: Οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ

«Οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ όπως δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου» συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας, ολοκληρώνεται ο κύκλος του οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Ήδη, με το πρώτο βήμα, κανένας συνταξιούχος δεν χρειάστηκε να περάσει το κατώφλι του ασφαλιστικού του ταμείου. Σήμερα, με το δεύτερο βήμα, δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει το κατώφλι της εφορίας».

Η επέκταση του μέτρου και για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις κατέστη δυνατή, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», του υπουργείου Εργασίας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

Το σύστημα «Ήλιος», δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του αριθμού των συνταξιούχων και των συντάξεων που λαμβάνει ο καθένας.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, έχει παραδώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατ. συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δις ευρώ.

Για πρώτη φορά από φέτος οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν χρειάστηκαν βεβαιώσεις αποδοχών οι οποίες είχαν δοθεί προτυπωμένες στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος Taxis.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο πύραυλος παραδόθηκε από τη Ρωσία Τζον Κέρι: Ρωσική συνενοχή στην κατάρριψη της πτήσης MΗ17


Τζον Κέρι: Ρωσική συνενοχή στην κατάρριψη της πτήσης MΗ17
  (Φωτογραφία:  Reuters )


Ουάσινγκτον
Όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα γύρω από την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταδεικνύουν πως υπαίτιοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία, δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Και ζητά από τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της, να επιτρέψει την πρόσβαση στο σημείο και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Σε μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων την Κυριακή σε αμερικανικά δίκτυα, ο Τζον Κέρι παρέθεσε με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λεπτομέρεια τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ και τα οποία ουσιαστικά δείχνουν σε ρωσική συναυτουργία στην κατάρριψη.

Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν «τρομοκράτες», τους υποστηρίζουν και τους εφοδιάζουν με όπλα.

Στην Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή State of the Union στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αν και «σταμάτησε» πριν επιρρίψει άμεσα στη Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το πιο λεπτομερές μέχρι στιγμής «κατηγορώ» ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αυτονομιστές με το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε.

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος και γνωρίζουν και την πορεία του, βάσει δορυφορικών εικόνων. «Γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης» είπε επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

«Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα [συστοιχιών πυραύλων] στην περιοχή εκείνη τη στιγμή» υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει να μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια τον τελευταίο μήνα, περιλαμβανομένης και αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών που μεταφέρθηκαν στους αυτονομιστές πριν από αρκετές εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

Ο Κέρι, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε οργή για το χάος που ακολούθησε τη συντριβή του αεροπλάνου.

Ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει δημόσια από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να αναλάβουν υπεύθυνη δράση, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στο σημείο της συντριβής.

«Οι αυτονομιστές είναι υπό έλεγχο. Είναι σαφές πως η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύει τους αυτονομιστές και η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει και να κάνει τη διαφορά εδώ» δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC.
Είπε πως οι ξένοι ερευνητές είχαν περιορισμένη μόνο πρόσβαση στο σημείο, 75 λεπτά την Παρασκευή και τρεις ώρες το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί ελεύθερη πρόσβαση.

«Μεθυσμένοι αυτονομιστές στοίβαζαν πτώματα σε φορτηγά και τα απομάκρυναν από το σημείο», δήλωσε ο Κέρι στο NBC. «Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά μακάβριο και αντίθετο με ό,τι είπαν ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία ότι θα κάνουν».

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των αυτονομιστών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν πολιτικό αεροπλάνο.

«Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως«"η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των αυτονομιστών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

- «Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα», λέει ο ένας από αυτούς, ο «Μέιτζορ» (ταγματάρχης).

- «Λοιπόν;» ρωτά ο άλλος, ο «Γκρεκ».

- «Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%» (...)

- «Υπήρχαν όπλα;»

- «Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις».

- «Έγγραφα;»

- «Υπάρχει ένα ενός Ινδονήσιου φοιτητή».

Της καταγραφής προηγείται συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν Ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

- «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο [...]. Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία», λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες «αξιωματικών της GRU [της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών] που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...